Önök írták - 9.oldal

Irja meg nekünk kérdését, véleményét, javaslatát, támogatási szándékát, stb !

Tisztelt Doktor Úr!

Az alábbi kérdésekben szeretném a véleményét kérni: 29 éves vagyok. 20 hónapja várjuk a sikeres megtermékenyülést. 12 hónapja volt egy vetélésem 4-6 hetes terhesség után. Ennek lehetett oka egy rosszul megválasztott gombásodás elleni gyógyszer. Egy clostylbegyt kúrát már végeztem. Ez idáig semmilyen termékenységi vizsgálaton nem vettem részt, sem a párom- orvosom szerint egyenl?re nem indokolt. - Mikor kéne termékenységi vizsgálaton részt vennünk? Melyeken és milyen sorrendben? - Interneten olvastam megtermékenyülést segítő szerekről. Mi a véleménye a maca-vibe és a king of king's II. DM-ben és természetgyógyászati boltokban kapható készítmémyről?
V. K.

Tisztelt Asszonyom!

Az én véleményem szerint rossz úton járnak. A gombásodás, illetve annak gyógyszerei nem okoznak vetélést. Kivizsgálásuk indokolt lenne. Kivizsgálás nélkül pedig nincs értelme kezelést végezni. A természetgyógyászat nem az én világom, tehát véleményt sem szeretnék róla mondani.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

27 eves vagyok es par honapja szeretnek teherbe esni. Tudom ez meg egyaltalan nem sok idö. A havi verzesem sosem volt pontos, kb. 32-36 napos. Par honappal ezelött 46 napra jött meg. A következö honapban 39 napra, közben voltam nögyogyasznal ahol vert vettek es kiderült, hogy kisse magas a ferfi hormonom es a Prolaktin (30.5). Azonkivül a bal petefeszkemen egy kis ciszta talalhato. A nögyogyaszom szerint a ciszta magatol fel fog szivodni, es ez a ciszta annak az eredmenye, hogy ennyit kesett a menzesem. A kisse magas Prolaktin csökkentesere, hogy a terhesseg bekövetkezhessen Bromocriptin hatoanyagu gyogyszert irt fel (1x1/2 egy honapon at), amitöl egy het utan szivritmuszavar jelenkezett nalam ezert attertünk egy masfajta gyogyszerre aminek a hatoanyaga Metergolin (napi 1 ). Ennek nincs nalam semmi mellekhatasa, de viszont azt irja a tajekoztato ha a menzesz kesik amilyen hamar csak lehet terhessegi tesztet hajtsunk vegre es ha pozitiv azutan nem szedhetö tovabb. -Az en kerdesem az lenne ha esetleg teherbe esnek es abbahagynam a kezelest meglehet, hogy megint megemelkedik a Prolaktin szintem ami veteleshez vezethet? -Egy 30-as prolaktin ertek tenyleg csak kisse magas ertek? Hanyas a norm. ertek? Nagyon örülnek a valaszanak, mivel csak par eve elek Hamburgba es mar csak a nemet nyelv miatt is neha szamomra nehezebb a dolgokat megerteni.
Üdvözlettel D.B

Tisztelt Asszonyom!

A magas prolaktin szint valóban vetéléshez vezethet, tehát ennek csökkentése mindenképpen indokolt. Bár egységet nem írt és a laboratriumi értékek között nagy különbségek is lehetnek, a 30-as prolaktin szint tényleg nem jelentősen magas. A normál értékekről csak orvosánál tud tájékozódni. Pár hónap sikertelenség esetén azonban további kivizsgálás feltétlenül indokolt lenne!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

26 éves vagyok. 2003. január hónapban szedtem be az utolsó levél fogamzásgátló tablettát, Triodénát, mert kisbabát szeretnénk már nagyon. Pontosan három évig szedtem a fogamzásgátló tablettát. Januárban jelentkezett is a menstruációm rendesen, de utána csak márciusban, májusban illetve júliusban volt menstruációm. Júliusban 5 napig reggel a bugyimon találtam vért, de egész nap semmi. 6-10. napig rendes menstruációm volt, majd 11-13. napig megint pecsételő, mint az első öt napon. Az előző orvosom azt mondta, hogy valószínűleg hormonzavarom van, mert 10 kg-ot híztam egy hónap alatt. A férjemet azért elküldet kivizsgáltatni, de nála mindent rendben találtak. Legyünk türelemmel, mondta, majd csak meg fog jönni. Én nagyon türelmetlen vagyok ebben a témában és kíváncsi voltam egy másik orvos véleményére is. Citológiát vett le, az P2-es volt mindent rendben talált és ő is türelemre intett. Az Interneten mindenhol azt olvasom, hogy milyen vizsgálatokon vettek részt a hasonló cipőben járó hölgyek, de engem semmilyen vizsgálatra nem küldenek. Mit tanácsol?
Várom válaszát. Nné

Tisztelt Asszonyom!

Kivizsgálása természetesen indokolt lenne, forduljon olyan orvoshoz, aki ezt el is végzi.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt doktor úr!

Az alábbi problémában kérném a tanácsát: Férjem 30 én 29 éves vagyok. Egyikünknek sem volt soha egészségügyi problémája, nincs káros szenvedélyünk,/alkohol, kávé, cigaretta/, nem szedünk gyógyszert, a ciklusom 14 éves korom óta szabályos 28 napos. 2000.októberében elhatároztuk, hogy gyermeket szeretnénk, 2001.májusában spontán kerültem áldott állapotba.Sajnos a 6. héten erős vérzés kíséretében megszakadt a terhességem. Műszeres befejezés történt. 2001. decemberben clostylbegytet kaptam, az első hónapban állapotos lettem. A 6. héten még minden rendben volt, már magzati szívhang is észlelhető volt. Sajnos nem sokáig örülhettem, mert a következő héten magas lázam lett és a lázas állapot megszűnte utáni vizsgálaton már a magzatot elhaltnak találták.Ismét műszeres befejezés következett 2002.februárban. Orvosom a 2. vetélést követően egy vérvételből csak egy gyermekkori rubeolát állapított meg, mást nem talált.Véleménye szerint az első alkalommal valamilyen fejlődési rendellenesség történt, a másodikat a magas lázzal magyarázta.Szerinte elkeseredésre semmi okom, de semmilyen vizsgálatot nem csináltatott, azt mondta várjunk 6 hónapot az újabb terhességgel. 2003. júniusában jutottam el odáig, hogy újra megszeretném próbálni, az előzőek lelkileg nagyon megviseltek. 2002.szeptember óta szedek elevitet, májustól Clostylbegitet ciklus 3-7. napig 2*1-et, a ciklus 11-12. napján ultrahangos vizsgálat, 20-22 mm-es pete de eddig nem jött létre fogantatás.Kérdéseim: A Clostylbegytet hány hónapon át lehet szedni, / most szedem majd 5. hónapja/ semmilyen vizsgálatot nem végeztet az orvos kivéve az ultrahangot a 14. nap elött jó ez így ? A férjemet nem akarja megvizsgáltatni mert kétszer is terhes lettem tőle így szerinte vele minden rendben, biztos ez? A két kudarc után elég a Clostyl+próbálkozás? Nem indokolt valamilyen vizsgálat? A Clostylbegyt szedése növeli a siker valószínűségét, nem veszélyes a hosszabbtávú szedése?
Kérem, ha ideje engedi válaszoljon, előre is köszönöm.

Tisztelt asszonyom!

Én úgy gondolom, hogy további kísérletezések előtt egy teljeskörű kivizsgálásra lenne szükség (hiszteroszkópia, hormonális kivizsgálás, férje kivizsgálása, esetleg genetika, stb.).
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Kérem válaszoljon mielőbb, mert nagyon aggódom! A helyzet a következő: eddig 3 lombikbébi programon vagyunk túl. A 3. majdnem sikerült, biokémiai terhesség volt. Mivel magas az FSH értékem (28 éves vagyok) a következő lombikbébi programig 8 hónapon keresztül minden nap Orgametril tablettát kell szednem. Tegnapelőtt is délelőtt 9-kor bevettem a tablettát, de 3 és fél óra múlva beteg lettem, hasmenésem volt. Aztán este is bevettem egy tablettát, de utána is volt 3 óra múlva hasmenésem. Azt szeretném kérdezni, hogy a tabletta bevételétől eltelt 3 órahossza alatt a tabletta felszívódott-e, és kifejtette-e a hatását? Vagy pedig csak "átment" rajtam és olyan, mintha be sem vettem volna? Ez azért fontos, mert az orvosom azt mondta, hogy abba ne hagyjam a tabletta szedését egy napra sem, mert akkor elveszíthetjük a már "összegyült" tüszőket. Egyébként már 4 hónapja szedem a tablettát. Közben nézett az orvosom uh.-val is 2 hónapi szedés után és már volt 6 tüszőm. Az Orgametril tabletta dobozában található utasításban bele van írva, hogy a tabletta gyorsan felszívódik. De akkor ez azt jelenti, hogy a 3 óra alatt már fel is szívódott? Azt is írja a tájékoztató, hogy mindaddig elmarad az ovuláció és a menstruációs vérzés, ameddig folyamatosan, megszakítás nélkül szedem a tablettát. De lehet, hogy nekem azon a hasmenéses napon olyan, mintha be sem vettem volna a tablettákat? Ez a hasmenés csak egy napig tartott. Vérzés nem jelentkezett ebben az időszakban most, hogy hasmenésem volt. Remélem nem írtam túl zavarosan. Végeredményben is azt szeretném tudni, hogy Ön szerint volt-e hatása a tablettának a tabletta bevételétől a hasmenésig eltelt 3 és fél óra eltelte alatt? Vagy pedig ez az idő kevés volt, és olyan mintha be sem vettem volna? Bocsásson meg a zavarásomért! Most továbbra is folyamatosan szedem a tablettát és nincs vérzés sem, nem észlelek semmi eltérést magamon. És ha nincs vérzés, akkor ugye nem veszítettem el a már meglévő tüszőimet és nincs semmi baj? Kérem nyugtasson meg válaszával!
Nagyon köszönöm a segítségét! Köszönettel: É.

Tisztelt Asszonyom!

Nyugodjon meg, semmi nagy probléma nem történhetett. Szedje tovább a tablettát.Egyébként más módszerek is vannak az FSH szint csökkentésére, tehát semmiféle baj nem történhet.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Már többször segített nekem a válaszaival, ezúttal semmi "életbevágó", inkább csak kíváncsi kérdésem lenne. Endometriózis, magas FSH (3. napon 17,64) miatt IVF előtt állok, ezt most elhalasztja egy hiszteroszkópia, mivel sövényt láttak a méhemben. Élesben csak néhány hónapja próbálkozunk, de ezen hónapok alatt mindig az történik, hogy félidő után 1-2 nappal elkezd iszonyúan feszülni a mellem, majd ez így is marad egészen a menstruáció előtti 1-2 napig, majd elmúlik, és kezdődik a mensi. Figyelembe véve a magas FSH-t, jó jel ez v. rossz jel? (Az utóbbi két év alatt 3 laparom volt, az utolsó májusban, előtte néztek progeszteront, annak értéke normális volt, 25 éves vagyok, terhes még nem voltam)
Válaszát előre is köszönöm, M.

Tisztelt Assszonyom!

A ciklus második felében a mellfeszülés jó jel, magas hormonszinteket, illetve sárgatest hormon jelenlétére utal, tehát közvetett bizonyítéka a peteérésnek.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Három kérdést szeretnék feltenni Önnek. 29 éves vagyok , két éve próbálkozunk,hogy babánk lehessen. A próbálkozásunk elején teherbe is estem, sajnos 10 hetesen elhalt a terhességem. Január óta lombikbébi programban veszünk részt mivel kiderült ,hogy magas az FSH-m. A kérdéseim a következőek: - A korai petefészek kimerülés öröklődik-e? Ugyanis az édesapám nővérénél ugyanez a probléma merült fel 27-29 éves korában. - A stimulálás alkalmával mindig érik tüszőm viszont a punkció alkalmával kiderül, hogy mindig üres. Érthetetlenül állok a dolog előtt,hogy miért lehet ez? - Spontán próbálkozás alkalmával két esetben pozitív otthoni tesztet produkáltam de a kórházi teszt ( vérből) napok multán már negatív eredményt mutatott. Nem értem mi okozhatta ezt.
Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel : P. T.

Tisztelt Asszonyom!

A korai petefészek kimerülés mai ismereteink szerint nem öröklődik, ezzel együtt családi halmozódás előfordulhat. - A stiumláció konkrét ismerete nélkül (tüszőméret, hormonszintek, alkalmazott gyógyszerek, stb.) kérdésére nem lehet válaszolni. - A mai tesztek eléggé megbízhatóak, tehát azt kellene tovább vizsgálni, hogy miért szakadtak meg a terhességek. Ebből viszont az következik, hogyha spontán is teherbe tud esni, akkor miért kell lombikbébi programmban részt venni?
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

V. M. vagyok N-ról. Köszönöm,hogy válaszolt levelemre.Az Ön tanácsára elmentünk,azaz elvittem a férjem spermáját vizsgálatra és kiderült,hogy trichomonas fertözése van -tehát nekem is.A spermaszáma 70 %-os a laboros hölgy szerint ezzel még tud ugymond gyereket csinálni de a trichóval van baj. Kérdésem az lenne,hogy mennyi idöbe telik a trichomonas kikezelése ? A második kérdésem még az lenne,hogy mivel nekem Vegetativ id. alapon igencsak kellemetlen szivritmus zavaraim vannak és erre egyelöre csak galagonya kapszulát szedek,nem okoz -e majd problé- mát az elkövetkezendö terhességemnél ?Ehhez a panaszomhoz még frontérzékenység társul,hogy jobb legyen. Köszönöm,hogy meghallgatott és várom levelét Üdvözlettel M.

Tisztelt Aszzonyom!

A trichomonas kezelése 1-2 hetet vesz igénybe. Nem hiszem, hogy szívpanaszai komolyan befolyásolnák egy terhesség sorsát.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Dr.Úr!

Még nagyon kezdő vagyok e témában, így a segítségét szeretném kérni, ill. talán egy kis biztatást. 2 éve kb. nagyon erős alhasi fájdalmakka küzködtem, ill. nagyon rendszertelen vérzéssel.Legutbb is 3 hónapra jött meg a vérzés, ( Norcolut ), majd ismét semmi. Kb. egy hónapja tötént egy laparoszkópiás műtéti beavatkozás, ahol összenövéseket oldottak ill. még maradtak is amelyeket rizikós lett volna oldani ( bél-falak ) ill. találtak egy kis borsószemnyi "valamit" ha jól tudom a méh külső oldalfalán ill. a belek között. Elsőre daganatra gyanakodtak, de később endometriózist állapítottak meg. A zárójelentésen csak annyi szerepel hogy : Endometriózis valószínűsíthető. Hogy milyen mértékű, nem tudom. Jelenleg Danovalt szedek napi 3 szemet.Igaz, meg kell említenem, hogy már 3. napja vérezgetek ill. (elnézést ) barnás folyásom van( mint régen vérzés előtt)kicsit szédelgek is lehet tőle.Azt hallottam, hogy nem szabadna megjönnie, ill. nem kellene, mivel a gyógyszer meggátolja a peteérést. Ha tévedek, elnézést. 6 hónapig tart ez a kezelés. Nagyon félek, hogy ez a sok (férfi) hormon mellett ne legyen még nehezebb teherbe esnem, ill. ne legyenek még nagyob, komolyabb problémák. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint mit javasolna a 6 hónap után ill. mi a véleménye hogy a Danoval mellett vérzésem visszajött.Sajnos laborvizsgálatom nem volt most ( hormon ) ugy tudom nem is csinálnak míg gyógyszert szedek. Esetleg lenne értelme kérni ?
Előre is köszönöm. Tisztelettel, Kné, L.

Tisztelt Asszonyom!

Panaszait az endometriosis okozza, melynek egyik gyógyszeres kezelési lehetősége a Danoval. Ma már ez nem nevezhető a legkorszerűbb kezelésnek, inkább un. GnRH analógot kellene kapnia. Ez persze nem magán múlott! A Danoval szedése alatt hormonális kivizsgálásnak értelme nincsen. Úgy gondolom, hogy nem a legoptimálisabb kezelésben részesül.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon köszönöm a válaszát, nagyon hálás vagyok Önnek. Írta nekem, hogy más módszerek is vannak az FSH szint csökkentésére. Mi az? És akkor nekem az Orgametril amellett, hogy szépen gyülnek a tüszők, amellett csökkenti az FSH értékemet is? Vagy rosszul gondolom? Ugyanis 2 hónapi szedés után uh.-n már 6 tüszőm volt. Egyébként meg Orgametril szedése nélkül az egyes lombikprogramoknál 2-4 tüszőm volt összesen. Tehát ha 2 hónapi szedés után már 6 tüszőm volt, akkor a 8 hónapi szedés után ugye több is lesz remélhetőleg?
Köszönöm a segítségét, megnyugtatott! Tisztelettel: É.

Tisztelt Asszonyom!

Nem szeretnék beleavatkozni kezelésébe, éppen ezért csak tényeket szeretnék közölni. Az Orgametril (ez egy un. sárgatest hormon) nem befolyásolja a tüszőfejlődést, sőt az FSH szinteket is csak közvetett módon csökkenti. Az FSH szinteket az ösztrogének csökkentik, mely hormont tartalmazzák a fogamzásgátlók, de természetes hormonkészítmények is forgalomban vannak. Az FSH szintek ugyancsak csökkenthetők az un. GnRH analógok használatával. Mindebből következik, hogy nem lehet megmondani, hogy hány tüszője lesz 2 hónap múlva, illetve csak annyit lehet mondani, hogy annyi, amennyi egyébként is lett volna.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Egy kicsit úgy érzem, mintha elárulnám a kezelőorvosomat azzal, hogy mástól is kérdezek, de természetesen nem az Ő vizsgáztatása vagy ellenőrzése a célom ?mint ahogy azt az eddigi hozzászólásoknál elég sokszor tapasztalható-, mindössze a véleményére lennék kíváncsi. 28 éves vagyok, 14 éves korom óta teljesen rendszeres a menstruációm, viszont nagyon erős alhasi görcsökkel jár együtt. Mára már megtudtam, hogy ez valószínűleg endometriozis. 4 éve volt egy terhességem, ami azonban a 12. héten vetéléssel végződött, magyarázat nélkül és azóta sem sikerült teherbe esnem. A harmadik helyen (OGYI Meddőségi Centrum) végre úgy érzem, hogy foglalkoznak velem, nem csak egy vagyok a futószalagon. Három hónap alatt az alábbi eredmények születtek: A petevezeték-átjárhatósági vizsgálat semmilyen rendellenességet nem mutatott ki, a hormon szintet rendben találták, a sorozatos ultrahang vizsgálatok alapján pedig van peteérésem. Az egyetlen probléma ?az Ön által nem túl megbízhatónak tartott- a PCT alapján jelentkezett, teljesen normális sperma lelet ellenére csak halott és migráló sperma volt látható. Sor került egy Chlamidia tesztre is, ami pozitív eredményt mutatott, erre kaptam gyógyszert. Most végezték el az első inseminációt, ami teljesen rendben ment, most tűkön ülve várjuk az eredményt. A kérdésem az lenne, hogy az endometriozis befolyásolhatja-e a beavatkozás sikerességét vagy a terhességet, illetve hogy mi pontosan a Chlamidia és milyen komplikációt okozhat, ha esetleg nem sikerült megszabadulnom tőle vagy visszakapom a páromtól.
Előre is köszönettel: K.E.

Tisztelt Asszonyom!

Panaszai és tünetei alapján komolyan felmerül az endometriosis lehetősége, mely miatt laparoscopia elvégzésére lenne szükség. Amennyiben tényleg enometriosisa van, arra az inszemináció nem segítség, mert a méhnyálkahártya szigetek olyan anyagot termelnek, mely akadályozza a petesejt megtermékenyülését. A Chlamidia fertőzés sexuális úton terjed, kezelése szükséges, mert hosszú távon petevezeték elzáródáshoz, következésképpen meddőséghez vezethet.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Címzett!

Segítségüket és tanácsukat szeretném kérni az alábbiakban: - milyen szakirodalmat ajánlanak a mesterséges megtermékenyítés, meddőség, asszisztált reprodukció, fertilitás, lombikbébi témakörökben; - hol lehetne ezekhez hozzáférni.
Tájékoztatásukat és segítségüket köszönve, Üdvözlettel: P. K.

Tisztelt Asszonyom!

Kérdéséből nem derül ki, hogy orvosoknak szóló valódi szakirodalmat, vagy betegenek szóló ismeretterjesztő irodalmat keres. Továbbá, hogy milyen nyelven, magyarul, vagy idegennyelven. Kérem pontosítsa a kérdését.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Egy korábbi levélben már megírtam a történetemet részletesen, most csak nagy vonalakban, a konkrét kérdésemhez tartozó részleteket említem meg. 28 éves gyermektelen nő vagyok. Tavaly novemberben egy műtét során eltávolították mindkét petevezetékemet, és a petefészkem nagy részét, összesen az egyik oldalt, egy 12*10mm-es darab maradt. Hónapokig semmilyen gyógyszeres stimulálásra nem reagált a szervezetem, havi vérzésem elmaradt, klimaxos tüneteim voltak. A műtét után 4 hónappal gyógyszeres segítséggel előidézett vérzés 3. napján az FSH értékem 67 volt. Ezután bejelentkeztem egy meddőségi központba, ahol az eredményeim és a vizsgálatok után donor petesejt alkalmazását tanácsolta az orvos, semmilyen más lehetőséget nem látott. Ekkor úgy döntöttünk, hogy még nem vágunk bele, lelki és fizikai feltöltődésre volt szükségünk. Négy hónapja minden gyógyszer szedését abbahagytam, három hónapja rendszeres, spontán havi vérzésem van. Egy hónappal ezelőtt a 3. napi FSH 19 volt. Ez állítólag a nagyon nehezen stimulálható értéket jelenti, de nem "tragikus". A többi hormon a saját orvosom szerint közel a normális határon belül mozgott. Az Ő tanácsára most várakozunk, véleménye szerint az idő múlásával csak jobbak lesznek az eredmények, főleg így, hogy rendszeres, (bár korántsem pontos, 6-7-8 nap késéssel jelentkezik) ciklusom van. A kérdésem az lenne, hogy valóban javulhat még az eredményem ha várunk egy pár hónapot, vagy inkább most keressünk fel egy meddőségi központot, kihasználva ezt a jobb eredményt? Eddig a várakozás jó döntésnek bizonyult, hiszen már lehet, hogy túllennék egy pár lombik programon, és szerencsés esetben terhes lennék egy donor segítségével. Jelenleg semmilyen gyógyszert nem szedek, az orvosom szerint hagyjuk kibontakozni a szervezetemet. Ezzel hibát követek el? Vagy jó megoldás egy ilyen komoly beavatkozás után egy évet várakozni, hogy helyreálljanak a dolgok?
Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: M. K. V.

Tisztelt Asszonyom!

A történet elég furcsa, de valószínűsíthető, hogy van még működő petefészek állománya. Ebből az következik, hogy jogos a pár hónapos várakozás. Túl hosszú időt azonban nem tudnék tiszta szívből javasolni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

28 éves egészséges fiatalasszony vagyok. A férjemmel 3 éve szeretnénk gyereket. 2002-ben 6 hónapos hormonkezelést követően - Clostilbegyt, Ovestin - sikerült is teherbe esnem, de sajnos 13 hetesen elhalt a magzat. Azóta folyamatosan próbálkoztunk, de nem sikerült teherbe esenem. A legutóbbi SE progesteron vizsgálatom eredménye 6,49 nmol/l lett, ami ismereteim szerint rendkívül alacsony. A nőgyógyászom javaslatára ismét elkezdtem a tabletták szedését, és remélem, hatása is lesz. A kérdésem az lenne, hogy a gyógyszeres kezelés mellett tehetek-e valamit annak érdekében, hogy a progeszteron szintem megfelelő legyen és így több esélyem legyen a teherbe esésre.
Tisztelettel: Bné

Tisztelt Asszonyom!

Másoknak már gyakran válaszoltam: nem értek egyet a kivizsgálás nélküli kezelésekkel. Önnél sem a meddőség, sem a vetélés oka nem tisztázott, tehát akkor mit kezelnek?
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T. Dr. Török Attila!

24 éves vagyok Férjemmel 3 hónapi próbálkozás után sikerült teherbe esnem. Sajnos a baba 7 hetesen elment. Ennek előzménye lehetett a barnás pecsételő vérzés. Az orvos azt mondta ez normális.Egy egészségügyi kaparást végeztek rajtam , ami az orvos elmondása szerint jól sikerült. Szerintem is mert a beavatkozás más napjától egy kicsit sem vérezgettem. A kérdésem az lenne mikor lehet újra próbálkozni. A vetélésem 4 hete volt. Az orvosom szerint már lehet próbálkozni. Meg kell várni az első menstruációt? Ez volt az első terhességem. Az lehetett gond a terhességnél hogy az átlagosnál sokkal kisebb a méhem, és 3 évig szedtem a tri-regol nevű fogamzásgátlót, (3 éve nem szedem)?
Gratulálok az oldalhoz, és további sok sikert kívánok. Válaszát köszönöm N.D.

Tisztelt Asszonyom!

Próbálkozni lehet, kivárásra nincs szükség. A fogamzásgátló szedése biztosan nem volt oka a vetélésnek. Amennyiben "kis méhe" van, akkor hormonális problémái viszont lehetnek.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

35 éves leszek novemberben és babát szeretnénk. Májusban elmentem a nőgyógyászomhoz mert pár hónapja úgy jött meg a menzeszem, hogy előtte pár napig (volt hogy 3 ill. 7 napig is) csak "barna" van.Megnézett ultrahanggal (hasi) és elküldött vérvételre. Eredményeim: 05.29.(3-ik barnázós napon,aznap du. jött meg rendesen): FSH 13,6 U/l LH 5,8 U/l Prolactin 254,9 mU/l Progesteron 5,2 nmol/l Estradiol 195,0 pmol/l Tesztoszteron 1,2 nmol/l 06.18. 21-ik napi vérvétel: progeszteron 67,5 nmol/l 06.25. 3-ik napi vérvétel: FSH 7,5 U/l LH 4,1 U/l Prolactin 189,1 mU/l Progesteron 3,5 nmol/l Estradiol 376,0 pmol/l Tesztoszteron 1,1 nmol/l Menzeszem az utóbbi hónapokban 25-26 napra jön meg, 6-7 napig tart, a 2-ik napon elég erős, a 3-ik napon gyenge, a 4-ik napon megint erősebb és utána fokozatosan megszűnik.Most előtte csak 1 napig van "barna". Az orvosom az alacsony progesteron szint miatt Clostylbegytet írt fel (3- ik naptól 5 napon keresztül napi 1 db, 2 ciklusban) és mondta, hogy az utolsó szemek után kb. 1 héttel menjek el hozzá ultrahangra. A problémám a következő: Ha van peteérésem akkor miért kell Clostylbegyt? Miért nem lehet a progeszteront kívülről pótolni? A felesleges stimulációtól félek mert kisség magas az FSH-m. Nem tudom hogy a párom spermaképe milyen és hogy az én petevezetékeim átjárhatóak-e. Ha ezek közül esetleg valamelyik nincs rendben akkor felesleges a Clostylbegytes stimuláció az amúgy is a kimerülés jeleit mutató petefészkeimnek. Nekiállhatnánk-e úgy a babaprojectnek, hogy nem szedem be a Clostylbegytet, hanem progeszteron pótlást kérek és ha 3 hónapig nem sikerül teherbe esnem akkor kivizsgáltatnánk magunkat a párommal? Ön mit tenne az én helyemben? (Gyógyszer nélkül nem merek nekiállni, mert nem szeretnék elvetélni.)
Válaszát előre is köszönöm. Zs.

Tisztelt Asszonyom!

Feltett kérdései jogosnak tűnnek, a sárgatesthormonpótlás lehetséges, sőt kívánatos lenne. Ugyanakkor az stimuláció is jogos, mert sárgatest elégtelenség a nem kielégítő tüszőfejlődés eredménye. A pajzsmirigy viszgálata feltétlenül szükséges lenne, mert ennek hibás működése is okozhat ilyen problémát! A további kivizsgálásuk (petevezték átjárhatóság, spermiogramm) is indokolt lenne.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

17 hetes terhes vagyok, 27 éves, elso baba. Mindig rendszeres volt a mensesem, átlagosan 29 naponként jött meg. Nogyógyászomat a teherbeesés szándékával kerestem meg 5 hónappal ezelott, aki UH-gal megállapította a ciklus 11. napján, hogy nincs érett tuszo, ami megrepedhetne, tehát sajnos nincs mi megtermékenyüljön. Serophene stimulációt javasolt, amit a menses 3. napjától kellett volna szednem, dupla adagban (napi 2 db), mint a használati útmutatóban szerepel. A mensesem azonban nem jött meg több, mint 1 hete akkor, nem tudtam elkezdeni a Serophene-t, ezért egy újabb UH eredményeként orvosom azt mondta, hogy terhességnek semmi jele, tüszoérés, repedés után várható volt, hogy nem lesz menstruációm (terhes voltam). Dupla adagban, azaz napi 2x2 db Norcolutot írt fel, melyet 5 napon át szedtem (ekkor 1,5 hónapos terhes voltam már), de a mensesem még mindig nem jött meg. Felhívtam orvosomat, aki azt mondta, hogy akkor így kezdjem el szedni a Serophene-t, be is szedtem a fent leírt mennyiségben, majd 2 hónapos terhesen hirtelen az autóban elöntött a vér. Másnap már orvosomnak "sikerült" megállapítania a terhességet (szívhang), és csodálkozott a történteken, én pedig megdöbbenve aggódtam a gyógyszerek miatt. Kb. 1 hétig véreztem, közben orvost váltottam, feküdtem 2,5 hetet, most minden rendben van eddig. A vérzés alatt Rutascorbint és vasat szedtem, majd egy tapadást elosegíto hormont. A kérdésem az, hogy ugyan az AFP eredmény és két genetikai UH elott állok, milyen rendellenességeket okozhatott a magzatnak a Norcolut, a Serophene szedése, és a vérzés a terhesség alatt? Rettenetesen aggódom emiatt, szeretném ezt minden kismamával tudatni, hogy ne járjon úgy, mint én.
Várom mihamarabbi válaszát, kérem írja meg nekem mailben, HOL TALÁLOM MAJD válaszát, ha nem mailben küldi. Nagyon szépen köszönöm elore is, L. K.

Tisztelt Asszonyom!

Nincs mitől aggódnia, egyik gyógyszer sem veszélyes a magzatra, továbbá a vérzés sem. Ugyanakkor az orvosváltás jó ötletnek tűnik.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

33 éves multam, 5 honappal ezelött volt egy spontan vetélésem 8,5 hetesen. Müvi beavatkozäsra nem volt szükség, méhösszehuzo gyogyszert kaptam, ami segitett a kiüritésben (ezt egy hüvelyi UH is igazolta). A vetélés ota azonban mindegyik menstruäcios ciklus második felében a bal alhasi täjékon véletlenszerü, apro, éles szurkálásokat érzek, ami aggaszt. Esetleg valami mégis visszamaradhatott? Második kérdésem pedig az lenne, hogy a menstruácios ciklusaimat mindig 2-3 napos barnás pecsételés elözi meg, ami ha jol tudom, alacsony progeszteron szintre utal. Nehezitheti-e ez a teherbeesést és ha igen, 4 honap sikertelen probálkozás utána érdemes-e egy vizsgálathoz ragaszkodni?
Välaszät elöre is köszönöm, O.

Tisztelt Asszonyom!

Panaszai és tüneteoi okát csak egy részletes kivizsgálás tudja kideríteni, tehát nemcsak hogy érdemes, de szükséges is a vizsgálat.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

Nyolc évi küzdelmek után IVF elött állunk. Ausztrában élek már 11 éve (férjem osztrák) és így ide fordultunk orvoshoz. Doktor Ur a beültetés utáni idôszakhoz lenne kérdésem. Nekem itt azt mondták, hogy éljük tovább életünket mint eddig és probáljunk nyugodtak maradni. En sok ismerôstôl viszont hallottam, hogy nálunk otthon 2 - 3 hét fekvést javasolnak.
Doktor ur mit javasolna? Üdvözlettel M. V

Tisztelt Asszonyom!

Azt tudom javasolni, amit Önnek javasoltak, teljesen normális életet lehet élni. Nagy összehasonlító vizsgálatok nem igazolták, hogy fekvéssel javulnának az esélyek.
Üdvözlettel és sok sikert kívánva: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Menstruációs gondommal fordulok Önhöz! A menstruációm nagyon rendszertelenül szokott megjönni, ezért is kb. 11 évig szedtem a Diane 35-öt, hogy rendben tartsa a hormonháztartásomat. Már volt egy lombikom ( sajnos sikertelenül ), a második próbálkozásunkat abba kellett hagyni, mert a rengeteg hormoninjekció ellenére nem nőttek meg a tüszőim a kellő nagyságúra. (Erre nem is gondoltunk, mivel az első lombiknál kevesebb hormonnal és gyorsan megnőttek a tüszőim, de hozzá kell tennem, hogy a 2 lombik között kaptam sárgaláz ellen oltást, és lehet, hogy ezért se nőttek meg időben a tüszők?!?) . Az oltóközpontból kértem egy igazolást, hogy a beadott oltástól számított 2 hónap múlva már lehet újabb lombikprogramon résztvenni. Egy fél éves kihagyás után újból megpróbálnánk a következő lombikot! DE!!! Ez alatt a fél év alatt szedtem egy úgynevezett Gynex gyógynövény kivonatot, amely elvileg rendbe hozza a menstruációs ciklusomat, és így is lett! Két cikluson keresztül is pontosan ugyanazon a napon jött meg a mensesem, és már kezdtem azt hinni, hogy így is marad. Most jelenleg arra várok, hogy megint megjöjjön a mensesem, de már kaptam a lombikközpontban Norcolutot ( először 10 napig napi 2x1, majd miután erre sem jött meg az 5 napon, megint felírt az orvos 2 napig 2x2 Norcolutot. Sajnos a mai napig nem jött még meg a menstruációm, de érzem a petefészkemen, hogy húzódik és v.milyen szinten egy kicsit fáj! Most nagyon el vagyok keseredve, mert attól félek, hogy ha már most az elején nem indul el a mensesem, akkor mi lesz később a tüszőkkel kapcsolatban ( ha egyáltalán eljutok odáig). Ilyen még soha se volt nálam, hogy nincs vérzésem, ha másra nem is de gyógyszerre mindig lett! Nagyon szeretném megtudni, hogy meddig lehet ezzel elmenni, meddig kell várni, hogy végre legyen vérzésem, és ezek után lehet-e egyáltalán. Most jelenleg vérzésem nincs, csak fehér foltok jelentek meg, és nem tudom, hogy ez jó -e vagy rossz! Tisztel Doktor Úr! Mit javasol ?Mit csináljak? Nagyon szeretnénk a lombikrpogramot mihamarabb elkezdeni, de így lehet-e?
Köszönöm türelmét. Üdvözlettel. J.I.

Tisztelt Asszonyom!

Minden nőnek lehet vérzést csinálni, ha van méhe, ez csak gyógyszeres kezelés kérdése. Az, hogy Norcolut szedésére nem jött meg a vérzése, önmagában véve még semmi rosszat nem jelent. Egy un.kombinált ösztrogén - gesztagén kezeléssel a ciklus kiépíthető, de lehet, hogy előbb hasznos lenne a vérzés kimaradásának okát tisztázni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Jo napot!

Talalo nagyon a kerdes a honlapon "kihez forduljak?"! Magyarorszagon volt egy tunemenyes nogyogyaszom, akiben szakmailag es emberileg is maximalisan megbizom. Am kulfoldon elek, parom francia. A nogyogyasz kerdest a mai napig nem sikerult megoldanom. 16 honapja szeretnenk babat. A 10. honap vege fele felkerestem egy addig ismeretlen nogyogyaszt, hogy talan ideje lenne elgondolkozni, vajon miert is nem erkezik a vart baba. O akkor turelemre intett mondvan, hogy Franciaorszagban videken is legalabb 1 eves eredmenytelen probalkozas kell, hogy akarmit is vizsgalhassunk. En ettol fuggetlenul el kezdtem merni az ebredesi homersekletet. Az itteni orvos egy szempillanatas alatt jonak minositette, noha szerintem ez nem annyira egyertelmu, de holmi kerdesek feltevesere es foleg azok megvalaszolasra nem szant idot. A nyari szabadsag alatt meglatogattam az otthoni orvosomat is ezekkel a gorbekkel. Alapvetoen jonak talalta, de bizonyos reszletek zavartak, ezert hormonszint ellenorzest kert es figyelemmel kovettuk a peteerset. Eredmenyek: Kicsit magas prolaktin: 687.5 mU/l es kesei ovulacio: 17. napon a 27 napos ciklusban ( a ciklusaim altalaban 26-27 naposak, nagyon ritkan 28 ) Azota Franciaorszagban is csinaltunk egy ellenorzo prolaktin szintet, ami az atvaltasok utan ugyan valamivel alacsonyabb, de meg igy is a felso hatar felett van: 31.3 ng/ml (az elfogadott ertekek itt: 1.3-25ng/l ) A hazi orvosom szerint ez az ertek nem eleg magas, hogy ezen a vonalon induljunk el. A kerdesem az lenne, hogy ez valoban nem befolyasolhatja es akadalyozhatja meg a teherbe esest? Idokozben a parom is felkeresett egy urulogus-andrologust. Az o eredmenyei rendben vannak.
Valaszukat elore is koszonom! P. M.

Tisztelt Asszonyom!

A prolaktin szint önmagában tényleg nem indokolja, hogy "azon a vonalon" induljon el. A ciklus második fele fix, mely annyit jelent, hogyha van peteérés, akkor ezt követően 14 nap múlva jelentkezik a menstruatio. Tehát, ha Önnek a 17. napon van ovulációja, akkor nem lehet a 26. napon a menstruatio. Inkább ezen a vonalon kellene elindulni! Egyébként a hőmérsékletmérés nem nevezhető ma már korszerű módszernek az ovuláció meghatározására. Kivizsgálásra lenne szüksége!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

27 éves vagyok, a harmadik sikertelen lombikon túl. A férjem diagnózisa oligozoospermia, velem (elvileg) minden rendben. A peteérésem rendszeres, szűrővizsgálatokon eddig minden rendben volt, igaz, volt egy loop conisatio műtétem 3 éve, de azóta minden rendben. Az első lombiknál túlstimuláció után szétmentek a tüszők, egyet tudtak visszaültetni, de nem tapadt meg, és ami érdekes, hogy 10 nappal az ET után jött meg az Utrogestan ellenére is, pedig normál esetben 32 naposak a ciklusaim. Második alkalommal nagyon kevés, minimális stimulációval (Suprefact+ 6 Gonal-F) 9 sejtem lett, amiből 6 megtermékenyült. Mivel a férjemnél van a gond, nálam (eddig legalábbis úgy tűnt) minden rendben, szép volt a nyálkahártya, az orvos javaslatára kettőt kértünk vissza. Sajnos, nemhogy nem tapadt meg, hanem már 8 nappal az ET után, a ciklus 23. napján megjött. Ráadásul egyet sem tudtak lefagyasztani, nem fejlődtek tovább. Teljesen kétségbeestünk, hiszen annyira biztattak minket. Fél év pihenőidő után ismét belevágtunk. Suprefact+ 7 Gonal-F után 14 tüszőm lett, ebből 6 termékenyült meg. Hármat kértünk vissza a harmadik napon, egy hatsejtest, és két négysejtest, és már az ET napján közölték, hogy a többi sejt fagyasztásra alkalmatlan. Ugyanaz történt, mint második alkalommal, ismét 8 nap múlva, a 23. napon megjött. Utrogestanból napi 3x2-t kaptam, és szedtem 2x1 Magne-B6-ot és Elevitet. Semmilyen más gyógyszert nem kaptam. Nagyon kétségbe vagyunk esve, és nem értem, miért lökődnek ki ilyen hamar a sejtek. Elvileg, ha nem tapadnak meg, akkor is, a ciklus végéig nem kellene megjönnie. Egyszerűen nem tudom, mit kellene tennünk. Az orvosom annyit tudott mondani a múltkor, hogy ő sem érti. Milyen vizsgálatokat javasolna, illetve tudna-e rá magyarázatot adni, mi lehet az oka, hogy szabályszerűen kilökődnek a sejtek?

Tisztelt Asszonyom!

A sejtek nem "lökődnek ki", csak nem tapadnak meg. A vérzés megjövetelét nem a "sejtek kilökődése" okozza. Amennyiben egy sejt nem tapad meg, akkor nagyon hamar elpusztul és felszívódik. Amannyiben valaki nem lesz terhes, a leszívás napjától számított 12-14 napon kell megjönni a vérzésnek és teljesen lényegtelen, hogy milyen hoszzú ciklusai vannak egyébként. Tehát úgy jött meg a vérzése, ahogy kellett. A sikertelenség okára vonatkozóan nem tudok nyilatkozni a konkrétumok, vizsgálati leletek nélkül, mindenesetre un hiszteroszkópia (méhtükrözés) indokolt lenne.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Egy kérdésem lenne önhöz. A ciklus hányadik napján a legmegbízhatóbb a Prolaktin szint mérése? 21. nap avagy a ciklus elején?
Köszönettel, N. K.

Tisztelt Asszonyom!

A ciklus elején kell mérni a prolaktin szintet.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A hónlapukon olvastam , az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról. Hónapók óta járunk kivizsgálásokra és most kezdtük el IVF -programot . A férjem külföldi állampolgár és az elmúlt napon megszűnt a munkaviszonya és ezzel együtt a TB- kártyája is. A kérdésem a következő lenne: Ezt a beavatkozást ami már folyamatban van támogatja e nekem az OEP vagy nem ? Egyedül én jogosult vagyok e a támogatásra ?
Üdvözlettel, S. M.

Tisztelt Asszonyom!

A beavatkozást Önnek az OEP téríti, lehetséges azonban, hogyha a férjénél még további vizsgálatok szükségesek, azokat fizetni kell.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Már irtam Önnek egy jór pár levelet, és köszönöm a türelmét hogy mindig válaszolt rá. Most is egy problémával szeretnék Önhöz fordulni. Már korábbi levelemben irtam, hogy a sógornőmnél már a terhesség korai szakaszában megállapították, hogy a magzatnak az egyik veséjében tágulat van. Sajnos ez a mai napig nem múlt el, most van a 37. hétben, és úgy néz ki, hogy meginditják a szülést. Azt mondták az orvosok, hogy az egyik veséjének a tágolata 80 százalék. Ez a későbbiekben milyen következménnyel jár? Lehet, hogy csak egy veséje fog működni a szülés után? Mi okozhatta?
Köszönöm válaszát: N. Sz.

Tisztelt Asszonyom!

A szülést követően elvégzett vizsgálatok fogják csak tudni eldönteni a kérdéseire a választ.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

27 éves vagyok és 6 hónapja szeretnék teherbe esni, eddig sikertelenül. A menstruációm előtti napokban barna folyásom szokott lenni amire az orvosom Duphastont írt fel. A gyógyszert a ciklus 19. napjától a 25. napig szedtem. Ebben a hónapban a ciklusom 5., 14., és a 24., napján vérvételre kell mennem. A kérdésem a következő: a Duphastont a vizsgálat ideje alatt is szedhetem? Vagy teljesen más eredményeket kapok vele? Mi ez a vizsgálat tulajdon képpen? Az eredmények mire utalhatnak?
Köszönettel: R. Sz.

Tisztelt Asszonyom!

Hormonmeghatározás céljából fognak Öntől vért venni, éppen ezért értelemszerűen semmiféle hormontartalmú gyógyszert (ilyen a Duphaston is) ezalatt ne szedjen. Az eredmények hivatottak eldönteni, hogy mi okozza problémáját.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Nem tudom, hogy egyáltalán jó e-mail címre írok-e önnek, de ezen a honlapon olvastam az egyik hölgy levelében, hogy ön ezt a címet adta meg ahová lehet írni. Előre is elnézését kérem, ha máshová kellett volna írnom. Már nem is emlékszem, hogy hogyan tévedtem a fenti honlapra, de nagyon megörültem neki és nagyon hasznos dolognak tartom. Végig olvastam az összes levelet és természetesen a doktor úr válaszait is, és néhány választ már kaptam is a kérdéseimre, de természetesen azért még akad néhány. 33 éves vagyok, ez év tavaszán (április) volt egy laporoscopiás műtétem (bal oldali petevezetéket eltávolították), melynek előzménye bal oldalon alhasi fájdalmak, barnás folyás. Hüvelyi ultrahangon 5 cm-es cysta volt látható. A kórház elhagyása után Danoval kapszulát kell szednem fél évig. Diagnozis: - endometriosis externa mai grad - uterus arcuatus Műtét: - LSC salpingectomia l.s. - Adhaesiolysis Epikrizis: Alhasi fájdalmak, bo.-i ov. cysta gyanúja miatt vettük fel. Előkészítés után laporoscopiát végeztünk, melynek során kiterjedt endometriosist és bo.-i haematosalpinxot találtunk. Bo.-on salpingectomiát, adhaesiolysist és a lehetséges endometriotikus plakkok cauterisatióját végeztük. Ezek a számomra "semmit" mondó kifejezések a kórházi zárójelentésen szerepelnek, és szeretném kérni ha ennek lényegét kifejtené számomra. Levelem írásának végülis a Danoval az oka. Egy hölgynek írt válaszában olvastam, hogy a Danovallal kapcsolatban nem túl pozitív a véleménye, pontosabban korszerűtlennek nevezte. Ezért szeretném, ha bővebben kifejtené, hogy tulajdonképpen a Danoval az valójában milyen gyógyszer és miért nem korszerű?! A GnRh kezelés mennyiben más és korszerűbb? Ha abbahagytam a Danoval szedését, tekinthetem magam teljesen gyógyultnak? Az jelent valamit, hogy most a gyógyszer szedése közben is néha jelen van ez a barna folyás, és a hasam is fáj úgyanúgy, mint a műtét előtt?! És még egy, gondolom Ön számára már unalmas kérdés, hogy az endometriosis mennyire befolyásolja a "későbbi" gyerektervezést?
Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel K.A.

Tisztelt Asszonyom!

Az endometriosis betegség lényege, hogy méhnyálkahártya, mely normálisan csak belülről borítja a méh üregét, megtelepszik a hasüregben, ritkább esetekben más szervekben. Ezek a szigetek olyan anyagot termlenek, melyek akadályozzák a petesejt megtermékenyülését, tehát akinek csak enyhe endometriosisa van, az sem szokott teherbe esni. Az Ön által leírtak alapján Önnek egy elég súlyos endometriosisa van/volt, mely a bal oldali petefészekre és petevezetékre vonatkozott. A Danoval egy férfi nemi hormon (tesztoszteron) szerű anyag, sok nemkívánatos mellékhatása van (szőrösödés, pattanásos bőr, vérzészavarok) és főleg súlyos esetekben nem vezet gyógyuláshoz alaklmazása. Ezzel szemben az un. GnRH analógok a szervezet egyik hormonjához hasonlítanak, mellyel egy mesterséges átmeneti klimax szerű állapotot lehet létrehozni és a hormonhiány következtében a méhnyálkahártya szigetek elsorvadnak. A mai korszerű kezelés tehát: először laparoscopos műtét, majd 3-6 hónap GnRH analóg, majd ismételt laparoscopos műtét. Ajánlom figyelmébe a www.endometriozis.hu honlapot is.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

Már sokadszorra kérdezek Öntől mindenfélét, ezúttal septum uterii a témám. (Remélem, legközelebb már mindenféle terhességi tünet lesz a "probléma" :-)) Egy hete távolítottak el hiszteroszkópia során a méhemből egy közel kétcentis sövényt. 25 napos ciklusomnak ekkor voltam a 14. napján (így volt időpont, de védekeztünk előtte). A műtét után orvosom javaslatára fogamzásgátlót kezdtem el szedni (Yadine), mondván, hogy a sövény helyét be kell nőnie a méhnyálkahártyának. Jól értem, hogy itt most az volt a cél, hogy ne legyen menstruációm néhány hétig? (mármint igazi, gondolom, pecsételgetésre azért számíthatok) Másik kérdésem, hogy ekkora sövény teherbeesést is akadályoz illetve "korai" vetélést is okozhat? Mert a próbálkozós hónapjaink mindig úgy teltek, hogy félidő utántól a menstruációig mellfeszülés mindig, néha hányinger is előfordult, de a menstruációm minden esetben megjött. (25 éves vagyok, terhes még nem voltam, kórtörténetemben endometriosis is szerepel, ami most talán nincs)
Válaszát köszönöm. M.

Tisztelt Asszonyom!

A fogamzásgátló szedését azért javasolták, hogy a méh sebe könyebben be tudjon hámosodni, tehát a cél nem az, hogy ne menstruáljon. A sövény ritkán okoz meddőséget, vetélést, illetve koraszülést okoz. Az, hogy jelenleg van-e endometriosisa további tisztázásra szorulna.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktror Úr!

38 éves vagyok, s a párommal szeretnénk kisbabát. Tudom, hogy már nem vagyok a legfiatalabb a gyermekvállaláshoz, de nagyon szeretnénk egy közös (második házasságomban élek) gyermeket. Sajnos a mensesem mindig rendszertelen volt, azaz évente maximum 5 alkalommal jött- jön meg. Ennek ellenére van egy 17 éves fiam, akivel úgy estem teherbe, hogy "nem volt mensesem", azaz annó augusztusban volt menses, októberben két napos barna folyás, és láss csodát decemberben 6 hetes terhességet állapítottak meg legnagyobb örömömre még 1985-ben. Rendszeresen járok orvosi ellenőrzésre, azaz évente legalább kétszer felkeresem az Orvost. Igaz többször is váltottam Orvost, mert a leírt problémámmal (nincs mensesem, és a jobb mellemből tejszerű váladék folyt ), nem igazán foglalkoztak. Végre találtam egy olyan Orvost aki elküldött vérvizsgálatra azzal, hogy ha megjön a mensesem lehetőleg a második napon vetessem le a vért. Amikor vizsgálaton voltam az június hónapban volt, mivel előtte áprilisban, februárban, és novemberben volt mensesem. Április óta most jött meg augusztus 29-én a mensesem. A vérvizsgálatot az első napon kellett megcsináltatnom, mert a második nap szombatra esett, és szombaton nics labor. Az eredmények most érkeztek meg. Kérem ha lehet analizálja a leírt adatokat,és szíveskedjen válaszolni, hogy az adatok alapján Ön szerint mi lehet a probléma. Fizikai vizsgálat alapján az Orvosom nem tapasztalt semmilyen eltérést. Se LH meghatározás: 5.12 U/1 Se FSH meghatározás: 6.99 U/I Se prolaktin megh.: 218.45 mlU/1 25.200-628.500 Se progeszteron megh.: 3.19 nmol/1 Se ösztradiol megh.: 268.000 pmol/1 Se sexhormont t glob: 68.5 nmol/1 19.100-131.000 SEí17-alfa-Oh-progeszt: 0.7 no/ml 0.500-2.100 Segítségét és magyarázatát előre is köszönöm! Elnézést kérek, hogy egy kicsit hosszúra sikerült a levelem.
Tisztelettel: T. A.

Tisztelt Asszonyom!

Hormoneltérést nem sikerült kimutatni, minden hormonszintje normális volt a vérvétel pillanatában. Tehát további vizsgálatok szükségesek.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Ismét kérdéssel szeretném zargatni. Mint előzőekben írtam Önnek július 5-én menstruáltam utoljára, akkor a clostylbegit hatására. Majd az orvosom aug. elején PCOS-t állapított meg ultrahang alapján. Az akkori vérvétel szerinte ezt nem támasztoptta alá, ott mindent normálisnak talált. Majd a vizsgálatok után kb. 1 hónappal (szept. 10- én volt egy újabb ultrahang, mivel a hasam fáj, de még mindig nem meenstruáltam. Ennek az eredménye volt, mint azt írtam Méhnyálkahártya 11 mm, jobb oldali ováriumban 21 mm folliculuscista. Az orvos, akárcsak Ön, azt mondta, hogy menstruálni fogok. Csináltunk egy kontrol vérvételt is, aminek az eredményének az értelmezéséhez kérném a segítségét. - LH: 15, 9 U/L, FSH: 5, 2 U/L, prolaktin: 159 mU/L, progeszteron: 43, 8 mmol/L. ezek mit mondanak? És az mire van rossz hatással, ha az inzulinszint: 5, 7 holott a reftartomány: 6-27. Még szerepel T4 és T3 is a leleten, de azokhoz tartozik referenciaérték, így azt látom, hogy azon belül vannak. Tisztelt Doktor Úr! Meg tudná nekem mondani, hogy ezek az értékek rendben vannak e az adott fázisban? Vagy a pco-t támasztják alá?
Nagyon szépen köszönöm a segítségét. Üdvözlettel, R.

Tisztelt Asszonyom!

Eredményeiből csak az következik, hogy a vérvétel napján már túl volt a peteérésen. A ciklus második felében levett vérminta hormoneredményei nem alkalmasak a PCO megítélésére, ehhez a ciklus elején való hormonmeghatározás szükséges. Inzulin eredményei normálisak. Tisztelettel tájékoztatni szeretném arról, hogy ez a rovat nem chat rovat; azért jött létre, hogy az arra rászoruló betegeknek segítséget nyújtson és nem arra hivatott, hogy olyan kérdésekre válaszoljon, melyet leginkább kezelő orvosától kellene megkérdeznie.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm múltkori gyors válaszát! A továbbiakban érdeklődnék: negyedik ICSI program után ( 5 érettnek tűnő petesejt és normál spermium képlet adottságokkal) nem osztódtak a sejtek, csak 2 napos késéssel egyetlen egy.Az is annyira rosszul sikerült, hogy mire a visszaültetésre került volna sor, már a 4 sejtes állapotából csak egy furcsa 2 sejtes embrió maradt. 39 éves vagyok, az első három alkalommal mindig voltak jó embriók, bár a harmadik esetben midegyikben voltak töredezett sejtecskék, és minden program során egyre kevesebb lett az embrió is. A lombik programot 2002. májusában kezdtem, azóta 3 hónapos pihenés után kezdtem az újat. a korom miatt nem nagyon halogathatom a lehetőségeket, de az utolsó ( támogatott) beavatkozás előtt át kellene gondolnom egy -két dolgot. Van-e olyan speciális vizsgálat, amely kimutathatná, hogy kromoszóma- vagy egyéb rendellenesség van-e a petesejtem körül. Vagy lehet-e olyan eddig kiderítetlen hormonális probléma, amit lehetne orvosolni.( a mostani sikertelenség miatt az első ICSI -ből nyert és fagyasztott sejteket ültették be, majd egy nap múlva a mellkasomat, nyakamat, arcomat rohamszerűen ellepték a pattanások, mint egy kiütés). Még egy-két adalék: Bromocriptint szedek a prolaktin miatt, hátrahajó a méhem, de nem tudok róla, hogy bármikor is gyulladásos problémáim lettek volna. Fogamzásgátlót nem szedtem, vetélésem, abortuszom nem volt. Hasznos lenne-e havonta hormonvizsgálat (vérvétel ) a következő lombik program idejéig?
Remélve, hogy ismét megtisztel válaszával, köszönettel küldöm kérdéseimet! GY. M.

Tisztelt Asszonyom!

A petesejtek és sprmiumok genetikai állományát nem lehet vizsgálni, az Ön és férje kromoszóma állománya minden további nélkül, bármely genetikai központban egy egyszerű vérvétellel megállapítható. Az embriók célzott genetikai vizgsálata ugyancsak lehetséges, de ez még gyerekcipőben jár. Hormonális problémája lehet, de az eredmények ismerete nélkül ez nem megítélhető. Az 5. kísérlet előtt természetesen további részletes kivizsgálása természetesen indokolt lenne.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

Van-e hatása a havonta visszatérő hólyaggyulladásnak a termékenységre, azaz okozhat-e meddőséget ez az állandóan visszatérő betegség?
Tisztelettel: L. J.

Tisztelt Asszonyom!

Direkt összefüggés nincs, azonban a krónikus gyulladás következtében a méh és a petevezetékek is károsodhatnak.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Engedje meg, hogy ismét kérdezzek Öntöl, miután egyszer már megnyugtató választ kaptam. Három hét múlva HSG vizsgálatom lesz, ezért beleolvastam az "Önök írták" rovatba abból a megfontolásból, hogy biztosan találkozom olyan kérdéssel vagy válasszal amelyben engem érintő dolgok lesznek leirva. Megmondom öszintén, hogy egy kicsit izgulok, mert még semmilyen nőgyógyászati beavatkozásom nem volt az általános vizsgálatokon kivül , valamint azt olvastam egy orvosi könyvben /betegeknek szóló/ hogyha valamilyen elzáródás van a petevezetékben és egyéb helyeken, akkor eléggé fájdalmas ez a rövid beavatkozás. A másik dolog ami miatt megijjedtem, hogy egy 28 éves lány levelére adott válaszában ezt olvastam:"miután Ön fiatal nem szakmai mulasztásból nem akarják elvégezni a szervi kivizsgálást /HSG/ hanem az ezzel járó esetleges kockázátok miatt" Szeretném megkérdezni, hogy milyen kockázata van a HSG vizsgálatnak pl. az én koromban /32/, továbbá pedig arról is érdekelne Doktor Úr véleménye,hogy 8 hónapja szedem /többek között/ a Bromophrictin nevü gyógyszert. Már háromszor kérdeztem meg a kezelőorvosomat, hogy ezt miért szedem, de minden alkalommal kitért a válasz elöl vagy "nem hallotta". Egyébként a gyógyszer dobozában található leírás egy laikus számára teljesen érthetetlen, ezért szeretném megkérdezni, hogy tulajdonképpen mi ennek a gyógyszernek az általános hatása.
Válaszát elöre is köszönöm ,tisztelettel:T.I.

Tisztelt Asszonyom!

A HSG általában kis kellemetlenséggel járó vizsgálat, ne féljen tőle. Ritka esetekben gyulladás következhet be utána, melynek következtében elzáródhatnak a petevezetékek, ezért nem veszélytelen. A Bromocryptin a tejelválasztási hormon (prolaktin) szintjét hivatott csökkenteni. Ha Önnél ez a hormon nem magas, vagy nem is vizsgálták, akkor én is ugyanazt tudom kérdezni mint Ön: miért kell szednie?
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Segítők!

30 éves vagyok, férjem 37 éves, Budapesten lakunk. 2002 év eleje óta hónapról-hónapra várjuk a gyermekáldás, eddig mindhiába. Tapasztalataink szerint az orvosok elvégeznek egy-két vizsgálatot, ezen kívül viszont nem igazán foglalkoznak a problémánkkal, a sokszor hallott szlogen: csak ne idegeskedjünk, egyszer csak összejön-ből már kezd elegünk lenni. Kérem, segítsenek, kihez-hova fordulhatnánk, ahol kellő tapasztalattal, odafigyeléssel, tanácsadással és nem utolsósorban kedvességgel foglalkoznának velünk, hogy a várva-várt gyermekáldásban részesüljünk.
Köszönettel: E. H.

Tisztelt Asszonyom!

Célszerű lenne meddőségi központhoz fordulni, ott más a szemlélet problémájukkal kapcsolatban. Ha erre az oldalra rátalált, ugyanitt a meddőségi központok címei is megtalálhatók. (www.infertility.hu).
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

A párom és köztem 21 év korkülönbség van ( Én 28 éves vagyok Ö 50) Nagyon szertjük egymást, már 10 éve vagyunk együtt és 1,5 éve szertnénk kisbabát. A probléma talán velem lehet ! Eleinte nem volt peteérésem, majd az orvosom kiderítette, hogy a jobb oldali petefészkem termel csak petesejtet, a ball oldali nem. A jobb oldali petevezetőm viszont nem átjárható ( voltam átfújáson is!), mert a méhemen belül eljárja a "kijáratot" egy mioma. Orvosom azt mondta, hogy ha ezt a miomat megoperálná el kellene távolítani a méhem egy részét, ami után már nem eshetnék teherbe.
Kérem segítsen! Nekünk természetes úton nem lehet babánk ?

Tisztelt Asszonyom!

Előszöris egy alapos kivizsgáláson kellene keresztülesnie- esniük. Úgy gondolom, hogy ez még nem történt meg. Másrészt a leírtak alapján számomra úgy tűnik, hogy Önt a nem legjobban megfelelő helyen kezelik.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

Elore is koszonom segitseget, orulok, hogy ratalaltam erre az oldalra, nem tudom problemammal hova fordulhatnek. Az oldal - elsosorban - gyermeket kivano paroknak keszult, en nem tervezem meg a gyermekvallalast, bar jelen korulmenyek kozott nem is tehetnem... En 26 eves - eddig egeszsegesnek hitt - no vagyok, kb. 13 eves korom ota menstrualok. Fogamzasgatlo tablettat szedtem az elmult evekben, kisebb-nagyobb szunetekkel. A problemam a kovetkezo: tavaly november ota abbahagytam a fogamzasgatlo szedeset, s azota nem menstrualok. Tavaly november elseje ota Angliaban dolgozom, eloszor azt gondoltam csak a kornyezetvaltozas okozza a verzes hianyat, ezert nem is fordultam orvoshoz. Januarban itt Angliaban felkerestem a helyi orvost, mar nyugtalanitott a helyzet, a borom is egyre rondabba, pattanasosabba valt. Az orvos - mindenfele vizsgalat nelkul - a Norcolut nevu gyogyszert irta fel, azzal, hogy ha beszedem utana helyreall a menstruaciom. Sajnos ez nem tortent meg, egyetlen alkalommal menstrualtam csak. Ezutan marciusban hazalatogattam Magyaro.-ra ahol ismet felkerestem egy orvost, aki ultrahangvizsgalatot vegzett, de egy nagyon kis meretu cisztan kivul semmit nem talalt, otole Primolut nevu gyogyszert kaptam, de attol is csak egyentlenegy alkalommal betegedtem meg miutan visszatertem Angliaba. Most a nyaron ismet hazautaztam, s egy ujabb orvos kovetkezett. O az ultrahangvizsgalaton kivul - ami ugyancsak normalisnak mutatott mindent -, vervizsgalatot is elrendelt, a verkepem jo volt, a hormonszintnel allapitotta meg, hogy sargatesthormon hianyom van, ezert felirta a Duphaston nevu (10 mg) gyogyszert. Tobb adagot is kaptam, eloszor 10 napig kellett szednem napi 2-t, 5 nap szunet majd ismet 10 nap gyogyszerszedes, s 18 nap szunet s most ismet 10 nap gyogyszerszedes. O azt mondta, hogy azert a tobbszori dozis, hogy a szervezetem "emlekezzen" s a sargatesthormont is helyreallitja. Az elso 5 napos szunetben meg is jott rendesen a menstruaciom, most viszont - a kovetkezo szunetben - megint elmaradt. Teljesen tanacstalan vagyok, a gyogyszerem a napokban elfogy, haza kontrollra pedig csak decemberben megyek. Szeretnem a tanacsat kerni, hogy mit tegyek? Kuldessek-e ki magamnak tobb gyogyszert s szedjem tovabb, vagy varjak decemberig, s majd csak elkuldenek meg tovabbi vizsgalatokra. Valaszat elore is koszonom, nagyon nyugtalanit ez a helyzet, mar kozel egy eve nem menstualok s a borom is nagyon ronda lett. Egy-ket evig meg nem szeretnek gyermeket szulni, utana viszont minden vagyam egy kisbaba, szeretnem ha addigra az egeszsegemmel minden rendben lenne s nem lenne akadalya ennek.
Koszonom! V. Sz.

Tisztelt Asszonyom!

Véleményem szerint várhat nyugodtan decemberig, majd egy alapos kivizsgálás (hormon és ultrahang) a legjobb megoldás valószínűleg további fogamzásgátló szedés lenne. Ez ugyanis legalább legátolja a hibásan működő petefészket. A leírtak alapján PCO (policisztás petefészek szindróma) valószínűsíthető.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

A meddőségi ambulanciák cimét szeretném megtudni. Én pécsi vagyok, így azt keresem a megyei kórházban.
Köszönettel: M. Zs.

Tisztelt Asszonyom!

Péntek kivételével minden nap a Baranya Megyei Kórház Szülészet - Nőgyógyászati Osztályán, a fszt. 117 szobában működik a meddőségi szakrendelés 12-14 óráig. Bejelentkezés: 533174 telefonon. Cím: Pécs, Rákóczi u.2.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

Van-e hatasa a havonta visszaterö hüvelyi gombasodasnak /Candida/ a termekenysegre? Ugyanis marcius ota minden honapban, pontosan egy hettel mielött a mensesemnek megkellene jönnie, hüvelyi egest viszketest eszlelek annak ellenere, hogy a nögyogyaszom havonta irja fel a hüvelykupokat. Harom honapja,hogy a parommal babat szeretnenk miközben kiderült, hogy kisse magas a Prolaktin hormonom (30,5 ng/ml), es a bal petefeszkemen egy kis ciszta talalhato. Ra' egy honapra a Prolaktint 24 ng/ml- re csökkentettek egy metergolin hatasu gyogyszerrel, jövö heten kell a következö vervetelre rmennem. Gondolom mostanra mar annyira lecsökkent, hogy megvan az eselyem arra, hogy terhes maradhassak. Vagy ha megsem, valami mas is lehet a hatterben. Akkor viszont tovabbi kivizsgalas. Azlenne a kerdesem Önhöz, - hogy van-e összefügges a magas Prolaktin es a Candida vagy a candida es a ciszta között? - Letezik-e valami szajon at szedhetö hatasosabb gyogyszer a Candida ellen? Eddig itt nemetorszagba csak kupot es kremet kaptam. - Ha talan terhes maradnek mihamarabb, nem gond-e, hogy az a ciszta ott van? Lehet, hogy ez is az oka, hogy nem maradok terhes mert a ciszta oldali petefeszkemböl nem ep petesejt szabadul ki annak ellenere sem, hogy a Prolaktin szint szinte mar normal ertekü?
Elöre is köszönöm valaszat. Üdvözlettel D. B.

Tisztelt Asszonyom!

A gombás fertőzés nem okoz közvetlenül meddőséget, azonban egy krónikus gyulladás hosszútávon petevezeték károsodáshoz vezethet. A magas prolaktin szint okozhat meddőséget. A Candida fertőzés és a magas prolaktin között sem közvetlen, sem közvetett kapcsolat nincs. Szájon keresztül szedhető gomba ellenes szer van, Magyarországon Diflucan néven van forgalomban, úgy tudom Németországban is ugyanaz a neve. A cisztára vonatkozó kérdésére csak vizsgálat alapján lehetne válaszolni, de a prolaktin szintjeivel az sincs összefüggésben.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Ultrahang megállapította, hogy terhes vagyok: "A terhes méhben 12 mm-es petezsák látható. Életjelenséget nem sikerült kimutatni" (26 éves vagyok, első terhességem, és nem szedtem fogamzásgátló tablettát) Az orvosom 5. heti terhességet állapított meg, és mivel enyhe vérzésem van fekvést, pihenést írt elő a 12. hétig. Kontrollra is csak akkor kell majd mennem. A vérzés mellett előfordul, hogy egy kicsit görcsöl is, és a vérzés intenzitása is néha megerősödik. Kell-e aggódnom, és tehetek-e valamit, hogy minden rendben menjen?
Üdvözlettel:P.A.

Tisztelt Asszonyom!

Nem nagyon tudnék egyetérteni a fentiekkel, gyógyszeres kezelés és 1 hét múlva ultrahang kontroll lenne szükséges.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

33 éves egyedülálló, egészséges (nem meddo) no vagyok, külföldi állampolgár. Nem egy hagyományos kérdéssel fordulok Önhöz, annak reményében, hogy felvilágosítással szolgálhat. Milyen formában vehetném igénybe Magyarországon az inszeminációt? Mivel nincs férjem illetve élettársam, donorspermára lenne szükségem. Ha Ön nem tud válaszolni a kérdésemre, milyen fórumoknál érdeklodhetnék ez ügyben?
Köszönettel, mf

Tisztelt Asszonyom!

A magyar törvények nem engedélyezik egyedülállóknál a donor inszemináció végzését, tehát Magyarországon nem tud segítséget találni problémájának megoldására.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

33 éves vagyok, párommal már nagyon szeretnénk kisbabát. Ez év január óta próbálkozunk de eddig nem sikerült teherbe esnem. Férjemnek kb. 1 hónapja baloldali varikokele műtétje volt. Azt hallottuk, hogy ez a probléma gyakran okoz a férfiaknál meddőséget. Az orvosa kérte, hogy 2-3 hónap elteltével menjen vissza kontrollra. Az Önök weboldalán is olvastam, hogy a hímivarsejtek 3 hónap alatt érnek be (tudom, hogy ez egy állandó folyamat). Az lenne a kérdésem, hogy ha eddig a varikokele miatt nem voltak életképesek a spermiumok, akkor nagy valószínűséggel csak a 3. hónap után lehet esély a megtermékenyülésre? Persze tudom, hogy a spermaképet kell majd megvizsgálni. Ez a műtét előtt nem történt meg, mivel az orvos szerint mindenképpen indokolt volt a műtét. (Én 3 évvel ezelőtt, egy korábbi kapcsolatomban már voltam terhes, de a 8. héten spontán vetélés történt. A szövettani vizsgálaton nem találtak semmi kórosat.)
Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: V. A.

Tisztelt Asszonyom!

Igaza van: a spermakép ismerete nélkül kérdésére nem lehet válaszolni. Azonban az Ön kivizsgálása is indokolt lenne.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A segítségét szeretném kérni. 18 éves koromban is csak gyógyszeres kezeléssel (fogamzásgátlókkal)lett ciklusom és azóta is csak gyógyszerekkel lehet ezt fenntartani. Most már gyermeket szeretnénk férjemmel. Vérvételek után kiderült, hogy igen magas a tesztoszteron szintem és nagyon alacsony a progeszteron. A PCO betegség vetődött fel először (norculot, medrol, clostilbegyt kezelés) Mivel a clostilbegyt mellett nem volt megfelelő tüszőérés kaptam melette a medrolt. Ennek a végeredménye egy túlstimulálás lett, mert a tüsző ezuttal sem szakadt ki. Miutan sokat olvastam a PCO-ról es annak anyagcserezavar kapcsolatáról és keresetem egy másik orvost, aki elküldött ismét vérvételre, de most már az anyagcserét is nézték. Minden teljesen normális (vércukor, inzulin), de magas a prolaktin és tesztoszteron továbbra is. Most már egy komplexebb kezelést kapok, ami tartalmaz bromocriptint is. Lehet a később vizsgált magas prolaktin szintnek valami köze ahhoz, hogy nem reagáltam a clostilbegytre és utána sem értek meg a tüszők? Segíthet ezen a bromocriptin?
Köszönöm a segítséget. Sz. J.

Tisztelt Asszonyom!

A PCO-ban a prolaktin szint általában magas, melyet a petefészek működés zavara okoz. A prolaktin szint csökkentése tehát indokolt, melynek gyógyszere a Bromocryptin. Ezzel együtt nem a magas prolaktin szint, hanem a PCO az oka a sikertelenségnek. A betegség kezelésének egyéb lehetőségei is vannak, melyről a www.infertility.hu honlapján más betegeknek adott válaszaimban bőségesen olvashat.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt doktor úr!

Tanácstalan vagyok, szeretném, ha segítene. Most töltöm be a 25.évemet, a párom 27 éves. Ez év februárjától próbálkozunk, előtte 6 évig folyamatosan fog.gátlót szedtem (Triodena, Tri-quilar). Tavasszal kezdődött azzal a probléma, hogy nem akart megjönni a menstruációm, és a rendelésen Norcolut-ot írtak fel. Nem szedtem be, hanem elmentem egy magánorvoshoz, aki megvizsgált, és súlyos petefészek-gyull.t diagnosztizált. A rendelésen nem vizsgáltak meg, ezt hozzáteszem. Antibiotikumot kezdtem szedni, közben volt egy 2 napos enyhe vérzésem. Ezt követően a magánorvosommal májusban elkezdtük az együttműködést, ahol is 2 hónapon keresztül Duphasont szedtem sárgatest-elégtelenség miatt, ill. a prolaktin reggeli mérésnél 8.9 volt, amit nem tartott magasnak. Vártunk, legalább a ciklusom beállt, de a hőgörbe azt mutatta, hogy nincs peteérés. Így szeptemberben elkezdtük a Closty-Profasi kúrát, 5.naptól kell 2x2-t szednem, majd 11.nap megnéz ultrahanggal. Szept.ben 16 mm-es tüszőt látott az orvos, 13.nap kaptam egy dupla Profasit, 18.nap egy szimplát. A hőgörbe mostmár szabályosabb volt, a 18.nap után felment 37 körülire a hő, ami peteérést jelzett. De csak a második injekció után. Most pedig, 11.nap szintén megnézett uh-gal, de csak 13 mm-es tüszőt láttunk. Ennek ellenére felírta ugyanígy a Profasit, amit tegnap beadtak. Az az érzésem, az eljárás nem túl szakszerű. Ugyan mitől repedne meg egy 13 mm-es tüsző? Nem ellenőriztük, hogy megnőtt-e 20 mm-esre. Egyéb vizsgálat nincs. Annyit tudok még, a méhnyálkahártya ugyanez nap 9 mm-es volt. Illetve csak annyi, hogy manuálisan folyamatosan vizsgál, és azt az érzetet kelti bennem, hogy "szervileg" minden OK. Szakszerű ez a kezelés? Rossz érzésem van amiatt, hogy ilyen erős hormonkezelésen megyek át, de nem vagyok eléggé ellenőrizve. Van olyan aggályom is, hogy ilyen stimulált ciklusokban a hő manipulált, tehát nem lehet arra hagyatkozni. Közben megvizsgálták a páromat is, az andrológus szerint a spermakép rendben van. (27 mill/ml, 80%-os mozgékonyság). Mit javasol? Forduljak más orvoshoz? Ha igen, igazán szakszerű ellátásban hol lehet részem, ahol már annak ellenére foglalkoznak velem, hogy igazából csak fél éve fogtunk neki a babaprojektnek?
Válaszát megköszönöm, tisztelettel: S. N.

Tisztelt Asszonyom!

Kétségeit sajnos csak megerősíteni tudom, saját maga is válaszolt feltett kérdéseire. Forduljon szakemberhez, a www.infertility.hu honlapján az erre szakosodott intézetek címei megtalálhatók.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Még nyáron írtam Önnek levelet, de nem találtam rá választ, így mégegyszer leírom a problémámat, ha megengedi: 26 éves vagyok, a férjem 27 éves. 3 évig szedtem Triodena nevű fogamzásgátlót, ennek szedését 2003. januárban hagytam abba a szedést. Januárban volt menstruációm rendesen, majd ezután márciusban 5 napig, májusban 5 napig, júliusban 14 napig (fele időszakban pecsételő vérzés), majd szeptemberben 5 napig. Most októberben eddig még nem jelentkezett. A férjem már volt spermium vizsgálaton,az eredményen a következők szerepeltek: Spermium mennyisége: 3,0 ml pH: 7,5 Spermiumszám: 65 M/ml Össz.: 195 M/ml élénken mozog: 48 % helyben mozog: 23 % mozdulatlan: 29 % Ép szerkezetű: 77% Nekem csináltak ultrahang vizsgálatot: R.-nél kisebb uterus, endometrium 5 mm.Graviditas nem látható. Ez mit jelent? Ugyanis nőgyógyászom a levegőben legyintve azt mondta, hogy minden rendben van. Az oldalakat olvasva látom, hogy más párok már éveket várnak és miég mindig nem sikerül. De: én szeretném tudni, hogy milyen vizsgálatokon kell résztvenni ahhoz, hogy megállapítsák mi lehet a baj, hogy eddig nem sikrült teherbe esnem. jelenleg várom a menstruációt, mert a 2. napján hormonszintet fognak mérni. Meg tudná adni nekem a tól-ig határokat, hogy a leleten mit fognak jelenteni, szeretnék mindennel tisztába lenni, mert amiket az oldalon olvasok, kissé "kínaiul" hangzanak nekem.
Várom válaszát,előre is köszönöm. Nné Zs.

Tisztelt Asszonyom!

Az ultrahang vizsgálat alapvetően semmilyen kórosat nem mutatott, ugyanakkor rendkivül hiányos a lelet, miután sem a méh tényleges mérete, sem a petefészkek szerkezete, fejlődő tüszők mérete, stb. nem szerepel rajta. A labor normálértékeket minden laboratórium saját maga adja meg, miután nagy eltérések vannak, célszerűbb lenne kezelőorvosától kérni a hormonértékek értelmezését. A hormonvizsgálatokon kivül szervi kivizsgálásra is szükség van (petevezeték átjárhatóság) ahhoz, hogy el lehessen dönteni, hogy miért nem esik teherbe.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr,

az első lombik-próbálkozásunk augusztus végén kezdődött, injekciós és gyógyszeres stimulációval, az ET kb. szeptember közepén volt. Sajnos, nem sikerült, így újra kell próbálkoznunk, azt szeretném kérdezni, mikor kezdhetjük legközelebb a második lombik stimulációját. A párom oligozoospermiája miatt kell mesterséges megtermékenyítéssel próbálkoznunk, nekem nincs bajom. A fentiek alapján a doktor úr szerint mikor próbálkozhatunk legközelebb?
Köszönettel: H. A.

Tisztelt Asszonyom!

A fennálló törvények és rendelkezések szerint két beavatkozás között legalább 3 hónapnak kell eltelnie, az ezen kivül eső legkorábbi időpontot az Önt ellátó centrummal kell egyeztetni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

25 éves vagyok, 1998-ban állapították meg, hogy mikroprolaktinomeában szenvedek. Azóta szedem a bromocripint. Ez a hormonom beállt a normális szintre, de folyamatosan szednem kell, nehogy visszaálljon a régebbi magas prolaktin szint. A gyógyszerre rá van írva, hogy a szedése alatt nem foganhat kisbaba, károsítaná a magzatot. Akkor mikor és hogyan lehet az ebben szenvedő alanynak babája? A másik problémám, hogy magas a férfihormon szintem is, emiatt, ha nem szedek fogamzásgátlót nem jön meg a vérzésem. Idén július óta nem is szedek orvosságot, azóta sem jött meg a vérzésem, és szerintem a leírtak alapján a PCO szindróma áll fenn nálam. Mikor elmegyek az endokrinológiára és kérdezem az orvost mivel tudnánk kezelni a magas tesztoszteron, androgén szintet, a fogamzásgátló a válasz. Nekem ez ördögi körnek tűnik. Nincs más gyógyszer ennek a beállítására?
Várom mielőbbi válaszát. L. M.

Tisztelt Asszonyom!

Ön mindíg helyes tájékoztatást kapott, csak az a probléma, hogy kezelőorvosai nem egységében látják problémáját. A Bromocriptin tájékoztatójában valóban szerepel, amit Ön említett, ennek ellenére magas prolkatin szint esetén a terhesség első 12 hetében indokolt a szedése, sőt amennyiben nem szedné vetélés lehet a következmény. A PCO kezelése valóban a fogamzásgátló szedése, ha valaki nem akar terhes lenni, de amennyiben igen, akkor arra kell törekedni, hogy gyógyszeres kezeléssel beindítani a tüszőérést, ez az un. ovuláció indukció. Ha ez sikertelen kis műtétes lehetőségek is vannak. Egyébként a PCO szindrómában a prolakin szint egyébként is magas, tehát amennyiben mikroadenomáját nem MRI vizsgálat mutatta ki, egyáltalán nem biztos, hogy egyáltalán van ilyen betegsége. Talán olyan orvost kellene keresnie, aki nem csak 1-1 laborleletét értekeli, hanem, aki valóban meg is tudja oldani, amúgy könnyen kezelhető gondjait.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Hogyan lehet megállapítani ha valakinek endometriozisa van? Nagyon félek, hogy esetleg nálam emiatt nem esek teherbe. Bár csak 5 hónapja próbálkozunk, és az orvosom egy évig semmit nem vizsgálna, de nekem korábban volt panaszom amirol o is tud. Nem tudom milyen tünetekkel jár a betegség, így leírnám amit én tapasztaltam. Nagyon fájt vizelésnél és olyan volt mintha fel lennék fázva, nagyon fájt a hasam, és folyamatosan pisilnem kellett, de elvileg baktérium nem volt a vizeletemben. Elkezdtek kivizsgálni, és folyamatosan küldözgettek hol a sebészetre appendicitis gyanúval, hol vissza a nogyógyászatra, aztán hasi UH-on voltam ahol a belgyógyász látott valamit 3 cm körüli valami petefészek régioban, de nem jött rá mi lehet. Ekkor ismét petefészek gyulladás gyanúval nogyógyászatre kerültem ahol hüvely UH-on nem találtak semmit és visszaküldtek, majd feladtam. Kb félévente jelentkezik és nagyon fájdalmas néhány napig. Egyébként mostanában gyakran érzem úgy magamat mintha fel lennék fázva, de szerencsére nagyon eros hasi fájdalmaim nincsenek. Utoljára februárban volt. Az endometriozis elvileg meggyógyulhat orvosi segítség nélkül?
Nagyon köszönöm a választ elore is. J.

Tisztelt Asszonyom!

Az endometriosisra a menstruatioval összefüggő alhasi fájdalom a jellegzetes, de panaszai alapján azért önnél is felmerül az endometriosis lehetősége. A diagnózis felállításáshpz laparoscopia (hastükrözés) szükséges. Szomorú, hogy 5 évig ez csak önnek jutott eszébe! A betegség magától meggyógyulni nem tud. Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Még egy legutolsó kérdésem volna. Mikor érhetem meg, hogy természetes úton, magától menstruálok?

Tisztelt Asszonyom!

Minden női szervezetben termelődiok férfi nemi hormon, miután ez fog átalakulni női nemi hormonná. PCO-ban ez az átalakulás az, ami elmarad. Tehát azért nem lehet ezen változtatni, mert nem megfelelően működik az az enzimrendszer, ami ezért felelős. Nem teljesen értem a hormonmeghatározások hoszzú átfutási idejét, sürgős esetben akár 2 óra alatt is eredményt lehet kapni, de két hét még elfogadható, 2 hónap nem! A félóránkénti vérvétellel elvégzett vizsgálat minden bizonnyal un. LHRH terhelés volt, mely az ön esetében legnagyobb valószínűséggel normális erdményt mutatott. Ez az agyalapi mirigy reakció kézségét hivatott vizsgálni. A Bromocryptin szedésének szükségességét egy újabb MRI vizsgálat dönthetné el. Valószínűtlen, hogy spontán vérzésre, ciklusának rendeződésére számíthatna, azonban, mint már említettem, a PCO-s betegek általában jól stimulálhatóak, de sajnos ez mindíg csak arra az egy ciklusra vonatkozik.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Tavaj decemberben abbahagytam a fogamzásgátló szedését.Május óta azonban nem mensruálok,aminek oka több nőgyógyász szerint policistás petefészek okozza.Kérdésem ezzel kapcsolatos lenne:kezelhető-e ez gyógyszeresen illetve Ön is csak a műtétet látja megoldásnak?Hol tudnak ezzel kapcsolatban a legjobban segíteni?
Köszönettel: H. Á.

Tisztelt Asszonyom!

Ennek a betegségnek a kezelése megfelelő kivizsgálás után, elsődlegesen gyógyszeres. Az ezzel foglalkozó meddőségi ambulanciák címei a www.infertility.hu illetve a www.oviklub.hu honlapon megtalálhatók.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Félre vagyok informálva és a segítségét kérném. 28 éves nő vagyok, problémám a következő. A tüneteimet kb. 4 éve fedeztem fel: hajhullással, pattanásosodással kezdődött. Az államon enyhe szőrösödés, gyakori fejfájás, cikluszavar (ami általában 40 nap volt), enyhe szúró fájdalom az alhasban jelentkezett. Ezek után nőgyógyászhoz fordultam, aki elsőként antibiotikumot adott nekem. Állapotom nem javult, utána fogamzásgátlóval próbálkoztak (Gracial, Diane 35), amit nem bírtam. Ezt követően hormonvizsgálaton kiderült, hogy magas a prolaktin szintem, erre Bromokriptint kaptam, amitől nagyon fájt a gyomrom és szintén abba kellett hagynom. Majd Estrofemet és Androkurt szedtem, amitől gyakran rosszullét tört rám. A 4 év alatt 9 nőgyógyász vizsgált meg, kézzelfogható választ nem kaptam a betegségemre, mindegyik mást mondott és más gyógyszert írt. Ezután endokrinológushoz kerültem, aki ismételten nőgyógyászhoz küldött PCO ? gyanú miatt. Ő megállapította, hogy a bal petefészkem nagyobb, mint a jobb és mindkettőben sok fekete folt látható, amit cisztának vélt. Laparoszkópos vizsgálatot ajánlott, a véleményt megmutattam az endokrinológusnak, aki csak mosolygott rajta és azt mondta, hogy eszembe ne jusson megműttetni, mert csak rosszabbat teszek magammal. Továbbküldött koponya MR-vizsgálatra, ahol kiderült, hogy 5 mm-es microadenomám van, melyre 0,075 mikrogrammos Norprolactot írt, amit azóta is szedek naponta egyet. Fél éve szedem, a prolaktin szintem normalizálódott és a menstruációs ciklusom is, viszont a hajam azóta is hullik. A menstruáció előtt két héttel fejfájás, szemduzzadás, rossz közérzet, ujjduzzadás, tenyérizzadás jelentkezik, amelyek a menstruációig tartanak. Kérdésem a következő: 1. Elegendő és helyes-e ez a gyógyszer a problémáimra? 2. A kezelés alatt normálisak-e ezek a tünetek? 3. Tudna-e ajánlani egy nőgyógyászt Budapesten, aki megvizsgálna, hogy egyáltalán van-e nőgyógyászati problémám és ha van, akkor milyen? Kezelni kell egyáltalán? Már nagyon unom, hogy orvostól orvosig szaladgálok. Egyértelmű diagnózist nőgyógyásztól nem kaptam.
Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: H.

Tisztelt Asszonyom!

A leírtak alapján a PCO szindróma valószínűsíthető. Ezt megfelelő tapasztalattal rendelkező ultrahangos és a hormonleleteit megfelelően értékelő nőgyógyász tudná megállapítani. A Norprolac csak a tejelválasztási hormon szintjét (prolaktin) csökkenti, mely ön számára fontos, de önmagában nem fogja megoldani problémáját. Az ezzel foglalkozó meddőségi ambulanciák címei a www.infertility.hu illetve a www.oviklub.hu honlapon megtalálhatók.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Dr. Török Attila!

2 hónapja nem menstruálok, mióta abbahagytam Clostilbegyt és Bromocriptin nevű gyógyszerek szedését. 5 napja Norculut tablettát szedtem, hogy menstruáljak. Az orvosom terhességet nem állapított meg, azonban a teszt igen. A Norculut tabletta kíválthat pozítiv tesztet? ?ilyen lehetőségek vannak arra, hogy menstruálhassak, ha már a terhesség nem áll fenn. A Clostilb. és a Bromocr. -t 2 hónapig szedtem folyamatosan. Módonban állna-e Önt személyesen is megkeresni, ha igen hol praktizál????
Várom válaszát, köszönettel: K.

Tisztelt Asszonyom!

A Norcolut nem válthat ki pozitív terhességi tesztet, tehát terhes, hacsak nem történt valami technikai hiba, vagy nem halt el a terhesség. Hétfőtől - csütörtökig a Baranya Megyei Kórházban Pécsett rendelek 12 és 14 óra között, vagy pénteki napokon Tapolcán a Pannon Reprodukciós Intézetben. Az intézetek címei a www.inferitlity.hu honlapon megtalálhatók.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

Elözö levelemben ( kb ket hete) mar egyszer megirtam a problemamat, amire meg is kaptam a valaszat. Röviden leirnam megegyszer mivel ujabb kerdesem lenne Önhöz.26 eves vagyok, parommal par honapja szeretnenk babat, miközben kiderült, hogy kisse magas a prolaktin hormonom (30,5ng/ml). Harom honapi gyogyszeres kezeles mellett sikerült 20,4ng/ml- re csökkenteni. Nemtudom, hogy ez mar egy normal erteknek szamit-e, vagy meg mindig magas? Ez idötajt kezdtem erezni kb.mindig egy hettel a mensesem elött a hüvelyi egest, szemeremtesi viszketest, amiböl arra következtettem en is es az orvosom is,hogy visszaterö Candida hüvelyi gombasodas. A legutolso vizsgalaton viszont semilyen gombasodasnak nem volt nyoma, amellett, hogy a tünetek megvoltak. Különöskeppen felhivtam az orvosom figyelmet, hogy a szemeremtestem szokatlanul szaraz es a szine is különleges feher.Ezutan felmerült a kerdes, hogy talan ösztrogen problemak is fennalhatnak, ezert ösztradiol kremet irt fel.Ezutan vert vettek ami havonta törtenik a prolaktin hormon miatt.Se ez alkalommal sem az elözöekben meg sem emlitettek,hogy problema lenne az ösztrogennel is. Amit mindig közölnek az a prolaktin es egy kisse magas ferfi hormon. Azt meg kell emlitenem, hogy nemetorszagban elek es itt nem szokas kezbe adni az eredmenyt. A következö lenne a kerdesem: - a kisse magas prolaktin szint vezethet-e ösztrogen elegtelenseghez, es ha igen produkalhat-e ilyen tüneteket mint az enyem? Tudomasom szerint ezek a tünetek azokon a nökön jelenkeznek akik beleptek a menopausaba. En havonta menstrualok 32-36 napra, kivetelesen par honappal ezelött maradt ki mert annyira elkepzeltem hogy terhes vagyok ami utan egy kis ciszta nött. - ha esetleg terhes maradnek elkepzelhetö, hogy nagy az esely a veteleshez a prolaktin es ösztrogen elegtelenseg miatt?
Elöre is köszönöm valaszat, üdvözlettel: D. B.

Tisztelt Asszonyom!

A 20 körüli prolaktin még mindig kicsit magas, de nem vészes. A magas prolaktin szint nem okozhatta panaszait. A magas prolaktin szint vezethet vetéléshez, de megfelelő kezeléssel ez kivédhető.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

Én egy 23 éves nő vagyok, aki most az Ön segítségét kéri. Első próbálkozás után sikerült teherbe esnem, de a babát el kellett vetetnem a 15. héten, mert kiderült, hogy fejlődési rendellenessége van. (nem fejlődött ki koponyája, így az agyállomány a magzatvízben volt). A terhesség megszakítás úgy történt, hogy megindították a szülést nálam, mert már betöltöttem a 12 hetet. Miután sikerült megszülni a magzatot végeztek egy kaparást is. Pár nap múlva kiengedtek és mivel a mellemből ekkor tej szivárgott felírták a bromocriptin-richter nevű gyógyszert, tejapasztó céllal. 10 napig kellett ezt a gyógyszert szednem, amitől el is apadt a tejem. Most azt várom,hogy mint a szülés után az lenni szokott rá 6 hétre megjöjjön a menstruációm. Most járok a 6. héten, de még semmi. Tudom, hogy nem mindenkinél egyformán jön az első mensi a szülést követően, de engem aggaszt, hogy az én következő menstruációm idejét nem-e befolyásolja a bromocriptin-richter gyógyszer. Szóval a kérdésem az lenne, hogy lehet-e hatással a következő menstruációm idejére, kitolhatja-e annak érkezését ez a gyógyszer?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Asszonyom!

Vérzése késését nem a Bromocryptin szedése okozza.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Kérdésem csak részben kapcsolódik a témához, de Öntől remélek választ. Kb. egy hónappal ezelőtt laparoszkópiás vizsgálaton estem át, melynek eredeménye szerencsére kedvező. Most jelenleg az első találkozásra várok egy meddőségi központ doktorával. Azonban eközben felkerestem a körzeti orvosomat (belgyógyászt), mivel réges-régóta emésztési zavarokkal küzködök, gondoltam egyúttal ezt is rendbe rakom. Az orvos teljes körű laborvizsgálatot írt elő, és mit ad Isten, a vizeletem tele van baktériummal (hétszerese a normális értéknek), és kettővel több a vörösvértestek száma is. Ezt még tetézte az is, hogy közben elkezdett fájni a hasam, és ezzel szinte egyidőben a hátam lent a derekam alatt, medence tájékán, görcsösen fáj, olyan, mintha állandóan fázna. A kérdésem az lenne, hogy van-e ennek valamilyen nőgyógyászati problémára utaló jele, vagy a szokásos idült székrekedés, felfázással, esetleg hólyaghuruttal párosulva. Azért kérdezem ezt, mert nem szeretnék kétségek között maradni, hogy ez is hátráltatja meddőségi kivizsgálást. 37 éves vagyok, nekem már minden perc számít. A belgyógyász ugyan javasolta, hogy keressem fel a nőgyógyászt, de ehhez még nem gyűjtöttem elég bátorságot.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Asszonyom!

Csak egy vizsgálat tudná eldönten, hogy van-e valami probléma. Nem a labor leleteket, hanem a beteget, a betegséget kell kezelni. Direkt összefüggés az Ön által kérdezettekben nincsen.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Köszöntöm Önöket!

Dné P. M. vagyok. K.-n élek a férjemmel, akivel másfél éve vagyunk házasok. 2002 decembere óta próbálok teherbe esni, és ez mind idáig nem sikerült. Pár orvosnál már jártam, de nem sok sikerrel.Kortörténetemet kifejteném, és tanácsuknak is örülnék: Amennyiben úgy gondolják lehet számomra is segítség, megoldás,ez esetben várom válaszukat.
Tisztelettel:Dné P. M.

Tisztelt Asszonyom!

Csak egy részletes kivizsgálás tudná felderíteni a meddőség okát, mely levélben természetesen nem lehetséges. Amennyiben szeretne felkeresni, Pécsett, a Baranya Megyei Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának Meddőségi Szakrendelésén (hétfőtől-csütörtökig 12-14 óra között) megtalál. Miután külföldön fogok tartózkodni, ez csak november 17. után lehetséges.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Csupán az a kérdésem, hogy mit kell tenni akkor, ha közel egy éves bromocryptin szedés után is változatlanul magas a prolaktin szintem? Van arra egyáltalán esély, hogy az le fog egyszer menni?
Köszönöm

Tisztelt Asszonyom!

Mielőtt gyógyszert váltana vizsgálatokat kellene végezni annak eldöntésére, hogy mitől magas a prolaktin szintje. Arról nem beszélve, hogy nem írta, hogy mennyire magas és eddig milyen vizsgálatok történtek. Kérdései olyanaok, melyeket nem levélben kellene tisztázni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

28 éves vagyok. Az első alkalomtól kezdve nem volt rendben a menstruációm, ennek ellenére 16 éves koromban a nőgyógyász mindenféle vizsgálatok nélkül felírta a fogamzásgátló tablettát. Szedése során elkezdtem hízni, össze-vissza véreztem. Majd a gyógyszert abbahagytam. A menstruációm rendszertelen volt, 3-4 havonta jobb esetben, majd esetenként akár egy hónapig is. Jártam orvoshoz, csinált pár vizsgálatot, majd felírt egy fogamzásgátló gyógyszert, de végülis az sosem derült ki, hogy mi bajom. Nemrégiben egy új orvoshoz mentem, aki már hormonvizsgálatra is elküldött, ahol kiderült, hogy a sárgatest - hormonjaim alacsonyak. Az orvos azt mondta, hogy nem tud mit tenni csak akkor, ha teherbe akarok esni, mert olyan gyógyszert tud adni, amitől ezek a hormonok normálisan működnek majd. Én még nem akarok teherbe esni, de mielőtt még akarnám, szeretnék választ kapni a kérdéseimre. Most újra gyógyszert szedek, Yadine-t. Legutóbb mondtam az orvosnak, hogy szeretném, ha menstruálnék, mert miután 3-4 hónapig nem jött meg, rossz volt a közérzetem, ingerlékeny és feszült voltam. Most ugyan rendszeresen menstruálok, de az orvos szerint ez csak a gyógyszer által kiváltott reakció. A napokban olvastam a PCO-szindrómáról. Tulajdonképpen minden tünetét produkálom. Hízás, szőrösödés, rendszertelen menstruáció...... A kérdésem az, hogy ha elmegyek az orvoshoz, és kérem, hogy erre vizsgáljanak ki, az orvosnak meg kell-e ezt tennie? Mennyi az esélye, hogy esetleg meddő lettem, miután majd 12 év alatt mindenfélével próbálkoztak az orvosok, és a 12 év alatt sose volt rendszeres menstruációm? Ha most elkezdenek kezelni, akkor még van esélyem a természetes teherbeesésre?
Köszönettel K. Sz.

Tisztelt Hölgyem!

A leírtak alapján szinte biztosra vehető, hogy PCO szindrómája van. Amennyiben jelenleg nem akar terhes lenni, tényleg a fogamzásgátló szedése a jó megoldás. Valószínűsíthető, hogy jelenleg peteérése nincs, tehát ha akarna, akkor sem tudna most teherbe esni. A betegség azonban jól kezelhető, a helyes petefészek működés az esetek többségében gyógyszeres kezeléssel beindítható, ez azonban csak akkor indokolt, ha konkréta abban a ciklusban terhes szeretene lenni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T. Doktor Úr!

Férjemmel egy éve szeretnénk gyereket, sajnos nem sikerült. Férjem egyszer volt vizsgálaton, az eredmény szerint a vitt mintában egyetlen élő hímivarsejtet sem találtak. Velem úgy néz ki minden rendben van. Kérdésem: van-e esélyünk arra, hogy saját gyermekünk legyen?
Előre is köszönöm: Tné K.E.

Tisztelt Asszonyom!

További, ennél sokkal részletesebb vizsgálatok lennének szükségesek kérdése megválaszolására( ismételt spermiogramm, urológiai szervi kivizsgálás, hormonális kivizsgálás, genetika, here biopsia, stb. Ezek eredménye után lehet eldönteni, hogy lehet-e saját gyermekük.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Török Doktor Úr,

Párommal 2 és fél éve szeretnénk kisbabát,de sajnos idáig nem estem teherbe.Én 31, ő 37 éves. Másfél év sikertelen próbálkozás után felkerestük a SOTE-n az andrológiai szakrendelést, ahol fény derült a problémára.Sajnos a laborvizsgálat kimutatta,hogy páromnak kevés a spermaszáma ill. lassúak is. I.vizsgálat eredménye 2002.09hó: szám/ml: 16-18mill mozgás: 30% kp.élénk: 1/4 % mérs.seb: 1/4 % alig haladó: 1/2 % norm.formájú: 40% Megjegyzés:A fentieken kívül sok sejttörmelék,4-5lhs/lt. Az andrológus Andriol kúrát javasolt.Kontroll:2002.december II.vizsgálat eredménye 2002 december: szám/ml: 20mill mozgás: 35 % kp.élénk: 1/5 % mérs.seb: 1/5 % alig haladó: 3/5 % Megjegyzés:Több kis aggl.,sok sejttörmelék, 1-2ks Az első Andriol kúra a számot illetően javított az eredményen, de az alig haladók száma ha jól értelmezem, akkor növekedett. illetve ez a sok sejttörmelék is,ezt igazából nem értem mit jelent. Mindenesetre a doktor további Andriol kúrát javasolt, s 2003.februárban kellett újra visszamenni. III.vizsgálat eredménye: szám/ml: 30mill mozgás: 35 % kp élénk: 1/5 % mérs.seb: 1/5 % alig haladó: Ez nem lett kitöltve. Az utolsó kontroll alkalmával az orvos leállította az Andriol kúrát,mondván,hogy ez a szám már elegendő, de a sebességgel még nincs kibékülve,s arról tájékoztatott minket,hogy elméletileg ez az eredmény már elegendő lehet a sikeres megtermékenyítéshez.Mi úgy gondoltunk,lazítunk egy kicsit,hátha pszihés eredet is lehet a dolog hátterében.Ismét eltelt 8 hónap,eredménytelenül. Szeretném megkérdezni a Doktor Úrtól,hogy elegendőek -e ezek az eredmények a természetes úton történő megtermékenyüléshez,vagy forduljunk meddőségi központhoz?
Válaszát előre is köszönöm, M.K.

Tisztelt Asszonyom!

Férje eredménye nem túl rossz, de úgy gondolom, hogy mindkettejüket érintő további kivizsgálásra lenne szükség. Azzal egyetértek, hogy nincs értelme a továbbiakban Andriollal próbálkozni. Azt hiszem célszerű lenne meddőségi közpothoz fordulni, ahol egységben kezelnék problémájukat.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nekem már van egy 3 éves kislányom.1 évvel ezelőtt úgy döntöttünk a férjemmel , hogy itt az ideje egy második gyermeknek is.Hozzá kell tennem hogy a kislányommal 4 évi próbálkozás után lettem terhes, igaz orvosi segítség nélkül.Én 28 éves vagyok a férjem 31.Most 5 hónapja voltam orvosnál aki vérképet csináltatott.Eredmény ciklus 2 nap:FSH 5.2, Szérum LH 3,2, Prolaktin 417.1, progeszteron 1,09, testosteron 0,7, estradiol 55 .Ciklus 24-ik napja:FSH 6,8 ,LH 6,76, prolaktin 377,2, progeszteron 3,41, testosteron 1,13, estradiol 56,65.Ezek után clostilbegytet kaptam a 4 naptól 5 napig 3x1-et.A hőmérsékletem a ciklus 16-18 napján megemelkedik 37,1-re és ott is marad a menstruációmig.A menstuációm a clostilbegyt kezelés óta 28 napos,2napig tartó barnás vérezgetéssel kezdődik és ezután még 2 napig van igen gyenge vérzésem.Kérdésem az lenne , hogy a clostilbegyt kezelést hány hónapig lehet folytatni, és ha nincs eredménye akkor mi lehet a következő lépés.Az orvosom azt javasolta hogy próbáljak meg természetes módon teherbe esni,mint a kislányomnál.Kérdeztem hogy nem-e mehetnék laparaszkópiára,de az orvosom azt mondta hogy ez felesleges.Mi nagyon szeretnénk kisbabát,nem akarunk éveket várni hogy újra terhes legyek.Kihez fordulhatnánk Zalaegerszeg környékén aki esetleg segíteni is tudna?Ha lehet válaszát kérem küldje el címemre.
Előre is köszönöm a segítségét!

Tisztelt Asszonyom!

Hormonszintjei eltérést nem mutatnak, azonban abban a ciklusban, amikor ezt a vizsgálatot végezték peteérése nem volt. Ilyen szempontból a Clostilbegyt szedése indokolt, de leveléből számomra úgy tűnik, hogy nem ellenőrízték le ultrahanggal, illetve hormonmeghatározással, hogy valóban használ-e a gyógyszer. Az alkalmazott dózissal sem tudok teljesen egyetérteni. Manapság a peteérés ellenőrzése nem hőmérsékletméréssel történik, különösen un. stimulált ciklusban! Véleményem szerint előbb-utóbb a laparoszkópia igenis szükséges. Tapolca nincs messze Zalaegerszegtől, ott a Pannon Reprodukciós Intézetben tudna jelentkezni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Nemrégiben válaszolt a levelemre, amelyben azt írta, hogy HSG eredménye nem megbízható. Ön volt az előhírnöke annak, amiben akkor még nem bíztam. Azóta ugyanis spontán teherbe estem. Az örömömben azonban üröm vegyült, hiszen a meddőségi vizsgálatok nem állapították meg a korábbi terhesség elhalások okát. Most aggodalommal figyelem magam, amire a következő okom van. Mindkét korábbi terhességemmel a gondok akkor kezdődtek, amikor vírusfertőzéshez hasonló hirtelen láz lépett fel, amelyet aztán néhány napos hőemelkedés követett. Majd a hír, hogy a magzat nem fejlődik tovább. Most ismét ugyanez a helyzet. Lázam ugyan nincs, de 37,0 - 37,2 közötti hőemelkedést mértem. Lehet, hogy csak bebeszélem magamnak, de az egyik lehetséges magyarázat a terhességek elhalására az volt, hogy a saját immunrendszerem pusztította el a magzatot. Lehet ennek a tüntete a láz, illetve a hőemelkedés? Ha igen, akkor mit lehet ezzel tenni? Még csak 4-5 hetes terhes vagyok, ha ez a helyzet ki lehet ezt pl. vérből mutatni? Illetve ha valóban ez az ok, be lehet avatkozni? A másik érdekes dolog az, hogy a férjem vércsoportja RH+, az enyém RH-. Ennek lehet bármilyen köze a magzat elhalásához?
Válaszát nagyon várom. Köszönettel, K.E.

Tisztelt Asszonyom!

Terhesség alatt a 37 fok körüli hőmérséklet a normális. A láz és az immunrendszer közötti összefüggés keresése ilyen felvetésben messze áll a valóságtól. Vércsoportjaik különbözősége a terhesség korai szakaszában nem okozhat problémát, későbbiekben is csak akkor, ha netalántán ellenanyaga lenne, erre pedig történni fognak vizsgálatok. Ne aggódjon, de az előzményekre való tekintettel fokozottabb ellenőrzésre, illetve kezelésre szorul.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Cím!

Szeretnék Önöktől segítséget kérni, amennyiben erre ezúton van mód. 8 éve élünk házasságban, szeretünk volna kisbabát, mely természetes úton nem sikerült. Elkezdtünk egy vidéki meddőségi központba járni, ahol kiderítették, hogy a teherbe esés lehetséges módja a férjem spermaszámának mennyisége miatt a lombikprogramban való részvétel. A vizsgálatok során kiderült, hogy hepatitis B hordozó vagyok, s mivel a vírus DNS-ét is megtalálták a véremben, azt mondták így nem vállalják a beavatkozást. Szeretném segítségüket kérni azzal kapcsolatosan, hogy Magyarországon van e olyan meddőséggi kezeléssel foglalkozó intézet, ahol ez esetben is elvégzik a beavatkozást? Ezzel úgy érzem nem vagyok egyedül, mert velem egyidőben egy másik hölgynél is kiderült hasonló.
Szíves válaszukat előre is köszönöm, tisztelettel Bné I.

Tisztelt Asszonyom!

A törvény nem tiltja Hepatitis B vírus fertőzés esetén az IVF elvégzését, azonban a többi párhuzamosan futó beteg, továbbá a személyzet védelme érdekében csak ott végeznek ilyan beavatkozást, ahol lehetőség van a teljes elkülönítésre. Ez vonatkozik a petesejt, illetve a spermiumok és az embriók elkülönített kezelésére is. Tehát elvileg lehetséges az IVF végzése, tanácsolni azonban csak azt tudom, hogy végig kell telefonálni az összes IVF központot, hogy vállalják-e a beavatkozás elvégzését.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

27 éves vagyok és 8 hónapja próbálkozunk, eddig sikertelenül. A menstruációm rendszeres. A kezelő orvosom elküldött hormon viszgálat céljából vérvételre. A leleteim a következőek: 5. nap 14. nap 23. nap Prolaktin: 22.35 ng/ml 19.95 ng/ml 39.14 ng/ml Testost.: 1.86 nmol/l 1.33 nmol/l 0.71 nmol/l Progeszt.: 1.07 nmol/l 8.89 nmol/l 29.54 nmol/l Oestradiol: 0.19 nmol/l 0.19 nmol/l 0.45 nmol/l FSH: 6.90 u/l 4.57 u/l 2.38 u/l LH: 6.45 u/l 8.99 u/l 4.47 u/l Szeretném kikérni a véleményét a lelettel kapcsolatban. Bromocriptin-t kaptam 2x1 tablettát. Miért szükséges ez a gyógyszer? Egyáltalán szükséges?
Várom válaszát! Köszönettel: R. S.

Tisztelt Asszonyom!

A Bromocryptin a magas tejelválasztási hormon szintet (prolaktin) hivatott csökkenteni. Önnél a ciklus második felében ezen hormon szintje emelkedett volt, valószínűleg ezért javasolták. A magam részéről további, többek között a pajzsmirigy hormonok vizsgálatát tartanám szükségesnek, bár a 8 hónap próbálkozás még nem meríti ki a meddőség fogalmát.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A többedik lombikbébi program előtt állunk, most több hónapig Orgametrilt kell szednem előtte. Itt az interneten olvastam a Gynevac nevű injekcióról, miszerint növeli a teherbeesést és csökkenti a vetélés esélyét. Ön ajánlja-e, hogy lombikbébi program előtt kapjon valaki Gynevac kúrát? Lehet-e ettől az injekciótól valami baja az embernek? Azért kérem a segítségét, mert nem tudom eldönteni, hogy beadassam-e vagy nem. Ön mit ajánl? Köszönöm válaszát előre is. Kérem a nevem és címemet sehol ne jelentessék meg.
Tisztelettel:

Tisztelt Asszonyom!

Másoknak már sokszor válaszoltam, hogy a magam részéről úgy gondolom, hogy a Gynevacnak semmiféle hatása, legfeljebb mellékhatásai lehetnek, tehát én még nem javasoltam senkinek és nem is fogom.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Egy éve derült ki, hogy a gyermekáldás elmaradása a férjem herevisszérsérve, ill. az emiatti alacsony spermaszáma (1,6 millió/ml) miatt van. Az andrológus megműtötte, és azóta folyamatosan Andriollal kezeli. Ezen kívül szintén egy éve szinte folyamatosan antibiotikumokat szedetett vele, mert mindig valamelyik baktérium jelenlétét állapította meg a prosztatafejésből nyert spermában. (Én végig negatív voltam, vizeletből és kenetből is!) A spermaképe ezalatt az egy év alatt nagyon ingadozó, a legjobb 9,6 millió/ml volt, de augusztusban sajnos mindössze 1,4 millió, tehát még rosszabb, mint a műtét előtt. Hormonvizsgálat mindössze egy volt a műtét előtt, azóta nem - az orvos nem tartja indokoltnak, mert "az nem változik sűrűn". Kérdéseim a következők: 1. Okozhatja-e a spermaszám romlását, illetve esetünkben a "nem javulását" az állandó antibiotikum (ezzel együtt végig Centrumot szedett, hogy ezzel ellensúlyozza az antibiotikum "vitamin kimosó" hatását)? 2. Az egy évvel ezelőtti hormonvizsgálat eredménye normális tesztoszteronszintet mutatott. Létezik, hogy az Andriol abnormálisan megemelte ezt a szintet, és így éppen ellenkezőleg, nem javította, hanem lerontotta a spermaképet? Az Andriolról olvastam az interneten az előállító cég betegtájékoztatóján, hogy a spermiumok csökkenését és kevesebb ejakulátumot eredményezhet! Ha ez igaz, akkor hogyan kezelhetnek ezzel egy csökkent termékenységű férfit, aki éppen az ellenkező hatást szeretné elérni? 3. Varikokele műtét után meddig érdemes várni arra, hogy a spermakép érdemben javuljon? Nekünk már csak a lombik program segíthet?
Megtisztelő válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Tisztelt Asszonyom!

1. A spermiumok számának romlását nem valószínű, hogy az antibiotikumok okoznák, ezzel együtt javulás sem várható. 2. Az Andriol szedése csak bizonyos esetekben hozhat javulást, ennek a szedését is feleslegesnek tartom. 3. Legnagyobb valószínűséggel a lombikbébi programm lenne a megoldás.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Már egyszer kaptam Öntől segítséget, most a következőben kérem "tanácsát": 27 éves nő vagyok, még soha nem voltam terhes. Augusztusban 1 éve, hogy védekezés nélkül nem esem teherbe (a gyógyszert már februárban abba hagytam). Azóta nekem már készült vérvétel, mely szerint peteérésem volt. Ezután a páromnál következett az urológiai vizsgálat, melyen minden rendben volt, majd a spermatológia, ahol kiderült, hogy a spermaszáma nagyon alacsony: 2 millió (2 és fél nap kihagyás után). Az orvosom javaslatára, miszerint megint engem kell vizsgálni a laparoszkópiát választottam. Azért választottam ezt a lehetőséget, mert, ha jól értelmeztem megnézik, azt is, hogy a petevezeték működése is megfelelő-e. Tájékoztatott a másik lehetőségről is, amely műtét nélküli. Kérdésem a következő: Elegendő-e egyszeri sperma vizsgálat? Ön szerint érdemesebb-e a műtétet választanom? Ebben az esetben természetes módon nem is lehet babánk?
Várom szíves válaszát: Köszönettel: H. B.

Tisztelt Asszonyom!

Egyszeri spermavizsgálat nem elegendő, miután a napi ingadozás nagyon nagy. Ezt követően a férjénél is részletesebb vizsgálatokra lenne szükség (szervi kivizsgálás, hormonális vizsgálat stb.). Amennyiben eredményei változatlanul ilyen rosszak, valóban nem kell számítani arra, hogy természetes úton be fog következni terhesség, ebben az esetben lombikbébi ajánlható. Ehhez azonban a laparoszkópia nélkülözhető. Tehát először a férjét kellene tovább vizsgálni és kezelni, amennyiben lényeges javulás bekövetkezik, akkor lenne indokolt a laparoszkópia.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm válaszát előző levelmre. Azóta eltelt két hónap és semmi eredmény. A menstruációm rendszeresen időben megjön. Mikor kell orvoshoz fordulni, vagy még korai? Mi már nagyon szertnénk egy kisbabát. Javasol esetleg valamilyen kivizsgálást? Nekem még sosem volt "alaposabb" nőgyógyászati kivizsgálásom.
Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel N.D.

Tisztelt Asszonyom!

Az eltelt idő még nem túl hosszú, azonban egy "alaposabb nőgyógyászati vizsgálat" (ultrahang, un. ciklusmonitorizálás, esetleg hormonmeghatározás) indokolt lenne.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Már írtam Önnek egy levelet (29.-én és a válaszát nagyon köszönöm,) amiben leírtam a hormonvizsgálatom eredményét. Bromocriptin-t kaptam 2x1 tablettát a magas prolaktin (39.14 ng/ml a 23. napon) értékre. A kérdésem a következő. Most a ciklusom 18. napján tartok. A gyógyszert ma váltottam ki és bevettem egy szemet. Ha esetleg ebben a hónapban teherbe estem akkor ennek a gyógyszernek nincs káros hatása? Esetleg várjam meg, hogy megjön e a menszeszem és akkor kezdjem el szedni, amikor már biztos, hogy nem vagyok terhes? Vagy nyugodt lelkiismerettel kezdjem el szedni.
Válaszát várva üdvözlettel: R. Sz.

Tisztelt Asszonyom!

A magas prolkatin szint mellett a terhesség első 12 hetében is indokolt szedni a Bromocryptint, különben vetélés következhet be. Tehát bármikor el szabad kezdeni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T.Foorvos Ur!

A velemenyet szeretnem kerni ugyanis 11 honapos ikreim vannak.Namarmost van egy baratunk aki surun latogat minket es attetes rakja van amire sugarkezelest kap.Arthat e ez a sugarkezeles a gyerekeknek hiszen eleg surun jon latogatoba gyakran akezeles napjan vagy masnap?
Koszonom valaszat, Sz.

Tisztelt Asszonyom!

Aggodalma alaptalan, egy beteg ember sugárkezelése nem jelent semmiféle veszélyt környezetére.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr.

A fogamzásgátló tabletta mennyire biztonságos?? Lehet-e minden alkalomnál erre számítani??

Tisztelt Asszonyom!

A fogamzásgátló tabletták szinte 100 %-os biztonságot nyújtanak, helyes szedés esetén.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A férjem is és én is 35 évesek vagyunk. 2002. novemberében, az "elhatározás" után 3 hónappal, teherbe estem, a 8. héten azonban elvetéltem. A műszeres befejezés után semmilyen panaszom nem volt, betartottuk az orvos utasításait. Ő 3 hónap várakozási időt javasolt. Azóta hat hónap telt el, de még nem estem teherbe. A szövettan szerint szabályos terhesség vetélt el, az orvosom szerint nincs semmi, ami kizárná a normális terhességet. Ami kezd kicsit aggasztani: nem vizsgálták a vetélés okát, nem végeztek semmilyen hormon-, vér- vagy egyéb belső vizsgálatot. Kérdésem: Maradjak továbbra is "veszteg", vagy érdemes lenne vizsgálatokat kérni - ha igen milyeneket -, esetleg orvost váltani?
Köszönettel V. M.

Tisztelt Asszonyom!

Egyenlőre un. ciklusmonitorizálás és hormonvizsgálat lenne indokol, komolyabb kivizsgálás 1 év után esedékes.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

26 éves vagyok 2 éve próbálkozunk a teherbeeséssel. Orvosom javaslatára elvégeztek 2 héttel ezelőtt egy laparoszkópiát, ami sajnos elzáródott petevezetékeket mutatott, illetve az egyik petevezetékemen "éppen hogy" átszivárgott a kontrasztanyag. Valamint a tompa fájdalmak okára is fényt deritettek, amik a ciklus közepétől egyre erőteljesebbé váltak egészen a görcsös menstruációig, ennek oka pedig a nagyon hátrahajló méhem. Valamint az orvosom azt is mondta még, hogy a méhem áttetsző, nagyon erezett, gyöngyházfényű volt. - Egyrészt azt szeretném kérdezni, hogy egy laparoszkópia során ugye nem csak petevezeték átjárhatóságot vizsgálják, azaz, ha a méhemmel gond lenne, akkor tennének ezzel kapcsolatban is lépéseket? - a zárójelentésemen az áll, hogy egyik petevezeték sem átjárható. Na de amit az orvosom mondott, hogy "átszivárgott", az mégis kapaszkodót jelent nekem. Jó, jó tudom, hogy a kontrasztanyag magas nyomáson megy. De mégis. Várhatok csodára vagy amit orvosom is javasolt azt tegyem, hogy válasszak ki egy meddőségi központot és vegyek részt lombikbébi programban? Ismerősöket kérdezgetek, szörfözök az interneten annak reményében, hogy információhoz jutok azzal kapcsolatban, hogy hova innen tovább.
Előre köszönöm fáradozását!

Tisztelt Asszonyom!

Kérdéseire csak azt tud választ adni, aki a laparoscopiát végezte, mert csak ő látta a tényleges helyzetet. A leírtak alapján esélyeit nem lehet megítélni, azonban rossznak minősíthető a spontán teherbeesés lehetősége. A hátrahajló méh semmiféle hátránnyal nem jár. Az "áttetsző méh" számomra ismeretlen fogalom.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A második sikertelen lombikon vagyunk túl. A kérdésem az lenne, hogy a HCG hormont meddig lehet kimutatni akár vérből vagy tesztel? A problémám az, hogy a lombik utáni 12. napon vérből kimutaták az optimális értéknek az 1/10 részét. Így tudomásul vettem, hogy valami miatt sajnos megint nem sikerült. Megjött a mensesem és 5 nap múlva elmúlt, de csak egy napra, mert azóta mindig vérezgetek. Az orvosom tanácsára ma (ET-től a 22. napon) tesztet csináltam, és újra egy halvány második volnal jelent meg. Lehetséges, hogy a hormon még nem ürült ki teljesen a szervezetemből?
Várom megnyugtató válaszát! Üdvözlettel: Mné

Tisztelt Asszonyom!

A hCG hormon felezési ideje kb. 40 óra. Anélkül, hogy tudnám, hogy milyen értékről indult, nem tudok válaszolni arra, hogy a 22. napon lehet-e még pozitiv. Amit ki kell zárni minden ilyen esetben az a méhenkivüli terhesség. További vizsgálatok szükségesek és nem otthon!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

2002. decemberében felkerestem az orvosomat, hogy gyereket szeretnénk, mi a teendőnk. Megvizsgált, mindent rendben talált, elküldött egy általános vérkép+FSH, LH, PROLACTIN vizsgálatra. Magas volt a prolactinom, kaptam rá Bromocriptint, februárban pedig már megfelelő volt a szintje és azóta is jó. Júniusig nem történt semmi, akkor kaptam Clostilbegytet, (5. naptól napi 1 szemet 5 napon át) de nem történt semmi, ahogyan júliusban sem, amikor szintén szedtem a fenti gyógyszert. Az orvosom ultrahanggal mindig megnézte a petét, nyálkahártyát és mindent megfelelőnek talált. Augusztusban szünetet kellett tartanunk más ok miatt, szeptemberben pedig elment a férjem egy spermavizsgálatra, amelyből kiderült, hogy kevés számú sperma mozog (40 %), valamint gyulladást és gombát is találtak az ejakulátumban. Erre kapott gyógyszereket, egy hónappal későbbi vizsgálaton, tehát most októberben, már minden eredménye megfelelő volt. Összesen tehát hat "éles" hónapunk volt és sajnos nem sikerült teherbe esnem. A nőgyógyászom most egy HSG vizsgálatot sürget, már ebben a hónapban. Ön szerint is ez a következő lépcső? És máris? Én még várnék 2-3 hónapot, mert lehet, hogy eddig is csak a nem megfelelő sperma volt az oka a sikertelenségnek. És ha a HSG nem mutat majd elváltozást, akkor mi a további teendőnk?
Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: T. M.

Tisztelt Asszonyom!

Miután nem életmentő beavatkozásról van szó, Önnek természetesesn jogában van eldönteni, hogy az egyébként indokolt vizsgálatot mikor végezteti el. A magam részéről bármiféle kezeléssel (Bromocryptin, Clostilbegyt stb.) csak akkor tudok egyetérteni, ha már a teljes kivizsgálás, beleértve a HSG-t, vagy laparoscopiát is, már megtörtént.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

Gyermeket szeretnénk. Tudomásunk szerint magam fogamzóképes vagyok, a férjem pedig terméketlen (Klinefelter-szindrómája van, hosszas vizsgálatokon és több kezelésen esett át, az eredmény: közös gyermekünk nem lehet). Az iránt érdeklődnénk, hogy hogyan működik a donorválasztás, milyen feltételek mellett vehetünk igénybe mesterséges megtermékenyítést, ezt mely kórházak, intézmények végzik Budapesten, illetve milyen anyagi vonzata van a procedúrának.
Köszönettel és üdvözlettel B. E. és E.

Tisztelt Hölgyem és Uram!

Célszerű lenne felkeresni egy meddőségi központot és helyben tudnak érdeklődni a konkrétumokról, miután minden intézményben másként működik. A www.infertility.hu honlapján a központok címei megtalálhatók.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur !

Nem szeretnem a reszletekkel farasztani Ont, prolemank a kovetkezo. Orvosunkkal megbeszeltuk petesejt donacioval folytatjuk aprogramot. Gond csak az nem tudjuk milyen modon tudunk peteadomanyozot talalni?Probaltunk hirdetni a ket legnagyobb hirdetesi ujsagban,sajnos elutasitottak.Egy megyei lapnal sikerult feladni a hirdetest, ami csak potmegoldas szamunkra.Amennyiben tudna tanacsot adnihol, milyen modon keressunk donort sokat segitene rajtunk.NAGYON FONTOS ! Csaladon belul nem tudjuk megoldani.
Segitseget elore is koszonjuk! K. K.

Tisztelt Asszonyom!

A jelenlegi törvényi szabályozás nem engedi meg, hogy a betegek hírdetésben keressenek donort, ugyanis petesejtről valaki számára lemondani nem lehet, csak intézmény számára. A lehetőségekről kezelő orvosánál érdeklődjön.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Egy éve próbálkozunk a teherbe eséssel, én 30 éves vagyok, férjem 26. Szeptemberben már kértem a doktor úr véleményét, de most újból leírom az egész történetet, foként, hogy a frissebb fejleményekhez kapcsolódnak a kérdéseim. A ciklusaim mindig hosszúak voltak (30-38 nap), de nem maradtak ki, és nem jártak különösebb fájdalommal. Négy ciklus eredménytelenség után mentem nogyógyászhoz, ettol kezdve a következok történtek: 1. ciklus 28 napos - a 6. napon végzett hormonszintvizsgálat normál értékeket mutatott: FSH 7,01 mUl /ml LH 4,27 mUl /ml prolaktin 366,9 µUl /ml 2. ciklus 37 napos - a 14. napon a hüvelyi UH alapján nem volt tüszo a petefészkekben. Spermogramm: mennyiség 3ml, 78 mill./ ml, Ph 7,6, mozgékony 40 %, atipikus formák 20%, viszkozitás 30', életképes 30' 65%. Közepes-jó eredményként értékelték, és javasolták, szedjen a férjem AZinc-et. 3. ciklus 35 napos - a 3-7. napokon 2X1 Clostilbegytet szedtem, a 18. naptól a ciklus végéig 2X1 Duphastont. Nem követtük UH-n a peteérést. 4. ciklus 35 napos - a 3-7. napokon 2X1 Clostilbegytet szedtem, a 13. napon a jobb petefészekben hüvelyi UH-n két tüszot láttak, egyik 1,7, másik 2,1 cm-es volt. A 18. naptól kezdve a ciklus végéig szedtem 2X1 Duphastont. 5. ciklus 34 napos - a 3-7. napokon 2X1 Clostilbegytet szedtem. A 15. napon: hüvelyi UH - nem volt tüszo, folyadékot láttak. Az ovulációs teszt negatív. Ösztradiol ezen a napon 1544 pmol/l (az ovulációs fázisra utaló értékek 315-1828). Duphastont szedtem a 18-27. napokon. 6. ciklus 32 napos - gyógyszerek nélkül, HSG a ciklus elso felében: a jobb petevezeték tökéletesen átjárható, a balon is átment egy kevés folyadék Most a 7. ciklusban vagyok - a 3-7. napokon 2X1 Clostilbegyt, a 8-12. napokon 1X1 75 egységes Metrodin injekció. A 11. napon hüvelyi UH-n egy 1,55 mm-es tüszo a jobb petefészekben. A 13. napon már nem volt meg, folyadék a hasüregben, de az ovulációs teszt negatív. A következo ciklusra az orvos a következo protokollt írta elo: 3-7. nap 1X1 Clostilbegyt, 8. napon 1 db. 75 egységes Metrodin, 9-11. napokon 1X1 Puregon injekció. A 11. napon kell jelentkeznem follikulometriára, és a megfelelo pillanatban (ha lesz ilyen, és nem ismétlodik meg a mostani helyzet) Pregnyl 5000-t fogok kapni. A legfontosabb kérdésem az, hogy van-e értelme a protokoll megismétlésének? Megtörténhet, hogy az egyik kezelt ciklusban túl korán kifakad a tüszo, és a következoben ugyanolyan kezelés mellett nem? Azért is aggaszt, hogy lényegében ugyanazt a protokollt ismételjük meg, mert ez nemcsak idokérdés, hanem pénzkérdés is: a 7. ciklusban 1 havi fizetésembe került a kezelés (Erdélyben élek, és itteni viszonylatban is átlagon aluli a jövedelmem), és a következo ciklus majdnem kétszer ennyibe fog kerülni. Ezt azért is írom, mert az orvosom is arra kényszerül, hogy csak az igazán szükségesnek látott gyógyszereket használjuk. Azért is aggaszt, hogy legutóbb túl hamar kifakadt a tüszo, mert az én laikus eszemmel véggiggondolva a dolgot, valószínuleg a korábbi ciklusokban is ugyanez történt, mert: - a hüvelyi UH-k összesítve: 11 nap (7. ciklus) - 1,55 mm tüszo 13 nap (4. ciklus) - 1,7 és 2,1 mm tüszo 13 nap (7. ciklus) - nincs tüszo 14 nap (2. ciklus) - nincs tüszo 15 nap (5. ciklus) - nincs tüszo, tehát általában a 13. napon lehet az ovuláció, a ciklusok hossza (32-37 nap) viszont késobbi ovulációra utal - és a hogörbék a következot mutatják: a 7-13 nap között bekövetkezik egy 1 nap mért homérsékletemelkedés, utána visszaesik a testho, a 14-16. napon a legalacsonyabb, és utána kezd növekedni, bár általában nem konstans módon. Arra jutottam, hogy talán stimulálás nélkül is lenne tüszo, de stimulálva vagy nem stimulálva, mindenképp túl hamar kifakad. Jól következtetek? Segíthet-e ezen a helyzeten a Clostil + FSH, vagy mással is ki kell egészíteni? Olvastam, hogy a stimulált ciklusokban GnRH-antagonistákat lehet használni a túl korai tüszorepedés elkerülésére. Feltételezem, hogy ezek az injekciók is sokba kerülnek, de egyáltalán kapható-e ilyen Magyarországon? És ez olcsóbb megoldás, mint a hosszú protokoll GnRH-agonistákkal? És amit nem tudok beilleszteni a képbe: miért volt kétszer is negatív az ovulációs teszt, miközben még látszott a tüszobol származó folyadék? Ha a túl korai tüszorepedés egy ido elotti LH löket következménye, mért nem mutatja ki a teszt a megemelkedett LH szintet? Az endometrium vastagságáról pontos adatokat nem mondhatok, nem dicsérték, bár azt sem mondták, hogy alkalmatlan a beágyazódásra. A Puregonra azért tértünk át, mert azt tapasztaltam, hogy Magyarországon sem lehet már beszerezni a Metrodint, több gyógyszertárban is próbálták megrendelni, de nem volt a forgalmazóknál. Van-e esély, hogy valahol kapjak? Milyen hormon aszikronizáció lehet a helyzet oka, és mi a teendo? Elore is hálásan köszönöm a segítségét, nagyon fontosnak látom egy ilyen fórum létét, ahol ingyen megkaphatjuk egy szakember véleményét.
Köszönettel, N. Zs.

Tisztelt Asszonyom!

A GnRh antagonisták Magyarországon kaphatók, azonban 1 amp. kb. 9000 Ft.-ba kerül, átlagosan 3-5 ampulla szükséges egy ciklusban, tehát az agonista hosszú protokoll olcsóbb. A további kezelés elott szükségesnek tartanám egy alaposabb hormonális kivizsgálás elvégzését a ciklus hosszúsága miatt, illetve az endometriosis kizárása céljából egy hastükrözést (laparoscopia). Ezek elott elvégzett további kezelés kidobott pénznek tunik. Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Amióta a menstruációm van, azóta gondjaim vannak vele.(Rendszeretelen volt.) Ezért 19 évesen elmentem egy endroklinológiával foglalkozó klinikára, ahol megállapították, hogy valószínűleg PCO szindrómám van. Gyermeket még nem akartam, ezért az orvos Diane 35-öt írt fel, amit majd' 12 évig szedtem. (Azért is ilyen sokáig, mert sokáig elodáztam még a gyerek gondolatát is -itt főleg a megvalósulásától és a tortúrától féltem, ami a gyerekhez vezető utat feltételezte. Tavaly októberben egy nőgyógyászati ellenőrzés során megállapították, hogy P3-as a citológiai eredményem (HPV vírus +), így tavaly novemberben megműtöttek. (Kimetszést hajtottak végre.)A menstruációm a műtét óta 40 naponta rendszeresen megjött. (Sajnos ez a 40 napos ciklus sem a legoptimálisabb volt, de egyenlőre nem kezelték.) Műtét előtt 1 hónappal abbahagytam a Diane szedését és spontán teherbe estem ez év áprilisában. A terhességem panaszmentes volt, de az orvos a fentiekben elmítettek figyelembevételével sárgatesthormont írt fel.Egy aktuális nőgyógyászati ultrahangvizsgálat során megállapították, hogy elhalt a terhességem. (Ekkor kb. 10 hetes terhes voltam.) Megműtöttek, majd 3 hónap "pihenőt" rendeltek el. A menstruációm nem jött meg spontán a terhesség után és belgyógyászati panaszaim is lettek: felfúvódás, állandó teltségérzet... A nőgyógyászomnak mindezt elmesélve, Merckformin tablettát írt fel, mondván segíteni fog mind a panaszaim, mind a terhesség létrejöttében. Az interneten olvastam, hogy valóban voltak ilyen kísérletek és eredményt is hoztak. Kérdésem: Mindezek ellenére a fenti tünetek alapján nem kellett volna egy teljes vérképet és egy teljes kivizsgálást kérni? Azóta, tehát 2 hónapja szedem reggel és este a Merckformint- fogytam tőle néhány kilót- és mérem az ébredési hőmérsékletemet.(Egyébként normál testsúlyú nő vagyok : 158 cm magas, 52 kg.) Saját kérésemre -azon a klinikán, ahol 19 évesen kezeltek- vért vettek és a hormonszint eredményére még várok, de annyit már tudok, hogy a sárgatesthormon eredmény alapján (6,7 nm/l) elvileg volt tüszőérésem, de az lh szintem alacsony volt. Az ébredési hőmérsékletem alapján nem egyértelmű, hogy van-e tüszőérésem , mert nincs folyamtosan 37 C fok feletti hőmérsékletem. Az orvosom sokat utazik, úgyhogy most pillanatnyilag nem is tudom vele felvenni a kapcsolatot, úgy érzem nem számíthatok senkire. Ezenkívül jártam üzemorvosnál a kötelező munkaalkalmassági papírokat érvényesíteni, aki amikor meghalotta, hogy milyen gyógyszert írt fel a nőgyógyász rám ripakodott, hogy azonnal hagyjam abba, 1 hét múlva menjek vissza hozzá és teljes vérkép, teljes kivizsgálás kell annak megállapítására, hogy mi okozhatta terhesség után, esetleg közben a panaszokat. Mi tévő legyek? Azt én is érzem, hogy ez az út nem vezet sehová... Gondoltam, hogy felkeresek egy Káli intézetet, mert igaz, hogy ott minden vizsgálat pénzbe kerül, de pont azért talán sokkal alaposabban vizsgálják ki az embert. Nagyon szeretnénk már gyereket és nem szeretnék kísérleti alany lenni. A Merckformint valóban hagyjam abba azonnal? Mi a véleménye Dioktor Úr? Szeretném, kérni mielőbbi válaszát!
Tisztelettel: B. H.

Tisztelt Asszonyom!

Kivizsgálásra lenne szüksége, nem elkeseredésre. A hormonvizsgálatok eredménye, illetve ultrahang nélkül nehéz lenne eldönteni, hogy mi a problémája. Azonban az eddigiek nem PCO mellett szólnak, ezért jelenleg feleslegesnek tartom a Merckformin szedését. Ha már megtalálták a problémát, annak megfelelően kellene kezelni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Elnézést kérek a megszólításért de nem tudom ki az akit megszólíthatok problémámmal, mivel nem kifejezetten orvosi kérdésről van szó! A kérdésem az lenne, hogy létezik-e olyan törvény amely előírja a munkáltatónak, hogy az köteles elengedni a munkavállalót a meddőségi kivizsgálásokra, illetve a stimuláció alatti vérvételekre UH-ra (mint ahogyan a kismamákat elengedik a kötelező vizsgálatokra)? Olvastam erre vonatkozó utalást egy Európai Uniós honlapon de számomra nem derült ki, hogy ez a törvény valóban létezik-e vagy csak egy tervezetről van szó!? Januárban lenne a következő lombik programom és sajnos a lelki és anyagi megterhelések mellett még a munkahelyemmel is küzdenem kell, hogy elmehessek a vizsgálatokra!:-(
Várom válaszukat! Tisztelettel V.-né M.

Tisztelt Asszonyom!

Ilyen törvény nem létezik, azonban a munkahely köteles elfogadni az indokolt orvosi vizsgálatokról szóló igazolást. A mai világban a túl sok hiányzás azonban a munkahely elvesztésével is jár gyakran, sajnos.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A problémám gyakorlatilag lassan másfél éve tart. Bár a mestruációm 25 naponként teljesen rendszeres, a 10-dik napon viszont újra vérezni kezdek. Sokkal erősebben mint egy hagyományos pecsételő vérzés. Ez gyakorlatilag a következő menstruációig folyamatosan tart. Szedtem már gyógyszereket (Clostylbegyt, Utrogestan) illetve volt egy egészségügyi kaparás is, de a probléma nem oldódott meg. A menstruáció 3-dik napján készült hormonvizsgálat eredménye teljesen normális lett. Ettől függetlenül az orvosok szerint a vérzést valamelyik hormon alultermelése okozza. Nagyon szeretnénk már babát a párommal, de amíg ez a probléma nem oldódik meg, szóba sem jöhet. Tanácsot szeretnék kérni, hogy hova fordulhatnék, ahol végre megoldást találnak a problémámra és elkezdhetnénk a családtervezést. Illetve a tünetek alapján mire lehet gyanakodni, hogy mi okozza a problémámat.
Nagyon szépen köszönöm!

Tisztelt Asszonyom!

Olyan nőgyógyászhoz kellene fordulnia, aki nem tanácstalanul áll problémája előtt és a szükséges szervi és hromonális kivizsgálásokat elvégezni, értékelni és kezelni tudja.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

dr.Török Attila Úrnak! Tisztelt doktor úr!

Nagyon szeretném ha egy olyan szakember mondana véleményt akiben (írásai és embersége alapján) 100%-ban megbízom. A problémám: 5 évig fogamzásgátló tablettát szedtem. Tri-Regol, Diane 35 Ez év májusában abba hagytam mert kisbabát szeretnénk. A vérzésem azóta nem jött meg csak rásegítő gyógyszrekkel (Provera, Norculut) A bőröm serdülő korom óta pattanásos, én már akkor is hormon problémára gondoltam ami most beigazolódott. 22 napi vérvétel eredménye: FSH 7,8 LH 19,4 Estradiol 79,0 Progeszteron 0,67 !! Tesztoszteron 127 prolactin 30,81 Cortizol 23 A hormonjaim elég rosszak főleg a progeszteronom. A kezelés amit a doktorom javasolt. Duphasont 12-26 nap között 2 db, bromocriptin. Kérdésem az lenne, hogy a legmegfelelőbb kezelést kapom e, és hogy a hormonokat mennyire lehet mesterségesen a helyükre billenteni már ami a kisbabát illeti. Terhesség alatt is végig szednem kell különböző gyógyszereket, hogy spontán ne történjen vetélés az alacsony szintek miatt? Egyáltalán terhes lehetek valaha?
Köszönöm válaszát Fné I. M.

Tisztelt Asszonyom!

A leírtak alapján típusos PCO szindrómája van (policisztás petefészek), mely mellett peteérése valószínűleg nincsen. A Duphaston és a Bromocryptin erre nem segítség. További, ennél részletesebb kivizsgálás után másfajat kezelésre lenne szükség.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

1,5 éve hagytam abba a fogamzásgátlo (Triregor) szedését, azóta spontán nem menstruálok, csak gyógyszerrel (Clostilbegit). De a nőgyógyászom ezt sem erőltette, mondván, az még nem baj, ha nem menstruálok. Azóta végeztek petevezeték átjárhatóságot, minden rendben volt. Legutóbb (menses meghozása nélkül) 5 napig clostilbegitet szedtem (az orvosom azt mondta, hogy ezt úgy veszi,mint a 3. napot), a 7. és 9. napon Gonal F injekciót kaptam. A 10. napon elvégzett UH szerint : endometrium 3,4 mm; domináns tüsző jobb: 17x17; bal 21x21 mm; bal ov. hyperstimulált 42x50mm. A doktor úr azt mondta, hogy az endometriumnak min 8 mm-nek kellene lenni. Mi lehet az oka, hogy ilyen alacsony a vastagsága? Ez kóros? Az endometriummmal kapcsolatban főleg olyan cikeket találtam, amik pont a túlzott meglétéről írtak, de az ellenkezőjéről nem. Ez összefüggésben lehet azzal, hogy nem menstruálok? A másik kérdés, pedig, hogy az ov. hyperstimulált nem kóros-e. Ugyanis pont a Gonal f injekció szövődményeként olvastam erről a hyperstimulált szindrómáról.... De erről az orvosom nem mondott semmit...
Üdvözlettel KZ-né

Tisztelt Asszonyom!

A Clostilbegyt un antiösztrogén, mely kétségtelenül fokozza a petefészekben a tüszőérést, de a méáhnyálkahártya sorvadását is okozza. Tehát a vékony endometrium a Clostilbegyt kezelés következménye. Az ovarium hyperstimuláció természetesen kóros, de az Ön által leírt méret nem erre jellegzetes. Olyan orvoshoz kellene járnia, aki mond is valamit...
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Több hasonló problémáról olvastam már rovatukban, azonban szeretném, ha az én esetemre is reagálna. A ciklusom 16-18. napjától vérezgetek, de a mennyiségéből kifolyólag van amikor nem elég a tisztaságbetét használata. A színe többször élénkpiros. Ez a köztes vérzés eltart a menstruációig, így egy hónapban minimum két hetet vérzek. Gyermeket szeretnénk, ezért először a clostylbegit-profasil- duphaston megoldást próbáltuk, amitől lett 2 db 18 mm-es tüszőm, azonban 3,6 mm volt a nyálkahártya. Ezután Estrofem tablettát írt fel az orvas napi 2, majd Gonal F injekciót, majd Duphastont. Ez előtt állok. Kérdéseim az alábbiak lennének: 1.Az egyik orvos válaszol rovatban azt írták egy ilyen esetre, hogy: ?Más megoldás van, ezek a "turbósítási" eljárások közé tartoznak, a szükséges gyógyszerek jóval drágábbak és egyet nem lehet garantálni: hogy a létrejött és megtermékenyült pete valóban "kihordásra alkalmas" is.?- ez vonatkoztatható az én esetemre is? Amennyiben nem kihordásra alkalmas, akkor nem is tapad meg, vagy vetéléshez vezet? 2.Amennyiben a duphastont csak 10 napig kell szednem a ciklus második felében (2x1), ha leállok vele a nélkül, hogy ellenőríznék, létrejött-e terhesség nem okozhat-e vetélést?
Válaszát köszönöm V. E.

Tisztelt Asszonyom!

Első kérdésére nem tudok válaszolni, mert nem tudom, hogy mit ért "turbosításon". A nő nem autó, hogy nagyobb teljesítméynt hozzanak ki belőle, mint ami szükséges. A kezelés célja, hogy normlizálódjon a peteérés, a tüszőfejlődés. Az természetes, hogy ez még a szakszerűen végzett kezelés mellet sem mindíg következik be és kétségtelen, hogy vannak olyan gyógyszerek, mely rendkivül drágák. Második kérdésére a magam részéről azt szoktam javasolni, hogy egy terhességi teszt negativitása esetén szabad csak abbahagyni a sárgatesthormon szedését, mert különben tényleg vetélés lehet a következmény. A mai tesztekkel a tüszőrepedést követő 10. napon a terhesség kimutatható.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

Mennyibe kerül Magyarorszagon az ICSI eljaras? Ferjemmel együtt Nemetorszagban elünk (ö nemet allampolgar), s az itteni meddösegi klinika csak ezt az eljarast latja celravezetönek ferjem rossz spermaminösege miatt. Sajnos a nemet tarsadalombiztositas januartol nem fizeti a lombik eljarast, nekünk kellene allni a költsegeit, ami 5000 Euro lenne. Ezt itt csak nagyon keves ember tudja megengedni maganak.
Abban remenykedünk, hatha ezt az eljarast Magyarorszagon még ki tudnank fizetni. Köszönettel: L. J.

Tisztelt Asszonyom!

Maga az eljárás kb. 320000 Ft-ba kerül, melyhez hozzájönnek még a gyógyszerek ára, mely átlagos esetben kb. 150000 Ft. tehát durván 2000 Euroból kijön egy beavatkozás.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

39 éves vagyok, és 14 hetes terhes. A kérdésem az, hogy általam szedett gyógyszerek milyen esetleges magzatkárosító hatással bírnak. Három évvel ezelőtt hagytam abba egy Roaccutan nevű készítmény kb. 8 hónapi kúráját, jelenleg pedig napi 50 mg. Betaloc zok tablettát szedek folyamatosan.Ön szerint szedhetem tovább a Béta-blokkolót? Ha nem, milyen ütemben tudom elhagyni? A terhességgel járó vérnyomáscsökkesés miatt egyre kevésbé érzem szükségét. Továbbá azt szeretném tudni, hogy a házimacska által terjeszetett fertőzés esetleges jelenléte laborvizsgálattal, milyen százalékos arányban mutatható ki?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Asszonyom!

A Betaloc zok nem magzatkárosító, azonban amennyiben nem szükséges, ne szedje. A Toxoplasma fertőzés egyszerű 1, vagy 2 vérvétellel 100% biztonsággal kimutatható. 3 évvvel ezelőtt szedett bármilyen gyógyszernek úgyszintén nincs magzatkárosító hatása.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A napokban estem túl laparoscopián, amely során mindkét oldali petevezető elzáródást tapasztaltak, amelyek nem voltak megnyithatóak. 1995-ben átestem egy agyi ischaemián, aminek folyamányaként hormonkezelést nem tudok vállalni egy újabb embólia veszélye miatt. Milyen megoldást lehet javasolni az én esetemben?
Várom válaszát! Köszönettel és üdvözlettel: B. A.

Tisztelt Asszonyom!

Az IVF (lombikbébi) programm keretében csak természetes hormonokat használunk, melyek nem növelik az embolia veszélyét, tehát az Ön esetében sem ellenjavalt. Amennyiben Önt nem így tájékoztatták, azt tévesnek kell minősítenem.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Dr. Török Attila!

25 éves férfi vagyok és lassan már egy éve dolgozunk a feleségemmel a "gyermekprojekten", egyenlôre sikertelenül. Az andrológiai vizsgálatról érdeklôdnék, hol lehet elvégeztetni, kell-e valamilyen beutaló, vagy magánklinikán érdemes, és hogy mennyibe kerül körülbelül. Külföldi feleségem már fordult nôgyógyászhoz külföldön és most rajtam a sor, hogy az én nemzôképességemrôl is többet megtudhassunk.
Elôre is köszönöm válaszát. Tisztelettel, B. B.

Tisztelt Uram!

A www.infertility.hu honlapján megtalálja a meddőségi központok címeit, illetve az urológiai szakrendeléseken lehetőség van ilyen vizsgálat elvégeztetésére. Állami intézményekben a vizsgálat ingyenes.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Én úgy tudom, hogy a ciklus elején mért prolaktin szint a fontos. Nekem a 14. napon 19.95 ng/ml volt, ami még a megengedett határon belül van. A 25. napon 39.14 ng/ml. Akkor mivel a peteérés időszakáben a határon belül mozog ez a hormon akkor ez nem gátolhatja a teherbe esést.? Vagy rosszul gondolom? Ha gyógyszert szedtem rá (2 hétig 2x1 tablettát) akkor biztosra vehetem, hogy ettől lentebb ment a prolaktin szint? Vagy ujabb vérvétel szükséges? Esetleg hosszabb kúra?
Köszönöm válaszát: R. Sz.

Tisztelt Asszonyom!

Rosszul gondolja, a magas prolaktin szint a ciklus második felében is problémát okozhat, sárgatestelégtelenséghez, ennek következményeként vetéléshez vezethet. A gyíógyszeres kezelés laboratóriumi ellenőrzése természetesen szükséges.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Az Infertility oldalán olvastam, hogy Ön ad segítséget és tanácsot a meddőségi problémákkal és kérdésekkel ehhez az oldalhoz fordulóknak. Én is hasonló témában kérném a véleményét: 1998. szeptemberében kötöttünk házasságot a férjemmel és én 1999. januárjában szedtem be az utolsó fogamzásgátló tablettát, amit előtte 1,5 évig szedtem. Eltelt két év ? semmilyen formában nem védekeztünk- amikor is a nőgyógyászom hormonvizsgálatra küldött ami a következő eredményt hozta: EREDMÉNY EGYSÉG REF.TART. 2001.02.21. FSH***** 4,9 U/L 1,7-22.0 V LH***** 20,8 U/L 1,0-95,0 V ÖSZTRADIOL***** 0,530 nmol/L 0,090-1,510 V PROGESZTERON***** 5,05 nmol/L 0,60-86,00 V PROLAKTIN 356,6 Mui/l 72,00-511,0 V 2001.02.28. FSH 5,0 LH 12,0 ÖSZTRADIOL 0,400 PROGESZTERON 31,50 PROLAKTIN 484,00 2001.03.07. FSH 3,4 LH 6,5 ÖSZTRADIOL 0,414 PROGESZTERON 16,90 PROLAKTIN 781,0* Ezen vizsgálat alapján orvosom a következőket írta fel: Clostylbegit: 1*1 a 2-5 napig ( az adag pár hónap elteltével 2*1-re emelkedett) Duphaston: 1*1 a 15-25 napig Bromocriptin: 2*félnaponta Sajnos a gyógyszeres kezelés nem vezetett eredményre, így a férjem andrológiai kivizsgálására került sor, ahol nem éppen a legjobb eredményt kaptuk. 4-szer voltunk, itt most az első és a negyedik vizsgálat eredményét írnám le: 2001.09.19. Carentia: 5 nap Sperma nyerése: per onan Mennyisége: 3.0ml Színe: jellegzetes Szaga: jellegzetes PH: 7.2 Elfolyósodás szobahőmérsékleten: 20 perc Spermiumszám: 10 Millió/ml 30 Millió/sperma Mozgó: 60%ind. Mozgás általában: élénk: 60% kp. élénk: 20% renyhe: 10% alig haladó: 10% Agglutinatio: Kórós alak: 40% Vvt: 0 Fvs: 1-2 /lt Trichomonás vag: 0 Diagnózis: Oligo-hypozoospermia. Fertilitas kétséges. Clostylbegit, 3 hónap múlva kontroll. + még kétszeri vizsgálat volt, hasonló eredménnyel. 2002.12.18. - a negyedik vizsgálat ideje. Carentia: 5 nap Sperma nyerése: per onan Mennyisége: 4.0ml Színe: jellegzetes Szaga: jellegzetes PH: 7.4 Elfolyósodás szobahőmérsékleten: 20 perc Spermiumszám: 2 ? 3 Millió/ml 8-12 Millió/sperma Mozgó: 60%ind. Mozgás általában: élénk: 50% kp. élénk: 20% renyhe: 10% alig haladó: 20% Agglutinatio: enyhén fokozott Kórós alak: 40%, ebből: Feji eltérés: 1-1% Kettősfej: 1-1% Tetratoid: 1-2% Chromatin elt: 1-2% Test eltérés: 1-2% Farki eltérés: 2-3% Kettős farok: 2-3% Spermatogenetikus sejt: 1-2% Fvs: 1-3 /lt Diagnozis: Oligo-hypozoospermium. Fertilitas erősen kétséges inszemináció javasolt. A negyedik spermavizsgálatot már a meddőségi központ kérte, ahová 2002.11.19-én kaptunk először időpontot. Ott a gyógyszerszedésem miatt 1 hónap gyógyszermentes ciklust kértek, majd egy hormonvizsgálatot csináltak, ami 4 vérvételből állt meghatározott ciklusnapokon. A vérvizsgálat és a spermavizsgálat eredményéből orvosunk első lépésben az inszeminációt javasolta. Ezek után csináltak nálam HSG vizsgálatot, ahol mindent rendben találtak. Sajnos a kórházi átépítések miatt az első inszeminációra idén október 3-án került sor, ami sajnos nem sikerült, 28 napra megjött a menzeszem. { Kaptam 5 napig 1*1 Clostylbegitet, 3 napig 1* Fostimon HP injekciót és a ciklus 12. napján 1*Profasi (5000NE) injekciót. } A következő hónapban pedig nem csinálták meg, mert a jobb petefészkemben maradt sárgatesttömlő és annak fel kell szívódnia. Ez mitől lehetett? A hormonadag sok volt? (11 éves korom óta menstruálok. Soha nem maradt ki menzeszem, de mindig rendszertelen volt és inkább hosszú ciklusokkal ? 30-38 ?akár 40 naposak is) egészen a fogamzásgátló szedéséig, majd amikor azt abbahagytam visszatértek a hosszú ciklusok. Maga a menstruációm soha nem volt rövidebb ezekben a ciklusokban, mint 5-6 nap. ) Mikor a férjemmel összeismerkedtem kaptam egy barátnőmtől azt hiszem Triregon fogamzásgátló tablettát, amiből én h ?.egy levelet beszedtem. Ez kb. 1996-ban volt. Már nem emlékszem, hogy akkor volt- e valami mellékhatása, de nem lehet, hogy később ez bezavarhatott a ciklusaimba? ) Tulajdonképpen azt szeretném megkérdezni, hogy ezekkel az eredményekkel mennyi esélyünk van arra, hogy inszeminációval vagy lombik eljárással gyermekünk legyen? Tudom, hogy így nehéz meghatározni, de kíváncsi lennék a véleményére. A férjem spermájának minőségi- és mennyiségi javítására van valami módszer, gyógyszeres vagy esetleg injekciós kezelés amit lehetne alkalmazni? Az andrológus orvos azt mondta, hogy lehetne gyógyszerezni, de azzal nem javulna szinte semmit. Miért van ez? Lehetséges, hogy férjemnek hasonló problémája van mint a nőknél a petevezető elzáródás, csak ezt nem lehet gyógyítani és ezért sérülnek a spermiumok, vagy ez valami genetikai hiba, gyulladás vagy észre nem vehető valamilyen betegség következménye?
Remélem hosszú levelem nem riasztja el a válaszadástól, amit előre is megköszönök Önnek: Tisztelettel: K. É.

Tisztelt Asszonyom!

A 2 éves hormoneredményeket, főleg a levétel ciklusnapjának ismerete nélkül értékelni nem lehet, azonban azok un. polycystás petefészek szindrómára (PCO) utalnak, melyek hosszú ciklusát is magyaráznák. Egy biztos, a fogamzásgátló szedésének semmi köze nincs jelenlegi panaszaihoz. A férje kezelését illetően ugyancsak ugyanezt tudom válaszolni, a csökkent számú és minőségű spermium az egy lelet, de nem diagnózis. Ennek oka tisztázásra szorul, ha még nem történt meg. A kivizsgálás után lehet csak megmondani, hogy gyógyszeres, vagy egyéb kezeléssel lehet-e ezen javítani. Egyébként ezzel együtt kilátásaik jónak mondhatók a kezelés sikerességét illetően.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A következőkben szeretném a tanácsát kérni. 28 éves nő vagyok.Túlzott szőrnövekedéssel fordultam orvoshoz,aki mióma gyanúval további vizsgálatokra utalt. A hormonszintek vérvizsgálatánál két szint magasabb a felső határtól(DHEA-S,anrodszténdion). A Doktornő két lehetőséget ajánlott:1.szedem a Dianát(azt nyilatkozta,ha gyermeket szeretnék ezt nem ajánlja,mert az én esetemben meddőséghez vezethet) 2.gyermeket vállalok mihamarabb(1 éven belül) Nagyon megijesztett,hogy nem szülhetek,ha "késlekedek",és örüljek így is ha teherbe tudok esni! Nagyon szeretnénk babát,de most még az anyagi lehetőségeink nem stabilak. A betegségemről nem mondott semmit,nevét,más módszert a kezelésre.Mi ez a betegség? Szeretném megkérdezni,hogy valóban szülnöm kellene hamarosan?Ha igen,mennyi időn belül? Ezeknek a hormonszinteknek a visszaszorítására nincs más lehetőség? Az interneten sokat olvastam,hogy elhízás,életmódváltás,stb. Én 170/70kg vagyok és sajnos dohányzom.Fogamzásgátlót sosem szedtem. Ha ezen változtatnék,befolyásolná az értékek változását? Kérem,hogy az e-mail címemre válaszoljon.
Köszönöm szépen :K.

Tisztelt Asszonyom!

Panaszai alapján a policisztás petefészek szindróma (PCO) valószínűsíthető, azonban ennek eldöntésére ismerni kellene egyéb hormonszintjeit, illetve a hüvelyi ultrahang vizsgálat eredményét. A lehetőségeit jól ismertette kezelő orvosa, azonban kategorikusan kijelentem, hogy az általa javasolt fogamzásgátló tabletta, a Diane 35 szedése nem okoz meddőséget. A betegség az, ami kezelés nélkül meddőséghez vezet. Tehát amennyiben jelenleg nem kíván terhes lenni, igenis szedje a tablettát, hogy a hibás petefészek működést legátolja. A fogyókúra természetesen hasznos segítség lenne.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr,

kérdésem inkább andrológiai jellegű: évek óta próbálkozunk terhességgel, eddig sikertelenül, ennek konkrét okát azonban nem tudták megmondani. A férjem spermaeredményére több helyen történt vizsgálat alapján mindig azt mondták, hogy rendben van, egyetlen vizsgálat mutatott ki a "Krüger féle morfológia" szerint végzett analizis alapján infertilitást. Kérdésem erre a morfológiai analizisre vonatkozik: mennyiben megbizhatók ennek az eredményei, ennek higyjünk-e vagy a sok pozitiv eredménynek, hogyan járhatnánk utána annak, milyen is a sperma állapota valójában.
Válaszát előre is köszönöm: H. M.

Tisztelt Asszonyom!

Nem kell túlértékelni egy leletet, a leírtak alapján kételkedem az andrológiai okban, egáltalán nem biztos, hogy ott van a hiba.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kerem segitsenk!

Az Interneten olvastam ezt az e-mail cimet es szeretnek segitseget kerni. Az en tortenetem ugy kezdodott, hogy mivel honapokig nem lettem terhes elmentem kivizsgalasra, ahol kiderult, hogy magas a prolaktin szintem es hypothyreosis-om van. A Bromokriptin kezeles nem sokat segitett, de az L-thyroxin szedesevel azonnal terhes lettem. Ez decemberben tortent. Vegig minden rendben volt, majd ot es fel honaposan egyik pillanatrol a masikra elfolyt a magzatvizem es sajnos meg kellett szulnom a babat, aki termeszetesen meg tul kicsi volt az eletben tartashoz. Azota fel ev telt el es ujra nem tudok teherbe esni, pedig a TSH hormon szintem allando kontroll alatt van es a legutobbi noi hormon eredmenyek azt mutattak, hogy minden rendben. A turelmem mar fogytan, az atelt esemneyek erosen megviseltek lelkileg es nem szeretnek mar tul sokat varni. Kerem segitsenek, kihez forduljak.
Koszonettel: egy aggodo no

Tisztelt Asszonyom!

Leveléből nem derül ki, hogy jelenleg is szedi-e az L-Thyroxint. Az, hogy normális a TSH szintje, még nem jelenti azt, hogy tényleg rendben is van, ugyanez vonatkozik a prolaktinra is. Továbbá a vetélést követően új problémák is kialakulhattak. Fél év nem sok idő meddőség esetén, ugyanakkor azt tudnám javasolni, hogy a kétségbeesés helyett kivizsgálásra lenne szükség.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Egyszer már kértem a tanácsát, most ismét kérdéssel forulok Önhöz. Néhány sikertelen inszemináció után eljött az első lombik. Mivel eddig sem találtak semmi problémát se nálam se a férjemnél, komplikációk nélkül történt a stimulálás is. Nagyon szépen értek a peték, végül 14 érett petesejtet tudtak leszívni. A biológusok is alkalmasnak találták mind a spermiumokat, mind a petéket a normál lombikos megtermékenyítésre. Azonban látva hogy nem történik semmi, ICSI módszerrel közbeavatkoztak. Ennek ellenére 14-ből egyetlen egy sem termékenyült meg. Az orvos szerint ilyen a legritkább esetben történik, főleg amikor ennyire optimálisan zajlik minden. Sajnos ő sem tudott igazán magyarázatot adni arra hogy mi történt... Kíváncsi lennék a doktor úr véleményére, mi lehet az oka annak hogy nem tudott osztódni, sem megtermékenyülni a pete?
Tisztelettel egy babára váró pár

Tisztelt Asszonyom!

A konkrétumok ismerete nélkül nem lehet kérdéseire válaszolni, csak az Önt ellátó intézményben tudnának erre választ adni. Ugyanakkor levelét úgy értelmezem, hogy először hagyományos úton termékenyítették meg a petesejteket, majd amikor 1 nap múlva észlelték, hogy me, termékenyültek meg, akkor alkalmazták az ICSI módszert. Ilyenkor már nincs esély megtermékenyülésre, miután a petesejtek kb. 12- max. 18 órát maradnak megtermékenyülőképesek. Tehát csak azt lehet javasolni, hogy az előző kísérlet tapasztalait felhasználva újabb próbálkozást kell végezni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Uram!

Az alábbi kérdésekben szeretném a tanácsát kérni. Másfél év sikertelen próbálkozás után, laparoskópiával I. fokú endometriózist diagnosztizáltak a bal petefészkemen. A laparoszkópia előtt természetesen minden szükséges vizsgálatot elvégeztek nálam és a férjemnél is, és minden rendben volt. Azóta 3*200mg Danovalt kell szednem összesen 3 hónapig. A többi válaszából már értesültem az Ön véleményéről a Danoval-lal kapcsolatban, de ez sajnos nem úgy működik, ahogy a beteg szeretné, és a 3 hónapot rövid időnek találtam ahhoz, hogy leállítassam a szedését és inkább GNRH injekciót kérjek. A kérdésem az, hogy Ön szerint elegendő lesz-e a 3 hónap, és mik az esélyei annak, hogy kiújul az endometriózis? A műtét előtti panaszaim (éles, szúró fájdalom) bár enyhültek, de nem múltak el teljesen, ezért aggaszt, hogy esetleg máris kiújult... és mivel a Danoval szedésének 1. hónapjában menstruáltam (bár enyhébb volt a megszokottnál) ha jól sejtem meg is van rá az esélyem. Olvastam, hogy az orvostudomány tanácstalan ez ügyben és pontosan nem tudják, hogy ez mitől is alakul ki. De érdekelne, hogy vannak-e tapasztalatai, hogy mit tehetnék annak érdekében, hogy ne újuljon ki? A kezelőorvosom javaslatára, a gyógyszer szedésének abbahagyása után védekeznünk kell az első menstruációig és csak utána szabad folytatnunk a próbálkozást. Mik az esélyei annak, hogy már akkor, az első menstruációnál kiújul? Nekem ez egy ördögi körnek tűnik.... Egyébként minden tisztelem az Öné, ugyanis egy korábbi levelem alapján Ön pontosan felállította a diagnózist. Nem véletlenül zengnek ódákat Önről a hasonló témájú fórumokon.
Válaszát megköszönve: Mné

Tisztelt Asszonyom!

Csak ismételni tudom, hogy a Danoval nem tartozik az endometriosis korszerű kezeléséhez, ma ez a betegség GnRH analógokkal kezelendő. Az természetesen nem az Ön hibája, hogy Önnél ez nem így történt. Természetesen nem tudom megjósolni a kiújúlás esélyeit, inkább másképp fogalmaznék: a gyógyulása is kétséges. Szerintem még tovább kellene folytatni a kezelést GnRH analóggal, főleg, ha panaszai is vannak.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt cím!

Elhatároztam, hogy ezt a levelet a lehető legtöbb illetékes helyre elküldöm, hogy másokat is érhessen olyan öröm, mint engem. Rövidem a problémámról: A spermaképem nem volt éppen tökéletes, mivel a mozgékonyság és az életképes sejtek száma eléggé alacsony volt. Az orvosaim többféleképpen próbáltak kezelni többek között hormonokkal is, de az eredmény nemhogy nem javult, hanem romlott! Végső elkeseredésemben abbahagytam mindenféle kezelést és a természetes gyógymódokhoz fordultam. A gyógyszertárakban kapható MACA VIBE nevű gyógyhatású készítményből vettem be naponta egyet 3 hónapig. Az eredmény lenyűgöző volt. A Krio Rt-nél végzett vizsgálat szerint a termékenyítőképes spermiumok száma meg6szorozódott. A kedvező fordulatnak meg is lett az eredménye, nemrégen egészséges kisfiam született.
Szívesen küldök részletesebb adatokat is, hogy meggyőzzem Önöket és segíthessek minél több elkeseredett férfitársamnak.

Tisztelt Uram!

Gratulálunk a sikerhez! Azért a saját betegeimet inkább továbbra is mással fogom gyógyítani.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Ur,

most akadtam erre a honlapra, aminek nagyon orultem, mert en most vagyok ennek a problemanak a kezdeti fazisaban. Nagyon remelem, hogy megoldodik keves problemaval....:) Felvazolom a helyzetet, es szeretnem kikerni kedves tanacsat. G. A. vagyok, 27 eves, idegenforgalomban dolgozok, eleg stresszes munkakorben. Ket eve volt egy vakbelgyulladasnal felfedezett bal oldali petefeszek daganatom, ami hashartyagyulladassal parosult, es a verkep nagyon magas Tumormarker szintje miatt rosszindulatu daganatra asszocialtak a Kekgolyo utcaban, igy teljes hasfelmetszest csinaltak ( vakbelmutet utan kb. 1 honappal ) hogy minden rakgyanus szervet kivehessenek. Szerencsere raknak nyoma sem volt, a gyulladas okozta a magas tumormarker szintet. Mindenesetre a (joindulatu) daganatot kiszedtek, valamit a bal oldali petevezeteket is, mert teljesen gyulladt volt. Mindketto petefeszken ekresectio-t vegeztek - szovettan negativ volt. Onnantol nem volt problemam, minden rendben van, ciklusom 30 napos, kb. 2 napig menstualok, utana csak pici csoppek vannak egy napig. A masodik felvonas most volt, amikor szo esett arrol hogy lassan gyermeket vallalnank parommal, gondoltuk rahagyjuk az idot, mivel anno figyelmeztettek, hogy 1-2 ev is eltelhet, mire megtermekenyulok. Elmentem nogyogyaszhoz, hogy allapotfelmerest vegezzen, es talalt a petevezetekes jobb petefeszken egy 5*6 centis cisztat, ketto honap varakozast javasolt, ami most telt le, ki is pukkadt a ciszta, most urul ( kicsit faj is) de gondolom ez termeszetes. Most a diagnozis policisztas petefeszek volt ( mindketto az) es az orvos januartol hormonkezelest javasolt az alabbi kombinaciokban: A ciklus elso napjatol a 10ig: osztrogen szedese 10-20. gesztogen szedese, e kettot a kombinalt Anteovin tartalmu gyogyszerrel oldana meg 10. naptol Medrol tabletta estenkent 5-9 napig napi ketto Clostilbegyt. Elso hallasra meghokkentett ez a sok gyogyszer...mit gondol, hatasos lesz? alapjaratban felek kicsit a hormonok szedesetol, az a fobiam, hogy szemelyisegbefolyasolo hatassal vannak....(korabban ha szedtem tablettat, nagyon hangulatvaltozos voltam) Milyen mellekhatasok varhatok? Az orvosom szerint ez a kura 3 honapig tart, aztan 3 honap szunet, es ujra az egesz, ami ossz. egy ev. Es allitolag 80 %-os eredmennyel kecsegtet. Varom kedves valaszat, amit elore is koszonok. Elnezest, hogy ekezetek nelkul irok, de igy sokkal gyorsabban tudok gepelni.
Kellemes hetveget kivanva, G. A.

Tisztelt Asszonyom!

Már sokszor válaszoltam másoknak: nem vagyok híve a kivizsgálás nélküli kezeléséeknek. Ön nincs kivizsgálva, akkor mit kezelnek? Nem tudjuk, hogy átjárható-e a jobb oldali petevezetéke, nem néztek hormonszinteket, férjét nem vizsgálták, mitől volt a cysta, stb. Az ajánlott kezelés is idegen tőlem. Nem hiszem, hogy helyes úton jár.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

25 eves vagyok, es kb. 20 eves korom ota a menzesem kb. 2 hetig tart ugy, hogy a kozep ido utan pecsetelo verzesem van, majd rendesen megjon, kb 4-5 napig tart. Szedek fogamzas gatlot, Diane 35-t. Kaptam ra sargatesthormont tart. tablettat, ami amig szedtem jo volt, utana visszaalt a helyzet. Nem tudom, milyen vizsgalatra kellene elmennem, hogy vegre megtalaljak az okat, mert elotte 14 eves koromtol teljesen normalis volt a menzeszem. A masik kerdesem az, hogy tavaly egy vizsgalat alkalmaval Chlamidia fertozest talaltak nalam, amit gyogyszerrel kezeltunk. Kb 3 honapja megint kijott, ujabb gyogyszer kezeles. Termeszetesen a parom is kapott gyogyszert (Klion, Doxiciclin). Most ugy erzem, megint kijon rajtam (olyan furcsa a vizelet szaga, meg kellemetlen), bar meg nem voltam orvosnal, nem biztos... A paromban megbizok, nem olyan tipus (remelem). Felek, nehogy kesobb ne lehessen gyermekunk! Mi okozhatja a fertozest? Van-e esetleg mas gyogyszer, amivel lehetne kezelni?
Valaszat elore is koszonom! M. Gy.

Tisztelt Asszonyom!

A szükésges vizsgálatokat és kezelését nem Önnek kellene kitalálnia, hanem orvosának. Vérzészavarát okozhatja a tabletta, de annak oka tisztázásra szorul. A Chlamidia fertőzés nem okoz "furcsa szagot" a vizeletben, tehát ezek alapján nem valószínűsíthető, hogy ez van. A Chlamidia fertőzésnek természetesen még sok más egyéb gyógyszere is van.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Egy évi próbálkozás után októberben kaptam orvosomtól Pavera nevű gyógyszert, amitől végre menstruációm lett, majd a Clostylbegyt következett és ettől végre peteérésem volt, pontosan ahogy a nagy könyvben meg van írva, a 14. napon. A hőmérséklet emelkedésem azóta fennmaradt, 37-37,2 C között mozog. Ez már jelentheti azt, hogy teherbe estem? 1 évig mértem szorgalmasan a reggeli hőmérsékletemet, de ez idáig 36,3 fölé sohasem emelkedett. Mellfeszülés, száraz mellbimbó, aluszékonyság már jelentkezett. A kérdésem: Teherbe eshettem?
Várja válaszát egy reménykedő nő

Tisztelt Asszonyom!

Terhesség lehetséges, melyet egy gyógyszertárban kapható teszttel már ki is lehetne mutatni, azonban termsézetesen más is lehetséges.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Az 1. IVF eljárás eredménnyel járt, jelenleg 3 hetes az embriónk. Azért fordulok Önhöz, mert aggódom a sorozatos, főleg éjszaka jelentkező, menstruációs görcshöz hasonlító fájdalmak miatt. Mi okozhatja ezt? Szedhetek rá fájdalomcsillapítót? Nem a vetélés jele a görcs? Aggódom azért is, mert az infertility honlapján rengeteget olvastam arról, hogy a 7-8.hetet követően megy el a Baba. Nagyobb az esély erre endometriosis miatt? A beültetést követő 2 hetet végigpihentem, ám azóta ismét dolgozni járok, mert stresszmentes ülőmunkát végzek - a további kérdésem az, hogy nem kellene-e továbbra is pihennem a 12. hétig, járhatok-e dolgozni?
Tisztelettel: Bné

Tisztelt Asszonyom!

Az enyhe görcsöket okozhatja a korábbi stimuláció is, amennyiben komolyabb panaszai nincsenek, ne féljen a vetéléstől. Igazából a munkevégzés nem befolyásolja az esélyeket, az aggodalom annál inkább. Panaszok esetén ezért inkáb keresse fel soron kivül kezelő orvosát.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Hipofizis adenomám van. Egy éve szedem a Dosztinex nevű gyógyszert, aninek a Bromkriptinnel azonos hatása van. A prolaktinszintem a minimumon van. Kérdésem, hogy van-e esélyem teherbe esni.
Köszönettel, B-né

Tisztelt Asszonyom!

Természetesen, ha más probléma nincs, van esélye teherbe esni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném az alábbiakban a véleményét kérni. 4 éves koromban perforált vakbélműtéttel operáltak, melynek során a jobb oldali petevezetékemet és petefészkemet eltávolították. Most 27 éves vagyok. Tavaly szeptemberben vettem részt az első lombikprogramban amely sikertelen volt (2 embriót sikerült beültetni), a második lombikra nem kerülhetett sor hiperstimuláció miatt. Közben medősségi központot váltottunk, ahol 2 cystát fedeztek fel a petefészkemben. Cystapunktio során ugyan sikerült mindkettőt leszívni, de két hét múlva ismét ott volt mind a kettő. Ekkor az orvosom műtétet javasolt, amit el is végeztek (laparoscopia). A szövettan endometriózist állapított meg. Egy hónap múlva az ultrahang a következőt mutatta: 36x32mm-es echodens bennékű részeket tartalmazó egyrekeszes cysta látható. Ez a jelenlegi állapot. Ezután az orvosom a gyógyszeres kezelést javasolta. (az egyetemi klinikákon alkalmazott eljárásokat) A kérdésem: Elképzelhető, hogy a cysta, amely a műtét után újraképződött, egy három vagy hat hónapos kezeléssel végleg eltűnik? Kétségeim vannak benne. Az orvosom ugyanis egy ilyen cystával nem stimulálja a petefészkemet. Olvastam elég sokat az endometriózisról, tudom, hogy újraképződhet és, hogy bizonytalan a gyógyulás. Van reális esélyem a gyógyszeres kezeléssel?
Köszönettel és tisztelettel: Mné

Tisztelt Asszonyom!

A gyógyszeres kezelésre szükség van, és attól gyógyulás remélhető. Megjegyzem, sokkal jobb lett volna a műtét után ezt azonnal elkezdeni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

38 éves vagyok, már kétszer volt méhszáji conisatiom, mostanában azonban egyre aggaszt, hogy nagyon kevés vér távozik a menstruációmkor, a vér elég sötét, néha alvadt vérdarabkák vannak benne. Nagyon félek, nagyon aggaszt, a nőgyógyászom azt mondta erre, hogy ez azért van, mert a méhszáj nagyon össze van zárulva a műtéti hegek miatt, és nem tud szétnyilni, mintegy utat adni a vér távozásának, és a vér a méhben marad, ott szívódik fel. Kérdésem az lenne, hogy ártalmas-e számomra az ilyen menstruáció, avagy nyugodjak meg, és ne törődjek vele, az az igazság, hogy nagyon aggaszt a dolog, szeretném tudni az Ön vélemyénét is.
Előre is köszönöm, tisztelettel: M. Z.

Tisztelt Asszonyom!

Ne nyugodjon meg sem Ön, sem az orvosa aki észlelte a problémát, de ezek szerint nem javasolt semmit. Aggódni nem kell, ilyen műtétek után ez gyakran előfordul, a szűkűletet fel kell tágítani, vagy újabb műtétet kell végezni, mert amennyiben a menstruatios vér kiürülni a méhéből nem tud, komolyabb problémák, fájdalmak is jelentkezhetnek. Kezelését nem Önnek kellene kitalálnia.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Előre elnézését kérem, hogy egy ilyen hosszú történettel zaklatom, de mostanában egyre több kérdésem merül fel a ún. meddőségi kezelésemmel kapcsolatosan, és szeretném ezt több oldalról tisztázni. 24 éves korom körül az addig nagyon is pontos mensesem elkezdett 8 hetenként jelentkezni. (Fogamzásgátló jellegű gyógyszereket egyáltalán nem szedtem.) Terhességre sem gyanakodtam, mivel életem ekkori periódusában sem laza, sem tartós párkapcsolatban nem voltam. Kb. egy év után a ciklus 2,5-3 hónaposra kezdett nyúlni. Ekkor találtam (1998 szept) rá az egyik fővárosi női klinikán arra az orvosra ez idáig kezelt. Az első fizikális vizsgálat semmit eltérést nem mutatott. Ez követte az ultrahangos és hormonális. Az első ultrahangos vizsgálatomon - az erőteljesen megvastagodott nyálkahártya alapján - 2,5 - 3 hetes terhességre gyanakodott. De ezt megcáfolta HCG teszt, viszont a hormonlabor adatai szerint a tesztoszteron majdnem elérte a 1000 pg/ml-t a progeszteron viszont a 3-5 ng/ml-t. Kezelésképpen Diane 35-öt javasolt. Ezt fél évig szedtem (1999 július). Az abbahagyását követő 2. hónapban már nem volt vérzésem. Negatív terhességi teszt és hasonló hormonvizsgálat után azt javasolta orvosom, hogy próbáljak meg ezzel együtt élni, és ha már nagyon zavar, vagy gyermeket szeretnénk, jelentkezzek. Persze a ciklus egyre tovább csúszott, 2,5, 3, 3,5 hónap. Így 8-9 hónappal később jeleztem (2000 aug.), hogy már negyedik hónapja nem menstruálok. Ekkor az UH vizsgálat már PCOS-t is kimutatott és nagyon vastag nyálkahártyát. Emiatt újra, még egy évig szednem kellett a Diane 35-öt. 2001 szeptemberében határoztunk úgy a párommal, hogy gyermeket szeretnénk. Jeleztük, de a gyógyszer abbahagyását követően megismétlődött az előző eset. Csak ekkor már 2 hónap után egyáltalán nem volt mensesem. 2002 februárjában a Norcoluthoz kellett nyúlnunk. De a többi hónapban továbbra sem menstruáltam. Hormonvizsgálat eredménye (2002 június-július) 0,3-0,4 ng/ml (NEM TÉVEDÉS!) a progeszteron. A PCOS újra fennállt. Norcolut után augusztusban a Clostilbegytet kezdtem el szedni (2x1 5 napig). A ciklus rendeződött, peteérés volt (UH ellenőrzés mellett). A férjem fertilisnek bizonyult. 2002 novemberében HSG volt, eredménye - mindkét oldal átjárható. 3 havi Clostilbegyt után csináltunk a hormonvizsgálatot a 20-22-24. napon. 38; 33; 13 ng/ml volt a progeszteron. Ezt biztatónak nevezte orvosom. Nekem viszont nem tetszett, hogy 5 nap alatt harmada lett. Ez év tavaszán (április-május) én kérdeztem rá, hogy meddig kell még próbálkoznunk magunktól? Ekkor világossá vált, hogy orvosom nem tudja, hogy már 8 hónapja szedem a Clostilbegytet a spontán teherbe esés érdekében. Végül (a nyári szabadságok miatt) szeptemberben történ meg az első inszeminációm, a második októberben (mindkettő sikertelen). Erről igyekeztem minél többet megtudni, a különböző meddőséggel foglalkozó internetes oldalakról. Többek között azt olvastam, hogy a beavatkozás után minimum fél órát kéne feküdni annak az asszonynak akinél elvégezték. Továbbá hogy rögtön hormonális támogatás is adható. ÉS még a menstruáció várható ideje előtt vérből próbálják az eredményt kimutatni. Esetemben azonban egyikről sem volt szó. Sőt azt sem tudom, hogy milyen "előkészítésen" esett át a férjem spermája, ha egyáltalán átesett. A katéter kivétele és egy "buci" behelyezése után rögtön fel kellett öltöznöm és hazamehettem. Otthon igyekeztem pótolni a fekvést. (Ez a Thököly úton való közlekedés miatt nem biztos, hogy sokat ért). Semmilyen gyógyszert nem kaptam, és magamnak kellett az eredményt otthon megvárnom. Itt kezdett a bizalmam megrendülni. Ön szerint jogosan-e? Történt-e "eljárás" hiba. Milyen vizsgálatokra lehet még szükségem? Egy jól előkészített inszemináció eredményesebb lehet-e, vagy kezdjünk gyűjteni a lombikbébire?
Köszönöm a türelmét és várom válaszát! A.

Tisztelt Asszonyom!

A fektetés nem javítja az esélyeket inszemináció esetén, az, hogy ezt hogyan csinálják izlés dolga. Stimulált ciklusban a ciklus második felében sárgatest hormon támogatás indokolt. A kezelések elején tartanak, elkeseredésre semmi ok. A betegség jól kezelhető megfelelő szakember számára. Úgy tűnik, hogy Önök nem a legmegfelelőbbet választották.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Kérem segítsen, írja meg nekem, hogy az alábbi nőgyógyászati leletből mi derül ki? Van-e valamilyen fertőzés vagy bármi eltérés? Az a + pálca valami eltérésre utal? És a hüvelyflóra normális? Milyennek kell lennie? Anyag: hüvelykenet Csak mikroszkópos vizsgálat történt. A mikroszkópos vizsgálat eredménye: Gram + pálca Közepes/változó hüvelyflóra Sarjadzó gomba negatív.
Köszönöm a válaszát előre is. Tisztelettel: K-né

Tisztelt Asszonyom!

A leletben nem a + pálca, hanem Gram + pálca szerepel. A Gram egy festési eljárást jelent, a különböző baktériumok ezzel festődhetnek (pozitiv), vagy nem (negativ). Ez csak egy osztályozást takar. A baktériumok lehetnek pálcika alakúak, vagy gömb alakúak, ez is egy osztályozás. A normálisan a hüvelyben lévő tejsav baktériumok Gram + pálcák, tehát ez alapján lehet normális a közölt lelet. Egyébként a leírtakban semmi kóros nincsen, de a vizsgálati lelet nélkül nem itélhető meg, hogy van-e valami probléma. Ilyen jellegű kérdéseit legközelebb orvosától kérdezze meg.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

23 éves vagyok, másfél évvel ezelőtt menstruációs zavarok (2-3 havonta jött meg) miatt kerestem fel nőgyógyászomat. A vérképvizsgálat után kiderült, hogy magas a prolactin szintem (kb.800 ng/ml). Felírtak gyógyszert (sajnos a nevére már nem emlékszem) aminek 1 héten belül hatást kellet volna eredményeznie a nőgyógyász szerint. Ez nem jött be, ezért felírt még egy adagot, de sajnos az is hatástalan volt. Ezek után nem értette a dolgot, és ennyiben maradt. Szerinte biztos a munkahelyi stressztől van és majd magától rendbe jön. Más úton elintéztem, hogy MR-el is megvizsgáljanak de akkor állítólag nem találtak semmit... azóta a prolactin szintem folyamatosan nőtt és most már elérte az kb.1500 ng/ml-t. Most felírt a nőgyógyászom Bromocriptin-t 2db/nap. Tegnap ismét elmentem MR-re és egy 4mm-es hipofízis adenomát fedeztek fel. A főkérdésem a következő lenne: Kisbabát szeretnénk, hogyan lehetséges ez a fent vázolt kórkép alapján? Egyáltalán lehetséges? A nőgyógyász azt mondja nyugodtan próbálkozzunk... viszont a gyógyszeren az áll, hogy védekezni kell, mert magzatkárosító hatása van?? Elnézést, de lennének még további kérdéseim is: A gyógyszer hatására visszafejlődik a hipofízis adenoma? Vagy műtét kell? A munkahelyemen középvezetői állásban vagyok és nagyon stresszes... ez milyen irányban befolyásolja a továbbiakat? Egyáltalán mi a teendőm? Teljesen tanácstalan vagyok és félek. Elnézést. Válaszait előre is köszönöm!
Tisztelettel: P.
Elnézést, 2 órával ezelött küldött emailemben rossz adatokat közöltem a prolactin szintemmel kapcsolatban. Most találtam meg az eredményt, ezen a következő szerepel: Prolactin 576 mIU/L Ez ng/ml-ben milyen értéket képvisel? Egyébként a többi eredmény: Estradiol 1002 pmol/L Progesteron 70,71 nmol/L Testosteron 1,29 nmol/L DHEA-SD4 3,47 umol/L Kortizol 412 nmol/L Köszönöm!
Tisztelettel: P.

Tisztelt Asszonyom!

1 ng/ml az 35 mIU/l-nek felel meg. A 800, illetve 1500 ng/ml hihetetlenül magas lenne, gondolom inkább mIU/l lehet. A leírtak éppen ezért elég zavarosak, éppen ezért én inkább az MRI lelet helyes értékelésében kételkednék, elég gyakran értékelik rosszul a leleteket. Az 576 mIU/l normális értéknek számít, melyet megerősít, hogy egyéb hormonszintjei is normálisak, peteérése van. Egyébként azzal együtt, hogy a gyógyszertájékoztatóban tényleg szerepel, hogy a magzatra nézve veszélyes lehet, amennyiben tényleg magas a prolaktin szintje, nem szabad abbahagyni a szedését a terhesség 10. hetéig, mert különben terhesség egyáltalán nem jön létre, vagy a korai terhességben vetélés fordulhat elő. Műtét Önnél biztosan nem jön szóba. A stressz tényleg jelentősen növeli a prolaktin szinteket. Könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy más probléma okozza a meddőséget, ami úgy tűnik még nem került kivizsgálásra.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

A baratomrol lenne szo aki 50 eves.20 evvel ezelött sugarat kapott mert here daganata volt.Az egyiket eltavolitottak,hogy a masikra ne terjedjen at.Sugarazas elötti spermium vizsgalatbol megallapitottak,hogy 1-2 renyhen ill. mozdulatlan a spermiuma.Allitolag olyan nagy dozist kapott ami megölte azt ami a spermiumokat termelte.Sugarazas utani spermium vizsgalat eredmenye az ondoban spermium nem lathato.2003 februarba megis ugy döntöttünk,hogy megprobaljuk ujra hatha valtozott valami ennyi idö utan de nem jartunk sikerrel mert a spermium vizsgalatbol megallapitottak,hogy az ondoban nincsen spermium és igy csak donor innszeminacio lehetseges.Azert fordultam önhöz hogy kikerjem a velemenyet hogy lat-e valami eselyt arra hogy közös gyerekünk lehessen vagy tudna-e olyan modszert amivel a spermium termelest belehetne inditani.
Valaszat varom. A.

Tisztelt Asszonyom!

Csak egy herebiopsia elvégzése és annak szövettani érétékelése után lehetne válaszolni kérdésére, azonban a leírtak alapján az esély csekélynek tűnik. A spermiumokat a hereszövet termeli, valószínűleg a károsodás túl nagy ahhoz, hogy bármilyen módszerrel be leheten "indítani" a spermiumok termelődését. Az elpusztult szövetet nem lehet feltámasztani.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Két év sikertelen próbálkozás után, férjemmel elmentünk az egyik meddőségi központba. Mindkettőnknél az összes vizsgálat eredménye jó volt, ennek ellenére 5 sikertelen inszemináción és 2 sikertelen IVF-en vagyunk túl. Jelenleg én 29 vagyok, a férjem 30. Az első IVF alkalmával 1db 3 sejtes és 1 db 4 sejtes embriót ültettek vissza a 2.-ik napon. A 2.- ik IVF alkalmával 1 db 4 sejtes, 1 db 5 sejtes és 1 db 6 sejtes embriót ültettek vissza a 3.-ik napon. Az lenne a kérdésem, hogy mitől függ az osztódás az embrióknál, esetleg valamilyen genetikai rendelenességre lehet-e következtetni, a megtapadás szempontjából van-e jelentősége? (a többieknek a 3.-ik napon 6-7-8 sejtes embriókat tudtak visszaültetni). A 2.-ik IVF alkalmával 3 db 4 sejtes embriót lefagyasztattunk. Ön szerint, érdemes- e megpróbálkozni a visszaültetéssel, hiszen a 3 db "jobb" embrió sem tapadt meg? A fagyasztás miatt, esetleg nincs nagyobb valószinűsége annak, hogy vetélés, koraszülés következzen be, vagy fogyatékos baba szülessen?
Válaszára várva, köszönettel: A.

Tisztelt Asszonyom!

A petesejtek első osztódása a megtermékenyítés után kb.20 órával következik be és kezdetben ugyanennyi idő után várható a következő. Tehát csak időfaktor játszik szerepet. A leírtak ennek mindenben megfelelnek. Fagyasztott embrióval a teherbeesés esélyei csökkenek, azonban károsodástól nem kell tartani, ugyancsak nem nő meg a vetélés, illetve koraszülés lehetősége sem.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

5 évig szedtem Femoden fogamzásgátló tablettát, amit akkor azért írtak fel, mert rendszertelen volt a mensesem, volt, hogy fél évig kimaradt. 5 hónapja hagytam abba a fogamzásgátló tabletta szedését, mert kisbabát szeretnénk. Azóta nem jött meg egyszer sem a mensesem. Az orvosom Norculutot, majd Serophene-t írt elő, de semmilyen hatás nem volt. Most azt javasolta, hogy 4-5 hónapot várjunk, akkor lehet csak hormonvizsgálatot végezni. Valóban indokolt ennyit várni erre?
Előre is köszönöm válaszát! I.

Tisztelt Asszonyom!

Nincs mire várni, a kivizsgálás most lenne indokolt.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

EN EGY 23 EVES NO VAGYOK ES A KOVETKEZO LENNE A PROBLEMAM: - VOLT EGY HAROM ES FEL EVES KAPCSOLATOM, ES TABLETTAVAL VEDEKEZTEM. - A JELENLEGI KAPCSOLATOMBAN DIANE-35 NEVU FOGAMZASGATLO TABLETTAT SZEDTEM 2 EVIG. MOST, EGY HONAPJA HAGYTAM ABBA, MERT KIJOTTEM ANGLIABA NYELVET TANULNI. A BARATOM OTTHON VAN. AZ AZ EN PROBLEMAM HOGY NEM JOTT MEG A MENSTRUACIOM.NEM VOLT SZEXUALIS KAPCSOLATOM. TOBB MINT EGY HETET KESIK. DE MOST OLVASTAM, HOGY KI IS MARADHAT A MENSTRUACIOM 1-2 HONAPIG!? EZ IGAZ?
GYORS VALASZAT ELORE IS KOSZONOM!

Tisztelt Asszonyom!

Vérzése tényleg kimaradhat, ezzel együtt vizsgálat lenne szükséges annak eldöntésére, hogy mi ennek az oka. A vizsgálat, ha nincs panasza nem túl sűrgős.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr,

Lehet, hogy kérdésem nem kapcsolódik szorosan az oldalon feltettekhez, de a többi levelet olvasván döbbentem rá, hogy nagyon sok a hasonlóság az én tünteim, és egyes levélírók tünetei között. Nagyon nagy örömet okozna, ha a Doktor Úr szánna pár percet az olvasására, és valamilyen módon segítséget kapnék. Az én alapproblémám a hajhullás, de áttételesen a meddőséggel is összefügg valószínűleg. Nagyon sok orvost megjártam már, természetgyógyászokat,szinte a létező összes új készítményt, kozmetikumot kipróbáltam, időt, és pénzt nem sajnálva, hiszen ez már súlyos lelki problémákat is okoz, de semmi változás nem történt. Valószínűsíthetőnek tartom, hogy hormonális okai is vannak, de akármikor új orvoshoz kerülök, azzal bíztat, hogy ne csüggedjek, van egy új gyógymód, ami...., ugyan több 10,000 Ft, de megéri......de semmi hatás. Röviden megpróbálom összefoglalni: 16-17 éves koromban kezdődött, hogy egyszer csak nagyon megritkult a hajam (most 31 vgyok). Akkor még csak vitaminokat, kiegészítőket kaptam, de nem segített, folyamatosan hullott. Illetve elvégezték az ilyenkor szokásos góc vizsgálatokat is. Az egyik bőrgyógyász javasolta a Diane 35-öt, amire sok változás nem történt, de 4-5 évig szedtem, mivel fogalmazásgátlóra egyébiránt is szükségem volt. Egy másik bőrgyógyász ajánlott be egy nőgyógyászhoz, aki mindenféle vizsgálat nélkül küzölte, hogy férfihormon túltengés, és felírt Androcurt. Ezt másfél évig szedtem, változás csak annyi volt, hogy nem zsírosodott annyira a hajam, de egyébiránt semmi. UTóhatásként azóta is (cca. 7-8 éve volt) annyira lecsökkent a menstruációm mennyisége, hogy 2-3 nap az egész. Mikor megkérdztem, nem baj e ez, azt mondta, csak örüljek, hogy nem tart egy hétig. (?) Ezek után elmentem egy endokrinológushoz, aki abbahagyatta velem az összes tablettát, és rá 2 hónapra csinált egy hormonvizsgálatot, amelynek eredményei: 1. nap: prolaktin:5.9, progest:1.0, ösztradiol: 38.0, LH:5.0, FSH: 5.3 20. nap: prolaktin: 7.6, progest: 6.5, ösztradiol: 130, LH: 5.0, FSH: 3,0 Pajzsmirigy: TSH: 0.59 FT4: 21,5 Ő, a változatosság kedvéért azt mondta, nem a ffi hormonom magas, hanem a női alacsony, Femodent, illetve Metothirint írt fel. Fél év alatt 10 kg-t híztam, miközben a Femodentől vérnyomás, szívpanaszaim voltak, így abbahagytam. Változás ez idő alatt nem történt. Rá 3 évre egy újabb nőgyógyász csináltatott velem tesztet, aminek az eredménye (20 nap): Itt már erősn aggódni kezdtem, hogy a sok kezelésnek negatív mellékhatási is lehettek, ezért kerestem fel. PROG: 10,3 TESZT. 333, SHGB: 51, FR.TESZTO: 7.48, DHEA-SO4: 1.88 ANDR.DION: 1.04, CORTISOL: 87 A nőgyógyászati panaszaim közé tartozik a rendszeresen visszatérő gombás fertőzés, illetve méhszájseb, amit tavaly fagyasztásos eljárással szüntettek meg. Mint más levélírónak is, az én mnstruációm is barna folyással kezdődik (talán utal valamire), és utána 2 nap az egész. Doktor Úr, nagyon szeretném, ha valamiféle segítséget kapnék Öntől, akár így mailen, akár az Ön ajánlása szerint itt Budapesten valakit, aki talán segíteni tudna, és komplexen kezelni a problémát, mert a hajam (nemlétező) mennyisége miatt olyan komplexusaim vannak, amelyek sok dologban korlátolnak. Többek között a kapcsolatteremtésben is. És nem változik az állapot, csak folyamatosan hullik, hullik... Ha azt a választ kapom, hogy a leleteim normálisak, nem lehet változtatni az állaotomon, akkor is legalább belenyugszom.
Nagyon köszönöm, hogy időt szánt rám, és előre is köszönöm.

Tisztelt Asszonyom!

A férfi nemi hormonszintje igenis magas, a normálisnak kb. kétszerese. Ezzel együtt más probléma is okozhatja hajhullását, pl. a gyakori gombás fertőzések. A magas férfi nemi hormonszintre jó a Diane 35 és az Androcur, akár együtt is, de a hüvelyi ultrahang viszgálat eredményét is kellene ismernem ahhoz, hogy meg lehessen ítélni, hogy hormonális probléma van. Én azt hiszem elsősorban egy jó bőrgyógyászt kellene keresnie, aki a hormonokhoz is ért. Sajnos nem lévén budapesti, ebben nem tudok segíteni. De megoldás biztosan lehetséges.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

29 éves vagyok, a férjem pedig 32. Több, mint két éve szeretnénk gyermeket, április óta járok kivizsgálásra, illetve kezelésre a gyermektelenség miatt. Nekem hormonszint vizsgálat volt, ami megfelelő volt. A laporószkópia is azt mutatta, hogy nincs elzáródva a petevezetékem, mindent rendben találtak. A férjem lelete szerint a mennyiséggel nincs baj, a mozgékonyság viszont 35 %, ami miatt inszeminációt alkalmaztak nálunk. Már a 4. inszemináción vagyok túl, és sajnos ez sem sikerült, legalábbis a HCG eredményem most is 2 volt. Az előző három alkalommal mindig megjött a vérvétel napján, vagy előtte egy nappal, viszont most nem erről van szó. A HCG-m szerint nem vagyok terhes, viszont menstruálni sem menstruálok. Az orvosom mivel még két hétig szabadságon van, és azt mondta elég, ha akkor megyek hozzá. Szeretném megkérdezni, hogy vajon mi lehet az oka, hogy nem jött meg. Azt olvastam, hogy a peteérés után kb. a 14 napon jön meg a menstruáció, ez nekem azt jelenti, hogy nem akkor volt a peteérés, amikor az inszeminációt csinálták, vagy nem is volt? Tulajdonképpen mikor jobb az inszeminációt csinálni tüszőrepedés után, vagy előtte? Nekem kb. 1,5 nappal az tüszőrepesztő injekció után csinálták eddig. Még azt is szeretném megkérdezni, hogy azt mondta az orvos, hogyha most sem sikerül, akkor HSG vizsgálatot fog nálam csinálni, mert belülről eddig nem látta a méhemet. Nem értem, hogy mielőtt elkezdtek injekciózni, miért nem nézték meg, hogy nincs-e akadálya a megtapadásnak, így csak a lehetőségeket használom el feleslegesen, nem? És miért csak 6 alkalommal lehet próbálni az inszeminációt? Szeretném megtudni, hogy jobb, ha engedem ezt a HSG vizsgálatot, mielőtt még egy inszeminációba belevágnánk? Vajon ha a HSG-vel sem találnak rendellenességet, akkor mitől van az, hogy mégsem esek teherbe, milyen akadályai lehetnek? Esetleg lehet oka, hogy ellenanyagot termel a nyálkahártya, és ezt hogyan lehet megállapítani, hogy így van-e? Hallottam olyanról, hogy a spermium nem tud behatolni a petesejt citoplazmájába, és ezért nem tud megtermékenyülni, erre hogyan lehet rájönni? Elnézést, hogy ilyen sokat kérdeztem, de az orvosomat is sokat faggatom, de mindig leint engem.
Előre is köszönöm szépen a válaszát.

Tisztelt Asszonyom!

Bár megértem kérdéseinek indíttatását, tanácsolni csak azt tudom, hogy keressen olyan orvost, aki válaszol is teljesen jogos kérdéseire és nem inti le! Ugyanis ő tudná megindokolni, hogy milyen viszgálatot miért tart fontosnak. Azt hogy vérzése miért nem jött meg, ugyancsak nem tudom, mert ehhez is vizsgálatok kellenének. Lehet terhes a negatív teszt ellenére, lehet cisztája, stb. Az inszeminációt a tüszőrepesztő injekció beadása után 36-40 órával kell elvégezni, mert ekkor van a tüszőrepedés. A HSG nem nagyon alkalmas viszgálat a megtapadás elmaradásának okának tisztázására, inkább un. hiszteroszkópia lenne szükséges. Inszeminációt természetesen lehet többet is végezni, mint hatot, csak sok értelme nincsen. A leírtak alapján nem beágyazódási, hanem megtermékenyülési problémák valószínűsíthetők. Erre vonatkozó viszgálatok azonban nem léteznek.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

28 éves vagyok, férjemmel 1 éve szeretnénk kisbabát. Fél évvel ezelo"tt jelentkeztem no"gyógyászomnál, aki UH vizsgálattal megállapította, hogy nincs peteérés. Clostylbegitet írt fel elo"ször napi 1, majd 2X 1 adagban. Azóta minden hónapban a ciklus 10. napján UH vizsgálatra járok. Idáig a legnagyobb tüszo"m 16 mm-es volt középido"ben. Vérzés zavaraim is vannak(menstruáció elo"tt 34 napig pecsételo" vérzés), illetve a ciklus 2. felében szinte minden este tompán fáj a hasam. Miután olvastam az Ön válaszait a különbözo" problémákra, hiányoltam a hormonvizsgálatokat. Erre rá is kérdeztem a kezelo"orvosomnál, aki azt felelte, hogy szükségtelen, mert csak késo"n, visszafelé ad információt. Ön egyetért azzal, hogy a folliculometria elegendo" a peteérés vizsgálására, valamint Ön szerint a 16 mm-es tüszo" érettnek számít-e? UH-on látszik az, hogyha anovulációs tüszo"érésem van?
Válaszát elo"re is nagyon köszönöm! Tisztelettel: S. K.

Tisztelt Asszonyom!

Mint már másoknak sokszor válaszoltam: nem tudok egyetérteni a kivizsgálás nélküli kezelésekkel, és ez természetesen az Ön esetére is igaz. A 16 mm-es tüszőben már lehet érett petesejt, de Clostilbegyt kezelés mellett 22-24 mm-esnek kellene lennie. A folliculometria nem elegendő. Férje kivizsgálás megtörtént?
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

November hónap folyamán (6 inseminációs próbálkozás után) részt vettünk az első IVF-ET programunkon, amely sajnos nem járt sikerrel. Még az eredmény hirdetés céljából történő vérvétel előtt 3 nappal megjött a vérzésem. Ez a tény az orvosom szerint sárgatest elégtelenségre utal. A program során 6 megfelelő embriónk lett, melyből hármat visszaültettek, (ezek nem sikerültek), három viszont fagyasztásra került. E hónapban ezek visszaültetésére kerül sor, kérdéseim a következők: - Mennyi az esély az ilyen terhesség létrejöttére? - Mennyi az esély a fagyasztott embriókból létrejött terhességnél a baba károsodására? - A sárgatest elégtelenségre kaptam Progesteron injekciókat, amit majd a fagyasztott embriók beültetése után kell alkalmaznunk. Lehet hogy ezzel megtalálták nálam a problémát, ami miatt soha nem voltam sem spontán úton, sem inseminációval sem terhes? Bizakodhatunk, hogy talán most fog sikerülni a várva várt terhesség?
Válaszát megköszönve, tisztelettel: Zs.

Tisztelt Asszonyom!

A fagyasztott embriókkal az esély a terhességre jóval kevesebb, mint "frissekkel", de az eljárás nem növeli a fejlődési rendellenességek számát. A terhesség elmaradásának oka nem valószínű, hogy sárgatest elégtelenségben keresendő, miután erre irányuló kezelést nyilván kapott az IVF után. Ezzel együtt természetesen bizakodjon a sikerben!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

40 éves nő vagyok, két gyermekem van, 12 és 10 évesek, mindketten 'pillanatok alatt' spontán jöttek össze. A harmadik testvérrel 9 éve próbálkozunk, eddig (..) sikertelenül. Jártunk meddőségi központ (ok) ban, volt 4db inszeminációm, vágül lombik programot is kezdhettünk volna (receptek felírva), de egy időre megfutamodtam. Lényegében mindig, mindenhol, mindkettőnknek azt mondták, hogy az eredményeink szerint akár sikerülhetne is a 3. baba, konkrét kizáró okot sehol nem találtak. A gyógyszerek ára mellett a mennyiségük is elriasztott, nem beszélve a valószínű kudarc lehetőségétől. Soha nem szedtem fogamzásgátló tablettát, kérdésem az, nekem, az én paramétereimmel, nem segítene-e a néha alkalmazott egy-két havi fog.gátló-'kúra'? Illetve, van-e értelme vmiféle 'bio-módszernek, vitaminok szedésének, vagy marad a lombik, ami még mindig a legtöbb esélyt biztosítja.(természetesen ua. a házasság, a férjem 38 éves)
Válaszát várom és előre is köszönöm: B. M.

Tisztelt Asszonyom!

Vizsgálati leleteik ismeretei nélkül nem lehet válaszolni kérdéseire. A fogamzásgátló szedésének értelme nincsen! A "bio" módszerek nem az én világom, bár, ha objektív akarok lenni, akkor az ezzel kapcsolatos véleményem, hogy "ártani, nem használ". Inkább tisztázni kellene az eddig érthetelen meddőség okát! Biztosan minden kivizsgálás megtörtént?
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

29 éves nő vagyok, kettő éve szeretnénk gyermeket a férjemmel, de eddíg nem sikerült teherbe esnem. Eddíg minden eredményem jó volt. Arra lennék kíváncsi hogy a vércsoport befolyásolhatja a teherbe esés eséllyét, én A-negatív vércsoportú vagyok.
Köszönettel: K.

Tisztelt Asszonyom!

A vércsoport nem befolyásolja a teherbeesést.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt doktor úr!

Ön javasolta októberben, hogy menjek el egy meddőségi központba kivizsgáltatni magam. Noha még csak most lesz 1 éve, hogy próbálkozunk, a teljes kivizsgálás megtörtént, és kiderült, hogy PCOS-om van, illetve a jobb oldali petevezető nem átjárható. Köszönöm, hogy elküldött, és valahogyan rá kellene venni Magyarország "sima" nőgyógyászait, hogy ne kísérletezgessenek a betegekkel! Januárban laparoszkópiás műtétet végeznek, megpróbálják megoldani az elzáródást és "bemetszik" (jól mondom?) a petefészkek burkát. Az injekciókra (Puregon, Fostimon) sem reagáltam igazán jól. A kérdésem, hogy ezek a beavatkozások mennyire szoktak sikerülni, meddig tart a hatásuk. Szeretnék hallani egy tényleg objektív véleményt. Ha nem sikerül feloldani az elzáródást, úgy még mindig az inszemináció javasolható, vagy akkor annak már nem lesz értelme? (Azt gondolom, akkor az a 10-15%-nyi esély a felére csökken így ciklusonként.)
Válaszát köszönöm: S. N.

Tisztelt Asszonyom!

Amennyiben csak a plocisztás petefészek a meddőség oka, a tervezett műtét után 70-80%-ban jön létre terhesség. Ez a a műtét 1 - másfél évre szóló megoldás. A petevezeték elzáródása csökkenti eélyeit, remélhetőleg az is megoldható lesz, hogy átjárható legyen. Inszeminációnak csak akkor van értelme, ha legalább az egyik petevezeték átjárható és ezen az oldalon érik petesejt.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Immáron a harmadik vetélésen és számtalan vizsgálaton vagyok túl. Rövidesen újra próbálkozhatunk a férjemmel, de az előzmények miatt a lehető legtöbb kockázatot szeretném kiszűrni, ezért kérném a segítségét. Az eddigi vizsgálatok mindkettőnknél találtak olyan problémát, ami okozhatta a terhességek elhalását. Az én részemről az ok lehet Toxoplasmosis, amelyet, habár az eredmények 4 hónapnál régebbi fertőzésre utaltak, szükségesnek tartottak gyógyszeresen kezelni, a kontroll most aktuális. A kérdésem az, hogy egy korábbi fertőzés valóban okozhatta-e az elmúlt közel 2 év alatt bekövetkezett vetéléseket és mi lehet az oka annak, hogy az IgA is az IgG is magas? A férjem esetében a spermatogram mutatott eltéréseket, mind a motilitás, mind a morfológia tekintetében. Ugyanakkor a vitalitás és a spermakoncentráció nagyon jó. Azt feltételezem, hogy mivel a terhességek létrejöttek, a mozgékonyság nem lehet befolyásoló tényező, de a szerkezeti eltérések jobban aggasztanak. A lelet szerint mindössze 10 % normális, 85 % esetében fejeltérés, 1%- nál pedig nyakeltérés tapasztalható. Ez milyen követkeményekkel járhat? A termékenyítőképességre van-e csak hatással, vagy esetlegesen a megtermékenyítést követően okozhat fejlődési rendellenességeket, amely végül vetéléshez vezet?
Előre is hálásan köszönöm a válaszát. Üdvözlettel, K.E.

Tisztelt Asszonyom!

A toxoplasmosis valóban okozhat vetélést, de az Ön esetében ez nem valószínűsíthető okként, tekintettel a több hónapja lezajlott és kezelt fertőzésre. A spermiumok ugyancsak nem valószínű, hogy okként szerepelnek, bár kizárni természetesen ezt sem lehet. Szerintem kézenfekvőbb ok után kellene kutatni, mely miatt részletes kivizsgálásuk lenne indokolt.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Én 26 éves vagyok. Körülbelül 8 évig szedtem fogamzásgátló tablettát (kezdetben Tri-Regolt majd Mersilont), amit egy éve abbahagytam, mert gyermeket szeretnénk. Eztkövetöen hamarosan acnei kezdödtek az arcomon és mensesem is idönként kimaradozott. Az utolsó 4 hónapban nagyjából pontosan megjött (30-45 nap). A börgyógyászom ezért elküldött vérvizsgálatra (szeptemberben voltam, eredménye: LH:11,8 FSH:7,5 IU/1 Prol:1128,8 mIU /1 TEST:1,5 nmol/1 Oe2:51,8), majd az eredmény ismeretében Endokrinológushoz. Ö ismételt vérvizsgálatot kért (eredménye: TSH:100,34 FT4:12,29 pmol/1 T3:1,8 nmol/1 Prol:1515,7 mIU/1), ill. Sella MR-t (eredménye: a hypophysis elülsö lebenyének jelintenzitása mindhárom sequentián normális, a hypophysis elülsö lebenyének ka. felvétele és ka. felvételi dinamikája is norm. , a hypophysisnyél a középvonalban fut le, nem deviál.) és elküldött vaginális UH-ra (eredménye: Polycystas ovarium syndroma. Ezek után a nögyógyászom Bromocriptin nevü gyógyszer szedését ajánlotta kis adagban (este 1 db 1 hónapig egyenlöre). Emellett még iszok Aloe vera (Berry nectar és aloe vera tea) termékeket, mert az hallottam, hogy ilyen jellegü problémára jó. Igaz ez? Kérdésem: teherbe tudom esni ilyen értékek mellett? Ha igen, nem károsítja a magzatot a Bromocriptin szedése? Egyáltalán van esélyem mostanában teherbe esni? Már nagyon szeretnénk babát (még csak 2 hónapja próbálkozunk)!!! Mitöl van POS-om? A gyógyszertöl elmúlik ez? Milyen hamar? Nem kell müteni? Kellene még valamilyen vizsgálatra mennem? Gondolkoztam hogy felkeresem a Kááli intézetet is, vagy még nem szükséges?
Kérem válaszoljon minnél elöbb! Segítségét elöre is köszönöm!

Tisztelt Asszonyom!

A PCOS hozzáértő nőgyógyász számára jól kezelhető betegség, tehát nem bőrgyógyászra, nem endokrinológusra, hanem nőgyógyászra van szüksége. Minden kérdésére csak egy szakszerűen elvégzett vizsgálat után tud választ kapni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Azt olvastam a nyitólapon, hogy az esetek 90-95%-ában van segítség (megoldás) a meddőségre. Ha jól értettem. Szeretném megtudni, hogy ez hogyan lehetséges. Ha jól tudom, a lombikbébi-módszer sikeressége 30% körül van, az inszeminációé 10% körül, és a gyógyszeres kezelés utáni "időzített" házaséleté kevesebb, mint 10%. A beavatkozások ismétlésével nő a siker valószínusége? Vagy a fenti mondat azt jelenti, hogy 90-95%-ban tudják, hogy mi a megfelelő kezelési módszer?
Üdvözlettel: egy érintett

Tisztelt Asszonyom!

Kérdésére saját maga is megadta a választ: az okok feltárása után a megfelelő kezeléssel meddőség esetén 90-95%-ban tényleg valamilyen módszerrel terhesség elérhető. Ez azonban nem egyszeri próbálkozást jelent, szerencse kérdése megfelelő kezelés mellett is, hogy mennyi idő alatt sikerül a kívánt terhességet elérni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Fagyasztott embriótranszfer előtt állok. Mi az oka annak, hogy ez esetben kisebb az esély a teherbeesésre, mint az IVF során?
Köszönettel: P.SZ.

Tisztelt Asszonyom!

Az embriók a fagyasztás és felengedési procedúra kapcsán károsodhatnak, ez az oka a csökkent esélyeknek. Ez azonban nem növeli az esetleges fejlődési rendellenességek számát.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor ur!

A kovetkezo problemaval fordulok Onhoz: 2001.augusztusaban egy megcsavarodott petefeszekciszta miatt eltavolitottak a jobb petefeszkemet, es megallapitottak, hogy a bal petefeszkem policisztas, amit helyileg kezeltek. 2001.oktoberetol szedtem Clostylbegit tablettat a ciklus 2-7.-ig napjaig, aminek hatasara meg is ertek tuszok(volt, hogy harom is) , de terhes nem lettem. 2002. december hormonkivizsgalas,(aminek az eredmenye aprilisban jott meg) magas prolaktinszinttel, de hazakuldtek, hogy ettol meg lehet gyerekem, probalkozzunk meg egy kicsit. Ekkor orvost es korhazat valtottam. Az uj kezeloorvosom elkuldott hormonvizsgalatra, ami alatamasztotta a PCO-t (3. nap FSH 3,4 LH 18,2)magas tesztoszteronszint, stb. BAR menstruaciom rendszeresnek mondhato (29-35 nap) es nem stimulalt ciklusban is van peteeresem, UH-gal ellenorzott. Tovabba UH-gal nem mutat a petefeszkem jellegzetes kepet (lehet az?!) A kerdesem valojaban az lenne, hogy 1. a PCO-nak milyen kovetkezmenyei lehetnek meg azon kivul, hogy nincs ovulacio? Okozhat-e sargatest elegtelenseget,vagy a petesejt minoseget befolyasolja-e? 2. Tovabba a mellfeszules, ami eddig nem volt a menstruacio elott, utalhat-e alacsony progeszteronszintre, illetve magas osztrogen szintre, ami esetleg a PCO kovetkezmenye? 3. Ha ket evvel ezelott "lattak" belulrol erdemes-e egy laporoszkopian ujra atesnem?
Tisztelettel:Mne I.

Tisztelt Asszonyom!

A PCO-ban lehet peteérés, sárgatest elégteélenség is, valamint az, hogy a megvastagodott falú tüszőből a petesejt nem tud kiszabadulni. A mellfeszülés jó jel, inkább a magasabb progeszteron szintre jellegzetes, igaz magas ösztrogén szintek mellett, tehát a kétfázisú ciklus bizonyítéka. Én úgy gondolom, hogy érdemes lenne a laparoszkópiát megismételni, miután a két év hosszú idő. Értelmezhetetlen azonban, hogy az ultrahang "nem mutat jellegzetes képet", ebben az esetben nincs PCO-ja.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Mit tehet az a terhesség előtt álló nő, akinek macskája van (lakásban is), és szeretné elkerülni a toxoplasmosist?
Köszönettel: P. Sz.

Tisztelt Asszonyom!

Miután szinte minden macska a vizelettel nagy mennyiségű toxoplasma kórokozót űrít, azonkivül, hogy ellenőrizteti, hogy Önnek van-e ilyen fertőzése (vérmintából lehetséges), semmit nem tud tenni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T. Doktor Úr!

Mai álláspont szerint hány napos karencia optimális természetes úton történő fogamzás eléréséhez?
Üdvözlettel Szné

Tisztelt Asszonyom!

Normális spermiogramm esetén különösebb kihagyás nem szükséges, 2-4 nap esetleg lehetséges.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

31 éves nő vagyok, több mint 5 éve szeretnénk a párommal gyermeket. 26 évesen mentem férjhez páromhoz (akit előtte 8 évvel már megismertem), azóta -   1998 - próbálkozunk... Kórtörténetem igen hosszú és zavaros.26 évesen amikor nem estem teherbe 2-3 hónap után, akkor elmentem orvoshoz, sajnos ide, a helyi városi kórházba.Vérvizsgálat nélkül (!) felírták nekem a Clostilbegylt(remélem jól írtam).Nem jött meg tőle a menzeszem.Aztán mikor a terhességi tesztek sorra negatív eredményt adtak, s menzeszem már 4 hónapja nem volt,ismét elmentem orvoshoz.Elmondtam, hogy gyermeket szeretnék, hogy mit szedtem, s hogy nincs menzeszem.Kinevettek, s bár egy-két "sima" és hüvelyi ultrahang készült - melyből PCO-t állapítottak meg -, azt mondták: ha két évig(!) nem jön össze a baba, akkor jöjjek vissza!Már látom, hogy ennek nem kellett volna bedőlni.Én hiába mondtam, hogy vizsgáljanak ki, mert az nem normális, hogy nincs menzeszem, nem foglalkoztak velem.Eljutottam a véletlen folytán egy olyan nőgyógyászhoz(szakrendelés), akinek specialitása az endokrinológia.Elmentem hozzá, vittem az "itteni" vaskos leleteimet.Akkor már kb. 1 éve nem volt menzeszem.Kereste a véreredményeket, mire mondtam, hogy felesleges, mert még az én könyörgésemre sem voltak "itt" hajlandóak vért venni, pedig akkor már sejtettem, hogy hormonális okok vannak a háttérben, merthogy - bár laikus vagyok - kikölcsönöztem jópár szakkönyvet, s átnyálaztam őket.EZ az orvos rögtön írt vérvizsgálatra beutalót(6 kémcsőnyit vettek le), mivel korábban folyt a mellemből tejszerű folyadék:emlő UH-ra is küldött.A leletek birtokában visszamentem, s megdöbbentem, mert közölte: a prolaktinhormon nálam a normál érték 6-szorosa.Rögtön küldött koponya CT-re, majd ott javasolták az MR-t is.Az eredmény: 1 cm átmérőjű hypodens tumor a hipofízis bal oldalában.Rögtön Bromocriptint írt fel: 2X1 szemet, fokozatosan szoktattam hozzá magam, a tanácsára.Három hónap szedés után a vérben a prolaktinérték már normálisra csökkent. A "tumor" viszont a mai napig ott van.Később lecsökkentette a Bromocriptint napi 1 szemre, mert nagyon visszaesett a tejhormon a vérben.Több mint 4 éve szedem a gyógyszert, s 1,5 éve stagnál a "tumor" 4 mm átmérőnél.Azóta már tudjuk, hogy a fogamzáshoz szükséges egyéb hormonok: ösztrogén, progeszteron is elég alacsony értékűek a vérben.Kérdeztem, hogy nem lehetne-e akkor MOST felírni a Clostylbegylt, hogy rásegítsünk egy picit.A doktorom nem merte felvállalni, mert bár elmondta a logikus okot: a terhességgel ismét növekedésnek indulna a tejhormon hatására a tumor, s "kárba veszne" az eddigi évek kezelése, de egyet elfelejtett: 31 éves vagyok, s VÉGRE gyermeket szeretnék.Hallottam az MR vizsgálaton egy doktornőtől(illetve megkérdeztem), hogy ilyen tumorral már szültek egészséges kisbabát.Én meg a veszélytől nem félek, mert tudom, hogy folyamtos ellenőrzésre szorulnék a terhesség alatt a tumor és az életkorom miatt is.A doktorom elküldött egy pesti orvoshoz, illetve konziliumot kért (350 km-re tőlünk), hogy a belgyógyász javasolja-e az én egészségi állapotomat illetően a Clostylbegyl kezelést.Nem tudtam elmenni, mert közben sorra történtek a tragédiák a családomban (elvesztettem édesapámat), s alig tudtam ezt kiheverni.Én Szabolcs megyében lakom, hallottam, de nem vagyok biztos benne, hogy Debrecenben is van meddőségi centrum. Oda (120 km) még talán el tudnék menni. Olvastam szakkönyveket, s tudom, hogy ez a tumor talán életem végéig ott lesz, ahol van.Nem fáj, nem érzem.Felfogtam a jelentőségét.De azt is olvastam, hogy ez nem akadálya a gyermekvállalásnak.Ha egy pici esélye is van, hogy tudok és képes vagyok gyermeket szülni, akkor vállalok bármilyen kockázatot.A férjem imádja a gyermekeket, én is gyermekekkel foglalkozom, sőt: adok örökbe pici babákat (gyámügyes vagyok), tudom mit jelent az örökbefogadás, de nem akarom, amíg lehet esélyem saját gyermekre, amire mindennél jobban vágyok a világon.A férjemet megvizsgálták (urológián), illetve spermamintát vettek tőle 6 évvel ezelőtt: normális volt a lelete. Kérem, írja meg véleményét az esetemmel kapcsolatban, s ha tud, szívesen venném segítségét-információját a Debreceni esetleges meddőségi centrummal kapcsolatosan is.
Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Mné E.

Tisztelt Asszonyom!

Betegsége jól kezelhető, terhesség vállalásának semmi kockázata nincsen, a tumor növekedését nem eredményezi a terhesség. Tehát valóban itt lenne az ideje, hogy olyan orvoshoz kerüljön, aki kellőképpen tájékozott a témában, illetve az amúgy egyszerű ovuláció indukciós kezelést el tudja végezni. Előtte azonban további vizsgálatokra van szükség. Debrecenben működik meddőségi központ az Egyetemi Klinikán.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Doktor úr!

Férjemmel kettő éve szeretnénk gyermeket, de eddíg nem sikerült teherbe esnem.  Pete érlelő gyógyszert szedek CLOSTYLBEGIT tabl. 2×1 a ciklusom harmadik napjától, öt napig.  MERIONAL 75 NE injekciót a nyolcadik és tizedik napon kaptam meg. A tizenkettedik napon a jobb petefészkembe három 20mm-es tüsző, bal oldaliba három 10-13mm-es tüsző van, ezen a napon kaptam két ampulla PROFASI 5000 injekciót. Most a ciklusom tizenhatodik napján vagyok, de még mindíg fáj a jobb petefészkem és feszül a mellem. Kérdésem az lenne hogy mitől van ez?( a petevezetékek átjárhatóak)
Üdv: K.

Tisztelt Asszonyom!

Valószínüleg nincsen probléma, az említett tünetek természetesek a stimulált ciklusban. A mellfeszülést a magas hormonszintek okozhatják.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Nemrég találtam rá az oldalra, ahol levelekre válaszol, kérem, írja meg, mi a véleménye az én esetemről. Két éve szeretnénk gyermeket a férjemmel. Hüvelyi ultrahanggal megvizsgáltak, valamint négy, meghatározott napokon történt vérvételen kellett megjelennem, ezzel megtörtént a hormonkivizsgálás. Közben a férjem járt andrológusnál és a klinika laborjában, ahol szintén spermiumvizsgálatot végeztek. Az előbbi vizsgálat (egy másik intézménybe kellett menni) állt egy kérdőív kitöltéséből és egy prosztatavizsgálatból, valamint otthonról kellett ondót vinni. Azt mondták, helyileg nincs lehetőség, de a papíron az szerepelt, hogy 1-2 órán belül érjünk be. Mi beértünk, de az üvegcsét további kb. 3 óra múlva vették csak el, az "anyag" állaga eddigre meglehetősen megváltozott. Az eredmény szerint minden rendben. Ön szerint még alkalmas volt az ondó arra, hogy megvizsgálják, és biztos eredményt mondhassanak? A hormonkivizsgálás eredményét szóban elmondta az egyik orvos. A sárgatest hormon szint egy kicsit alacsony, de azt mondta, majdnem ott van a határon, nem nagy probléma. Ezzel összefüggésben elmondta, hogy elhúzódó peteérésem van. De hangsúlyozta, nincs nagy probléma, a hormonkezeléssel minden megoldódik. Ezt kaptam három hónapig, majd három hónap szünet következett, mert az orvos szabadságon volt. A szabadsága előtt kérdeztem tőle, hogy amíg nem lesz kezelés, a Bromocriptint szedjem-e. Az felelte, hogy szedjem csak, mert bármikor teherbe eshetek. Ha ez így van, akkor mennyit javít az esélyeinken a hormonkezelés? Clostilbegytet szedek (a hónap 3-5. napjától 5 napig), naponta fél Bromocriptint, Fostimon (havonta változó mennyiségben) és Profasi injekciókat kapok. A negyedik hónapban az orvosom visszarendelt ultrahangra már a 9. napon (mindig pár nappal később szokott), a vérvétel szerint alacsony volt a hormonszintem, és még kicsik voltak a tüszők. Ekkor 4 Fostimont írt fel (napi egyet), ezidáig a legtöbbet, és a négy beadása után vissza kellett mennem. Ekkor közölte, hogy most túl magas a hormonszintem, majd az ultrahangon kiderült, hogy öt nagy érett tüszőm volt és még rengeteg kicsi. A hasam nagyon fájt, erre azt mondta, ez természetes, hogy "egy kicsit feszül", de ha nagyon begörcsölnék, menjen be a klinikára. Erre nem került sor, bár közel egy hét múlva hagyott alább a hasfájás. Profasit nem kaptam, sőt azt mondta, ne éljünk nemi életet, vagy ha igen, védekezzünk. A következő hónaptól már csak napi egy (az eset előtt kettő) Clostilbegytet szedek, és az utóbbi két hónapban azt mondta, hogy most biztos terhes leszek, de még mindig nem vagyok az. Érdeklődtünk afelől, hogy PCT tesztet (azt hiszem, ez a pontos neve) végeznek-e, de azt felelte, hogy nem, mert "kétes az értékelhetősége". Egy másik orvosnál jártunk nemrég, szerinte érdemes lenni elvégezni, az értékelhetősége nem kétes, de ha nem a tüszőrepedés napján végzik, akkor nem mutat jó eredményt. A petevezeték átjárhatósági vizsgálatról is érdeklődtünk, de eddig még nem végezték el ("túl kockázatos, nagy a fertőzésveszély, sokan a vizsgálat után tapadnak le, amíg nem szükséges, addig várjunk vele"). A többen mondták azt is, hogy rendkívül fájdalmas. Én nem bírom a fájdalmat, de az orvosi környezetet sem, gyakran elájulok vérvétel után, injekció beadása után, de ájultam már el allergiavizsgálaton, de még akkor is, amikor csak látogatni megyünk a kórházba, a tévében sem bírom nézni sem a vért, sem a kéz és láb nélküli embereket. Nálunk apai ágon sajnos az egész család "ilyen". Hallottam, hogy a petesejtek leszívását rövid altatásban végzik. Kérdezném azt, hogy van esetleg valamelyik kórházban, klinikán lehetősége arra, hogy a HSG-t altatásban vagy bódításban végezzék, mert így nem merem vállalni. Ha nem, akkor a HSG nélkül végeznek-e valahol inszeminációt vagy beültetést? Válaszát előre is köszönöm, akár az infertilityn, akár emailben.

Tisztelt Asszonyom!

Amennyiben normál értékeket mutatott a spermiogramm, akkor a több órás várakozás nem számított, ha rossz eredményt kaptak volna, akkor természetesen indokolt lenne a vizsgálat ismétlése. A PCT vizsgálat valóban csak a tüszőrepedés napján nézve mérvadó, miután ennek megállapítása időnként nehézségekbe ütközik (Önnél még meg sem próbálták), inkább nem kellene végezni. A HSG-hez végzett altatásról a kórházakban kellene érdeklődnie, nincs tudomásom róla, hogy hol végeznek ilyet altatásban. Végezetül, másoknak már sokszor válaszoltam: nem vagyok híve a kivizsgálás nélküli kezeléseknek. Ön, vagy orvosa meg tudja mondani, hogy miért nem esik teherbe, mi a meddőség oka? Akkor mit kezelnek? Az ovuláció indukciót ellenőrízni szükséges (rendszeres ultrahang és esetleg hormonmeghatározás), ez Önnél nem történt meg. kértségtelen, hogy így is teherbe eshet esetleg, de úgy gondolom, hogy inkább a kor színvonalának megfelelő kivizsgálás után, a betegségnek megfelelő kezelésben kellene részesülnie.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Clostylbegytet kapok a 4. naptól 3x2-őt 5 napig.A 15. illetve a 18. napon UH-al ellenőrzik a tüszők nagyságát. A múlt hónapban a 18. napon volt egy 20 mm-es és kettő 15 illetve 17 mm-es tüszőm.Az LH teszt a 14. napon lett pozitív.Emellett rendszeresen nézem a páfrányos tesztet reggeli nyálból, ami elég érdekes ,mert a 8. naptól egészen a 25. napig folyamatosan páfrányokat mutat.Az lenne a kérdésem hogy nem lehet-e hogy nincsen ovulációm,mert amikor az orvosom mondja hogy kellene lennie, akkor nem változik a nyák sem , és hát terhes sem lettem.Mivel lehetne ezt ellenőrizni, mert nem akarok sokáig kisérletezni./A kezelés ellőtt engem és a férjemet is kivizsgáltak./

Tisztelt Asszonyom!

A gyógyszer dózisával nem értek egyet, túl soknak tartom. Az ultrahangos elelnőrzést is későinek tartom, normál körülmények között a 14. napon már meg van az ovuláció, tehát a 10. nap körül kell ellenőrízni, mint ahogy Önnél is már a 14. napon pozitív volt az LH teszt, melyután 40 órával van az ovuláció. A páfrány rajzolat az ösztrogén jelenlétét jelzi, minden normál ciklusban van, tehát nem jele az ovulációnak, végzése felesleges. Egyetértek azzal viszont, hogy nem akar sokáig kísérletezni, valódi, a kor színvonalának megfelelő kezelésre és annak hozzáértő ellenőrzésére lenne szüksége.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

26 éves nő vagyok. Hátam mögött egy ileus műtéttel (15 évesen) és tavaly nyáron történt punkcióval (laparoszkópia nem jöhetett szóba a régi ileus műtét miatt) a bal petefészekben (endometriozis ciszta). Fél éves Orgametril gyógyszerkezelés után vagyok. A punkció előtt is próbálkoztam egy évig teherbeeséssel, most is próbálkozunk a párommal, de nem sikerül. Ciklusom beállt 28 naposra a punkció után, előtte egy évig rendszertelen volt a menstruáció. A ciszta úgy néz ki eltűnt. Fogamzásgátlót egy évig szedtem még 19 évesen, de többet nem, óvszerrel történt a védekezés. Mivel sok fejlődési rendellenességgel rendelkezem, és az ileus műtét is okozhatott összenövéseket, mit javasol, most még próbálkozzunk egy ideig a párommal, vagy már most forduljak meddőségi központhoz?
Köszönettel, E.

Tisztelt Asszonyom!

További meddőségi kivizsgálás feltétlenül javasolható lenne. A punkció alapján nem lehet biztosan állítani, hogy endometriosisa volt, az erre kapott Orgametril nem elsődleges gyógyszere az endometriosisnak. Mielőbbi szakszerűú kivizsgálása indokolt lenne.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

Most vagyok 29 eves, a ferjem pedig 57. Neki az elozo hazassagbol volt 4 gyermeke, en meg sohasem voltam terhes. Sajnos neki volt egy spermavezetek elkotese (vasectomy), ezt egy sikeres beavatkozassal ujra osszekotottek. A sperma szama eleg magas, de a folyekonnya valassal voltak problemai. A kerdesem csak annyi lenne, hogy elkepzelheto - e hogy meg igy is lehet kozos gyermekunk, ha en teljesen egeszseges vagyok, es az osszes labor eredmenyem azt mutatja, hogy nem all fenn semmifele szervi elvaltozas az en esetemben, vagy probaljuk meg a IVF beavatkozast?
Koszonettel, Hne, H. O.

Tisztelt Asszonyom!

Csak egy spermavizsgálat után lehetne eldöntenei, hogy férje a műtét után is megtermékenyítőképes-e. Úgy gondolom, hogy Ön sincs kellőképpen kivizsgálva, úgyhogy az IVF beavatkozás jelenleg nem indokolt, hiszen nem ismert a meddőség oka.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila