Önök írták - 8.oldal

Irja meg nekünk kérdését, véleményét, javaslatát, támogatási szándékát, stb !

Tisztelt Doktor Úr!

36 éves vagyok, mivel kétéves próbálkozás után sem estem teherbe, felkerestem egy meddőségi centrumot. A teljes nőgyógyászati , ultrahangos vizsgálat semmiféle eltérést nem talált.A következő lépés a petevezeték-átjárhatósági vizsgálat volt, ahol szintén nem találtak semmi rendellenességet. A 3. napi FSH érték először 26 volt. Mivel felmerült a téves mérési eredmény lehetősége, újból megismételték, az eredmény FSH 30 lett. Az orvos a következő menstruációtól egy hónapig fogamzásgátló tabletta szedését, majd a lehető leggyorsabban lombikbébi-programban való részvételt javasolta egyedüli megoldásként. Ami most engem igazán foglalkoztat az az, hogy kb. 3 éve a pattanásos arcbőr kezelésére Roaccutan nevű gyógyszer szedtem bőrgyógyász javaslatára 7 hónapig.A gyógyszer szedése alatt fogamzásgátló tablettát kellett szedni és szemcseppet használni, mivel szem és nyálkahártya szárazságot okoz.(Egyébként a szem és nyálkahártya szárazságom azóta sem szűnt meg.)A szemorvos szerint ez a apnasz a klimax körüli nőknél jellemző. A kérdésem az lenne, hogy - ez a gyógyszer, összetétele miatt (A-vitamin származék és szintetikus hormon) lehet-e a magas FSH érték okozója? - Nincs-e lehetőség a gyógyszeres kezelésre? Ezúton szeretném sürgős segítségét kérni, mivel a fogamzásgátló szedését már a jövő héten el kellene kezdenem és szeretném tudni, hogy van-e más lehetőség a probléma kezelésére.
Előre is köszönöm Tisztelettel M.E.

Tisztelt Asszonyom!

A magas FSH érték azt jelenti, hogy a petefészek kezd kimerülni, magyarul egy korai klimax kezdete. Önt helyesen tájékoztatták a teendőkről. Más gyógyszeres kezelés nem lehetséges és egészen biztosan nem az eddigi gyógyszerek okozták a problémát. Az esélyek sajnos az Önnek ajánlott kezeléssel is rosszak, vesztegetni való idő nincsen.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Augusztusban lesz az esküvőnk, utána rögtön szeretnénk kisbabát. én évek áta TRI-REGOL-t szedek. Mikor kell abbahagynom a tabletta szedését és áttérni vmilyen természetes fogamzásgátlásra? Ezzel kapcsolatban elég ellentétes informáciákat kaptam, ezért kérem az ön segítségét is.
Előre is köszönettel: I.

Tisztelt Asszonyom!

A tablettát csak akkor hagyja abba, amikor konkréta teherbe szeretne esni. Kivárásra nincs szükség, a pár hánap szünetre vonatkozá javaslat régi, tudománytalan, minden alapot nélkülözo.
üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Urolágiai és szexuális problémáim miatt fordultam urolágushoz, ahol Proviron tablettát kaptam. Anélkül hogy az illeto orvos szaktudását megkérdojelezném - erre nincs okom - csak a magam megnyugtatása miatt kérdezem: Mivel több helyrol hallottam hogy például sportoláknál ez a szer tiltott doppinganyag, másrészt szintén több helyrol hallottam hogy májbetegséget is okozhat ezért kérdem hogy nem lehet-e ennek szedésébol késobbiekben problémám?
40 éves férfi vagyok. Köszönettel várom válaszát! P.


Tisztelt Uram!

Kérdése jogos, lehetnek nemkívánatos mellékhatások is. Lehet, hogy problémájára van más megoldás is, kérje ki más urolágus tanácsát is.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

PCO alapbetegségembol kifolyálag csak egy laparoszkápos mutét és fél év hormonkezelés után tudtam teherbe esni. Zavartalan terhességbol egészséges kislányom született. A szoptatás befejezése áta Diane 35-t szedek. Ennek lassan 4 éve. Kérdésem az lenne, hogy mik a tapasztalatok egy következo gyerek vállalása esetén. A gyágyszer abbahagyása után számíthatok-e spontán teherbeesésre, vagy inkább az valászínu, hogy ismét sok ciszta lesz a petefészkemben és újabb mutét válik szükségessé ? A másik kérdésem a gyágyszerszedéssél lenne kapcsolatos. A Diane 35 mennyi idon keresztül szedheto folyamatosan és szedheto-e egészen a változá korig, vagy van egy életkor, amikor esetleg valami másra kell átállni ? Válaszát megköszönve: M. Zs.


Tisztelt Asszonyom!

Megtörténhet, hogy a spontán teherbeesik, de lehetséges, hogy ismét segítségre szorul. Mindenesetre a gyágyszert csak akkor hagyja abba, ha terhes akar lenni. A Dianae 35-t szedheti hoszzú ideig, amennyiben az panaszt nem okoz.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Török Doktor úr!

Majd egy éves prábálkozás után sem estem sajnos teherbe, ezért párommal úgy döntöttünk, hogy korunk miatt is (o 37, én 34) és az o eloélete miatt elmentünk a Kaáli Intézetbe. Ott elmondtuk, hogy párom viszonylag kis és nagyon ingadozá spermiumszáma miatt elozo házasságában volt két lombikbébi prábálkozás, de sikertelenül. Ezek után spermavizsgálatot rendeltek el, melynek eredménye nagyon meglepo volt számomra. Az elso esetben 12M/ml, 70% mozgá, a második és a harmadik esetben sajnos egyetlen spermiumot sem számoltak az ejakulátumban. Ezzel párhuzamosan engem is vizsgáltak, vér hormonszintje: FSH: 5,6 LH:2,3 Prolaktin 21,8, ösztradiol 234. Elnézést, de ezennel mértékegységek nélkül írtam az eredményt, nem emlékszem rá. Az orvos szerint normális, de nem fejtette ki bovebben, ezért hadd kérdezzem meg öntol is, hogy valában normális-e. A ciklus közepén ultrahangos vizsgálat alapján peteérésem normális, ezt homérozéssel is szoktam korábban ellenorizni. A menstruáciám 13 éves koromban jelentkezett eloször, és csak nagyon rövid ideig szedtem fogamzásgátlát, Dianet, mivel nagyon fájt tole a fejem. A menstruáciám szabályosan 28 napos ciklusban muködik, legfeljebb fél-egy napos csúszással.
Ezen eredmények után párom elment egy androlágiai klinikára, ahol ismételten spermium nélküli ondát tapasztaltak, baktériummal. Az ultrahang vizsgálat alapján minden rendben van. Sajnálatos mádon az orvos egy hánapos szabadságra ment, nem lehet elérni, ezért aggádom, és szerintem minél hamarabb kezelésre volna szüksége a páromnak. A kérdésem az, hogy az ondában találhatá baktérium lehet-e oka az infertilitásnak? A másik kérdésem az volna, hogy együttlét során fertozodhetek-e én is? Esetleg ping-pong effektus veszélye fennáll-e? Hormonvizsgálatának eredményét még nem tudjuk. Azt viszont igen, hogy már 1993-ban problémája volt, általában kevés, de többször is spermium nélküli ondát állapítottak meg. Ennek oka nyilván nagyon összetett, de általában az orvosok csodálkoznak, azt mondják, hogy ha valakinek egyáltalán nincs, annak nem igen szokott egyszer csak elindulni a spermium termelodése. A kérdésem az, hogy milyen további vizsgálatot lát célszerunek elvégezni mind nálam, mind nála. Nekem javasolták, hogy a hiszteroszkápiát csináltassam meg, de ezen még nem vagyok túl. A hormonvizsgálatot 21. napon nekem nem végezték el. Akkor még nem tudtam, hogy ezt ekkor is szokták csinálni, nekem pedig az orvos nem mondta. A kérdésem, hogy egy másik ciklus 21. napi hormonszintjei értékelhetok-e egy korábbi ciklus 3. napján végzett eredményével.
Várva válaszát, tisztelettel és köszönettel: SR


Tisztelt Asszonyom!

Hormonszintjei normálisak, a 21. napos vérvételre késobb is sor kerülhet. Férje eredményét befolyásolhatja egy fertozés, de általában ilyen súlyos elváltozásnál más is szokott a háttérbe lenni. Vannak olyan baktériumok, melyek nemi úton terjednek, vannak olyanok, melyek nem. A konkrétumok ismerete nélkül nem lehet erre a kérdésére válaszolni. Azt tudnám javasolni, hogy egy tervezett IVF beavatkozás elott lehetoség szerint férjétol spermiunokat kellene lefagyasztani, hogyha az IVF beavatkozásnál fordulna elo, hogy nincs spermium, legyen tartalékban felhasználhatá.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

A kérdésem elott röviden el szeretném mondani az elozményeket. Február elején volt egy laparoszkápiás kivizsgálásom, illetve ezzel prábálták kezelni lézeresen a PCOD gyanús petefészkemet. (Már több, mint 1 éve prábálkoztunk babával, de sajnos a menszeszem rendszertelen és valászínuleg nincs peteérésem. A hormonvizsgálat alacsony progeszteronszintet mutatott, az UH policisztás petefészket. Egyébként az FSH, LH arány nem volt rossz, és anyagcsere zavarban sem szenvedek, legalábbis tudtommal.)A laparoszkápia során megállapították, hogy a baloldali tuba akadálytalanul átjárhatá, a jobb félig telítodött. 10-12 ponton fenestrálták a petefészek felszínét. A szövettan negatív lett. Eloször azt mondták nem kell szednem semmi gyágyszert, nyárig biztosan teherbe fogok esni. A menszeszem azonban nem jött meg, ezért márciusban visszamentem az orvoshoz, aki megnézett UH-val, és mondta, lát rendes tüszot a bal oldalon, a jobb petefészkem meg kicsit meg van dagadva. Azt mondta rá kell segíteni ezek szerint a peteérésre, mert vmi miatt magátál nem akar rendezodni. Clostibegytet írt fel, de egyebet nem, azt mondta nem kell meghozni a menszeszt mesterségesen, mert az úgysem oldja meg a problémát. Azt mondta ha megjön a menszesz csak 2 hánap múlva menjek vissza, ha nem akkor 3 hét múlva. Még aznap elkezdtem szedni a CB.-t, és rá két hét múlva megdagadt a hasam, menstruáciás görcseim lettek. Most mutatta ki az UH, hogy hyperstimuláciá alakult ki, elsosorban a jobb petefészeknél (134mm-szer 86-os lett, a másik 76-szor 47mm) Azt mondták biztos érzékeny vagyok a Clostylbegitre, többet majd nem kapok, most pihenjek egy hétig, ha rosszul lennék menjek be, akkor muteni kell. Kérdésem: Tényleg létezik, hogy valaki ilyen érzékenyen reagál -már egy adag miatt- a klomifenre és csak a szervezetem 'hibája', vagy esetleg nem így kellett volna elkezdenem, hanem eloször meghozni a menszeszt és a ciklus 5 napján, szoros UH ellenorzéssel, és akkor ez esetleg elkerülheto lett volna? Ráadásul látta már márciusban, hogy kicsit meg volt dagadva a jobb petefészkem! Lehet hogy lézeres kezelés után érzékenyebb a stimuláciára a petefészek? és most félek, lehet, hogy az egész lézeres bevatkozásnak így elvesztek az elonyei, és most távolabb állok a babátál, mint ideáig? Rendbe fog jönni a petefészkem Doktor úr? Mikorra húzádhat vissza a cystikus képlet? és mit tegyek utána? Válaszát elore is köszönöm: PK

Tisztelt Asszonyom!

Egy ilyen mutétet követoen várhatá, hogy beindul a rendes petefészek muködés, ez általában 2-3 hánap, tehát elkapkodott dolog volt Clostilbegytet szedni (ez nem az ön hibája). Várhatá, hogy minden kezelés nélkül elmúlik a cystája, ezt célszeru is lenne megvárni. Nem kell izgulnia, legyen türelemmel, a kapkodás, mint a mostani eset is mutatja, bajt okozhat.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

Mivel kulfoldon elek, kerem nezze el nekem, hogy nem tudok ekezetet hasznalni. A ferjemmel 1 eve probalkozunk a babaval, ami sajnos nem sikerult, ezert itt orvoshoz fordultam. O elso lepeskent ovulacios tesztet javasolt, mivel a reggeli hom elegge ingadozik. En 28, a ferjem pedig 31 eves. A ferjem spermai rendben vannak. Ezenkivul a menstruacios gorcseim nagyon erosek es a 26.napon rendszereseggel jelentkeznek, gyogyszer nelkul elviselhetetlenek, es elotte pecsetelodesem is szokott lenni. Mult honapban a 12.napon mutatott az ov. teszt poz. eredmenyt, igy nagy remenyekkel vartam a ciklus veget, de sajnos, bar kesett, de a 26.nap helyett 30.napon megbetegettem. E honap 21.napjan hormonvizsgalat is tortent: TSH 2.301 UIU/ML, Prolactin 30.3 ng/ml, Luteinizing Hor. 5.91 mIU/ml, FSH 2.95 mIU/ml, Estradiol 285 pg/ml, TSH 2.204 UIU/ml, Prolactin 31.5 ng/ml, Progresterone 18.80 ng/ml. Mivel megneztem az itt levo noi hormontablazatot, egy kicsit megijedtem, mert az LH es FSH viszonya nekem ugy tunik, hogy nem a legkedvezobb, viszont ott a 3.napi hormonvizsg.-ot irjak. A kerdeseim: Ez a hormonszint utalhat PCO-ra? Es mi a PCO? Hogyan lehet pontosan megallapitani a megletet? On szerint a hormonkepembol mire lehet kovetkeztetni? Es On szerint indokolt lenne egy 3.napon torteno hormonvizsgalat is? On szerint mi lenne a kovetkezo lepes a kivizsgalast illetoen? Sajnos orvoshoz csak 3 het mulva megyek, mivel ebben a ciklusban meg az ov.tesztet javasolta. Viszont sajnos az eredmenyek miatt nagyon nyugtalan vagyok, es jelenleg semmilyen gyogyszert nem szedek. Valaszait elore is koszonom. Tisztelettel: R. H-B.

Tisztelt Asszonyom!

Egy hormonvizsgálat alapján nem szabad diagnázist felállítani. A PCO a polcystás petefészek szindrámának a rövidítése, mely petefészek muködési zavar, jellegzetes ultrahang képe van, kiteljesedett formájában a magas férfi nemi hromonszintek miatt jellegzetes tünetei vannak. Bár kétségtelen, hogy az LH-FSH arány erre a betegségre jellegzetes, de panaszai alapján inkább az endometriosis jön szába. Ennek igazolására, illetve gyágyítására laparoscopia lenne szükséges, ennek kapcsán, amennyiben az elozetes kivizsgálások tényleg PCO-t igazolnak, azt is meg lehetne gyágyítani!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Uram!

Jné M. T.-nak hívnak. K.-on élünk férjemmel és 1999. áta tervezzük baba vállalását. T. férjem 34 éves, én 30 leszek. Az elso idoben nem fektettünk nagy hangsúlyt arra, hogy nem akar összejönni a baba, inkább terveztük, mint komolyan szerettük volna. Mindig voltak kifogások miért is já, hogy ebben a hánapban sem kerültem áldott állapotba. Az ido múlásával elkezdtünk aggádni, hogy esetleg valami probléma van amiatt nem esek teherbe. 2001.nyarán mentünk el eloször ezzel a problémánkkal nogyágyászomhoz, aki megvizsgált és elküldött egy laborvizsgálatra. A vizsgálat és az eredmények alapján úgy látta, hogy nekem nincs problémám. Ajánlotta, hogy férjemet is vizsgáltassuk ki. Adott neki is egy beutalát az urolágiára, ahol tovább küldték a központi laboratáriumba sperma vizsgálatra. Az eredmény kimutatta, hogy az összes spermium szám 25 milliá/ml és ebbol csak 35% élénk.
Ezután felkerestünk egy androlágust aki az eredmények alapján antibiotikumos és hormon kezelést javasolt. Amit természetesen végig csináltunk.
T. férjem kezelése alatt több eredmény született. A legutolsá eredmény: Ph:7,4 Elfoly.20 perc alatt Mennyisége:2,2ml Viszkozitás: csökkent Ltk: 1-1 fvs, helyenként 1-1 kerek hs.,1-1 sp.gen.sejt.é lénk: 40%, lassú: 20%, mozdulatlan sp.: 40% Sp szám: 16M/ml 35,2M/2,2ml Deform.: 23% Anaerob tenyésztéssel negatív, Mycoplasma negatív, Gardnerella vaginalis negatív. Kedvesem jelenleg Proviron-25 tablettát szedi, napi 3x1 db-ot. A tablettát a legutolsá vizsgálat alatt is szedte. Kérem, amennyiben az eredményünk alapján önöknél további kezelés lehetséges, melynek segítségével babánk lehetne, kérem adjanak számunkra egy idopontot, mely során a további teendokrol konzultálni tudnánk. Köszönettel: Jné M. T. (és a férjecskéje)

Tisztelt Asszonyom!

Férjénel egy enyhe elváltozás volt kimutahatá, mely önmagában nem biztos, hogy a meddoség oka. Miután nincs meg még az ok, ezért nem kezelésre, hanem mindkettejüket érinto teléjesköru meddoségi kivizsgálásra lenne szükség! Amennyiben segítségemre szorul Pécsett a Baranya Megyei Kárház Szülészet - Nogyágyászatának Meddoségi szakrendelésén (Pécs, Rákáczi u.2.) hétfo és csütörtök között 12.00 és 14.00 között megtalál. Bejelentkezés ugyanezen idoben a 06-72-533174 telefonszámon lehetséges.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

33 éves vagyok, három terhességem volt eddig, amibol egy fiam született. Mindhárom terhességem viszonylag gyorsan és spontán mádon létrejött: a második, az elso ill. az ötödik hánapban. 1998-ban, az elso terhességem vetéléssel végzodött a terhesség 11. hetében, az oka sosem derült ki. 1999-ben, a második terhességem 34. hetében született meg a fiam hypospadiasissal bár, de egyébként teljesen egészségesen. A harmadik terhességem a 9. héten szakadt meg három héttel ezelott. 2000-ben kiderült, hogy HPV fertozésem van, ezért átesetem egy conisatián, azáta az eredményeim negatívak. A ciklusaim mindig rendesek voltak, fogamzásgátlát kb. 8 éve szedtem (Diane-35-öt), másfél évig, az utábbi 7 évben semmit. A menseszem elso 1-2 napja mindig is elég fájdalmas volt. A harmadik terhességem elott hormonvizsgálaton vettem részt, az eredményrol csak annyit tudok, hogy a ciklus 14. napján nem volt rendben az ösztrogénszintem, viszont a 21. napon normális volt, ezért a nogyágyászom azt mondta, mutét nem jön szába, lenne viszont egy gyágyszer, amit szedhetnék, de mivel fogamzásgátlá hatása is van, ezért úgy döntöttünk, hogy inkább tovább prábálkozunk a teherbeeséssel. (Itt jegyezném meg, hogy elég szoros a karom és a lábam, köldöktol lefelé egy vékony csíkban, valamint az államon is vannak szorszálak.) A férjem miatt néhány hánapja csináltunk egy PCT-t is, az eredmény: nagy mennyiségu és kiváláan mozgá spermiumok. Egy dologban mindhárom terhességem nagyon hasonlá volt: végigkísérte a görcsölés. Az elso terhességem alatt teljesen hétköznapi életet éltem (munka, lépcsozés, takarítás stb.), mert az akkori orvosom semmi jelentoséget sem tulajdonított az alhasi görcsöknek (!). Kis vérzés is volt, egyszer. én hiába aggádtam, szedtem a Turinalt, mégis megszakadt a terhesség. Ekkor orvost váltottam. A második terhességem alatt már nagyon ávatos voltam, és hogy nehogy megismétlodjön a vetélés, az elso naptál az utolsáig végigfeküdtem a terhességet. Az elején Choriogonin injekciát kaptam, valamint félidoig Turinalt szedtem (azáta többen mondták, hogy ez okozhat hypospadiasist). Az elso három hánapban minden nap jelentkeztek az alhasi görcsök, utána már csak kb. kéthetente. Vérzés nem volt. A szülés után ismét orvost váltottam. A harmadik terhességem alatt nagyon sokat feküdtem, de könnyebb konyhai teendok elvégzésére felkeltem. A görcsök csak minden másnap-harmadnap jelentkeztek, de elég erosek voltak. Három alkalommal halványrázsaszín szövetfoszlány távozott a hüvelybol. A pozitív terhességi teszt után Utrogestan hüvelykapszulát írt fel az orvos, valamint folsavat (2x1), Pipolphent (3x1), Duphastont (3x1) és Magne B6-ot (2x1) szedtem. A vetélés oka még nem derült ki, a HPV tesztem negatív lett, a rákszurésem P2. Kérdéseim: 1. A HPV-fertozés okozhatta-e az elso vetélést, majd a koraszülést illetve az alhasi görcsöket? 2. Okolhatom-e magam, amiért a terhesség alatt véletlenül Domestost illetve Fláraszeptet lélegeztem be? 3. Miért görcsöl a hasam minden terhesség alatt? 4. Milyen irányban kellene keresni a vetélések okát? Az orvosom genetikai vizsgálatot tervez a közeljövoben (vérvétel mindkettonktol). 5. Olvastam az anyai antitest-termelésrol és az immunglobulin terápiárál. Hogyan lehetne kideríteni, hogy fennáll-e nálam antitest-termelés? 6. Lehet, hogy hormonális oka volt a vetéléseknek? Válaszát elore is nagyon köszönöm, a válaszban kérem nevem elhallgatását, de E-mailben is válaszolhat. L-né


Tisztelt Asszonyom!

Önnek nyilvánvalóan van egy hormozavara, mellyel egy korai vetélést meg lehet magyarázni, de a koraszülést és a késoi vetélést nem. Panaszai alapján elsosorban egy méh fejlodési rendellenesség (méh-sövény) merül fel, mely miatt elso menetben egy kismutét, un. hiszteroszkápia lenne szükséges. Ezt kellene, hogy kövesse a genetikai kivizsgálás. A HPV fertozés nem okoz vetélést, az immunolágiai ok is csak akkor jön szába, ha már mindent mást kizártak. A Domestos és a Fláraszept nem okoz vetélést. öszzefoglalva:eloször szervi kivizsgálás szükséges!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztel Doktorno!

Nagyon tetszik ez az "önök írák" rovat, ezért feltenném én is önnek a kérdésemet. Ahogy olvasgattam a sok-sok feltett és megválaszolt kérdést, nem találtam egyezot az én problémámmal. Mercilon-t szedek kb. 4 éve (23 éves vagyok) és van egy 4-5 mm-es hipofízis mikroadenomám. Ez 2 éve derült ki. Az elso endokrinolágusom el akart tiltani a fogamzásgátlátál, és nem írt volna semmit fel, pedig elég furcsa volt a laborom: Prolactin: 149.9 ng/ml, FSH: 0,1 IU/l, LH: 0,1 IU/l, Progeszteron: 0,64 ng/ml. Mivel a barátommal együtt élek, és rendszeres nemi életet élünk, nem igazán találtam más megoldást a fogamzásgátlásra (a spirált ha jál tudom, nem szült noknek nem ajánlák, és nekem még nincs gyermekem). Nogyágyászomat felkerestem és elpanaszoltam a bánatomat. O Bromocriptint írt fel, de sajnos nagyon nem bírtam ezt a gyágyszert (hiába kezdem kis dázissal), 50 kg-rál 46-ra fogytam le egy hánap alatt, mert egyfolytában hányinger gyötört és nem mertem enni (egyébként se vagyok "já evo fajta"). Szerencsére sikerült egy nagyon já endokrinolágust találnom Szegeden, aki mindig megnyugtat, és egy másik fajta gyágyszert (Norprolac) írt fel, és nem látta értelmét a Mercilon abbahagyásának egy já ideig. A Norprolacot "bírtam". Nagyon nincs is más választásom, de legalább a prolactinszintem már közelítette a normálérték maximumát. Ezután sajnos február közepén rosszul lettem, hánytam, vakbélgyanuval vizsgálgattak, de nem az volt. Az volt az érzésem, hogy csak a Norprolac "rendetlenkedik", mert ismét elkezdtem fogyni, étvágytalan lettem. Volt egy eros közti vérzésem is (Mercilon mellett lett csak szabályos a ciklusom, egyébként 14-44 napos volt...). A Prolactin szintem ismét növekedni kezdett, a Norprolac ellenére, de (tudom, hogy ilyet nem szabad) titokban abba is hagytam a Norpolacot az ismételt eros étvágytalanság miatt. Jelezem ugyan az endokrinolágusomnak, hogy nincs étvágyam, stb. de o "megnyugtatott", hogy nem a Norprolac miatt. Ez ido tájt pedig nem is ért annyi stressz, hogy attál fogyhattam volna. Mégis abbahagytam, mert mostmár a Norprolac bevétele után szédülök, émelygek, hányingerem van, pont mint a Bromocriptinnél, és úgy érzem, hogy hiába este veszem be, akkor is, 2-3 árát nagyon megkeserít ez az állapot, és addig elaludni sem tudok. Nem ez az igazán nagy problémám. Mivel volt ez a közti vérzésem, javasolta az endokrinolágus (mert a Prolactin ismét no mellesleg, és ekkor még szedtem a Norprolacot 150 mcg-st), hogy akkor egy hánapig ne szedjem a Mercilont. így történt, hogy ápr. 10-én kellett volna megjönnie (a gyágyszer mellett szabályos 28-as lett a ciklusom), de mégse jött meg. ápr. 13-án csináltam otthon egy terhességi tesztet, amely pozitív eredményt adott. Számomra ez nem jelentett volna túl nagy krízist, de a barátom nem akarja, hogy babánk legyen. Ma, ápr. 16-án voltam Szegeden nogyágyásznál (nem mehettem el az én nogyágyászomhoz, mert a barátom édesanyja amúgy is nagyon ellenzi a kapcsolatunkat, és mivel ismerik egymást a nogyágyásszal, nem mertem kockáztatni, hogy kiderüljön idonapelott). Nagyon nagyot családtam a szegedi ellátásban. Semmi kedvesség nem szorult az orvosokba, nagyon megalázának éreztem a helyzetem és amikor a hüvelyi ultarahang után kértem a "doktor urat", hogy had öltözzek fel és beszéljünk a dolográl, mire felvettem a ruhámat, o már el is ment és csak a nyitott ajtát láttam és a távozást. Egy aranyos asszisztens maradt egyedül a szobában, de sajnos vele sem tudtam beszélni a lelki dolgokrál. Elmondta, hogy hol lehet az abortusz után érdeklodni. Abortusz? én nem mondtam, hogy el akarom vetetni! Csak annyit mondtam, hogy a barátom nem akarja. Nem kellene errol beszélgetni mindkét féllel? Ha egyáltalán terhes vagyok... Ugyanis csak egy kis házi tesztet csináltam, ez a nogyágyász, csak jál megnyomkodta a hasamat, hogy majd kiugrott a szemem. A citolágiai vizsgálatot külön kellett kérnem... Bele se nézett az endorkines és a februári rosszullétes papírjaimba. Annyit mondott, hogy ha otthon ezt mutatta a teszt, akkor terhes. A nyomkodás során megállapította, hogy "ez a méh még nincs megdagadva..." Egy hét múlva javasolta volna az ultrahangot, de az eltelt egy napban csak sírni tudtam, ha arra gondoltam, hogy vagy abortusz, vagy a barátommal "tolok ki". Két vizsgám lett volna (az utolsá ketto...) az egyetemen, nem sikerültek... Nem nehéz kitalálni, hogy miért. Az ultahangon ezt a leletet kaptam: rendes nagy uterus, nyálkahártya: 13,2 mm, petezsák jelenleg nem láthatá, normális szerkezetu ovariumok, douglasban folyadék nincs, HCG pozitivitás esetén 10 nap múlva kontroll. Hát ezért írok én önnek. én ebbe a 10 napba beleoszülök! Kétségek között vergodni, és tudni, hogy ha mégis tényleg terhes vagyok, akkor valakinek nagyon nagy gondjai lesznek a jövöben (ugyanis a bartomat - 23 éves, 3. éves egyetemista- már olyannal is megfenye az édesanyja, hogy kitagadja, ha továbbra is én leszek a barátnoje, ez 1 hét erejére meg is történt már). Tehát ahogy én számolgattam 3 hetesnek kellene lennie a picinek, ha tényleg létezik egyáltalán. 3 hetes "babát" észre lehetne-e venni egyáltalán egy hüvelyi ultrahang során? Ezek az otthoni gyorstesztek mennyire megbízhaták? Befolyásolhatja-e az igencsak furcsa hormonháztartásom e tesztek eredményét? Valászínuleg veszek még egy tesztet és ismét megcsinálom, mert máskor is volt, (mint már említettem), hogy csak nagyon késon jött meg (44 napra). Tudom, hogy nem kéne ilyet kérdezni, de ha egy no azt mondja egy nogyágyásznak, hogy az otthoni teszt alapján terhes, akkor azért nem kéne valamit ott a rendeloben is csináltatni? Válaszát elore is köszönöm, ha kiderül, hogy mégis terhes vagyok, akkor biztosan írok még önnek, mert nagyon nagy lelki válságba kerülnék, képtelen lennék az abortuszra. Tisztelettel: P. K.

Tisztelt Hölgyem!

Ma már a terhességi tesztek a várhatá vérzés elott pár nappal kimutatják a terhességet, hüvelyi ultrahanggal a pozitív tesztet követoen kb.7 nap múlva a terhesség biztonsággal kimutathatá. Ha mégsem akkor felmerül a méhenkivüli terhesség lehetosége is. Laborértékei valában nagyon furcsák, továbbá az is furcsa, hogy ilyen hormonértékekkel terhes tudott lenni! Meg az egész története is nagyon furcsa! Biztosan csupán egy dolgot tudok állítani: sem szakmai, sem lelki, sem egyéb szembontbál, nem a megfelelo helyen volt!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T. Doktor úr !

Mióta olvasom a honlapjukat kicsit másképp látom a dolgokat. 2000 januárjában mentem el 15 hánap prábálkozás után a nogyágyászomhoz. Felírt egy 3 hánapos peteérést segíto gyágyszert, majd 6 hánap prábálkozást javasolt. újabb 3 hánap és újabb 6 hánap következett.Majd HSG-t végzett és újabb néhány hánap sikertelenség után javasolta a KAALI intézetet ahová így 2002 januárjában kerültem. Ott már az elso vérvételnél kiderült hogy a prolaktin szintem 765 ami már önmagában is okozhat meddoséget. A további vizsgálatoknál kiderült hogy a petesejtjeim nem szabadulnak ki a petefészekbol. Következett a lombik. Az elso leszívás után egy sejt sem termékenyült meg mivel a férjem spermája nem tudott bejutni a sejtbe. Következett a 2. lombik ahol 2 embriát sikerült visszaültetni de sajnos nem lettem terhes. Holnap vár rám a 3. beültetés ahol is 6 sejtbol 1 termékenyült meg. A következoket szeretném kérdezni: Miért pocsékolt el 2évet az orvosom amikor egy egyszeru vizsgálattal kiderült volna a problémám. Mért nem kötelességük a nogyágyászoknak ha nem tudnak segíteni, idoben továbbküldeni? Amásodik kérdésem hogy a férjem spermáját 2-szer is megvizsgálták mért nem derült ki hogy nem muködik a bejuttatá enzimje csak amikor már késo volt.A harmadik kérdésem hogy most a 14-15napos injekciá kúra helyett csak 9 napig kaptam és egy más féle szert, része lehet ennek abban hogy most a 6 sejtbol 1 termékenyült meg. A biolágus azt mondta hogy a többi túl érzékeny volt és nem élte túl a tuvel valá spermabejuttatást.
Azért írtam le a történetemet hogy tanuljanak mások a példámbál és ne vesztegessék az idot, mivel az esélyek a terhességre az életkor növekedésével csökkennek. Amikor eloször fordultam orvoshoz úgy gondoltam hogy van elég idom, most úgy gondolom kezdek kifutni az idobol.Most leszek 35 éves. és ha most sikerül a terhesség akkor valászinu hogy ez a gyerek testvér nélkül no fel. Tisztelettel:Egy azáta már refluxban is szenvedo no


Tisztelt Asszonyom!

Kérdései azt hiszem köloi kérdések, nem nekem kellene válaszolni rá, felvetéseivel egyetértek. Ugyanakkor számomra úgy tunik, hogy önnél is elkapkadták a lombik bébi beavatkozást, ugyanis pillanatnyilag úgy tunik, hogy a meddoség oka még nem ismert. Tehát ez annyit jelent, hogy nincs kivizsgálva! Lehet, hogy kivizsgálást követoen lombik beavatkozás nélkül is meg lehetne gyágyítani!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr !

Több ismerosöm is nagyon dícsérte hozzáértését és megbízhatáságát, ezért írok önhöz. 30 évesek vagyunk a férjemmel. Esküvom, vagyis 2000 oktáber áta prábálok teherbe esni, szabályos (27-32) ciklusaim vannak és hátrahajlá méhem. 2001 áprilisában Clostylbegitet kaptam (5x1) a ciklus 2. napjátál kezdve. Innentol kezdodött a probléma: ciklusom 14 napjátál 18.napjáig (4 napig) alhasi fájdalmaim voltak, nem görcsöl, hanem olyan érzés, mint menzesz alatt: nehéz, puffadt has, mintha le akarna szakadni (azáta ebben a pár napban a házasélet is fájdalmas lett nekem, de turök, mivel ekkor nagy az esély). 2001 májusában ugyanígy: 5x1 Closty + középido környékén hasfájás 2 napig, junius, július augusztus spontán prábálkozás + 2 napig középidoben hasfájás, aztán szeptemberben 5x2 Closty + középidoben hasfájás+UH után teherbe estem, de sajnos a 10. héten meghallt a magzat, így egészségügyi kaparásom volt. A középido környéki hasfájás néhány hánap spontán majd 5x1 Closty mellett is 2002 Júliusáig elkísért. Ekkor laparoszkápiát csináltak és endometriázis szigetek mellett a kismedencém hátsá falán komoly összenövéseket találtak, melyeket oldottak. 6 hánap GnRh kezelés (nincs menzesz és peteérés sem, közben teljesen tünetmentes voltam). 2003 februárjában egy kontroll LSK után (csak szállagos összenövéseket találtak, melyeket oldottak) 3 hánapot kaptunk a spontán prábálkozásra, így ez év május végén kell jelentkeznem a klinikán, ha nem jön össze a baba. Sajnos a kezelés utáni elso menzesz után a középido környékén ismét ugyanaz a fájdalom jelentkezik: nehéz, puffadt has, mintha le akarna szakadni. Kérdésem: Mitol lehetséges ez a 2-3 napig tartá alhasi fájdalom középido körül ? összefügghet-e a Clostyval, mivel azáta tapasztalom ezeket a tüneteket, vagy inkább az endometriázis számlájára írhatá? Ha ez endometriázis megint, hát nem örülnék neki, most közvetlenül a két LSK és a fél éves kezelés után, mivel reménnyel teli indultunk neki a prábálkozásnak Mitévo legyek most?.
U.i.: férjem spermája megfelelo, ebben a hánapban otthoni LH teszt a 18.napon mutatott ki ovuláciát, 2001-ben 6 hánapi homérozés 4-szer mutatott ki ovuláciát, de hormonvizsgálatom még sosem volt. Várom szives válaszát, melyet elore is nagyon köszönök.üdvözlettel: A.

Tisztelt Asszonyom!

Panaszai nem endometriosisra jellegzetesek, hanem inkább arra, hogy a tüszorepedést érzi. Ezzel együtt csak azt tudom tanácsolni, miután endometriosisa kújulhat, hogy minél elobb essen teherbe! Ha ez spontán nem sikerül, pár hánap után lombikbébi beavatkozással kellene prábálkozni, ugyanis egy terhesség jelentené az ön számára a teljes gyágyulást!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Ma voltam nogyágyászati vizsgálaton, ahol kiderült, hogy nyomásra a mellembol tejszeru váladék jön. Bromocriptin nevu gyogyszert kaptam, majd a 2 hét gyágyszerszedés után 1 hét múlva kell elmennem vérvételre. A laborpapíromon a Prolactin nevu hormon szerepel. Amit tudtam elolvastam rála a neten, az lenne a kérdésem, hogyha normális lesz a prolaktin szintem, akkor az agyalapi mirigy daganata kizárhatá? A magas prolaktinszint mögött az agyalapi mirigy daganata van? Mit tudok mást tenni, hogy já legyen az eredményem a gyágyszerszedésen kivül?Elore is köszönöm válaszát: G.


Tisztelt Asszonyom!

Önmagában véve a magas prolaktin szint nem jelenti agyalapi mirigy daganat létezését, szabályozási zavar is lehetséges, sot ez a gyakoribb. Nem nagyon tudok egyetérteni azzal, hogy a hormonvizsgálatra csak a gyágyszer szedés követoen kerül sor, mert így a kiindulási érték nem ismert, Azzal sem tudok egyetérteni, hogy csupán a prolaktint (tejelválasztási hormon) vizsgálják, mert egyéb zavarok is (pajzsmirigy, petefészek) is tejfolyást eredményezhetnek. ön nem tud tenni semmit, a kivizsgálás viszont szükséges.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Az én történetem elég érdekes!Most 30 éves vagyok és úgy gondolom itt lenne az ideje,hogy gyermeket szüljek.Elég sok orvosnál voltam,de egyik sem vett igazán komolyan,mert nem vagyok férjnél,pedig problémám az akad.16 éves voltam amikor először megjött a menstruécióm,de azóta is csak évente 4-5 alkalommal van meg.Fogamzásgátlót csak 1-2 hónapig szedtem,akkor rendszeres volt.Kivizsgáltak és ezeket a problémákat találták,kicsi a méhem és hátrahajló,vastag a petefészkem fala és több a férfihormon szintem mint a női,bár szerintem külsőleg teljesen nőies vagyok!Volt egy operációm is ahol megnézték,hogy átjárható-e a petevezetékem,tökéletesen.Meghámozták a petefészkem falát és elvettek mind a kettőből egy-egy ékalakot,azzal a magyarázattal,hogy egy ideig nagyobb az esélye a teherbeesésemnek,de sajnos nem jött össze.Szedtem egy olyan gyógyszert is amit a változókorban szoktak felirni,de ez sem segitett.Van egy másik kérdésem is,engem 12éves koromban megerőszakoltak,lehetséges,hogy akkor valami megroncsolódott bennem,befojásolhatja ez a teherbeesésem sikertelenségét? Már egy-két éve nem fordultam orvoshoz segitségért,de azt hiszem itt az ideje.

Tisztelt Asszonyom!

Története sajnos nem egyedülálló: Önt sokan próbálták gyógyítani, de ami ideáig történt, az nem a XXI. század. Problémáit nem a nemi erőszakra kellene visszavezetni, tanácsolni csak azt tudom, hogy olyan orvost keressen, aki a kor színvonalának megfelelő kivizsgálást és kezelést el tudja és fogja végezni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

2002 októberében azzal a céllal mentem el a nőgyógyászomhoz, h. szeretnénk gyereket, és nézze meg minden rendben van-e. Ekkor derült ki, h. endometriózisom van a bal petefészekben 4cm nagyságú. Ezt még akkor laparoszkópiás műtéttel próbálták megoldani, de nem távolították el, csak pungálták, így a fala ottmaradt. 6 hónapig kaptam GnRh kezelést, most lett vége, de még mindig 2-3 cm-es elváltozás látható. A férjem most volt andrológiai vizsgálaton, ahol megállapították, hogy kevés (6 millió) és lassú a spermaállomány. Kérdésem: -Milyen esélyeink vannak így a terhességre? -Mesterséges megtermékenyítésre milyen esetekben küldenek? Nekem a szurik hatására most aktív endometriozis sejtjeim nincsnek, de lehet hogy még egy műtét kell majd. Én 30, a férjem 36 éves.
Köszönettel K.M.

Tisztelt Asszonyom!

Leletei pontos ismerete nélkül nehéz tanácsot adni, de az valószínűsíthető, hogyha csak leszívták az endometriosisos cystát és nem távolították el, akkor a GnRH kezelést abahagásá követően ki fog újulni az endometriosisa. Tehát emiatt laparoscopos műtét lenne szükséges! Ugyanakkor férje leletét is figyelmbe véve, elképzelhető, hogy egyből egy lombikbébi beavatkozás lenne a legjobb megoldás, mert ha gyorsan terhes lenne, az jelentene teljes gyógyulást az endometriosisára!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Én pár kérdésemre szeretnék választ kapni. Egy vidéki meddőségi centrumba járunk, mivel csak lombik eljárással lehet kisbabánk. Alapvetően férfi problémánk van, mivel a férjemnek nagyon alacsony a spermiumszáma (1-2 millió/ml). Az orvos azt mondja, hogy a férjemnek OAT szindrómája van. Elsőként azt szeretném megkérdezni, hogy ez tulajdonképpen mit is jelent? Már a második sikertelen lombikon vagyunk túl, és a doktor azt mondta, hogy a sikertelenség oka, hogy a probléma férfi vonalon van. Ez az amit nem igazán értek, mert én úgy gondtam, hogy ha nem nálam van a probléma, az a jobbik eset, mert a petesejtet megtermékenyítik (ICSI-vel történt), és végül is a női szervezeten múlik, hogy megtapad-e vagy sem. Erről szeretném még a Doktor Úr véleményét kikérni.
Válaszát előre is köszönöm: Z. A.

Tisztelt Asszonyom!

Az OAT az olgigoasthenoteratozoospermia latin szó rövidítése, mely annyit jelent, hogy a normálisan kevesebb, rossz mozgással bíró és szerkezetileg sem jó spermiumok vannak. Egy lombikbébi beavatkozás sikertelenségét az esetek döntő többségében senki sem tudja megmondani! Gondaloja át logikusan: ha tudnánk az okát, amiért nem sikrül, akkor bizonyára nem úgy csinálnánk, hanem úgy, hogy sikerüljön! Ezzel együtt a sikertelenség oka lehet a spermium eredetű is, az, hogy a petesejtek ICSI módszerrel megtermékenyülnek és osztódnak, még nem jelenti azt, hogy "jók" is, tehát, hogy meg is fognak tudni tapadni! Tudom, hogy könnyű mondani, de nem a már megtörténtekkel kell foglalkozni, hanem a következőre kellene készülni, természetesen felhasználva a korábbi sikertelen kísérletek tapasztalatait!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

1 évvel ezelőtt a szokásos rákszűrésem mint mindig P II lett, de laphámelváltozás volt benne, és HPV gyanú. Októberben konizációs műtétet végzett orvosom. A mostani rákszűrésem is P II, de a HPV gyanú miatt tesztet csináltak, ami magas rizikójú HPV-t mutatott ki. Kérdésem: ha már megtörtént a konizáció, utána még mitt tudnak velem csinálni? Egy magas rizikójú HPV vírus előbb-utóbb mindenféleképp lerontja a P II eredményemet?, és ha igen mennyi idő alatt. Számíthatok-e hosszú távon arra, hogy eltávolítják a méhemet? Én 36 éves vagyok 3 gyermek édesanyja, gyerekeimet egyedül nevelem, pontosan tudnom kell mire számíthatok.
Köszönöm,hogy foglalkozik a problémámmal. Zs.

Tisztelt Asszonyom!

Sem én, sem senki más nem fogja tudni megmondani, hogy pontosan mire számíthat! A HPV a humán papillomavírus rövidítése, melynek egyes típusai rákkeltő hatással rendelkeznek. Ez nem annyit jelent, hogy akinél ilyen virus van az rákos lesz, hanem annyit, hogy fokozott ellenőrzésre szorul! Vírusellenes szer nem létezik, tehát meggyógyítani nem lehet, a szervezet azonban gyakran le tudja győzni a kórokozót. Amennyiben hámelváltozás létrejön, tehát a kenet nem PII, hanem PIII, PIV, vagy PV lesz, akkor válik szükségessé műtétes bavatkozás, ami azonban nem feltétlenül méheltávolítás kell, hogy legyen.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

37 éves vagyok, meddőségi kivizsgálásra járunk 3 hónapja. Korábban volt 2 spontán terhességem (abortusszal ill. a 6.héten vetéléssel végződtek). Most a HSG elzáródott petevezetéket mutatott mindkét oldalon, páromnál pedig sok a lassan mozgó spermium, ezért várhatóan lombikra vagyunk esélyesek. ( A hormoneredményeim rendben vannak, az FSH kicsit magasabb volt az első vizsgálatkor, a következő alkalommal rendeződött). A HSG utáni kontroll UH-on a bal petefészken egy 3 cm nagyságú cisztát talált az orvos ( a 2 hónappal/ciklussal ezelőtti UH-n minden normális volt. ), és azt mondta, ha két hét múlva is ott lesz, akkor leszívjuk, és utána kezdjük a lombikot. Úgy tudom, a ciszták egy része magától is felszívódhat, vagy lehet gyógyszerrel is kezelni. Azt szeretném kérdezni, a Doktor Úr szerint nem lenne-e érdemes várni, illetve milyen típusú gyógyszert használnak, lehet-e annak valamilyen következménye a lombik sikerére ? A másik kérdésem : korábban egy urológus Chinotal-t írt fel a páromnak a spermakép javítására. 1 dobozzal beszedett, de aztán, hogy elkezdtünk a medd.centrumba járni, tovább nem folytatta, bár féléves kúrát javasolt neki akkor az orvos. Szeretném megkérdezni, érdemes-e szednie, segíti-e ez a lombikprogram eredményességét, vagy ahhoz elég a jelenlegi kevés jól mozgó sp.is ? ( a medd.centrum egyelőre nem írt elő semmilyen kezelést a páromnak).
Válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel I.K.

Tisztelt Asszonyom!

A leletek pontos ismerete nélkül nem lehet válaszolni kérdéseire. Persze ilyen létezik, de számomra túl soknak tűnik ennyi betegség! HSG vizsgálat alapján nem szabad biztosra venni a petevezetékek elzáródását, önmagában a "ciszta" nem mond semmit, mert rengeteg féle van! Én úgy gondolom, hogy egy tervezett lombikbébi beavatkozás előtt Önnél egy laparoszkópia eelvégzése feltétlenül indokolt lenne, különösen akkor, ha előző két terhessége, vagy azok valamelyike is jelenlegi férjétől voltak. Elképzelhető, hogy Önt meg lehet gyógyítani és nem is lenne szükség lombikbébi beavatkozásra!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Három évi házasság után sikerült csak teherbe teherbe esnem.A ciklusaim nem normálisak,rendszertelenek 2-3 havonta.Évekkel ezelott egy hormonvizsgálat kimutatta az enyhén magas prolactinszintet, de akkor azt tanácsolta az orvos, hogy erre akkor kell visszatérni csak , ha majd teherbe akarok esni.A babát még nem terveztük, de amikor kiderült ,hogy terhes vagyok nagyon örültünk neki.Most a 22.héten járok, eddig minden rendben volt,a baba szépen no. De 1-2 hete a szememmel nem stimmel valami, a fény nagyon zavar, és homályos kis folt van a jobb szemem közepén.Ha olvasok (vizsgára tanulok most) megfájdul a fejem, nem birok koncentrálni.Holnap megyek szem vizsgálatra,de lenne ezzel kapcsolatban pár kérdésem. 1.Ez lehet e prolactinoma jele? 2. Csak makroadenoma okozhat látászavarokat? 3.Ha ez prolactinoma, kell e kezelni a terhesség alatt, ill.a bromocriptinnek van e káros hatása a magzatra? 4.A szem károsodása ilyen estben reverzibilis-e? 5. Hosszú távon mik a kilátások prolactinomában,sikeres-e a gyógyszeres kezelés , van-e teljes gyógyulás? 6. Ha valakinek prolactinómája van(mikro, macro) ajánlott-e a szoptatás , ha én ragaszkodnék hozzá milyen következményei lehetnek?
Elore is köszönöm válaszát. Üdvözlettel D. Sz.

Tisztelt Asszonyom!

Engedje meg, hogy ne válaszoljak kérdéseire, ugyanis valószínűtlen, hogy panaszait micro-, vagy macroadenoma okozná. Amennyiben a kivizsgálás még is ezt igazolná, kérem akkor tegye fel újra kérdéseit!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor úr!

Szeretném tanácsát kérni. 12 éves koromban jött meg először a menstruációm. ! évig nagyon rendszeres volt, majd rendszertelenné vált. Volt hogy 4-5 hónapig sem jött meg. Az akkori nőgyógyász azt mondta majd szülés után rendszeres lesz, és minden alkalommal Ez sajnos nem következett be. Van egy 4 éves kisfiúnk. Viszont hiába próbálkozunk 3 éve a második babán nem sikerül. Továbbra is 4-5 hónapig sem jön meg. Mostani orvosom hormonvizsgálatot csináltatott ,ami normális értéket mutatott. Viszont 2 éve állandó cisztaképződésem van. Mindkettő petefészkemben van, (volt hogy 30 db. Kisebb- nagyobbak voltak). Clostybegyt írt fel de a kezelés nem járt eredménnyel. Szeretném megkérdezni hogy ezután milyen kezelés jöhetne nálam szóba?
Előre is köszönöm! G. K.

Tisztelt Asszonyom!

A leírtak alapján elsősorban a policisztás petefészek szindróma (PCO) jön szóba, melynek elsődleges gyógyszere a Clostylbegyt. Ha ezzel nem sikerült célt elérni, megfelelő kivizsgálás után egyéb gyógyszeres és műtétes lehetőségek is vannak. Célszerű ehhez olyan nőgyógyász segítségét kérni, aki nem azt gondolja, hogy 4-5 hónapos vérzéskimaradás normális és a szülés után majd magától rendeződik.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Kb 2 éve próbálkozunk a párommal, hogy teherbe essek. Párom 56 éves,én 28. Előző házasságából 3 felnőtt gyermeke van.Múlt év novemberében a nőgyógyászom javaslatára felkerestük a SOTE1 Asszisztált Reprodukciós Osztályát, ahol elkezdtek mindkettőnket kivizsgálni. Párom eredményei (az orvos véleménye szerint jó), bár én nem láttam a papírt, ill. az én teljeskörű horminkivizsgálásom eredménye is jó lett. Soha nem voltak nőgyógyászati gondjaim (talán 1X volt egy komolyabb felfázásom), a ciklusaim is rendben voltak (vannak).Az orvosom szerint kicsit hosszúak (32-34 nap), ezért elkezdett Clostibegyt-el kezelni, közben persze folyamatos uh, ill. vérvétel.Most kezdtem a 2. stimulált ciklust. Egyszóval az ő véleménye szerint nincs akadálya a spontán teherbeesésnek.De! Kértem tőle, hogy csináljuk meg a HSG-t, lehet, hogy a petevezetékeim átjárhatatlanok, de azt mondta, hogy feleslegesnek tartja. Aggódóm, mi a biztosíték arra, hogy fél év gyógyszeres kezelést után teherbe fogok esni?, úgy érzem felesleges időpocsékolás.A párom kora miatt úgy gondolom minden hónap elveszett idő.Szeretném ha az apja megérné még azt, hogy a gyermeke felnő. Egyszóval kikényszeríthetem e az orvosomból, hogy igenis csináltassa meg a HSG-t? Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel: P. I.

Tisztelt Asszonyom!

A szervi kivizsgálás, tehát a HSG, szerintem inkább a laparoszkópia 2 év meddőség után mindenképpen indokolt lenne, főleg akkor, ha még nincs megnyugtató diagnózis a meddőség okára nézve. Ezt nem Önnek kellene kikényszerítenie, véleményem szerint hozzá tartozik a kivizsgáláshoz. Ugyanakkor, miután Ön fiatal, úgy gondolom, hogy nem szakmai mulasztásból nem akarják még elvégezni a szervi kivizsgálást, hanem az ezzel járó esetleges kockázatok miatt.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

17 évesen egy súlyos betegség miatt elvesztettem egyik petefészkem, a másikat pedig csonkolni kellet, petevezetékem nincs. Most 36 éves vagyok. Hat éve kétszer eljutottunk 1-1 embrió beültetésig, egyszer 40 ampulla Humegon után, egyszer spontán petesejtből, de csak a biokémiai reakcióig jutottunk. Két éve elmaradt a mensesem, így nagy valószínűséggel csak a petesejtdonáció segítheti, hogy gyermekünk szülessen. Van olyan IVF-ET-vel foglalkozó intézet ahol biztosítanak petesejtdonort? Melyek ezek? Ugyan ez nem orvosi kérdés, milyen anyagi vonzatai vannak? Hol lehet a lehetőségeimről, jogaimról korrekt információt kapni? Olvastam a cytosol-cseréről (www.infertility.hu/hogyan.htm). Ez egy működő, hozzáférhető eljárás? Hol, milyen eredménnyel? Miből, hogyan nyerik ehhez az én sejtmagomat(?)? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel, Hné

Tisztelt Asszonyom!

A petesejt donáció magyarországi jogi szabályozása olyan, hogy nagyon nehézzé teszi annak alkalmazását, ugyanis a fennálló jogszabályok alapján a donor csak anonim módon mondhat le petesejtjéről, nem 3. személy, hanem intézmény számára. Ezzel együtt elvi lehetőség van, minden centrum csinálja, a konkrétumokról az Önt ellátó centrumban érdeklődjön. A cytosol csere lényege, hogy a saját petesejtbe, fiatalabb petesejtből származó cytoplasmát juttatnak be, tehát ez az Ön számára nem lehet megoldás, miután petesejtet Öntől nem lehet nyerni. A www.infertility.hu honlapján a témával foglalkozó törvények olvashatók.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

2001-ben laparoszkópos mutétem volt, melynek szövettani vizsgálata során kiderült, hogy 3. fokú endometriózisom van. 6 hónap GnRH kezelés következett, majd egy újabb LC, mivel a ciszta nem tunt el teljesen. (a mutétkor csak egy részét távolították el), ekkor a cisztát levágták a petefészekrol, a maradékot pedig ráégették. A második mutét után 3 hónappal ismét kiújult (?, ez csak az UH alapján mondták) a betegség, kezeloorvosom (aki állítólag Bp-en az egyik legnagyobb szaktekintélynek számít a témában) újabb 6 hónap GnRH kúrát javasolt. Jelenleg spontán próbálkozunk a párommal, ezzel párhuzamosan vizsgálatok is vannak idonyerés céljából. Januárban volt egy HSG-m, átjárható mindkét oldal. Most kaptam meg viszont a hormoneredményeimet: 4. napon az FSH-m 10,2 mlU/ml, az LH 9,6 mlU/ml. Magas még a TSH-m, annak értékét sajnos nem tudtam lelesni a papírról, de azt nem kaptam meg. Annyit tudok még, hogy a többi eredmény normális. Elküldtek pajzsmirigy vizsgálatra, az másfél hónap múlva lesz. Az lenne a kérdésem, hogy ezzel az FSH-val van esélyem a spontán módon történo teherbeesésre? Elképzelheto, hogy egy másik ciklusban (pl. amikor a másik petefészken "van a sor" a petesejt termelésre) teljesen más eredmények lennének? Ha jól tudom, az FSH értékén csökkenteni nem lehet, a másik két hormon még rendbehozható?
Segítségét köszönöm. M.

Tisztelt Asszonyom!

Egy hormonvizsgálat alapján nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, azonkívül még életkorát sem közölte. Ami tény: további vizsgálatok szükségesek. Az FSH érték nem vészesen magas, de erre való tekintettel, valamint endometriosisa miatt mielőbbi IVF javasolt. Persze, ha meggyógyult az endometriosisa spontán terhesség is előfordulhat, mindenesetre nem kellene nagyon húzni az időt!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Férjem 28, én 31 éves vagyok. Azóta szeretnénk gyermeket. 2001-ben meg is fogantam, de sajnos 8 hét múlva elment a magzat. Ezután most februárban, lett egy méhen kívüli terhességem. Hogy jobban kivizsgáltassam magam, és hogy biztosak legyünk magunkban elmentünk egy meddőségi /rehabilitációs/ központba. Férjem kivizsgálása már be is fejeződött, és az eredmények azt mutatják, hogy a spermaszáma nem valami jó (sejtszám: 40M/ml; mozgás: 50%; P rogr .mot 1/3; Szerk: 35%), pontosabban astheno-teratozoospermiát találtak, melynek oka az orvos szerint, idézem: "a geintális vizsgálat során talált balo Grad III-as varicocele". Ennek megoldására műtétet javasoltak.Nekem még hátra van a hormonvizsgálatom. Az eddigi eredményem: TVS : E.: 9mm. J. o.-ban 1 db 19 mm-es tüsző. B.o.-on PCO. Erről a 19 mm-es tüszőről az orvos azt mondja, hogy "bennragadt" a méhen kívüli terhességem után. /E terhességhez hozzá kell tennem, hogy magától elhalt a magzat./ A fő kérdésem többek között, hogy a petevezető átjárhatósági vizsgálatot tudja-e javasolni, és hogy mik a lehetséges további lépések. Ajánlották a számunkra az ún. IUI-t, de nekünk minden művi megtermékenyítés, vallási okokból, kizárt.
Előre is hálás köszönettel: V.

Tisztelt Asszonyom!

Férje lelete nem annyira rossz, hogy azt lehetne mondani, hogy emiatt nem esik teherbe, mint ahogy már kétszer terhes is volt tőle! Ezzel együtt a varicokele dignózisa egyben a műtéti indikáció is kellene, hogy legyen, mert kezelés nélkül ez csak rosszabb lehet!. Olyan PCO, mely csak az egyik petfészket érinti, nincsen, mintahogy "bentragadt" tüsző sincs. Zavaros továbbá, hogy honnan tudták, hogy méhen kivüli terhes, amikor leveléből az következik, hogy az magától múlt el? Egyszóval, csak megfelelő kivizsgálás után szabad kezelést ajánlani, egyébként, ha el lennének záródva a kürtjei, akkor természetesen az ajánlott IUI sem segítene. Laparoszkópia elvégzése lenne szükséges!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

26 éves vagyok. 1999-ben ACTH termelő hypophysis adenoma miatt 2 műtétem volt, melynek következtében (remélem jól fogalmazok) az agyalapi mirigy elülső lebenyének működési zavara lépett fel. Jelenleg 10g-2,5g Cortef-et, 100ug-0,75ug L-Thyroxin-t, Tri-Regolt (amely nélkül nem menstruálok) szedek és 1,25 egység Norditropint kapok. Utolsó kontrollvizsgálaton említettem orvosomnak, hogy gyermeket szeretnénk, aki azt válaszolta, hogy a Norditropin beállítása után (mivel az utolsó eredményem még alacsony volt) megkonzultálják a problémát. Kérem szíves véleményét, hogy mekkora esélyem van a teherbe esésre, illetve a gyermek kihordására? Az elenegedhetetlen gyógyszerek szedése mekkora veszélyt jelent a gyermekre? A terhesség mekkora veszélyt jelent rám nézve (pl: a betegség miatt csekély mértékben, de csontritkulás lépett fel nálam)? Javasolja-e Ön egyáltalán a próbálkozást? Amennyiben válaszához egyéb információkra van szüksége, (pl. hormonszintek) kérem jelezze.
Előre is nagyon köszönöm válaszát. Üdvözlettel: R.T.

Tisztelt Asszonyom!

A leírtakból arra lehet következtetni, hogy működő agyalapi mirigy állomány a műtéteket követően nem maradt vissza. Ebből az következik, hogy spontán teherbeesés nem lehetséges, miután az agyalapi mirigy irányítja a petefészek működését is. Ugyanakkor gyógyszeres kezeléssel valószínűleg peteérés elérhető és egy megfelelő kezeléssel terhes is lehet és azt ki is tudja hordani. Az ehhez szükséges gyógyszerek drágák, egy ciklus előkészítése minimálisan kb. 15000 Ft, de a korszerűbb gyógyszerek használatával ennek kb. háromszorosa és sajnos arra sincs garancia, hogy egyből sikerül. Elvileg lehet segíteni problémáján, jó szakember, türelem és sok pénz kell hozzá. Terhesség esetén az sem Önre, sem a magzatra nem jelent veszélyt.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon sokat olvastam a lombikbébi programról. Sok honlap között böngésztem, de az én kérdésemre választ nem kaptam. Párom 31 éves, és idén leszek 40!! Már van egy egészséges fiam, aki 20 éves. Szeretnénk kisbabát, kivizsgáltattuk magunkat, de sajnos nálam teljes letapadást állapitottak meg, igy marad a lombikbébi program. Az orvosom teljes mértékben felvilágosított, de kiváncsi lennék az Ön véleményére is. Nem túl kockázatos 40 évesen IVF programban részt venni? Mekkora az esélye a vetélésnek a Down vizsgálatot követően? Szerintem a mai világban kissé kitolódott a gyerekvállalási életkor. Várom megtisztelő válaszát.
Köszönettel: Egy 40 éves "leendő kismama"

Tisztelt Asszonyom!

40 éves korban IVF programmban részt venni nem kockázatosabb, mint egyébként, de a sikeresség esélye ilyenkor napról-napra csökken. A Down szindrómára irányuló vizsgálat sem nevezhető veszélyesnke, a vetélés valószínűsége 1-2%.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

28 éves vagyok, 2 évig szedtem a Dianet, amit PCOS miatt írtak fel. Tavaly októberben abbahagytam a Dianet, mert úgy döntöttünk gyereket szeretnénk. Január végén a következő laboreredményeim lettek: LH: 33,8, FSH: 8,5, Prolaktin: 217,1, Tesztoszt:3,21, Cortiyol: 433,65, TSH:2,35, FT4:8,1, Progeszteron:3,9, Oestradiol: 296, FT3 5,02, Insulin: 4,3. Cytológia: zavaró mennyiségű FVS, kevés cerv. sejt, fert jellege: baktériumok, reak.rep.j.: cervicitis, Papanicolau:2. A menseszem január végére sem jött meg október óta, az orvosom mesterségesen, gyógyszerrel kiváltotta, majd Clostilbegytet kezdtem szedni, előbb 1x1, 2 nap múlva 2x1, rá 2 napra 3x1, majd újabb 2 nap múlva 3x2 - ezt 6 napig így, közben 2 naponta hüvelyi UH-ra jártam, hatás figyelésére, ami NEM következett be ekkora adag Clostilbegytre sem történt tüszőnövekedés egyik petefészkemben sem. Ekkor az orvos azt mondta, hagyjam abba a győgyszert, mert hatástalan, várjuk meg a következő menzeszt, aztán majd folytatjuk FSH adással. Menzeszem azóta sem jött meg, ma azt mondta az orvos, hogy csináljak újabb hormonvizsgálatokat, majd következik az FSH. Kérdéseim: 1. Mit jelent az, hogy nem hatott a Clostilbegyt? 2. Maradjak ennél a megyei kórházi orvosnál, akiben megbízok és emberileg értékelem, vagy ezzel a státusommal egyből reprodukcóval foglalkozó intézetbe menjek? 3. Jó lesz a következő lépésben az FSH? Árthat, vagy rossz irányba indulhat el a hormonterápia, amit majd amikor lombikbébi programba csatlakoznék, előbb ki kell javítani, hogy újból a nulláról indulhassak? 4. Kell-e kezelni ezt a cervicitist? Milyen gyógyszert ajánlana és hogyan kell használni? Segítségét nagyon várom és előre is köszönöm!
Üdvözlettel, A.

Tisztelt Asszonyom!

A PCOS elsődleges gyógyszere valóban a Clostilbegyt, a leírt kezelési séma azonban, ha nagyon finoman akarok fogalmazni: rendkivül szokatlan és egyedülállónak nevezhető. Orvosa lehet kíváló nőgyógyász, de meddőségi ismeretei, illetve a petefészek stimulációjára vonatkozó tudása nem tűnnek alaposnak. FSH stimuláció tényleg a következő lépés, de a fentiek alapján nem látom biztosítottnak, hogy ezt is megfelelőképpen fogják végezni és ellenőrízni. Arról nem beszélve, hogy úgy tűnik, hogy alapvető kivizsgálások sem történtek meg (férjénél spermiogramm, petevezeték átjárhatósági vizsgálat, stb.), valamint még egyéb kezelési lehetőségek is vannak (laparoszkópia). A cytológiai viszgálat alapján felállított cervicitis diagnózis is "sántít". Ezek alapján úgy gondolom, hogy meddőségi kezelésben sokkal jártasabb szakembert kellene keresnie.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Az szeretném megkérdezni, hogy 16 hetes terhes vagyok és az ultrahang vizsgálaton a következő derült ki: A magzat bal oldani veséjében 5,4 mm-es pyelon tágulat van. Ez mit jelent?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Asszonyom és Uram!

A 16. héten ez önmagában még semmi rosszat nem jelent, kontrollálni azonban szükséges. A pyelon a vesemedence latin neve.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Túl vagyok az első sikertelen lombik programon, melyre elsősorban a párom spermaképe miatt került sor. Nálam a hormonszintek rendben voltak, csak a pajzsmirigy termelte hormon volt kissé emelkedett.Ennek kivizsgálása megtörtént, de nincs szükség gyógyszeres kezelésre az orvos szerint. Petevezeték átjárhatósági vizsgálat nem volt. Kérdéseim: 1.A beültetés után nagyon görcsöltem, hánytam is. Túlstimulálódott a petefészkem. Okozhatta-e ez, hogy nem ágyazódtak be petesejtek? 2. Mi más okozhatja, hogy nincs beágyazódás? 3.Hogyan lehet ezt elősegíteni? Hallottam valamilyen lézeres eljárásról. 4.Szükséges lenne-e a petevezeték átjárhatósági vizsgálatra, az ad-e a méh állapotáról információkat? 5. Milyen módon befolyásolja a pajzsmirigy a teherbeesést, terhességet?
Köszönettel:P. Ené

Tisztelt Asszonyom!

A hyperstimuláció nem befolyásolja a teherbeesés esélyeit, sőt: súlyosabb formái éppen a koraterhességben szoktak jelentkezni. A beágyazódás elmaradása legtöbb esetben nem ismert, ez múlhat a méhnyálkahártya-, az embriók minőségén, nem megfelelő hormonális viszonyokon és még végtelenségig lehetne sorolni. A lézeres "burokrepesztés" (hatching) csak bizonyos esetekben növeli az eélyeket. Ez annyit jelent, hogy a beágyazódás megkönnyítése céljából, az embriókat körülvevő burkot (un. zona pellucidát) meg lehet repeszteni, vagy el lehet vékonyítani. A petevezeték átjárhatósági vizsgálat, amennyiben az un HSG-re (röntgen) gondol, ad némi információt a méh üregének állapotáról, finomabb tájékozódásra az un. hiszteroszkópia szolgál. Mind a pajzsmirigy túl-, mind az alulműködés károsan befolyásolja az esélyeket. Végezetü egy jótanács: helyes, hogy Ön is keresi a sikertelenség okait, de egy ilyen kezelés alatt mindíg az járjon a fejében, hogy minden egyes próbálkozásnál kétszer annyi esély van arra, hogy ne sikerüljön a beavatkozás, mint arra, hogy sikerüljön! Ez még akkor is így van, ha minden rendben történik!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor úr!

A kérdésem a következő. A feltételezett tüszőrepedés után mennyi idővel kell a hőnek felmennie? a hőim: 1-15. napig 36,3-36,45 16. napon 32,2 - feltételezett tüszőrepedés - szeretkezés 17. 36,45 - szeretkezés 18. 36,6 19. 36,7 20. 36,8 21. 36,7 22. 36,7 1.Kérdés: Nem lassú-e az emelkedés? Az eddigi ciklusaim alapján kb a 4. napon a feltételezett tüszőrepedést követően érte el az ébredési hőmérsékletem a második fázist. Utána 36,8-36,9 körül mozgott a 30. nap környékéig. 2. Kérdés: A mostani ébredési hőmérsékletekkel előfordulhat-e, hogy végre sikerült teherbe esnem?
Segítségét előre is megköszönve: V.K.O.

Tisztelt Asszonyom!

A fent leírtakból nem lehet megállapítani, hogy mikor volt tüszőrepedése, valószínűleg nem is volt. A hőmérséklet egyébként 1 nappal a tüszőrepedés után emelkedik meg. Manapság már a hőmérsékletmérés nem tartozik a korszerűnek nevezhető módszerek közé, még otthoni körülmények között sem, mint ahogy a távolságot sem arasszal mérik a XXI. században. Tanácsolni tehát csak annyit tudok, hogyha nem sikerül így teherbeesnie, forduljon orvoshoz!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Önnek mi a véleménye lombik bébis terhesség esetén a gátvédelmről és az fájdalomcsillapítás nélküli szülésről ? Javasolja vagy ellenzi ?
Köszönettel : N.A.

Tisztelt Asszonyom!

A szülés szempontjából lényegtelen, hogy az milyen módszerrel jött létre, tehát egy lombik bébi terhesség a zsüléskor ugyanolyan megítélés alá kell essen, mint bármilyen másik terhesség. A magam részéről első szülésnél az esetek döntő többségében szükségesnek tartom a gátmetszést, a fájdalomcsillapítási lehetőségeket pedíg mindíg a szülőnő kívánságának megfelelően kell alkalmazni!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor úr!

Kérem, legyen szíves megírni, hogy egy 39 éves férfinak mitől lehet lassú az ondó elfolyósodása. Milyen okai lehetnek ennek és mivel lehetne ezen segíteni (pl. bizonyos ételek evése)? Gondolom ez az oka annak is, hogy másnapra a spermáknak csak 10%- a él.
Segítségét előre is köszönjük. Üdvözlettel: K. A.

Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által leírtak nem más, mint egy vizsgálati lelet, mely nem betegséget jelent. Az, hogy ezt milyen betegség okozza csak egy urológiai vizsgálat tudná eldönteni, tehát ennek elvégzése javasolt.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Előző levelemben leírtak alapján Ön hormonzavart állapított meg nálam. Azóta orvost váltottam és vérvételre küldött el. Az eredmény: Luteinizáló hormon 3.7 U/L FSH 21.2 U/L Prolaktin 286.8 mIU/L HTSH 1.449 mU/L 0.200-3.000 tartomány Az orvosom is mondta, hogy hormonzavarom van. Ezenkívül mellkas röngenre kellett mennem aminek eredménye negatív. Május hónapban LSK céljából kell befeküdnöm a kórházba. A kérdésem az lenne, hogyha csak hormonzavarom van, mivel lehet kezelni. A mellkasröngen felvétele milyen szempontból volt fontos. A műtét által kiderül-e teljes mértékben, hogy mi a problémám?
Köszönettel: K. N.

Tisztelt Asszonyom!

Miután nem tudom, hogy a ciklus melyik napján történt a vérvétel a hormonmeghatározásra, az Ön által leírt hormonszintek számomra értékelhetetlenek. A mellkas röntgen vizsgálatot csak az altathatóság eldöntésére végezték a tervezett laparoscopia előtt, annak betegségéhez semmi köze nincs.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A következő probléma miatt szeretném a segítségét kérni: Kilenc hónapja próbálok teherbe esni, mindeddig sikertelenül. Az elmúlt két hónapban az ideális időpont érdekében minden reggel, felkelés előtt mértem a hőmérségletemet. A két hónap adatait tanulmányozva azt a rendszerszerűséget vettem észre, hogy félidőben (14. nap körül) a hőmérségletem csak 36,6 emelkedik (normális hőmérségletem 36,4 szokott lenni), de emellett nyáktermelődés is mutatkozik. Aztán ez az érték egy hét múlva (21. nap körül) tovább nő, 36,9-re, s ez marad a menstruáció megérkeztéig. A kérdésem az lenne , hogy ez normális jelenség- e, vagy valamilyen peteérési rendelleneségre utal? Ha az utóbbi, akkor milyen gyógyítási lehetőségek vannak, hova fordulhatnék segítségért? A menstruációm előtt PMS tünetek mindig jelentkeznek(mellduzzanat, idegesség, hasi görcsök, hőhullámok)A vérzés általában 4-5-6 napig tart.
Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: CS.M.

Tisztelt Asszonyom!

A leírtak a normális ciklus jellegzetességei. Ezzel együtt amennyiben még pár hónapig nem sikerülne teherbeesnie, azt tudnám ajánlanai, hogy a hőmérőzést hagyja abba és a kor színvonalának megfelelő meddőségi kivizsgáláson essenek át, férjével együtt.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz: Ma vagyok a ciklusom 28. napján és az embrio transfer 30-án 13-kor volt. Az utolsó 2 ampulla Choriogonin injekciót 9-én délután kaptam meg. Sajnos a tesztelés idális időpontját tekintve eltérő válaszokat kaptam: a nővérke 1 hetet javasolt, a főorvos ettől eltérően 3-4 napos kiürülési időt mondott. Már nagyon szeretnék tesztelni, de nem tudom, hogy kiürült-e már a szervezetemből az injekció, és természetesen nem szeretném feleslegesen beleélni magam a sikerbe. Várom mielőbbi válaszát.
Tisztelettel: Egy reménykedő anyuka jelölt

Tisztelt Asszonyom!

A Choriogonin hatóanyaga a hCG nevű hormon, ezt mtatják ki a terhességi tesztek. Felezési ideje a szervezetben kb. 10 óra, a legérzékenyebb tesztek kb 25 egységre érzékenyek. Miután nem írta meg, hogy hány egység Choriogonint kapott, konkrétan nem tudok válaszolni kérdésére, de elvileg 4 nap alatt ki kellett, hogy ürüljön az injekció a szervezetéből.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A kérdésem arra vonatkozik, hogy bromocriptin szedése mellett az alábbi diagnózissal mekkora az esélyem arra, hogy természetes úton érkezzen a várva-várt gyermekáldás. A gyógyszert 3 hónapja szedem. Diagnózisom: Sterilitas 2. Occlusio tub. I.u. Hydrosalpinx l.d. Myoma corp. ut.
Köszönettel: F. A.

Tisztelt Asszonyom!

Amennyiben a fenti diagnózisok helyesek, Önnel "csak" azt felejtették el közölni, hogy petevezetékei nem átjárhatók, méhében jóindulatú izomdaganat van, így természetes úton nem eshet teherbe! Segíteni azonban lehet!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Másfél éve hagytam abba a fogamzásgátló szedését (Triregol), azóta szeretnénk gyermeket, de nem sikerül teherbe esnem. Fél éve mentem el először a nőgyógyászomhoz, aki elsőként hormonvizsgálatot javasolt. Az eredmények alapján hyperprolactinaemiát állapítottak meg (prolactin: 869 mIU/l). Az MR vizsgálat eredménye: A hypopsis normál nagyságú, az adenohypopsis szabályos nagyságú, bal oldalán a hátsó részen 4 mm átmérőjű hypointenz látható. Ezután hormonvizsgálatokat végeztek (TRH-LHRH stimulációs teszt, Synacten teszt, Metopyron Próba), melynek eredményei: Mérsékelt hyperprolactinaemia, magas PRL reserv (alap PRL 20ng/ml, TRH+LHRH terhelésre 126 ng/ml), cortisol ACTH szint normális. Jelenleg másfél Bromocriptint szedek. A férjem eredményei: szám/ml: 4 mill. mozgás: 5 %; alig haladó: 100 % vélemény: A vizsgált fertilitása jelentősen csökkent. A spermatogramban alacsony spermiumszám mellett csökkent mozgás és morphológia észlelhető, javasolt humanreprodukciós intézetben jelentkezni ICSI elvégzése végett. Kérdéseim: 1. A felsorolt eredmények alapján van-e lehetőségünk a természetes uton történő terhességre? 2. Mit jelentek a hormonteszt vizsgálati eredmények? 3. Milyen hatásai vannak a Bromocriptinnek?
Előre is köszönöm: K. B. A.

Tisztelt Asszonyom!

A meddőség oka valószínűleg férje rossz minőségű spermiumaiban keresendő, a spontán teherbeesési lehetőségeket tovább csökkenti az Ön hormonzavara, az esély így spontán teherbeesésre valóban minimális. A vizsgálatai leletek alapján felmerült az agyalapi mirigy kisméretű, jóindulatú daganata, mely tejelválasztási hormont (prolaktin) termel. Ez önmagában véve meddőséghez vezethet. A Bromocriptin e hormon szintjét hivatott csökkenteni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Török doktor úr!

39 éves vagyok, gyermekem még nem született. 2 évvel ezelőtt 14 hetesen elveszítettem a kisbabámat, azóta hiába reménykedtem nem estem teherbe. Nemrég elvégezték a HSG vizsgálatot, melynek végeredménye: egyik petevezeték sem bizonyult átjárhatónak. Az orvos először úgy látta, mintha valami átjutott volna, legalábbis a jobb oldalon valami világosabb látható volt, de a nagyobb nyomással megismételt felvétel ezt nem igazolta. Ezt követően orvosom a lombikbébi programot ajánlotta. Nagyon elkeseredtem, mert sajnos, jelenleg nem felelek meg a magyar törvények szerinti előírásoknak. Az infertility oldalán említették a műtéti lehetőséget az átjárhatóság esetleges biztosítására. Szeretném, ha tájékoztatna arról, hogy milyen lehetőségek vannak ennek elvégzésére és így látatlanban milyenek az esélyek. Már korábban feltűnt, hogy a ciklusom lerövidült, elolvastam egy cikket, és azt gondolom, hogy a tüneteim a korai peteészek kimerülésre utalnak, a cikk szerint időben elkezdett kezeléssel fenntartható a fogamzóképesség, máskülönben később már csak a petesejt adományozás segít, ami a jelenlegi jogi, etikai problémámnál még bonyolultabb. Kérem, szíveskedjen segíteni abban, hogy kivel lehetne konzultálni a fenti problémák kezelésére! Van-e egyáltalán lehetőség?
Válaszát előre is köszönöm. Munkájához jó egészséget, kitartást kívánok! Tisztelettel: B. E.

Tisztelt Asszonyom!

A HSG vizsgálat nem biztos diagnózis, laparoszkópia elvégzése lenne szükséges, mely egyben esélyt is adna egyidejű gyógyítására is. Hormonvizsgálatok nélkül nem lehet megállapítani, cklusának lerövidülésének okát. Szakember segítségére lenne szükség, azonban lakóhelye ismerete nélkül ebben nem tudok konkrét segítséget nyújtani.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Az Aviva tornát ajánlotta a természetgyógyászom a meddőségem kezelésére, hol kaphatok róla bővebb információt?

Tisztelt Asszonyom!

Ez a rovat arra hívatott, hogy valódi problémákra, a kor színvonalának megfelelő valódi kivizsgálásokat és kezeléseket ajánljon. A feltett kérdésre tehát csak azt lehet válaszolni, hogy attól érdeklődjön, aki ajánlotta!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

Dániából írok, lehet hogy az ékezetes betük más formátumban érkeznek meg (volt már példa rá), de remélem olvasható marad a levelem. Mi lassan 2 éve próbálkozunk. A férjemnek korábbi házasságából van két gyermeke, akik természete úton jöttek a világra. A helyi meddöségi szakorvosok szerint a spermiumszáma kiváló (övé a legjobb a klinikán), tehát nála rendben van minden. Én 35 éves vagyok (tudom, elég kritikus életkornak számít ez a termékenység szempontjából). Mindenféle hormon vizsgálaton átmentem, a petevezeték átjárhaatóság is rendben van. Az ultrhangos vizsgálatok semmi elváltozást nem mutatnak. A menstruációm rendszeres: 28-29 (idönként30 napos). Három különbözö orvos (2 általános nögyógyász és egy meddöséggel foglalkozó) véleményezte a leletekeinket, és a véleményük szerint semmi nem utal rá, hogy ne eshetnék teherbe. Eleinte csak védekezés nélkül (csak 15 évvel korábban szedtem fogamzásgátlót egy évig) próbálkoztunk, aztán próbáltuk "idözíteni" az "akciót" a peteérés idejére. Ehhez LH tesztet használtam, ami mindig kimutatta az LH szint emelkedést a 13 nap környékén. 4 hönappal ezelött kezdtük el a meddöségi kezelést hormonstimulációval egybekötött (Pergotime tabletta, Gonal F és Profasi injekció - nem tudom ezek otthon is használatosak-e) inszeminációval. Most volt a negyedik kísérlet. A kérdésem az lenne, hogy valóban jól gondolom-e a következöket. A 12. napon végzett ultrahangon mindkét petefészekben 1-2 db tüszö volt kb 18-19 mm-es méretekkel. A következö napon, ill. 2 esetben 2 nappal késöbb kellett beadnom a Profasit, és az inszeminációra az azt következö napon került sor. Utánanéztem az interneten és azt találtam, hogy a Profasi beadását követöen 36-39 óra núlve következik be a peteérés. Az inszemináció során bejuttatott spermiumok élettartama viszont 6-12 ill max 24 óra, de mindenképpen sokkal rövidebb mint normál esetben. Megkérdeztem az orvost, meddig élnek ezek a spermiumok, azt mondta 48 óráig. Nem tudom most mi az igaz.Egyszerü számítással megállapítottam, hogy ezek alapján 3 próbálkozás teljesen értelmetlen volt (nyilván azért, mert a helyes idöpont szombatra esett volna, akkor pedig nem dolgozik az orvos), mivel a petét nem várta élö spermium, hiába kaptam 70-80 milliót. Tapasztaltam azt is, hogy 2 alkalommal a tüszörepedés közeledtére utaló folyás 1-2 nappal az inszemináció után jelentkezett. Az utólagos progreszterontesztek minden esetben magas értékeket mutattak, ami az orvos szerint a peteérést igazolták (az egyik érték 190 volt - a többit nem tudom, mivel itt nem szokás közölni az eredményeket -, és úgy tudom kb 25 a normális). Szeretném tudni azt is, hogy lehet-e tudni valóban mindenképpen bekövetkezik-e a tüszörepedés 36-39 óra múlva, vagy elképzelhetö, hogy csak napokkal késöbb, amire a 2 nappal 30-31 naposra meghosszabodott ciklusom utal.Vagy az utóbbinak más oka lenne? Mi a véleménye, hányszor és föleg hogyan kísérletezzünk még ezzel, és mikor térjünk át az IVF-re. (ugy gondolom, ez lesz a vége, mivel tisztázatlan eredetünek tünik a meddösëgem, és a spontán terhesség kivárására már nincs idöm).
Válaszát elöre is köszönöm, Cs.

Tisztelt Asszonyom!

Kérdései jogosak, de nem feltétlenül ez az oka annak, hogy terhesség nem jött létre! A spermiumok 48-72 órát élnek. A Profasi injekció beadását követően törvlnyszerűen 40 óra múlva kell lenni a tüszőrepedésnek, feltéve, ha jó tüszője volt és a szervezet magától nem indította el még a tüszőrepesztési folyamatot (LH emelkedés, mely az LH teszttel mérhető). Úgy látszik, hogy Dániában sem mindíg mennek a dolgok tökéletesen, itt most arra gondolok, hogy természetesen tisztázatlan eredetű meddőség van (melyre segítség az inszemináció), de ezt csak akkor lehet kijelenteni, ha már minden kivizsgálás megtörtént! Önöknél a leírtak alapján ez nem így van, történetéből az endometriosis nevezetű betegség merül fel, mely miatt kisműtétes eljárás, laparoszkópia lenne szükséges. Amennyiben vérzései györcsösek, távdiagnózisomban még biztosabb vagyok!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

6 hónapig kaptam külnböző hormonkezeléseket, majd két hónap kimaradt. Most jelenleg egy hónapig kezeltek és átestem az első inszemináción a KAÁLI intézetben. Az orvosom szerint minden rendben van, és nem lesz belőlem lombikos. Van esély arra, hogy sikerült a beavatkozás és ha igen akkor hány nap múlva csinálhatok terhességi tesztet??
Várom válaszát és előre is köszönöm: T.A.

Tisztelt Asszonyom!

Miután nem tudom, hogy milyen kivizsgálási eredmények és milyen indikáció, melyen kezelés és milyen spermalelet mellett végeztek Önnél inszeminációt, esélyei sem tudom megítélni. Terhességi teszt legkorábban 11 nappal az inszeminációt követően végezhető. Esélyeivel kapcsolatos kérdéseit célszerű kezelő orvosával megbeszélni!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Az Onok levelezesi rovataban sok hasznos informaciot talaltunk sorstarsaink eseteirol, ezert a sajat esetunkrol is a velemenyet szeretnenk kerni. Baratnom 2001 aprilisaban voltam eloszor nogyogyasznal (ekkor 20 eves volt) rendszertelen verzese miatt. A nogyogyasza mindossze vervetelre kuldte (mas jellegu vizsgalatot azota sem vegeztek) amelybol kiderult, hogy magas a Prolaktin szintje (35 ng/ml). Bromocriptin szedeset javasoltak, amit ket eve szed, altalaban 1-szer fel szemet. Ennek hatasara a prolaktin szintje a felso hatar (24.1 ng/ml) korul ingadozk. Verzese azonban azota is rendszertelen. Ez ev januar ota egyaltanan nem jott meg meg a verzese. Prolaktin-szint eredmenyei: 2001.04.09 35 ng/ml 2 * 1/2 2001.06.11 45 ng/ml 2 * 1 2001.07.24 0,7 ng/ml 2001.08.30 27 ng/ml 1 * 1/2 2001.11.05 37 ng/ml 2 * 1/2 2002.01.15 3,7 ng/ml 1 * 1/2 2002.03.18 20,3 ng/ml 1 * 1/2 2002.05.23 22,3 ng/ml 1 * 1/2 2002.08.12 18,1 ng/ml 1 * 1/2 2002.09.13 24,6 ng/ml 1 * 1/2 2002.11.11 22.6 ng/ml 1 * 1/2 Nalam ez ev aprilisaban egy orvosi vizsgalat megallapitotta, hogy a bal oldali heremen viszer talalhato, melynek muteti megoldasara juniusban kerul sor. Kerdeseink: 1., Baratnom eseteben varhato-e, hogy a kozeljovoben rendszerezodik a verzese, vagy mas problemakra is gyanakodni kell? 2., Ezen problemaink jelentenek-e valamilyen problemat a csaladtervezes szempontjabol?
Valaszat elore is koszonjuk. Tisztelettel: Cs.M es S.M

Tisztelt Uram!

A rendszertelen vérzés miatt barátnője további kivizsgálásra szorulna, amely nemcsak a prolaktin szintek meghatározását jelenti. Csak ezen vizsgálatok elvégzése után lehet megítélni eélyeiket, illetve az Ön andrológiai vizsgálata is szükséges.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

24 éves vagyok, nem voltam még terhes. 2 éve küzdök az endometriózissal, ő áll nyerésre. Szövettan volt, 3. stádium. Volt már 2 laparoszkópiám és 2x6 hónap GnRH kezelésem. Most készülök a 3. műtétre, mert az egyik oldalon egy 6 cm-es, többrekeszes (feltételezhetően) endometrikus ciszta van, és a másik oldalon is kezdődik ismét egy, ő még 2 centi alatt van. Természetesen mindez csak a műtét után válik egyértelművé. Ha endometriózis, akkor felmerül a további kezelés kérdése, erről már beszéltünk az orvossal, de még nem jutottunk dűlőre (és hiányoznak a műtét közben megszerezhető információk is), és kétségeim vannak: 1. Újabb GnRH analóg kezelés. Ezt nem javasolja az orvos, merthogy a 2x6 hónap után már nem javasolt újabb kúra. A második adagnak novemberben lett vége, áprilisban a 4. napi FSH-m 10,2, az LH-m 9,6 volt, minden bizonnyal ez a műtét tovább fog rontani az eredményen. A második adag előtt néztek csontritkulást, az akkor "tökéletes" eredményt mutatott. Az FSH-m annak ellenére magas, hogy a korábbi műtétek során igyekeztek a petefészkeimet a lehető legnagyobb mértékben megóvni - a bal oldalhoz nem is kellett eddig hozzányúlni, a jobb oldalról levágták a cisztát, és a maradékor ráégették a petefészekre. Most a bal oldalon van a nagyobbik (feltételezett csokoládé) ciszta. 2. Danoval kezelés: ezt én nem szeretném. Korábban már szedtem, és elviselhetetlen mértékű fájdalmaim voltak akkor, ami sem előtte, sem utána nem volt. (illetve volt, fogamzásgátló szedésekor, de az ehhez képest sétagalopp volt) 3. Progeszteronnal "álterhesség" létrehozása, ezáltal leállítása a hormontermelésnek. Orvosom halkan említette meg, nem tudom, mennyire hatékony ez, és mik a hátulütői. 4. Műtét után azonnal lombik. (ez csak az én szerény ötletem) Nem túl kockázatos? Stimuláció alatt kiújulhat (tudom, ez a IVF szempontjából "lényegtelen", de ha nem sikerül, akkor 3 hónap pihi, azalatt pedig - mint kiderült - én igen nagyra tudom növeszteni ezeket a fránya csokoládécisztákat), és akkor megint kezdhetünk mindent elölről? Ön mit javasolna? A csontritkuláson kívül van valami egyéb maradandó negatív hatása a GnRH kúrának, ami miatt nem ajánlják?? Természetesen a cél a gyógyulás, illetve a teherbe esés.
Segítségét köszönöm, üdvözlettel: A.M.

Tisztelt Asszonyom!

Én az Ön "szerény ötletét" támogatom. Az endometriosis legkorszerűbb kezelése a műtét és az azt követő GnRH analóg kezelés. A Danovallal és a progeszteronnal kapcsolatos félelmeit támogatni tudom, ma ezen gyógyszerek már nem nevezhetők korszerűnek. Valószínűtlen, hogy egy újabb műtét és egy GnRh kezelés teljes gyógyuláshoz vezetne. Nem tartanám szükségesnek ezért a műtétet sem, miután nagy veszélye van annak, hogy előbb-utóbb nem marad petefészke! Magam részéről tehát azt javasolnám, hogy 2-3 hónap GnRh analóg kezelést követően, annak hatásából nem kienkedve, azonnal IVF-t kellene végezni. A meglévő endometriosisa a terhesség eélyeit nem befolyásolja, és amennyiben terhes lesz, a terhesség és az azt követő szoptatási időszak akár endometriosisánal is teljes gyógyulást hoz. Amennyiben nem sikerül az első kísérlet után teherbe esni ismételt GnRH analóg kezelés lenne indokolt!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

2002. decemberében kerestem fel nőgyógyászomat azzal, hogy babát szeretnénk. (A fogamzásgátló szedését már egy évvel korábban abbahagytam, de más módon védekeztünk.) Akkor megvizsgált, rendellenességet nem tapasztalt és adott egy beutalót laborvizsgálatra. A következő ciklus 4. napján voltam vérvételen, amelynek eredményéből kiderült, hogy magas volt a prolaktinom. Az orvosom írt fel rá Bromocryptint, amelyet január elejétől szedek. A többi hormonérték jó volt. Február 14-én a vérvételt megismételtük, ekkor a prolaktinszintem már normális volt. Azóta is napi egy szemet szedek a Bromoból. Három sikertelen ciklus után ismét felkerestem, hogy ellenőrizzük a prolaktint, amit most is rendben talált. DE nem azt javasolta, hogy próbálkozzunk tovább (hiszen a prolaktinszintem csak három ciklus óta megfelelő), hanem Clostibegyt írt fel, azzal az utasítással, hogy a következő ciklus 5-10 napján napi egy szemet szedjek belőle, majd pedig uh-gal megnézi a peteérést. Kérdeztem tőle, hogy muszáj-e ezt a gyógyszert szedni, a válasza az volt, hogy Önök tudják, mikor akarnak gyereket, de nem lehet sokáig szedni a gyógyszert (de melyiket, a Bromot, vagy a Clostit?) és ha sokat várok a kezdésével, ismét szükséges lesz egy laborvizsgálat. Én úgy gondolom, hogy az eltelt három hónap még nem olyan hosszú idő egy babát akaró párnál és talán nem kellene még egy gyógyszert bevonni a folyamatba. Ön szerint is el kell kezdenem szedni a Clostit? Vagy próbálkozhatunk még néhány hónapig? És melyik gyógyszert nem lehet tartósan sokáig szedni?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelt Asszonyom!

A Clostilbegytet nem lehet tartósan szedni. Másoknak már sokszor válaszoltam: nem vagyok híve a kivizsgálások nélküli kezeléseknek, ez az Ön esetében is igaz! Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint a meddőség az a betegség, amikor rendszeres házasélet mellett 1 év alatt nem jön létre terhesség. Ez az Önök esetében annyit jelent, hogy kezelés nélkül, - a Bromocryptin szedése mellett -, próbálkozzon teherbe esni, legfeljebb azt kell megállapítani, hogy érik-e petesejt a petefészkében (ultrahang), és, ha 1 év alatt nem jön létre terhesség, akkor megfelelő meddőségi kivizsgálás után a megfelelő kezelést kell végezni!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor úr!

4 éve szeretnénk babát. A hosszú várakozás alatt kiderült, hogy kétszarvú a méhem, a bal petevezetö teljesen el van zárodva, a jobb csak nehezen átjátható, 2x operáltak endometriozissal (most is van egy 27*30mm), 3 sikertelen lombikom volt, most anyagi okok miatt szünetet kell tartanunk. A férjemnek kevés a spermaszáma. Mindezek mellett 2 orvos is azt mondta spontán teherbe esésnek semmi esélye. Vállalkoztam volna egy újabb Laparoscopiára, ha ezzel meg lehetne nyitni a petevezetömet, ill. a jobb oldalt lehetne javítani, de mindkét orvosom szerint értelmetlen. Mitöl függ az, hogy valakinek segit-e? Nekem jelentösen megnöne az esélyem jó petevezetövel a spontán terhességre is, igy mindent megtennék ennek érdekében. Önben megbizok, ha nincs segitség elfogadom azt is, de szeretném a Doktor úr véleményét is megkérdezni, mivel Ön meddöségi orvos is, nem csak általános nögyógyász.
Köszönettel. K.

Tisztelt Asszonyom!

Leletei pontos ismerete nélkül nem tudok tanácsot adni. A kétszarvú méh mellett, ha IVF módszerrel jön létre terhesség, akkor is nagy az esély egy vetélésre, vagy koraszülésre. Én úgy gondolom, hogy bármlyen meddőségi kezelés előtt szervi problémáit rendbe kellene tenni, tehát műtétes megoldás szükséges, mely hiszteroszkópiát, laparoszkópiát, szükség szerint hasműtétet is jelent.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Először jártam az infertility.hu weboldalon, ahol olvastam a kivizsgálási módokat. Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem. 29 éves vagyok, tavaly egy hormon tükör segítségével kiderült, hogy a ciklus problémám a nagyon magas prolactin szinttől van, melynek kezelésére kaptam gyógyszert, igy beállt a ciklusom. A férjemmel most döntöttünk úgy, hogy most már igazából kopogtathat a kisangyal. A nőgyógyászom ezért azt tanácsolta, vizsgáltassuk ki magunkat. A ferjem sprermatogramja után nekem kell egy praemenstr. abr.-t végeztetni, utána pedig egy HSG-t. Sajnos ez latinul, illetve rövidítve van, ezért kérném, hogy a weblapon talált kezelési módokkal párosítsa össze nekem. A praementr. gondolom arra utal, hogy menstruáció előtti, de mi az az abr.? A HSG, úgy tudom, hogy a folyadék injekciós- ultrahangos vizsgálat.
Segítségét előre is nagyon köszönöm, H. A.

Tisztelt Asszonyom!

A praemenstrualis abrasio magyarul a várható vérzéselőtti méhkaparást jelenti. Kétségtelen, hogy ezelőtt 20 évvel ez volt a kivizsgálás menete, de mostmár nem nevezhető korszerűnek ez a szemlélet. A HSG a hsizteroszalpinográfia mozaikszava, mely konrasztanyagos röntgen vizsgálatot jelent. Tanácsom, hogy XXI.századi nőgyógyászt keressen!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm, hogy válaszolt! Doktor Úr, mulasztást követtem el, a diagnózist korábbi zárójelentésről írtam. Idén januárban a következő terápiát kaptam: hysteroscopia+laparoscopos chromohydrotubatio. A távozási leletem: porito hátul, kp. nagy méh anteflexioban van, környezete szabad. Nekem ez nem sokat mond. Amit a kezelőorvosom mondott : a jobb oldali petevezetékemet elektromosan megnyitották és átjárható lett, a bal oldali petevezetékem a méhen belül elzárodott. A peteérésem jó. A kismedencémben egyéb kóros eltérés nem volt. Ezek ismeretében kérem újboli értékelését, válaszát.
Köszönettel: F. A.

Tisztelt Asszonyom!

A kibocsájtási leletből megintcsak nem derül ki, hogy mi a pontos helyzet. Az elvégzett műtétet követően mostanában le kellene ellenőrízni, hogy petevezetéke továbbra is átjárható-e. Kérdéseire csak az tud válaszolni, aki a műtétet végezte, mert az tudaj csak megítélni, hogy mennyire károsodottak a petevezetékei.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A kérdéseim a petevezeték átjárhatóságának vizsgálatával kapcsolatosak. Nemrég műtöttek petefészek-endometriózissal, sajnos csonkolni is kellett az egyik petefészkemet. Alkalmazhatók-e a kontrasztanyagos átjárhatósági vizsgálatok? Van-e esélye, hogy az anyag szétszórja az esetleg bent maradt endometriózis sejteket?
Válaszát megköszönve tisztelettel G.

Tisztelt Asszonyom!

A kontrasztanyagos petevezeték átjárhatósági vizsgálat (HSG) alkalmazható, közvetlenül egy menstruatio lezajlása után kellene elvégezni. Ugyanakkor több értelmét látnám egy laparoscopiával egyidejűleg elvégzett átjárhatósági vizsgálatnak, mert így az is megítélhető lenne, hogy endometriosisa meggyógyult-e.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A napokban vettem részt IVF eljárásban, csak sajnos nem jutottam el az embriotranszfer-ig, ugyanis nem termékenyült meg a 4-ből egy petesejtem sem. Az első petesejt sejthártyahibás volt, a második túl sok spermiumot engedett be magába a többi szintén valamiért nem termékenyült meg. (Összeférhetetlenségünk nincs, az FSH hormonom 8,6 körüli , kicsit magas).A kérdésem az lenne, hogy mit jelent ez, hogy így viselkedik egy petesejt? Mi a sejthártyahiba? Valamint mi okozhatja azt, hogy egyszerre több spermiumot enged be? Lehet ezt gyógyszeresen kezelni? Lehet-e ebből a többi próbálkozás során normális terhesség?
Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Hné F. N.

Tisztelt Asszonyom!

Kérdései logikusak és jogosak, de egy Email nem alakalmas kérdéseinek megválaszolására, ahhoz a konkrétumok ismerete lenne szükséges, tehát választ az Önt ellátó centrum biológusától tud kapni. A petesejt nem "viselkedik", minősége azonban az optimálistól eltérhet. A sejthártyahiba is nehezen értelmezhető, valószínűleg arról volt szó, hogy a petesejtet körülvevő tok (az un. zona pellucida) sérülhetett. Ilyen mindenkivel előfordulhat. Ugyancsak az is, hogy egyszerre több spermium termékenyíti meg a petesejtet. A megoldás nem gyógyszeres kezelés, mert ilyen nincs is, hanem egy újabb beavatkozás az előző kísérlet negatív tapasztalatainak kiküszöbölésével.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A testvéremnél (28 éves) fél éves sikertelen próbálkozás után megállapították, hogy mindkét petevezetéke elzáródott ( az egyik petevezetéknél ezt nem mondták ki 100 %-bizonyossággal). Ezután azonnal megkezdték a lombik programot, beültetésre második hormonkezelés után sem kerülhetett sor, mert a kevés-összesen négy -kinyert petesejtből egyik- másik sérült szerkezetű, illetve volt olyan petesejt, amelyik a szükséges egy helyett sok spermiumot is "magába engedett". Kérdésem az lenne, mi állhat a hátterében a szerkezetileg sérült petesejteknek, hogyan lehet (lehet-e egyáltalán) ezen segíteni. Van-e mód a petevezeték átjárhatóvá tételére (az orvos erről nem nyilatkozott, automatikusan a lombikprogramot javasolta). Másik probléma, hogy egy elvégzett vizsgálat eredménye szerint a férje spermiumainak 80%-a életképtelen. Ennek lehet-e ésszerű magyarázatát találni egy esetleges andrológiai kivizsgálással?
Válaszát előre is köszönöm: F.I.

Tisztelt Asszonyom!

Ugyanezen kérdéseket ugyanezen fórumon már testvére is feltette, melyre megválaszoltam. Valóban kicsit elkapkodottnak tűnik az azonnali lombik program. Lehetséges, hogy más megoldás is lenne.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

22 eves vagyok. 2000 szeptembereben diagnosztizaltak az endometriozist nalam, akkor egy 6 es egy 3 cm-es cisztat mutottek kis a bal, illetve jobb petefeszkembol. Utana 3 honapig Lucrin injekciot kaptam, azota pedig folyamatosan Mercilon fogamzasgatlot szedek. Egy eve ujabb cisztat talaltak, de az csak 2 centis, lassan novekszik, rendszeresen jarok kontrollra. Az elmult egy honapban ketszer volt ajulasom es utana gorcsos, rangatozos rohamom. Hosszas kivizsgalas utan kiderult, hogy magas a vernyomasom, es szaladgal is le fel, amit valoszinuleg a fogamzasgatlo valtott ki, mert elotte teljesen normalis volt. Ami meg cikibb, hogy a vizsgalatok kimutattak az epilepsziat, s az epilepszia gyogyszer es a fogamzasgatlo kolcsonosen gyengitik egymas hatasat. Sajnos most tudtam meg, hogy a nogyogyaszom hosszabb idore kulfoldre utazott es nem tudom elerni. A fentiek miatt azonban surgosen szuksegem lenne endometriozisban jartas nogyogyasszal konzultalni. Budapesten lakom, de elmegyek az orszag barmely pontjara is. Addig is nem tudom, hogy mit csinaljak, mert a Mercilon tajekoztatojaban az van irva, hogy ajulas es gorcsok eseten azonnal abba kell hagyni es kezeloorvoshoz kell fordulni. (Nem elek nemi eletet, csak az endometriozis kezelese miatt szedem a gyogyszert.)
Elore is nagyon szepen koszonom a valaszat. Tisztelettel, N. A.

Tisztelt Hölgyem!

Valóban sűrgős konzultációra van szüksége, melyre a levél nem kifejezetten alkalmas. Budapesten a Haynal Imre Egészségtudományi Centrum (Dr.Drávucz Sándor), illetve az I.Női Klinika (Dr.Szendei György) van kijelölve endometriosis centrumnak. Minden esetre addig is sürgősen hagyja abba a fogamzásgátló szedését. Másfajta kezelésre lenne szükség, mely azonban csak vizsgálata alapján dönthető el.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon hálás lennék, ha elmondaná a véleméyét a lenti problémámmal kapcsolatban. 30 éves nő vagyok. Fiatal koromban kb 3 havonta menstruáltam, akkor a nőgyógyász azt mondta semmi gond, sdr szedjek fogamzásgátlót, az majd helyreállítja a rendszerességet. Így is lett. Azóta pár évig szedtem, majd abbahagytam, majd ismét szedtem, végül kb 1 éve abbahagytam. Azóta nem rendszeres a menstruációm, kb 2 havonta jelentkezett. Legutóbb 3 hónapig nem menstruáltam, ekkor a nőgyógyászom felírta a Norcolutot, ami meghozta a vérzésemet. AZóta újabb két és fél hónap telt el, megint semmi. Vérvizsgálat után, katunk egy FSH: 7,87 IU/l, és prolactin 262mIU/l értéket. AZ orvos szerint az FSH alacsony, de referenciaérték nincs az eredményen. Ez valóban alacsony? Ismét felírt Norcolutot, aminek nem örülök, mert elég rosszul voltam tőle, valamint a menstruáció 3. napjától kezdődően Clostylbegyt tablettát. AZt szeretném még kérdezni, hogy Ön szerint elégséges e ez a vérvétel egy korrekt kivizsgáláshoz (bocsánat, még ultrahangot is csinált, azzal minden rendben volt), nincs e más hormonszint, vagy bármi amit vizsgálni kellene? Ön mit gondol a javasolt gyógyszerekről? Esteleg tudna e javasolni egy speciális nőgyógyászt, akinek ez szakterülete. Nagyon szeretnénk babát, ezért nagyon aggaszt ez az állapot.
Nagyon köszönöm a válaszát előre is. Üdvözlettel, F.R.

Tisztelt Asszonyom!

Fogamzásgátló szedése mellett természetes, hogy normális a ciklusa, hiszen ilyenkor a tablettából kapja a hormonokat és nem a petefészekből. Ez úgynevezett tüneti kezelés. Ennek alkalmazása természetesen indokolt volt egészen addig, amíg terhes nem akart lenni. Az eddig elvégzett rendkívül kevés vizsgálat alapján természetesen egy tanácsot tudok adni: a megfelelő kivizsgálás után a megfelelő kezelést kell végezni. Ez idáig úgy tűnik nem történt meg. A 7.87-es FSH egyébként nem számít alacsonynak. Lakóhelye ismerete nélkül konkrét segítséget orvosválasztásához nem tudok adni, egyébként a www.infertility.hu honlapján az ajánlott ambulánciák és rendelések címei megtalálhatók.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Nem tudom előző levelem megérkezett e, szerintem nem, azért küldöm "újból". Tisztelt Doktor Úr! Nagyon sok válaszát átolvastam, de mivel mindenkinek kicsit más a problémája, ezért kérem most én is az Ön tanácsát, segítségét. én 30 éves vagyok, a férjem 28. Egy terhességem volt, ami elég nehezen, 10 hónap után jött létre és 8,5 hetesen derült ki hogy elhalt az embrió. Megműtöttek, elsőre nem sikerült ?tökéletesre?, másfél hét múlva meg kellett ismételni. Ez február elején volt. Most már ismét szeretnénk próbálkozni. Sok okot hallottam hogy miért halhatott el, ezért kértem egy hormon vizsgálatot, ezek az eredmények lettek: 3.napi: FSH: 9 LH 7,7 Prolaktin: 31,2 17-B-ösztr. 40,5 21.napi: prolaktin: 33.60 ng/ml progeszteron: 13.00 ng/ml 17-B-ösztr. 314. 1 pg/ml azt mondta az orvosom, hogy kicsit magas a Prolaktin, erre kaptam Brompcriptint, napi 2*1/2 szemet kell szednem 1 hónapig, utána újabb vérvétel, kontroll. ezt most kezdtem el 3 napja. A kérdéseim: a magas Prolaktin okozhatta e az elhalást, illetve a nehezített teherbeesést? A gyógyszer véglegesen beállítja, vagy folyamatosan kell/szabad e szednem? Szükségem van e meddőségi szakemberre? Milyen esélyem van a hormon eredmény alapján a következő terhességre(a 21.napi progeszteron szint azt jelenti hogy volt peteérésem?)? Szükség lehet e majd sárgatesrthormon pótlására a terhesség 12. hetéig? A műtét óta a vérzésem is elég furcsa, pontos, de a 3. v. 4. napon van hogy egyáltalán nincs, amikor van is, általában szinte fekete, nagyon sűrű. Ez összefügg e a prolaktinnal, vagy más problémát is felvet? Ha igen, kihez forduljak?
Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Asszonyom!

A leírt valamennyi problémáit (a korai vetélést, a jelenlegi vérzés zavart, stb.) okozhatta a magas prolaktin szint. Ezen hormon ugyanis kezdetben úgynevezett sárgatest elégtelenséghez vezet, melynek következtében a terhesség korai szakaszában vetélés történhet. Magas prolaktin szintek esetén leállhat teljesen a tüsző érés, mely meddőséghez vezet. Önnek a Bromocryptint folyamatosan szednie kell, a prolaktin szintek ellenőrzése mellett, továbbá a terhesség első 12 hetében is folytatandó egyidejű sárgatest hormon pótlás mellett. Gyógyszeres kezelés ellenére sem javuló prolaktin szintek esetén további kivizsgálás is szükséges.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Tejtermelésem csökkentése érdekében vettem fel a kapcsolatot az LLL -el. Ugyanis nagyon sok tejem van a reggeli, esti és éjszakai szoptatás mellett. (fiam nyolc hónapos). a kényelmetlenségek miatt kértem ki a tanácsukat, melyre többféle módszert is javasoltak, próbálkozom vele, de az eredmény elérése hosszadalmas folyamat. Az igazi kérdésem az az lenne hogy mit jelent ezzel a jelenséggel kapcsolatban a nagyon magas prolaktin szint.? Illetve ezt hogyan lehet mérni? és hol?
Tisztelettel Nné J.

Tisztelt Asszonyom!

Tájékozottlanságomról kell tanúbizonyságot tennem: nem tudom mi az az LLL. Amik viszont tények: a szoptatás kezdetekor kétségtelenül hormonális szabályozás az ami, a tejelválasztást beindítja, így a prolaktin nevű agyalapi mirigy hormon, többek között. A hormonális szabályozás jelentősége az idő múlásával azonban folyamatason csökken és kb. 6 hónap múlva a hormonoktól már független, mely annyit jelent, hogy a tej termelődésének ingere a kiürülés. Tehát ha csökkenteni szeretné a tej mennyiségét a legjobb módszer, hogy kevesebbet szoptasson! Amennyiben teljesen el szeretné apasztani a tejet, ahhoz gyógyszeres kezelés szükséges!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Kisbabát szeretnénk férjemmel. Hová forduljunk problémánkkal?Férjemnek 14 évesen kihullott a haja és az öszes szőrzete eltünt, ami azóta nem jött vissza és már nem is fog. Milyen hatással lehet ez az egész a leendő babánkra?
Üdvözlettel: Egy aggodó anyajelölt

Tisztelt Asszonyom!

Vannak olyan haj és szőrzethiányok, mely genetikailag öröklődnek, ennek kizárása céljából férjénel kromoszómavizsgálat feltétlenül indokolt lenne. Ugyancsak indokolt lenne andrológiai vizsgálat végzése is. Célszerű lenne genetikai központban jelentkezni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T.Doktor úr!

Nem orvosi problémával fordulok önhöz! Röviden:13 év alatt 6x voltam terhes,egyik baba sem maradt meg. Most végre találtam egy olyan orvost,aki kivizsgált.Annyi kiderült,hogy alacsony a progreszteron szintem.Emelett kértem hogy szeretnénk kromoszoma vizsgálatot is,hogy kizárjuk,hogy ott nincs semmi gond. Az orvosom a Nyirő Gyula Meddőségi Centrumába jár be külsösként.Kért is nekünk időpontot,mire közölték,semmi probléma nekünk ez 35 ezer forintba fog kerülni. Ezután érdeklödtem a korházban,hogy milyen indok szükséges ahhoz,hogy téritésmentesen elvégezzék,mire közölték,semmilyen,mivel ők továbbküldik egy másik intézménybe,akik utána kiszámlázzák nekik az összeget. Kérdésem,hogy miért nem tudják a tb felé a számlát küldeni.Felháboritonak tartom,hogy 6 vetélés nem elég indok ahhoz,hogy elvégezzék a vizsgálatot.Választási lehetőségem sajnos nincs,ha meg akarok gyözödni,nincs semmi gond,elvégeztetem a vizsgálatot,de elkeseritő,hogy 2003-ban itt tartunk.
Köszönettel P. B.

Tisztelt Asszonyom!

6 vetélés után igenis van lehetőség arra, hogy az egyébként igenis indokolt vizsgálatot térítésmentesen végezzék el. A TB indokolt esetben az ilyen irányú vizsgálatokat igenis fedezi. Célszerű genetikai központban jelentkezni, Budapesten ilyen a Hajnal Imre Egészségtudományi Centrumban, az Schöpf-Mérei kórházban, az I.Női Klinikán működik pl.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

Néhány dolgot szeretnék Ontol kérdezni, amelyekben nem vagyok teljesen biztos. Parlodel (2.5) gyógyszert szedek az alacsony PRG - progesterona szintemre. On szerint a megfelelo gyógyszert kaptam? Vagy van ennél jobb is? Azért kérdezem mert olyan rosszul voltam tole két napig, hogy azt hittem nem élem túl. Hánytam, csillagokat láttam, fájt a fejem stb. Ezek a tunetek normálisak ettol a gyógyszertol? Állítólag más bajom nincsen, de szerintem a méhem is nagyon kicsi 61x28x26-os. Az orvosom nem említette meg, hogy kicsi lenne, de én tudom, hogy az. Hogyan befojásolja ez a fogamzás képességét ill. képtelenséget? Lehetek ettol még terhes vagy erre is majd valami gyógyszert kell szednem? Utolsó kérdésem az lenne, hogy amikor az ember terhes milyen a huvelyváladéka? Olyan mint az ovulációkor vagy teljesen más? Válaszait és segítségét nagyon szépen koszonom,
Tisztelettel: H.H.

Tisztelt Asszonyom!

A Parlodel csak bizonyos esetekben gyógyszer az alacsony progeszteron szinteknek, nevezetesen akkor, ha az alacsony progeszteron szint okozója a magas tejelválasztási hormon szint. Hormonvizsgálatok nélkül tehát feltett kérdéseire nem tudok válaszolni. A méhe nem kicsi, akkor sem, ha ön úgy gondolja. Összes többi kérdéseire is csak megfelelő kivizsgálást követően lehetne választ adni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Régóta vagyok olvasója honlapjuknak, és nagyon sok információval lettem gazdagabb. Férjemmel 2,5 éve próbálkozunk, sajnos sikertelenül. 28 éves vagyok, fogamzásgátló tablettát 1,5 évig szedtem MERCILONT. A férjem andrológiai vizsgálata során kiderült, hogy Nála minden rendben van. Tavaly év novemberében, decemberében az orvosom Clostylbegit szedését javasolta, aminek nem lett eredménye, bár UH-on nem követtük az eseményeket. Januárban megtörtént a HSG vizsgálat, mely kimutatta mindkét petevezeték átjárhatóságát. A hormonszintem a menstuáció 2-ik napján a következő: Prolactin: 18,2 ng/ml, FSH: 4,9 mlU/ml, LH: 14,1 mlU/ml (ez egy kicsit magas az orvosom szerint) Oestradiol: 68,4 pg/ml, Testosteron 0,5 ng/ml. A menstruációm általában 38-42 napra jön meg. Az előző ciklust végig követtük UH-on és sajnos igen kevés tüsző 1-2 db érik, és azok a 16.napra mindössze 13mm körüliek. Az orvosom javaslata szerint újabb Clostylbegit kúrát, 2*1 dózisban indítunk, folyamatos UH vizsgálata mellett. Kérdésem lenne, hogy a késői menstruáció utal-e vmire? Mit tanácsol? Szükséges-e még vmilyen kivizsgálás? Jó úton haladunk-e?
Segítségét előre is megköszönve, H.Sz.

Tisztelt Asszonyom!

A "késői menstruatioja" ugyanazt jelenti, mint az elvégzett eddigí kezelések eredménytelensége. Valószínűleg hibás petefészek működése van, nem érik megfelelő petesejt a petefészkében. Hormoneredményei alapján elsősorban a policisztás petefészek szindróma (PCOS) lehetősége merül fel, melynek elsődleges gyógyszere a Clostilbegyt. Egyenlőre jó úton haladnak, azonban, amennnyiben még pár ilyen ciklusban nem jön létre tüszőérés, és tüszőrepedés, további kivizsgálás, illetve kezelés szükséges (pl. laparoszkópia).
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Ismeretlen eredetű meddőség miatt egy budapesti meddőségi intézetben veszünk részt a "lombikbébi" programban. Két stimuláción vagyunk túl, sajnos csak az elsőnél került sor az embriótranszferre. A másodiknál a 9 petesejtből csak 1(!) termékenyült meg és később a szerkezete se lett "szép" ezért nem javasolták a visszaültetést. Az első stimuláció során 10 petesejtből 2 termékenyült meg, és ezek szabályosan fejlődtek és 8 sejtes korukban visszaültették őket. A két megtermékenyült petesejt közül az egyiknél ICSI-vel a másiknál "spontán" történt a megtermékenyítés. Mi lehet az oka annak, hogy ilyen kis számban történik megtermékenyülés látszólag épnek tűnő petesejtek és egészséges spermiumok között? Feltételezhető-e valamilyen genetikai rendellenesség a spermiumok bizonyos százalékában? (Gondolom, hogy nem tartalmazhat a teljes állomány hibás gént, mert akkor ez a 3 megtermékenyülés sem jött volna létre.) Mit tudunk tenni a probléma megoldása érdekében? Milyen vizsgálatokkal lehet kiszűrni a genetikailag teljesen normális hímivarsejteket?
Köszönöm a válaszát: L. A.

Tisztelt Uram!

Bár kérdései teljesen jogosak és logikusak, csak azt tudom válaszolni, hogy az Önt ellátó központban kellenne érdeklődni a nemvárt eredménytelenség lehetséges okai után. Valószínűtlen, hogy genetikai okok lennének a háttérben. A konkrétumok ismerete nélkül azonban a megtermékenyülés elmaradásának okáról nem lehet nyilatkozni. Egyáltalán nem biztos, hogy az a spermiumokon múlott, lehet, hogy a petesejtek minősége nem volt megfelelő.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

30 éves nö vagyok. 2001. decemberében MRI vizsgálatot végeztek nálam (ennek oka egyik napról a másikra jelentkezö, majd tartóssá váló szédülés, halántéktáji fejfájás, tarkófájás, levertség, gyengeség), melynek során a középvonaltól jobbra egy 6-7 mm-es hypophysis microadenomát illetve pons teleangiectasiat állapítottak meg. 2002. márciusában megismételték az MRI-t, amely megerösítette a decemberi leletet. Azok a szakemberek, akik megnézték a leletet (neurológus, onkológus, háziorvos, illetve a fejfájásambulancián egy szakorvos), egy általános vér és vizeletvizsgálat illetve egy pajzsmirigyre irányuló vizsgálat kivételével semmilyen további vizsgálatot nem rendeltek el (ezek negatívok voltak). Kérésemre 2003. májusában ismét elvégezték az MRI vizsgálatot, amely már a következöket állapította meg: "Összevetve a képeket a 2001-es és a 2002-es MR vizsgálat képeivel, megállapítahó, hogy a normális nagyságú csontos sellában, melynek laminadurája a középvonaltól jobbra minimálisan kimélyült, szintén a középvonaltól jobbra egyérelmüen microadenomára jellemzö, mintegy 6 mm átméröjü halmozás elmaradás mutatkozik, mely a jelzett oldalon enyhén megemeli a diaphragme sellaet és jelenleg már enyhén balra tolja a hypophysis nyelét. A neurohypophysis normális nagyságú. Vélemény: hypophysis microadenoma mérsékelt fokú progressioval." Ezek után a neurológus kezelöorvos kért egy szem- és látótérvizsgálatot (amelynek eredménye negatív lett), egy általános vérvizsgálatot (eredménye negatív) illetve egy prolaktinra irányuló vérvizsgálatot, amelyet 2 hete leadtak, de még mindig nincs eredmény. Egyébként menstruációs zavaraim nincsennek, a ciklusom szabályosnak mondható (28-30 nap), semmilyen rendellenességet ilyen téren nem észlelek, hacsak azt nem, hogy kb. 1-2 éve különösebben nem vágyom nemi életre (a nemi életem gyakorisága kb. havonta egyszeri alkalom). A kezelöorvosom említette, hogy ha gyermeket szeretnék, akkor ezt jobb lenne minél hamarabb, mert késöbb talán már nem is lehet. Ez a közlése tovább növelte kétségbeesésemet. A párom (35 éves) még nem érzi magát elég felkészültnek gyermek vállalására, ezért még nem szeretne gyermeket. Kérdésem a következö lenne: 1. Van arra esély, hogy a microadenóma gyógyszeres kezelés során visszahúzódik és megszünik, vagy csak nem növekszik tovább? Ugyanis erröl az általam olvasottak nem szóltak, csak idegsebészeti úton történö eltávolításröl, illetve prolaktin rendellenesség esetén Bromocryptin szedéséröl írtak, ami helyreállítja a megfelelö hormonszintet. 2. Milyen esélyeim vannak gyermekszülésre, ha gyógyszeres kezelésre vagy netalán mütétre kerülne sor? Érdemes nekem egy növekedö microadenoma mellett gyermekszülésre vállalkozni vagy várjam ki a kezelés végét? 3. A kezelö orvosom (neurológus) elég lassacskán lép a kezelésben, vajon a problémám orvosi szempontból tényleg jelentéktelen és elég a lassú, komótos eljárás vagy mint ahogy az engem jobban megnyugtatna, inkább gyorsabban kellene eljárni?
Válaszát nagyon várom. Öszinte tisztelettel: A.

Tisztelt Asszonyom!

A magam részéről csak olyan vizsgálat elvégzését tartom indokoltnak, aminek terápiás konzekvenciáji is vannak. Ez az Ön esetéről nem mondható el: már csaknem 3 éve van egy lelet, amiben semmiféle továbblépés nem történt. Érthetelen, hogyha tényleg microadenomája van, akkor miért csak most történt hormonmeghatározás, az is csak prolaktin, annak sincs eredménye (a vizsgálat kb 2 óra alatt elvégezhető!). Miután ez a fajta daganat mindíg jóindulatú, az elsődleges kezelés gyógyszeres, a Bromocriptin mellett más lehetőségek is vannak. Kérdéseinek azért nincs értelme, mert kezelés nélkü természetesen csak rosszabbodás következhet be, de nem teljesen értem, ha már van diagnózis több, mint 2 éve, akkor miért nincs kezelés? Ha van egy olyan betegség, amit meg lehet gyógyítani, azt meg kell gyógyítani!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Szerencsére meddőségi problémám nincs, de szeretném megelőzni! Olvastam a korábbi levelek között, hogy egyik hölgynek a Diane 35 öt évi szedése után kezdődtek a problémái. A bőrgyógyász androgén típusó hajhullás miatt írta fel nekem ezt a gyógyszert. Ha a legkisebb esélye is fennáll, hogy problémát okoz a szüléssel kapcsolatban, kérem tájékoztasson erről, mert akkor inkább a hajhullást választom...
Köszönöm!

Tisztelt Asszonyom!

Pontosan fordítva van, mint gondolja: amennyiben hajhullásának ténylegesen hormonális okai vannak, pontosan a nagyobb zavarok elkerülése érdekében indokolt a Diane 35 szedése mindaddíg, míg ténylegesen teherbe szeretne lenni. Ez a gyógyszer ugyanis leállítja a hibás petefészek működést.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

TISZTELT DR. ÚR!

ENGEM MÁR KIVIZSGÁLTAK, HOSSZÚ ORVOSTÓL-ORVOSIG JÁRÁS UTÁN ÉS MEGÁLLAPITOTTÁK, HOGY A PETEFÉSZKEM EL VAN SORVADVA, AMI IGY NEM KÉPES PETESEJT TERMELÉSRE. MÁR ÉVEKKEL EZELŐTT JÁRTAM KEZELÉSEKRE, AKKOR AZ ORVOSOM IRT FEL FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTÁT, AMITŐL VISZONT VOLT MENSTRUÁCIÓM. A KÉRDÉSEM AZ LENNE, HOGY EZ, HOGY LEHETSÉGES? HA EGYSZER NEM TERMELŐDIK PETESEJT, AKKOR HOGYAN VOLT MENSTRUÁCIÓM?
TISZTELETTEL: GNÉ W. R.

Tisztelt Asszonyom!

Ha a petefészek nem termel hormont és petesejtet sem, attól még ha a petefészek hormonokat gyógyszer formájában bevisszük a szervezetbe menstruationak kell lennie. Ilyen kezeléssel egy 80 évesnek is lehet vérzést csinálni, attól még nem indul be a petefészek működés. Ezt amúgy hormonpótló kezelésnek is hívják. Problémájának mibenlétét kivizsgálási leleteinek ismerete nélkül természetesen nem tudom megállapítani.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Több mint fél éve TriQuilar tablettát szedek. Ezzel összefüggőek a kérdéseim. Az írisz-diagnosztika a napokban tejmirígygyulladást és a petefészekben lévő cisztát mutatott ki. Ez összefüghet-e ezzel a tablettával? Milyen hatással lehetnek ezek a majdani terhességemre? A fogamzásgátló tabletta csökkentheti-e a nem vágyat?
Válaszát előre is köszönöm: Zs.

Tisztelt Asszonyom!

Már sok beteg jelentkezett nálam azzal, hogy irisz-diagnosztikával megállapították petefészek cisztáját, egyiknek sem volt! Önnek sincs, a fogamzásgátló tabletta szedése mellett egyébként is szinte elképzelhetetlen! Ön olyanban hisz, mely tudományosan nem megalapozott, ez a web-lap pedig arra hivatott, hogy a mindenkor legmagasabb színvonalán próbáljon segíteni. Vagy most fordult rossz fórumhoz, vagy korábban, azt, hogy melyiknek hisz, viszont Önnek kell eldöntenie!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

35 éves leszek novemberben és babát szeretnénk (elsőt).Tavaly augusztusban hagytam abba a fog.gátlót, azóta rendszeresen van menzeszem,28 napnál sosem jön meg többre, az utolsó három 25 napos volt. Hőmérőzöm magamat,a hőm a cuklus közepén mindig megemelkedik, bár nem marad fent olyan stabilan mint tacaly, 37,2 és 37,4 között ingadozik.Még nem próbálkoztunk a babával, mert mostanában a menzeszem előtt "barnázom" és ezt előbb szerettem volna rendbe tenni. A nőgyógyászom megvizsgált ultrahanggal: nagyon vékony a nyálkahártya és mintha a méhem is kisebb lenne.(ekkor a voltam a 2.-ik barnázós napon a ciklusban).Másnap mentem 3.-ik napi vérvizsgálatra. Eredményeim: FSH 13,6 U/l LH 5,8 U/l Prolaktin 254,9 mU/l Progeszteron 5,2 nmol/l Estradiol 195,0 pmol/l Tesztoszteron 1,2 nmol/l Most nagyon meg vagyok ijedve mert azt olvastam,hogy ezek az emelkedett értékek petefészek kimerülésre utalnak. Megyek majd vissza a nőgyógyászomhoz az eredménnyel, de addig is legyen szíves megírni, hogy ilyen esetben mit lehet tenni és mekkora az esélyem a teherbeesésre.
Válaszát előre is köszönöm: Zs.

Tisztelt Asszonyom!

Egy viszgálat, nem vizsgálat! Eredményei valóban nem a legjobbak, éppen ezért ismételni kell, hátha csak laborhiba, vagy egyéb ok van a háttérbe. Ezzel együtt, nem hőmérőzni kell, hanem olyan orvos segítségét kérni, aki minél hamarabb hozzá tudja segíteni ahhoz, hogy terhes legyen!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T.doktor úr!

34 éves vagyok,8 hónapja próbálkozunk a férjemmel eredménytelenül.Volt egy vetélésem,nagyon korai stádiumban történt,nem is tudtam,hogy terhes vagyok,csak az egészségügyi kaparás után derült ki.A menstruációm a fogamzásgátló abbahagyása után csak fél évvel jött meg(7 évig Anteovint,5 évig Marvelont szedtem),3 hónapig normális volt,kb. 1 éve 2-3 heteket késik.Rákszűrés,ultrahang rendben,a nőgyógyászom peteérést serkentő gyógyszert javasolt.Az lenne a kérdésem megfelelő sorrend-e vérvizsgálat és petevezeték ellenőrzés előtt ezt javasolni,nem kellene előbb megnézni nincs-e pl. elzárodás?Mi a vizsgálat megfelelő sorrendje?A 2-3 hetes késésnél kell-e beavatkozás,vagy várni kell,hogy magától beálljon?
Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Asszonyom!

Önnek igaza van: számomra a sorrend nem szimpatikus, arról nem is beszélve, hogy férje vizsgálata is feltétlenül indokolt lenne! Először meg kell állapítani a betegséget és csk utána lehet kezelni!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

Tavaly januarban volt egy terhessegem, amit 9 hetesen spontan elveteltem. Ezutan az orvosom azt ajanlotta hogy 3 menstruacios ciklus utan probalkozzunk ujra. Semmilyen problemam nem volt, a menstruaciom rendben megjott, mind4en valtozatlan maradt. Szeptemberben elmentem ujra orvoshoz, mert megint meg szerettuk volna probalni es tudni akartam minden rendben van-e. Megnyugtattak, E-vitamint, vasat kaptam. Ezutan rendszertelen lett a verzesem es az orvosom ossze-vissza diagnosztizalt kicsi terhesseget es spontan vetelest. Ennek megfeleloen 1 hetig terhesseget megtarto gyopgyszereket majd 1 hetig antibiotikumokat kaptam, de nem jottem rendbe.Ez igy ment decemberig. Akkor abbahagytam minden gyogyszert es februar 14.-en vegre lett menstruaciom. Azutan semmi.Orvost valtottam, es aprilisban elmentem Bp-re. Hormonvizsgalatot javasoltak, Norcolut tablettara lett menstruaciom es a 3.-ik napi vervetel magas prolaktin szintet mutatott (242.5 mIU/L.) Minden egyeb hormon normalis.Status:Norm.k.genit.kp.vag.rendesnagy uterus.Szabad kornyezet. Az orvosom nagyon biztatott, Bromocriptinnel levisszuk ezt a Prolaktint es terhes leszek. De azert ha nagyon akarom adhat Clostylbegit-et es akkor biztos. A Clostylbegit-et a ciklus 3,4,5,6,7.-ik napjan kell beszedjem. Hogy megjojjon szedjek Norcolutot mint utobb. Bromocriptinbol elso heten felet majd naponta egy egeszet. A problemam a kovetkezo:most Norcolutra sem jott meg...Mit csinaljak? A 21-ik napon kellene mennem ujra hormonra. De most nincs menstruaciom. Meddig szedjem igy a Bromocriptint? Nagyon el vagyok keseredve, mar kezdtem beleelni magam hogy ebben a honapban meglesz a gyerek is, amit nagyon varunk. Remelem nem tartottam fel hosszura sikerult levelemmel...
Jo egeszseget es munkajahoz sok sikert kivanva: Sz. L.

Tisztelt Asszonyom!

Lehet, hogy Ön még mindíg nem találta meg az igazit és ez nem férjére, hanem orvosára vonatkozott! a 242 prolaktin szint normális, tehát nem tudom, hogy mire kell szednie a Bromocriptint. Több vizsgálat nem is történt? Olyan orvost kellene keresnie, aki valódi kivizsgálási leletek alapján valódi diagnózist állít fel és azt valóban kezeli is!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Ur!

Szeretnék érdeklödni, hogy mik a méhen kivüli terhesség korai tünetei, panaszai? Milyen eljárással kezelhetö a korai stádiumban és mik az esélyek a teljes gyógyulásra, illetve milyen következményekkel jár? Segitségét elöre is köszönöm!
Üdvözlettel K.

Tisztelt Asszonyom!

A kezdet tünetek ugyanazok, mint a terhességiu tünetek: vérzéskimaradás, hányinger, mellfeszülés, stb. Nem akkor kell feliemerni, amikor komolyabb panaszokat, mely annyit jelent, hogyha terhességre gyanú van, azonnal el kell menni orvoshoz, aki 2 héttel a vérzéskimaradás után így már meg tudja állapítani, hogy a terhesség méhen belül, vagy méhen kivül van. Fontos, hogy ez olyankor történjen már meg, amikor panaszokat még nem okoz. Ekkor laparoscopiával még biztonsággal gyógyítható, esetleg még úgy is, hogy a petevezeték funkciója megmaradjon.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Egy vidéki meddőségi kp-ba járunk, mert minkét oldalon lezárt petevezetékem miatt lombikbébi programban kell részt vennünk. Válaszaiban mindig kiemeli, hogy a HSG vizsgálat nem kizárólagos bizonyíték a lezáródásra, javasolja a laparoszkópiás vizsgálatot.Nálam már megkezdődött a stimuláció, miért nem végezték el előtte ezt a beavatkozást? Nem hagy nyugodni a gondolat, hogy talán más úton-módon is esélyem lenne a gyógyulásra, a spontán teherbeesésre! Bánom, hogy nem akadtam korábban erre a honlapra, mert akkor konkrétan megkérdezhettem volna az orvosomtól,talán már késő a megkezdett hormonkezelés miatt. Mi az Ön meglátása?
Köszönettel:F.T.

Tisztelt Asszonyom!

A megkezdett stimulációt már ne hagyja abba, ha azonban nem sikerülne teherbeesnie, indokolt lenne a következő kísérlet előtt a laparoscopia elvégzése.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Ahogy olvastam a megjelent, kétségbeesett leveleket esetünk nagyon sokban hasonlít egy-két esetre, de szeretném ha mégis véleményt mondana, megerősítene abban, hogy jó úton haladunk afelé, hogy gyerekünk legyen! Férjemmel három éve sikertelenül próbálkozunk a teherbeeséssel. Nála mindent rendben találtak mikor 1 éves sikertelenség után orvoshoz fordultunk. Nálam azonban petevezeték gyulladásokat / sosem éreztem erre utaló jelet, fájdalmakat! / diagnosztizáltak. Majd volt HSG, ahol nem állapítottak meg elzáródást. Ezután a hormonvizsgálat magas prolactin szintet mutatott, amire háromhavi Bromocriptint kaptam, és a hipofízisben egyértelműen nem volt kimutatható daganat. Azonban a peteérésem így sem volt szinte egyetlen ciklusban sem. Ezután történt meg hat egymás utáni sikertelen Inszemináció. A kezelőorvosunk javaslatára kerültünk egy meddőségi központba, ahol a szükséges előkészületek után megtörtént az első IVF-embrió-transzfer, ami szintén sikertelenül végződött. A következő vizsgálatok során az orvosunk PCO szindrómát állapított meg és egy MERCKFORMIN nevű gyógyszert kaptam, napi 2x1 szemes adagokkal. Jelenleg is ezt szedem (közel három hónapja) és most állunk a második IVF előtt. Kérdéseim a következők lennének: 1.) Ha már rég nem szedem a Bromocriptint a prolactin-szintem megnőhet-e újra, vagy a PCO kezelése erre is hatással van? 2.) A PCO kezelésére a MERCKFORMIN hatásos gyógyszer-e, vagy ez csak tünetileg /átmenetileg / szünteti meg a bajomat? 3.) Van-e más gyógyszer a PCO kezelésre? 4.) Ha a MERCKFORMIN kifejti a várt hatását spontán eshetek-e teherbe, vagy a PCO-szindrómából nem lehet kigyógyulni? 5.) Ön szükségesnek tartja-e az újabb IVF-et? 6.) Egy másik levélben olvastam az ASPIRIN jótékony hatásáról az IVF programban. Ez mit jelent? És ha igen, hogyan kell szedni? Várom mielőbbi válaszát!
Maradok Tisztelettel: Cs-né

Tisztelt Asszonyom!

1. A PCO szindrómában magas prolaktin szintek szoktak lenni, mely a fenálló hormonzavar következménye. Amennyiben nem szedi a Bromocriptint valószínűleg megint emelkedni fog a prolaktin szintje. 2. A Merckformin a PCO szindrómában fenálló cukorháztartási zavarokat hivatott rendezni, ma úgy tűnik, hogy ez nem gyógyítja meg a PCO-t, szedése azért előnyös, mert esetleg így kisebb kockázata van egy későbbi cukorbetegség kialakulásának. 3. A PCO kezelésére gyógyszeres eljárás nincs, a petefészek normális működése az ovuláció indukciós kezelésekkel csak egy ciklusra vonatkoznak. Amennyiben valaki nem akara terhes lenni a Diane 35 fogamzásgátló tabletta szedése javasolt. 4. a 2. pontban leírtak ide is vonatkoznak. 5. Lehetséges lenne laproscopiát végezni és annak kapcsán elroncsolni azokat a kis tüszőket, mely fenttartja ezt a hormonzavart. Már csak azért is kívánatos lenne ennek elvégzése, mert a HSG nem biztos diagnózis, tehát elképzelhető, hogy nincsenek is elzásódva a petevezetékei, tehát nem biztos, hogy csak IVF-fel eshet teherbe. 6. Az Aspirin gátolja annak a hormonnak a képződését, mely a méh összehúzódásokat (görcsöket) okozza, ez a prosztaglandin. Elvileg hatásos, de egyáltalán nem nevezhető csodaszernek. Napi 1 tabl szedése ajánlott.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Tavaly már kerestem Önt kérdésemmel és nagyon örültem akkori válaszának; most is remélem, hogy segít nekem. Akkor azt írtam Önnek, hogy a teljes menstruáció hiánya miatt nem esek teherbe. Ez lehet sokmindentől nálam: túl sok/túl megerőltető sport, szigorú diéta, korábbi fogamzásgátló szedése...Igazából már nem is érdekel az oka; én csak szeretnék egy kisbabát. 8 orvos "elfogyasztása" után jelentkeztünk egy budapesti meddőségi centrumban, ahol csodával határos módon elértek egy vérzést de sajnos egy következő havi menstruáció nem követte. Ismét 1 hónap hormonkezelés (Estrofem, Provera, Serophene és valami injekció kétnaponta) után sikerült megint menstruálnom, kétnaponta ultrahangon ellenőrizték a petesejtek növekedését: ez a 16. napon lett kedvező, 20x20mm. Petesejtrepesztés, majd insemináció következett, majd Progeszteron kúp napi háromszor.Az inszemináció két hete volt, holnap megyek ultrahangra. Az itthoni teszt negatív lett sajnos és menzeszem se lett. Leálltam az erős sportról és nagyon vigyázok arra, hogy kellő mennyiségű tápanyagot fogyasszak; ezért nagyon bíztam az inszemináció sikerében. A kérdésem az lenne, hogy mennyire sikeres az inszemináció ilyen esetben, amikor a páciens hormonális problémákkal küzd, illetve amikor a páciens nem menstruál. 28 éves vagyok. Másik kérdésem, hogy ha nem sikerült a terhesség, akkor miért nem menstruálok??? Hiszen jól felépült a nyálkahártya (8mm) és a petesejt is megérett (igaz csak egy árvácska). Akkor meg mi történ út közben: elpárolgott? Előre is köszönöm a válaszát; biztosan rengeteg levelet kap.
Tisztelettel: Dné J. Á.

Tisztelt Asszonyom!

Vizsgálati leletei nélkül nem tudom megállapítani, hogy mi a probléma. Az, hogy megfelelő kezelés mellett egy ciklusban beindul a peteérés és jelentkezik a vérzés még nem jelenti azt, hogy törvényszerű, hogy terhes is lesz!. Egy ciklusban az esély a terhességre nem több, mint 20 %, de csak akkor, ha egyébként minden rendben van! Én úgy gondolom, hogy alapvető kivizsgálása az elfogyasztott 8 orvos ellenére még nem történt meg. A meddőség kivizsgálása az orvos részéről szakértelmet, a beteg részéről pedíg türelmet igényel. A türelem azonban nem azt kell, hogy jelntse, hogy újabb sok időt vesztegessen: megfelelő kivizsgálás után, a megfelelő kezelést kell végezni! Az erős sportnak valószínűleg semmi köze nincs problémájához.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Meddőségi kivizsgálás alatt állok. A ciklus 22. napján progeszteron szint meghatározás miatt vérvételen voltam. Az eredményem 92,3 tized lett! Az orvosom jövő hét közepén rendel legközelebb, így nagyon ideges vagyok, mert nem tudom mit jelent ez a magas érték!?
K. Csné

Tisztelt Asszonyom!

Magas progeszteron esetleg terhességet jelent, egyébként túl magas érték ennek a hormon vonatkozásában nincsen!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves doktor ur!

Kerdesem a kovetkezo: ha a Clomid tablettat nem peteeres-elegtelenseg, hanem "luteal phase defect" (elnezeset kerem, az Egyesult Allamokban elek es nem tudom, hogy hivjak ezt magyarul) helyrehozatalara irtak fel, mi a helyes szedesi programja? Ebben az esetben is a ciklus elejen (nekem az 5-9 nap kozottre irta fel az orvos) kell szedni? Szukseges ilyen esetben is a 12/13.napon ultrahang-vizsgalat? Az elso honap utan kell-e emelni az Clomid adagjat (es ha igen, milyen mertekben?)? Egy esetleges terhesseg eseten milyen gyogyszert kell (ha kell) szedni, hogy a terhesseg megmaradjon?
Valaszat elore is koszonom, W. E.

Tisztelt Asszonyom!

Természetesen luteal phase defect esetén is a ciklus első felében kell szedni a Clomid-ot! Ennek magyarázata, hogy megfelelő tüszőfejlődés esetén nem lesz sárgatest elégtelenség (luteal phase defect). Az adagolás és ellnőrzés is ugyanaz. Magam részéről nem értek egyet az adag emelésével, de vanak akik ezt máshogy gondolják.Terhesség létrejötte esetén azonban sárgatest hormonpótlás (progesterone) szükésgeaz első 6-10 hétben!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Doktor Úr!

Meddőségi központban sajnos PCO-t diagnosztizáltak nálam. Az lenne a kérdésem, hogy milyen esélyei lehetnek a teherbeesésnek inszeminációval ennél a betegségnél? Ha nagyon leegyszerűsítem a dolgokat: itt arról van szó,hogy csak 1 db. petesejtet kell előcsalogatni a sok kis tüszőből, ugye? Elvileg "mindössze ennyi" kell a teherbeeséshez? Milyenek az Ön tapasztalatai a PCO-s betegek teherbeesése szempontjából?
Válaszát előre is köszönöm: P.

Tisztelt Asszonyom!

A PCO jól kezelhető betegség, a petesejt "előcsalogatására" több módszer lehetséges, mely közül az elsődleges a gyógyszeres kezelés, de lehetséges kisműtétes (laparoszkópos) beavatkozás is. Inszemináció végzése önmagában csak a PCO miatt indokolatlan és nem növeli az esélyeket a teherbeesésre!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Párommal már 1 éve szeretnénk babát,de sajnos eddig nem sikerült .A történetünk a következő.2X volt lc-m endometriosis miatt és mindkettő után 6 -6 hónapos kezelés/Danoval ill. a második után Zoladex szuri/.2002 ?szén volt egy ell. lc,mert nem lettem 6 hónapon belül babás,és akkor nem volt nyoma endonak,de megnézettem a petevezetékeket és az orvosom szerint csak a jobb oldali átjárható /magától/ a balon nem tudott segíteni.Kértem ,hogy nézzük meg a hormonokat és a páromat is vizsgálják meg,a hormonok állítólag jók és a párom is rendben van.Felírt clostilbegyt-et és 3 hónapig szedtem ,minden ciklusban uh-n megnézett a 14-18. nap között.Mindíg 1 domináns tüssző volt és több pici.De a harmadik ciklusban azt mondta,hogy túl vagyok stimulálva megnagyobbodott a jobb oldali petefészek,2 hét múlva újra menjek.2hét múlva ugyan ezt mondta.Tegnap ismét voltam nála és azt mondta hogy 2 hét múlva ismét menjek,én erre rá kérdeztem,hogy ez mikor fog elmúlni vagy mitől.? azt mondta ha 2 hét múlva nem múlik el akkor lapar lesz megint,mert ki kell szúrkálni a petefészkemen lév? cisztákat.Ezek szerint nem megnagyobbodott és nem a petefészkemmel van a baj,hanem ciszta lett rajta.Én úgy tudom,hogy ha a cisztákat kiszúrják az utánna ugyanúgy telítődhet!Én nem szeretném megint az lc-t,mivel már 3x volt.Doktor úr mit javasol?Én úgy gondolom,hogy dokit váltok csak sajnos nem tudom,hogy itt Szegeden van e olyan orvos aki esetleg meddőségben is jártas,mert úgy érzem,hogy az orvosommal csak az időt húzzúk és bizony én is lassan 30 éves leszek, a párom pedig 33.Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel,Kné K.

Tisztelt Asszonyom!

Önnek mindenben igaza van, olyan orvost kellene találnia, aki megfelelően tud segíteni az Ön problémáján és nem Önnek kellene kitalálnia az elvégzendő vizsgálatokat, beavatkozásokat és kezeléseket. Szeged vonatkozásában nem vagyok eléggé járatos ahhoz, hogy konkrét személyt ajánljak.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor úr!

Több éve mióta abbahagytam a fogamzásgátló tabletta szedését kimarad a vérzésem, túlsúlyos vagyok és eddig az orvosok azzal "intézték el" az ügyet hogy fogyjak le és rendbe jön minden. Mégcsak most vettem rá magam hogy egy másik orvost felkeressek aki hüvelyi ultrahang segítségével megállapitotta hogy a petefészek tok meg van vastagodva és igy nem tud kiszabdulni a petesejt. Tehát most teherbe sem tudnék esni. RÁADÁSUL A PETEFÉSZKEM POLICISZTÁS. Azt is mondta hogy gyógyszeresen nincs sok remény a gyógyulásra, muszáj lesz megműteni. Amikor ezt meghallottam szinte rosszul lettem és nem is tudtam feltenni a kérdéseimet. Most az orvos meg elment szabadságra. Tudna nekem válaszolni a következőkre?: 1. Érdemes-e gyógyszerrel próbálkozni vagy inkább menjek neki a műtétnek? Nem szeretnék gyógyszert szedni igazság szerint, félek hogy az is még több súlynövekedést okozna meg amúgy sem.. 2. Ez rutinműtétnek számit? Vagy súlyosabb? 3. Interneten olvastam hogy nem muszáj felnyitni a hasat emiatt. Ez igaz? Hüvelyen keresztül is ki lehet égetni a tokot? (Ezt olvastam, nem tudom igaz-e) 4. Mi a tok megvastagodásának az oka? A sok évi fogamzásgátló tabletta szedése és váltogatása? A túlsúly? Az érzelmi válság? A rengeteg stressz? Ez mind esélyes tényező lehet nálam. Mennyire súlyos Policisztás Petefészek Szindróma és ez a tok vastagodás? NAGYON MEGKÖSZÖNÖM ELŐRE IS A VÁLASZÁT. NAGYON AGGÓDOM. VÁROM MIHAMARABBI SEGITSÉGÉT.
M. I.

Tisztelt Asszonyom!

A policisztás petefészek szindróma egy nagyon gyakori betegség, mely ismeretlen eredetű, de biztonsággal állítható, hogy mindazon tényezők, melyeket említett, kialakulását nem befolyásolják. Sőt a fogamzásgátló szedése határozottan jó volt! A betegség elsődleges kezelése gyógyszeres, műtétes beavatkozás csak akkor indokolt, ha ez nem vezet eredményre. A műtét is laparoszkópiát (hastükrözés) jelent, melynek során lehetőség van a sok apró tüsző elroncsolására. Ma egy ilyen betegség miatt hasműtétet végezni indokolatlan!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

3 héttel ezelőtt lombikprogramon vettünk részt a férjemmel, a 4 petesejtemeből egy sem termékenyült meg, illetve szerkezetileg hibásak voltak. Azóta voltunk konzultálni az orvosomnál és azt javasolta, hogy a következő programnál olyan speciális injekciót kapnék a hormonok mellé, amely "kikapcsolja" a központi idegrendszert, illetve mesterségesen irányítaná, hogy a petesejtek normális szerkezetűek legyenek. Kérdésem az lenne, hogy van-e valamilyen kockázata ennek a gyógyszeres beavatkozásnak, illetve mennyi esélye van annak, hogy szabályos szerkezetű lesz a petesejt. ( 2 darab petesejtem sejthártyahibás volt). Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Hné F. N.

Tisztelt Asszonyom!

Az ilyen kezelésnek kockázata nincsen, a magam részéről lombik bébi ciklusban enélkül petefészek stimulációt nem is végzek.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

Évek óta próbálok teherbe esni, de sajnos ritkán van peteérésem (hőmérőzés, LH teszt alapján). Clostylbegitet már szettem, többet nem kaphatok egy darabig. Tudna-e olyan gyógynövényt vagy élelmiszert/ételt ajánlani, amely hasonló (nem baj, ha gyengébb) hatást fejt ki, mint a Clostylbegit (vagyis peteérést serkent)? Sajnos az orvosom csak szeptemberbe jön vissza szabadságáról, így addig jó lenne egy terhességet összehozni, mivel endometriózisos kezelésem (LSK, GnRh, LSK) után 4 hónap telt el spontán próbálkozással, az idő meg csak telik. Várom válaszát,
Tisztelettel: A.

Tisztelt Asszonyom!

Ami az endometriosis kezelését illeti, eddíg jó úton járt. Mostmár nem! Önnek nem gyógynövényre, "gyengébb hatásra", hanem mielőbbi terhességre lenne szüksége, miután az idő múlásával endometriosisa kiújulhat. Tanácsolni tehát csak azt lehet, hogy minél előbb olyan gyógyszeres kezelésben részesüljö, amely arra hivatott, hogy beindítsa a rendes petefészek működést.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

'99 szeptemberében született meg első gyermekem, ekkor voltam 24 éves. Eléggé "nehezen jött össze". 8 éve vagyunk együtt a férjemmel, soha nem védekeztünk. Terhes nem voltam és nem is lettem. Egy éven keresztül próbálkoztunk, hogy gyógyszerrel vérzést idézzének elő nálam, majd Clostilbegytet szedtem. Az utolsó adagom már 10 napig 3x1 tabletta volt. Kaptam 2 nap injekciót. Ekkor fogant a gyermekünk. Igazából soha nem volt rendszeres a menstruációm. Most újból szeretnék egy kisbabát. 2000 júliusa óta spirálom van. A szülés óta csak 2-szer jött meg magától a vérzésem. Felkerestem akkor az orvost, azt mondta, hogy ne aggódjak amíg nem akarunk újból gyereket. Múlt héten jutottam el újból hozzá, laborba küldött. Most szedem a Norcolutot (2x1), hogy vérzésem legyen, majd leszedi a spirált. A laboreredményeim: LH 16.0 U/l (1.2--103.0), FSH 9.1 U/l (1.8--22.5), Prolaktin 127.6 mIU/l (87.0--695.0), Tesztoszteron 2.38 nmol/l (0.30--2.60), Progeszteron 2.6 nmol/l (1.0--59.0). A határértékek között vannak. Egyéb laboreredményeim rendben vannak. Menstruációm már 5 hónapja nem volt (akkor is gyógyszerrel). A kérdésem az lenne Önhöz, hogy ezek az eredmények mit mutatnak? Az orvosom (akit a jövő héten keresek fel újra) említette, hogy a peteérést kell elősegíteni valószínűleg. Majd megint Clostilbegytet kell szednem? Elfogadható-e az, amit ő javasolt, hogy hőmérőzés, Clostilbegyt, próbálkozás? Hormonkezelést javasol-e Ön? Szervi elváltozást semmit nem találtak sem nálam, sem a férjemmel, aki annak idején volt andrológusnál, minden rendben volt nála. Tudom, kicsit korai aggódnom, mert még csak most kezdjük el az újabb gyermek "összehozását", mégis aggódom amiatt, hogy talán nincs peteérésem. Kérem, válaszoljon mihamarabb.
Köszönettel: J.

Tisztelt Asszonyom!

Egyáltalán nem korai aggódnia, sőt eddíg sem úgy történtek a dolgok, ahogy kellett volna. Peteérése nincs, a leírtakból az un. policisztás petefészek szindróma (PCO) valószínűsíthető. Ennek első gyógyszere tényleg a Clostilbegyt, de a peteérés hőmérőzéssel való nyomonkövetése nem XXI. századi módszer. Azt hiszem inkább olyan szakemberhez kellene fordulnia, aki járatos a meddőség kezelésben. A leírtak alapján jelenlegi orvosa nem úgy tűnik, hogy ennek a kérdésnek a szakembere.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

23 éves vagyok, még nem szeretnék gyermeket, de szeretném tudni, hogy az orvosom megfeleloen kezelt-e. Tavaly augusztusban kb. két év után hagytam abba a Mercilon szedését. Egyrészt visszatéro fertozések, másrészt eros migrén miatt. Ez után menstruációm visszaált az addig megszokott 32-34 napra. Februárban azonban volt egy vérzéskimaradásom. Ekkor az orvosom Norcolutot írt fel, amire rendesen megjött a megvonásos vérzés, majd következo hónapban a menstruációm is. Sajnos azonban ez után újra nem jött meg a vérzésem, és felkerestem a doktort. Úgy gondoltam, hogy ennek utána kell járni. O kicsit csodálkozva (Gyermeket akar ???) fogadott, de végülis újra Norcolutot írt fel, és a vérzés második napján (nem a harmadikon kellene? ) hormonvizsgálatra küldött. Ennek eredménye: TSH.:2.18 LH.:4,8 FSH.:7,0 Estr.:0,04 Progest.:4,10 Prolact.:29.20. Sajnos mértékegység nincs a papíron. Azt mondta, hogy a prolaktin szintem magas, és ettol lehet a vérzészavarom. Valamint azt mondta, hogy csak akkor kell ezt kezelni, ha gyermeket szeretnék. Azt szeretném megtudni, hogy kellene-e ilyen estben mindenképpen adenoma felé további kivizsgálást csinálni, valamint, hogy ha tartósan fenáll a magasabb prolaktin szint, ez nem vezethet- e ahhoz, hogy késobb sokkal nehezebb legyen visszaállítani a rendes hormonális állapotokat? Kb négy év múlva szerettem volna gyermeket, de félek, hogy addig nem várhatok. Ha teljesen leáll a peteérés elegendo kb. négy év múlva elkezdeni a kezelést ? Nincs az már túl késon ?
Válaszát elore is köszönöm! Tisztelettel: F.V.

Tisztelt Asszonyom!

Egy hormonvizsgálat alapján nem szabad diagnózist felállítani, tehát én sem tudom megmondani, hogy mi a probléma Önnél. Tovább kellene vizsgálni (pl. ultrahang). Prolaktin szintje nem olyan magas, hogy emiatt adenoma irányában bármilyen vizsgálatot kellene végezni. Ajánlatos lenne azonban a megfelelő kivizsgálás után ismét fogamzásgátlót szedni, amennyiben most még nem szeretne terhes lenni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

8 éve próbálkozunk gyermekáldásért, sikertelenül. A Kaáli Intézetben három sikertelen beültetésem volt. Tudomásom szerint minden szükséges vizsgálatot elvégeztek rajtam is és a férjemen is. Az eredmény minden esetben negatív volt. (Az orvos szerint jó lenne már valamit találni, mert akkor lehetne kezelni...) Elégséges petesejt érik, szépen osztódik, 1-3-3 volt a beültetettek száma. A második alkalommal pozitív volt a teszt, de mire beértem a vér vételre, már nem volt baba. A kezelőorvos nagyon bizakodott, ezért a harmadik alkalom után progeszteron injekciót is kaptam az uthrogestan mellé. Az eredmény: semmi. Egy másik intézményben, hasonló problémával kezelt ismerősnek azt mondta a kezelőorvosa, hogy lehetséges egy cista vagy mioma a méhen belül, amit az UH nem mutat ki. Ez okozhatja, hogy nem tapad meg a petesejt. Ilyen irányú vizsgálatot tudtommal nálam sem végeztek. 36 éves vagyok, soha nem volt eü küretem sem. Amíg nem vettem részt a lombik programban évente egyszer rendszeresen jártam rákszűrésre, nőgyogyászati vizsgálatra. Lehetséges, hogy egy ilyen mioma, vagy cista legyen az ember ben, miközben nagy tudású intézményekben folyamatosan vizsgálják nőgyógyászati szempontból? Milyen vizsgálat/kezelés a hysteroscopia? Amennyiben volt már petevezeték átjáráshoz vizsgálat (negatív eredménnyel), szükséges lehet laporoscopia? Elnézést a tudálékoskodásért, de amikor semmi oka, hogy miért nincs, már mindent összeolvas az ember.
Válaszát köszönettel várom. R.né

Tisztelt Asszonyom!

A hiszteroszkópia egy olyan eszközös vizsgálatot jelent, mely egy optika bevezetését követően a méh üregében való tájékozódást tesz lehetővé. 3 eredménytelen IVF végzését követően ennek elvégzése mindenképpen indokolt. Amennyiben laparoscopiája még nem volt az is feltétlenül indokolt lenne. Amennyiben ezen vizsgálatok még nem történtek meg, akkor csak azt nem értem, hogy mire vonatkozik, hogy "minden szükséges vizsgálatot elvégeztek" ?
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Dr Török Attila!

Előző levele megerősítette bennem, hogy az orvosom nem végzett el minden vizsgálatot. Ezekután az Optimális Családtervezési Központba új orvossal folytattam. Vérvételre küldött el, ami a menszesz 3. napján történt. Az eredmény: Luteinizáló hormon 3.7 U/L FSH 21.2 U/L Prolaktin 286.8 mIU/L hTSH 1.449 mU/L Closbegytet a vérzés 3. napjától a 7.napig 2x1-et kellett szednem. A 12. napon történt az inszemináció és előtte egy nappal Profasi injekciót kaptam. A menszeszem ennek ellenére megjött. Kérdéseim: A vérvétel vizsgálatomnál mely eredmény tér el az átlagtól, és mit befolyásol mire hat az a hormon. A closbegyt gyógyszer hormon tartalmú-e, mert dobozában nem volt tájékoztató leírás. Az inszeminációnál milyen esélyek vannak arra, hogy terhes legyen valaki. Ezek felett van- e még olyan vizsgálat ami szükséges lenne az én esetemben. Lapanoscopia, Hysterosalpingographia, Spermatogramm volt.
Köszönettel: K.N

Tisztelt Asszonyom!

Az Optimális Családtervezési Központ, mint ahogy a nevében is benne van, nem meddőségi központ, mint ahogy nem is szerepel a www.infertility.hu honlapján sem az ajánlott központok között. Az inszeminációt nem a 12. napon kell végezni, hanem amikor megérett a petesejt, ezt ultrahnag vizsgálattal és hormonmeghatározással lehet megállapítani. A profasi injekció beadását követően 40 óra múlva lesz a tüszőrepedés és nem másnap. Tehát minimális esélye volt arra, hogy terhes legyen! A Clostilbegyt a szó szoros értelmében nem hormontartalmú gyógyszer, egy un. antiösztrogén. A 3 napon mért 21-es FSH további tisztázásra szorul, ha ez tényleg ennyi, akkor noncs vesztegetni való ideje, mielőbb olyan központban kellene jelentkeznie, ahol a kor színvonalának megfelelően tudnak foglalkozni problémájával.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

2002. augusztusában hagytam abba a fogamzásgátló szedését mivel kisbabát szeretnénk, azót rendes menstruációm nem volt, csak némi barna folyásom. 2003. márciusa óta pedig még az sem. Nőgyógyászom Clostylbegytet írt fel, hogy a menstruációm 5 napján kezdjem el szedni, de azóta sem menstruálok így ki sem váltottam a receptet. A héten csütörtökön ismét jelentkezett egy kis barna folyás. Most tanácstalan vagyok, hogy elkezdejem-e szedni a gyógyszert, vagy férjemmel együtt keressünk fel egy meddőségi központot.
Köszönettel: B.

Tisztelt Asszonyom!

Kivizsgálásra lenne szükség egyenlőre és nem kezelésre! Tehát feltétlenül keressenek meg egy meddőségi központot.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

33 éves férfi vagyok. A feleségemmel egy éve probálkozunk eredménytelenül. Fél évvel ezelőtt a csaladtervezési központban elvégzett spermavizsgálat nálam minden étéket rendben talált. Most egy másik andrológiai rendelésen a korábbi 27 mill / ml spermaszám helyett 2-4 mill / ml eredményt találtak. Ez semmi jót nem jelent mondták. Az elmúlt fél évben semmilyen betegségem, műtétem, fertőzésem, lázam nem volt. Mi okozhatta ezt a csökkenést? Van megoldás?
Köszönettel

Tisztelt Uram!

A napi ingadozás nagyon nagy a spermiumok részéről, tehát továb kellene vizsgálni. Nem csupán a spermiumok minőségét, hanem az okokat is fel kellene tárni! Ez ugyanolyan, mint a láz: ez csak egy tünet, melyet okozhat a vírusfertőzéstől kezdve, a daganatokig, a maláriáig, a kiszáradásig nagy sok minden. Önnél azt kellene tehát megállapítani, hogy a leírtakat mi okozza!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Lehet-e ön szerint, hogy egyetlen hormonszint vizsgálat alapján azt mondja a nőgyógyászom, hogy változó korban vagyok, miközben éppen betöltöttem a 33. évemet?? Főleg az után lehet-e ezt kategorikusan kijelenteni, hogy több, mint fél éven át Duphastont szedetett velem, mert szerinte rövid a ciklusom és így biztos a vetélésem. ( Vetélésem még soha nem volt, mert terhes sem voltam soha.) A gyógyszer szedése alatt, a 7. hónapban megszűnt a mensesem. Én a magam kontójára abbahagytam a gyógyszer szedést. Ezalatt volt a laborvizsgálat, amiről annyit tudok, hogy a FSH és LH hormonok magas szinten álltak. Majd a menstruációm megjött. Az orvosom a mensesemről nem tudott és a telefonban közölte az eredményt, miszerint: "Asszonyom, ez a változókor." Azóta megint megjött a mensesem és a doktor úr megismételtette a vizsgálatot. Most a hormonszintek szerinte "elfogadhatóak", ám de a prolaktin szint "enyhén magas"."500 helyett 580" Tisztelt Doktor Úr, én magam nem vagyok orvos. Egyetemet végeztem, de meg nem értem azt, ami velem történik. Az orvosom szerint a menses kimaradását nem okozhette a Duphaston, mert havonta csak 10 szemet kellett szednem. Azt mondja, hogy ez a bizonyos prolaktin, ez egy stressz-hormon és én meg éljek nyugodtabban. Hiába kérdezem, hogy most baj van-e velem, avagy nincs, nem értem, hogy mit mond. Most már nem mondta ezt a változókor-dolgot, de az ellenkezőjét sem. Annyit tudok, hogy ha nem esek teherbe, akkor megint megböknek, majd valamikor októberben. Azt is mondta, hogy szerinte nem fogok teherbe esni ilyen prolaktin szinttel. De gyógyszert ne szedjek, ne csináljak semmit. Én meg persze, hogy kisbabát szeretnék. És meg is tennék érte bármit, de fogalmam sincs ezek után, hogy mit. Mit szól ehhez Doktor Úr? Köszönöm, ha válaszol. Előre is.
Tisztelettel: M.

Tisztelt Asszonyom!

Önnek természetesen sokmindenben igaza van, legfőképpen: egy hormonszint alapján nem szabad diagnózist felállítani. Természetesen a leírtak alapján én sem tudok konkrétumot mondani, de egyvalami biztos: minél előbb olyan orvosra van szüksége, aki meg tudja állapítani, hogy mi a baj és azon megfelően tud is segíteni. Időhúzásra nincs szükség, gyógyszer nélkül nem fog meggyógyulni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Én 28 éves vagyok, a férjem 31, már három éve próbálkozunk, de eddig sikertelenül. Már túl vagyok egy IVF kezelésen, amikor 4 petesejtet sikerült nyerni, de egy sem termékenyült meg. A férjemnél minden rendben spermiumszám: 112 m/ml, mobilitás:80%, gyors progresszív 72% a többi lassú, helyben mozgó vagy nem mozgó. Nálam a menses második napján való vérből a következő eredmények lettek, FSH 5,6 IU/l, LH 5,6 IU/l, Progeszteron 5,2 nmol/l, Ösztradiol 260 mol/l , nem tudom, hogy eredmények jók vagy rosszak, de a doktor nem tulajdonított neki nagy jelentőséget. Milyenek a normál adatok? Most volt az első ICSI kezelésem, ismét 4 petesejtet sikerült nyerni, de csak egy termékenyült meg, amit vissza is ültettek (a többinél sejtes problémára hivatkoztak). A nyálkahártya vastagságának milyenségére a doktornő az mondta, hogy megfelelő, de nem mondott értéket, a punció előtt előtt 2 nappal 9 mm volt, ez még vastagodhatott? Jelenleg 3x2 Utrogesztán hüvelykapszulát használok, és a punkció után 5 napon keresztül szedem a Metyperd tablettából egy szemet. Mit tehetek még, hogy az embrió megtapadjon? Meddig nem tanácsos házaséletet élni? Az alhasi fájdalom természetes a transzfer napján?
Köszönettel: B

Tisztelt Asszonyom!

Semmit nem tud tenni azért, hogy az embrió megtapadjon, ne erőltesse meg magát, de teljesen normális életet lehet élni. A házasélet is engedélyezett, de a fertőzésveszély elkerülése érdekében inkább óvszerrel. Mérsékelt alhasi fájdalom a transzfer napján lehetséges.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Orvosok!

Következő kérdéssel fordulok önökhöz. Feleségemmel már egy éve sikertelenül próbálkoztunk az utódlásban, ezért én spermavizsgálaton voltam, ahol mind a mennyiség, a mozgékonyság és ph érték is rendben volt. Utána nőgyógyászhoz mentünk, a menzez általában 34 napon jött meg. Az esetünk meghallgatása és rövid vizsgálat után Clostilbegyt írt fel, amit a első hónapban a harmadik naptól őt napig esténént egy tablettát, a második hónapban kettő tablettát kellett szednie a feleségemnek. A második hónap 18adik napjától kezdve rendszeresen émelygett, és a huszadik napra erősen megdagadtak a mellei. A mellbimbók szárazak lettek, de nem érzékenyebbek. Megvizsgálta tfertőtlenített üjjaival hüvelyének alsó részét, és szivacsra emlékeztető tapintást észlelt. Kérdésem az lenne, hogy mindez lehet-e a Clostilbegyt tabletták (mellék)hatása, mert a szakirodalmak szerint a tünetek a terhesség jelei lehetnek. Feleségemmel nagyon reménykedünk, ezért csináltunk egy vizeleti elven működő teszet, ami a menstruáció 27-ik napján negatív lett, bár állítólag beágyazódás után állítólag a három napos terhességet is kimutatja. Azért ítt kérdezem önöktől, mert nőgyógyászunk még másfél hétig külföldi szabadságát tölti. Másik kérdésem, hogy feleségem a 20-ik naptól kezdve sokkal nedvesebbnek érzi magát, és vizelés után rendszeres fehéres folyást észlel, ami se nem szagos, se semmilyen viszketése és vizelés közbeni fájdalma sincsen. Ez fertőzés, vagy lehet-e a terhesség egyik velejárója? Köszönöm szépen előre is válaszukat,
Tisztelettel O. A.

Tisztelt Uram!

Másoknak már sokszor válaszoltam: nem vagyok híve a diagnózis nélküli kezeléseknek. Amíg nem derült ki, hogy mi okozza a meddőséget, nem értek egyet a Clostilbegyt tabletta szedésével sem. A többi kérdése pedig elég messze áll a korszerű orvostudománytól, ez természetesen nem az Ön hibája, de én nem szeretnék ilyen, a korszerű kezeléssel nem összefüggő kérdésekre válaszolni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Lányunknak nincs peteérése. Orcoshoz fordultunk, aki gyógyszeres kezelést adott, a kezelés alatt volt peteérés, azt követően ismét elmaradt. Sajnos volt egy időszaka a lánynak, amikor abszolutt nem evett, félünk, hogy hormonáslis elváltozása van. Szeretnénk egy alapos, mindenre kiterjedő kivizsgálást, és természetésen kezelést. Kérem adjon javaslatot, hova forduljunk.
B. L.

Tisztelt Uram!

A leírtak alapján felmerül a kóros éhezés (anorrhexia nervosa) lehetősége, mely miatt pszichiátriai kivizsgálásra lenne először szükség. Ezt követően kellene endokrinológiához értő nőgyógyászhoz fordulni. A http://www.infertility.hu ill., a www.oviklub.hu honlapján a szükséges ambulanciák címei megtalálhatók.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

Mindketten 43 evesek vagyunk. Van ket szep gyermekunk, 12 es 15 evesek. Nekem 16 eve- egy gyulladas kovetkezteben- csokkent pajzsmirigy mukodesem va, ezt karbantartom rendszeres ellenorzes mellett. A gyermekek szerencsere ezen betegseg (allapot) ellenere konnyen "osszejottek", a terhesegekkel nem volt gondom. Ket eve szeretnenk egy harmadik gyermeket is (a pajzsmirigy szakorvos beleegyezesevel), de sajnos nem sikerul. Miert most? Mert most lettek igazan rendezettek a korulmenyeink, idealis lenne egy kicsinek, a csalad minden tagja vagyna rea. Mint az elozo 2 terhessegnel is, ezuton is az OCSM-nel (Opt. Csaladtervezesi Program) kezdtunk. Tul vagyunk szokasos nogyogyaszati vizsgalaton, szamos ultrahang vizsgalaton (havonta 1 vagy 2 erett p. sejt van), sperma vizsgalaton (OK), en hormon vizsgalaton (rendben), petevezetek atjarhatosagi vizsgalaton (maga a vizsgalat tette atjarhatova a vezetekeket az orvosom szerint), 3 honapban GonalF es Merional injekciokat+ Profasi injekciot kaptam... baba nincs. Az orvosom javaslata a tovabbiakra: tovabbi injekciok+ engedely kerese egy lombikbebi programban valo resztvetelre (ha ehhez-a korom miatt- az intezet hozzajarul) Sejt beultetes eddig nem volt. Kerdeseim: 1., Ebben a korban van-e esely? szabad-e meg ilyen dolgokat tervezni? 2., Ha igen, milyen modot javasola Doktor Ur?
Segitseget elore is kosznom. Udvozlettel: Kne

Tisztelt Asszonyom!

Főleg hormonleletei ismerete nélkül nem lehet megítélni az esélyeket, de általánosságban elmondható, hogy 40 éves kor felett a teherbe esés valószínűsége ugrásszerűen csökken és ez lombikbébi programmra is igaz. Egyébként maga az eljárás nem engedély köteles ebben a korban sem, tehát nem tudom, hogy milyen intézetnek kell ehhez hozzájárulnia. Önöknek állampolgári jogul ezzel próbálkozni, amennyiben úgy szeretnék.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A szoptatás befejezése óta, több, mint négy éve szedek Diane 35-öt. A gyógyszer szedésével különösebb problémám nincs, laboreredményeim jók. Nyugtalanít viszont, hogy vannak hónapok -2-3 egy évben-, amikor a ciklus 20 napja táján szúrásokat érzek a petefészkem tájékán, néha barnás folyás is társul hozzá. Ezekben a hónapokban a vérzés megindulásáig mellfeszülést is tapasztalok, valamint a vérzés 1-2 nappal később indul meg a szokásosnál (az utolsó gyógyszer bevételétől számított 6. nap körül). Az lenne a kérdésem, hogy ezek a tünetek a gyógyszer szedésének természetes velejárói-e, vagy esetleg arra utalnak, hogy ezekben a hónapokban nem megfelelő a gyógyszer hatása ? Egy esetleges terhességtől nem tartok, szeretnék még gyereket szülni. Attól viszont félek, hogy nem megfelelő hatékonyság miatt a petefészkem ismét policisztás lehet , ami ismételten problémát jelent majd a 2-3 év múlva tervezett terhességemre nézve.
Válaszát megköszönve: P. Zs

Tisztelt Asszonyom!

A leírt problémák okozói valószínűleg a Diane 35 szedése. Ez azonban nem jelenti azt, hogy abba kellene hagynia, sőt Önnek ez a megfelelő tabletta. Szedje tovább, amennyiben továbbra is panaszai vannak, keress fel kezelő orvosát, mert elképzelhető, hogy mégiscsak váltani kell.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Dr. Török Attila!

Érdeklődni szeretnék, hogy az inszemináció államilag támogatott-e, és ha igen hány alkalom.
Köszönettel. K.N.

Tisztelt Asszonyom!

8 beavatkozást támogat az OEP. Ennek ellenére van olyan intézet, akiknek erre nincs OEP szerződésük és emiatt fizetni kell érte.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Korábban már kértem a véleményét, most ismét tanácstalanul és kétségek között állok. 30 éves nő vagyok, és nagyon vágyunk gyerekre, viszont nem működök rendesen, mint azt több tényező is alátámasztotta, pontosabban: Évekig szedtem fogamzásgátlót (Marvelont, Mercilont), amit tavaly márciusában abbahagytam. Azt követően decemberig a menstruációm ugyan nem 28 naponta, hanem 2 havonta, de rendszeresen megjött. Normálisan decemberben volt az utolsó menstruációm. Majd semmi, márciusban kaptam a nőgyógyászomtól norcolutot, aminek eredményeképp menstruáltam, bár nem szokásos állagút (alvadt vér szerű darabok jöttek belőlem-elnézést)- és csak gyengén, és csak kb 3 napig. Ezt követően három hónap múlva ismét vissza kellett mennem, mert megint csak nem menstruáltam. Mivel babát is szeretnénk, most némi vérvizsgálat és ultrahang után clostylbegitet írt fel az orvos. (Állítólag az fsh értékem alacsony kicsit, de minden más rendben). Az első tabletta utáni 25. napon talán menstruáltam, de ismét csak kisebb mennyiségben és megint alvadtvér-szerűen, és ismét csak 3 napig. Ez most 2 hete volt, visszamentem ultrahangra, ami eredménye az, hogy nincs domináns tüsző. Az orvosom felírt újabb adag clostylbegitet, de most már 3x1-es dózist (első alkalommal 2x1 volt), amit a menzesz első napján kell elkezdenem. Kicsit kétségbeesett és tanácstalan vagyok. Miért nincs tüsző? És ha megint nem jön meg a vérzésem az mit jelent? Mitől menstruálnék, ha egyszer nincs tüsző, így peteérés sem? Ez azt jelenti, hogy nem eshetek teherbe? Vagy van reény? Tudna esetleg ajánlani nekem olyan orvost, kórházat, ahol erre specializálódtak? Budapesten élek, bárhova el tudok menni. Ön szerint az orvosom receptje helyes megoldás?
Válaszát előre is köszönöm, egy tanácstalan és elkeseredett nő.

Tisztelt Asszonyom!

A probléma az, hogy valóban nem indult be a rendes petefészek működés. Bár még semmi olyan dolog nem történt, mely miatt elkeseredése indokolt lenne, tanácsolom, hogy erre szakosodott intézményt keressen fel. A www.infertility.hu honlpaján a címek megtalálhatók. Konkétumot a betegségéről a hormonszintek ismerete nélkül nem tudok mondani.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

30 éves nö vagyok és nagyon szeretnék egy kisbabát de nem akar összejönni.Tavaly májusban volt egy abortuszom(mekkora lehetett az embrio ha az orvos om csak tapintásra tudta csak a terhességet kimu- tatni mert az ekográf nem mutatott semmit ? )azóta nem sikerül teherbe esnem. A reggeli hömérsékletemet rendszeresen mérem január óta de nem jelentkezik nálam az ovulácio okozta höm. emelkedés.A menstruáciom 24 napos ,rendszeres.Mielött megjönne a tényleges vérzés ,elötte 3-4 napig fokozatosan naprol-napra több barnás folyadék jön ,majd levezetésképpen ezzel zárúl a vérzésem.Tulajdonképpen 15 napig vagyok "tiszta".Az orvosom Clostibegyt tablettát irt fel,de ay ovuláciom igy is elmaradt,viszont rettentöen fájtak a petefészkeim és az együtt- lét is fájdalmas volt .Miért volt ez ? A férjemnek nem lehet valmi problémája,ö nem kéne valamilyen vizsgá- laton résztvegyen ?nem gyengülhettek a spermái valami miatt ? Türelmetlenül várom mielöbbi válaszát
Üdvözlettel M.

Tisztelt Asszonyom!

Olyan terhesség nincs, melyet ultrahanggal nem lehet látni, viszont tapintani igen! Önöknél még semmiféle kivizsgálás nem történt meg, tehát a kezelés sem indokolt. Tanácsom, hogy megfelelő kivizsgálás követően, mely Önt és férjét is érinti, a megfelelő kezelést végezzék. Ehhez olyan orvos segítségét kérje, aki nem kezdi el addíg a kezelést, amíg nem tudja, hogy mit kezel!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T. Doktor Úr!

Én egy 17 éves lány vagyok és lenne néhány kérdésem, amit szeretnék feltenni Önnek. Egy éve magas (300 körüli ng/ml) prolactinszint miatt az orvosom a Bromocryptin tabletta egyesével törénő szedését javasolta. Koponya MR vizsgálaton is voltunk ám a gép semmilyen hyphofysis elváltozást nem mutatott ki, azonban microadenoma gyanúja merült fel. Január elejére azonban olyannyira lecsökkent a prolactinszintem (2,2), h. a napi dózist 1/2 tablettára csökkentette. Így azóta normális szintet értünk el, (5,5), ám a menstruációm folyamatosan kimaradozik és nagyon rendszertelen. A többi hormonleletem teljesen normális, nőgyógyászatilag is rendben vagyok, mindez kiderült az ultrahangos vizsgálatok során. Az orvosok nem tudják, mi a bajom, ám én sokat idegeskedem emiatt. A másik probléma a mellem. Amióta a Bromocryptint szedem, teljesen megállt a növekedése. Elképzelhető, hogy emiatt. Ha majd abbahagyom, változhat a mérete. Önnek mi a véleménye a Hard Breast típusú mellnövelő kapszulákról?
Várom válaszát, tisztelettel: H. D.

Tisztelt Hölgyem!

A leírtak alapján nem valószínűsíthető, hogy hypophysis microadenomája lenne. A pajzsmirigy, illetve a petefészek hibás működése is okozhat prolatin szint növekedést. A mellek növekedésének elmaradása, illetve a vérzés kimaradozása is petefészek működési zavarra utal, és nem a Bromocyptin kezelés miatt van! A megoldás egyszerű: megfelelő kivizsgálás után fogamzásgátló tabletta szedése! Az említett kapszullákat nem ismerem.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

Legyen kedves, ha tudja, mondja meg, hogy hol végeznek herevisszer mutetet ambulansan, vagy hol tudnek erdeklodni. H.A.

Tisztelt Uram!

Lakóhelye ismerete nélkül nem tudok kérdésére válaszolni, nőgyógyászként egyébként sem. Azt tanácsolom, hogy keressen fel valamilyen urológiai, vagy andrológiai szakrendelést, ott biztosan tudnak tanácsot adni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Most 30 éves vagyok és gyereket szeretnénk és két éve abbahagytam a fogamzásgátló szedését, de azóta (két éve!) nem sikerült elérnünk, hogy saját ciklusom legyen. Közben kiderült, hogy a férjem rendellenességei következtében csak lombik-bébi programra lesz lehetőségünk. Már folyamatban van a dolog egy jónevű klinikán, aminek nagyon örülök. 3-4 hét múlva lenne aktuális a punkció, de igazából nagyon sok kérdés merül fel bennem, de úgy érzem, hogy nincs min gondolkodni és bármi áron el kellene kezdeni...de előtt mindenképpen szeretném tudni, hogy mire számítsak. A klinikán általában mindenre azt mondják, hogy minden szervezet másképp reagál erre. A kérdésem: mivel PCOS szindróma jelen van nálam alapesetben is nem lesz esetleg a soron következő kezelések miatt még kisebbek az esélyeim a terhességre? Még több ciszta alakul ki a szervezetben a punkció előkészítése során? Még több gondot okoz e ez? Sokkal nagyobb mértékű elhízásra és hajhullásra kell e számítanom a kezelés alatt illetve utána? Hogyan lehetne az életmóddal kicsit segíteniÍ/enyhíteni ezen?
Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: E.E.

Tisztelt Asszonyom!

A betegsége alapvetően nem befolyásolja a beavatkozás sikerét és nincsenek késői következményei sem. Célszerű lenne ezen kérdéseit, miután a válaszok meghaladják egy levél méretét, az önt ellátó központban feltennie.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

29 éves no vagyok és egy év sikertelen próbálkozás után múlt év márciusában állapította meg nogyógyászom, hogy petevezetoim átjárhatatlanok (HSG). Szekunder sterilitás. Laparoszkópiás mutétre szántam magam ez év márciusában egy másik városban, mert értesüléseim szerint környékünkön ott a legjobbak a szakorvosok. A mutoorvos elmesélése szerint 1 cm-t kellett eltávolítani a bal petevezeto petefészek melletti felso részébol, a másikat pedig enyhén kitágította, a méh külso faláról pedig eltávolított egy 2 cm átméroju (függo?) fibrómát. Szerinte 80%-os esélyem van a teherbeesésre, ami eddig még nem sikerült. Aggaszt viszont egy probléma: mutét után egy héttel itteni nogyógyászom összegyult folyadékot észlelt a méh mögött (a mutött bal oldalon), amit Augmentinnel kezelt. Erre vonatkozó kérdéseim: - lehetett a leírt folyamat egy olyan gyulladás, aminek következtében petevezetoim újra letapadhattak? - a bal petevezeto mennyire lehet müködoképes, ha a felso 1 cm eltávolítódott belole? Az ezt követo hónapban peteéréskor történo vizsgálat során nogyógyászom megfigyelte, hogy a tüszok nagysága nem elégséges, de ennek ellenére javasolt még pár hónap próbálkozást, utána pedig jelentkeznem kell újra nála. Ön mit javasol ezzel kapcsolatban, mit tehetek, kihez forduljak? Kiváncsian várom válaszát, nagyon sok sikert kivánva munkájához!
Tisztelettel, D.A.

Tisztelt Asszonyom!

A műtétet követően valószínűleg kis mennyiségű vér és a természetes sebváladék gyűlt össze a méhe mögött, de természetesen lehetett gyulladás is (amennyiben nem volt lázas ez nem valószínű). A műtétet követően természetesen fenáll annak a lehetősége, hogy petvezetékei újból elzáródtak. Főleg úgy, hogy nem láttam a műtét közben a petevezetékeit esélyeiről nyilatkozni nem tudok. Én is csak azt tudom javasolni, hogy pár hónapig még próbálkozzanak, ezt követően azonban, ha teherbe esni nem sikerül, forduljanak meddőségi központba.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 2002. decemberében teherbe estem, sajnos januárban kb 5 hetesen elkezdtem vérezni, a kórházban az ultrahangon a petezsák volt látható. Fekvést javasoltak, de sajnos a terhesség spontán vetéléssel végződött. Műszeres befejezésre nem volt szükség. Ezután gyógyszeres kezelést nem kaptam, a menstruációm 3 hónap alatt visszaállt szabályosan 28 naposra. Szeptemberben ismét teherbe estem. Decemberben 12 hetesen elvetéltem. Szintén vérzéssel kezdődött megállapították ultrahanggal, hogy szabálytalan alakú a petezsák, és életjelenségeket nem mutat az embrió, műszeresen befejezték. Szövettanra mint utóbb kiderült nem küldték el. Ezután egy másik orvos hormonvizsgálatott végzett, aminek alapján Bromociprin szedését javasolta. Ez februárban történt. Minden hónapban ultrahanggal vizsgálták, hogy milyen a peteérés, ekkor mindig Profasi injekciót kaptam. Közben HSG vizsgálatot is végeztek, aminek az eredménye jó lett. A férjemet elküldték andrológushoz. Gyógyszeres kezelést kapott, mikor kontrollra ment nála is mindent tökéletesen rendben találtak. Áprilisban már azt mondta az orvosom, hogy itt az ideje az újabb próbálkozásnak. Májusban terhes lettem. kb 4 hetesen barnás folyás indult meg, Profasit kaptam, amitől 1 nap alatt elált. Az ultrahang szerint minden rendben volt. (méret, szívhang) Utrogestan hüvelytablettát írtak fel. Ezután 8 hetesen vizsgáltak újra, ép petezsák,megfelelő méret,az életjelek jók voltak voltak. Megjegyezték, hogy a szikhólyag rendkívül vastag falu (6 mm). 11 hetesen mentem újabb ultrahangra, ahol megállapították, hogy a kb 8 hetesen megállt a fejlődésben, szabálytalan a petezsák, nincsenek életjelek. (Sem vérzés sem fájdalom nem volt) Sajnos ismét műszeres befejezés lett a terhesség vége. A szövettan eredménye még folyamatban. A kérdésem az lenne, hogy van-e valami elképzelése, hogy ez miért történik? Eddig használható magyarázatot senki sem tudott adni. Azzal nyugtatnak, hogy még fiatal vagyok( 24 éves, a párom 33), az ilyesmi előfordul, próbálkozni kell. Van-e esetleg valami javaslata, hova, kihez forduljak.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Asszonyom!

Megnyugtatni én nem szeretném, 3 vetélés után feltétlenül indokolt a kivizsgálás. Ez első lépésben egy un. hiszteroszkópiát jelent, meg kell nézni egy műszerrel a méhét belülről, hogy nincs-e ott valami, ami a vetélésekhez vezet. Indokolt egy genetikai kivizsgálás is, meg kell nézni, hogy Ön és a férje nem hordoz-e valamilyen hibás kromoszómát. További hormonvizsgálatok is szükségesek (egyébként a magas prolaktin szint okozhat vetélést). Immunológiai vizsgálat is indokolt. Célszerű lenne olyan orvost keresnie, aki a vetéléseit komolyan veszi és aki a szükséges vizsgálatokat el tudja végezni, vagy végeztetni!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Kérem adjon tanácsot!A problémám a következő.Kb.6éve-a fogamzásgátló abbahagyása után-a mensruációs vérzéseim egyre rövidebbek lettek,kb.2naposak.A menszesz előtt 6-7 nappal barnás elszíneződés jelentkezik,s ez egyre erősebb,majd a tulajdonképpeni vérzés 1-2napig tart.Mivel 32 éves vagyok,nagyon el vagyok keseredve,h.ezek talán a klímax tünetei?Az 5.lombikkezelés előtt állok-az elsőből született egy egészséges gyermekem-de sajnos problémámra mindeddig nem kaptam választ.Természetesen a hormonereddményeim mindannyiszor vizsgálták és megfelelőnek tartották.Kérem segítsen!Mit tegyek?Nyugodjak ebbe bele?Ha valóban a klímaxról lenne szó,akkor gyógyszeres kezeléssel meg lehet ezt állítani?Attól rettegek,h.egyszer végleg elmarad a vérzésem és akkor minden reményem elszáll,h.valaha lesz még gyermekem.
Köszönöm válaszát:Mné V.

Tisztelt Asszonyom!

Egyvalami biztos: a hormoneredményeinek kellene mutatnia a klimaxot, tehát, ha ezek normálisak, klimax nem állhat fent. Csak kivizsgálás (ultrahang, hiszteroszkópia, esetleg laparoszkópia, további hormonmaghatározások) alapján lehetne eldönteni, hogy mi okozza a panaszait. Aggódása viszont felesleges.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Dokror úr !

Lenne egy kérdésem. Mi az a LUF szindróma ? Hol találok róla bővebb leírást? Mivel lehet kimutatni, és van-e valamilyen tünete ? Kezelhető-e ? Valahol olvastam, hogy ez azt jelenti, hogy érik tüsző, átalakul sárgatestté anélkül, hogy a tüsző megrepedne. Nálam ez volt minden spontán ciklusban. Jelenleg 6 sikertelen inszemináción vagyok túl, ahol Profasival megrepesztették a tüszőket, de ebben az esetben sem repedt meg mind. Most 3 hónap pihenő után ha nem jön létre a fogamzás akkor IVF kezelést kezdünk. Mégis érdekelne e ritka betegség oka. Minden hormonleletem rendben van, normál értéket mutat.
Válaszát köszönöm, T. A.

Tisztelt Asszonyom!

A LUF a "luteinezed unrutured follicle" szó mozaikszava, mindent leírt róla, amit tudni lehet róla. Egyidőben rengetegen foglakoztak vele, ma már úgy tűnik, ha az előkészítés jó, akkor ilyen nem fordulhat elő. Miután nem tudom, hogy milyen hormonális stimuláción esett át, nem ítélhető meg, hogy jó volt-e az előkészítés Önnél. Ugyancsak nem ítélhető meg, ha amúgy minden rendben van, mi alapján történnek az inszeminációk. Úgy érzem, még további kivizsgálásra szorulna!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

PCO-val diagnosztizáltak , Serophint /2×1/a menzes 3.napjától szedtem 5 napig , majd a 10.napon UH-on 5-6 db érett tüsző volt látható. A 12. napon Profasi inekciót kaptam , majd rá két nappal elkezdtem az Utrogestan kúpot /2×1/ használni. Mivel tudom növelni még a teherbeesés esélyét ? Van-e összefüggés a soványság /nem anorexia/ és a PCO között ? Ön mit gondol ha nem esek teherbe idő közben , akkor hány hónapig kell ezt a kezelést folytatnom hogy a PCO megszünjön ? Meggyógyulhatok teljesen , vagy ez egy életre el fog kísérni a PCO ? Ha abbahagyom a kezelés van esélyem a spontán terhességre vagy csak a teljes gyógyulás esetén lehetséges ? Az Utrogestan abbahagyása után hány napra kell megjönnie a menzesnek ?
Válaszait előre is köszönöm ! Cs.N. A.

Tisztelt Hölgyem!

A teherbeesés esélyeit nem tudja növelni. A PCO mellett inkább elhízás szokott lenni, de soványakon is előfordul. A PCO jól kezelhető, de krónikus betegség, mely egy életre szól. Az Utrogestan elhagyása után, ha nem terhes pár napon belül jelentkezik a vérzés. Folyamatos kezelésre van szüksége.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Először is köszönöm válaszát! Június 29-én ET kezelésen estem át, ahol egy embriót sikerült visszahelyezni. Az ET követő 12. napon nagyon kevés barnás folyásom volt, másnap a teszten csináltam és megjelent egy másik halvány, de bíztató csík is. Mivel még aznap is volt barnás folyásom, másnap vasárnap (júl.13) a teszt ismét de már halványabb csíkot mutatott. Itt már szinte változóan de mindig volt valamennyi barnás folyásom. Hétfőn a teszten már nem látszódott csak egy vonal és a vérzésem is erősebbé vált. Igy elkönyveltem magamban, hogy sajnos nem sikerült. De a menstruáció óta ami kb. 2 nap erősebb vérzésből állt, barnás folyáshoz vezetett és még a mai napig tart ( a ET utáni 23. napon). Ma végeztem egy tesztet az orvosom tanácsára és a második csík megint ott van halványan, ráadásul tegnap a hasam is fájt. Mekkora az esélye a rendes terhességnek vagy ne bízzak benne? Lehet ez méhen kívüli terhesség vagy ciszta vagy egyéb nem kívánt dolog? Egyébként a kezelés alatt hiperstimlálódtam, lehet hogy az okozta ezt? Az Utrogesztan használatát a ET utáni 15. napon (júl.14) abbahagytam, mert a teszt negatív eredményt mutatott, lehet, hogy nem kellett volna?
Várom válaszát! Köszönettel: B.

Tisztelt Asszonyom!

Szabadságom miatt csak most tudok válaszolni, remélem azóta már tisztázódott a helyzet, miután a leírtak alapján igen komolyan merül fel a méhen kivüli terhesség lehetősége.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Feleségemmel a negyedik sikertelen lombikbébi programon vagyunk túl. Mindegyik beültetés 3. napra történt. Egyszer megpróbálták, hogy blasztocyszta állapotnál történjen meg a visszaültetés de telefonon közölték hogy nem sikerült, nem maradtak meg. A feleségemmel minden rendben van a hysteroskópia sem mutatott ki semmilyen rendelleneséget. Az én spermiumommal van probléma egészen pontosan a Krüger (nem biztos, hogy így írják) féle alaktana rossz. Most sikerült embrió fagyasztást kérnünk és ismét megpróbáljuk az 5. napos visszaültetést. Érdeklődni szeretnénk, hogy az Ön véleménye szerint lehetséges-e hogy a spermium hibája miatt megáll a fejlődésben az 5. nap környékén? A nyálkahártya tökéletes volt minden esetben mégsem tapadtak meg. A másik kérdésünk az lenne, hogy ha a férfinak van problémája akkor miért nem azt próbálják orvosolni és miért egyből a női vonalon próbálják megoldani. Vagy erre nincs gyógymód?
Válaszát előre is köszönjük. Üdvözlettel M. Á. és neje

Tisztelt Asszonyom és Uram!

Ha van megtermékenyülés, akkor nem lehet egyértelműen a hibás spermiumokra fogni, hogy nem sikerül az embriókat blasztociszta stádiumig tenyészteni. Ez gyakran fordul elő egyébként is. A hibás spermiumok javítására nincsen gyógymód. Tehát tovább kell folytatni a megkezdett kezelést.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Dr. Török Attila!

Ahogy böngésztem a web-lapok között (választ keresve kérdéseimre) ráakadtam az Ön válaszaira. És bár a problémám nem egészen a meddőség tárgykörébe tartozik, nagyon szeretném, ha leírná véleményét az esetemről. Május hónapban jött meg utoljára a menstruációm, júniusban már nem. Mivel már január óta terveztünk gyermeket gondoltam arra, hogy terhes vagyok, bár nem éreztem semmit. A gyógyszertári teszt negatív lett. Ezután mentem el a nőgyógyászomhoz, aki szintén elküldött egy vizelet-vizsgálatra, s ez szintén negatív lett (pedig akkor már 3 hetes terhes lehettem!) Ezután további vizsgálatokat nem végzett el az orvosom, hanem Norcolut gyógyszert írt fel, melyet 1 hétig, napi háromszor kellett szednem. Ez a gyógyszer sem hozta meg a kívánt eredményt, így megvizsgált és mint kiderült már hét hetes terhes vagyok. A kérdésem az, hogy a Norcolut gyógyszer befolyásolhatja-e a terhességemet, a gyermekem méhen belüli fejlődését. (Az orvosom azt mondta, hogy ez a gyógyszer sárga test hormont tartalmaz, amely a terhesség első három hónapjában a magzatot védő hormon!) Ön tanácsol-e erre vonatkozóan valamilyen vizgálatot a későbbiekben?
Válaszát előre is köszönöm: Tisztelettel: Csné O. M.

Tisztelt Asszonyom!

Kiviszgálásra nincs szükség, a Norcolut nem okozhatott magzati fejlődési zavart.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T. Dr. Ur!

Ferjemmel 1.5 eve szeretnenk gyereket. Inszeminacio elott allunk. Laporoszkopiaval megallapitottak, hogy minden rendben van, a hormonvizsgalat es az UH szerint magas a prolaktinszintem es nincs peteeresem. Az osztrogen szinten is alacsony, de azt mondtak az nem baj, pedig en azt olvastam, hogy befolyasolja a peteerest. A tuszo 11 mm, endometrium pedig 7 mm. A ferjem lelete szerint 10 % igen elenken, 10 % elenken, 20 % renyhen mozgo, 60 % pedig mozdulatlan. Szeretnem megkerdezni, hogy az endometrium vastagsagan lehet-e segiteni, es a peteeresen. Milyen eselyeink vannak? En lelkileg nagyon ki vagyok, mert felek, hogy soha nem lesz gyerekunk, bar mindenki azt mondja ez meg kis ido, de megsem tudok megnyugodni. Idegallapot befolyasolja-e, es hogy tudnek rajta valtoztatni. Fejfajas es szorongas miatt evekig gyogyszert szedtem (seroxat). Meg azt is szeretnem megkerdezni, hogy azt olvastam, hogy az inszeminacio eselye 10 %, hogyan lehetne ezt novelni, mert nagyon megviselne, ha 6-szor nem sikerulne. Es meg szeretnem tudni, hogy igaz-e, hogy kb. 100 000 Ft-ba kerul?
Valaszat elore is koszonom. T.T.

Tisztelt Asszonyom!

Sajnos egyetlen olyan kérdése sincs, amire a konkrétumok ismerete nélkül tudnék válaszolni. A leírtak alapján az inszemináció igenis segíthet, annak anyagi vonzatáról az Önt ellátó intézetben tud csak érdeklődni, miután ez minden intézetben máshogyan történik.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

27 éves nő vagyok, és az alábbi kérdésem lenne. 1 évvel ezelőtt abbahagytam a fogamzásgátló szedését, mivel babát szeretnénk.Mivel a bőröm nagyon problémás, a bőrgyógyász a roaccutan kúrát ajánlotta, de felhívta a figyelmemet a magzatkárosító hatására. Kérdésem: kúra után lehet-e a magzatnak baja? Kúra után mennyi idővel lehet teherbe esni?
Várom válaszát, köszönettel: B

Tisztelt Asszonyom!

Pár hónappal a kezelés után nyugodtan vállalkozhat terhességre. Egyébként a leírtak lapján felemerül az un. policisztás petefészek szindróma (PCO) lehetősége is, mely miatt esetleg nőgyógyászati kezelésre is szüksége lenne!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

25 éves vagyok, nem voltam még terhes. Makacs endometriózis (IV. státusz, 2 év alatt 3 LC, 2x6 hónap GnRH kezelés), elzáródott bal oldali petevezeto és magas FSH (3. napon 17,64) miatt IVF elott állok. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatok során derült ki, hogy a méhemben van egy "sövény", ami belülrol kettéosztja a méhüreget, és mivel ez sima szövet, egy esetleges beágyazódás utáni vetélés lehetosége miatt hiszteroszkópiát javasol az orvos. (elnézést, ha valamit rosszul fogalmaztam, még az "élmény" hatása alatt állok) Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban: hordoz ez valóban akkora esélyt a fent leírtakra, hogy érdemes legyen bevállalni az újabb "tortúrát", illetve miért van az, hogy ezt az elmúlt két évben senki nem mondta (holott találkoztam néhány specialistával az elmúlt két év során, és jónéhány UH-ban is volt már részem, valamint a 3 laparoszkópia és 1 HSG közben is talán fel lehetett volna figyelni erre). Figyelmetlenek voltak eddig, vagy nincs is akkora jelentosége a dolognak?
Válaszát elore is köszönöm, üdvözlettel: M.

Tisztelt Asszonyom!

Nem voltak figyelmetlenek, de van jelentősége a dolognak. Ön megfelelő tájékoztatást kapott arról, hogy miért szükséges a műtét. Laproszkópiánál a sövény nem látszik, HSG-nél sem feltétlenül, és ugyanez vonatkozik az ultrahangra. Fejlődési rendellenességről van szó, mely különösen az Ön esetében egy kívánt terhesség előtt korrigálandó!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

18 hetes terhes vagyok, és most merült fel bennem egy kérdés, állítólag lyme kór jelen van a szervezetem és ez okozhat-e gondot? Azért írtam, hogy állítólag, mert kb. egy évvel ezelőtt nagyon legyengült az immunrendszerem és talán ennek következményeként a nemi szervemen szemölcsök jelentkeztek, amit különböző módszerekkel sikerült eltávolítani azóta. (ecsetelés, fagyasztva kaparás). Mivel ezzel elég sokat szenvedtem kerestem az okát és több orvostól is próbáltam segítséget kérni, hogy mitől lehet. Kis nyomozásom eredményeképpen fény derült erre az állítólagos lyme kórra. Nem tudom pontosan, hogy mit jelent és van-e jelentősége a terhességem során. A laboreredményeimen a következőket találtam: BORRELIA(WESTERN BLOT) Borrelia IgG Wb : Pozitív Borrelia IgM Wb : Kétes A specifikus antitestek kimutathatósága nem feltétlenül változik sikeres terápia után sem. Hónapokig, akár egy évig is kimutathatók még antitestek. Ez a labor a teherbeesésem környékén készült. 2002 októberében szintén pozitív volt. Szóval okozhat-e gondot ez a pozitív jelző?
Várom szíves válaszát. Előre is köszönöm: Hné P. K.

Tisztelt Asszonyom!

Terhességére nem veszélyes, azonban mindenképpen tisztázásra szorul, hogy tényleg van-e ilyen betegsége.Forduljon ezzel foglalkozó szakemberhez.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Jelenleg az első inszeminációm előtt állok. A vizsgálati eredmények szerint nálam minden rendben van, míg a férjemnél kevés a jól mozgó spermium, de azért az inszeminációhoz elegendő. Nem is emiatt aggódom, hanem a gyerekkorom óta fennálló székrekedési probléma miatt. Szorongó alkat vagyok, de hogy ezt mondogatják, attól ez nem fog megváltozni. Többször kértem tanácsot a körzeti orvosomtól, jártam gasztroenterológusnál, aki mindenféle vizsgálat után azt állapította meg, hogy nincs szervi bajom, mindenféle gyógyszert beszedetett velem eredmény nélkül, javaslatára kipróbáltam a reggeli éhgyomorra történő 1 liter víz megivását (rövid sikerrel). Végül a nyugtatónál kötöttünk ki, amit nem szedtem be. Szerinte is meg kell oldani a problémát, de hogyan? 31 éves vagyok és csak hashajtó szedése esetén van székletem. Voltam közben természetgyógyásznál, ittam olajat, tartottam diétát teljes kiőrlésű kenyérrel és zöldséggel, de semmi. Rövid ideig tartó eredményt az akupunktúra hozott, de csak néhány hónapig tartott a hatása, utána az újabb kúra ellenére sem ment spontán módon a dolog. Kipróbáltam (az Ön véleménye szerint valószínűleg kuruzslásnak minősített) Aloe Vera gélt és az is kb. 2 hónapig használt, aztán valószínűleg megszokta a szervezetem és már nincs hatása. Rendszeresen mozgok, tornáztam korábban, jelenleg hastáncolok, ami elvileg a hasi szerveket, beleket jól megmozgatja, de semmi. Sokat iszom, min. napi 2 litert. Tudom, hogy terhességnél nem szabad hashajtót szedni, főleg ha nem is természetes úton fogan, de mit csináljak? A nőgyógyászomnak feltettem a kérdést, szerinte is meg kellene oldani a problémát, de azért azt mondta, hogy megoldható esteleg kúppal. Mit tanácsol? Bele lehet így vágni a programba, vagy mit próbáljak ki?
Válaszát előre is köszönöm. M. J.

Tisztelt Asszonyom!

Természetesen bele lehet vágni a programba, ugyanakkor panaszai megszűntetésére is törekedni kell, amihez azonban tanácsot adni nem tudok. Talán belgyógyászhoz kellene fordulnia!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr !

31 éves vagyok, és 6 sikertelen inszemináció után a lombik előtti 3 hónap pihenőt töltjük. Férjemnek minden erdménye jó, nálam ismeretlen eredetű meddőséget állapítottak meg. Egy kórház Asszisztált Reprodukciós részlegébe járok egy éve, és az orvosom fogja a lombikot is csinálni a BMC-ben. Kérdésem a következő lenne. Ciklusaimban a következő progeszteron szinteket mérték a ciklusok megjelölt napjain: 26ng/ml (21. cn-en), 12,7 ng/ml (24.cn-en), 9 ng/ml (24. cn-en), 13 ng/ml (24. cn-en). A ciklusok (mindig 28 naposak) tüszőérési fázisa mindig stimulált volt, többnyire Merional injekcióval, de esetenként Clostilbegyttel együtt, a ciklus második felében 2x1 Utrogestant kaptam. A fent leírt progeszteron értékeket én alacsonynak tartottam a 26-os érték kivételével, és rákérdeztem az orvosomnál, hogy nem-e ez a gond. Azt a választ kaptam, hogy mivel nem történt meg a megtermékenyülés ezért esik le a hormonszint, ha megtermékenyült volna akkor felugrana a progeszteron szint. A 24. napi vérvételek HCG hormon mérése miatt történtek. Felmerült bennem, hogy ezt a súlyos sárgatestelégtelenséget nem kellett volna-e erősebb gyógyszerrel kezelni? Olvastam, hogy IVF-en progeszteron injekciót is adnak. Ez nem segíthet-e ? Hezitálásom oka az, hogy nem biztos, hogy szükségünk lenne az IVF kezelésre, és elkerülhető lenne az anyagi, lelki, és egyéb megterhelés, mert semmilyen gátló egészségügyi tényezőt nem találtak nálunk és esetleg rendesen gyógyszerezve spontán is sikerülhetne. Felvetésemet az is alátámasztja, hogy most a gyógyszermentes spontán ciklusaimban bár ovulációs cilusaim vannak (hőgörbéből látom), nagyon lapos a görbe, lassan emelkedik 37 fok fölé a hőmérséklet, ciklusaim elhúzódnak 34 naposra, és a 26. naptól barnás pecsételő vérzésem van.
Segítő válaszát előre is köszönöm ! Üdvözlettel, T. A.

Tisztelt Asszonyom!

A progeszteron szintekről a valóságnak megfelelő tájékoztatást kapta orvosától. A többi kérdésére a konkrét vizsgálati leletek ismerete nélkül nem tudok válaszolni, de természetesen elképzelhető, hopgy más segítség is lehet.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Hat évi sikertelen próbálkozás után derült ki, hogy olygospermia miatt nem esek teherbe. A Kaáli Intézetbe járunk, ahol 5 napja volt az első embrió transzferem. /első IVF) Tudatlan kezdőként számos kérdés merült fel bennem, melyek egy részére még nem sikerült választ kapnom. 4X1 Utrogestan-t kapok a megtapadás támogatására, kérdésem, hogy okozhatja-e ez a hormonkészítmény a haspuffadásomat. Amikor hanyatt fekszem láthatóan elődomborodik az alhas középső részén a méhem ( gondolom, hogy az ) ami kemény tapintatú és nyomkodásra fájdalmas. Ez a jelenség normálisnak mondható vagy sem? Előzményként csak annyi, hogy a stimuláláskor 6x2 amp GonalF-et kaptam és a 8. napi UH 30 db tüszőm és 32.000-es ösztradiol szintem volt. Másnapra 19.000-re, harmadnap pedig 8.900-ra csökkent mivel nem kaptam több GonalF-et. Az elején kérdéses volt, hogy folytatható-e a kezelés, de a hormonszint csökkenésével a döntés is megszületett, folytatjuk.
Várom válaszát. Tisztelettel: SZ. B.

Tisztelt Asszonyom!

Szabadságom miatt csak most tudok levelére válaszolni, mely minden bizonnyal már nem is aktuális. Panaszait valószínűleg a petefészkek túlstimulálása okozta (un. hyperstimulációs szindróma), mely kezelésre (és nem levelezésre) szorult volna. Remélem közben már megoldódott a probléma.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

27 évesen 4 sikertelen inszemináción vagyunk túl. A szervezetem ellenanyagot termel a spermiumokkal szemben (a vizsgálat során látóternként elvétve 1-1 élő és holt spermiumot láttak). Az orvosom az inszeminációt javasolta. Az utolsó két inszemináció után kényszerpihenőt kellett tartanunk, mivel cisztám lett. Első esetben két tüsző érett, a második esetben viszont nem is stimuláltak a profasi injekciót leszámítva. Eddig is nagyon nehezen viseltem lelkileg ezt a tortúrát, az állandó orvoshoz járkálás és az inszeminációt követő táppénzes hetek miatt veszélyben a munkahelyem, de ezek a kényszerpihenők eléggé negatív hatással vannak rám. Kérdésem az lenne, hogy muszáj-e végigcsinálni a maradék két TB által támogatott inszeminácót, vagy van már lehetőségünk a lombik program elkezdésére.
Előre is köszönöm válaszát. L. H.

Tisztelt Asszonyom!

Vizsgálati leletei nélkül nem leht kérdésére válaszolni, érdeklődjön kezelő orvosánál.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

9 hónapja próbálkozunk a teherbe eséssel, én 30 éves vagyok, férjem 26. Eddig a következok történtek: - A ciklusaim mindig hosszúak voltak (30-38 nap), de nem maradtak ki, és nem jártak különösebb fájdalommal. 7 hónapig szedtem Novynetet 2002-ben. - a ciklus 6. napján végzett hormonszintvizsgálat normál értékeket mutatott: FSH 7,01 mUl /ml, LH 4,27 mUl /ml, prolaktin 366,9 µUl /ml - spermogramm: mennyiség 3ml, 78 mill./ ml, Ph 7,6, mozgékony 40 %, atipikus formák 20%, viszkozitás 30', életképes 30' 65%. Közepes-jó eredményként értékelték, és javasolták, szedjen a férjem AZinc-et. - két ciklussal ezelott a 14. napon a hüvelyi UH alapján nem volt tüszo a petefészkekben. A következo ciklus 3-7. napján 2X1 Clostilbegytet szedtem, a 18. naptól a ciklus végéig (a 35. napig) 2X1 Duphastont. Ebben az elso stimulált ciklusban nem követtük UH-n a peteérést. Most a második stimulált ciklus vége fele vagyok. A 13. napon a jobb petefészekben hüvelyi UH-n két tüszot láttak, egyik 1,7, másik 2,1 cm-es volt. Az orvos a 15-16. napra saccolta a tüszorepedést, azt mondta, jó lenne ezt UH-n végigkövetni, de szabadságra ment (és más orvos nem foglalkozik ezzel - egy erdélyi kisvárosról van szó). Megkérdeztem az itteni gyógyszertárakban, nem forgalmaznak házi LH tesztet (mint ahogy Profasi injekciót sem, helyette a Pronatalt hoznák el rendelésre). Így maradt a homérozés, amit négy ciklus óta jegyzek. A homérséklet a meglevo tüszok ellenére csak a 27. napon ugrott fel... Ez azt jelentené, hogy érnek tüszok, de nem tudnak megrepedni? A 18. naptól kezdve ebben a ciklusban is szedem a 2X1 Duphastont. Az elozo ciklusok hogörbéibol nem sokat tudtam meg a tüszorepedés idopontjáról. A 28 napos ciklusban a 16. naptól kezdett fel-le ugrani a hom, a 37 naposban (ekkor állapították meg a tüszo hiányát) a 31. napon, a 35 napos elso stimulált ciklusban a 21. naptól kezdve (ekkor sem volt konstansan magas). Tudom, hogy a Doktor Úr inkább hinne a hormonmeghatározásnak, mint a homéronek, de míg alkalmasak lesznek a körülmények arra, hogy szakszeruen végigkövessenek egy ciklust (és egyéb vizsgálatokat is végezzenek), esetleg meg tudná válaszolni a következo kérdéseket: - Kevésnek számít-e a Clostilbegyt hatására éro két tüszo, és jelent-e az valamit, hogy a bal petefészekben nem ért egy sem? - A hüvelyi UH-n látott tüszoméretek alapján tudni lehet, hogy ezek "jó tüszok" voltak, vagy nemcsak a méret számít? Másképpen hogy lehet megtudni, jó-e egy tüszo? - a tüszorepedéssel lehet gond, és egy Pronatal segítene? - Lehet ilyen késon, a 26-27. napon tüszorepedés? Vagy lehetett a 15-16. napon tüszorepedés anélkül, hogy megemelkedett volna a homérséklet? - A hoemelkedés melyik hormon szintjének megemelkedésével függ össze? - Magyarországon csak vényre (és csak Magyarországon kiállított vényre) vásárolhatok Profasi injekciót és LH tesztet? - A Clostilbegyt vagy a Duphaston hatására nem kellett volna lerövidülnie a ciklusnak? És bármilyen hosszú a ciklus, végig szedjem a Duphastont? - Román állampolgárt milyen feltételek alapján fogadnának a magyarországi meddoségi centrumok? Kb. milyen összegre rúgna ilyen esetben egy teljes köru kivizsgálás? Elnézést kérek a hosszúra sikerült levélért, de úgy gondoltam, minél több információval szolgálok, annál nagyobb esélyem lehet arra, hogy választ kapjak a kérdéseimre. Elore is nagyon köszönöm a rám fordított idot, munkát.
Tisztelettel, N. Zs.

Tisztelt Asszonyom!

Valóban további kivizsgálásra lenne szükség, bármilyen további kezelés előtt. Kérdéseire azért megpróbálok válaszolni: - két tüsző a Clostilbegyt szedése mellett elegendő - valószínűleg jó tüszői voltak - a tüszőrepedéssel lehet gond, melyen a Ponatal segíthet - lehet a 25.-26. napon is tüszőrepedés - a hőmérséklet a sárgatest hormon (progeszteron) miatt emelkedik meg, tehát ez feltételezi, hogy kellett, hogy legyen tüszőrepedés - a Profasi csak vényre vásárolható, az LH teszt nem - a ciklus hossza a Duphaston szedésének idejétől, illetve a peteéréstől függ - az anyagi vonzatokról közvetlenül az ellátó intézetekben kell érdeklődni
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

22 éves vagyok, és a problémám, hogy a menstruációmat követően barna folyás következett be. Fogamzásgátló tablettát szedek, már 7 éve, eközben csak egyszer 3 éve váltottam. A magánorvosom szerint a barna vérzés azért következett be, mert a tablettát megszokta a szervezetem. A legutóbbi vizsgálaton rákszűrést is csinált, az eredmény P2-es lett, illetve ultrahangot (belső), ahol nem talált semmi rendellenséget, de ez úgy 3 hete lehetett, azóta egy új gyógyszert szedek, de a barna folyás nem múlt el. A hasam nagyon gyakran fáj, illetve felpuffadtam. Csináltam egy gyors tesztet, de nem mutatkozott terhesség. Abban kérném segítségét, hogy Ön szerint ezeket a tüneteket milyen betegség válthatja ki, illetve, hogy az orvos jót tett e azzal, hogy új gyógyszert írt fel, illetve , hogy szükséges volt-e válltani (mert a tünetek nem múltak) .
Válaszát előre is nagyon köszönöm. K.

Tisztelt Hölgyem!

Kérdéseire csak kezelő orvosa tud válaszolni vizsgálati leletei alapján.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

30 éves vagyok. Tavaly diagnosztizáltak III. stádiumú endometriózist nálam, túl vagyok 6 hónapos GnRH terápián, a kontroll laparoszkópia során minimális hegszövetet találtak csak,(az endo eltűnt) mindkét petevezetőm átjárhatónak bizonyult. A műtét után fél éves spontán próbálkozást javasoltak nekünk. Kérdéseim ezzel kapcsolatban a következők lennének: - mikor jelentkezzek egy meddőségi központban? ( a 6 hónapból 2 telt le eddig, sajnos nem lettem terhes) - ha nem sikerül spontán teherbe esnem javasolt-e nálam az IVF? (azt olvastam a törvényben hogy csak petevezető rendellenességgel szövődött endometriózis esetén javasolt az IVF.)
Válaszát előre is köszönöm: P. Sz.

Tisztelt Asszonyom!

A magam részéről sokallom a 6 hónapos próbálkozást. IVF természetesen szóba jön.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Párommal kb. másfél éve szeretnénk kisbabát. Kezdetben a természetre szerettük volna bízni a "közreműködést", de kénytelenek voltunk belátni az idő múlásával, hogy ez nem fog sikerülni. Ekkor fordultunk orvoshoz. Elvégezték a szükséges vérvizsgálatokat, a HSG-t. Ezek alapján minden rendben volt, ekkor következett a PCT. Pozitiv eredmény!! Nagyon meglepődtünk, de részben örültünk is, mert legalább megtalálták gyermektelenségünk okát! Legalábbis ezt gondoltuk. Az orvosom ezek után javasolta az inseminációt, melyet élve a törvény adta lehetősséggel, hat alkalommal el is végeztek. Megfelelő számú és méretű follicullusok, endom., stb... Egyszer sem sikerült! Az állandó kudarcok (na és persze az anyagiak) miatt úgy döndöttünk, hogy egy kicsit pihenni szeretnénk, erőt és pénzt gyűjteni, utána belevágunk a lombikkezelésbe. Itt tartunk jelenleg. A következőket szeretném kérdezni Öntől: - Van-e esetleg magyarázatféle arra, hogy az inseminációk miért nem sikerültek? (Az orvosom szerint a pozitiv PCT teszt "ellenszere" is egyben az insemináció, mivel ezzel az immunológiai összeférhetetlenség minimálisra csökkenthető.) - Az én esetemben valóban csak a lombik kezelés mutatkozik megoldásként, vagy ilyen helyzetekben van valami más eljárás is, ami segíthet? - A pozitív PCT-teszt miatt "természetes" úton létrejövő terhesség teljesen kizárt? (A lelet szövege: "a teljes látóteret átvizsgálva elvétve 1-1 élő, és 1-1 holt spermium..." - Minden insemináció után kb. 2-3 nappal gyenge, de érezhető szúrkáló fájdalmat éreztem a hasamban, amely megismétlődött 3-4 naponta, egészen addig, amig meg nem jött a menstruációm. Ilyet addig és azóta sem éreztem, csak a 6 hónap alatt. Ennek a fájdalomnak mi lehetett az oka?
Válaszát előre is megköszönöm, tisztelettel: R.

Tisztelt Asszonyom!

A rossz PCT eredmény önmagában véve nem zárja ki a spontán teherbeesést sem. A vizsgálat nem teljesen megbízható, csak akkor értékelhető, ha a mintavétel bizonyítottan az ovuláció körüli időszakban történt. Az eredményeit tehát kritikával kell kezelni! Az inseminatio után 2-3 nappal jelentkező fájdalom oka lehet az is, hogy akkor volt az ovuláció, tehát lehet, hogy nem a megfelelő időben végezték az inseminatiot és akkor nem csoda. hogy nem esett teherbe. Miután laparoscopiája még nem volt, nem lehet kijelenteni, hogy csak IVF módszerrel lehet terhes, hiszen vannak olyan betegségek, mint pl az endometriosis, mely csak laparoscopiával diagnosztizálható és meddőséghez vezet. Tehát lehetséges esetleg más megoldás is.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Ket gyermekem szuletett fiatal koromba (18-20) aztan sokaig probalkoztam hasztalan,majd huszon ket evvel kesobb (ket mehenkivuli terhesseg utan) megszuletett a harmadik gyermekem egy uj hazassagbol. Most 41-eves vagyok a kicsi lanyom 14 honapos es meg szeretnenk gyermeket.Probalkozunk de az ovulacios (pisilos) teszt nem mutat peteerest,habar a menstruaciok rendszeres idokozben jelentkeznek.Van e valami termeszetes modja hogy legyen peteeres,mivel kulfoldon elek nemigazan tudok orvossal konzultalni mert egyreszt nem jol beszelem a nyelvet masreszt igen dragak.
Tisztelettel R. K.

Tisztelt Asszonyom!

Csak egy kivizsgálást követően (hormonmeghatározás) lehetne megválaszolni kérdését, egyébként természetes gyógymód nincsen.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

27 éves vagyok, 1-2 hónapja próbálkozunk gyermekáldással. Lenne olyan kérdésem, amire a levelekben nem találtam még választ. Szervi elváltozásom nincs, menstruációs ciklusom normális /30-31 nap/, hormonszintjeim eredményei szintén jók lettek, bár orvosom szerint a prolaktin szintem súrolja a felső határt. Javasolta, hogy szedjek Mastodynon-t, illetve egy kicsit a progeszteron szintet megemelendő, a 14-20. napok között duphastol tablettát. Az elmúlt hónapban és a mostani ciklusban is azonban a peteérés időszakában 2-3 napig pl. leüléskor szúró fájdalmat érzek a bal petefészek környékén, emellett normális alhasi fájdalom is jelentkezik. Lehet-e a tünet a mastodynon hatása, amin azt olvastam, hogy a szedés elején felerősíti a tüneteket. Vagy mindkét esetben petefészek gyulladásom volt, két egymást követő ciklusban? Az is érdekelne, hogy petefészek gyulladás esetén van-e peteérés és történhet-e ilyenkor fogantatás?
Válaszát előre is nagyon köszönöm: H. A.

Tisztelt Asszonyom!

Fájdalmai oka legnagyobb valószínűséggel az, hogy a tüszőrepedést érezte, ugyanis ilyenkor egy kis vér kerülhet a hashártyára, mely azt izgatja. Petefészek gyulladás kizárható. Panaszait egészen biztosan nem a Mastodynon okozta. Egyébként petefészek gyulladás nem zárja ki a teherbeesést.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

40 éves nő vagyok. Terhes még nem voltam. 2. alkalommal veszek részt lombok programban. A meddőségem oka, hogy miondkét oldalon be volt zárulva a petevezeték. Az orvosok valószínűsítették, hogy ez a toxoplasma fertőzésemből alakult ki. Az első alkalommal 6 petesejt termékenyült meg, melyek közül 3-at kaptam vissza, de sajnos nem tapadtak meg. A jelenlegi stimulációm nem sikerült valami fényesen, a bal pete fészkemen ciszta alakult ki melyet a stimuláció folytatása (és erősítése - nagyobb Puregon és merional adag) közben leszívtak. (15 ml szalma sárga folyadék) Most négy tüsző érik. Az első beültetés után azt a tanácsot kaptam, hogy folytassak kimélő élet módot. Ezt megfogadtam, 10 napig majd egész nap feküdtem. Fizikai terhelésem abban merült ki, hogy naponta pár órát ültem a foltelben. Most majd mindenképp többet kell mozognom, hiszen naponta fogok progeszteron injekciót kapni. Én és a párom is képtelenek vagyunk az injekció beadására, ezért fel kell keresnem a legközelebbi háziorvosi rendelőt. Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy milyen ismérvek alapján próbáljam meg meghatározni a magam számára, hogy mit is jelent a kimélő életmód? Én naponta átlagosan több mint 10 órát dolgozom. Sokat futkosom, de alapvetően számítógép előtt töltöm munkaidőm nagy részét. A 2. emelet lakom, lift nincs, megszoktam a lépcsőzést. Milyen mozgás illetve pihenés segítheti a betapadást? A petesejtek leszívása várhatóan még a héten (03. 08. 21. fog megtörténni)
Köszönettel: B. K.

Tisztelt Asszonyom!

A fekvés nem befolyásolja a megtapadás esélyeit, teljesen normális életmódót szabad folytatni. Ez annyit jelent, hogy mindent szbad csinálni amit jól esik, csak ne erőtesse meg magát. Egyébként ez nemcsak a magánvéleményem, nemrégiben jelent egy igen színvonalas nemzetközi szakfolyóiratban egytanulmány, mely nagy beteganyagon igazolta ugyanezt.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila