Önök írták - 7.oldal

Irja meg nekünk kérdését, véleményét, javaslatát, támogatási szándékát, stb !


Tisztelt Doktor úr!

Egy korábbi levelében írt mondata gondolkoztatott el a Bromocriptin hatásáról: "ad 2. A gyógyszer nem hormonkészítmény, hanem a prolaktin termelést irányító hormon (prolaktin inhibiting faktor (PIF), másik nevén a dopamin mennyiségét növeli a központ idegrendszer egyik magjában, az un. hypothalamusban." Kb .egy hónapja kezdtem el szedni ezt a gyógyszert, mert magas prolaktin szintet állapítottak meg. Eddig nem foglalkoztam a gyógyszer hatásmechanizmusával, mert a cél szentesíti az eszközt, de lenne egy érdekes kérdésem. Édesapám Parkinson kórban szenved, és mint tudjuk ennek fő oka a dopamin termelő sejtek fokozatos elhalása. Édesapámon kb. 52-53 évesen jelentkeztek a tünetek, tehát elképzelhető, hogy nem öregkori, hanem genetikailag öröklődő PK-ról van szó. Előrejelzem, hogy nem vagyok hipochonder alkat, de sajnos a tavalyi évben kézremegés jelent meg nálam is (ezt kezeltük, de nekem más tünetek is gyanúsak). Egyelőre nem szeretném ezt kivizsgáltatni, mert semmilyen szinten nem szeretnék szembesülni azzal, hogy ez a kór engem is elérhet, de szöget ütött a fejembe az, hogy elképzelhető egy összefüggés a magas prolaktin - alacsony dopamin szint között, hiszen éppen a dopamin-szint növelésével érik el a prolaktin szint csökkenését. Rövid távon igazából nem lehet érdekes a dolog, de hosszabb távon kihatása lehet a gyógyszernek, ha nem a dopamintermelő sejtek aktivitását növeli, hanem más módon állítja elő ezt az ingerületátvivő anyagot. Nem szeretném, ha visszafejlődnének ezek a sejtjeim, mert mesterségesen megkapják kintről a végterméküket, ezért nekik már nem kell aktivizálni magukat. Lehet, hogy a levelemben vannak pontatlanságok, de kérem, hogy elemezze számomra ennek a gyógyszernek a hatásmechanizmusát és a veszélyeket, amit ennek az alkalmazása okozhat.
Előre is köszönöm segítségét. K.

Tisztelt Asszonyom!

Kérdése rednkivül logikus, azonban nincs mitől tartania! A Parkinson kor az agy egy másik magjának (nucleus ruber) a betegsége. A Dopamin maga az egy ideg-ingerület átvívő anyag, mely a szervezetben nagyon sok helyen fordul elő. A Parkinson kór sejtkárosodás következménye, tehát a Dopamin szint növelésével nem lehet kiváltani. Ezzel együtt, ha vannak kézremegéses tünetei, indokolt lenne ilyen irányú vizsgálata is! Egyébként a magas Prolaktin szint miatt is indokolt lenne MRI végzése!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Szeretném megkérdezni a véleményét az amnicentézisröl. 8 hetes terhes vagyok, 45 éves. Csak most sikerült megtartanom, volt három spontán abortuszom e terhesség elött. A nögyogyászom a 15. héten akarja végrehajtani az amnicentizést. Olvastam, hogy ez már a 10. héten is elvégezhetö. Kérem, ha ideje engedi, írja meg, hogy lehetsége-e a 15. hét elött is vagy ki kell várni a 15. hetet.
Elöre is köszönöm válaszát. Zs.

Tisztelt Asszonyom!

Ebben az éltkorban feltétlen javasolt a terhesség alatt magzati kromoszóma vizsgálat, mert annak kockázata lényegesen kisebb, mint annak a kockázata, hogy a magzat nem lesz egészséges. Már a terhesség 8. hetétől ez lehetséges, de nyilván azért ajánlották a 15. hetet, mert ekkor a kockázat egy esetleges vetélésre lényegesen kisebb. Tehát én azt tudom javasolni, hogy várja ki a 15. hetet.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Túl vagyunk a 2. lombikbébi programon. Én 27, a férjem 33 évesek vagyunk. Az én magas FSH értékem és a férjem kóros alakú spermái miatt van szükség a lombikbébi programra. Mindkét lombikbébi programnál a rövid protokollt alkalmazták nálam. Mindkét esetben ugyanolyan injekciókat kaptam ugyanolyan adagban. Ciklus 3. napjától 1 amp. Decapeptyl, 1 amp. Fraxiparine folyamatosan, az első 6 napban 3 amp. Puregon, 3 amp. Menogon, majd a továbbiakban napi 3 amp. Puregon és már csak napi 2 amp. Menogon. Az első lombikbébi programnál 6 petesejtet tudtak nyerni, ebből 3 embrió lett, őket 4 sejtesen kaptam vissza 8 mm-es nyálkahártya mellett. A második lombikbébi programnál csak 2 tüszőm volt összesen, de ebből lett 2 petesejt és 2 embrió, és szintén 4 sejtesen kaptam vissza őket 10 mm-es nyálkahártya mellett. Kérdéseim a következők lennének: 1. A fent leírt stimulálás és kezelés mellett Ön szerint lehet-e még valamit tenni a terhesség elérése és sikeressége érdekében? Ha igen, akkor mit? 2. Mivel lehetne növelni a nyálkahártya vastagságát? Tudomásom szerint a Fraxiparine injekciót e célból kaptam, és a 2. alkalommal valamennyivel vastagabb is lett a nyálkahártya. Első alkalommal még nem kaptam a Fraxiparinet. 3. A nyálkahártya minőségénél mit jelent az az orvosi használatban, hogy a nyálkahártya A-s, B-s vagy C-s? 4. A Budai Meddőségi Központba járunk. Az orvosommal és az intézettel is teljes mértékben meg vagyok elégedve, panaszra nem lehet okom velük kapcsolatban. Lelkiismereteresen mindent elkövetnek a sikerért. De szeretném tudni, hogy mi az Ön véleménye, hogy érdemes-e elmenni egy másik intézménybe, hogy máshol tudnának-e többet elérni? Vagyis: Esetleg más kórházban nagyobb eredményt tudnának elérni a mi esetünkben? Vagy más kórházban sem tudnának többet tenni értünk, és maradjak nyugodt szívvel a BMC-ben? Kérem válaszoljon levelemre, mert nagyon kétségbe vagyok esve, hogy egyáltalán lehet-e nekünk kisbabánk a fentiek tudatában, és hol tudnának nekünk a leginkább segíteni. Bár nem igazán szeretnék kórházat váltani, de ha Ön javasolná, akkor fontolóra venném.
Köszönettel: É.

Tisztelt Asszonyom!

Magas FSH értékek mellett a fenti eredmények jónak mondhatók. Nem orovsain múlott, hogy viszonylag kevés petesejtet tudtak nyerni. A Fraxiparin véralvadás gátló, nem vastagítja direkt módon a méhnyálkahártyát, másféleképpen hat. A méhnyálkahártya minőségét jelentik az A, B, C jelzések, ezen azonban nem leht változtatni, ez adott. Lehet természetesen másfajta előkészítést is végezni, de nem biztos, hogy az jobb eredményre vezet. Azért javasolták Önnek ezt, mert úgy gondolták, hogy Önnél ez a legjobb megoldás. Az ország egyik legjobb centrumába jár, ahol nagyon jó szakemberek dolgoznak, kíváló eredményekkel! Nem tudnám javasolni, hogy ezen változtasson! Végülis mindíg sikeres volt a beavatkozás, nem a kezelésen múlott, hogy nem jött létre terhesség. Folytassa tovább és remélhetőleg előbb-utóbb sikerrel fog járni!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

18 évesen tudtam meg, hogy Gonaddysgenesis-sel születtem. Pár évvel ezelött 45X0/46XY mozaicizmus miatt bo gonadectomiat végeztek. Jobb oldalon tipikus csikgonád látható- a műtéti leirás szerint. A műtét során kis uterust írtak le. Bár van ultrahangos lelet mi szerint a méhem nagysága 6,5 cm. Becsülettel szedem a hormonpótláshoz szükséges gyógyszereket. Rendszeresen járok vizsgálatra az orvosomhoz -akit nagyon kedvelek- de ha a gyermekvállalásról van szó valahogy elmismásolja a válaszokat. Tudom, hogy a méhem állapota is további vizsgálatokat igényel./Nem biztos,hogy alkalmas a terhesség kiviselésére./ Tudom, hogy csak petesejt adományozás lenne a megoldás. De hogyan hordanám ki a babát ha nem tudom megtermelni a terhesség kiviseléséhez szükséges hormonokat? Illetve itt is a hormonpótlás lenne a megoldás... Kiváncsian várom az Ön véleményét. A háziorvosom szerint ez a probléma olyan magas szintü aszisztált reprodukciót igényelne aminél nagyon kicsi a siker eséje. Viszont a kockázat olyan nagy, hogy inkább bele se fogjak...
Válaszát tisztelettel köszönöm!

Tisztelt Asszonyom!

Ön ki tud hordani terhességet és hormonpótló kezeléssel méhe olyan állapotba hozható, hogy ugyanolyan esélyekkel indul, mint bárki más. A probléma nem túl nagy, csak megoldása nehéz, ugyanis csak donor petesejt használata lehetséges, melynek megszervezése a legnehezebb. Önnek igenis lehet gyermeke, nincs semmi kockázat!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Jónapot Kívánok!

Ez év áprilisában házasodtunk össze, de már kilenc éve együtt élünk. Feleségem 41 éves, volt két császáros szülése (1983, 1985). A második szüléskor lekötötték. Lehet-e közös gyermekünk? Melyik meddőségi központhoz forduljunk, milyen módszerrel remélhető siker?
M.T.

Tisztelt Uram!

Lakóhelye ismerete nélkül nem tudok válaszolni kérdésére. A www.infertility.hu honlapján az ajánlott meddőségi központok címe megtalálható. Elvileg két megoldás lehetséges: vagy meg lehet próbálni visszaállítani a petevezetékeket műtétes eljárással, vagy lombikbébi módszerrel lehet próbálkozni. Életkorára való tekintettel azonban egyvalami biztos: további vesztegetni való idő nincsen!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

Van egy hat éves lányom. Lányom születése után másfél évvel férjemnél non-hodkin limphomát diagnoztizáltak, műtét és kemoterápiás kezelés után 1 év elteltével gyógyultnak nyilvánították (igaz teljes gyógyult csak 5 tünetmentes év elteltével lesz, de azóta is tünetmentes, egészséges). Két évvel ezelőtt fogamzásgátló tabletta szedése mellett terhes lettem. A terhesség 9. hetében elvetéltem. Talán hozzájárult a vetéléshez az is, hogy nem volt nap, hogy ne gondoltam volna rá, vajon egészséges lesz-e várt gyermekem. Idén januártól próbálkoztunk a kistestvér készítésével, szeptember 10-én a vérzésem 10 napos kését követően pozitív lett a tesztem. Kissé aggasztott a dolog, hogy folyamatosan kisebbnek látták az embriót a normálisnál, de minden bizonnyal közrejátszik a dologban, hogy ciklusom (enyhén szólva) rendszertelen, a teherbeesés időpontja eltérhetett az átlagostól). Ismételt UH vizsgálattal viszont kiderült, hogy szépen és folyamatosan növekszik az embrió. Igaz aggasztott az is, hogy a 6. ill. 7. héten szívhangot nem hallottunk, de pici mérettel magyarázták (a 7. héten az ülőmagasság 2.8 mm volt), valamint azzal, hogy valószínűleg fiatalabb a terhesség, mint a naptári számítás, a 9. heti UH-t akkor készítették, mikor barna folyás miatt rohantam a klinikára, akkor valószínűleg már kezdett elhalni a magzat, csak még nem szívodott fel (másnap erős görcsökkel, vérzéssel elvetéltem). Több dolog is aggaszt: az egyik, hogy a rendszertelen menstruáció utal-e valamilyen terhesség fenntartó hormon hiányára, illetve zavarára (ciklusom hossza 30-42 napok között változik, de előfordult már 16 napos is). Másik dolog: az előző vetélésem után, valamint most is vesefájdalmak kínoznak. Nem tudom, lehet-e összefüggés a 2 dolog között. Megjegyzem, egyébként sosem volt ilyen gondom. Mindkét esetben vért találtak a vizeletben, két éve vvt-n kívül más nem volt benne, most viszont Ca ox, baktérium is található a vizeletben. Iszogatom a napi 2-3 liter teát, hogy ürüljön a vesehomok. Lehet, hogy az átélt stressz borítja fel a veseműködést? Harmadik: Három hete történt a vetélés és a befejezés. Pár napig véreztem csak. A mellemben viszont még mindig tapintható 1-2 fájdalmas kis csomó, valamint hetente egyszer pecsételő barnás folyás jelentkezik. Ezek mikor múlnak el? Köszönöm türelmét, kissé hosszúra sikerült ez a levél.
Várom válaszát, Üdvözlettel, D. T.

Tisztelt Asszonyom!

Valószinüleg az embrió már sokkal korábban elhalt. A mai korszerű ultrahang készülékekkel a magzati szívműködés már a terhesség 5. hetében biztonsággal kimutaható. Valószinüleg hormonális problémái vannak, ez vezethetett vetéléshez is!. Konkrétan egyik kérdésére sem lehet válaszolni, főleg alapbetegségére való tekintettel! Valamennyi kérdése olyan, melyet csak orvosi vizsgálat dönthet el, mely feltétlenül szükséges is lenne! Keresse fel kezelőorvosát mielőbb!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Infertility!

A kérdésem a férfi meddöség vizsgalatara és kezelésére vonatkozik. A férjemmel szeretnénk gyermeket, voltunk nögyogyasznal, aki egy egyszerü rutinvizsgalatot javasolt mindkettönknek (kb féléves probalkozas utan nem sikerült teherbe esnem). Nalam mindent rendben talaltak (én 25 éves vagyok), és bar ez egy viszonylag egyszerü vizsgalat volt, én bizom benne, hogy ez igy is van. A férjemnél sajnos nem lettek jok az eredmények. Emiatt nagyon-nagyon szomoru vagyok, hiszen nem tudom elképzelni az életemet gyermek nélkül. A férjem 40 éves lesz az idén, de eddig mindenütt az olvastam és hallottam, hogy ez az életkor ilyenkor még nem jatszik szerepet a fogamzasban. Szoval a férjem spermavizsgalatanak az eredményei: - 11 millio db/ml - 4 % mozog "fürgén" - 9 % normalis formaju. (elnézést a laikus fogalmazasért) Tudom, hogy ezek az adatok eltérnek a normatol, de nem tudom, mennyire reménytelen a helyzetünk és milyen kezelések következnek ezutan. Vajon taplalkozassal, egészséges életmoddal lehet javitani a helyzeten? Azt hiszem, mostanaban tul sokat dolgozik, nagy a felelösség a vallan és keveset alszik. Egyébként egészséges. Természetesen elmegyünk urulogushoz, és tovabb folytatjuk a kivizsgalast. Mi Svajcban élünk és én szeretnék egy magyar nyelvü véleményt is meghallgatni, 11 honapja élek itt, német nyelven az orvosi nyelvböl keveset értek. Nem akarok a férjemmel erröl a témarol tul sokat beszélni, hiszen igy is ugy érzem néha, mintha egy kicsit büntudata volna. Tovabbra is probalkozunk, rendszeres hazaséletet élünk. Én hiszek abban, hogy még van esélyünk normal uton is, bar az orvos azt mondta, hogy valoszinüleg "segédtechnikakat" kell alkalmaznunk. Nem tudom, mire gondolt, itt Svajcban tul sokat kell varni, mire az ember egy szakorvoshoz eljut. Most arra varunk, hogy az urulogus jelentkezzen, hogy mikor van ideje fogadni bennünket (gondolom, sejtik, hogy ezalatt az idö alatt mit élek at). Kérem, amennyiben lehetséges, irjanak véleményt az adatokrol.
Segitségüke elöre is köszönöm: E.

Tisztelt Asszonyom!

Elkeseredésre nincsen oka, a mai lehetőségek mellett valamilyen módszerrel biztosan lehet segíteni. Bűntudata nem kell, hogy legyen a férjének, de egyvalami biztos: ami most rendelkezésre áll az egy normálistól lényegesen elmaradó vizsgálati lelet! Nem a leletet, hanem a beteget kell gyógyítani, mely annyit jelent, hogy egy teljes körű kivizsgálás után lehet csak megmondani, hogy mi a probléma és azon hogyan lehet segíteni. Ez a kivizsgálás mindekettejükre vonatkozik! A segítségnek számtalan formája van, mely a gyógyszeres kezeléstől, a műtétig, a mesterséges megtermékenyítésig, illetve a lombikbébi beavatkozásig mindent magába foglal. Ezektől nem idegenkedni kell, jelenleg még nem állapítható meg, hogy Önökön hogyan lehet segíteni!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Már 6 inszemináción és 4 IVF-en túl vagyunk. A kérdésem Önhöz annyi lenne, hogy a beültetés után Ön mit javasol? A pihenés és stresszmentes életmód azt jelenti, hogy ne menjen az ember dolgozni? Én eddig mindig 3-4 nap után mentem, mert irodai munkát végzek, de a környezetemben lévő nők minden IVF után 2 hetet pihennek otthon.
Várom válaszát, üdvözlettel: Á.

Tisztelt Asszonyom!

A világon évente több százezer IVF beavatkozás történik, döntő többségük ambuláns módon. Nyugat-európai országokba nagyon gyakran előfordul, hogy a betegek munkahelyükről mennek az embrió transzferre és azt követően oda mennek vissza. Nagy statisztikai feldolgozások alapján biztonsággal állítható, hogy az embrió transzfert követő pihenés, fekvés nem javítja az esélyeket a teherbeesésre. Ezzel együtt vannak olyan központok, ahol erről másképpen gondolkoznak. Az én vélemény szerint a nehéz fizikai munka, illetve a stressz lehetőség szerinti kerülése ajánlatos.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr,

köszönöm az előző levelemre irt válaszát, azóta megvolt a hiszteroszkópia és nem találtak semmi elváltozást. Ennek ismeretében lenne azonban két kérdésem: 1. az Önhöz irt levelek között találtam egy esetet, ahol előzőleg szűlt nőnél a varrásból származó visszamaradt fonaldarabok okoztak meddőséget. Én ugyan még nem szültem, de lehetséges-e, hogy kivülről bekerüljön valami a méhbe, pl. a tamponból egy kis cérnadarab, vagy bármi, ami akadályozhatja a teherbeesést. Ha ilyesmi lenne, látták-e volna a hiszteroszkóppal? 2. férjemmel arra gondoltunk, hogy elmegyünk MR vizsgálatra, remélve, hogy ott ki tudnak mutatni olyasmit is, amit a hiszteroszkópos vizsgálattal nem tudtak. Ön látja-e ennek értelmét?
Előre is köszönöm válaszát: T.

Tisztelt Asszonyom!

Első kérdésére válaszom, hogy ki van zárva, hogy bármi bekerülhetett volna a méhébe. Második kérésére is csak azt tudom válaszolni, hogy az MR vizsgálatnak értelme nincsen, semmilyen olyan elváltozás nem derülhet ki, amely a hysteroscopiánál, illetve az egyéb vizsgálatoknál ne derült volna ki. Úgy gondolom nem a beteg feladata lenne, hogy elvégzendő vizsgálatokat találjon ki.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Jo napot kivanok!

Engem Attilanak hivnak, Ukrajnaban lakom pontosaban Karpataljan, szeretnek erdeklodni hody menyibe kerul edy ijen dyodyitas.
Elore is nadyon szepen koszonom.

Tisztelt Uram!

Leveléből nem derül ki, hogy minek az ára után érdeklődik. Ha esetleg egy "lombikbébi" beavatkozás külföldiek számára végzett díja után érdeklődik, arra sem lehet a konkrét tények ismerete nélkül válaszolni. Átlagosan kb. 500 ezer forintból (2000 dollár) hozható ki gyógyszerekkel együtt.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Fél éve hagytam abba a fogamzásgátló tabletta szedését, folytonos kismedencei gyúladás miatt. A gyúladás elmúlt (szerintem ennek nem sok köze lehetett a fogamzásgátlóhoz), de menstruációm azóta sincs. A nőgyógyászom töbszöri ultrahang vizsgálat uán hormonszint vizsgálatot is elrendelt. Az eredmény Policisztás Ovárium Szindróma. A kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy mennyiben befolyásolja ez a teherbeesésemet, mivel orvosom szinte meg sem hallotta a erre irányuló kérdésemet, illetve, hogy milyen kezelési módja van ennek.
Segítségét köszönöm: KA

Tisztelt Asszonyom!

Igaza van: a kismedencei gyulladásnak semmi köze nincs a fogamzásgátló szedéséhez! Policisztás ovarium szindróma esetén kezelés nélkül teherbeesési nehézségek léphetnek fel, ez az esetek többségében így is van. Kívánatos lenne, ha még nem akar teherbe esni, továbbra is fogamzásgátló szedni, mert kezelés nélkül csak rosszabbodhat helyzete!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

A segítségét kérném, mert két orvos két különböző véleményt mond és én itt állok tanácstalanul. 2001 januárjában abbahagytam a fogamzásgátló tabletta szedését. A menstruációm több hónapig nem állt helyre ezért az orvosom Norcolut szedését javasolta. 2001 októberében elmentem az Országos Családtervezési Központba genetikai tanácsadásra. Ott megemlítettem a problémámat a genetikusnak aki, mondván, hogy a Norcolut csak tüneti kezelést nyújt a Clostibegy-t szedését ajánlotta. 2002. februárjában átkerültem ugyanennek az intézménynek a nőgyógyászatára mivel alhasi fájdalmaim voltak. Ott viszont azt mondták, hogy a Clostibegyt ilyen hosszú ideig nem lehet szedni és különben sem ez a megfelelő gyógyszer a számomra. Ez az orvos elküldött hormonvizsgálatra két alkalommal is. Az első alkalommal az egyik érték nem a normális szinten volt, viszont az egy hónappal későbbi eredmény teljesen normális értékeket mutatott, ezért azt javasolta, hogy kezdjünk el egy Mikrofollin, Norcolut kúrát. Ennek eredményeként azt mondta, hogy nagy valószínűséggel a menstruációm is helyreáll és közben lehetőség van teherbe is esni. Már túl vagyok három hónapos kúrán. A kérdésem itt kezdődne, mivel ma beszéltem egy másik nőgyógyásszal, akit az egyik ismerősöm ajánlott és elmondtam neki, hogy most milyen kezelést kapok. Ő pedig azt mondta - ellentétben a saját nőgyógyászommal, aki a Mikrofolin, Norcolut kúrát írta elő -, hogy ezek mellett a gyógyszerek mellett csak kb 20% a teherbe esés valószínűsége? Igaz ez? Hiába próbálkozunk, mert ezek mellett a gyógyszerek mellett nem sok az esélyünk?
Várom válaszát, mivel most itt állok két vélemény között és nem tudom, hogy mit kellene tennem.
Segítségé előre is köszönöm. R.E.

Tisztelt Asszonyom!

Nehezebb helyzetbe fogom hozni válaszommal, mert harmadik véleményt fog kapni. 1. A Mikrofollin-Norcolut szedésének semmi értelme nincsen, mert olyan, mintha fogamzásgátlót szedne! Ha megnézi a gyógyszerek összetételét (a dobozán rajta van) és azt összehasonlítja bármelyik fogamzásgátló összetételével, meg fog erről győződni. Tehát nemhogy 20%, hanem kb. 0% esély van a teherbeesésre! 2. A Clostilbegyt valóban jobb ötletnek tűnik, de igaz, hogy hosszútávú szedése nem javasolható. Másoknak már többször válaszoltam, hogy nem vagyok híve kivizsgálás nélküli kezeléseknek. Önnél azt lehet mondani, hogy semmiféle kivizsgálás nem történt, a "kezeléseket" pedig minősíteni nem szeretném!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Hölgyem/Uram -Segítőm!

Most bukkantam erre a lapra, és szeretném megkérdezni, hogy hová fordulhatnék a problémámmal. Én nem vagyok (?) meddő (legalábbis remélem) mivel egy 2 éves kisfiú nagyon boldog anyukája vagyok. Ellenben, mégis boldogtalan vagyok, mivel nem sikerül egy második kisbabával áldott állapotba kerülni, ennek már 19 hónapja. Fiammal 2 hónap után szinte azonnal sikerült, de most 19 hónapja semmi, csak minden hónapban az egyre nagyobb kudarc. Nem tudom hová fordulhatnék, mivel az orvosomhoz rendszeresen járok, aki mindig csak azt mondja ne legyek türelmetlen, és próbálkozzunk tovább. Megnézte a prolaktint, ami nagyon magas (660 körül) erre beszedtem 3 doboz bromocryptint, de lényeges javulás nem történt. Szedtem még Clostilbegyt-et 3 dobozzal, semmi eredmény. Sajnos, kezdem elveszíteni a bizalmamat az orvosom iránt, aki úgy látszik, nem tud ezzel mit kezdeni, de nem is küld tovább valami más orvoshoz. Nem tudom, hogy fontos-e, de kisfiam császármetszéssel jött világra, mivel faros volt és nagy BPD, nagy súly, nagy hossz. De abszolút komplikációmentes volt, semmi nem fájt, szóval minden rendben volt. Most mégis attól félek, hogy nincsen-e valami összenövés vagy letapadás a műtétet követően, ami megakadályozná, hogy ismét terhes legyek???? Nagyon - nagyon köszönöm ha válaszolnak!!!!!
Tisztelettel: K. V.

Tiszetelt Asszonyom!

Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint a meddőség az a betegség, ahol 1 év rednszeres házasélet után nem következik be terhesség. Tehát Önöknél a meddőség fenáll, tehát ne legyen türelmes, ne próbálkozzon tovább, hanem megfelelő szakemberrel kivizsgálást és az eredményeknek megfeleő kezelést kell végeztetni! Nem vakon kell próbálkozni, hanem meg kell találni az okot és azt megszüntetni!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor úr !

Miután már kétszer is nagyon kedvesen válaszolt és bátorított, most is Önhöz szeretnék fordulni kérdéseimmel. Két hete vagyok túl a második ICSI-ET után, sajnos másodszorri negatív eredménnyel. Mivel azonban voltak biztató jelek, szeretném az Ön véleményét kérni. 26 éves vagyok és a férjemnél lévő probléma (1-2 millió spermium) miatt csak az ICSI módszerrel próbálkozhatunk. Orvosom másodszorra hosszú protokolt javasolt, a stimuláció alatt nagyon szépen alakultak az eredmények ezért a 13. napon történt punkció során 9 petesejtet sikerült nyerni, de következő napon, csak 3 temékenyült meg, méhnyálkahártyám 12 mm volt. Az ET napjára azonban mindhárom nagyon szépen fejlödött, a biológus megmutatta a monitoron, hogy a 4,6,8 sejtes embriókon, azaz a embrió falán, AHA módszerrel vágást ejtett a megtapadás elősegítése érdekében. Orvosom 2x2 utrogestant szedetett velem. Beültetést követően sokat pihentem, de a 6. napon barnás vérzés jelentkezett, ekkor szigorúbb fekvést és 3x2 utrogestant javasolt. Sajnos ennek ellenére a beültetést követő 10. napon megjött a menstruációm, azonban a terhességi teszt pozitív lett és a következő napi hormonvizsgálat is alátámasztotta, azt amit az orvosom közölt, miszerint néhány napra megtapadhatott az embrió, de nem tudni milyen okból ez korai vetélés volt. Januárban hysteroszkópiás vizsgálatom lesz, majd azt követően februárban újra kezdhetjük a protokolt. Azt szeretném kérdezni, hogy esetleg progeszteron hiány előfodulhatott-e, vagy milyen más hormonális oka lehet a sikertelenségnek ? Miért nem végeznek hormonvizsgálatot az ETnapján ? Mivel a barnás vérezgetés már az első beültetésnél is pontosan ugyanígy jelentkezett, a második esetben nagyon sokat idegeskedtem miatta, ez tudom, hogy nem tett jót, de hibáztathatom-e önmagamat ? Mennyire gyakori, hogy ez a barnás vérzés nem alakul át menstruációvá ? Ön mit javasolna az én esetemben ? Én teljesen megbízok az orvosomban, minden kérdésemre válaszol és azt javasolta, hogy legközelebb progeszteron injekciót is kapjak. De ennek ellenére szeretném az ön véleményét is kérni.
Előre is nagyon köszönöm és további sikerekben gazdag munkát kívánok, üdvözlettel, Kné.

Tisztelt Asszonyom!

Minden stimulált ciklusban szinte törvényszerüen van progeszteron hiány, ennek pótlására kapja az Utrogestant.Hormonvizsgálatnak az ET napján értelme nincsen, mert azon kivül, amit levelében leír (Utrogestan , vagy progeszteron injekció) más lehetőség nics, illetve az eredménytől függetlenül hormonpótlás szükséges! A hiszteroszkópia elvégzése feltétlenül szükséges annak eldöntésére, hogy nincs-e valami szervi oka a "barnás folyásnak". A terhességi teszt pozitivitása fél siker; folytassa tovább és előbb utóbb terhes lesz!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Két évvel ezelőtt magas prolaktinszintem kivizsgálásakor mikroadenomát diagnosztizáltak nálam, melyet sikerült Bromocryptinnel a normális határértékek közé szorítani. Ma napi 2×fél szemet szedek. Elzáródott petevezetékek miatt a Kaáli intézetbe jártunk a várva várt babaáldás érdekében, ahol sikeres volt az első embriótranszfer. Most vagyok a terhesség 8. hetében. Az intézet orvosának javaslatára ugyanúgy szedtem a Bromocryptint napi 2×fél szemben. Most, a 8. héttől javasolta a gyógyszer teljes elhagyását, mégpedig úgy, hogy 2 napig fél szemet szedjek, majd a következő naptól teljesen hagyjam el. Meg kell, hogy mondjam nem tudom mitévő legyek. Annyi helyen olvastam, hallottam, főleg itt az Önök honlapján, hogy a Bromocryptin szedése a terhesség 12. hetéig feltétlenül indokolt, hiszen a magas prolaktinszint vetélést okozhat. Emiatt is írok most Önnek. Szeretném kikérni a véleményét. Meddig szedjem ezt a gyógyszert? Számít-e az, hogy a terhesség előtt a prolaktinszintem normális volt a gyógyszer szedése mellett és talán emiatt kellene abbahagynom a szedést a 12. hét előtt? Városomban, ahol a mikroadenomám diagnosztizálása miatt endokrinológiai szakrendelésen jelenek meg folyamatosan, az orvos azt tanácsolta, hogy miután olyan kis adagnak számít a 2×fél szem, így ha szedném a terhességem végéig sem lenne baj. Szóval ez a problémám, hogy akkor most meddig is szedhető, illetve javasolt szedni.
Köszönöm előre is a válaszát, illetve segitségét. Tisztelettel: BSZ.

Tisztelt Asszonyom!

A prolaktinszint csökkentésére a lepény kialakulásáig van szükség, tehát a terhesség első 12 hetében. Utána a Bromocryptin szedése nem indokolt. Olyan alacsony dózisban szedi a gyógyszert, hogy valószínüleg egyébként sincs rá szüksége. A leírtak alapján nem valószínű, hogy tényleg mikroadenomája lenne. Sokszor fordul elő, hogy az agyalapi mirigy fejlődésénél az un Rathke tasak nem szívódik fel teljesen és megmarad, ilyenkor felnőtt korban egy MRI vizsgálaton azt mikroadenomának vélemyényezhetik. Az alacsony dózisú Bromocryptin mellett kimutatható normális prolaktin szintek inkább szabályozási zavarra, mintsem daganatra utalnak!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T.Foorvos Ur!

Eloszor is kivanom hogy isten tartsa Ont sokaig jo egeszsegben es hogy meg nagyon sokaig tudjon segiteni szegeny asszonyoknak lanyoknak ilyen nehez helyzetben.Magamrol roviden en jo hirekrol szamolhatok be amit Onnek is koszonhetek.En 35 hetes terhes vagyok ikrekkel ami IVF es ICSI segitsegevel sikerult.Ugy tunik minden rendben van csak nagyon vashianyos voltam par hete a hemogglobin szintem 7.5 volt vert is kaptam.Karosithatta ez a babakat?Vagy mi az a szint aminel mar karosodhatnak? A masik dolog amit eszrevettem hogy Magyarorszagon ugy van hogy 6 sikertelen inszeminacionak kell megelozni az IVFet.De miert?Az en peldambol kiindulva en rogton IVF re mentem eloszor simara ahol a ferjem spermai egy petesejet sem termekenyitettek meg ugyhogy az egesz ciklus karba veszett.A kovetkezo mar ICSI vel tortent es terhes is lettem az elso probalkozaskor kettot helyeztek vissza es mind a ketto meg is tapadt.Szoval sperma leletei normalisak voltak csak eppen termekenyitokepesseguk nem volt.Szoval olyan esetekben mint az enyem nem ido penz veszteseg a 6 inszeminacio?
Kivancsian varom velemenyet:P. Sz.

Tisztelt Asszonyom!

Gratulálok a terhességéhez. Nem kell izgulnia, a vérszegénység nem okoz magzati károsodást. Ezzel együtt kezelése feltétlenül indokolt. Magyarországon törvény szabályozza, hogy milyen esetekben lehet IVF, illetve ICSI beavatkozást végezni. A törvényeket nem meddőségi szakemberek, hanem jogászok alkotják és az esetek döntő többségében a nem hozzáértő parlamenti képviselők hagyják jóvá. Ezzel együtt én úgy gondolom, hogy a meddőség kezelésben a fokozatokat be kell tartani, de természetesen csak akkor van értelme 6 inszeminációt végezni, ha azzal tényleg van esély.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm, hogy válaszolt előző levelemre, nagyon megnyugtatott a válaszával. Most ismét szeretnék segítséget kérni. Két sikertelen lombikbébi programon vagyunk túl. Tavaly májusban volt egy laparoscopiám és hysteroscopiám, mely alkalmával a jobb oldali petevezetőmön volt egy kis letapadás, de ezt a műtét alkalmával feloldották, így teljesen átjárható lett. Más eltérést nem találtak. Mindkét lombikbébi program ebben az évben volt, a laparoscopia és hysteroscopia viszont már másfél éve. Azt szeretném kérdezni, hogy a 3. lombikbébi program előtt nem lenne-e célszerű újra elvégezni egy újabb laparoscopiát és hysteroscopiát? Vagy ha egyszer már igazolták, hogy nincs semmi eltérés "odabenn", akkor biztos, hogy azóta sincs pl. endometriosis, vagy bármi más, ami akadályozhatná a beültetett embriók megtapadását? Mert ha esetleg szükség van egy újabb laparoscopiára és hysteroscopiára,én állok elébe, ha ezzel kizárhatjuk a sikertelenség okát. Másik kérdésem, hogy amióta kaptam ezeket a stimuláló injekciókat, amióta megvolt az első lombikbébi program, azóta a ciklusom megváltozott. Előtte mindig 26 napos volt a ciklusom, a lombikbébi program óta viszont már a ciklus 20. napjától jön egy kis rózsaszín váladék egészen a ciklus 23. napjáig, amikor is rendesen megjön a vérzés. Mi lehet ennek az oka? Lehetséges, hogy a stimuláláskor adott nagy adag hormonok összezavartak valamit? Vagy alacsony a progeszteronszintem? A hőmet is mértem egy ilyen ciklusban, és a ciklus első felében 36.5- 36.6 volt a hő, a ciklus 12. napjától pedig 36.75 folyamatosan. Még a 36.8-at sem érte el. Lehet, hogy nem is volt peteérésem abban a ciklusban?
Bocsásson meg a sok kérdésért és a hosszú levélért, de értetlenül állok ezen kérdések előtt, és szeretnék tisztán látni.
Előre is köszönöm válaszát, amelyekkel eddig is nagyon sokat segített. Tisztelettel: M.

Tisztelt Asszonyom!

A hysteroscopia ismétlésének nincs értelme. Laparoscopia indokolt lehetne, amennyiben felmerül az endometriosis lehetősége, de ha ugyis lombikbébi programmal folytatódik a kezelése, annak eredményességét egy esetleg meglévő endometriosis nem befolyásolja., tehát megintcsak nem indokolt. Abban az esetben igen, ha van rá esély, hogy további IVF beavatkozások nélkül meg lehet gyógyítani! A többi panaszát az okozza, hogy valószínűleg nincs peteérése. Lehetséges, hogyha valóban átjárhatóak a petevezetékek és a férje is rendben van, egy egyszerű stimulációval is lenne esély a teherbeesésre.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Cím!

Szeretném leírni történetem, és tanácsot szeretnék, kérni, meddőségemmel kapcsolatban. Kezdem az elején: Tizenhárom éves koromban jött meg a menstruációm. Nagyon rendszertelen volt, és fájdalmakkal küzködtem, mindaddig, míg 20 éves koromban el nem kezdtem szedni a fogamzásgátló tablettát. (Diane 35). Ezt a gyógyszert 1997. októberétől 2000. februárjáig szedtem. (Tehát majdnem 2,5 évig). Ez idő alatt rendszereződött a menstruációm, és a fájdalmaim is megszüntek. Ezután gyereket szerettünk volna, abbahagytam a gyógyszer szedését, és a mai napig (2002. november 22.) nem estem teherbe. Ez idő alatt átestem néhány orvosi vizsgálaton. 2001. júniusában HSG-n voltam: Melynek eredménye: Szabályos uterusűr. Ép kürtökön át mindkét oldalon jó ürülés a peritoneum felé. Egy évvel később laparoscópián voltam. Az eredmény: Az uterus R-nagyságú sima felszínű, kissé balra húzott. Mko. adnexum ép, fimbriák épek. Az előzetes felhelyezett Schultze eszközön át bejuttatott festékanyag akadálytalanul ürül mko. kürtön át. Ezt követően vérvételre küldtek, (szerintem ezzel kellett volna kezdeni) mely alapján megállapították, hogy magas a prolaktin szintem (42 ng/ml). Erre szedtem egy hónapon keresztül napi két Bromocriptint. Ezután 10 nap szünet következett, és újabb vérvétel. A prolaktin szintem nemhogy csökkent volna, az értéke 71 ng/ml lett. Ekkor elküldtek koponyaröntgenre. Szerencsére nem találtak semmit. Ez áll a papíron: Sella nagyságú, ép kontúrú. Területében, ill. környezetében kóros nem látszik. Jelenleg ott tartok, hogy most ismét szedem a Bromocriptint ugyanabban a dózisban egy hónapon keresztül, és újabb vérvétel következik. Röviden ennyi a történetem. A férjemnél egyébként minden rendben van. A kérdéseim a következők lennének: - Mi okozhatja a magas prolaktin szintet? - A Bromocriptinen kívül lehet-e valamivel csökkenteni a szintjét? (gyógytea, vitaminok, gyógyfürdő, stb..) - Van-e esélyem, hogy valaha gyermekem legyen? Már nagyon vágyunk rá, hiszen három éve próbálkozunk. (Férjem 27, én 25 éves vagyok). - Az idő előrehaladtával csökkennek -e az esélyeim? - Közrejátszik - e a meddőségemben a sok idegesség, amit a munkahelyemen kell elszenvednem? Mindennemű információra vevő vagyok, ami a témával kapcsolatos. Bármiféle tanácsot megfogadok a siker érdekében. Válaszát előre is köszönöm,
Tisztelettel: Hné

Tisztelt Asszonyom!

Valóban további kivizsgálásra szorul, a leírtak alapján nem lehet megmondani, hogy mitől magas a Prolaktin szintje. Egyszerű röntgen vizsgálat nem elegendő az agyalapi mirigy vizsgálatára, erre csak az MRI vizsgálat alkalmas egyéb hormon zavar is okozhatja a Prolaktin szint emelkedését, mint pl. a polycystás petefészek syndroma, ha azért szedett Diane-35-öt, mert ilyen betegsége van, akkor nem csoda, hogy magas a Prolaktinja. Ezeken kívül a férjét is már megkellett volna vizsgáltatni. Leveléből az tűnik ki, hogy valószínűleg nem meddőségi központban kezelik. Csak megfelelő kivizsgálást követően lehet nyilatkozni esélyeiről.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

27 éves vagyok, hosszú évek óta élek védekezés mentes szexuális életet. A védekezés hiánya mellett sem lettem terhes. 1998-ban jobb oldali méhenkívüli terhességgel megműtöttek, a petevezetéket nem vették ki. Jelenleg 1 éve járok vizsgálatokra (János kórház), HCG 2x, mely megállapította, hogy a műtött oldalamon hegesedés okozta elzáródás van, illetve a bal oldali petevezetőbe nem jutott be a folyadék. Ez után laparoszkópiás műtétet végeztek, hogy feltárják a bal oldal elzáródásának helyét és okát. Nem találtak szemmel látható okot az elzáródásra, és a folyadék intenzív nyomás ellenére se jutott át. Most hiszteroszkópiás műtétet végeztek rajtam, mellyel megint nem jutottunk előbbre, az elzáródást nem találták meg, megszüntetni nem tudták. Az orvosom most egy újabb "eljárást" javasolt, mely (ahogy értettem) arról szól, hogy egy katétert(?) vezetnek a petevezetébe. Szeretném megkérdezni Öntől, hogy mit tud megállapítani ez a típusú vizsgálat, és van-e reális lehetősége annak, hogy meg tudják szüntetni az elzáródást. Kérem, hogy ha ideje engedi, mielőbb válaszoljon, mert nagyon el vagyok keseredve, és nem szeretném feleslegesen esetleges újabb csalódásnak és kudarcnak alávetni magam.
Nagyon köszönöm válaszát. Üdvözlettel: K. A.

Tisztelt Asszonyom!

Nem voltam ott vizsgálatainál, ezért a további esélyeket megítélni nem tudom. Én úgy gondolom, hogy ha már egy laparoscopia és egy hysteroscopia megtörtént, ahol lehetőség lett volna ugyanezen "katéterezés" elvégzésére, nincs értelme egy újabb műtétnek kitenni.A valósszínűsége annak, hogy működő képes petevezetékeket lehessen csinálni alacsony. Sokkal inkább egy lombikbébi beavatkozás tűnik számomra a járható útnak.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Férjemmel több, mint két éve szeretnénk babát. Mindkettonket kivizsgáltak (hormonális vizsgálat, petevezeto átjárhatóság, andrológiai vizsgálat) és úgy tunik, egészségesek vagyunk. A PCT eredménye alapján immunológiai összeférhetetlenséget állapítottak sajnos meg (az ellenanyagot késobb a vérembol is kimutatták), már túl is vagyunk az elso inszemináción. Kérdésem az, hogy van-e reális esélye annak, hogy inszeminációval teherbe essek, vagy nem lenne-e célszeru rögtön inkább lombik programmal próbálkozni.
Válaszát elore is köszönöm.

Tisztelt Asszonyom!

Immunológiai eredetű meddőség esetén az inszemináció valóban reális esélyekkel kecsegtet. A magam részéről a PCT vizsgálatok eredményeit nem tartom diagnosztikus értékűnek. Szakmailag megalapozatlan lenne a fentiek alapján azonnal lombikbébi programmal próbálkozni. Leveléből úgy érzem, hogy laparoscopiája még nem volt, lehet még olyan betegsége, melyet az eddig elvégzett vizsgálatokkal kimutatni nem lehetett.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr !

Egy kórház Asszisztált Reprodukciós Osztályán vagyok kezelés alatt. Korábban laparoszkópiám volt, aminek az eredménye átjárható kürtők, és ép egészséges belső szervek lett. Sajnos a várva várt teherbeesés azóta is elmaradt. 3. és 24. napi hormon vérvételem teljesen normális értékeket hozott, a 24. napi progeszteronon 26ng/ml lett. A ciklusaimban 2*1 Clostilbegyttel stimulálnak, mellé 1*1 Estrofemet szedek a nyálkahártyám védelmében. Az előző spontán ciklusomban egy 16mm-es tüszőt látott az orvosom a 12. napon, ami sajnos nem repedt meg, de átalakult sárgatestté, és a menstruáció alatt szépen felszívódott. Mostani cilusomban két tüszőt látott, a bal oldali ovariumban egy 16mm és egy 17mm-est a 12. napon, amit a 14. napon 2 Ampulla Profasi-val megrepesztett. Mai 16. napi UH-n azonban egy 17mm-es tüszőt látott, és semmi bevérzést a másik helyén. Véleménye szerint a másik megrepedt. Kérdésem az, hogy lehet-e, hogy csak egy tüsző reped meg az injekció hatására ? A másik kérdésem, hogy ultrahangon látszik-e, hogy megrepedt a tüsző vagy sem. Férjem eredménye tökéletes, PCT összeférhetelenségi tesztünk is nagyon jó eredményt hozott.
Köszönettel, T. A.

Tisztelt Asszonyom!

Amennyiben jó a tüsző, vagy tüszők a beadott Profasitól meg kell, hogy repedjen. Utrahangal ez látható. Amennyiben a tüsző repedés ennek ellenére nem jött létre , az azt jelenti, hogy a tüszőban petesejt nem volt.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

10 éves házasunk vagyunk, a férjem 40 éves én pedig 34 éves vagyok. Az elmúlt 5 évben 5 alkalommal vettem részt lombikbébi programban, 2 esetben az embrió beágyazódott, azonban nem fejlődött tovább. Megjegyzem, hogy 18 éves korom óta vérzészavaraim vannak, de 1995.évben elvégzett sikertelen insemináció után spontán teherbe esetben, amelyből egészséges gyermekem született. Azonban a mai napig is hiába áhítozom másik gyermek után, nem sikerül. Kérem válaszát, hogy milyen lehetőségeim vannak még és a fenti problémát miként lehetne kivédeni.

Tisztelt Asszonyom!

Leletei ismeretei nélkül nem lehet válaszolni kérdésére. Ilyen irányú kérdéseit ott tudják megválaszolni, ahol az eddigi kezeléseket végezték.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

GYERMEKET SZERETNÉNK, 35 ÉVES FÉRJES ASSZONY VAGYOK AKINEK GOND VAN A PETEÉRÉSEL ÉS A MENTRUÁCIÓVAL. TÖBB ALKALOMMAL VETTEM RÉSZRT LOMBIKBÉBI PROGRAMBAN. VAN EGY GYERMEKEM, AKI SPONTÁN MÓDON LETT. ATA VISZONT NEM LETTEM TERHES. KÉREM VÁLASZÁT , HOGY MIÉRT MARAD KI A VÉRZÉSEM, A PETEÉRÉSÉEM MIÉRT RENDSZERTELEN.

Tisztelt Asszonyom!

Mint hasonló előző levelére is válaszoltam, leletei ismerete nélkül feltett kérdésire válaszolni nem lehet. Amennyiben úgy gondolja, hogy levélben diagnózis felállítása lehetséges, az egy szakmának lebecsülése lenne. Körülbelül ugyanaz mintha öntől azt kérdezném levélben, hogy mondja meg, hogy miért rossz a tévém?
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Másfél évvel ezelőtt hagytam abba a fogamzásgátlót. Kisebb megszakításokkal 7 évig szedtem. Ahogy letettem soha többé nem volt menstruációm. Az első kimaradása után orvoshoz fordultam. Az ultrahang polycisztás szindrómát mutatott. Egy éves gyógyszeres kezelés után(többféle) sem változott a helyzet. Most túl vagyok egy laporoszkópián. A cisztákat leszedték, de kiderült, hogy endometriózusom van. Mi jöhet még?
28 éves vagyok E

Tisztelt Asszonyom!

Még nagyon sok minden jöhetne, de a cél nem ez: a jelenlegi betegségeiből gyógyuljon meg!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Török Doktor Úr!

Már több izben váltottunk emailt egymással, de most ismételten tanácsát szeretném kérni, amennyiben nem foglalom le idejét. Feleségemmel 5 éve vagyunk házasok, de gyermekünk még sajnos nem született. A Forgács Intézet rendszeresen visszatérő páciensei vagyunk - sajnos. A vizsgálatok szerint azonban nem tudni, kivel és mivel van a probléma. A felségem 27 éves, soha, semmi antikoncepcivet nem szedett, anatómiai elváltozása sincs. Tavaly nyáron laparoszkópiás vizsgálatot is végeztek negativ eredménnyel. Egy esetben ellenanyagot találtak, de a többi esetben nem. (A petesejteket tőlem vett spremiumokkal összeengedték 4-ből 3 db spontán megtermékenyült) , 6 homolog insemination, 4 lombik beavatkozáson vagyunk túl. Minden esetben zökkenőmentes stimuláció, kisdózisu stimulálók után (pl. 5 x 2 Metrodin inj. im.) 10-15 érett tüsző, melyek 70 % spontán, 90 % ICSI-megtermékenyül, és gyakorlatilag folyamatosan, szabályosan, töredezésmentesen osztódik. Általában 4 transferrát embryo. Nekem - bár régebben diagnosztizált- mérsékelt testis hypolasiám van, átlagosan 20-62 millió/ml spermium van (max 4cm3 ondóban), független andrológusok szerint is problémamnetes fertil. vagyok. ezekből az adatokból is látható,hogy orvosilag nem diagnosztizálható probléma lehet nálunk, és biztosan sejti már, hogy mennyire kétségbe vagyunk esve. Bár a fent emlitett intézettől minden fizikai és lelki támogatást és biztatást megkapunk, mégis ugy érzem, lelkileg az elkeseredés csúcsán vagyunk. Januárban készülünk majd újabb beavatkozás kieszközölésére, de előtte bennem felvetődött néhány kérdés, melyre szívesen venném válaszát/tanácsát. Úgy gondolom - semi-laikus szemmel - , hogy valami pici banánhéjon csúszik le a dolog. Lehetne esetleg az endometrium kisfokú mikro gyulladása? Ha az endometrium oldaláról közelítjük is meg, minden beavatkozáskor a legmegfelelőbb volt, sőt folyamatos injekciós progeszteronkezelésen is átment a feleségem. Mégis tapadási problémák lehetnek, egyfelől. Azonban meg lehetne-e közelíteni a dolgot a genetika felől? Lehet, hogy kettőnk sejtjének uniója olyan kromoszóma konstellációt eredményez, ami akadályozza a megtapadást? Tudjuk, hogy a megtapadásért a zigótában lévő számos apró kis "szervecske" (mitocondriumok, stb?) is felelős lehet, mint ahogy az osztódás mechanizmusa is tőlük függ. Lehetséges-e, hogy nálunk is genetikai az ok? Lehete az, hogy a lombikban jol osztódó embryo intrauterin azért nem tapad meg, mert genetikai probléma van? Van-e erre nézve valamiféle vizsgálat? Gondoltam már Czeizel Profeszor úrra is....de mit tud ő megállapítani? Lehet-e az, például, hogy más spermiummal megtermékenyitve élet indukálódik a feleségem méhébe? Persze ehhez pedig ismerni kellene a törvényi szabályozást.... Kérem, amennyiben lehetséges, az üggyel kapcsolatos álláspontját ossza meg velünk,
Tisztelettel és Köszönettel, Dr. T. J.

Tisztelt Uram!

Bár lelki állapotukat megértem, kérdései jogosak és logikusak, azt kell, hogy válaszoljam, hogy ma még létezik a tisztázatlan eredetű meddőség fogalma. Ez annyit jelent, hogy mai tudásunkkal nem mutatható ki ok a terhesség elmaradására. Ez a csoport egyre szűkül, míg korábban az összes meddő párkapcsolat 25-30%-a tartozott ebbe a csoportba, ma már ez csak kb. 10%. Tehát van remény arra, hogy a jővőben Önöknél is diganózisra tud sor kerülni. A meddőség kezelés túlzás nélkül az orvostudományon belül a legdinamikusabban fejlődő szakma! Amennyiben genetikai kivizsgálásuk még nem történt meg, az feltétlenül indokolt. Megtapadással kapcsolatos kérdéseikre sem én, sem más nem fog tudni válaszolni. Én úgy gondolom, hogyha az embriók és a nyálkahártya jó, akkor megtapadás is lesz. Ez persze nem annyit jelent, hogy amit mi szépnek és jónak látunk, az valóban az is! További bizakodást kívánok!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Három sikertelen beültetésen vagyunk túl. Minden alkalommal kaptam egy ultrahangos képet, melyen megmutatták hová helyezték vissza az embriókat. A kép jobb oldalán rövidítések és értékek láthatók. Ezekről szeretnék többet megtudni, vagyis: F. BL. GN. P. RJ. GC. GG. CF. CL. DR. Szeretném, ha leírná, hogy ezek mit jelentenek és milyen értékek a legoptimálisabbak, hogy terhesség jöjjön létre.
Válaszát előre is köszönöm! Kné

Tisztelt Asszonyom!

Valószínűnek tartom, hogy a fenti rövidítések csak az ultrahang készülék beállítására vonatkoznak és semmi köze nincs a terhesség létrejöttéhez. A vizsgálatot végző tud csak válaszolni kérdésére.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Férjemmel 8 hónapja próbálkozunk, és nem lettem terhes. Nőgyógyászom szerencsére nem kért 1 éves próbálkozást, így a férjemnek spermatológiai vizsgálatot csináltak, ahol megállapították, hogy polyzoospermia okozhatja a sikertelenséget ( 1 ml-ben 220 millió ondósejt van), azt mondta az orvos, hogy higítani kell az ondót, és úgy feljuttatni (gondolom inszemináció). Kérdésem, hogy ebben az esetben, milyen vizsgálatokat kell nálam elvégezni, kell-e stimulálni, illetve mi a menete a beavatkozásnak. (sajnos erről a problémáról nem sok információt találok, állitólag ritka?). Okozhatja csak ez a problémát, vagy valószínúleg más gond is van? Előre is köszönöm a választ.
Üdvözlettel: A.

Tisztelt Asszonyom!

Még életemben nem hallottam olyanról, hogy túl sok spermium miatt ne lehessen valakinek gyereke! Valószínűleg más ok lehet a háttérben. Kivizsgálás nélkül végzett inszeminációval nem tudok egyet érteni! Hozzáértő által végzett kivizsgálásra lenne szükség!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Kérdésem az Utrogestan kapszulával kapcsolatos. 4 év sikertelen próbálkozás után mentünk el egy Meddőségi Centrumba, az első vizsgálat után kiderült, hogy közben spontán teherbe estem. Az ottani orvosom javasolta az Utrogestan kúp 3x1 használatát. Azonban a gyógyszertárban nem hüvelykapszulát, hanem szájon át szedhető kapszulát adtak (mivel szerintük a recepten nem volt egyértelműen megjelölve és ilyen esetben mindig ezt adják). A kérdésem az lenne, hogy szedhetem-e a kapszulát (3x1) vagy ragaszkodjak a hüvelykapszulához? Milyen különbség van a kettő között?
Válaszát előre is köszönöm: F. Zs.

Tisztelt Asszonyom!

A hüvelybe használt Utrogestan közvetlenül a méhbe kerül és nem a véráram útján jut oda, emiatt terhességben jobb a hüvelyi alkalmazása. Tehát inkább a hüvelykapszulát használja. Egyébként a szájon át szedhető kapszulla is alkalmazható a hüvelybe.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon öröltem ,hogy rátaláltam erre a lapra,eddig is nagyon sok segítséget nyújtott nekem. Én nagyon rendszertelenül menstrálok már a kezdetek óta. 6 évig szedtem fogamzásgátló tablettát ,ez után 2 majd 6 hetére menstráltam.Most meg 3 hónapja egyátalán nem.Hüvelyi ultrahangon 66 mm-es méh,normális méretű petefészkek. Orvosom vérvételre és hormon vizsgálatra küldött ahol hyperinzulémia és alacsony női hormonok,de magas tesztoszteron szint lett. A prolaktinem és ösztradiol szintem volt egyedül normális.Most az inzulin szintem csökkentésére szedek gyógyszert meg Jadine fogamzásgátló tablettát. A kérdésem az lenne,hogy ezzel a kezeléssel kb.1,2 év után mennyi esényem van a teherbeesésre. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:B.G.

Tisztelt Asszonyom!

A leírtak alapján valószínűsíthető, hogy önnek úgynevezett policisztás petefészek szindrómája van. Ez a betegség jól kezelhető, de megítélhetetlen, hogy 1.2 év múlva mi fog történni. Magától legnagyobb valószínűséggel semmi, a megfelelő kivizsgálás után megfelelő kezelésbe kell részesülnie és előre nem megítélhető időpontban terhesség létrejöhet.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Nemrég voltam nőgyógyásznál, mivel visszatérő alhasi fájdalmaim vannak, de erre eddig okot nem találtak. A vizsgálatot követően kiderült, hogy - bár eddig volt - ebben a hónapban nincs peteérésem. A méhnyálkahártya vastagsága is olyan minimális, hogy szinte nem is mérhető. (Kb. fél éve hagytam abba a fogamzásgátló tabletta szedését családtervezés céljából.) Ezzel kapcsolatban lenne több kérdésem: 1. Befolyásolhatja-e a peteérést a stressz, fáradtság, fokozott igénybevétel és az anaemia? 2. Ha ezeket a tényezőket az ember megpróbálja kiiktatni, mennyi időn belül áll vissza a szervezetében az egyensúly? 3. A stressz hatással van-e a hormonháztartásra? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Sz.V. T.

Tisztelt Asszonyom!

Minden kérdésére igen a válasz, minden amit említett befolyással lehet a tüszőérésre. Ezt azonban csak akkor szabadna kijelenteni hamár minden más, sokkal kézenfekvőbb okot kizártak. Inkább hormonális kivizsgálás lenne indokolt!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Az alábbi problémámmal kapcsolatban szeretném kikérni tanácsát és véleményét: Tavaly októberben volt egy missed abortuszom ( 12. hétben elhalt ikerterhesség, mellesleg az első). A befejező műtétet követően nem volt menstruációm, illetve rendszeresen voltak nagyon erős hasi görcseim-vérzés nélkül. Az orvosom megállapította, hogy nincs méhnyálkahártyám, ezért ciklusfelépítő kezelést javasolt. Serophene-t szedtem 3 hónapig és a ciklusom rendeződött( illetve nem tudom, hogy annak tekinthető -e, amennyiben átlag 30 napra megjön, de a korábbi 4-5 napossal szemben most csak 2 napos, erősebb vérzés csak első nap van). Nyáron nem szedtem semmit, rendszeres volt a menstruációm, majd szeptemberben ismét elmentem az orvosomhoz, hogy gyereket szeretnénk. Orvosom ismét Serophene szedését javasolta- már két hónapja szedem (2x1 5 napon át). Azóta iszonyatos hasgörcseim vannak, két napja olyan erős, nyilaló fájdalmaim voltak, hogy hányingerem lett és rázott a hideg, minden lépésnél úgy éreztem, hogy leszakad a hasam.Ez a fájdalom mostanra enyhült, de nem múlt el. Orvosomnak többször jeleztem, hogy iszonyúan fáj a hasam, ő megvizsgált és mindent rendben talált, majd arra kért, hogy még a harmadik hónapi adagot szedjem be, a biztonság kedvéért. Kérdéseim a következők lennének: 1. Lehetséges -e, hogy a Serophene mellékhatása ez a szörnyű hasi fájdalom? 2. Ön indokoltnak tartja -e Serophene szedését akkor, ha nekem valószínűleg nem a teherbeeséssel(tavaly 4 hónap próbálkozás után estem teherbe) van problémám, hanem a megtartással? (Valószínűsítették, hogy a vetélést sárgatesthormon elégtelenség okozta, mivel már korábban is volt hormonproblémám, amikor a Triregol szedését abbahagytam, fél évig nem menstruáltam és Bromocriptint szedtem, mert a prolaktinszintem rendkívül magas volt. Ez 1996-ban volt, a Bromocriptin kezelés után normalizálódott a ciklusom) 3. Olvastam az egyik internetes oldalon, hogy a Serophen ritkán a petefészkek megnagyobbodását okozhatja, amely nagyon hasonló tünetekkel jár, mint amiktől most én is szenvedek(hasi fájdalom, hányinger, puffadt, érintésre érzékeny has). Elképzelhető, hogy nálam is ezt okozta a Serophen? Ha igen, ultrahanggal ez kimutatható? Mi vár rám, ha ezt állapítják meg nálam? Visszafordítható ez a dolog? 4. Az orvosom azt mondta, hogy amint teherbe esem, a 13. hétig sárgatest hormont kell majd szednem, az esetleges vetélés megelőzésére. Mivel hormonvizsgálat nem történt, biztos hogy erre szükség van? Mit tanácsol, hova forduljak, ha szeretném megvizsgáltatni, hogy minden rendben van -e a hormonjaimmal? Háziorvos adhat erre beutalót? Javasolja, hogy forduljak egy meddősségi központhoz, vagy még túl korai lenne?
Válaszait előre is köszönöm Tisztelettel: V.

Tisztelt Asszonyom!

Panaszai alapján felmerül annak a lehetősége, hogy a méhkaparást követően a méhnyálkahártya megsérülhetett és a méhen belül összetapadások alakulhattak ki. Ez egy úgynevezett hiszteroszkópia nevű kisműtéttel állapítható meg, mely annyit jelent, hogy egy optikát kell a méh üregébe vezetni, mellyel ez látható, vagy kizárható. Panaszait okozhatják továbbá petefészek ciszták is, amelyek kialakulhatnak maguktól, de a Serophene kezeléstől is. Miután leveléből úgy tűnik, hogy a Serophene kezelést nem ellenőrizték (hüvelyi ultrahang), erre vonatkozóan adat nem áll rendelkezésre. Amennyiben vetélését tényleg hormonális elégtelenség okozta a terhesség első 12.hetében hormonális támogatás szükséges. Én úgy gondolom, hogy megfelelő kivizsgálás nélkül, nem biztos, hogy Önnél a megfelelő kezelést végezik, mely miatt javasolni tudom, hogy meddőségi központban jelentkezzen.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Köszönöm, hogy válaszolt a leveleimre. A kérdéseim a következők lennének: 1. Milyen hatása van a Merional és Fostimon injekciónak (külön-külön). A kezelő orvosom hiába növelni az injekciók adagját, nem tapasztaltam a hatását. 2. Igaz-e, hogy az embriók tapadása függ a pete minőségétől? Mit jelent a "pete minősége" ? Hogy lehet növelni pete minőségét? 3. Nem fejlődnek egyformán a petesejtek. Ha korán leszívják, akkor csak 1, 2 érett pete van, a többiek éretlenek. Ha későn leszívják, már több érett pete van, de használható-e az "öreg peték", melyek már korábban érettek, csak a gyógyszer hatására nem tudtak lökődnek ki? 4. Milyen gyógyszereket szoktak alkalmazni a petesejtek fejlődése érdekében? 5. Egy ismerősöm terhes lett (szintén lombik bébi program lévén), de az anya méhben vannak kis miomák. Ezek veszélyesek-e a magzat számára?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Asszonyom!

1. Mindkét injekciónak ugyanaz a feladata: a tüsző érést fokozza. Hatóanyaguk is hasonló, a Fostimon tisztább készítmény. 2. A pete minőségétől valóban függ az embrió megtapadása, amely azonban adott, tehát sem előtte, sem utána a minőségükön változtatni nem lehet. 3. Erre a kérdésre nem tudok válaszolni, mert a valóságtól annyira messze áll, hogy a kérdéseit nem is nagyon értem. 4. Azokat a gyógyszereket, többek között, amelyeket az első kérdésében már említett. 5. A miomáknak különböző fajtáji vannak, ezek közül egyesek vetélést, koraszülést, szülési akadályt képezhetnek, más fajta miomák nem járnak veszéllyel.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretnék többet megtudni a méhfejlődési rendellenességekről, hogy az emiatti meddőség kezelhető-e és milyen esélyei vannak egy egészséges magzat kihordásának. Sajnos testvéremnél megállapították, hogy a fejletlen méhe miatt nem lehet gyermeke és mivel már 26 éves elmúlt 0-5% esélyt adott az orvos annak, hogy kitud hordani egy gyermeket. Az orvosa szerint ha 20-25 év között lenne több esélye lenne. Én még csak 21 éves vagyok de egy ultrahangvizsgálat során 1 évvel ezelött megállapították, hogy fejletlen a méhem nekem is. Ez az orvos ezért nem javasolta fogamzásgátló szedését. Később egy másik orvos azonban felírta mondván, hogy még használ is. Melyiküknek van igaza?
Köszönettel A.

Tisztelt Hölgyem!

Fejletlen méh nincs! Tudatlan nőgyógyász van! A méh nagyságát hormonok irányítják. Ha meggondolja azt, hogy normálisan a méh kb. 50 gramm súlyú, a terhesség végére a hormonok hatására 1000 gramm lesz, majd a szülést követően a hormonhiány miatt 6 hét alatt ismét 50 gramm lesz a súlya, hinni fog nekem. Egy újszülött méhet is meg lehet növeszteni hormonokkal. Tehát ez annyit jelent, ha Önnek és a testvérének a normálisnál kisebb méhe van, akkor hormonhiányuk van. Ebben az esetben viszont vérzésük sem szabadna, hogy legyen. Amennyiben tényleg kicsi (fejletlen) a méhük, akkor fogamzásgátló szedése, vagy hormonpótlás indokolt, mellyel a méhük kívánt nagyságra megnöveszthető. Ez nem fejlődési rendellenesség! A leírtak alapján nem valószínűsíthető, hogy emiatt nem lehetne gyermekük.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Szeretnék tanácsot kérni. Leírom röviden az előzményeimet. 26 éves vagyok, Triregol, majd Triodena szedése kb. 1,5 évig, egyszer volt egy herpesz genitális fertőzésem. 2001. méhenkívüli (jobb petevezeték eltávolítása). Szövettan nem igazolt méhenkívüli terhességet. Röntgenes HSG szerint bal kürt nem átjárható. Fél év múlva ultrahangos HSG vizsgálattal kiderül mégis átjárható. Szervi problémát nem találtak nálunk. Immunológiai meddőséget állapítottak meg vérvizsgálat alapján. Annak eredménye a következő: Férj Feleség IgG: IgA: IgG: IgA: Vérsavó Neg Neg Vérsavó Neg neg Immobilizációs teszt 27% 32% Duzzadás 37% Férjem spermaeredménye: Carencia: 4 nap, PH: 10.0, Mennyiség: 2,5 ml, szín: opálos, szag: jellegzetes, elfolyódás: norm., viszkozitás: norm., szám/ml: 61 Mill/ml, 152,5 Mill/ejac, jól és célirányosan mozgó: 31%, nem mozgó: 43 %, migráló: 11%, mérs. Seb: 14%, össz. Mozgó: 56%, norm. Alakú sejt: 80%, korós alakú sejt: 20%. 2001. január ismételt terhesség, 2 teszt terhességet mutatott, tüneteim is voltak. Majd kb. 4 hetesen vetélés. Orvos szerint nem is voltam terhes, az ultrahangon már nem látták az embriót, méhen felpuhult, ill. megnagyobbodott. Küretet nem csináltak. Clostilbegyt szedtem, idén októberbe ismét teherbe estem, ráadásul a jobb oldali petefészekből kiszabaduló petesejtből (ultrahangon nézték minden hónapba a peteérést). A terhesség támogatására Utrogestant, ill. Magne B6-ot kaptam. 5 héten elkezdődött ismét a vérzés, ultrahangon még látták az 5 mm petezsákot, ill. mellette 1 cm-s bevérzést. Feküdnöm kellett, de sajnos nem maradt meg a baba. Küretet kellett csinálni. Szeretnénk kivizsgáltatni a többszörös vetélés okát. Lehet, hogy az esetemben az a fajta immunológiai meddőség az ok, hogy a szervezetem ellenanyagot termel a magzat ellen, és "kidobja"? Milyen kezelési módja van, illetve terhesség előtt lehet-e kezelni, hogy a korai terhességi problémákat is megelőzzük, vagy csak a terhesség alatt van mód a kezelésre? Hol végeznek Budapesten immunológiai vizsgálatot, ill. erre vonatkozó teljes körű vérvizsgálatot?
Előre is köszönöm a segítségét, Üdvözlettel: M.

Tisztelt Asszonyom!

Története alapján sokkal inkább felmerül hormonális elégtelenség lehetősége, mintsem az immunológiai ok. Nem vagyok budapesti, emiatt nem tudok javasolni olyan helyet, ahol az immunológiai vizsgálatot elvégzik. Másoknak már többször válaszoltam, hogy természetessen érthető, ha egy beteg a betegségének utána akar járni és azt megfelelő képpen kezeltetni akarja, de nem a betegeknek kell eldöntenie, hogy milyen vizsgálatok legyenek még. Ezt bízza kezelő orvosára, amennyiben ő úgy gondolja, hogy további részletesebb immunológiai vizsgálat szükséges, akkor ha azt maga elvégezni nem tudja, akkor szervezze meg! A leírttakból én úgy gondolom, hogy sokkal inkább egy laparoszkópiára és hiszteroszkópiára, valamint hormonális kivizsgálásra lenne szükség! A sok bizonytalanság után (méhenkivüli terhesség, vagy nem, átjárható petevezeték, vagy nem , jobb oldali tüsző, vagy nem, terhesség, vagy nem immunológiai ok, vagy nem, és még lehten sorolni) mostmár egy diagnózisra és annak megfelelő kezelésre lenne szükség!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretnék érdeklődni, hogy lehetséges-e lombikprogramban való részvétel abban az esetben, amikor már van egy gyermek a családban. Az első gyermek természetes úton fogant, meddőségi központ segítsége nélkül. Kizáró ok-e ebben az esetben az, hogy van már gyermek a családban. Ha a meddőséget orvosi igazolások támasztják alá, fel lehet-e keresni egy meddőségi intézetet? A másik kérdésem, hogy ebben az esetben is támogatja-e a TB. a beavatkozást, természetesen a gyógyszerek költségeinek 50%-nak kivételével? Alapvetően milyen orvosi indokok, meddőségi okok szükségesek ahhoz, hogy lombikprogramban részt lehessen venni? Melyek azok a vizsgálatok, amelyek nélkül nem fordulhat az ember egy ilyen típusú intézethez? Gondolok itt pl. a HSG vizsgálatára.
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Asszonyom!

A fennálló törvények értelmében öt IVF kezelést térít a társadalombiztosítás, függetlenül a gyermekek számától. A második kérdés csoportjára nem lehet válaszolni, helyesebben minden olyan kivizsgálást el kell végezni, amely alapján nyílvánvalóvá válik, hogy az egyedüli lehetőség teherbeesésre az IVF lehet. Én leveléből úgy gondolom, hogy Önöknél még semmilyen kivizsgálás nem történt meg. Nem a gyermek után vágyakozó párnak kell eldöntenie, hogy lombikbébit szeretne, az indikáció mindig orvostól kell, hogy származzon. Én is csak ezt tudom javasolni: ne lombikbébit, ha nem gyermeket szeressen. Elképzelhető, hogy sokkal kisebb beavatkozással és olcsobban is lehet Önökön segíteni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Ur!

Egy ismerösömtöl kaptam meg az Ön cimét és tanácsért szeretnék a doktor urhoz fordulni. 15 hónapja szeretnénk a férjemmel kisbabát, eddig sajnos eredménytelenül. Én két éve hagytam abba a fogamzásgátló tablettát, elötte 2.5 évig szedtem Femodent. Fél évig rendszeres volt a ciklusom, utána viszont nagyon össze-vissza jött meg. Volt ugy, hogy több mint 40 napra menstruáltam, aztán 15 nap után, egyszer pedig egy egész hónapon át szinte minden nap volt egy kicsi vérzés. Elöször E vitamint kaptam, majd Norcolutot. Végül idén augusztustól állt be. Nem tudom, hogy magától, vagy a cickafark cseppek hatásáram, mert a gyógyszerek nem segítettek. Szeptembertöl járunk egy meddöségi központba, ahol a férjemnél oligozoospermiat állapitottak meg, a spermakoncentráció 17 mill/ml. Nálam semmi gondot nem találtak. Illetve szeptemberben volt egy kis fertözésem, ami a gyógyszer hatására elmúlt, és még ugyanebben a hónapban lett egy cisztám, ami szerencsére magától eltünt. Ebben a ciklusban voltam 12., 15. és 18. napi UH. A 15. napon egy 17 mm-es tüszöm volt, és az orvos azt mondta, hogy szép a nyálkahártyám, a 18. napra meg is repedt a tüszö. Röviden ennyi lenne a történetem, s a következök miatt fordultam a doktor úrhoz. A rendszertelen ciklusomnál általában a menstruáció elött 3-4 napig barnás pecsételö vérzésem volt, ami a cisztás hónaptól kezdve nagyon megerösödött és most már lassan 10-12 napig tart. Az elsö hónapban az orvosom szerint a cisztától volt. A mult ciklusban nem voltam orvosnál, és sajnos ebben sem tudok menni. Most egészen pontosan tudom, hogy a 21. naptól kezdödött, és föleg szeretkezéskor van nagy mennyiség. Néha valami kisebb szövet féle darabok is vannak benne, és elöfordul egy-két véres csepp is. Tudom, hogy ilyen progeszteron hiány miatt szokott lenni, de nálam kétszer is mérték, és mindig jó volt az érték. Doktor Úr szerint mitöl lehet ez a hosszú barnásozás? A következö ciklusban kezdenénk az inszemet, de nem tudom, hogy ezek után van-e értelme. Véleményét, tanácsait elöre is nagyon szépen köszönöm.
Tisztelettel: K. A.

Tisztelt Asszonyom!

Panaszai hormonális elégtelenségre utalnak, de szervi elváltozás is okozhat ilyen tüneteket. Leletei (hormonszintjei) ismerete nélkül nem lehet megítélni az okot. Ugy érzem ennél részletesebb kivizsgálásra lenne szükség, mint ami eddig történt. A hormonzavar csak hormonokkal kezelhető, mely annyit jelent, hogy a megfelelő kivizsgálást követően a helyes petefészek működés beinditására kellene törekedni. Tehát nem a ciklus második felében kell hormonpótlást alkalmazni, hanem jó tüsző fejlődést kell elérni, ez ugynevezett stimulációs kezelést jelent. Az inszemináció indokolt lenne, de csak a kivizsgálást követően.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

A feleségem problémája miatt a budai meddőségi centrum lombik programján vettünk részt, szerencsére sikerrel. Szeretnénk második gyereket is de figyelembe véve, hogy csak a 4. lombik járt sikerrel és a feleségem sem szeretné átélni még egyszer azt a tortúrát, a lombik programot nem szeretnénk újra megpróbálni. Az előzetes vizsgálatokon kiderült, míg nekem semmi problémám nincsen, neki az egyik petevezetéke teljesen el van záródva a másik pedig átjárható ugyan de nagyon "kanyargós". Ez azt eredményezi, hogy menstruációja kb. 4-6 havonta van. Azt a kórházban is elmondták, hogy spontán terhesség létrejöjjön van valamennyi esélyünk, de mivel a menstruáció ilyen ritka nem tudunk számolni mikor eshet teherbe. Állítólag lehet kapni egy készüléket amellyel egy egyszerű otthoni vizsgálattal lehet ellenőrizni a peteérés pontos időpontját. (régen méhnyák vizsgálat volt de most már vizeletből is megállapítható és ez jóval egyszerűbb) Ami engem aggaszt, hogy peteérés előfordulhat minden hónapban csak ahol el van záródva a petevezeték ott elakad, a következő hónapban az átjárhatónál pedig egyszer elakad egyszer átmegy. Így a készüléket feleslegesen használom mert minden hónapban azt mutatja, hogy van peteérés tehát lehet próbálkozni. Használható információt szolgáltat Ön szerint a készülék ebben az esetben? Mennyire kiforrott ez a dolog, mennyire biztos? Ön szerint - a mi esetünkben - van -e értelme a készülék megvételének, vagy esetleg más jobb és természetesen hasonlóan egyszerű ötlete lenne?
Tisztelettel: Z. P.

Tisztelt Uram!

A petevezetékek elzáródása, illetve kanyargós lefutása nem okozza a menstruáció rendellenességét. Önök szerencsésen túlestek egy sikeres, csúcstechnikának köszönhető terhességet eredményező kezelésen. A kérdései egy csúcstechnikának egyáltalán nem nevezhető, általam kuruzslásnak tartott, az önök esetében a rendszertelen menstruációk miatt egyébként is használhatatlan módszerre vonatkoznak. Miután kuruzslásnak nyílvánítottam a kérdezett módszert, magamat viszont nem kuruzslónak tartom, ezért konkrét kérdéseire válaszolni nem szeretnék. Egyébként, ha a terhesség elmaradását a petevezetékek állapota okozta, akkor a tüszőrepedés tényének a megállapítása próblémájukon nem fog segíteni. Másrészt amennyiben négy - hat havonta van csak vérzése a feleségének ez annyit is jelent, hogy ha egyáltalán érik petesejt a petefészkében, az is csak négy-hat havonta következik be. Továbbá amennyiben az IVF-et bármilyen okból nem szeretnék egy részletes kivizsgálást, esetleg operatív kezelést követően lehetséges, hogy spontán teherbeeséssel is lehet számolni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Három hetes terhes vagyok az asszisztát reprodukciós eljárásnak köszönhetően.Az embriókat fagyasztásból történő felvétel és a méhnyálkahártya mesterséges előkészítése után helyezték vissza (suprefact+progynova+utrogestan, az utóbbi kettőt még hosszan kell szednem). A tesztek pozitív reakciót adtak eddig, de én nagyon aggodóm, hogy megmarad-e a terhesség, főleg azóta amióta láttam, hogy a vetélési ráta 10-20% ilyen esetben, szemben a 5-10%-kal normál terhességnél. Két napja volt egy pici vérzésem(az orvos tanácsára rutascorbint szedek azóta), ami aznap megszűnt. Az embrió transzfer óta otthon vagyok betegszabadságon, de egyébként ugyan úgy élek mint eddig. Kérdésem : hogyan, milyen életmódbeni változtatásokkal segíthetem elő a terhesség megmaradását? Javasolt-e a betegszabadság a 12. hétig, ami ugye a legkritikusabb időszak? Esetleg feküdnöm kell ezalatt, s akkor jobbak az esélyeink?
Tisztelettel és köszönettel: R.

Tisztelt Asszonyom!

Nagy nemzetközi statisztikai vizsgálatok alapján nyugodtan kijelenthető, hogy a szigorú fekvés nem javítja az esélyeket. A gyógyszeres kezelésre szüksége van, kímélje magát, de alapvetően normális életet szabad élni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Olvasva a korábbi kérdéseket lehet, hogy az én problémám még túl kicsinek tűnik, de engem mégis megnyugtatna a válasza. 13 éves koromban volt az első menstruációm, de a ciklusom sohasem volt szabályos (hol 5 napot késett, hol 2 hetet, hol pedig teljesen kimaradt), kivéve azt a kb 4 évet amíg fogamzásgátlót szedtem (ez kb 17 és 21 között volt). A gyógyszerszedés ideje alatt teljesen normálisan, időre menstruáltam.Most 30 éves vagyok és fél éve védekezés nélkül szeretkezünk, de teherbe nem esek. Amikor eldöntöttük, hogy kisbabát szeretnénk kifejezetten a rendszertelen ciklusom miatt felkerestük a nőgyógyászt, aki azt mondta, hogy ezzel ne törődjünk és csak 2 év sikertelen próbálkozás után "reklamáljak". A kérdésem az, hogy feltétlenül muszály kivárni félévet, vagy esetleg fel lehet gyorsítani a folyamatot? Milyen típusú problémám lehet?
Előre is köszönöm válaszát, tisztelettel I.G.

Tisztelt Asszonyom!

Az egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint a meddőség az a betegség ahol rendszeres házasélet mellett egy év alatt terhesség nem jönn létre. Ez arra az esetre vonatkozik, ha egyébként semmi látszólagos probléma nincsen. Tehát: "reklamáljon" nyugodtan két ok miatt; egyrészt a fenti meghatározás az Egészségügyi Világszervezet részéről kb. 20 éves, mely annyit jelent, hogy a tájékoztatást nyújtó orvosnak eme 20 éves szabályról még nem volt ideje tájékozódni. Másrészt miután önnek rendszertelen ciklusai vannak, ez önmagában indokolná még teherbe esési szándéktól függetlenül is azonnali (vagy 13 éves korától kezdődően folyamatos) kivizsgálását. Igaz azóta még csak 17 év telt el!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Bőven szeretnék informálódni a Norculut gyógyszer-ről
köszönettel: Cs. M.

Tisztelt Asszonyom!

Kérdéséről az a reklám jut eszembe, hogy a kockázatok és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát és gyógyszerészét. A Norcolut sárgatest hormont tartalmaz, olyan információ nélkül, hogy önnek mire, milyen dózisban és miért javasolták ennél bővebben válaszolni nem tudok.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Török Attila doktor úr!

26 éves vagyok. Négy éve volt egy spontán vetélésem 12.héten. Azóta a menstruáciom nagyon nehezen jött rendbe, de most kb. 4 hónapja beállt és 38 napra jön meg. Férjemmel gyermeket szeretnénk .Nem tudom, hogy ez probléma -e? S az tényleg igaz, hogy az előző terheségemben a magzat szíve a sárgatesthormon hiány miatt szűnt meg? Az orvosom azt mondta, hogy a következő terheséggem esetén abban a pillanatban ahogy megtudom, hogy terhes vagyok sárgatesthormont kell szednem! Miért? Még egy kérdésem lenne a tervezett terhesség előtt javasolta az orvos, hogy kezdje el az Elevit szedését. Miért kell előtte elkezdeni?Segíti valamiben a szervezetet?
Válaszát előre is köszönöm: R. J.

Tisztelt Asszonyom!

Még olvasni is rossz, hogyha valaki négy évig nincs rendben és semmi kivizsgálás, illetve kezelés ez alatt nem történt! Nem a csodákra kell várni, ha nem megfelelő kivizsgálás után megfelelő kezelést kell végezni, melytől az várható, hogy esetleg nem kell további négy évet várni arra, hogy terhes legyen, illetve ha ez bekövetkezik, akkor nem vetéléssel végződjön. Az Elevit szedése hasznos lehet, a magzat fejlődése szempontjából, de nem ettől fog teherbe esni és nem ez fogja megvédeni egy újjabb vetéléstől.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

25 éves vagyok, s bár még nem tervezunk gyermeket, néhány dolog már arra mutat, hogy lehetnek problémáim a teherbe eséssel. Kb. két év múlva szeretnénk gyerekeket. Kb. négy és fél éve derült ki, hogy policisztás petefészkem van. Arra, hogy ezt megállapítsák, csaknem 5 évet kellett várnom, mert bár többször voltam korábban még ultrahangos vizsgálaton is,de mivel 16 éves voltam, úgy gondolták, "kinövöm" a magas férfihormon-szintet (a legmagasabb 11.7). E helyett a szőreim nőttek, de azok aztán egy húszéves fiúnak díszére váltak volna... menszeszem meg úgy háromszor volt évente. Később a hormonszintek látszólag normálisak voltak, de peteérésem továbbra sem volt, és a szőrök is maradtak. Kövér viszont egyáltalán nem vagyok, a testsúlyom teljesen normális. Jelenleg Diane 35-öt és Androcur-t szedek,(amúgy ezek egészen szépen csökkentik a szőrnövekedést) ezek szedését egyszer már szünelteltettük, akkor kb. 2 év szedés után, a mostani szedéssorozat 1 éve tart, és az orvosom újabb szünetet ajánl. A szünetekben azonban újra erősödni kezd a "szakállam", és azt olvastam, hogy ez általában így van, mivel a kezelés csak a tüneteket enyhíti, a mélyebb okokon viszont nem segít. A havivérzés sincs nélkülük. Meddig lehet egyáltalán folytatni a fenti gyógyszerek szedését? Át kell-e térni más gyógyszerre, ha gyermeket tervezünk? Azt olvastam, hogy az Androcurnál meg kell várni, míg kiürül a szervezetből. Ez körülbelül mennyi időt vesz igénybe? Magában a Diane 35 szedése viszont nem megy, ugyanis akkor folyamatosan vérzek az első hónap után! Most "már" 25 éves vagyok, jobb-e a hamarabb próbálkozni, mint később? (Ennél a betegségnél jobban csökken-e a korral a teherbe esés esélye, mint ha egészséges lennék?)
Tisztelettel: G. M.

Tisztelt Hölgyem!

A polycystás petefészek szindróma magától meggyógyulni nem tud. Ez annyit jelent, hogy mint ön is tapasztalta amennyiben a hibás petefészek működést az ön által szedett gyógyszerekkel nem gátoljuk le a tünetek jelentkeznek, sőt egyre sulyosabbak lesznek. Éppen ezért álláspontom szerint, ha valaki ilyen betegségben szenved kezelése folyamatossan addig indokolt, amíg konkrét teherbeesési szándék nincsen. Tehát csak akkor hagyja abba a gyógyszerek szedését, amikor terhes szeretne lenni. Ebben az esetben is valószínűleg további segítségre fog szorulni a normális tüsző érés beindítása céljából.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném a véleményét kérni abban, hogy Ön szerint indokolt-e orvost és klinikát váltanom az alábbiak alapján: Tavaly májusban kerestem fel a nőgyógyászomat azzal, hogy nem rendszeres a menstruációm, illetve hosszabb ideje nem esem teherbe. Minden előzetes vizsgálat nélkül átjárhatósági műtétet végeztek, az eredmény alapján mindkét petevezeték elzáródott teljes szakaszon, és a peteszolgáltatás teljes hiánya diagnosztizálható. Ezek után egy budapesti klinikán a gyógyszeres stimulációnak köszönhetően egy db 20 mm-es petesejtet tudtak nyerni és megtermékenyíteni. Az embrió sajnos nem tapadt meg. Akkor is, és most is úgy érzem, hogy nem lett valamennyi szükséges vizsgálat elvégezve, vagy ha igen, akkor azok eredményéről számunka is érthető módon nem lettünk tájékoztatva.
Előre is köszönöm szíves válaszát: P. K.

Tisztelt Asszonyom!

Leveléből nem derül ki, hogy milyen átjárhatósági vizsgálatot végeztek. Többfajta módszer lehetséges, ha az önnél elvégzett vizsgálat nem laparoscopia volt abban az esetben a petevezeték elzáródás nem bizonyított és emiatt IVF-et végezni elhamarkodott dolog volt. Ugyancsak az egy petesejt nyerése és visszaültetése rossz eredménynek számít. Amennyiben ténhylegesen nem történt más kivizsgálás akkor a fenti eredménytelenségen nem sok csodálkozni való van.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Egy meddoségi központban már két sikertelen inszemináción estem át. Valamiért úgy érzem több szó esik az inszeminációról, mint arról, hogy vajon mi lehet a gond nálam. Emiatt talán, én azt hiszem, az inszemináció sem lehet sikeres. Vizsgálataim eredménye a következo: prolaktin színtem magas. 3. napon: FSH: 10,1 LH: 4,1 Ösztradiol:0,20 Tesztoszterom: 2,5 Dhea-s:9,4 Shbg:90 prolaktin: 48 ng/ml majd egy terhességgyanús ciklus után: prolatin 4. napon:64 ng/ml majd pár nap bromocript. szedés után : FSH:9 LH:4,4 Ösztradiol:0,35 Tesztoszteron: 2,4 Dhea-s:6,8 Androsztendion: 1,3 Shbg:86 Prolaktin:24 ng/ml MRI: negatív, kontrasztanyagos átjárhatóság szerint: mindkét oldalon átjárható pet. vezeték, PCT egyszer valamiért pozitív, majd ismételélt vizsgálat után negatív. Férjem eredménye megfelelo. Progeszteron szintet nem mértek nálam. 4 éve voltam terhes, de elvetéltem, muszeres befejezéssel végzodött a dolog. Idén áprilisban elmaradt a menstruációm, majd a terhességi tesztjeim (4 db különbözo idopontokban) pozitívak voltak, és idonként kimondott hányingerem volt, és egy ido után ételundorom is, és nagyon ideges voltam. 2 és fél hét késés után azonban UH-n az orvos nem látott semmit, nem volt megvastagodva a nyálkahártya, arra következtetett, hogy esetleg méhen kívüli is lehet a terhesség, de vizsgálatot nem végzett, azt mondta várjunk. A vizsgálat napján késobb már begörcsölt erosen az alhasam, nagyon mélyen, közben hányingerem volt és kevés barnás váladék távozott. Ezútán lassan elmúltak a tünetek. Máig nem tudom lehetett-e ez terhesség, ami nem tudott beágyazódni, hisz egyébként soha nem késik és marad ki a menstruációm, inkább korábban jön meg. A ciklusaim egyébként régi vetélésem óta rövidek, 24-25 naposak voltak, a bromokriptin szedése óta kicsit hosszabbak 27 nap körül. A vérzésem pedig kevés, kb 2 nap. Néha kevesebb, most az inszemináció után is 2 nap volt. Ilyenkor, azt hiszem, gyógyszerekkel vastagítják a nyálkahártyát ( nekem inszem elott 10 mm volt) nem kellene, hogy legalább ilyenkor bovebb vérzésem legyen? Bocsánat a sok kérdésért, de, bár kedvelem az orvosom, szeretném az Ön véleményét kérdezni, hogy mindebbol, amit leírtam, mi a véleménye?
V. B.

Tisztelt Asszonyom!

Legnagyobb valószínűség szerint, amikor a 4 pozitív terhességi tesztje volt és a leírt tünetei alapján méhenkivüli terhessége volt, mely magától megoldódott (nagy szerencse!). Másoknak már többször válaszoltam, hogy nem vagyok híve a dignózis nélküli kezeléseknek. Önöknél még nem állapították meg, hogy mi okozza a meddőséget. Egy laparoscopia elvégzése feltétlenül indokolt lenne, mely valószínűleg feltárná az okot. Röntgen, vagy ultrahangos kontrasztanyagos vizsgálat csupán a petevezetékek átjárhatóságát mutatja, de azok állapotának, működőképességük vizsgálatára nem alakalmas.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Jó napot kívánok!

Szeretnék érdeklödni, hogy kihez forduljak, mit csináljak elsö lépésben? Június 1-én volt az esküvöm, júliusban hagytam abba a fogamzásgátló tabletta szedését. Kivártam a 3 hónapot és azóta próbálkozunk. Én már 32 éves vagyok, illetve május 4-én töltöm be a 33-at. A menstruációm soha nem volt rendszeres, kimaradt, vagy meg sem jött. A fogamzásgátló tabletta állította be, amit 25 éves korom óta szedek. Kb. 20 éves koromban voltam nögyógyásznál,aki akkor azt mondta, hogy lehetséges, hogy nincs peteérésem. Azóta jártam folyamatosan nögyógyászhoz, de végülis semmiféle vizsgálaton még nem voltam a rákszürésen kívül, ami jó lett. Azt tudom, hogy most már igyekeznem kellene, de az orvos is azt mondta, hogy nálam nem fog a teherbeesés olyan könnyen menni. Ehhez hozzátartozik, hogy 16 éves koromtól szenvedek az erös szörzettöl, ami végülis hormonális. Amikor abbahagytam a gyógyszer szedését, sajnos pattanások, aknék jelentkeztek az arcomon, ami szerencsére most már elmúlt (voltam börgyógyásznál). Néha egy-kettö még jelentkezik, de nem vészes. Ezeket gondoltam magamról leírni, nagyon szépen megköszönném ha tudnának tanácsot adni. Még esetleg annyit, hogy októbertöl próbálkozunk védekezés nélkül, tehát azóta nem történt semmi. Nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel: P. R.

Tisztelt Asszonyom!

Önnek legnagyobb valószínűséggel nem működik megfelelően a petefészke, un. policisztás petefészek szindromája van. Megfelelő kivizsgálást követően ez jól kezelhető. Lakóhelye ismerete nélkül nem tudok tanácsot adni, hogy hova forduljon, de a www.infertility.hu honlapján az ezzel foglakozó központok címe megtalálható.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Kérdésem az endometriózissal kapcsolatos. 29 éves vagyok. Tavaly novemberben laparoszkópos műtét útján diagnosztizálták meddőségem okát, azaz az endometriózist. Jelenleg 2. hónapja részesülök GnRH terápiában, és még négy hónapig fogom kapni az injekciókat. Kérdéseim ezzel kapcsolatban: - mennyi idő után áll vissza a normális ciklusom-peteéréssel- a terápia után? (a ciklusommal, illetve hormonálisan nem volt probléma, peteérésem is volt). - van-e esélyem ezen kezelés után a spotnán teherbe esésre? - ha úgy alakul, hogy csak mesterséges megtermékenyítés segít, ez a betegség mennyire befolyásolja annak sikerességét?
Válaszát előre is megköszönve: K. A.

Tisztelt Asszonyom!

A ciklus általában az utulsó injeció beadása után 6-10 héttel rendeződik. Teljes gyógyulás esetén természetesen van esély a spontán teherbeesésre. A mesterséges megtermékenyítés nem növeli endometriosis esetén a teherbeesés valószínűségét, ha spontán nemesik teherbe, a lombik bébi módszer (IVF) a segítség. Ennek eredményességét az endometriosis nem befolyásolja hátrányosan.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

1. Mi a különbség a hiszteroszkópia és a laparoszkópia között? 39 éves vagyok, túl 3 sikertelen IVF-en. Egyik orvosom hiszteroszkópiát, a másik hisztero- és laparoszkópiát is javasol... 2. Melyik központban végeznek jelenleg Magyarországon a beültetendő embriókon pre-transzfer genetikai szűrést? 3. Milyen szerepe van a gyulladásnak a megtapadásnál?
Válaszát előre is köszönöm. M.A.

Tisztelt Asszonyom!

A laparoscopia hastükrözést jelent, ilyenkor a méh külső felszínét, a petevezetékeket, a petefészkeket lehet vizsgálni, illetve gyógyítani. A hysteroscopia a méhüreg tükrözését jelenti, mely a méh belső felszínének vizsgálatára alkalmas. Mindkét vizsgálat szükséges. Budapesten a I.sz. Női Klinikán, a Budai Meddőségi Központban (Szt.János Kórház) tudnak végezni bizonyos genetikai szűrést. Az enyhe gyulladások nemigen befolyásolják a megtapadást, persze ez nem azt jelenti, hogy azért örülni kellene egy gyulladásnak.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Erdélyi 27 évés no vagyok, 2 éve próbálkozunk férjemmel,eredménytelenül. Férjem volt vizsgalaton nalla mindent rendben talaltak. Én egy éve járok nogyógyászhoz, minden hónapban ultrahangos vizsgát végez, szerinte létezik ovuláció, de egy progeszteron vizsgálaton kívül más semmiféle vizsgálatot nem végzett. A nagy kezelés egy három honapos Clostilbegyt szedésbol állt. Ovulaciom a nélkül is volt. Most szünetet rendelt el az orvosom. Most jottem rá még mennyi vizsgálaton kéne átessem. Fogalmam sincs nalunk végeznek e minden fajta meddoségi vizsgálatot? Létezik e ilyen központ nállunk(Erdélyben)? Esetleg mehetnék e Magyarországra kivizsgálásra, és pontosabban hova? Nogyógyász még milyen vizsgát tudna elvégezni? Valahogy kezdem úgy érezni orvosomnak teljesen mindegy mi történik velem minden hónapban. Van e értelme még tovább folytatni ezt a semmi kezelést? Elore is köszönöm válaszát.
Tisztelettel K.J.

Tisztelt Asszonyom!

Igaza van: nem sok értelme van olyan dolgot kezelni, amit nem is tudnak, hogy mi. Ma már a meddő házasságok kb. 90%-ánál lehet eredméynes kezelést végezni, ehhez azonban mindenek előtt fel kell tárni a meddőség okát. Ez csak a férj és feleség teljes körű kivizsgálása után lehetséges. Magyarországon van erre lehetőség, az ezzel foglakozó ajánlott centrumok címei és telefonszámai a www.infertility.hu honlapján megtalálhatók, de magyar biztosítással nem rendelkező betegeknek komoly költségekkel járhat. Erdélyben is foglalkoznak ilyennel, tudomásom szerint pl. Kolozsváron.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T.Foorvos Ur!

Legutobb jo hirekrol szamolhattam be Onnek.Sajnos a szules nem volt ilyen szerencses.Ivf ikrekkel voltam terhes es a masodik a kisebbik iker szuletesekor a koldok zsinor baakadt es klinikailag halott volt amikor csaszarmetszessel vilagrajott.Ujra kellett eleszteni ami sikeres volt azota itthon van es ugytunik jol van.Kerem doktor ur irja meg oszinten ugye van eselye hogy szellemileg visszamaradott es hogyan tudom azt meg?Csinaltak egypar vizsgalatot agyi scan -t az normalis volt.
Koszonom oszinte valaszat: Sz.

Tisztelt Asszonyom!

Sajnálom, hogy csak ilyen megkésve tudok válaszolni és úgyszintén rendkivül sajnálom a történtekért. Sajnos ilyen a legnagyobb gondosság mellett is előfordulhat. Én úgy gondolom, hogyha most nem találnak az orvosok idegrendszeri tüneteket, jó esély van arra, hogy semmiféle maradandó károsodás nem következett be. Ebben az esetben természetesen nem áll fent a szellemi fogyatékosság veszélye sem!
Üdvözlettel és remélve a legjobbakat: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Nekem az első házasságomból 2 gyermekem van, de most a második házasságomban nem sikerül 3 éve már, hogy kisbabánk legyen. Én 48 éves vagyok, feleségem 28. Talán a korkülönbség miatt andrológiai vizsgálaton oligozoospermiát állapítottak meg nálam, és chlostilbegytet írtak fel. Sajnos ez nem használt, és utánna nem kaptam más gyógyszert. A kérdésem az, hogy nincs más gyógyszer amit megpróbálhatnék a spermamozgékonyság növelése érdekében?
Nagy tisztelettel várom válaszát. T. E.

Tisztelt Uram!

Ahhoz, hogy el lehessen dönteni, hogy valamilyen gyógyszeres kezelés szóba jön-e, további kivizsgálásra van szükség. Szervi kivizsgálás, hormonális kivizsgálás után lehet csak válaszolni kérdésére. Leletei pontos ismerete nélkül egyébként sem tudom eldönteni, hogy az eset mennyire súlyos. Amennyiben Önnek 2 gyermeke van, lehetséges, hogy a feleségénél is problémák vannak. Ilyen irányú vizsgálat is szükséges lenne!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Az Önök honlapján azt írják, hogy amennyiben "rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális élet ellenére 1 éven belül nem jön létre terhesség" meddőségről beszélhetünk. Nekünk van egy gyönyörű, három éves kislányunk és nagyon szeretnénk még gyerek(ek)et, de sajnos nem esem teherbe azóta sem. Tulajdon képen az első teherbeesésem sem volt teljesen spontán, két hónappal a terhességem előtt, peteérést segítő hormontablettát szedtem, majd éppen lemondtam a terhességről (munkahelyet változtattam) mikor kiderült, hogy jön a várva várt baba. Szűlés után is rendszeresen jártam a nőgyógyászomhoz, aki szerint még nincs miért aggódnom. A múlt nyáron alaposabban kivizsgáltak mindkettőnket, petevezeték átjárhatóság, hormonszint, spermaszám, valami baktérium a méhszájon, stb. Minden lelet negatív volt, azaz nálam tapasztaltak nagyon kis mértékben alacsonyabb hormonszintet, a gyógyszereket beszedtem. Azóta is rendszeres házasélet mellett sem esem teherbe. Mit javasol a mi esetünkben? Amennyiben van már közös gyermek, a TB támogatja-e az esetleges inszeminációt?
Köszönettel, T. R.

Tisztelt Asszonyom!

Kérdéseire csak akkor tudnék válaszolni, ha konkrétumokat is tudnék (hormonszintek, spermaszám, stb.). Valami oka biztosan van, hogy nem esik teherbe, ezt megfelelő kivizsgálás után, biztosan megfelelően lehetne kezelni. Tanácsom tehát csak az lehet, hogy a megfelelő kivizsgálás történjen meg! A TB a második gyermek születését is támogatja, így a gyógyszereken kivül sem a kivizsgálás, sem a kezelés nem kerül pénzbe.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

24 éves, fiatal feleség vagyok (párom 26 éves), 3 éve élünk házasságba. Mindketten pedagógusok vagyunk, imádjuk a gyerekeket. 2002 áprilisától nem védekezünk semmilyen eszközzel, addig fogamzásgátló tablettát szedtem( Először Diane-t 2 évig, majd Mercilont 2 évig, folyamatosan.). Miután abbahagytam a gyógyszer szedését, volt egy vérzéskimaradásom, ekkor orvoshoz fordultam és mesterségesen, gyógyszer szedésével lett vérzésem. A további hónapok eredménytelenül teltek, hiába próbálkoztunk, nem estem teherbe. Októberben vérvizsgálatra küldött a nőgyógyászom, aminek az alábbi eredményei lettek: ciklus 3. napja: FSH 7.1 U/l, LH 23.3 U/l, prolactin15.6ng/ml, progeszteron 1.9 nmol/l. Ciklus 13. napja: FSH 7.2 U/l, LH 21.3 U/l, progeszteron 2.2 nmol/l, prolactin 18.8 ng/ml ciklus 23.napja:FSH 7.6 U/l, LH 27.2 U/l, progeszteron 3.4 nmol/l, prolactin 22.7 ng/ml. Mindezen eredményeket látva orvosom 2X1 Clostibegytet írt fel a ciklus 6-10. napjáig és folyamatos ébredési hőmérséklet mérést. A ciklus 11. és 13. napon ultrahangos vizsgálaton voltam, ami mindkét alkalommal "dom. folliculus nem látható" eredménnyel zárult. Ebben a hónapban a vérzésem, ami előzőleg már rendeződött (28-29 napra jelentkezett) késett, tapintásra puhább méhet érzett az orvos és reménykedtünk, hogy talán volt egy spontán peteérésem. Sajnos az ultrahangos vizsgálat nem igazolta a terhességet és a vérzésem-bár nagyon gyengén-10. napra jelentkezett. Most emelte az orvos a Clostilbegyt adagot, 3X1-re. A kérdéseim a következők lennének: -Mennyire rosszak a hormonális eredményeim? -Utalnak-e bármiféle betegségre? -Ha igen, mi lehet az oka? -Helyes-e Ön szerint a gyógymód, amit alkalmazunk? -Milyenek az esélyeim a természetes terhességre?
Előre is köszönöm válaszát! A.K.I.

Tisztelt Asszonyom!

Hormoneredményei és az egyéb leírtak alapján az un. polcisztás petefészek szindróma valószínűsíthető. Ez egyébként ultrahanggal jól látható, erről viszont nem lehetett sorai között olvasni. Ennek a betegségnek az elsődleges gyógyszere valóban a Clostilbegyt, de az, hogy egy vagy két ciklus alatt nem vezetett eredményre az nem számít különleges dolognak. Ezzel együtt az ébredési hőmérséklet mérése a 21.században nem tartozik azon vizsgálatok közé, melyeket a tüszőérés nyomonkövetésére lehetne használni. Már csak azért sem, mert a Clostilbegyt tabletta befolyásolja az agy hőközpontjának a működését is, éppen ezért fals eredményeket mutathat. Ugyancsak nem nevezhető elegáns módszernek "a méh puhaságának" alapján terhességet valószínűsíteni, hiszen valószínűleg ön is már hallott arról, hogy léteznek olyan olcsón a gyógyszertárban (ABC áruházakban) beszerezhető terhességi tesztek, melyekkel a várható vérzés elött pár nappal már tudni lehet, hogy terhesség fenn áll-e. Arról nem beszélve, hogyha nincs peteérés, akkor miből gondolták, hogy terhes. Ugyancsak nem értek egyet az adag 3x1-re való emelésével sem. És a férjénél történt-e már olyan vizsgálat, mely alapján bizonyítható, hogy ővele minden rendbe van? Egyszóval a 21.századnak megfelelő alapokra kellenne helyezni további kivizsgálásokat és kezelésüket.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

2 napot késett a menstruációm és vettem terhességi tesztet ami pozitív lett. Még aznap elmentem a nőgyógyászhoz és az ultrahang nem mutatott kis semmit, csak azt,hogy hol van a sárgatest! Ez azt jelenti, hogy mégsem vagyok terhes vagy probléma van?
Válaszát előre is köszönöm: egy aggodó terhes nő

Tisztelt Asszonyom!

Két napos vérzéskimaradás után ultrahanggal természetes, hogy nem lehet terhességet látni, az legkorábban kb. 1 héttel a vérzéskimaradás után lehetséges. A mai terhességi tesztek nagyon érzékenyek és már olyankor is pozitívak, amikor még a terhesség nem látható. Ez egyben azt is jelenti, hogy a terhességi teszt pozitivitása még nem jelenti azt, hogy a terhességgel minden rendben van, az akkor lesz biztos, ha már a magzat jelenléte, életműködése kimutatható ultrahanggal.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Én L. É. vagyok. Az iránt szeretnék valamiféle felvilágosítást kapni, hogy a beültett megtermékenyített petesejtek vajon miért nem maradnak meg? December 2-án voltam beültetésen, két petét visszaültettek, de sajnos egyik sem maradt meg. Valójában mi lehet ennek az oka? Tudom, hogy ezer féle oka lehet, de ha ebben tudnának nekem segíteni, nagyon megköszönném. Várom segítségüket!
Köszönettel: L. É.

Tisztelt Asszonyom!

Ha kérdésére bárki a világon tudna válaszolni, akkor nem tudta volna ezt megkérdezni. Ebben az estben ugyanis nyilvánvalóan mindenki úgy végezné ezt a beavatkozást, hogy minden visszaültetett embrió megtapadjon. Lehetnek a sikertelenségnek nyilvánvaló okai (rossz embriók, vékony nyálkahártya, stb.), de az esetke döntő többségében kimutatható ok nincs! Tehát ne ezzel foglakozzon, bízzon a későbbi sikerbe inkább.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Szerkesztőség!

P.-ről, Vajdaságból jelentkezünk. Már néhány hónapja követjük honlapukat. Nagyon sok hasznos információhoz jutottunk Önök által. 2,5 éve mi is küzdünk a sterilitással. Kicsiny falunkban (7000 lakos) rajtunk kívül sokan küzdenek ugyanezzel a problémával. Néhány hete vetődött fel az ötlet, hogy közösen vegyük fel a harcot. Azt szeretnénk kérdezni, hogy a Magyarországon működő Családalapítók Egyesületéhez hasonló szervezet létezik-e nálunk Vajdaságban, tudnak-e ilyen törekvésről? Amennyiben nem, Magyarország területén kihez fordulhatnánk, aki segíthetne az itt élő magyar házaspárok nehéz helyzetén? Hogyan lehet a Családalapítók Egyesületével kapcsolatba lépni interneten keresztül?
Segítségüket előre is megköszönve maradunk tisztelettel: Á. A. és T.

Tisztelt Uram!

Kérdéseire sajnos nem tudok válaszolni, mert nem vagyok tisztában a vajdasági helyzettel és az említett egyesületről sem hallottam még. Tudomásom szerint Újvidéken működik meddőségi központ.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

Már többször írtam Önnek és mindig nagyon készségesen és biztatóan válaszolt, amit újra csak köszönni tudok ! De újra szükségem lenne az Ön tapasztalt véleményére. Néhány hónap múlva 27 éves leszek, a férjem pedig 32. Két sikertelen ICSI lombik után - melyre férjem 1-2 millió sperium /ml, igencsak rossz állapota miatt volt szükségünk - hamarosan próbálkoznánk a harmadikkal. Ezt megelözzően még elvégeznek ebben a hónapban rajtam egy hysteroscópiás vizsgálatot is. Azonban egy hónapja nagyon meglepő dolog történt velünk, ugyanis szinte a véletlennek köszönhetően eljutottunk egy jó nevű Humángenetikushoz, aki azonnal ellenőrízte a férjem spermiumait és közölte, hogy minimun 8-10 millió van jelenleg és, hogy várjunk még a következő lombikkal. Czifran nevű antibiotikumot írt fel férjem számára, és kérte, hogy 3 hónapig óvszerrel védekezzünk. Szerinte akár 6-10 hónapon belül spontán terhesség is lehetséges. Természetesen nagyon örültünk a jó híreknek, de ugyanakkor választás elé is állított. Ugyanis korábban nekünk az eredti kezelőorvosunk nem láttot lehetőséget javulásra, ezért kizárólag a "lombikos" módszert tartotta az egyetlen lehetőségnek. Az Ön véleménye szerint van értelme várnunk ? Hamarosan kontrollra kell mennünk, ahol kiderül, hogy az egy hónapos antibiotikumos kúra mit eredményezett, természetesen reménykedünk a javulásban. Azomban nem szeretnék újra úgy eltölteni egy évet, hogy spontán próbálkozunk és csak várakozunk, mivel már 3 évi várakozás után nagyon vágyunk gyermekre, gyermekekre. Lelkileg nagyon nehéz a várakozás, talán türelmetlenek is vagyunk már.
Válaszát, véleményét várva, üdvözlettel: Kné.

Tisztelt Asszonyom!

Kérdéseire nehéz lenne válaszolni, főleg a csekély mennyiségű információ miatt. Elviekben mindkét megoldás lehet helyes. Miután én magamat meddőségi szakembernek és nem humán genetikusnak tartom, nyilvánvalóan az IVF-ICSI folytatása mellett törnék lándzsát. A magam részéről nem nagyon hiszek az óvszer és az antibiotikumok hatásában.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Az előttem szóló levelekhez képest a mi ügyünk még nagyon gyerekcipőben jár, mégis a véleményét kérném. Én 30 éves vagyok a férjem pedig 32. 14 hónapja hagytam abba a fogamzásgátló szedését amit 10 évig szedtem (5 évig Tri-Regolt, majd egy kis szünet után újabb 5 évig Femodent). Lassan elérkezünk a bűvös 1 évhez de sajnos ezidáig nem sikerült teherbe esnem. A vérzésemmel nincs gond, se a gyógyszerek szedése előtt se után nem maradt ki nem késett stb. Sűrűn fájt és fáj azonban a hasam (bal oldalon), amit már évekkel ezelőtt többen és többféleképpen is kivizsgáltak, de soha semmit nem találtak. Végül is arra a megállapításra jutottak, hogy érzékenyebb a bal petefészkem a kelleténél, de a fogamzásgátló szedésével ez a gond enyhülni látszott. Amióta abbahagytam ismét jelentkezik a nyilaló fájdalom, de valahogy már észre se veszem. Érdekelne a véleménye, hogy érdemes-e újra elkezdeni az utánajárást vagy valóban létezik-e ilyen, hogy "érzékeny petefészek"? A másik dolog ami aggaszt, hogy időközben a férjemnél pajzsmirigy túltermelést állapítottak meg, amit gyógyszerrel beállítottak. Azóta is (kb. 1 éve) rendszeresen szednie kell a Propicylt és a Betaloc-ot. Érdekelne, hogy ez befolyásolhatja-e a sikertelen próbálkozásainkat? Az orvosom javaslatára már voltam egy hormonvizsgálaton a ciklus 22. napján. Ő megvolt elégedve az eredménnyel és tovább bíztatott a próbálkozással. Az eredményeket Önnek is leírnám véleményezésre: Fol.stim.hor. 4,71 Lupein hor. 9,64 Progreszteron 31,16 Osztradiol 397
Véleményével megtisztelne, köszönettel: Mné

Tisztelt Asszonyom!

"Érzékeny petefészek" természetesen nincsen. Peteérése van, durva hormonális eltérés nincsen. Panaszai alapján az un. endometriosis betegség lehetősége felmerül, mely miatt laparoscopia lenne szükséges. Előtte azonban férje andrológiai kivizsgálása is feltétlenül indokolt lenne.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Én 34 éves vagyok, a párommal kb. 1 éve szeretnénk gyereket, de nem esek teherbe. 3 évvel ezelőtt volt egy abortuszom, az akkori terhességem nagyon könnyen jött. Rendszeresen járok nőgyógyászhoz, állítólag velem minden rendben van. A menstruációm első napján viszont borzasztó görcseim vannak, ez a második napra általában elmúlik, valamint legtöbbször a félidőtől kezdve elkezdenek feszülni a melleim. Herpesz fertőzésem is van, a fenekem szokott kijönni, van hogy egyszerre 2-3 helyen is. A párom sajnos 1. típusú cukorbeteg, naponta kétszer inzulinozza magát. A kérdéseim az alábbiak lennének: 1. Lehet-e oka a "meddőségemnek" az abortuszom? 2. A herpesz fertőzést egy esetleges terhesség során megkaphatja-e a baba? 3. A párom cukorbetegségét is örökölheti-e? És vajon lehet-e így gyereke? (Ő 2 éve volt sperma vizsgálaton, nála minden rendben volt )
Várva válaszát, köszönettel: N. K.

Tisztelt Asszonyom!

1. Természetesen egy korábbi abortus vezethet meddőséghez, ezt azonban csak megfelelő vizsgálatok elvégzése után lehet kijelenteni. 2. A herpes a terhesség során nem veszélyes, azonban a szülés alatt a magzat fertőződhet. A végbél tájékán egyébként herpes nemigen szokott előfordulni, ez inkább un condyloma fertőzésre gyanus. 3. A diabates nem zárja ki, hogy a férfinak gyereke lehessen, ezzel együtt férfi meddőséget okozhat. Férjénél friss spermiogramm elvégzése mindenképpen indokolt. Konkrét kérdésein kivül tanácsom: mindkettejüket érintő meddőségi kivizsgálásra lenne szükség!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

33 éves vagyok, 9 évvel ezelőtt természetes módon megfogantam, majd megszültem gyermekemet. 4 éve azonban amenorrheám van, ami valószínűleg a megállapított PCO-ból ered. Laparoszkópos műtétem volt, szintén 4 évvel ezelőtt, de sajnos nem változott azóta semmi, igaz (mivel gyereket szeretnék) nem PCO-val kezeltek elsősorban, hanem a teherbeesést segítették. Szedtem már clostylbegitet, estroferm, provera, és marvelon tabblettákat is. Most éppen fél éve semmit sem szedek, és sajnos olyan tünetektől is szenvedek mint a pattanás ill. hőhullám. A meglátásom az volt, hogy amikor 4 hónapig Marvelont szedtem a petefészkekben nem voltak ciszták, és a mérete is normalizálodótt, s mindeközben vérzésem is volt, bár tudom ez csak megvonásos. Mivel beláttam, hogy kapkodással nem érek el semmit, úgy gondolom először a PCO-t illetve a vele járó problémákat kellene megoldani. (amenorrhea, pattanás, hőhullám). Hallottam a Climen 28-ról, hogy az androgén tüneteket megszünteti és ellentétben a Diane 35-vel nincs gátló hatással az ovulatióra. Mit gondol róla? Vagy esetleg Diane 35-vel egy ideig normalizáljuk a petefészkeket majd rásegíteni valamilyen gyógyszeres kezeléssel. Mi a véleménye erről? Mit tanácsol, hogy az említett tünetek megszünjenek? Utána a következő problémám a teherbeesés, de előbb úgy gondolom a PCO-t kellene orvosolni. Kérdésem még hogy lehetséges-e, hogy pszichés okok miatt lettem PCO-s. Ugyanis 4 évvel ezelőtt, mielőtt egyszercsak elmaradt a menzeszem, nagyon nagyon sokat és hosszú távon idegeskedtem és szorongtam. A héten felkeresem a nőgyógyászom is. Milyen megoldást válasszunk?
Válaszát köszönöm. Tisztelettel Gyné

Tisztelt Asszonyom!

Pszcihés okok miatt nem lehet PCO-t kapni. A PCO kezelése amennyiben valaki terhes szeretne lenni az ugynevezett ovuláció indukció,azaz a petefészek helyes működésének, a peteérésnek a beindítása. Értelem szerűen a fogamzásgátló tabletták erre alkalmatlanok. A Climen azért csökkenti a panaszait, mert a hiányzó hormonokat pótolja, ugyanakkor természetesen a betegségét meg nem szünteti, tehát szedése felesleges időhúzás. A Clostilbegyten kívül számtalan gyógyszeres és esetleg műtétes beavatkozás lehetséges melyekkel kíváló eredményekkel lehet kezelni ezt a betegséget. Ezt természetessen nem önnek, hanem kezelőorvosának kellene kitalálnia, megfelelő kivizsgálást követően.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Dr ur !

27éves vagyok,7éve nem szedek fogamzásgátlot. Ez idö alatt 2x voltam terhes sikertelen volt mindkettö elvetéltem.az elsö 12hetes,a második 7hetes volt.Az utobbi 1,5éve történt,utána hiztam 12kilot,saját kérésemre hormon vizsgálatot kértem,miután orvosom 2 vetélés után sem vizsgált ki.Ennek eredménye a prolaktin szintem 714mU/L.Ezután 3honapig szedtem egy homeopátiás készitményt/mastodion/nem biztos hogy ez a neve.ennek eredménye 1000fölé emelkedett ezután semmit nem irtak föl.orvostváltottam,utána 852mU/L lett a prolaktin szintem,orvosom azt mondta nem magas.Abban kérem segitségét ezek után mit lehetne tenni az állapottal,hogy legyen picibabám.Mert minden forumon azt olvastam hogy a magas szint befolyásolja a fogamzást.
Várom mielöbbi válaszát.Tisztelettel E.

Tisztelt Asszonyom!

Azt tudom tanácsolni, hogy olyan orvost keressen, akinek nem önnek kell elmagyaráznia, hogy két vetélést, nyilvánvaló hormonális eltérést követően milyen vizsgálatokat kell elvégezni! Panaszai, tünetei alapján valószínűleg ugynevezett polycystás szindrómája van, mely megfelelő kezelés nélkül csak rosszabb tud lenni. Részletes kivizsgálása és hozzáértő kezelése feltétlenül indokolt lenne.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Sajnos a hüvelyemből Candida tenyészett ki. Tudom hogy ez a gomba fajta természetesen is megtalálható bennünk, de sajnos nálam elszaporodott. Nagyon sok terápiás utasítást betartottam(tunk a párommal) de sajnos visszatér. Ráterjedhet a méhemre és a petefészkeimre? Okozhat súlyos nőgyógyászati problémát? Lehet oka a meddőségnek?
Válaszait nagyon szépen köszönöm. Tisztelettel: R. É.

Tisztelt Asszonyom!

Az esetek döntő többségében semmiféle komolyabb problémát a gombás fertőzés nem okoz. Súlyos szővődménynek nagyon ritkák, de az esetek többségében sajnos gyakran fordul elő visszatérő fertőzés, mely nem veszélyes, csak kellemetlen.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

Sajnos, a páromnak kevés számú spermája van: 5-10 m. szám/ml. Szám/ejac.: 20-40 m. Mozgás: 30 %. Ez volt a tegnapi eredmény (jan. 17.), és ez volt a harmadik vizsgálata. Ennél jobb eredménye volt november 22-én. Pedig nov. 22. óta beszedett két doboz Andriolt. Mitől lehetett, hogy visszaesett az első eredményre szintjére? Az első vizsgálatkor az eredmények a következők voltak: 5-10 m. szám/ml. Szám/ejac.: 15-30 m. Mozgás: 20 %. A második vizsgálatkor sokkal jobbak voltak az eredmények, addigra beszedett 2 doboz Andriolt: 35-40 m szám/ml. Szám/ejac.: 105-120 m. Mozgás: 50 % volt. Szóval azt kérdezném, hogy mitől lehetettek újra ilyen rossz eredmények? Közben mondjuk beteg volt többször is. És van-e valamilyen lehetőségünk, reményünk arra, hogy természetes úton gyerekünk legyen? És egyáltalán: most hogyan tovább? Már 32 éves vagyok, és sajnos, nagyon gyorsan röpülnek az évek...
Köszönettel várom válaszát: H. A. egy reménykedő babaváró

Tisztelt Asszonyom!

A spermiumok számában és azok mozgásában a napi ingadozás nagyon nagy és a pszichés állapot, a fizikai fáradtság, betegségek befolyásolhatják. A magam részéről nem hinném, hogy az Andriol kezelésnek ehhez bármi köze lenne. Az évek valóban röpülnek, tehát csak azt tudom tanácsolni, hogy ne a csodára várjanak, hanem olyan helyre forduljanak, ahol megfelelő kivizsgálás után a megfelelő kezelést fogják végezni. A www.infertility.hu honlapján az ilyen centrumok címei megtalálhatók.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Cím!

Feleségemmel gyermekvállalás küszöbén állunk. Elhatároztuk, hogy mielott konkrét lépéseket tennénk az ügyben, mindkettonkön génvizsgálatot végeztetünk, öröklodo betegségek kiszurése, illetve összeférhetetlenség kiderítése céljából. Kérem, hogy szíveskedjenek részemre olyan címeket küldeni, ahol a fent említett vizsgálatokat el tudjuk végeztetni. Dr. Czeizel Endre klinikája különösen érdekel.
Elore is köszönettel: S. L.

Tisztelt Uram!

Minden orvosi vizsgálat elvégzése akkor indokolt, ha felmerül valamilyen probléma lehetősége és a várható haszon jelentősen meghaladja a vizsgálattal járó kockázatot. Kérdésfeltevését értem és megértem, de én úgy gondolom, hogy rengeteg betegség létezik, és ugyanúgy ahogy nem akarna minden nap gyomortükrözést végeztetni azért, hogy kizárásra kerüljön, hogy nincs gyomorrákja, amennyiben gyanú nincsen sem Önnél, sem házastársánál kromoszóma rendelenességre, a genetikai kivizsgálás nem indokolt. A címeket bármely telefonkönyvben magtalálja.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

26 éves vagyok,férjem 34. Másfél éve szeretnénk kisbabát, 1 év sikertelen próbálkozás után fordultunk egy meddőségi központhoz. Férjem rendben van, nekem az első 3. napon számított hormonvizsgálattal megállapították, hogy magas a prolaktinszintem és az LH-FSH arány alapján PCO valószínűsíthető,amit az UH vizsgálat megerősített. 1. kérdésem: Én egy hormontáblázatban azt olvastam, hogy a 3. napon mért LH-FSH aránynak 1:1-hez kell lennie.Az orvosom viszont azt mondta, hogy a normális arány 1:2-höz. Melyik információ a valós? 2. kérdésem: Lehet-e PCO-m, ha semmi tünetét nem produkálom? /sem szőrösödés, sem hízás nincs, a menstruációm rendszeres, 26-28 naposak a ciklusaim, melyben kb. a 13-14. nap körül hőmérséklet emelkedés következik be/ Három hónapos Bromocriptin kezelés után a prolaktin szintem normalizálódott, most fenttartásként 2x1/4-et szedek. Az első inszeminációra készülünk, orvosom napi 2x1 Serophene-t írt fel a 2. naptól a 6. napig, plusz a 2. naptól 2 ampulla 50 I.U. Puregon inj-t. A Serophene-ről azt olvastam, hogy első kezeléskor napi 1 tbl. ajánlott és ha nem következik be ovuláció, akkor ajánlott a 2x1 tabl-ra áttérni, ami egyébként a maximális dózis. 3. kérdésem: Ha-tegyük fel-egy jól működő petefészket ilyen dózisban stimulálnak, nem nő-e meg a hiperstimuláció veszélye? Mi a jelentősége a plusz 2 ampulla Puregon injekciónak? Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Lné K. E.

Tisztelt Asszonyom!

Az LH/FSH arány normálisan 0.8:1,PCO esetén ez tipusos esetben 3:1-re változik. Attól, hogy tünete nincs, még lehet PCO-s. Napi egy tabletta Serophene kezelésnek értelme nincsen, mert az kevés. A Puregon hatóanyaga az FSH hormon, mely egyébként is a tüszőérést irányítja a normál petefészek működés alatt. Látatlanba nehéz véleményezni egy gyógyszeres kezelés indokolt vagy indokolatlan, veszélyes vagy nem veszélyes voltát. Az említett dózisoktól nem valószínű, hogy hyperstimulált lesz.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

2002. novemberében méhen kívüli terhességgel műtöttek. Ennek következtében a jobb oldali petevezetékemet el kellett távolítani. Az orvos szerint Chlamydia vírus (gyanu) miatt záródott el a petevezetékem (ennek leletét most várom), ami a másik petevezetőn is elzáródást okozott. A műtét során a megmaradt petevezetőn nyílást nyitottak. Kérdésem, hogy milyen esélyeim vannak a teherbe esésre, illetve igaz-e, hogy ilyen esetekben nagy a valószínűsége egy újabb méhen kívüli terhességnek. Már 5 hónapja próbálkoztunk a kisbabával és mikor elmaradt a menstruációm a terhességi teszt pozitív eredményt mutatott. Azon a héten elmentem a nőgyógyászomhoz, aki hasi ultrahanggal megállapította, hogy nagyon fiatal a terhesség és már látszik a tüszőbeágyazódás, minden rendben. Egy hétre rá barnás pöttyöző vérzést vettem észre, és a hasam nagyon begörcsölt. Ismét elmentem az orvoshoz, aki azonnal befektetett a kórházba és aznap meg is volt a műtét. Nagyon elkeseredtem, mert már nagyon szerettünk volna kisbabát és lelkileg kicsit bele is éltem magam, amennyire 2 hét alatt ez lehetséges. Érdeklődöm, hogy valóban nehéz-e megállapítani a méhen kívüli terhességet és az Ön javaslata szerint maradjak-e meg nőgyógyászomnál, vagy már mással csináltassam meg az átjárhatósági vizsgálatot. Esetleg keressek-e fel egy olyan orvost, aki elismertebb és később ha természetes úton nem sikerül teherbe esnem, más lehetőségekben is tájékozottabb. Köszönettel várom tanácsát.
Tisztelettel: Tné

Tisztelt Asszonyom!

A méhen kívüli terhesség diagnózisa időnként valóban nehéz, azonban az esetek döntő többségében a mai jó ultrahang készülékekkel és a hormon meghatározási lehetőségekkel időben észre vehető. Nem tudok és etikai szempontok miatt nem is akarok olyan tanácsot adni, hogy váltson-e orvost. Minden esetre valószínűleg a későbbiekben meddőségi kezelésre lesz szüksége.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

1999.óta próbálkozunk a terhességgel.2001.ben végre terhes lettem.És 10.héten el is vetéltem.Ezt követte még egy habituális vetélés,erre felkerestem egy másik orvost aki azt tanácsolta,hogy 3 hónapig mérjem az ébredési hőmérsékletemet.3 hónap elteltével megállapították,hogy sárgatest elégtelenségem van és hogy,magas a prolaktinszintem.Majd az orvos hiszteroszkópiát javasolt és meg is állapította,hogy sővény van a méhemben.Ezután már nem kaptam további tájékoztatást. Most a kérdéseim a következőek lennének:1.A sővény hogyan távolítható el? 2.A sövény okozhatja-e a hormonális zavaraimat? 3.A Profasi injekció tartalmaz-e sárgatesthormont és milyen úton állítaná meg a vetélés folyamatát,illetve nekem ez megoldást jelenthetne ha újabb vetélés indulna meg? 4.A magas prolaktin szintem miatt terhességem alatt Bromokriptint kellett szednem,de abba kellett hagynom mert nagyon szédültem tőle,ha tovább szedtem volna megelőzhető lett volna a vetélésem? Tudom,hogy az eset ismerete nélkül nehéz válaszolni,de nagyon szeretnék legalább valamilyen szintű/általános felvilágosítást kapni/ a kérdéseimre.A próbálkozásaink előtt 16 évesen szedtem fogamzásgátló tablettát melyet 4 évig szedtem kihagyások és orvosi vizsgálatok nélkül.
Válaszát előre is köszönöm: B.Á.

Tisztelt Asszonyom!

A sövény operatiív hysteroscopiával az esetek döntő többségében eltávolítható, erre szükség is lenne, mert egy esetleges újabb terhességnél megintcsak vetélés fordulhat elő. A sövény kategórikusan nem okoz hormonzavart. A Profasi injekció nem sárgatesthormont, hanem a sárgateststimuláló hormont tartalmaz. Ma már korszerű sárgatesthormon készítmények is vannak gyógyszertári forgalomban. A magas prolaktin szint sárgatest elégtenséghez vezet, ezért terhesség alatt csökkentése indokolt az első 12 hétben. A Bromocryptinen kívül egyéb gyógyszerek is vannak, melyet ilyen célra lehet használni. Nem nagyon tudom megérteni, az amúgy könnyen megoldható problémák mellett a 4 éve tartó helybenjárást! A hőmérsékletmérés nem XXI.századi módszer!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

F. G.-nek hívnak 35 éve vagyok lassan szeretnénk a férjemmel kisbabát vállalni. Egy migrénes fejfájás kivizsgálása közben fedezték fel az agyalapimirigy elváltozását 2000-ben (megnagyobbodását), melyet az agysebész javaslatára akkor gyógyszeresen kezdtek el kezelni. (L-thyroxin). Félév óta szedem az L-thyroxin mellett a Bromocryptint 2 db. Az Endokrinologusm (Dr. G. E.) javaslatára és egy konzultáció alapján újra szóba került a műtét. Azt mondják amennyiben kisbabát szeretnénk mindenképpen meg kell műteni, hiszen a terhesség alatt megduzzad az agyalapi mirigy és így beszükül a látóterem (esély 95 %) . A műtét a terhesség alatt nem elvégezhető. Kérem írjon a mütétről és esetlegesen más módszerről. Bármiről ami evvel összefügg.
Köszönettel: F. G.

Tisztelt Asszonyom!

Leletei ismerete nélkül (MRI, stb.) nem tudok abban tanácsot adni, hogy a műtét valóban szükséges-e. Egy valami azonban biztos: Műtét ilyen esetben csak akkor jön szóba, ha a gyógyszeres kezelés eredménytelen. A Bromocryptin rendkivül alacsony dózisa ( akár napi 10 tabletta is lehetne, amennyiben az lenne szükséges) nem valószínűsíti, hogy már minden gyógyszeres próbálkozás megtörtént volna! Arrról nem beszélve, hogy egyéb gyógyszeres lehetőségek is vannak (pl. Norprolac). Szóval szerintem nem kellene elkapkodni egy műtétet, kérdezzen meg más orvost is. Továbbá nemrégen a TV is hírül adta, hogy agyalapi mirigy daganatok műtét nélküli "elzúzására" alkalmas ultrahang készülék van az országban!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A tanácsát szeretném kérni problémámban.1995-ben volt egy abortuszom. Azóta 4 sikertelen terhességem volt, sajnos mindegyik elhalt, a 8 hét körül. Minden fajta vizsgálatot elvégeztek már rajtam, de nem találtak problémát sem nálam, sem a férjemnél. A menstruációm is rendszertelen volt, bár az is lehet hogy a lelki megrázkódtatások miatt. Az utóbbi 3 hónapban azonban rendszeressé vált a menstruációm, pedig semmiféle kezelésen sem vettem részt.De a terhességeknél, és a peteérésem időszakában a jobb petefészkem szurkálni szokott. A kérdésem a következő: Indokoltnak tartaná-e egy hormonvizsgálat elvégzését? Okozhatja-e a terhesség-elhalásaimat vmilyen méhen belüli probléma, hogyan derÍthetném ki? Eddig azért nem tartottam fontosnak foglalkozni e kérdésekkel, mert a legelső terhességem a 12. héten vetettem el -sajnos- és semmiféle problémát nem okozott. Hol hibáztam? Lehet szó vmiféle szövődményről? Mit tanácsol, kérem segÍtsen!
Tisztelettel: Kné

Tisztelt Asszonyom!

Ön valószínűleg semmi olyan hibát nem követett el, mely miatt magát okolhatná a vetélések bekövetkeztéért! Alapos kivizsgálást követően lehetne csak válaszolni feltett kérdéseire, ezek: szervi kivizsgálás (un hiszteroszkópia), hormonális és genetikai vizsgálat, majd különféle immunológiai tesztek. Problémáját nem saját magának, hanem nőgyógyászának kellene megoldania!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

2000-ben volt egy mola-s terhességem, amit a 12. hét körül megszakítottak. Azóta próbálkoztunk, sajnos sikertelenül. Tegnap kiderült, hogy mindkét petevezetékem el van záródva. A hormonvizsgálatok és a pajzsmirigy még nincs meg. Az orvosom tanácsolja a laparoszkópiát. Kérdésem: mennyi esélye van annak, hogy a műtét során meg tudják nyitni valamelyik petevezetéket? Hogyan lehet az, hogy akkor teherbe estem? Nagyon el vagyok keseredve, lehet hogy csak a lombik maradt a számunkra.
Köszönettel: A. É.

Tisztelt Asszonyom!

Elkeseredésre egyenlőre nincs oka, még a kivizsgálás elején tartanak csupán. A röntgen vizsgálat (HSG), vagy az ultrahanggal végzett átjárhatósági vizsgálat nem 100%-os módszer, tehát eddig még az sem bizonyított, hogy tényleg el lennének záródva a petevezetékek! A laparoscopia feltétlenül indokolt, sőt még az is lehetséges, hogy ekkor megoldás is lehetséges. Férjét vizsgálták már?
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

Elöször is elnezest a helytelen irasert,sajnos a gepemen nincs magyar karakter. Ferjemmel mar közel ket eve szeretnenk gyereket,de sajnos eddig nem sikerült teherbe esnem. Ezert a tavaly deceber ota meddösegi közponba jarunk. Januar 18-an volt az elsö inszeminaciom a rossz spermiogramm miatt. Kerdesem az lenne,hogy inszeminacio utan mennyi idöre lehet tesztet vegezni? Feltetlen ki kell varni a ket hetet? Valaszat elöre is köszönöm!
Üdvözlettel: M

Tisztelt Asszonyom!

A tüszőrepedés után 10 nappal, tehát a várható vérzés előtt kb. 3-4 nappal az érzékeny teszetek már kimutatják a terhességet.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

A véleményére lennék kiváncsi,mivel én már nem tudom eldönteni hogy mi is lenne a jó megoldás. 31 éves vagyok,az elmult 12 évben 5 terhességem volt,egyik sem maradt meg,1 vetélés 8.héten,3 elhalt terhesség 7-11.hétre.,és volt egy 25 hetes terhességem,amivel megcsászároztak,mivel a baba nyakára tekeredett a köldökzsinor és megfulladt,és elkezdett leválni a placenta. Több orvosom is volt,néhányszor vizsgáltak is de semmit nem találtak.A mostani orvosom hormonvizsgálatot csinált,ahol kiderült,hogy nagyon alacsony a sárgatesthormon szintem.3 honapig szedtem Clostylbegitet,majd ujra terhes lettem,de elhalt a baba.Az elmult 6 honapban megint szedtem a gyogyszert,most ott tartunk,hogy megint terhes lehetek,de majd a 12.hétig szednem kell Utrogestant?Én nem tudom,hogy megoldás -e ez ,és biztosan nem fog-e megtörténni a baj megint. Genetikusnál is jártunk,a férjemet ott vizsgálták,nála minden rendben van.Kromoszoma vizsgálatot szerettünk volna,de mivel ez egy drága eljárás,csak ugy végzik el ,ha elötte vizsgálgatnak,és persze eközben ne járjak a saját orvosomhoz.A hormonvizsgálatot meg is csinálták,a leleteket hiába kértem,nem kaptam meg,majd petevezeték átfuvásra kellett volna mennem.Kérdem én ha 5 x teherbeestem,mitol nem lenne átjárhato a petevezetékem?Az orvosom azt tanácsolta,hogy ne menjek el a vizsgálatra,igy ez abba maradt. A lombikot is ajánlották,de ezt utolsó lehetoségként szeretném tartogatni .Most várom hogy megint terhes legyek,de félek az ujabb tragédiától,csak remélhetem,hogy egyszer én is anya leszek!
Várom válaszát,Köszönettel: B

Tisztelt Asszonyom!

A leírtak alapján nagyon komolyan felmerül a méh egy fejlodési rendellenességének a lehetosége, mely miatt úgynevezett hysteroscopia lenne szükséges. Ez méhtükrözést jelent, miután ez nem minden kórházban áll rendelkezésre, ezért elképzelheto, hogy az "átfúvás", amit javasoltak egy röntgen vizsgálatot (HSG) jelent, mely ugyan kevesebb információt szolgáltat, mint a hysteroscopia, de diagnózishoz vezethet. A 25 hetes vetélés nem lehet hormonzavar következménye, ebbol úgy gondolom, hogy nem hormonális problémák miatt vetél el sorozatosan. A kromoszóma vizsgálat is szükséges ilyen esetben, ez ténylegesen költséges, de a társadalombiztosítás téríti. Felhívom a figyelmét továbbá, hogy a fennálló egészségügyi törvény értelmében a betegnek jogában áll minden leletével és dokumentációjával rendelkezni, tehát nincs olyan, hogy a beteg nem kapja meg, kérésére sem. Amennyiben a méh fejlodési rendellenessége - mely egyébként mutéttel korrigálható - áll a vetélései hátterében, a lombikbébi programban való részvétel sem jelentene segítséget. Az ön részvétele ilyen programban, foleg míg megnyugtatóan kivizsgálva nincsen, nem indokolt. Olyan orvost kellenne keresnie, aki megfeleloképpen tudja diagnosztizálni és kezelni az amúgy jó eredményekkel kezelheto problémáját.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Eloször is engedje meg, hogy gratuláljak és egyben megköszönjem munkáját, amihez sok türelmet és kitartást kívánok önnek. Ön kiszinezi az orvosi ellátás "fehér foltját" Elozmények: kb. 4 év tri regol tabletta szedése, 3 hó kiürülés utáni 4. hónapban teherbe estem. Terhességem alatt folyással volt több gondom. 8 hónapig szoptattam, majd regulont szedtem kb. 4 évig. 3 hónap kiürülés utáni 8. hónapnál tartunk most. 28 éves vagyok. 8x nem sikerült teherbe esnem úgy, hogy tudom melyik az a néhány nap, amikor az a 12 órám van, s ezeket ki is használtuk. (Homéroztem, használtam PG/53 tesztet, megismertem a méhnyak "nyitott"-ságomat és a nyák jelenlétét.) Nogyógyászhoz fordultam (folyásom nincs), s ciklusom 14. napján voltam UH-on: bal ov.-ban 10-8 mm-es tüszo látható több érésben lévo tüszo társaságában. Nyh: 9mm. (az orvos a következo ciklus 14. napján a vizsgálat megismétlését kéri) Mit jelent ez? Lehetséges, hogy késobb (kb. 8-10 nap múlva) olyan méretu lesz a tüszo, hogy a petesejt érett legyen, vagy szinte biztos az érés nélküli ciklus? S ez lehetett egyszeri alkalom? Forduljak már most meddo kp.-hoz? Nem lehetne idot megtakarítani, ha az ismételt vizsgálat elott még 2 alkalommal (pl. az elso ciklus 25. napján és a második ciklus 8. napján) szintén elvégeznénk a hüvelyi UH-t, hogy több ismerettel rendelkezzünk a tüszokrol? Az érést jó esetben gyógyszeresen be lehet indítani, de ez egy alkalomra szól? S a másik oldalról nézve: ha tényleg érés nélküli a ciklusom, akkor nincs szükség egyéb védekezésre (késobb), vagy egyszer csak teherbe eshetek mondjuk 10 év múlva? S mi történhetett egyáltalán, ha egyszer már teherbe tudtam esni? Ennyire rosszul törodtem magammal?
Rám fordított idejét köszönöm. Tisztelettel: NG

Tisztelt Asszonyom!

Egy ultrahanggal valóban az esetek dönto többségében nem lehet megmondani, hogy volt-e peteérése. A petérés beindítása mindíg csak egy ciklusra szól. Még a normál 8 napos ciklust tekintve sem lehet kimondani, hogy a tüszorepedés a 14.napon történik, tehát az ezen a napon elvégzett ultrahang szolgáltat a legkisebb információval, hiszen lehet, hogy már túl van a tüszörepedésen. Én úgy gondolom, hogy nem ön törödik rosszul magával, orvosainak lenne a feladata, hogy hozzásegítsék egy kívánt terhességhez.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr,

Szeretném megkérdezni, hogy magas prolaktinszint esetén (68.80 ng/ml) tudna-e nekem a Bromocryptin szedésén kívül más terápiát javasolni? Ugyanis 2 hónapig tartó szedése ellenére a vérvétel szerint semmi változás nem állt be,viszont szorongás és pánikrohamok léptek fel nálam. A menstruációs ciklusom egyébként normális, bár csak pár napig tart az enyhe vérzés. A férjem vizsgálati eredményei kielégítoek. Másfél éve éve nem védekezünk. Ami még fontos lehet, hogy kandidiázissal és allergiával homeopátiás orvoshoz járok. Kaptam szorongás elleni golyókat is. Szerintem a gomba okozhat elváltozást a hormonrendszerben és annak megszüntetése a prolaktinszintet is helyrehozhatja.Várjak-e erre vagy Ön szerint ezt a problémát külön kell kezelni?
Válaszát elore köszönöm: M.E.

Tisztelt Asszonyom!

A Bromocryptinen kívül más gyógyszer is van forgalomba, mellyel a magas prolaktin szintet csökkenteni lehet és kevesebb mellékhatása van. (Norprolac). Ez elott azonban mindenhogyan tisztázásra szorul, hogy a hét hónapos kezelés miért volt eredménytelen, magyarul további vizsgálatok szükségesek (MRI). A gomba kategorikussan nem okoz elváltozást a hormonrendszerben. Nem teljesen értem, hogy egy homeopátiás kezelésben hívo orvos - én nem ez vagyok - miért nem használ ennek a kórképnek a kezelésére homeopáthiás szert, mert ilyen is van (Mastodynon). Egyébként ez nem is lenne az ön esetében helyénvaló. Csak az tudom tanácsolni, hogy olyan orvoshoz forduljon, aki megtudja oldani problémáját.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Szeretném a tanácsát kérni betegségemmel kapcsolatban, mert legközelebb 3 hét múlva megyek vissza a kezeloorvosomhoz aki "bogarat ültetett a fülembe" de nem válaszolt a kérdésemre egyértelmuen. Megpróbálom röviden leirni a problémám: 31 éves vagyok és mostanában érzem csak azt, hogy itt lenne az ideje a gyermekvállalásnak. Kamaszkorom óta problémám volt a menstruációmmal. A legelsö vizsgálatnál /kb.15éves voltam/ azt mondták, hogy várjunk. Késöbb Diane 35 tablettát irtak fel, mert még nem akartam teherbe esni. /Szerintem tabletta nélkül sem estem volna./ Zavartak még a nemkivánatos szörszálak is. Lényegében mindig sejtettem, hogy valami nem stimmel nálam,de /buta módon/ vártam és azt hittem, hogy meggyógyulok természetes módon.Évente kb.2-3 szor menstruálok. Orvosi könyvekbol tájékozódva "megállapítottam",hogy PCOS-van amit az endokrinológia vizsgálat bebizonyított,amit ugyan az orvos nem mondott de ráirta a papiromra:Stein-L. Megtörtént a vérvétel,Norculutot szedtem és 1 hete hüvelyi ultrahangos vizsgálat is volt. Az orvos ujból Norculut,Bromocriptin és Serphene tabletták együttes szedését javasolta, valamint kaptam egy Profast injekciót. És most jön a kérdésem lényege: Amikor a vérvizsgálati eredményemet megnézte azt mondta: "Ehhez maga még túl fiatal". Ez egy kicsit megrémisztett,de ezzel mit sem törödve kérte, hogy ismételjük meg a vérvételt mert, idézem:"a gép is tévedhet". Az eredmények:FHS 8.50,LH 11.30,Progeszt.0.780,Prolaktin11.60,Tesztoszt 3.700,SHBG40.00,FAI9.25%,Ösztradiol51.00, DHEAS2.020,TSH0.000, FT41.890,Andros tend4.410,Kortizol625.00. Kérdezem:-Mi van akkor ha nem téved a gép? Mi van ha másodszorra téved? Mennyi az esélyem a teherbeesésre? Várom mielöbbi megnyugtató válaszát.
Köszönettel: T.I.

Tisztelt Asszonyom!


Nem tudom, hogy leleteiben mire értette orvosa az említetteket, a leírtak alapján minden bizonnyal PCOS áll fenn, melynek másik neve a Stein-Leventhal szindróma. Hormonértékei ennek mindenben megfeleloek. Ezen kívül egy pajzsmirigy túlmuködés (struma) igazolódott, mely miatt azonnali kezelés szükséges, miután a pajzsmirigy hibás muködése önmagában oka lehet a meddoségnek. Ezen kívül a pajzsmirigy túlmuködés, illetve annak gyógyszeres kezelése egy esetleges terhesség alatt is komoly veszélyeket rejt magában. A fenti betegségek egyébként jól és viszonylag könnyen kezelhetok.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T. Doktor úr!

Szeretném megkérdezni, hogy mit jelent a hysteroskopia vizsgálat? Nekem az orvosom 3 sikertelen lombik után tanácsolta, hogy csináljunk egy hysteroskopiát.
Hogy történik ez a vizsgálat, mit tudnak megállapítani, mennyire fájdalmas, stb.?
Válaszát elore is köszönöm! K.A


Tisztelt Asszonyom!

A hysteroscopia magyarul méhtükrözést jelent. A módszer lényege, hogy a méhszáj tágítását követoen egy optikát vezetnek a méh üregébe, amivel meg lehet állapítani, hogy van-e a méh üregében olyan elváltozás, fejlodési rendellenesség, mely akadályozná a megtermékenyített petesejtek beágyazódását. Ez nemcsak diagnosztikus beavatkozás, kisebb helyreállító mutétek is elvégezhetok. A mutét akár ambuláns módon is elvégezheto, különösebb fájdalommal nem jár.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila


Tisztelt Cím!

28 éves gyermektelen no vagyok. Orvosomat 2002. februárjában kerestem fel, mivel kb. 2 évi próbálkozás után sem estem teherbe, és a ciklusom nagyon rendszertelen volt. Az orvos mindent rendben talált, ultrahangos vizsgálatokkal figyelemmel kísérte egy teljes ciklusomat, és peteérésem volt, hormonjaim normálisnak mondhatók voltak, így azt tanácsolta, hogy legyünk türelmesebbek. 2002 augusztusában felkerestem egy másik orvost, mert éreztem, hogy valami nincsen rendben, alhasi tájékon jobb oldalt idonként szúrkálást éreztem. Az orvos egy spontán ciklust figyelemel kísért, peteérést nem produkáltam, ezért egy havi Clostilbegyt szedését tanácsolta, amely meg is hozta a sikert, és több szép egészséges tüszo ést meg mindkét petefészekben. A spontán ciklusban a hormonszintem teljesen normálisnak volt mondható, és a méh nyálkahártyája is teljesen egészséges vastagságú volt. A férjem spermavizsgálata szerencsére tökéletes eredményt hozott. Az orvos petevezeték átjárhatósági vizsgálatot javasolt, mert hidrosalpinx-ra gyanakodott mindkét petevezetékemen, illetve a méh és méhkürt idült gyulladását fedezte fel. Laparoszkópiával tervezte, erre sor is került 2002. november 27-én. A mutét sajnos komolyabb lett mint amilyenre terveztük, a hasamat fel kellett nyitni, mert olyan nagyfokú összenövéseket találtak, amelyeket csak felnyitással tudtak helyrerakni. A mutét során eltávolították mindkét petevezetékemet, ez állt a zárójelentésen. A jobb oldali 3 ujjnyira volt kitágulva, a bal oldali csak enyhén. Az orvos szerint a jobb oldali petefészek sem volt jó állapotban, de a bal oldalival rendben van minden. Egy heti kórházi kezelés után minden panasz nélkül hazakerültem. Az orvos szerint egyébként valami gyerekkori nagyon súlyos gyulladás állt a kialakult helyzet hátterében. Lelkileg felkészítettem magam, hogy lombikra jelentkezem, és úgy éreztem, és meg is lettem nyugtatva az orvos által, aki azt mondta a mutét után, hogy nagyon jó esélyeim vannak, hiszen a legkisebb adag stimulációra jól reagáltam, volt peteérésem, a méh nyálkahártya vastagsága megfelelo, a hormonszintem pedig normális volt. A mutét után 7 héttel jelentkeztem a szükséges kontrollra, amikor az orvosom közölte, hogy a szövettanból az derült ki, hogy valószínüleg a petefészekbol is kimetszett darabokat, de reméljük, hogy minden rendben lesz. Én a kontroll után 1 héttel, tehát a mutét után 8 héttel újra felkerestem az orvosomat, hogy a vérzésem a mutét óta nem jelentkezett, és furcsa hohullámaim vannak, amit mostmár nem tudok a mutét utáni gyengeségre fogni. O akkor hüvelyi ultrahanggal megállapította, hogy a bal oldali petefészkemet eltávolította a mutét során, a jobb oldali pedig csak részben található meg, egy 12*10mm-es darab maradt belole. A mutét óta ez volt az elso ultrahangos vizsgálatom. Az orvos azzal magyarázta, hogy ez történt, hogy annyira egynemu volt minden, hogy nem tudta megkülönböztetni a petevezetéket a petefészektol, és így kerülhetett sor arra, hogy sajnos el lett távolítva. Bár akkor nem értem, hogy a mutét után miért nyugtatott azzal, hogy a bal oldali petefészek teljesen normális. Az orvosom tanácsára napi 3*1 Norcolut szedését kezdtem el 2 napja, szerinte ez egy teszt, ha ettol megjön a vérzésem, akkor van esély a lombikra saját petesejttel, de ha nem jön meg, akkor sajnos csak a donor használatával lehetséges. Nem hibáztatok senkit, nem felelosöket keresek a kialakult helyzetért, csak választ, esetleg megoldást a problémámra. Nem tudom, hogy jó helyre írom-e a dolgokat, hiszen fogalmam sincsen, hogy ki a címzett, de hogyha van esetleg tanácsa a problémámmal kapcsolatban, akkor kérem írja meg nekem. Fel szeretnék keresni egy meddoségi központot, mert nem akarom elhinni, hogy ez a doboz gyógyszer az egyetlen esélyem arra, hogy újra elinduljon a petefészek muködése. Ha tényleg ez az egy lehetoség van, és sikertelen lesz a gyógyszer, akkor szeretném megtudni, hogy a donor közremuködése mivel jár, tehát mi vár a donorra, és mi vár rám. Kérem adjon tanácsot, hogy kihez forduljak a problémámmal.
Köszönettel: M. K. V.

 
Tisztelt Asszonyom!

A Norcolut nem arra hivatott, hogy beindítsa a rendes petefészek muködést, szerepe csupán csak annyi, hogyha egyáltalán van némi hormontermelése a maradék petefészeknek, akkor a vérzést meg lehet ezzel a gyógyszerrel hozni. Ma már egy egyszeri vérvételbol és abból történo hormonvizsgálatból rendkívül egyszeruen meg lehet állapítani, hogy maradt-e vissza a mutétet követoen muködo petefészek állomány. Tehát a Norcolut szedése nem indokolt. Súlyos gyulladást követoen valóban kialakulhatott egy olyan ugynevezett tuboovarialis cysta, melynél a petevezeték és a petefészek egymástól nem elkülönítheto és nem szétválasztható. Csak egy részletes kivizsgálása alapján lehetne eldönteni, hogy lehet-e még saját gyermeke, vagy donor petesejt használata szükséges. Amíg ez nem történik meg, nem nagyon érdemes azzal foglalkozni, hogy ez mivel jár, mert a dolog elég bonyolult. Forduljon problémájával meddoségi központba, ott a donor petesejt használatáról is részletes felvilágosítást tud kapni. A www.infertility.hu honlapján a meddoségi központok címe megtalálható.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

27 éves vagyok. Egy évvel ezelott szövettan alapján diagnosztizáltak nálam enyhe endometriózist. Kaptam fél évig depotpronoval injekciót (kétszer három hónapig). A kontrollvizsgálat szerint eltuntek a a korábban kitapintott csomók. Vártam, hogy rendezodjön az ovulációm, mivel gyermeket szeretnénk, de ezidáig ez sajnos nem történt meg, amit a hormonvizsgálat és ultrahangvizsgálat is igazolt. Múlt hónapban decemberben Parádfürdon is voltam, bízva abban, hogy a gyógyfürdo rendezi a ciklusom. Még mindig rendszertelen a vérzésem, de ami leginkább aggaszt, az az idonkénti hasító jellegu hasfájdalmam. Attól tartok, kiújulófélben van az endometriózisom. A vizsgálatok szerint nincs gond. Szóba került, hogy a következo ovuláció nélküli ciklusban ovulációserkentot kapok. Mit tegyek, hogy teherbe tudjak esni?

Tisztelt Asszonyom!

Az ovuláció beindítására nem a gyógyvíz szolgál, mint ahogyan tapintással nem lehet megitélni, hogy az endometriosis kiújúlt-e (panaszai alapján igen). Ennek eldöntésére egy laparoscopiával lehetséges. Az "ovuláció serkento" ovuláció hiánya esetén indokolt, de ha tényleg aktív endometriosisa van jelenleg is, akkor az ovuláció mellett sem valószínu, hogy terhes lesz. Tehát csak azt tudom tanácsolni, hogy olyan orvoshoz forduljon, aki megfelelo kivizsgálás után megfeleoen fogja kezelni, és akinél nem Önnek kell kitalálnia a kezelést.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

44 évesen, második párkapcsolatom elején még abban reménykedtem, hogy akár gyereket is vállalhatok. Meglepetésemre azonban szinte máról holnapra elmaradt a menstruációm. A hormonszint vizsgálat azt mutatja ez talán még nem a változókor tünete, de miután az ajánlott Norcolut gyógyszer is csak egy egy ciklust hoz vissza, nekem kétségeim vannak. Kérdezném, vajon a Norcolut hormonpótló készítmény-e, külön ellenőrzés nélkül szedhetem-e továbbra is, van-e értelme ezzel müködtetni a ciklust, ártok-e vagy használok, vagy fogadjam el hogy ez már a változó kor és ne avatkozzak gyógyszerekkel a szervezet normális müködésébe?
Válaszát megköszönve, üdvözlettel: K.H.

Tisztelt Asszonyom!

A Norcolut sárgatest hormont tartalmaz, tehát minden olyan esetben meghozza a vérzést, amikor a petefészeknek még ösztrogén termelése van, de petesejt nem érik (un. anovulációs ciklus). Ebből következik, hogy ezzel nem lehet "működtetni a ciklust", vagyis ettől még nem fog petesejt megérni! Egy hormoszint méréseel nem lehet eldönteni, hogy ez valóban egy kezdődő klimax-e, de ha hormonértékei tényleg nem változó korra jellegzetesek, akkor un. ovuláció indukciós szerekkel még valószínűleg be lehet indítani a rendes peteérést. Amennyiben viszont tényleg klimax igazolódik, akkor inkább "valódi" hormonpótlásra lenne szükség, tehát olyan készítményre, amely ösztrogént és sárgatest homont is tartalmaz. Amennyiben még gyermeket szeretne, sűrgős döntés szükséges.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

Elnézését kérem, hogy megint zavarom, csak kettő kérdésem lenne csupán. A megválaszolt leveleit olvasva, ráakadtam egy hölgynek szóló válaszára, amiben azt tetszett javasolni a visszatérő makacs gombás fertőzésekre, hogy havonta orálisan is szedjen mikotikumot. A kérdésem az lenne, melyiket teszik javasolni hüvelyi candidiasisban és milyen dózisban? Az orális gombaölő szerekkel szemben alakulhat ki rezisztencia? Válaszait nagyon szépen köszönöm.
Tisztelettel R. É. J.

Tisztelt Asszonyom!

Több készítmény van, mely ilyen célra használható, ilyen pl. a Mycosyst-Gyno, a Diflucan, Orungal. A gyógyszert felíró orvos a megfelelő dózisokat el fogja rendelni. Ezen szerekkel szemben rezisztencia nem szokott kialakulni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

9 hetes terhes vagyok,lombikprogramban vettünk részt.Van egy 3 és fél éves kislányunk,aki spontán terhességből született.Sajnos PCO-s lettem,ezért volt szükség a beavatkozásra.2002.szept.27-én volt egy beültetésem, 6 hét múlva elveszítettük a babát.Mivel volt lefagyasztott embriónk,ezért dec.16-án beültették és meg is fogant. Kérdésem:az orvosom,akit tisztelek és nagyra tartok azt javasolta,hogy a 18.héten a magzatvíz mintavételt végeztessük el.Hallottam,hogy kb.1% a vetélési arány,ezért szeretném kikérni a véleményét,hogy esetünkben indokolt e a vizsgálat?Nem szeretnénk kitenni a babát egy olyan beavatkozásnak,félünk ,hogy újra elvetélek.
Gyors válaszát megköszönöm. J.

Tisztelt Asszonyom!

A világon már rengeteg lombikbébi született, akik hagyomásnyos úton, vagy ICSI módszerrel, vagy fagyasztott embrió visszaültetésével fogantak. Egyes országokban az ilyen módszerekkel fogant szülések száma már az összes szülés 2-3%-a. Minden fejlődési rendellenesség bejelentésre kötelezett és minden évben ebből statisztikák készülnek. A több, mint 20 éves adatok alapján biztonsággal kijelenthető, hogy ezen módszerek egyike sem növeli meg a magzati fejlődési rendellenességek számát. Ez persze nem azt jelenti, hogy fejlődési rendellenességek nem fordulhatnak elő. A konkrétumok ismerte nélkül ne kívánja tőlem, hogy kategorikusan igent, vagy nemet mondjak kérdésére, ezt kezelőorvosával történt konzultáció alapján Önöknek kell eldönteni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T. Doktor Úr!

Teherbeesésem érdekében férjemmel együtt elkezdtük a kivizsgálásokat. Hormonszint ill. ultrahang vizsgálaton vagyok túl. Kérdéseim a következők: 1. A hormonszint vizsgálatban 2 szint tér el a normálistól: FSH 14.080 IU/l (a normális: 0.000-6.000), ill. a testosteron: 3.940 nmol/l (0.220- 2.900). Nem igazán tudom, mit mér az FSH, de én nagyon magasnak tartom, nem nagy gond-e ez? Ill. ezen eredmények befolyásolják-e negatívan a teherbeesést? 2.Az ultrahang vizsgálat a következőt írja: endometrium: 7,9 mm. Jobb oldali ovariumban egy db. 14,5 mm-es tüsző látható. Bal oldali ovarium: 20*14 mm-es, benne számos 4-5 mm-es tüsző észlelhető. A bal oldali ovarium PCO jellegű. A kérdésem, hogy biztosra mondható-e, hogy ilyen körülmények között nem eshetek teherbe, ill. hogy a doktor úr is egyetért-e gyógyszeres kezeléssel?
Köszönettel: K.

Tisztelt Asszonyom!

Anélkül, hogy ismerném életkorát, illetve azt, hogy a magas FSH értéket melyik ciklus napon mérték, nem tudok válaszolni kérdésére. Egyszeri vizsgálat alapján sem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Csak az egyik petefészket érintő PCO nincsen, ez a betegség mindig mindkét petefészket érinti. További, szakember által elvégzett vizsgálatok szükségesek annak eldöntésére, hogy milyen módszer ajánlható a kívánt terhesség elérésére. A PCO az esetek többségében könnyen kezelhető.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Most volt az első beültetésem, és sajnos nem sikerült. A páromnál és nálam is vannak problémák, igaz mi még csak 1 éve próbálkozunk , de az eredményeink alapján a lombik programot ajánlották. A kivizsgálásaim alapján megállapították,hogy nagyon sok tüszőm van, és ezért nagyon kellett vigyázni, hogy nehogy túlstimuláljanak. Ez hál Istennek nem történt meg, de sajnos az első próbálkozásunk sem járt sikerrel. A kezelő orvosom már a műtét előtt ajánlotta, hogy csináljunk egy műtétet, amivel a tüszőimet "lecsökkenti", de mi úgy döntöttünk, hogy az első programnál nem műttetem magam, hanem majd ha nem sikerül az eslő beültetés ,akkor a 2-ik beültetés előtt rászánom magam. Viszont a műtéttel kapcsolatban vannak kételyeim- kérdéseim: -igaz-e, hogy csak kb. 1-1,5 évig marad meg a műtét eredménye, és ezután pedig visszanőhetnek a tüszők ? - van-e v.mi statisztika erről a műtétről, hogy a műtét után nagyobb számban sikerült a beültetés, megtapadás ? - egyáltalán a sok tüsző tényleg meggátolhatja a beágyazódást ? - van esetleg a műtétnek káros hatása is ?
Köszönöm válaszát. I.J.

Tisztelt Asszonyom!

Önnek legnagyobb valószínűséggel úgynevezett polycystás petefészke van, melynek kíváló eredményekkel alkalmazható gyógyítása a hastükrözés utján elvégzett tüsző roncsolás. A memddőségi kivizsgáláshoz a laparoscopia egyébként is hozzátartozik. A műtét valóban az esetek döntő többségében kb. egy-másfél évig eredményez javulást, de a betegek 80%-nál a terhesség ez alatt bekövetkezik. A konkrétumok ismerete nélkül az önök esetében egy esetleges lombikprogramot elhamarkodotnak, illetve indokolatlannak tartok.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktot Úr!

Férjemmel már régóta szeretnénk gyereket. Egy évi sikertelen probálkozás után orvoshoz fordultunk. A férjem eredményei elkeserítőek ugyanis egyetlen spermium sincs az ondóban.Milyen okok állhatnak ennek hátterében, vannak e az egyes problémáknak tünetei, ha igen melyek ezek? Milyen esélyünk van közös gyermek vállalására? Mindkettőnknél szükségesek az előzetes vizsgálatok mielőtt meddőségi központhoz fordulunk, vagy ott elvégzik a szükséges vizsgálatokat? Van e esély arra, hogy a helyi orvosok tudnak segíteni vagy minél előbb forduljunk meddőségi központhoz?
Köszönettel: Pné.

Tisztelt Asszonyom!

Tanácsom, hogy minnél elöbb forduljanak meddőségi központba, ott minden további szükséges kivizsgálást elvégeznek, vagy abban tanácsot tudnak adni, hogy hova forduljanak. Az okokról a kivizsgálási eredmények ismerete nélkül nem lehet válaszolni, valószínűleg azok ismeretében sem. Nem az okokat kell kutatni, hanem a lehetőségeket!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Laparoszkópiás műtét során kiderült, hogy enyhe endometriózisom volt (leégették). A kérdésem a következő: azóta most jött meg először a mensesem és sokkal jobban fáj, mint előtte bármikor (a vérzés nem erősebb). A műtét előtti vérzéseknél elég volt max. 2 fájdalomcsillapító, most pedig már 4-et kellett beszednem. (A ciklus 3. napján tartok.) Ön szerint normálisnak tekinthető ez? Esetleg az endometriózis utáni heg okozhatja az erősebb fájdalmakat?
Köszönettel, M.

Tisztelt Asszonyom!

Amennyiben a laparoszkópia endometriosist igazolt, valószínűleg további gyógyszeres kezelésre is szükség lenne, mert ennek hiányában a betegség kiújulhat. Természetesen a konkrétumok ismerete nélkül ez nem ítélhető meg. Görcsös fájdalmai inkább a műtéttel, mintsem a hegekkel hozhatók összefüggésben.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Az interneten figyelemmel kísérem az írásait a meddőséggel kapcsolatos kérdésekre. Ugyanakkor nekem nem ilyen problémám van de szeretném, ha az én esetemben is véleményt nyilvánítana. 34 éves harmonikus kapcsolatban élő nő vagyok, gyermekem még nincs, de férjemmel egy éves házasságunk után a családalapítást már szeretnénk tervezni. 2002. december 27-én évenkénti aktuális nőgyógyászati cytológiai diagnózisom P-III-at eredményezett, melynek leírásában: SIL L HPV gyulladás jelei mutatkoztak. Január 14-én nőgyógyászom a vírus tipizálására a Cervix-ből egy mintavételt rendelt el. Ennek (jan. 21-i) eredménye (számomra laikusnak is) igen elkeserítő. Ugyanis a pozitív eredmény a HPV B típusok magas kockázatát mutatta ki. Részletesebben: Cervixcarcinómára magas onkogén kockázatú HPV típusok ( 16/18/31/33/35/39/45/51/52/56/58/59/68) közül egy vagy több típus DNS-e kimutatható volt a mintában. A mért érték a cut off 1,27-szorosa. (Ezt hogyan kell értenem?). Az alacsony érték miatt ismétlés javasolt. Ezek után kezdtem el a gyógyszeres kezelést az Isoprinosine tablettával 3x2 adagban történő szedésével (ma már túl a 110 szemen is), 3 hetes Betadine hüvelykúp használatával, valamint 2 hetenkénti Zovirax méhnyak ecseteléssel. 1) Kérdésem az, hogy a leírtakból milyen következtetéseket lehet megfogalmazni és esetlegesen milyen beavatkozásokra kell gondolnom. (loop-conisatio). 2) Mikor esedékes a kolposzkópos vizsgálat, melyből kimutatható az elváltozás. 3) Veszélyben lehet a családtervezésünk? 3) "Nagyon tragikus a helyzet??"
Válaszát előre is hálásan megköszönöm!

Tisztelt Asszonyom!

Enyhe HPV fertőzés igazolódott, melynek talaján az esetek egy részében méhnyakrák alakulhat ki. Kezelését addíg kell folytatni, amíg a cyotlógia normalizálódik (PII, vagy PI, de a továbbiakban is rendszeres ellenőrzésre szorul). Amennyiben a kenet továbbra is PIII-t, vagy annál rosszabbat mutat, akkor kell elvégezni a conisatiot. A kolposzkópos vizsgálat bármikor elvégezhető, de az nem biztos, hogy az bármilyen elváltozást mutat. Családtervezésük nincs veszélyben, de addíg, amíg ez a dolog nincs megnyugtatóan lezárva, ne kezdjenek hozzá. A helyzet nem tragikus, kezelni kell!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A lombik bébi-módszerrel kapcsolatban szeretném Önt kérdezni. Pontosabban arról, hogy a napokban hallottam arról, hogy a meddőségi központokban különböző minőségű táptalajt használhatnának a petesejt megtermékenyítéséhez, ám mivel a betegek nem tudnak ezek létezéséről, így fel sem merül a kérdés, hogy esetleg -akár önköltéges alapon- eldönthetnék, hogy melyikben történjen a megtermékenyítés. Nekem már több beültetésem is volt, ám egyetlen egyszer sem merült fel a kérdés, hogy melyik típusú táptalajt alkalmaznák. Úgy hallottam, hogy háromféle van, és mindháromnál más a teherbeesési, illetve a beágyazódási arány. Az lenne a kérdésem, hogy valóban létezik-e a háromféle táptalaj, és ha igen, milyen az eredményességük, valamint az is érdekelne, hogy mennyibe kerül ez a betegnek. Azért érint most közelebbről ez a probléma, mert két nap múlva kezdem a következő kezelést, és szeretném kikérni a Doktor Úr véleményét ezzel kapcsolatban. Amennyiben lehetséges, e-mailben kérnék választ. Segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel: Szné K. É.

Tisztelt Asszonyom!

Nemhogy 3 féle, hanem több száz féle tápoldat létezik. Árban ezek lényegesen különbözhetnek egymástól, azonban ez nem azt jelenti, hogy a legdrágább a legjobb. A különböző tápoldatok általában különböző célt is szolgálnak, mely azt jelenti, hogy egy drága tápoldat használata az önök esetében nem garantált, hogy jobb eredményre vezetne. Gazdasági szempontok természetesen vannak. Ennek ellenére még a feltételezés is elfogadhatatlan, hogy meddőségi központok a minőség rovására takarékoskodnának az amúgy egy betegre számítva nem jelentős össszegbe kerülő tápoldattal.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

Férjemmel már két éve kisbabát szeretnénk de mivel nem sikerül, meddőségi központhoz fordultunk segítségért. Nekem volt hormon és HSG vizsgálatom ahol mindent rendben találtak. Felfedeztek viszont egy 35 mm-es myómát a méh elülső falában ami kifele domborodik tehát nem nyomja a méh üregét. A férjemnél is volt vizsgálat, nem túl jók az eredmények - kicsit lassúak - de orvosunk tanácsára januárban belevágtunk az első inszeminációba ami sajnos nem sikerült. Clostylbegitet szedtem 5*2 napig, közben Merional injekciót is kaptam. A tüszők szépen fejlődtek és a 12-ik napon megcsinálták az inszeminációt. Utána utrogestant kaptam 3*1-et. Az inszemináció utáni 14-ik napon kellett mennem vérvételre ahol két tesztet csináltak, az egyik kétcsíkos lett de a HCG szint nem ezt mutatta, 5 alatt volt az érték. Most februárban akartuk folytatni de amikor elmentem a 3-ik napi uh-ra és a gyógyszerekért, rossz híreket kaptam. Közölte az orvosom, hogy nem is egy hanem két miómám van és ott maradt egy 32 mm-es tüsző ami nem redpedt meg így ebben a hónapban nem tudjuk folytatni a hormon kezeléseket. Kérdéseim a következők: 1./ Hogy lehet az, hogy eddig nem vették észre, hogy kettő van, két orvos is látott uh-n már legalább tízszer. Vagy lehet hogy csak most alakult ki a második a hormon kezelésektől? Ha az utóbbi akkor hogyan tovább, mert ha nem kapok hormonokat akkor esélyem sincs a babára, ha viszont kapok akkor meg további myómákra számíthatok? 2./ A myómák okoznak-e veszélyt a majdani terhességre vagy nem? Célszerű már most műtétre vállalkozni vagy kockázatos a méhre nézve? Az orvosom nem javasolja a műtétet de azt már nem volt időm megkérdezni, hogy miért, majd talán a legközelebbi kontrolon. 3./ A kezelés után ott maradt tüsző az cisztának számít? Most arra várunk, hogy magától elmúljon de mi van akkor ha 1-2 ciklus után is ott van és emiatt nem tudjuk folytatni a kezeléseket? Nem lehet injekcióval ugyanúgy megrepeszteni mint ahogy az inszem előtt csinálták? Vagy csak műtét segíthet? 4./ Hogy lehet az, hogy az egyik teszt pozitív lett, esetleg a ciszta miatt? 5./ És végül szeretném megkérdezni, hogy egyáltalán van-e esélyünk egy kisbabára mert attól rettegek, hogy a sok myómától egyszer csak baja lesz a méhemnek, esetleg ki kell szedni. Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett a levelem de sok kérdés felmerül bennem és nagyon el vagyok keseredve.
Válaszát előre is köszönöm és további sikeres munkát kívánok Önnek. Üdvözlettel: P.R.

Tisztelt Asszonyom!

A konkrét kérdéseire csak kezelő orvosa tudna válaszolni, hiszen a leletek ismerete nélkül nem ítélhető meg egy esetleges műtétes beavatkozás szükségessége. Valószínűtlen, hogy egyik napról a másikra egy 32 mm-es myomásgóc kialakuljon. Általánosságban én úgy gondolom, hogy a myomák eltávolítása most szükséges lenne, miután ennél csak nagyobb tud lenni. Jelenleg még kisebb beavatkozással is eltávolítható, esetleg hastükrözés utján is, mely további diagnosztikus és terápiás beavatkozásokat is egyidejűleg lehetővé tenne. Amennyiben szükséges a persistáló tüsző (cysta) is eltávolítható lenne. A két csíkós teszt valószínű hamis eredmény volt, a vérből vett minta 5 alatti HCG szintje biztonsággal kizárta a terhességet. Véleménye szerint minden további kezelés elött laparoscopia elvégzése feltétlenül szükséges.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

31 éves vagyok. Andrológiai vizsgálatom azospermiát állapított meg /az ondó alacsony PH: 6,8 értéke, felveti az obstrukció lehetőségét/. A párom 32 éves még nem szült. Érdeklődnék, hogy van-e tapasztalata a KRYO-TESE-ICSI programról. Milyen esélyeink vannak. Az egyik vezető /Bp-i/ egyetemi klinikájára fogunk járni. Melyek a legfontosabb lépései a programnak?
Válaszát előre is köszönöm H.A.

Tisztelt Uram!

A kivizsgálás következő lépcsője a herebiopsia elvégzése, mely arra hivatott, hogy eldöntse, hogy a hereszövetbe van-e megtermékenyitésre felhasználható spermium. Ennek elvégzése nélkül esélyeikről nyilatkozni nem lehet.
Üdvözlettel. Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

B. B. vagyok, 29 éves. 2 éve szeretnénk babát. Most derült ki, hogy nem vagyunk összeférhetők a férjemmel. Az orvosom inszeminációt javasolt, bár az összeférhetetlenség okát nem tudta megmondani. Az lenne a kérdésem, hogy ki lehet -e vizsgálni a pontos okot és ha igen, hogyan? Ha immunológiai összeférhetetlenségről van szó, akkor valóban nem segít az inszemináció csak a lombik program? Ill. természetes úton nem kezelhető a probléma? (Hogy lehet, hogy az orvosom nem tájékoztatott? ) Természetesen a zárójeles kérdés csak töprengés.....illetve az ok, amiért Önhöz fordulok segítségért.
Segítségét előre is köszönöm, válaszát várva, tisztelettel: B. B.

Tisztelt Asszonyom!

Az immunológiai összeférhetetlenségre végezhetők vizsgálatok, azonban a pontos okot nem mindig lehet kimutatni. A kezelése elsődlegesen az inszemináció. Lombikprogram csak akkor jön szóba, ha hat inszemináció után sem következet be terhesség. Természetes uton nem kezelhető a probléma.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Olvastam az infertility.hu -n felmerült kérdésekre adott válaszait, melyek némileg megnyugtattak, de szeretnék Öntől konkrét választ kapni. A párommal 2éve próbálkozunk egy kisbabán, azóta nem szedek fogamzásgátlót. A vizsgálatok alapján nála minden rendben van. A hormoneredményemre azt mondta az orvosom, hogy megfelelő. (ovulációkor: FSH:15,4, LH:59,9, hPRL:360, Progeszteron:4,2, Ösztradiol:845, Tesztoszteron:2,6). Szeretném tudni, hogy ez Ön szerint is megfelelő-e, valamint, hogy ezen hormonok mit szabályoznak. 2002.novemberben HSG vizsgálatot végeztek, mely szerint mindkét kürt átjárható. Ultrahangos vizsgálatok szerint legalább 1 petém mindig érik és a méhnyálkahártyám is megfelelő vastagságú. 2003.januárban, a 26napos ciklusom 12-ik napján inszeminációt végeztek, sikertelenül. Most februárban ismét homológ kezelést kaptam, a 14. és 15. napon. a 15.napra egyértelműen megtörtént a tüszőrepedésem. Most várok és reménykedek. Ön szerint mik az esélyeim?
Várom válaszát! Köszönettel: L. I.

Tisztelt Asszonyom!

Az ovulációkor elvgzett hormonvizsgálatoknak nem sok értelme van, esetleges betegségek megállapítása céljából sokkal megbízhatóbb lenne a ciklus első napjaiban levett vérmintákból hormonmeghatározást végezni. Az elvégzett rendkívül kevés vizsgálat alapján lehetetlen megítélni esélyeit, már csak azért is, mert pillanatnyilag nem lehet tudni, a meddőség okát sem. Másoknak már többször válaszoltam: a meddőség jól kezelhető az esetek döntő többségében, mely csak abban az esetben igaz, ha megfelelő kivizsgálást követően, megfelelően történik. Ez az önök esetében nem igaz.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

Sógornöm kb. 3-4 hetes terhes. Sajnos az egyik petevezetéken találtak egy 6x8 cm-es cisztát. Mi a teendő ilyenkor? Felszívódik, vagy gyógyszerrel lehet segíteni. Esetleg ha tovább növekszik, akkor megműtik?
Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt Asszonyom!

A petevezetékben nincs cysta, valószínüleg a petefészekben van, ez legnagyobb valószínűséggel un. sárgatest-ciszta. Hoozányulni nem szabad, mert az a terhesség megszakadását eredményezheti. Az ilyen ciszták a terhesség 12. hete után maguktól elmúlnak. Ez természetesen csak általánosságban igaz, mert sógornője vizsgálata nélkül nem tudom eldönteni, hogy ez milyen ciszta.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T. Doktor Úr!

Férjemmel 2002 januárjától próbálkozunk, és májusban kerestem fel jelenlegi orvosomat. Ultrahangos vizsgálatot készített és megállapította hogy túl vastag a nyálkahártyám. November hónapig havonta ultrahangos vizsgálattal figyelemmel kisérte a tüszők állapotát. A vérzés 3.napjától 2x1 Sheropent kellett szednem és a 11 vagy 12.napon visszamennem ahol ismét ultrahangos vizsgálaton estem át. Ezután kaptam pár napra rá Profasi injekciót és Duphaston gyógyszert is szednem kellett. November végén javasolta orvosom férjem kivizsgálását. Minden paraméterben normális spermakép az eredmény. Én petevezeték vizsgálaton (Hysterosalpingographia) estem át és az eredmény: A bal tuba nam tágabb, akadálytalanul átjárható. A jobb oldal nam telődik. Mai napig ezek a vizsgálatok történtek, jelenleg is Sheropent szedek a vérzés 3.napjától és ultrahangos vizsgálatra kell visszamennem. Kérdésem az lenne, hogy jelenlegi orvosom mindent megtett-e a cél érdekében? Az ulrtahangos vizsgálat és a két fél vizsgálata elegendő-e? Illetve azt szeretném megtudni, hogy -mivel csak a bal petevezetékem átjárható- meg lehet-e állapítani, hogy melyik hónapban melyik oldalon történik a tüszőérés.
Köszönettel K.N-né

Tisztelt Asszonyom!

Túl vastag nyálkahártya nem oka annak, hogy terhesség nem jön létre, viszont hormonzavarra utal. Az, hogy a HSG vizsgálatnál az egyik oldalon tubatelődést nem láttak, még nem jelenti azt, hogy az el is van záródva. Ultrahang vizsgálattal meg lehet állapítani, hogy melyik oldalon érik a tüsző. Másoknak már többször válaszoltam: nem vagyok híve a diagnózis nélküli kezeléseknek. Önöknél pillanatnyilag nincs diagnózis és alapvető meddőségi vizsgálatok nem történtek meg.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves doktor ur !

Egy nem magyarorszagon elo par vagyunk aki hordozo anyaval(surrogate mother) harmadik sikertelen probalkozas utan vagyunk.minden ilyen esetben rutinszeru vizsgalat eredmenye jo volt.ugy tudjuk magyarorszagon csinalnak genetikai kompatibilitasi tesztet es szeretnenk nagon tudni hogy ezt a tesztet meg kellene mi is csinaljuk vagy nincs semmi kapcolata ennek a sikertelen probalkozasokhoz.
D.Gy

Tisztelt Uram!

Bár leveléből nem derül ki, hogy konkrétan mire gondol, de ilyen teszt sem Magyarországon, sem az egész világon nem létezik. Értelme sem lenne ilyen elvégzésének, és egészen biztosan ez nem lehet oka a sikertelenségnek.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Lombikbébi programban veszünk részt a párommal. 15 nappal ezelőtt történt meg az embrió transzfer. 19 nappal ezelőtt kaptam a Profasi injekciót, azóta nem jött meg a vérzésem, viszont a tegnapi, azaz 14. napi terhességi tesztem, melyet vizeletből végeztem negatív lett. A 10. napon enyhe barnás váladékot észleltem. Abban kérném a segítségét, hogy Ön szerint van még annak esélye, hogy esetleg mégis terhes vagyok, csak még nem kimutatható, illetve lehetséges-e, hogy a barnás váladék a baba beágyazódását jelentené, mert azt olvastam, hogy olyankor a legtöbb nőnél előfordul ez a tünet.Lehetséges, hogy nekem csak négy nappal ezelőtt ágyazódott be a magzatom, ezért a negatív teszt?
Segítségét előre is köszönöm: Egy aggódó kismama jelölt

Tisztelt Asszonyom!

Sajnos legnagyobb valószínűséggel nem terhes. A vizelet teszt ugyan nem teljesen megbízható, vérből már a transzfert követő 10. napon is biztonsággal megállapítható lett volna, hogy terhes-e. "Késői beágyázodás" biológiai képtelenség: a petesejtek leszívását követő 6.-7. napon az embrió vagy beágyazódik, vagy elpusztul! Ez alól kivétel nincsen!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt doktor úr!

F. G. a nevem,a BabaNet szerkesztőjétől,I. G.-tól kaptam meg az Ön cimét,ugyanis már nagyon sok fele megpróbáltam segitséget ,támogatást kapni,de mindenhonnan csak a csend,vagy az elutasitás volt a felelet.Remélem most több szerencsével járok. 1996-ban férjhez mentem,utánna szerettünk volna gyereket,azonban több kezelés,átfujás,mütét után sem estem teherbe.Nagyon sokat próbálkoztunk,kaptam Clostilbegytes kezelést 3 rendben is,kivágtak mindkét petefészkemből,mivel volt sok petefészek cisztám,azonban csak nem lett eredményes semmi.Pedig a mütét után azzal fogadott a vizsgálaton az orvosom:Ön még nem állapotos? A férjem is ki volt vizsgálva,vele sincs egészségügyi probléma. Tudom,az emberi természet egyik rossz példája ütött ki rajtam is,mert ugyebár az ember amit azt hiszi nem tud soha elérni,vagy kevés a valószinüsége,hogy valamikor elérje ,azt még inkább meg szeretné szerezni,méginkább magáénak szeretné mondani,tudni. Nagyon megszeretném érezni az anyaság becses érzését,megszeretném kapni a jo Isten legnemesebb ajándékát,amit bizony ki kell érdemelni.Én tudom,hogy gyarló és esendő vagyok,mivel ember vagyok,azonban remélem ,hogy az Ő ingyen való kegyelméből részesedhetek valaha e nemes,becses,drága ajándékban,a gyerekáldásban.Ehhez azonban kellene az anyagi háttér,amivel a sok kezelési költség,kiadás után nem rendelkezem..A doktorom szerint egy mesterséges megtermékenyités (lombik bébi) lenne a megoldás,ezt azonban saját erőnkből nem engethetjük meg magunknak. Ebben szeretném a segitségüket kérni,a jo Isten szent nevében. Hogyha Önöknek nem áll módjában segiteniük,kérem segitsenek oly módon,hogy közöljenek velem olyan alapitvány cimet (vagy más cimet) akik segitenének.
Köszönöm. Maradok mély tisztelettel, F. G. Isten áldása legyen Önöken,és az Önök munkáján.

Tisztelt Asszonyom!

Szinte minden meddőségi központban működik olyan alapítvány, ami arra hivatott, hogy a rászoruló betegek gyógyszerköltségeihez hozzájárulást adjanak. Sajnos csak azt tudom javasolni, hogy az egyes meddőségi központokban érdeklődjön a lehetőségekről, a címek és telefonszámok a www.infertility.hu honlapján megtalálhatók. Egyébként a leírtak alapján egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy csak a lombikbébi módszer lehet a segítség, tanácsolnám, hogy keressen fel egy kifejezetten meddőséggel foglalkozó szakembert!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A férjem 34,én 28 éves vagyok. A férjemnek sok a kóros alakú spermiuma, nekem magas az FSH értékem, ezért van szükség a lombikbébi programra. Eddig 2 programban vettünk részt, mindkét alkalommal a rövid protokollt alkalmaztuk. Az első programban az FSH értékem 11 körüli volt, emellett lett 6 petesejtem és 3 visszaültethető embrió. A 2. programban az FSH értékem 6-os volt, emellett lett 2 petesejtem és 2 visszaültethető embrió. A 2 program között 3 hónap szünetet hagytunk ki. A kérdéseim a következők lennének: 1. Bár a 2. program alacsonyabb volt az FSH értékem, mégis csak 2 petesejtem lett. Lehet, hogy azért, mert a nagy dózisban kapott stimuláló injekciókat (napi 2 Menogon, 3 Puregon, 1 Decapeptyl, 1 Fraxiparine) a szervezetem még nem tudta "kipihenni"? - és így nem tudott kellőképpen reagálni az újabb stimulálásra? 2. Vagy azért nem volt a 2. programnál több petesejtem, mert magas FSH érték esetében minden egyes újabb lombikprogramnál csökkennek az esélyek? 3. Valaki a Társalgóban azt írta, hogy a magas FSH értékű nőknek sokkal ritkábban sikeres a lombikbébi program. Ez igaz? Azt írták, hogy ilyen esetben 1-3% az esély a teherbeesésre. Ez engem nagyon megijeszt. Azt tudom, hogy magas FSH érték mellett nehezebb a stimulálás, és nehezebben lehet több tüszőt érlelni, illetve petesejtet nyerni. De ha már megvannak a tüszők, és petesejtek is nyerhetők, és egészségesen osztódik a megtermékenyített petesejt, akkor már nem ugyanolyan esélyeink vannak nekünk magas FSH-s nőknek is, mint a többieknek a terhességre? 4. Mitől függ az, hogy a leszívástól számítva hányadik napon lesz a beültetés? Nekem mindkét esetben szerdán volt a leszívás, és pénteken volt a beültetés. Mindkét esetben 4-5 sejtesek voltak a babák és "nem voltak túlbarázdálódva" (nem tudom a helyes kifejezést). Ez a 4-5 sejtes állapot megfelel az embriók korának? Lehetne-e azzal növelni az esélyt, ha esetleg a petesejtleszívástól számított 3-4. napon lenne a visszaültetés? 5. A fent leírt FSH értékeim mennyire súlyosak? És lehet-e emellett terhességre számítanom? Milyenek az esélyeim? Most készülünk a 3. lombikbébi programra. A 2. program óta 6 és fél hónap telik el, mire elkezdődik a stimulálás. Ön szerint elegendő ennyi pihenési idő a szervezetemnek a magas FSH értékek tudatában? Nagyon szépen kérem válaszoljon mielőbb levelemre, mert most nagyon megijedtem, hogy rohamosan romlanak az esélyeim. Minden segítséget előre is köszönök, és munkájukhoz kiváló egészséget és sok sikert kívánok.
Tisztelettel és köszönettel: M

Tisztelt Asszonyom!

A ciklus elején mért magas FSH érték annyit jelent, hogy a petefészek kezd kimerülni (korai kezdődő klimax). Egy egyszeri 11-es érték, főleg, ha ezt követően 6-os, mely teljesen normális, nem jelenti ennek az állapotnak a megállapítását. Az ilyen betegek tényleg rosszul stimulálhatóak, nagy dózisú gyógyszerkkel csak kevés és az esetek többségében rossz minőségű petesejt nyerhető. Az eélyek is rosszabbak a teherbeesésre, mert a petesejtek minősége rossz. A 4-5 sejtes embriók a 2 nappal a leszívást követően jó, mert akár többsejetes, akár kevesebb sejtes embriók lennének az jelentené a rosszat. Az embriókat tovább lehet tenyészteni, akár 5 napig, ekkor az esély jobb a megtapadásra, de minél tovább tart a tenyésztés, annál nagyobb a kockázata annak, hogy az embriók a tenyésztés közben elpusztulnak. Éppen ezért kevés nyert petesejt esetén ez nem ajánlható. Ha ténylegesen magas az FSH-ja, "pihenés" nem ajánlható, mert napról napra rosszabbak lesznek az esélyek. Egyébként a stimulációt követő ciklusra minden helyreáll, és egyébként sincs szükség pihenésre!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

33 éves vagyok, és 9 éve szeretnénk kisbabát. Fogamzásgátlót soha nem szedtem, és az elmúlt évek alatt hormonális problémát sem találtak nálam. Mind a hormonális vizsgálatok, mind az UH vizsgálatok bizonyították, hogy van normális peteérés, tüszőrepedés. A pajzsmirígy alulűködésre szedek napi 62,5 gm L-thyroin7 inszemináción és 3 IVF-ET-n vagyunk túl. A legutóbbi alkalommal Gonal-F kezelés-t kaptam, első két nap 4 ampulla, majd a következő 7 napon 3-3 ampullát. Mindezek mellett mindössze 5 petét sikerült leszívni, és közülük is csak 2 termékenyült meg. Mi okozhatja, hogy a hormonkezelésekre ennyire kevéssé reagál a szervezetem, miközben stimuláció nélküli hónapokban minden vizsgált paraméter megfelelő? A nagy dózisú kezelésre azért került sor, mert a hashártyámon leiomiomatozist diagnosztizáltak, és úgy döntöttünk, hogy ez lesz az utolsó "lombik", több orvos is mondta, hogy ezek a miómák ritkán válnak rosszindulatúvá, azért van rá egy kis esély. Önnek mi a véleménye, van értelme tovább próbálkoznunk vagy ne kockáztassunk?
Köszönettel: F.R.

Tisztelt Asszonyom!

Hormonszintjei ismerete nélkül nem lehet válaszolni kérdésére. "Leiomiomatozis" a hashártyán nincsen, a myoma minden esetben egy jóindulatú méhtest izomdaganat, melynek rosszindulatuvá válása rendkivül ritka. Ezzel együtt bizonyos myomák meddőséget eredményezhetnek, így én úgy gondolom, hogy további IVF beavatkozások előtt a myomák műtéti megoldása célszerű lenne. Ebben az esetben akár spontán terhesség is előfordulhatna! Természetesen a konkrétumok ismerete nélkül nem lehet megítélni ennek szükségességét!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

Hallottam az 1. és a 2. számú meddőségről. Az iránt érdeklődnék, hogy milyen vizsgálatokon kell átesnie egy 1. számú meddőségben szenvedő nőnek/férfinak, és milyenen egy 2. számúban szenvedőnek.
Köszönettel várom válaszát: H.A.

Tisztelt Asszonyom!

Az "1. számú" meddőség azt jelenti, hogy valaki még soha nem volt terhes, a "2.számú" pedig azt, hogy valaha már volt terhes, de most nem esik teherbe. A kivizsgálás mindkét esetben ugyanaz!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Mindketten 31 évesek vagyunk a férjemmel, tavaly január óta hiába próbálkozunk terhességgel. Nálam részletes kivizsgálásra még nem került sor. A ciklusom 26-27 napos, két hónapja hőmérőzöm, a ciklus második felében 0,3-0,5 fokkal magasabb a hőmérsékletem, LH-teszt a 12-13. napon pozitív. Nőgyógyászati előzményeim (vetélés, abortusz, ciszta, stb.) nem voltak, bár 16. évesen petefészek-megnagyobbodás és kissé emelkedett tesztoszteron-szint miatt kétszer fél évig Diane kezelést kaptam a Debreceni Egyetemen Női Klinikáján. 20 évesen az endokrinológiai vizsgálat már normális hormonértékeket mutatott. A férjem most volt egy spermavizsgálaton az urológusánál, a diagnózis azoospermia (3 ml ondó). Ez mindkettőnket mélyen megdöbbentett, ő világéletében egészségesen élt, bár néhány éve heresérvvel kezelték. Meddőségi centrumba irányítottak bennünket részletes kivizsgálásra, a BMC-be jövő hétre kaptunk időpontot, de annyit mondott neki előzetesen az urológusa, hogy szinte semmi esélye arra, hogy saját gyereke legyen. Azóta utánanéztünk, és annyi lehetséges megoldásról olvastunk, hogy szinte hihetetlen, hogy ne legyen semmi esélye gyermeket nemzeni. Kérdéseim: milyen okai lehetnek az azoospermiának? A különböző okok esetén mi az esélyünk saját gyerekre? Valóban igaza van az urológusnak és szinte csodára van szükségünk? Érdemes-e az én kivizsgálásomat is egyúttal elkezdeni és milyen mélységben?
Köszönettel: E

Tisztelt Asszonyom!

Az, hogy az ejakulátumban nincsenek spermiumok még nem jelenti azt, hogy a férjének saját gyermeke nem lehet, elképzelhető, hogy a heréből lehet olyan spermiumokat nyerni, melyek a petesejtek megtermékenyítésére felhasználhatók. Továbbá, ha egyszeri spermavizsgálat mutatatta a spermiumok teljes hiányát, az nem fogadható el, mert elképzelhető, hogy csak átmeneti zavarról volt szó. Az azospermiának számtalan oka lehet, ami pillanatnyilag rendelkezésre áll, az csak egy lelet. Férje további kivizsgálása tudja feltárni az okokat, és ezt követően lehet megítélni eélyeiket is. A BMC-ben kíváló andrológus működik, a kivizsgálást követően valószínűleg tájékoztatni fogják a lehetőségekről és az esélyekről.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Megpróbálom röviden összefoglalni több éves ?próbálkozásainkat? a gyerekvállalás érdekében. Négy lombik-programon vagyunk túl, amelyből két terhesség lett, de az első magzat a 16., a második a 9. héten halt el. Nálam (38 éves múltam) sajnos több ?rizikó? faktor is van: miómás méh - volt már egy mióma műtétem 2 éve (az első terhesség után), de ismét több 1 cm alatti mióma van, a haematológiai vizsgálatok enyhe fokú trombózis-hajlamot állapítottak meg, de ez vérhigító- injekcióval kezelhető. Férjemmel (44 éves) ? sokféle vizsgálaton estünk túl, így voltunk genetikai (sperma és kromoszóma) vizsgálaton is, ami szerint rendellenesség nem tapasztalható. Az ő előző házasságában is vetéléssel végződött két terhesség, ezért az újabb lombik-program előtt szeretnénk megkérdezni, hogy létezik-e még esetleg további genetikai, vagy más vizsgálat, ami a vetélések okát esetleg kideríthetné, vagy tovább csökkenthetné? Mivel férjem előző feleségének újabb házasságából természetes úton egészséges gyermek született, feltételezhető-e összefüggés olyan értelemben a négy sikertelen terhesség között, ami a továbbiakban esetlegesen donor sperma használatát indokolná? A létrejött terhességek bíztatást adnak a továbbiakhoz, de már előre félünk, hogy ismét vetélés lehet a vége. A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a későbbi embrió visszaültetés (blastocysta- fázis) mikor javasolható? Érdemes-e ilyen módszerrel próbálkozni?
Válaszát várva, köszönettel: R.G.

Tisztelt Asszonyom!

További genetikai vizsgálatoknak, amennyiben korábban normál vizsgálati leletek voltak, nincs értelme. A vetélések oka valószínűleg a myomákba keresendő. Ez természetessen levélben nem ítélhető meg. A következő IVF beavatkozás elöttminden képpen indokolt lenne egy hysteroscopia elvégzése, mellyel megállapítható lenne, hogy a méh ürege szabályos-e, illetve elváltozás esetén bizonyos korlátok között azok korrigálhatók is. Én úgy gondolom, ha szervi elváltozás van, azt gyógyítani kell! A blastocysta transfer javítja a teherbe esési esélyeket, azonban a létrejövö terhesség kihordását természetesen nem befolyásolja.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

38 éves, kicsit elkeseredett nő vagyok. Két spontán terherbeesés és két egészséges gyermek szülése után 7évig folyamatosan fogamzásgátló tablettát szedtem, amit 2000. márciusában abbahagytam.(Kisebbik gyermekem életéért küzdöttünk, akit 2000. júliusában elvesztettünk.) Ezután döntöttünk arról, hogy vállalunk még egy gyermeket. 2001.áprilisában megkerestem egy nőgyógyászt, aki ultrahangos vizsgálattal megállapította, hogy a tüszőm nem elég fejlett. Clostilbegytet szedtem, 2x1-t a ciklus 5. napjától. A 3. hónapban terhes lettem, ami a 13. héten elhalt. Ezután az orvosom által ajánlott 6 hónapot kivártuk, és újra próbálkoztunk az előbb említett gyógyszer szedése mellett. Sikertelenül. PCT vizsgálat:10-15 renyhén mozgó spermium. Hsg vizsgálat:mindkét petevezeték átjárható. Orvosom javaslatára inseminációval próbálkoztunk. 4 sikertelen beavatkozás után hysteroskopia következett, itt is minden rendben. Az 5. sikertelen insemináció után orvosom a szegedi Kaáli Intézetet javasolta, mondván, hogy már nem bízik a 6. beavatkozás sikerében ( Hozzáteszem már én sem.) Kérdésem, hogy Ön szerint is csak a lombikbébi program lenne a megoldás, vagy egy alapos hormonvizsgálat után lenne esélyem spontán teherbe esni?( A ciklusaimról annyit, hogy Clostilbegyt szedésekor 27 napos, egyébként már a 23. naptól barnás váladékozás, majd 3-4 nap múlva kezdődik rendes mennyiségben.)
Válaszát előre is köszönöm: Kné M.

Tisztelt Asszonyom!

Bár ez természetessen nem az ön hibája, de csak azt tudom válaszolni, hogy nem vagyok híve a diagnozisok nélkül végzett bármilyen kezeléseknek. Önöknél minden eddigi kezelést úgy végeztek, hogy nem tudták sem a meddőség , sem a vetélések okát. Leletei ismerete nélkül csak az javasolható, hogy hozzáértő szakemberhez forduljon.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Szerkesztőség!

Örömmel lapozom a honlapot, mivel nagyon sok kérdésemre kielégítő választ kapok. Engedjék meg, hogy észrevételemet megosszam Önökkel: Az orvosi vizsgálatok között hiányolom a toxoplazmára irányuló szűrővizsgálatok megemlítését. Én úgy tudom, hogy terheseknél -sőt már a családtervezés alkalmával is- minden komolyabb nyugati országban alapesetben elvégzik a toxoplazma vizsgálatot. Itthon miért nem hívják fel komolyabban a figyelmet a toxoplazma, vagy a herpes simplex I.,II., esetleg a cytomegalovírus veszélyeire? Ezekről részletesebben szívesen olvasnék. (előzmények, tünetek, felkészülés, gyógyszerek stb.)
Tisztelettel: P. M.

Tisztelt Asszonyom!

Magyarországon törvény szabályozza egy meddőségi kezelés elött elvégzendő vizsgálatokat, ezek között az ön által említettek valóban nem szerepelnek. Ugyanakkor vannak olyan intézetek, akik ezt törvényi szabályozás nélkül is elvégzik, mint pl. a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet. Sajnálatos módon az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyre szűkiti a térített vizsgálatok körét, így sok esetben a betegeknek az egyébként fontos vizsgálatokért is fizetni kellenne. Talán ez lehet a magyarázata annak, hogy sok fontos szűrővizsgálat nem vált általánossá. Az ön által említett kórokozok egyébként a meddőségi kezelés esélyeit nem befolyásolja, de a kialakult terhességet veszélyezteti.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt doktor ur!

Lehet nem kerdeztem helyesen vagy tenyleg nem is letezik ilyen de a pontositas kedveert meg erdeklottuk es a HLA tipizalasrol lenne szo azt hiszem;a kerdesunk marad ezzel a pontositassal.Azt meg hozza tennenk hogy a Fogamzas nem tortent meg(a ßhcg erteke 2 hetre a beultetes utan nulla volt mindharom esetben).
Koszonettel D.Gy

Tisztelt Asszonyom!

Különböző vélemyének vannak: vannak olyanok, akik hsiznek az Ön által kérdezett vizsgálatok jelentőségében, vannak, akik nem. Én az utóbbiak közé tartozom. Megjegyzem, hogy Németországban az egészségbiztosító indított ez irányban nagy számú vizsgálatot, melynek során megállapításra került, hogy a fenti vizsgálatok, illetve az ezzel járó kezelések nem javították az eredményeket, éppen ezért az ilyen vizsgálatokat és kezeléseket nem téritik meg a betegnek. Jó pár évvel ezelőtt nagyon sokan foglalkoztak ezzel a témával, ma már szinte senki! Egyébként legjobb tudomásom szerint Budapesten az Országos Haematológiai Intézetben ilyen vizsgálatra lehetőség van, legalábbis volt.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

29 éves no vagyok, 2 éve szeretnénk gyereket és 1 éves sikertelen próbálkozás után fordultam orvoshoz. HSG kimutatta, hogy petevezetoim átjárhatatlanok(egyik oldalon egyáltalán, másik oldalon majdnem végig átment a kontrasztanyag). Gyógyszeres átfujások következtek, 5 alkalommal, de egy újabb HSG elvégzése után sajnos kiderült, hogy eredménytelennek bizonyultak ezek az átfujások. Azt szeretném megkérdezni, hogy a petevezetoim átjárhatóvá tételének érdekében Ön mit javasol? Nogyógyászom az IVF-t ajánlja, de az igazság az, hogy kipróbálnék még minden lehetségeset mielott mesterségesen megtermékenyíto központhoz fordulnék, mivelhogy nem Magyarországon élek és így nem részesülhetek a TB által nyújtott támogatásban. A laparoszkópia vagy a tubaplasztika ilyen esetekben kb. hány százalékban bizonyul eredményesnek? Kiváncsian várom válaszát, nagyon sok sikert kivánva munkájához.
Köszönettel, D.A.

Tisztelt Asszonyom!

A HSG vizsgálat önmagában nem elegendo annak megítélésére, hogy petevezetékei milyen állapotban vannak. Hozzáérto szakember által végzett laparoscopiánál egyidejuleg esetleg lehetoség van a diagnózis felállítása mellett a petevezetékek helyreállítására is. A HSG egyébként nem mindíg ad megbízható eredményt. Éppen ezért én úgy gondolom, hogy egy IVF beavatkozás elott a laparoscopia elvégzése feltétlenül indokolt lenne.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Üdvözlöm,

arra szeretnék választ kapni,hogy veszélyesen magas-e a prolactin-szintem, ha 593. A lelet szerint a normál tartomány:71-567. Kicsit utána olvastam a neten és elég aggasztó dolgokat találtam. Egy kis vigaszt várok, mert nagyon meg vagyok ijedve.
Köszönöm K.

Tisztelt Asszonyom!

Az érték mérsékelten magas, vagy inkább azt lehet mondani, hogy a normális felső határértékéhez közeli. Miután ennek a hormonnak a szintje a ciklus különböző napjain más és más, továbbá jelentős napi ingadozást is mutat, pillanatnyilag aggódásra nincs oka, csupán további kivizsgálásra.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Nekem két hete volt laparoszkopiás műtétem, miután számos próbálkozás ellenére sem sikerült terhesnek lennem. A laparoszkopián derült ki az endometriózisom. A petevezetők el voltak szorítva, így nem csoda, hogy hiába próbálkoztunk. Az orvosom azt mondta a klinikán, hogy injekciós kezelésre van szükségem, kb. 3 hónap időtartamra, aztán egy ellenörző műtétet csinál. Amikor megkaptam a zárót azt mondta, hogy az injekció nincs, mert hogy központilag kell megigényelni, és addig is szedjek Donovalt, míg megérkezik. Megkérdeztem mi a különbség a kettő között, azt mondta az inj. jóval hatásosabb, korszerűbb. Mivel én azt hallottam, hogy endometriózisos betegeknek ingyenesen jár ez az injekció nem látok tisztán ebben a helyzetben, hogy mit tegyek, meddig kell várnom. A Danovalról sok rosszat hallottam, olvastam, főleg mellékhatások tekintetében. Félek tőle, de kénytelen voltam elkezdeni szedni. Akkor azt mondta az orvos talán a következő hétre meglesz az inj., de azóta már újabb hét telt el. Gyógyszertárban azt az információt kaptam, hogy pár nap alatt beszerezhető az injekció. Mit tegyek, mit kell tennem, hogy hozzájussak az injekcióhoz? Hogy van az, hogy valami ami jár, mégsem jár?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Asszonyom!

Az injekció ténylegesen sokkal korszerűbb készítmény mint a Danoval. Ez úgy van, hogy egy hónapi kezeléshez szükséges adag kb. 40000 Ft-ba kerül. Gyógyszertári forgalomban ennyi pénzért bármikor megvásárolhatja. Erre a betegségre a Társadalombiztosítás térítésmentesen biztosítja a gyógyszert, azonban nem gyógyszertári forgalomba, hanem kijelölt regionális központokon keresztül. Az ehhez szükséges gyógyszereket külön keretből biztosítja a minisztérium, melyet minden évben igényelni kell. Az átfutási idő az év elején éppen ezért általában hosszabb. A gyógyszer egyébként már megérkezett.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Cím!

Bromocritint szedek 1tbl./nap. Microadenoma miatt (hypophyzis). Kérem modják meg milyen gyógyszer ez,milyen melléhatása lehet, milyen jótékony hatása lehet.
Köszönettel: T. B.

Tisztelt Asszonyom!

A hypophysis microadenoma az agyalapi mirigy jóindulatú daganatát jelenti, leggyakrabban ez a tejelválasztási hormon (Prolaktin) túlzott termelődédést eredményezi. Ezt hivatott csökkenteni a Bromocryptin. Ugyanakkor megjegyzem, hogyha napi 1 tabletta szedése elegendő a tejelválasztási hormon szintjének szabályozására, akkor megkérdőjelezhető, hogy tényleg van-e daganata. A gyógyszer szedése mellett ilyen alacsony dózisban mellékhatások nem várhatók, melyek egyébként: hányinger, émelygés, vérnyomás ingadozás, szédülés, rossz közérzet. A huzamosabb ideig való szedése mellett a mellékhatások pár nap alatt elmúlnak.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Dortor Úr!

A férjemmel másfél éve szertnénk babát. Idén jan-ban a nőgyógyaszom végeztetett egy hormontesztet. Két hónapja Clostilbegyt és Duphaston tablettákat szedek. Az orvosom azóta nem végzett semmilyen egyéb vizsgálatot. Felmerült bennem a kérdés, nem lenne -e érdemesebb egy meddőségi szakemberhez fordulnom? A meddőségi ambulancián végeznek-e vizsgálatokat, figyelemmel kísérik a ciklus során a hormonszintet, ill. a peteérés meglétét és idejét és mindez anyagiakban mit jelent? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: G. K.

Tisztelt Asszonyom!

Valóban jobban jár, ha meddőségi központba fordul! Elvileg minden kivizsgálás és kezelés (bizonyos korlátok között) ingyenes, de vannak olyan magánintézetek, akiknek nem mindent térít meg a Társadalombiztosítás, mely miatt költségel jelentkezhetnek. Érdeklődjön a kiválasztott központban!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Szeretnék érdeklődni, mi az oka annak, hogy Magyarországon a folyamatosan és jelentősen romló születési statisztikai adatok ellenére sem vállalhat egyedülálló nő lombikbébi programot? Törvénymódosítás előterjesztését miért nem szorgalmazzák az illetékes intézmények? Biztosra veszem, hogy számokkal mérhetően lendítene a gyermekvállalási hajlandóságon, és sok leendő édesanya élne ezzel a lehetőséggel.

Tisztelt Asszonyom!

Igaza van! Sajnos a szakma nem tudja a törvényhozást befolyásolni, már csak azért sem, mert sohasem kérdezik meg, véleménye meg nem számít! Egyébként a világon tudomásom szerint sehol sem támogatják az egyedülállókon elvégzett beavatkozásokat!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

42 napja volt az utolsó vérzésem, és 2003. 02. 26-án pozitiv lett a terhességi tesztem. Nagyon örültünk, mivel már régóta próbálkoztunk. Másfél napja barnás (pecsételő) kis mennyiségű folyásom van, és enyhe fájdalmat érzek az alhasban.
Nagyon aggódom, kérem irja meg véleményét arról, hogy Ön szerint mi okozhatja. Tisztelettel: A., egy aggódó kismama.

Tisztelt Asszonyom!

Válaszom már valószínűleg késő, de ettől függetlenül ilyen esetben nem levelet kell írni, hanem orvoshoz kell fordulni. Remélem azért minden rendben van!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

Nekem csupán egy kérdésem lenne, hogyan lehet idozítetten szertkezni?: Ezt azért kérdezem mert mi a férjemmel már próbálkoztunk teszteken keresztul is megtudni, hogy mikor van az ovulációm, de nem tortént semmi ué. nem lettem így sem terhes. Lehet, hogy nincs is ovulációm, és ezek a tesztek nem érnek semmit? Hogyan lehet megtudni, hogy van-e ovulációm? Mi a véleménye Onnek Doktor Úr?
Segítségét koszonjuk. Tisztelettel és koszonettel: H.D.

"Ha egy egészséges pár a megfelelő időben legalább egyszer közösül, a terhesség létrejöttének esélye kb. 20%. 12 ciklusra vetitve a halmozott valószinűség már 93%!!. "

Tisztelt Asszonyom!

A tesztek általában megbízhatóak, mégis csak orvosi segítséggel tudhatja csak meg biztosan, hogy van-e ovulációja. Ez ultrahang vizsgálattal és hormonmeghatározással eldönthető. Miért biztos abban, hogy csak Önnél lehet probléma? Férjét vizsgálták-e már ez irányban?
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

Két kérdésemre szeretném a válaszát kérni. 1. A Kaáli Intézet miért nem szerepel a honlapján feltüntetett meddőségi központok között? A Kaáliban csinálnak-e inszeminációt? 2. Milyen spermiogrameredményekkel "kell" a betegnek az IVF-et felajánlani? Meddig lehet próbálkozni inszeminációval?
Köszönettel várom válaszát: H.A.

Tisztelt Asszonyom!

Első kérdésére válaszolva: a honlapon csak a Magyar Asszisztált Reprodukciós Társasághoz tartozó intézetek szerepelnek. A Kaáli Intézet évekkel ezelőtt saját akarátából kivált a társaságból, egyébként saját honlapjuk is van. Ugyanúgy, ahogy az ő honlapjukon sem szerepel a többi intézet, ezen a honlapon sem szerepel ez az intézet. Egyébként természetesen csinálnak inszeminációt. Második kérdésére csk általánosságban lehet válaszolni: amennyiben az ejakulátumból nem lehet legalább 1 millió jól mozgó, jó minőségű spermiumot izolálni, nem érdemes inszeminációval próbálkozni! Próbálkozni a végtelenségig lehet, de 6 felett indokolatlan!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor úr!

42 évesen veszítettem el első gyermekemet köldökzsinór csomó miatt szülés előtt 1 héttel. Ez két hete történt. A késői szülés oka, hogy első férjemtől nem lehetett gyermekem. Második férjemtől 1 éven belül spontán teherbeesés történt, terhességem teljesen problémamentesen zajlott a szerencsétlen és ritka véletlenig. Szeretnénk gyermeket továbbra is. Kérdésem, hogy javasolja -e a továbbiakban a mesterséges megtermékenyítések valamelyikét és azt legkorábban mikor? Tekintettel a koromra, a tragédia miatti traumára félek , hogy most majd görcsössé válok és nem fog sikerülni a spontán terhesség.
Köszönettel várom válaszát K.

Tisztelt Asszonyom!

Természetesen nincs vesztegetni való ideje, de ez nem jelenti azt, hogy csak mesterséges megtermékenyítés jön szóba. Nyomon kell követni, hogy érik-e petesejt a petefészkében, ha igen ugyanolyan esélyei vannak spontán teherbe eséssel is. A tragédiát is csak úgy fogja tudni feldolgozni, ha minél előbb terhes lesz!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Nem vagyok fiatal, és egy közel két évvel ezelőtti vetélés után talán most végre sikerült az én oldalamról kedvező egészségügyi helyzetet teremteni a baba érkezéséhez, eddig sajnos nem sikerült. Most azonban párom antibiotikumot szed. Az Ön ismeretei szerint van-e genetikai kockázata az ő gyógyszer szedésének a leendő babára nézve? Vagy inkább újra kell kezdeni a felkészülést, és esetleg hónapokat halasztani emiatt, miközben az én biológiai órám természetesen rohamvágtában halad? A gyógyszerek tájékoztatójában általában csak a nőkről, ott is csak a már terhes nőkről írnak. Mit lehet tudni a terhesség létrejöttét megelőzően szedett, esetleg a férfiak által beszedett gyógyszerek hatásáról a baba egészéségére.
Mielőbbi szíves válaszát előre is megköszönve maradok tisztelettel. E.B.

Tisztelt Asszonyom!

Az antibiotikumok döntő többsége sem a férfi, sem a nő vonatkozásában genetikai károsodást nem okoz. Orvosától érdeklődjön, hogy konkrétan az az antibiotikum, melyet férje szed okozhat-e ilyen jellegű problémát. Én úgy gondolom, hogy emiatt nincs szükség várakozásra, ugyanakkor igaza van abban, hogy a gyógyszer tájékoztatóban csak a terhes nőkről írnak, pedig nyilvánvalóan vannak olyan gyógyszerek, amelyek a spermiumokra is hatnak. A kockázat ilyen eseben azért minimális, mert a károsodott spermiumok nem megtermékenyítőképesek!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor úr!

Most tudtuk meg a férjem vspermavizsgálati eredményeit, mely alapján azt mondta az andrológus, hogy termékeny, de az elfolyósodás miatt aggódunk és kíváncsiak lennénk az Ön véleményére. Ön szerint ezzel kisebb a teherbeesés esélye? S. szám: 130 M /ml Össz S. szám: 300 M /ml Menny.: 2.6 ml 40% aktivan mozog Nem elég viszkózus az anyag. (ezért Elfolyósodási idő: ide semmit nem írtak Fehérvsj:0 Ph: 8.5 Utánaolvastunk a kérdésnek és több helyen azt olvastuk, hogy esetleg a hosszú elfolyósodási idő gyulladást takarhat. Ön szerint érdemes lenne ezt kivizsgálni?
Nagyon köszönöm válaszát: K. Zs.

Tisztelt Asszonyom!

Az ejakulátumban lévő váladékot különböző mirigyek termelik, ettől lesz majd viszkózus. A megtermékenyítés szempontjából a spermiumok száma, mozgása, valamint a kóros alakok száma fontos! A túl viszkózus ejakulátum lehet probléma, a "nem elég viszkózus" nem! További vizsgálat természetesen indokolt, mégpedig olyan andrológus által, aki az általam említett paramétereket nézi!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr,

27 éves vagyok és férjemmel gyereket szeretnénk . Egy általános kivizsgálásra felkerestem egy nogyógyászt ( mivel új városba költöztünk ezért egy teljesen új doktorhoz mentem, akirol azt halottam hogy o a legjobb a városban). A menstruációm általában 30-40 nap közötti volt, fogamzásgátlót kb. 7 hónapig szedtem , úgy 2 évvel ezelott - de mivel nagyon rosszul éreztem magam tole , ezért abba hagytam. 22 éves koromtól évente voltam nogyógyászati kivizsgáláson és egyszer sem említették hogy bármi gondom lenne. A doktor úr elso kezelésnek Clostylbegy irt fel , naponta 2x1 , 5 napon át a menstruáció elso napjától, három hónapon keresztül. Azzal indokolta hogy ez befogja állítani a peteérést és elosegíti a teherbe esést, hozzáfuzte hogy van egy enyhe cisztikus gyulladásom de nem írt fel semmi más kezelést. Az utolsó adag gyógyszertol már elégé rosszul éreztem magam , nagyon depressziós voltam ( mivel más gyógyszert nem szedtem, csak ennek tulajdoníthatom). Kb. 2,5 hete ( az utolsó adag gyógyszer beszedése óta) , elég surujen jelentkeznek alhasi fájdalmak, amik ezelott nagyon ritkán jelentkeztek és csak 1-2 napot általában ciklus közepén, de most a fájdalmak tartósak. A múlt héten vissza mentem ellenorzésre és a doktor úr azt mondta hogy a gyógyszer sajnos ellenkezo hatást váltott ki , a petefészkeim meg vannak duzzadva és kb. 2,1 cm ciszta alakult ki mindkét petefészkemben. ( utána olvastam az Interneten és feltételezem hogy policisztikus szindróma). A ciszták kialakulását a doktor úr azzal magyarázta hogy egy burok veszi körül a petefészkeimet amin keresztül nem tud áthatolni az éret petesejt és ezért semmi értelme nincs a gyógyszeres kezelésnek, csak mutét segíthet ha valaha gyereket szeretnék. Laparoszkópiát említett ( az Interneten úgy olvastam hogy igazából ez vizsgálat és nem mutét), és azt is mondta hogy elofordulhatnak komplikációk és akkor rendes alhasi mutétre kell számolnom, ha minden rendben lesz akkor csak 2 petty fog látszani a hasamon. Semmi más kezelést nem írt fel, abban maradtunk ha eldöntöttem hogy vállalkozok a mutétre akkor jelentkezek és elvégezzük a mutéthez szükséges vizsgálatokat. Kérdésem az lenne hogy a leírtak alapján tényleg csak a mutét segíthet, megbizhatoke az orvosban, vagy konzultáljak még más szakorvossal is hátha van más megoldás? Én egy kicsit korainak tartom a mutéti beavatkozást. Mellékletben elküldöm ultrahangos felvételeket, értelemszeruen 2002.11.15 volt az elso konzultáció, 2003.03.05 a második. Válaszát ellore köszönöm. Köszönettel, R.

Tisztelt Asszonyom!

A policisztás petefészek szindrómának valóban jó kezelése a laparoszkópiánál elvégzehető petefészek tokjának a roncsolása. Ugyanakkor számomra ez még egy kicsit korainak tűnik! A küldött ultrahang felvételek sajnos olyan rossz minőségüek, hogy az számomra nem értékelhető. Egy biztos: jelenleg egy kis méretű cisztája van, mely a 3 hónap Clostilbegyt kezelés következménye is lehet. A műtét előtt gyógyszerszedés mentes időszakban hormonális kivizsgálás feltétlenül ajánlott. Nyilatkozni orvosáról nem tudok és nem is akarok, de általánosságban az az igazság, hogy lehet valaki egyébként kíváló nőgyógyász, de lehet, hogy a meddőséghez még sem ért!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Dr.Török Attila!

Nagyon köszönöm a válaszát, MRI mutatta ki az adenomát..Pajzsmirigyemet operálták kb. 10 éve,gyógyszert nem szedettek,bárt a TSH emelkedettebb volt de nem magas. Kb.2 éve menses zavarok jelentkeztek,alvászavar, cikrus első feléhez kötött hőhullám.(ez nagyon rossz volt). 42 éves ,vékony testalkatú vagyok,nem szültem az üzleti életben dolgozom relatív sok stresszel. 1 éve szedek 50 mikrogramm Eutyrox-ot és kb. 1 hónapja Bromocryptint. A kérdésem arra irányulna még, hogy lehet ezt mindig kell szednem ? A kezelőorvosom mostmár megnyugtató Prof.F., az előző nem volt az és ezt most nem részletezem , mert már nincs jelentősége. Köszönöm ,hogy időtszakított rám.
Üdvözlettel: T. B.

Tisztelt Asszonyom!

Valószínűleg hosszú ideig lesz szüksége a gyógyszerekre, mely azért nem jelenti azt, hogy mindíg.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Az inszeminációval kapcsolatosan szeretnék érdeklodni Önnél. Sajnos attól félünk a feleségemmel, hogy késon van a beavatkozás. Ugyanis az orvos, akihez járunk, folyamatosan figyeli a peteérést, majd amikor úgy érzi, hogy megfelelo méretu a pete, akkor LH-tesztet kell csinálnunk, és ha az pozitív, akkor egy petesejt megrepedést eloidézo injekciót (Profase) kell beadatnia a feleségemnek, és másnap mehetünk inszeminációra. Az elobbi injekciót általában délelott kapja meg, és a beavatkozás másnap dél körül van. Kérdésem az lenne, hogy nem csúszunk-e így ki a megtermékenyíthetoség idejébol? Várom válaszát.
Üdvözlettel K. J.

Tisztelt Uram!

A petesejt kilökődése (ovuláció) az LH emelkedését (Profasi injekció beadását) követően kb 40 óra múlva következik be. Tehát legfeljebb korán csinálhatták az inszeminációt, de semmiképpen későn!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Közel 7 éve kezelnek már hyperprolactinomával (remélem jól írtam le). Az agyalapi mirigyemben találtak egy adenomát, ami az első MR-nél kb 8 mm-es volt, mára lecsökkent 2-3 mm-esre. Bromocriptint szedek, jelenleg naponta 1,5-et, így a prolaktinszintem a normális értéken belül van. Az alábbi kérdéseim lennének a problmámmal kapcsolatban. 1. A párommal gyermeket szeretnénk (mindketten 26 évesek vagyunk), már több mint egy éve nem is védekezünk. A páromat már megvizsgálták, vele minden rendben van. Most a SOTE Endokrinológiájára járok, meddőségi központot még nem kerestünk fel. Eddig csak a Bromocriptin adagolását változtatták a kezelésemen, semmi egyéb megtermékenyülést elősegítő hormonkészítményt nem kaptam. Esetlegesen elegendő csak maga a Bromocriptin (ha szervileg /méh, petevezetők, stb./ minden normális) vagy más hormonkészítmény adása is javasolt, illetve elvárt ilyen esetben? Ön szerint keressünk fel egy meddőségi központot, vagy egyelőre bízzam az ügyet az endokrinológusra? 2. Hallottam egy bizonyos PCO (policisztás ovárium szindróma) nevű tünetegyüttesről is, ahol a petefészek ciszták nagy számban előfordulnak. Sajnos tavaly ősszel nálam is találtak, mindkét petefészkemben különböző számban, amik aztán szépen felszívódtak, műteni nem kellett, pedig már időpontom is volt. Hallottam, hogy ezt akár a prolaktin magas szintje is okozhatja, hogy a peték nem tudnak beérni és ezért lesz belőlük ciszta, viszont most elbizonytalanodtam, hogy esetleg talán nem csak a hypophysis adenoma a problémám, hanem PCO is? 3. Nálam a hyperprolactinoma úgy jelentkezett, hogy kb. egy hónapig szedtem fogamzásgátlót (TRI-REGOL), és egy hónap után előtejszerű váladék kezdett folyni a melleimből és eléggé meg is duzzadtak. Kérdésem, hogy az adenomát okozhatta-e a fogamzásgátló vagy egy már meglévő problémának a tüneteit "hozta felszínre"?
Válaszait és türemlét előre is köszönöm. Sz.

Tisztelt Asszonyom!

1. Amennyiben normális a prolaktin szintje, elvileg teherbe eshet. Ehhez tudni kellene, hogy van-e peteérése. Tehát azt javaslom, hogy meddőségi központban jelentkezzen! 2. Lehet PCO szindromája, de ez magától nem tud elmúlni! Egyébként amit leírt, az fedi a valóságot, lehet, hogy tényleg PCO-ja van, és ez az oka a hyperprolaktinémiának. 3. A fogamzásgátló szedésének semmi köze nincs a problémák kialakulásához.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Egy számomra nagyon fontos problémával fordulok Önhöz. Kb. fél éve rendszertelen a havi vérzésem. Azalatt az idő alatt már többször kimaradt. Január eleje óta nem is menstruáltam. A nőgyógyászom, azt mondta, hogy fejletlen a méhem, és ezzel van összefüggésben. Elvileg lehet hormontablettával kezelni, mégsem ír ki gyógyszert. Fogamzásgátlót sem szedtem még. Szeretném, ha megtisztelne válaszával, és leírná, hogy mik lehetnek a problémák!
Válaszát előre is köszönöm! M. K.

Tisztelt Asszonyom!

Önnek minden bizonnyal hormonális problémái vannak, melyet csak egy megfelelő kivizsgálás után lehetne megállapítani. Olyan nőgyógyászhoz forduljon, aki érdemben tud foglalkozni problémájával!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Dr ur!

Szeretnem a segitseget kerni. Azzal kezdenem hogy en Austriaban elek e.Csak azert mondom mert nem vagyok megelegedve az orvostudomannyal.Honapok ota csak kivizsgalasra jarok es egyfolytaba csak vert vesznek töllem.De senki nem mondja hogy valojaban mi okozza a meddöseget.Arra gyanakodnak hogy PCO szindromam van.De en azt olvastam hogy ez cisztaval is jar.De nekem nincs cisztam.Sajnos mar 26 eves vagyok es mart nagyon szeretnek gyereket.SZeretnem megtudni hogy lehet-e gyerekem es hogy meddig kell varnom.Esmeg azt is hogy ezt a betegseget milyen gyogyszerrel kezelik.Most azt nezik meg hogy van-e peteeresem.De megint kesik a menstruaciom.kerem segitsen!
Tisztelettel A. R.

Tisztelt Asszonyom!

A PCO a policisztás fetefészek szindróma mozaikszava. Megtévesztő benne a ciszta szó, de ez nem valódi cisztát, hanem sok apró tüszőt jelent. A kivizsgálás hosszabb időt vesz igénybe, ez természetes. Amennyiben ez a betegség igazolódik, akkor először gyógyszeres kezelés jön szóba, általában jól kezelhető. Legyen türelmes, orvosai jót akarnak Önnek.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T.Doktor Úr!

Csupán hozzá szólni szeretnék a témához. 31 éves vagyok és immár 9 hónapja anya. Ugyanúgy, mint a szomorú és kétségbeesett hangvitelű levelet író hölgy társaim én is megjártam a "hadak útját". 7 év próbálkozás után jutottam el a Kaáli Intézetbe, ahol -bár nem ment minden simán- hosszú kivizsgálások és megfelelő kezelések után sikeres IVF-en estem át. Biztatnék minden gyermekre vágyó nőt, ne keseregjen és ne próbálkozzanak hiába! Ne pazaroljon el éveket -úgy,mint én- , keressen fel meddőségi szakrendelést és vizsgáltassa ki magát. Sok időt, energiát, idegeskedést és sírást spórolhatnak meg vele. Sok sikert és boldog éveket kívánok mindenkinek!
Tisztelettel K. A.

Tisztelt Asszonyom!

Sikeréhez gratulálok, Önnel mindenben egyetértek.
Sok boldogságot: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Végig olvasva a hasonló cipőben járók leveleit az alábbi számomra fontos kérdésre nem kaptam választ. Oly szerencsés voltam, hogy az első lombokébi program alkalmával 3 embrió megtapadt. Sajnos váratlanul ért ez a NAGY szerencse és nem mertem elvállalni a 3-as számot így redukcióra került sor amely eredménye az lett, hogy 13 és fél hetesen elvetéltem. Azon kívül, hogy újra és újra megkérdőjelezem döntésemet (sajnos ez pszichésen is eléggé megviselt) most új döntés helyzet előtt állok. Az első alkalommal sikerült 5 embriót lefagyasztani amit természetesen szeretnénk felheasználni kérdésem az alábbi lenne: Azon felül, hogy kisebb az esély ezen embriók megtapadására az ezen embriókból született babák egészségét nem veszélyezteti-e a fagyasztás ténye? Az előzőekből tanulva most csak 2 embrió beültetése lehetséges-e vagy újra az általam már rossz döntés alapján csak 3 embrió lehetséges? Azt hallottam, hogy a fagyasztásból felengedett embriók nem mindegyike életképes. A beültetetés előtt mennyi idővel derül az ki, hogy mennyit tudnak beültetni? Inkább több embriót kell vállalni és azokból a legegészségesebbeket (2) beültetni? Mivel ezt a döntést hamarosan meg kell hoznom várom mielőbbi válaszát.
Előre is köszönöm:K. T.

Tisztelt Asszonyom!

Feltett kérdéseire egy levélben nem lehet kielégítően válaszolni, beszélje meg kezelő orvosával is! Általánosságban: Nem valószínűsíthető, hogy a redukció okozta volna a vetélést 13 és fél hetesen, tehát ne okolja saját magát (meg mást sem!). A fagyasztás és felengedés nem növeli a fejlődési rendellenességek előfordulását. 2 embrióval az esélyek is csökkenek, ezzel együtt a döntést megfelelő felvilágosítás után Önöknek kell meghozni. A beültetés napján derül ki, hogy hány embrió áll rendelkezésre a felengedés után.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Több mint egy éve járunk Családtervezési Központba, ahol minden tanácsot és segítséget megkaptunk. A férjem teljesen rendben van. Nekem jók a hormonszintjeim, átjárható a petevezetőm (HSG eredményem jó), van peteérésem (UH-val ellenőrizve), ciklusaim normálisak, 28-30 nap közöttiek, hőmérsékleti görbém tökéletes. Káros szokásaink nincsenek. Betartva minden előírást (kétnaponta aktus), mégsem sikerül teherbe esnem. A HSG vizsgálatra idén, egy hete került sor. Mivel jó az eredményem, orvosom elgondolkodtatóba ejtett az endometriozist illetően, javasolta a méhtükrőzést. Természetesen bennünk félelem van ezt illetően. Szeretném véleményét kérni, hogy ajánlottabb e megcsinálni ezt a műtéttel járó vizsgálatot, vagy inkább várjunk vele még pár hónapig, félévig, akár évig. (Megemlitem, hogy bár a férjemmel közel másfél éve próbálkozunk, azelőtt sem estem soha teherbe, pedig előző kapcsolatomban volt rá lehetőség) Megköszönöm véleményét dilemmámat illetően. Tisztelettel: Pné

Tisztelt Asszonyom!

Ne várjon, jó tanácsot kapott. A vizsgálat indokolt, méghozzá minél előbb.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

Az infertility.hu-n olvastam írásait. A saját freemailomról tudok csak írni és lenne egy kérdésem:hol és melyik orvos ( vagy orvosi csapat) foglalkozik olyan meddő párral, ahol a feleség alulmüködési zavarral küzdő pajzsmirigy beteg ? Az euhtirox tablettával beállított, de stimulálás hatására a prolaktin és Tsh (?) érték már nem tartható normál szinten. Kérem segítségét.
Üdvözlettel: N. Z.

Tisztelt Uram!

Meddőségi központba kellene fordulni, a www.infertility.hu honlapján a címek megtalálhatók. Ha a prolaktin és a TSH továbbra sem jó, az annyit jelent, hogy rosszul van beállítva, vagy más betegsége is van!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T. Doktor Úr!

A férjemmel három éve vagyunk házasok, azota szeretnénk gyereket, de sajnos ezidáig nem sikerült teherbe esnem. Másfél évvel ezelőtt felkerestem egy nőgyógyász főorvost, azóta is az ő kezelése alatt állok, bár az elmúlt évben nem rendszeresen jártam hozzá. Férjemet vizsgálták, mindent rendben találtak nála. Engem több cikluson át is néztek, ultrahanggal, gyógyszerrel segítették a peteérésem, de gyógyszer nélkül is tökéletesen működött a peteérés és az azt követő folyamat. Minden hónapban vettek tőlem vért is, az is rendben volt. Fél évvel ezelőtt végeztek egy petevezeték vizsgálatot, ahol kiderült, hogy nagyon szűk a méhnyak, nem enged át semmit. Novemberben volt egy kisebb műtétem ennek helyreállítására. Azóta négy hónap telt el és még mindig semmi, pedig az elmúlt két ciklus alatt végig orvosi kezelés alatt álltam, vagyis követték a peteérésemet, ami mindig nagyon jó volt. A menstruációm olyan pontos, hogy minden 28. napon szinte óramű pontossággal megérkezik. Az orvosom is tanácstalan, javasolta nekem a befecskendezési módszert, hátha az segít. Én beleegyeztem, de még egy hónapot szeretnék várni, hátha természetes úton is sikerül. Ön mit tanácsol? Lehet, hogy a műtét nem segítet a méhnyak rendellenségen? Vagy esetleg egyéb probléma is lehet? Gyerekkoromban például volt egy vírusfertőzésem, amiből visszamaradt egy kismértékű pajzsmirigy túltengés. Felhívam rá az orvosom figyelmét, de a leletem alapján azt mondta, hogy ez nem számít. Igaz ez?
Válaszát előre is köszönöm: Sz. I.

Tisztelt Asszonyom!

A magam részéről úgy gondolom, hogy ahol a menstruációs vér ki tud jönni, ott a vörösvértesteknél sokkal kisebb spermiumok is be tudnak menni. Magyarul: nem hiszem, hogy a meddőségének a méhszáj szűkűlete lett volna az oka. Miután pillanatnyilag nincs diagnózis, tehát a meddőség oka nem ismert, a tervezett inszemináció előtt további, meddőségi szakember által végzett vizsgálatok lennének szükségesek, mint pl. laparoscopia (hastükrözés). A pajzsmirigy működési zavara, (ha van) igenis nagyon fontos és számít, kezelése szükséges!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

25 éves nő vagyok, a párom pedig 29 éves. 2 éve szeretnénk gyermeket/gyermekeket. 2002. szeptember óta járunk meddőségi Központba. Mielőtt elmentünk volna ebbe a meddőségi Központba, a nőgyógyászom tanácsára Clostilbegyt tablettát szedtem - a rendszertelen menstruációs ciklusaim miatt - amire nagyon jól reagáltam. A laparoscopiás műtétem is negatív lett / mindkét oldalon átjárható kürtök/. A hormoneredmények is jók lettek, bár a progeszteronszintem alsó határon volt. A PCT vizsgálat kiderítette, hogy ellenanyagtermelésem nincs, de hüvelygyulladás miatt nem tudtak átjutni sem a páromé sem idegen spermiumok. A páromnál - aki folyamatosan andriolt szed - varicocale műtét után tartós normál eredmény született/30 millió/70%. Eddig 2 sikertelen IUI-n vagyunk túl. Az elsőnél a HCG nagyon gyenge emelkedést mutatott, de terhesség nem jött létre. A HCG vérvételnél derült ki, hogy nem írtak fel Utrogestan kúpot. Napi 2 Serofinnal voltam stimulálva. A 2. IUI-t - mint utólag kiderült - pozitív bakteorológiás spermiummal végezték el, így az sem sikerült. Ennél a Serofin mellé 3-szori Menogon enjekciót kaptam az endometrium vastagítására. A HCG eredményt meg sem kellett várnom, mert az ultrahang vizsgálat nagyon vékony nyálkahártyát mutatott. Mivel a páromnál tartós pozitív bakter. eredmény volt, ezért most 3 hónapot kihagytunk. Most antibiotikumos IUI-ra készülünk. Napi 2 Serofinnel és 2 naponta Menogonnal leszek stimulálva - az endometrium támogatására - a menst. 2. napjától. Kérdéseink a következők: 1. A Serofin és a Clostilbegyt között van-e különbség, mert a megfigyeléseim szerint az utóbbira jobban reagáltam /több tüsző/.Tudomásom szerint a Serofin és a Clostilbegyt nincs jó hatással az endometrium vastagodására és ez Menogon-nal tényleg kiküszöbölhető-e? 2. Lehetett e az első IUI-nál az Utrogestan kúp hiánya az akadálya a terhesség létrejöttének? Akkor azt mondták, hogy valószínűleg biokémiai terhesség létrejött de biológiai nem. Ez mit jelent? Illetve a másodiknál a baktériumos spermiumfelhelyezés lehetett-e a hiba /magas csíraszámú volt az eredmény/ 3. A sejtjeink című filmsorozatban az IUI-s hölgy kórházi ruhában feküdt a beavatkozás után, és hallottuk, hogy egyes intézetekben IUI után 3 órát kell feküdni. Ahová mi járunk, ott beavatkozás után egyből fel kell kelni és mehetünk haza. Ez emnnyire befolyásolhatja a sikerességet? 4. Mi a hiszteroszkópia, mikor és kinél érdemes elvégezni? 5. Úgy veszem észre, hogy elég sűrűn van hüvelygyulladásom, ez mitől lehet és milyen segítséget vehetnék igénybe? /Heti egy alkalommal szoktam hüvelyöblítést végezni corpo cleaner laktózzal. Múltkor volt kezdődő méhszájsebem és Betadinos kúra után a jódos változatot is megpróbáltam.
Előre is köszönjük válaszát! Tisztelettel: Sz.

Tisztelt Asszonyom!

Válaszaim a következők kérdései sorrendjében: 1. A Serophene és a Clostilbegyt hatóanyaga és dózisa elvileg ugyanaz. Valóban az endometriumra való kedvezőtlen hatásai Menogonnal, vagy más ehhez hasonló injekcióval csökkenthetők. 2. A biokémia terhesség annyit jelent, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódik, de valamilyen oknál fogva nem fejlődik tovább, elhal. Ennek lehet sárgatesthormon hiány is az oka, de utólag nem ítélhető meg, hogy miért történt úgy, ahogy történt. 3. Mindenki máshogy csinálja az inszemninációt, mert úgy gondolja, hogy az úgy jó. Magam részéről nem tartom fontosnak a fekvést, hiszen a méh üregébe történik a befecskendezése a sprmiumoknak, ahonnan "kifolyni" nem tud. A spermiumok amúgy is önállóan mozognak. Gondoljon bele: ha a 3 órás fekvés normál nemi élet mellett is szükséges lenne a terhesség létrejöttéhez, már régen kihalt volna az emberiség. 4. A hiszteroszkópia méhtükrözést jelent, mely módszerrel megvizsgálható, hogy van-e olyan szervi elváltozás a méh üregében, ami akadályozná a megtapadást. Alapvető meddőségi vizsgálat. 5. Csak kezelőorvosával tudja megbeszélni ezt a problémát.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Egy korábbi levélváltásunkat követően - 1,5 évnyi eredménytelen próbálkozás után - feleségemmel részletesebb meddőségi kivizsgálásoknak vetettük alá magunkat. Ennek keretében nálam spermavizsgálatot végeztek, amelynek jó lett az eredménye. Feleségemnél párhuzamosan több vizsgálat is történt: Hüvelyi ultrahang a 12. napon: Kornak megfelelő nagyságú uterus, endometrum 8,4 mm. Bal ovariumban egy 19mm-es tüsző. Laporoscopiás vizsgálat: Szervi elváltozást szerencsére nem találtak, endometriosis kizárva, a petevezetékek átjárhatóak voltak. Hormonvizsgálat (4. nap): Ultrs. hTSH: 2,79 uIU/ml Prolaktin: 41,3 ng/ml Clamydia vizsgálat: Clamydia trachomatis egyhén pozitív A vizsgálatok után feleségem orvosa a Clamydiára Summamed kapszulát, a magas prolaktin szintre 1x1 Bromocriptint írt. Kérdéseim a következőek lennének: 1.) Megfelelőek-e a hüvelyi ultrahangon mért értékek? 2.) Mennyire számít magasnak ez a prolaktin szint? Okozhatja-e ez magában a meddőséget? Milyen hatékonyan lehet kezelni? Szükséges-e egyéb belgyógyászati kivizsgálás miatta? 3.) Mi pontosan ez a Clamydia Trachomitas és lehet-e szerepe az eddigi sikertelenségben? 4.) Szükségesnek tart-e további vizsgálatokat? Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: V. G.

Tisztelt Uram!

Az ultrahang egy "pillanat felvétel", mely annyit jelent, hogy a vizsgálat időpontjában ilyen "értékek" voltak. Önmagában kevés annak megítélésére, hogy vaóban minden rendeben van-e. A Prolaktin szintek mérsékelten magasak, de más lényeges hormon vozsgálatok nélkül önmagában nem értékelhető (LH, FSH, ösztradiol, progeszteron, tesztoszteron, stb.). A magas prolaktin szint önmagában is okozhat meddőséget, természetesen ki kell vizsgálni, hogy mitől magas. Ez nem feltétlenül, vagy inkább feltétlenül nem belgyógyászokra tartozik! A Chlamydia trachomatis egy baktérium, mely akkor lehet oka meddőségnek, ha gyulladás következtében a petevezetékek elzáródnak. Bár kétségtelen bizonyos meddőségi vizsgálatok megtörténtek és kezelést is kezdtek, de a meddőség oka még nem ismert; tehát: további vizsgálatok szükségesek.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

Eloszor is hadd mondjam el, hogy mennyire tisztelem Ont azert, amiert ezt a levelezesi forumot lehetove teszi. Olvasva a az itt folyo levelezest felbatorodtam, hogy a kerdeseimmel Onhoz forduljak. A mi gyermekvallalasi tortenetunk a ferjemmel abban a fazisban van, hogy 4 es fel eves vedekezes nelkuli szexualis elet utan meg nem sikerult teherbe esnem. Ebbol igazan az utobbi 2 ev alatt voltak tudatos, "idozitett" egyuttleteink. Most mar igazan aggodom, hogy nem akar osszejonni a baba. 31 eves leszek maholnap, a ferjem 36 eves. Mindketten alapvetoen egeszseges, sportos, masok altal gyakran megdicsert, szep parnak tartott, egymast tisztelo-szereto, csaladcentrikus emberek vagyunk, akik nagyon vagynak egy kozos gyermekre. Mindkettonknek elso hazassaga ez, se neki se nekem nincs gyermekunk mastol, sem abortuszom, sem mas nogyogyaszati mutetem nem volt. Tulajdonkeppen az alabbi tuneteimet szeretnem Onnel megosztani, es az erdekelne, hogy ezek egyertelmuen utalnak-e valamilyen rendellenessegre: 1. A ciklusom viszonylag hosszu, 31-34 napos. 2. A menses elott nehany nappal barna szinu valadek jelentkezik (k.b. 28. napon), a 26. naptol kezdenek megduzzadni a melleim (amik egyebkent normal nagysaguak), a 28. napon mar nagyon fajnak, az arcomon egy-ket fajdalmas, gyulladasos duzzanat keletkezik, es elofordul, hogy k.b. a 17. naptol faj a jobb petevezetekem. 3. A menses elso napjanak elso feleben (mindig reggelre jon meg a verzesem) nagyon fajdalmas alhasi gorcseim vannak (Meristin segiteni szokott), hasmenesem van, puffad a hasam, es szinte egesz nap nem kivanok semmit enni. 4. Idorol idore megjelennek erosebb es sotetebb piheszalak mindket mellbimbom korul. Egyebkent egyaltalan nem vagyok szorosodesre hajlamos tipus, a szemoldokom pl. kifejezetten gyer. 5. Igen eros hangulati ingadozasaim vannak, attol fuggoen, hogy hol tartok eppen a ciklusban. A menses elotti napokban hypererzekeny es nagyon lehangolt vagyok. 6. Kozosules kozben ill. kozvetlenul utana vizelesi ingerem van. (Gyakran ez akadalyoz meg abban, hogy nyugodtan fekudjek, es idot hagyjak a spermiumoknak a celba ereshez.) 7. Kozosules utan gyakran csipo-viszketo erzest erzek a spermium miatt. 8. Konnyen kapok el gombas fertozest (pl. uszodaban), sot egy korabbi partneremtol genitalis herpeszt is kaptam, ami mar ugyan evek ota nem produkalt tunetet, de korabban tobbszor elojott, es szegeny ferjem is elkapta tolem. 9. Nem tudom, hogy mekkora a jelentosege ennek, de a ciklusom a hold ciklusanak nem megfelelo: teliholdkor van a verzesem, eppen amikor peteeres ideje lenne a termeszet rendje szerint. Kedves Doktor Ur, kerem tajekoztasson, hogy milyen kovetkezteteseket von le a levelemben felvazolt eszreveteleimbol. Koszonom, hogy idot szakit ram.
Udvozlettel: M.

Tisztelt Asszonyom!

A leírtakból csak egy következtetés vonható le: szakember segítségére szorulnak, aki a szükséges kivizsgálást el tudja (fogja) végezni!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném a segítségét kérni. Szakmai útra 1 hétre Kenyába utazok. Mivel májusban szeretnénk a 2-ik lombik programunkat elindítani, de nagyon félek, hogy esetleg nem tudjuk ezt az időpontot bevállani a következők miatt: 1, Kenyába kötelezően beoltattam magam sárgaláz ellen. Igaz-e az,hogy ha az oltás hatóanyaga kimegy a szervezetből (2 hónap a sárgaláznál), és utána már lehet újból elindítani a lombik programot? Nagyon félek, hogy nehogy v.mi más betegséget elkapjak kinnt, amivel nem kezdhetünk esetleg májusban. A következő lombiknál a vérvételeknél vagy esetleg más vizsgálatokból ki lehet-e deríteni, hogy elkaptam-e esetleg v.milyen betegséget. Nem szeretnék úgy nekiindulni a programnak, hogy eleve már semmi esélyünk se lenne a megtermékenyülésre. Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel. I.J.

Tisztelt Asszonyom!

Valóban vannak olyan védőoltások, melyek veszélyesek lehetnek a magzatra és a sárgaláz elleni oltás is ilyen. Úgy tudom, hogy 2 hónap után már nem kell különösebb veszélyektől tartania, de miután ennek a kérdésnek nem vagyok szakértője, azt tudnám javasolni, hogy az Országos Közegészségtani Intézetben érdeklődjön erről (valószínűleg ott kaphatta az oltást is).
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor ur!

A velemenyet szeretnem kerni.29-eves vagyok a bal oldali petefeszkemet es prtrvezetömet 1994-ben eltavolitottak gyuladasok,cystak miatt,a jobb oldalin is volt cysta ezt eltavolitottak.A megmaradt petevezetekem nem atjarhato valamilyen folyadek van benne a petefeszkemen meg mindig keletkezik cysta de ez a cysta menstruacinal mindig kiürül.A menstruaciom rendszeres.Ezekel a panaszokal jelentkeztem a kaali intezetben ahol lombik programon vetem resz mar 2-szer.A gond ott van,hogy mindig van erett petesejtem3db csak a megtermekenyites utan a sejtek 2 napig rendesen osztodnak a 3napon,pedig vagy elkezdenek elhalni vagy rendszertelenül osztodnak tovabb.Az elsö esetben azt a magyarazatott kaptam,hogy rossz volt a ciklus probaljam mag 3honapmulva mashogy fognak stimulalni.Most a 2probalkozas utan voltam kromoszoma,virus vizsgalaton mindent rendben talaltak,a ferjemnel minden rendben neki mar van egy 10eves fia.A kerdesemre,hogy ez miert van az orvosom nem tud magyarazhato valaszt adni az okot nem talaltak meg hogy ez miert van igy.A kerdesemre hogy tovabb prbalkozak-e az orvos azt mondta hogy a stimulacional az injekciok mellet meg hormon tabletakat is ad hogy több petesejtet nyerjünk.A kerdesem mivel serült a jobb petefeszkem es kezd kimerülni is lehet hogy nem jo petesejteket termel ?Nem tudom hogy van-e ertelme igy tovabb probalkozni,szeretnem ha tudna nekem valamilyen tanacsot adni.
Üdv:B. C.

Tisztelt Asszonyom!

Leletei ismerete nélkül nem tudok tanácsot adni. Az azonban bizonyos, hogy nem a kezelő orvosain múltak az eddigi kedvezőtlen eredmények. Tovább próbálkozni természetesen lehet, az eddigi sikertelenség nem zárja ki, hogy egyszer még sikerül!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

Tanácsát és segítségét kérem. 37 éves vagyok és férjemmel 3 éve szeretnénk gyermeket. Egy sikertelen lombikot megelőző probálkozásunk volt és kettő sikertelen visszaültetésem. A sejtek osztódtak, de visszaültetés ( 3 ) után nem jött létre terhesség. 1 éve kiderült ,hogy pajzsmirigs beteg vagyok( Hasimoto). A stimulásás ( Gonál F,Suprefact) során a prolaktin és TSH szintem össze-vissza ugralt. A 6 hónappal ezelőtti lombik programban a beültetés után 3 nappal saját kérésemre levették a vért a Tsh:11,6 ,prolactin :27,7, BHCG :55,5 ösztr.:2410,prog.:300 fölött. A 9.napon ismét saját kérésemre levették a vért, TSH:9,6 , prolact.:54 !! , BHCG:61,8, ösztr.:2561 volt. Azért emlitettem , hogy sajat kérésemre, mert a beültetés után csak annyit mondtak, hogy 2 hét mulva controllra jelentkezzem. Tisztában vagyok azzal, hogy a pajzsmirigy reagálását a programokra senki sem tudja előre.De egy kicsit több odafigyeléssel nem lehet a gátló tényezőket csökkenteni? Milyen metodika van pajzsm. beteg , de gyermekre vágyó nők esetében ?A három program alatt nem tapasztaltam semmivel több odafigyelést , a saját fejem után menve intéztem a vérvételeket. A nőgyógyász és az endocrinologus egyáltalán nem consultált, egymás leleteit meg sem nézve kaptam a gyógyszereket. Minden alkalommal a pajzsmirigy és prolactin magas szintjei miatt úszott el a program ? Kedves Doktor Úr! Hol van Magyaro.-on olyan intézmény , ahol complexen kezelik a meddőséget ? Nem sajnálok sem fáradságot, sem pénzt, de olyan ellátást szeretnék, amelyben a nőt kezelik , az embert és nem a programba illesztik a pácienst.
Válaszát előre is köszönöm , üdvözlettel : N. K. I.

Tisztelt Asszonyom!

A pajzsmirigy betegségek és a hyperprolaktinémia egymással összefüggenek és alapvetően befolyásolják egy meddőségi kezelés sikerességét. Pajzsmirgy betegségét meg kell gyógyítani, ettől valószínűleg rendeződni fog prolaktin szintje is. Az Ön által leírtakkal egyetértek, mint már a férjének is válaszoltam: a www.infertility.hu honlapján a meddőségi központok címei megtalálhatók. Etikai okok miatt ennél konkrétabb választ a kérdésre nem tudok adni. Biztos halotta már azt a mondást, hogy nem iskolát, hanem tanárt kell választani. Ez az Ön esetében annyit jelent, hogy nem központot, hanem orvost kell keresnie.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Nem tudom, hogy jo helyen keresgelek-e, mert nekem a tehetbeesessel nincs gondom, viszont mult heten volt a masodik vetelesem, ami kisse megrazott. Jelenleg Angliaban elek, es itt nem foglalkoznak senkivel, akinek nem volt 3 vetelese. En viszont szeretnem tudni, mi volt a gond, ha erre van egyaltalan remeny. Meg egy ilyen esemenyen nem szivesen mennek keresztul. Ha tudnak segiteni, kerem irjak meg hogy Budapesten hol, kihez fordulhatok.
Koszonettel, E.

Tisztelt Asszonyom!

Kiviszgálás nélkül sem én, sem más nem fog tudni választ adni teljesen jogos kérdéseire. Én úgy gondolom, hogy két vetélés után egy teljeskörű kivizsgálásra lenne szükség (szervi, hormonális, genetikai, immunológiai stb.). Célszerű meddőségi központban jelentkezni, a www.infertility.hu honlapján a címek megtalálhatók.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Több hozzászólást elolvastam, és nagyon hasznos válaszokat is. Kérem a véleményét az esetünkről: A Családtervezési Központban kezdtünk, mivel biztos akartam lenni, hogy egészségesek vagyunk, és lehet gyermekünk. Ennek lassan 2 éve. 34 évesek leszünk a párommal. Akkor váltottam, amikor 1 Clostylbegit és több Profasi-kúra után a mensesem annyira megzavarodott, hogy 28 helyett 35, 23, 33 napokra jött meg. Megijedtem. 2002. decemberében a SOTE I-re mentem, ahol megnyugtattak, hogy a doktor úr a bevált kezeléseket alkalmazta. De ők nem hisznek a hőmérésben, az LH-tesztet javasolták. Egyszer megvettem, (5600 Ft), de ugyanazt az eredményt hozta ki, amit a hőgörbe, a termékeny napjaim a 14-15. napra esnek. Most a Professzor szerint újabb 2-3 hónapot kellene LH-teszttel végigcsinálnunk, a megfelelő időben 2 egymás utáni napon együttléttel. Miért? Ha ugyanazt az eredményt hozta a teszt, akkor eddig is a megfelelő időben voltunk együtt. Miért húzzuk az időt? Mindenütt azt hallom, hogy 2-3 naponta kell együtt lenni, mert a spermiumok szempontjából az az ideális. Akkor a Professzor miért javasolja naponta? 34 éves vagyok, félek hogy kifutok az időből. A Professzor erre csak annyit reagált, hogy az nem számít. (A stílusától a kérdések is belémfagytak.) A SOTE I-en azonban 1,5-2 hónapokra kapok időpontokat. Így egy évben talán 5-6 alkalommal fog látni! És még valamit a "kuruzslásokról": Kezdettől fogva nagyon erős mensesgörcseim voltak az első 2 napon. Az ügyeleten kötöttem ki minden hónapban. Nagyszülői örökség, sajnos. Kb. 3 éve megtanultam az AVIVA-tornát. Rendszeres gyakorlatokkal elértem, hogy a napi 4-5 Ridol/Cataflam helyett egyszerű cickafarok teával, vagy semmivel megúszom. Nem értem az Ön erős ellenszenvét. Sok a sarlatán, és ez veszélyes, valóban. De vannak hasznos alternatív gyógymódok, amelyek nem helyettesítik, de kiegészíthetik, segíthetik az orvostudományt.
Tisztelettel: K. J.

Tisztelt Asszonyom!

Másoknak már sokszor válaszoltam, hogy nem vagyok híve a dignózisok nélküli kezeléseknek és ez az Önök esetére is igaz. A meddőség az egy tünet, melyhez rengeteg betegség vezethet. Önöknél egy tüneti kezelést végeznek, érdekes módon még senki nem volt kiváncsi az okra! Én úgy gondolom, hogy először meg kellene állapítani a meddőség okát és azt kezelni. Amennyiben egy orvos stílusától a kérdések is belefagynak Önben, akkor miért oda jár? Keressen egy olyan helyet, ahol az Ön számára is megfelelően foglakoznak problémájukkal! Ugyanez vonatkozik a "kuruzslásra" is. Gondoljon bele: mindennap többen feltaláják a rák ellenszerét, mégis most is ugyanannyian halnak meg rákban, mint azelőtt! Ez azért van, mert a rák nem egy betegség, hanem a rosszindulatú daganatok összefoglaló neve és pl. egy agydaganatnak semmi köze nincs egy méhdaganathoz. Tehát nincsenek általánosan jó gyógyszerek, és ebből kifolyólag természetgyógyászati szerek sem. Ugyanez vonatkozik a meddőségre: ennek rengeteg oka lehet, mint pl. szervi okok (petevezeték elzásódás, myomák, stb.), hormonális okok (peteérés hiánya, stb.), imunológiai okok, endometriosis, valamint ugyanezen betegségek a férj részéről is előfordulhatnak. Ugye Ön sem gondolja komolyan, hogy az AVIVA torna, a Maca Vibe, a cickafarok tea stb., ezt mind meg tudja "gyógyítani"? Rossz úton jár, ha ebben bízik! Panaszai egyébként endometriosisra jellegzetesek!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Dr!

Szeretnem megköszönni a valaszat arra a levelre amit 10 nappal ezelött irtam.Sajnos beigazolodott hogy Pcoszindromam van.Ma voltam megint kivizsgalason.Ma van a menzeszem harmadik napja,es igy megtudott vizsgalni az orvos.Szerdatol kell egy gyogyszert elkezdenem vagy is az ötödik naptol.Ez a gyogyszer a peteeresre van.Jövöheten kedden a tizeneggyedik napon meg kell neznem hogy van-e peteeresem.Egy ovulacios tesztel kell megneznem.SZeretnem megtudni hogy mivan akkor ha negativ a teszt?Azt tudom hogy akkor nincs peteeresem.Hogyha negativ akkor mi van olyankor?Kell -e meg tovabbi kivizsgalas vagy meg kell-e tovabb szednem ezt a gyogyszert?Es meddig?Ha most nincs peteeresem akkor tud meg az orvos segiteni egyaltalan?Lesz meg peteeresem?Elnezest kerek a sok kerdesert de sajnos nagyom elvagyok keseredve.26 eves vagyok es meg soha nem voltam terhes.Szeretnem meg megkerdezni,hogy mond-e önnek valamit ez a szo hogy LUTEALINSUFFIZIENZ.Ha igen akkor mit jelent?A gyogyszer neve amit szednem kell Clomiphen a neve.Nem tudom hogy Magyarorszagon van-e ebböl a tablettabol.En austriaban elek es itt kezelnek az orvosok.De akar mit kerdezek nem adnak valaszt.Mit jelent a LH,FSH,E2,progesteron,prolaktin,es testosteron mi a jelentösegük?Az orvos azt mondta hogy meg kell nezni a cukromat hogy van-e?Mit jelent ez?Es hogy mennyire befolyasol?Miaz a CC50?Kerem dr ur segitsen,es elnezest kerek a sok kerdesert!
Tisztelettel A. R.

Tisztelt Asszonyom!

A PCO jól kezelhető betegség, melynek első gyógyszere a Clomiphen (ez ugyanaz, mely a CC50). A betegség lényege az, hogy túl sok apró tüsző van a petefészekben, mely miatt hormonzavar alakul ki és megszűnik a peteérés. Az LH, FSH, E2, progeszteron, testosteron és prolaktin különböző hormonok nevei, ezek szintjeinek meghatározásából lehet felállítani a dignózist, illetve ellenőrízni a kezelés eredményességét. Ha az első ciklusban nem lesz terhes (az a ritkaság, ha igen), akkot további gyógyszeres kezeléssel, vagy egy laparoscopos kisműtéttel is lehet segíteni. A betegség gyakran jár együtt a cukor-háztartás zavarával, ezért kell megnézni a vércukor szintet is. A lutealinsuffizienz sárgatest elégtelenséget jelent, ez is a betegség velejárója és szintén jól kezelhető.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Hasi UH: -Hepar szabályos, homogén szerkezetű. -Cholecysta kissé vaskosabb falú. -Vékonybelek kissé tágabbak, fokozott peristalticat mutatnak. -Colon mérsékelten vaskosabb falú. Transvaginalis UH: -Uterus szerkezete megtartott, 69*29 mm. Endometrium 4,5 mm. -Cervixcsatorna sima. -Douglasban közepes mennyiségű folyadékszaporulat van. -Jobb oldalon 2,3 cm-es retentios cysta látható. -Baloldalon petefészek 24*14 mm. Vélemény: Vékonybél irritabilitás , gyulladás látható, mellette retentios cysta.A bél felszínén látott apró hólyag utalhat endometriosisra. Szeretném tanácsát kérni. Gyermeket szeretnék.
Előre is köszönöm válaszát: V.

Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által leírtak csupán egy vizsgálati lelet, mely Önmagában nem értékelhető. Az endometriosis nem ultrahangos diagnózis. Amennyiben meddőségi problémái vannak, forduljon szakemberhez, melyhez segítséget talál a www.infertility.hu honlapon.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Dr. Török Attila!

Sajnálattal kellett olvasnom, hogy ön olyan dolgokról mond lekicsinylő véleményt, melyeket nem ismer! Konkrétan a PG/53 testerről van szó. Elég szomorú ha nem hallott róla orvos létére, kiváltképp ha ez a szakterülete, ebben az esetben nem érthetem meg miképpen állíthatja valamiről hogy nem használható, ha nem ismeri. Ha viszont már volt alkalma találkozni vele, miért állítja róla az ellenkezőjét? Én sok hölgyet ismerek, akik sikerrel használják (köztük jómagam is), talán ezt figyelembe kéne venni véleményalkotása folyamatában! Nyilván megfelelő inteligenciával kell rendelkezni a használatához, ezért nem mindenkinek ajánlott, de ettől még nem biztos hogy használhatatlan a szerkezet. Mivel ezen a területen dolgozom, biztosan állíthatom, hogy egy egészséges nő életében a legjobb eszköz a családtervezéshez, ha babát szeretnének, ha nem. Tudom, hogy ezt a módszert nem "üzlet" ajánlani, hiszen akkor nem mennek az orvoshoz drága pénzért 3 havonta fogamzásgátló tablettát iratni a nők, nem veszik meg, így rosszul jár az orvos, a patika és a gyógyszergyártó cég is. De el kéne gondolkodni rajta, hány nő életét teszik tönkre a rengeteg hormonkészítménnyel, okoznak vele nem kívánt tüneteket ill. betegségeket. Javasolnám, bírálja felül saját véleményét és tájékozódjon máskor körültekintőbben mielőtt nyilvánosan publikál, ez nagy felelősséggel jár, mégha közvetetten is!!!!!!!!
Tisztelettel P. Zs.

Tisztelt Asszonyom!

Ez a rovat azért jött létre, hogy segítsünk olyan embereken, akik gondjukkal nem tudnak hova fordulni. Minden kérdésre legjobb tudásom szerint válaszolok és azért sem fizetést, sem egyéb juttatást, sem más ellenszolgáltatást nem kapok. Egyszerüen emberbaráti cselekedet. Az én véleményem is csak egy vélemény, természetesen az Öné is (csak én nem kérdeztem Öntől és nem kértem arra, hogy ossza meg velem a véleményét). Miután mi alapvetően két különböző dolgot képviselünk, én meggyőzni a magam igazáról nem akarom, és kérem, hogy Ön se tegye ezt. Leveléből egyébként az következik, hogy Ön ilyen irányú üzlettel foglakozik, ez esetben véleménye nem is annyira mérvadó. Logikai bukfenc is van levelében: azok a "csúnya hormonkészítmények" sok esetben a saját hormonjaival megegyeznek, a saját hormonjaitól nem fél? Kérem kiméljen meg válaszától!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Azt szeretném megtudni, PCO esetén fontos-e, hogy a petefészekből el legyenek távolítva az elhalt tüszők?
Köszönettel:V.B.

Tisztelt Asszonyom!

Kérdése valószínűleg félreértésen alapul: a PCO esetén a meglévő sok apró tüszőt kell elroncsolni. Egy elhalt tüsző semmiféle problémát nem okozhat.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Most találtam honlapukra, melynek nagyon megörültem, mivel már ott tartottam, hogy nem tudok kihez fordulni kérdéseimmel. Történetem nagyon röviden. Jelenleg 39 éves vagyok, túl 3 sikertelen( természetes uton létrejött, az 1. 21 éves koromban, a 2. 23 éves koromban, a 3. 33 éves koromban, soha nem történt fogamzásgátlás) vetéléssel végződő tehességen, 4 sikertelen lombikbébi kezelésen, melyeket Kaáli Intézetben végeztek, melyek be sem ágyazódtak, mivel a beültetéshez számított 10-14. napon megjött a menstruációm. Minden kezelés tele volt biztatással az intézet részéről, mivel mindig mindent rendben találtak mindkettőnknél. A kezelések kezdetén mindig nagyobb adag injekciók kaptam és már a 10. napon nagyok voltak a tüszőim a punkciók a 12.napon történtek, a beültetés a 15.napon, 3-4 embrióval melyek szépen osztódtak. Az utolsó kezelésemkor 2002. májusában a 10. napon megtötént a punkció mivel már olyan nagyon voltak a tüszők, hogy nem lett volna érdemes tovább várni kezelő orvosom szerint. A sok tüszőből 4 leszivott lett, melyből csak 1 termékenyült meg, mely a 2. napon már szépen osztódott. A visszaültetés a punkció után 4. napon volt "hátha beindul még egy". Kértem kezelő orvosom, nem lehetne-e lefagyasztani vagy újabb kezelésig hátha nagyobb lenne az esély, de Ő megvetően azt mondta, hogy a természetes úton is csak egy szokott megfoganni, nincs ilyen lehetőség. Minden kudarc után amikor nem jött létre a terhesség megkérdeztem a doktor urat mi lehet a sikertelenség oka, milyen vizsgálatokat javasol a sikeresség érdekében, mindig azt mondja hogy a súlyomon kell csökkenteni, mivel 90 kg körül vagyok, a magasságom 168cm. Kérdeseim a következőek lennének. Lehet-e a sikertelenség oka a túl korai időszakban leszívott tüsző? Ha az 5. kezelést egy meddőségi központba végeznék nagyobb esélyem lenne-e, mivel a levelekből az a következtetést vontam le magamban, hogy ott a kivizsgáláson van a hangsúly. A meddőségi központban minden vizsgálot újra kezdenek-e, mivel a Kaáli Intézeti eredményekből semmit sem kaptam, láttam, csak a kezelési lapok és a zárójelentések vannak nálam. Minden elismerésem a Kaáli Intézet összes dolgozójának, de úgy gondolom, hogy nincs idejük személyre szabottan végezni a kezeléseket és nem jut elég idő egy-egy betegre. Nekem például még egyszer sem javasulták a hiszteroszkópiai vizsgálatot vagy imunnológia vizsgálatot, melyekről a levelekből olvastam.
Megköszönve válaszát, munkájához további sikereket kívánok. Mné M.

Tisztelt Asszonyom!

A sikertelenség okát sajnos én sem tudom megmondani. Ha a petesejt megtermékenyült és jól osztódott, az annyit jelent, hogy érett volt, tehát ez nem lehet a sikertelenség oka. Én azt tudnám tanácsolni, hogy mielőtt nekiállnának a következő kísérletnek, mindenhogyan indokolt lenne egy hiszteroszkópia elvégzése. Önnek 3 vetélése volt, ha IVF-el terhes is lesz, vetélés most is történhet, arra az IVF nem segítség! Továbbá leveléből nem derül ki, hogy miért végeztek IVF-et, mi a meddőség oka? Lehet, hogy úgy is meg lehetne gyógyítani, hogy nem is lenne szükség IVF-re! Nem kellene diagnózis nélkül elpazarolni az 5. kísérletet!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Dr!

Szeretnem megköszönni a valaszat.Ma voltam megint orvosnal.Sajnos a gyogyszer amit szedtem a (clomephin) nem lett tölle peteeresem.Az orvos azt mondta hogy penteken mennyek vissza mert meg lkell nezni hogy van-e peteeresem.De en ugytudom hogy 11 napra van peteeres.Ezutan mi következik?Kb ha kezelnek akkor meddig kell varnom a terhessegre?(Altalaban?)Mennyi eselyem van arra hogy terhes legyek es gyereket szulhessek?Mar gondolkodtam az örökbefogadason.Nem tudom hogy jol teszem-e!?
Tisztelettel A. R.

Tisztelt Asszonyom!

Az örökbefogadáson való gondolkodás nem időszerű. Mint már válaszoltam, az Ön betegsége jól kezelhető, de senki a világon nem tudja garantálni, hogy már az első kezelés sikeres lesz. Ha szerencséje van gyorsan terhes lesz, ha nincs, akkor akár évekig is eltarthat. Én úgy veszem észre, hogy a meddőségi témában Ön nem eléggé tájékozott, azt tudnám tanácsolni, hogy az Ön számára legjobban érthető nyelven szerezzen be egy betegeknek íródott tájékoztató könyvet és jobban próbálja megérteni a problémákat.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Egyszer már fordultam Önhöz kérdéssel, akkor is segített, utólag is köszönöm. Rólam annyit, 30 éves vagyok, nem voltam még terhes, eddigi vizsgálatok alapján: hormonjaim jók, UH alapján van spontán peteérésem, petevezetékeim átjárhatók, férjemnek jó a spermatogramja (220 millió/ml). De a PCT teszt azt mutatta: látóterenként 3-4 mozdulatlan és 2-3 látóterenként 1-1 helyben mozgó spermium. Erre az orvosom azt mondta, jövő hónapban megismételjük a tesztet, ha ilyen lesz az eredmény: inszem. (Ön szerint mit mutat ez a PCT teszt?) Másik, és egyben fő kérdésem: az orvosom, a 3. napi vérvételemre azt mondta, hogy magas az FSH szintem (13), ami annak a jelle, hogy le fog állni a petefészkem (2, 3, 5 év). Ez valóban annak jele? Ha jövő hónaptól stimulálnak, ennek van szerepe? Ha leáll a petefészkem, akkor gyakortilag klimaxolni fogok? Milyen tünetekre lehet számítani? (hamarabb megöregszem, utána nem lehet gyerekem...stb) Elnézést, hogy ilyen sokat írtam, azért várom válaszát,
Tisztelettel: Ny. A.

Tisztelt Asszonyom!

Önmagába véve a PCT nehezen értékelhető vizsgálat, mert csak akkor informatív, ha az ovuláció körüli pár órában történik meg. Éppen ezért kellő kritikával kell kezelni az eredményeket, ez nem mindenhol így történik. A magam részéről másodlagos fontosságú vizsgálatnak tartom és tévútra vihet egy kórosnak ítélt lelet túlértékelése. A 13-as FSH valóban magasnak számít, ha ez tényleg annyi, akkor rossz eredményre kell számítani a stimulációval. Egy eredmény alapján azonban ez ugyancsak nem mondható ki. Amennyiben azonban tényleg annyi az FSH szint, az annyit jelent, hogy vesztegetni való idő nincs, mert a petefészkek valóban kezdenek kimerülni és nem lesz eredményes kezelés végezhető. Korai klimax következhet be, ennek pontos időbeli lefolyása nem ítélhető meg. Utána természetesen saját gyermeke nem lehetne, miután petesejt nem tud megérni. Én úgy gondolom, hogy még nem erre kellene készülnie, de további, gyors kivizsgálása és kezelése indokolt.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Egyszer már írtam önnek, válaszát köszönöm, de most újra kérdésem lenne. PCO-m van. 4 éve amenorrhea sec. Endokrinologusnál most értek végére a kivizsgálások: Sella Mr negatív lett, a hormonok: LH 60, FSH 16mIU/l, PRL 7,3ng/ml, fT4-fT3 norm, TSH kissé emelkedett. (Erre L- Thyroxint szedek reggelente.) (További hormonok: ACTH:25, DHA:645, AD:80, T:14, DHT:15, DAS:130, F:17, TSH:4, T3:3, T4:1,3, Prog17:46, E2:15) A doktornő az ovariumok ékresectióját javasolta. Cukorbetegségre illetve inzulinérzékenységre nem irányultak a vizsgálatok (bár tudtommal nem vagyok az). A nőgyógyászom a következőt javasolta, ha nem akarok még műtétet végeztetni. 3 hónapig Diane szedése, mellette medrol, majd Clostylbegit (3 hónapon át ciklus első 5 napján napi 2), és medrol szedése. Kérdésem az, megoldható-e ezzel a kombinációval a műtét elkerülése, illetve a teherbeesés, vagy érdemesebbnek tartja-e a műtétet. Olvastam máshol, hogy PCO-s nőket metforminnal kezeltek és beindult tőle a ciklusuk ill. teherbeestek. Ez a gyakorlat miért nem elterjedt a PCO kezelésében? Milyen következményei lehetnek a medrol szedésének ilyen hosszú távon?
Válaszát köszönöm Gy. M.

Tisztelt Asszonyom!

A PCO kezelése lehet gyógyszeres és műtétes, az elsődleges azonban a gyógyszer. Műtét csak akkor indokolt, ha a gyógyszeres kezelés sikertelen. Ha ez tényleg az ékresectio lenne, mely egy hasműtétet jelent, a magam részéről javasolni nem tudnám. Ma már nagyon kevés fejlett helyen végeznek ilyen beavatkozást, mert hastükrözés útján (laparoscopia) is van elvégezhető megoldás, mely sokkal kisebb megterhelést jelent. Ugyanez vonatkozik a Diane 35 szedésére is, ami egyébként jó kezelés akkor, ha valaki nem akar terhes lenni. A metformin sem igen váltotta be a hozzáfűzött kezdeti nagy reményeket. Hormonszintjei eléggé aggasztóak, de elképzelhető, hogy rossz ciklusnapon lettek levéve, ismétlésre szorulnak! Én úgy gondolom, hogy korszerűbb szemlélettel rendekező helyen, leginkább meddőségi központban kellene gyógykezeltetni magát. Más gyógyszeres lehetőségek is vannak.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

2002. októberében diagnosztizált endometriosisom miatt 6 havi GnRH injekcióban részesültem, az utolsót 2 héttel ezelőtt kaptam meg. Még a kezelés elején megállapodtunk orvosommal abban, hogy a kezelés végeztével lesz egy újabb laparoszkópos műtétem, mivel a petevezető átfújás a múltkori alakalommal nem történt meg az aktív endometriosis miatt, valamint ellenőrizni kell, hogy meggyógyultam-e. Ezzel kapcsolatban azt kérdezném, hogy a műtéttel miért kell megvárni az első menstruációt (ami lehet, hogy csak 2 hónap múlva lesz, de olyanról is hallottam, hogy 3 hónap). Azt is hallottam, hogy IVF előtt gátolják a petefészkek működését, hogy jobban tudják később stimulálni azokat, így ha kiderülne- ami sajnos III. stádiumú endometriosisnál előfordulhat- hogy nem átjárhatók a petevezetőim akkor nem lenne jobb a menstruáció ill. a ciklus visszaállása előtt elvégeztetni a fenti műtétet? Várom mielőbbi válaszát:
Tisztelettel: K. A.

Tisztelt Asszonyom!

Önt ideáig jól kezelték, ezzel együtt kérdései teljesen jogosak, én úgy csinálnám, ahogyan Ön kérdezi, az utolsó injekció beadása után végztem volna el a laproscopiát. Azt, hogy ez miért nem így történt csak kezelő orvosával tudja megbeszélni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Cím!

Székesfehérváron és vonzáskörzetében meddőség problémával hova, kihez lehet fordulni?
Válaszukat előre köszönöm!

Tisztelt Asszonyom és Uram!

Székesfehárváron még nem működik meddőségi központ, így a közelben Budapest és Tapolca van. A www.infertility.hu honlapján a központok címei megtalálhatók.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Dr !

Szeretnem megköszönni a valaszat.PCO-rol van szo.vissza mentem az orvoshoz es megvizsgaltak.Sajnos nincs peteeresem.A clomifen gyogyszertöl nem lett peteeresem.11.napon mentem vissza.Penteken megint mennem kell kivizsgalasra.Szeretnem megtuni hogy ezutan mi jön.Mar az örökbefogadason gondolkodtam.Nem tudom hogy jol teszem-e?Lehet egyaltalan gyerekem es meddig tart ez a procedura ?A legjobb korhazba jarok.Lehet ismeri az AKH korhazat?Austriaban van.Azt mondtak hogy ott a legjobb orvosok vannak.De szerintem ez nem igaz.A cukromat megneztek es teljes mertekben normalis.A koleszterin szintem is.Meddig kell meg varnom?Kerem segitsen!
Tisztelettel A. R.

Tisztelt Asszonyom!

Levélben nem lehet meddőséget kezelni. Amennyiben tényleg Ausztria legjobb kórházába jár, akkor bízzon a sikerben és kérdéseit helyben tegye fel.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila