Önök írták - 4.oldal

Irja meg nekünk kérdését, véleményét, javaslatát, támogatási szándékát, stb !


Tisztelt Doktor úr!

Egyszer már írtam levelett, és azt tanácsolta nekem, hogy ha 1 éves próbálkozás után menjünk el a férjemmel meddőségi kivízsgálásra. /b-dölt méh, és normálnál kisebb/ . A párommal meg beszéltük, hogy megvárjuk még a két év letelik. Elmentem egy nögyogyászhoz, aki azt mondta, hogy hőmérözzek, és peteéréskor ami a 14-dik napra kell , hogy essen, előtte két nappal és utána két nappal próbálkozzunk. Ez után már eltelt két hónap és még mindig nem estem teherbe.A 12-dik napon felment 36,4-re és ez fent is maradt 8 napig. Utána 36,5-ről egészen 36.8-ig megy föl. Azt szeretném megkérdezni, hogy most ezek szerint mikor van peteérésem? Mert ha a 12-dik és a 14-dik napon próbálkozunk nem lesz baba. Megvízsgálás után a doktor úr azt mondta, hogy egyáltalán nem kicsi a méhem hanem nagy. Lehetséges, hogy 1992 óta fejlődött a méhem? Ebben a hónapba megy ugy érzem mintha a vakbelem körül enyhe szurások jönnének, és ez általában akkor van amikor ülök, vagy fekszem, nem lehet, hogy felfáztam és petefészek gyulladásom lenne? Lehet, hogy ez lenne a próbléma? Most már sajnos teljesen tanácstalan vagyok, szerettem volna a Doktor úrhoz elmenni, de a férjem bízik benne, hogy két éven belül sikerülni fog.Ezért így levélen keresztül tudom csak a tanácsát kérni.
Előre is köszönöm a válaszát
Tisztelettel: V-né

Tisztelt Asszonyom!

Elment ugyan nőgyógyászhoz, de leveléből következik, hogy a mai napig semmiféle meddőségi kivizsgálás nem történt meg. A hőmérőzés ma már idejét múlt dolog. Tehát még azt sem lehet tudni, hogy egáltalán van-e peteérése, tehát nem tudok nyilatkozni arról, hogy miért nem jött létre terhesség. A méh nagysága ugyancsak nem mérvadó. Tancsom továbbra is az hogy olyan szakemberhez kell fordulni, aki meg tudja állapítani a bajt és segíteni is tud rajta! 2 év hosszú idő, ne várjanak tovább!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T. Doktor úr!

A második ICSIn vagyunk túl a párommal, de sajnos az eddigi alkalmak sikertelennek bizonyultak. A feleségemnek semmilyen nőgyógyászati problémája nincs, csak pajzsmirigytúlműködése, melyet 1 éve Metothyrinnel kezelnek. A tüszők mindig szépen megérnek első alkalommal 12 másodszorra 18 db lett. Mivel fagyasztásra sajnos alkalmatlannak bizonyultak az embriók igy a fagyasztás nem jött létre. A beültetett embriók nagyon szépek voltak mindkét esetben de sajnos nem tapadtak meg. Azt szeretnénk kérdezni, hogy mi okozhatta hogy az embriók nem tapadtak meg , holott látszólag minden rendben volt. A pajzsmirigytúlműködés? Netán a Metothyrin miatt, amit folyamatosan szed a feleségem? Most a második beültetés után 3. hétre jött meg a menses (egyébként 28-29 napos normál ciklus szokott lenni) és nem tudjuk az okát bár a leszivást megelőző napokon már napi 3-4db Metrodint kapott a párom. Az ICSIs megoldást az én kevés spermaszámom miatt kellett választanunk.Milyen vizsgálatokat javasol amivel a esetleg a megtapadást elősegithetnénk? Esetleg kérjük a következő beültetés alkalmával a blasztocisztás transzfert? Mennyire befolyásolja a megtapadást a feleségem 20kg-os túlsúlya?
R.A és neje

Tisztelt Hölgyem és Uram!

A pajzsmirigy működési zavara okozhat meddőséget. A Methothyrin terápia terhesség alatt, ennek következtében meddőségi kezelés esetén is ellenjavalt. Az egyedüli használható szer a Propicil. Tehát szükségesnek tartom, hogy ezen gyógyszerre legyen átállítva a következő beavatkozás előtt, illetve lehet, hogy pajzsmirigy műtét lenne a kívánatos. Ezzel együtt, egy pillanatra sem állítom, hogy az eddigi két kísérlet emiatt volt eredménytelen. A blastociszta transzfer növeli az esélyeket, tehát kérjék, ha lehetőség van rá. A túlsúly ugyancsak kedvezőtlen, tehát a fogyókúra indokolt.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Mi az, amiben a lombik program stimulációja különbözik az inszemináció stimulációjától? Mi az oka a gyógyszerre fordított összegeket közötti órási különbségnek?
Figyelmét köszönöm: P. Ilona

Tisztelt Asszonyom!

A lombik programmhoz az szükséges, hogy minél több petesejt álljon rendelkezésre, másrészt, hogy a petesejtek megfelelő - órára időzített - érési stádiumban legyenek. Ennek elérésére nagyobb mennyiségű és általában jobb minőségű gyógyszerek használata szükséges.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Meddőségi problémával fordulok Önhöz. Három éve próbálkozunk, krounk 36-40 év is indokolta, hogy kivuzsgálásre mentünk egy meddőségi centrumba. A női oldalon a kvetkező problémákat mutatták ki: időnként magas prolaktin szint és viszonylag alacsony progeszteron szint (értéket ponotsan nem tudok írni). A prolaktin egy mérésnél volt magas, szedtem egy ideig bromocriptint, már abbahgytam, egyrészt mert nagyon nehezen bírja szervezetem még az egészen kicsi adagot is, és mert a későbbi méréskor normális volt a szint. Stimulálást kaptam Menogon a megtervezett együttlétre négy ampulla és az inszeminációra öt ampulla. A 13. napon pedig tüszőrepedést elősegítő injekciót is kaptam. A féri oldalon rossz spremaképet nevezett meg az orvosunk problémaként - kevés és nem is mozgékonyak. Az inszeminációt követően eltelt a 32. nap menstruáció nélkül, a teszt azonban negatív és hasi fájdalmak folyamatosan vannak. Ön szerint mi nem volt rendben? A spermakép javításásra van-e módszer a gyógyszeres stimuláción kívül? Ön szerint mennyire indkolt a lombik esetünkben? Ajánlana-e számomra egy parádi kúrát?
Figyelmét és fáradozásait köszönöm: T. Éva

Tisztelt Asszonyom!

Leveléből úgy tűnik, hogy még nem történt meg egy teljes körű meddőségi kivizsgálás. Életkorukra való tekintettel csak azt tudom tanácsolni, hogy minél előbb egy teljes meddsőségi kivizsgálást kellene végezni, majd ezt követően az annak legjobban megfelelő kezelést! A parádi kúra nem hiszem, hogy a legszükségesebb a cél érdekében.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Sajnos másfél éve szeretnénk gyermeket, a nőgyógyászom szerint nincs szervi elváltozás (ultrahangos vizsgálatok után). A vérvizsgálotom eredménye szerint a menstruáció alatt a progreszteron 9,1 (14-66 helyett) a többi normális, a 21. napon végzett vérvizsgálaton a LH follicilaris 29,3 (1,1-11,6 helyett), a többi itt is a ref. tartományon belül volt. A havi vérzéseim 32 és 40 nap között van mióta nem szedem a fogamzásgátlót (leány koromban sem 28 napos volt a ciklusom), lehet, hogy nekem a 20.nap környékén van peteérésem!? A vérvizsgálat után kaptam gyógyszert, de bevéreztem tőle. Utána újból elmentem a nőgyógyászomhoz és azt mondta, hogy várjunk még egy kicsit (mire?). Ahogy olvastam a leveleket, nem nagyon beszélnek arról, hogy az elmaradt gyermekvárás lelkileg hogy befolyásolja a párkapcsolatot a házaséletet.Tapasztalataim negatívak. Azt szeretném kérdezni, tanácsolja-e, hogy a meddőséggel foglalkozó klinikához forduljak, vagy a nőgyógyászom segítségét kérjem, mert 34 éves vagyok és ketyeg az a bizonyos biológiai órám.
Köszönettel: Kkkné

Tisztelt Asszonyom!

Önnek mindenben igaza van! Mire várna? Az Ön nőgyógyásza valószínűleg nem meddőségi szakember, sőt még a hormonszinteket sem tudja megfelelően értékelni. Ritkább ciklusaiból és a közölt hormonszintekből valószínűsíthető, hogy a vérvételkor valószínűleg 1 nappal volt az ovuláció után (ezért volt az LH szintje még magas, a progeszteron szintje még alacsony). Ultrahang vizsgálat nem alkalmas pl. a petevezetékek átjárhatóságának kimutatására, illetve olyan betegségek,mint pl. az endometriosis kimutatására, tehát nem lehet kijelenteni, hogy szervi eltérése nincs. Továbbá: lehetséges, hogy a férjénél még nem történt vizsgálat? Úgy gondolom tehát, hogy végső ideje, hogy meddőségi centrumhoz forduljon!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Az infertility.hu honlapon olvastam az Önnek szóló kérdéseket és válaszokat. A mi helyzetünkről a következőt szeretném elmondani: 2 év sikertelen próbálkozás után kerestünk fel először egy andrológust, aki megállapította, hogy férjemnek (36 éves) a bal oldalon viszértágulata, valamint cisztája is van, ezek miatt a spermakép jóval a normális alatt van. A doktor úr műtétet javasolt. Ezután egy meddőségi központba irányítottak minket, ahol nálam (27 éves) PCOS-t diagnosztizáltak. Sajnos inszemináció szóba sem jöhetett, most zajlik az első IVF stimulációs szakasza. Kérdéseim a következők: 1. A viszértágulat-műtétről tudjuk, hogy nem kiemelkedően rizikós műtét. De mi a helyzet a cisztával? Hallottunk olyan véleményeket is, hogy ahhoz jobb, ha nem nyúlnak, mert rosszabbra is fordulhat a helyzet.... Önnek mi a véleménye erről? 2. Nekem lánykoromban teljesen rendszeres volt a havi vérzésem, majd két évig Mercilont szedtem. Mivel gyermeket szerettünk volna abbahagytam a tablettát. Három hónapig ugyanúgy 30-32 napra jött meg, de utána teljesen felborult a rendszer. Ma úgy áll a helyzet, hogy 35-46 napra jön meg (de volt, hogy 3 hónapig egyáltalán nem jött meg). Arra lennék kíváncsi, hogy jól gondolom-e, hogy nálam a PCOS a fogamzásgátló abbahagyása után alakult ki. Létezik egyáltalán ilyen? Hogyan alakulhat ki egy ilyen betegség és főleg mitől? Gyógyítható ez a szindróma? Hogyan? Ettől nekem még lehet természetes úton gyermekem? Az összes hormonvizsgálat minden eredménye a ref. tartományban volt, és a HSG vizsgálat egészséges, ép uterust, tökéletesen átjárható petevezetőket mutatott.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: N-né F. Eszter

Tisztelt Asszonyom!

Első kérdésére nem tudok válszolni, mert nem derül ki, hogy milyen cystáról van szó. Az ilyen műtétek általában alacsony kockázattal járnak. Második kérdésére is nehéz válaszolni, miután a PCOS eredete a mai napig nem ismert. Mindenestre tévedés, hogy Önnél a fogamzásgátló abbahagyása után alakult ki, ez a betegség lassan okoz tüneteket, de már lehet mondani, hogy kezdettől fogva megvolt. Éppen ezért a fogamzásgátló szedése nagyon hasznos volt, legátolta a hibás petefészek működést és így csak később jelentkeztek azok a tünetek, melyek a tabletta szedése nélkül valószínüleg már korábban is jelentkeztek volna. A betegség kialakulása tehát nem függ össze a fogamzásgátló szedésével. Az, hogy természetes úton lehet-e gyermeke ugyncsak nem válaszolható meg. Ha a betegség nem túl súlyos, akkor kezelsé nélkül is lehetséges, komolyabb esetben viszont többfajta és eredményes kezelés végezhető (gyógyszeres, illetve műtétes). Ez általában nem végleges gyógyulást eredményez, de terhességhez hozzá lehet segíteni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Az én problémám tulajdonképpen nem kifejezetten a meddőséggel függ össze. Mivel már van egy kisfiam ő két éves szerettünk volna egy kistestvért. Amikor a fiam 10 hónapos volt terhes lettem, majd 12 hetesen elvetéltem majd ez megismétlődött egy ciklussal későtt. Mivel a két vetélés óta eltelt fél év ezért az orvosom megengedte, hogy újra próbálkozzunk, de 8 hónap alatt semmi sem jön össze. Nemrég rutinvizsgálaton voltam és ott közölte az orvosom, hogy hátrahajlott méhem van. A kérdésem: ez okozhatott vetélést és nehezíti a teherbeesést? Esetleg a vetéléseim okozhattak valami elváltozást?
Köszönettel: Oné S. E.

Tisztelt Asszonyom!

A hátrahajlott méh önmagában véve semmit sem jelent, a normális helyzet egy variánsa. Ez egy régi, tudománytalan állaspont, hogy a hátrahajlott méh meddőséghez, vetéléshez vezethet. Ez így biztosan nem igaz, de vannak olyan betegségek, melyek következtében alakulhat ki hátrahajlott méh (pl.: endometriosis, krónikus gyulladás) és ezen betgségek már okozhatnak ilyen problémát. Csak azt tudnám javasolni, hogy egy részletes kivizsgálásnak kellene felderíteni, hogy milyen betegségek vezettek Önnél vetéléshez, illetve jelenleg teherbe esési nehézséghez. Az első terhességénél nem volt hátrahajlott méhe?!!!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Honlapjukról sok hasznos információhoz jutottam.
Kérdéseim:
1. HPV - fertozésem van, 31-es magas onkogén típus (volt egy mutétem, mely után a citológia P2, de a vírus még kimutatható). Ha HSG vizsgálatot csinálnak nálam, az nem jelenti-e azt, hogy a kontrasztanyag szétviszi a hasi szerveimre a vírust?
2. Van-e más eljárási lehetoség a petevezetok elzáródásának vizsgálatára?
3. Prolaktinszintem: 837. Ilyen magas érték esetében segít-e a Bromocriptin és alkalmas-e a microadenoma gyógyítására?
4. Van-e összefüggés a magas prolaktinszint és az alacsony progeszteronszint között?
Válaszát elore is köszönöm.
Üdvözlettel. Szné B.E.

Tisztelt Asszonyom!

A HPV fertőzésre ma még gyógyszeres kezelés nem létezik, ezért más teendő nincs, mint 6 havonta cytológiai kontroll. A HSG vizsgálat ebben az esteben is veszélytelen, elvégezhető. Egyébként más lehetőségek is vannak, pl. a laparoszkópia, de ez a HPV fertőzés sze,mpontjából ugyanolyan veszélyeket rejt, mint a HSG. A prolaktin szint mérsékelten emelkedett, emellett valószínűtlen, hogy microadenomája lenne! Ezzel együtt a Bromocriptin kezelés indokolt, microadenomában is használható a gyógyszer. A magas prolaktin szint gátolja a tüszőfejlődést, illetve sárgatest elégtelenséghez vezet, tehát nem csoda, sőt természetes az alacsony progeszteronszint.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Mar tortent egy e-mail valtasunk, melyet ezuton is szeretnenk megkoszonni. Az www.infertility.hu honlapon rengeteg fontos informaciohoz jutottunk hozza, ez nagymertekben segitett abban a dontesunkben, hogy vallaljuk a lombikbebi programot, annak erdekeben, hogy kisbabank szulethessen! Pillanatnyilag a IVF eljaras elott allunk, es a kovetkezo tisztazatlan kerdesekkel fordulunk Onhoz:
1. Az IVF eljarast kozvetlenul milyen vizsgalatok elozik meg? A ferjemnek diagnosztizalt here visszer tagulata van, az andrologiai velemeny is alatamasztja azt, hogy indokolt a lombikbebi program elinditasa. Nalam semmilyen okot nem talaltak ami miatt nem johetne letre a kivant terhesseg. A hormon eredmenyek mindkettonknel rendben vannak. Az immunologiai eredmenyek elkeszitese jelenleg folyamatban van.
2. A gyogyszeres, vagy injekcios kezelesek, melyek szuksegesek az IVF elokeszitesehez, ezek atlagosan mennyi ideig tartanak? > Mennyi ido szukseges a teljes elokesziteshez, mikorra varhatjuk az elso beultetest?
3. Ferjem most pillanatnyilag TRENTAL 400 mg gyogyszert szed. Ez a kura a meddosegi kezelo orvos szerint 72 napig tart es javitja a meglevo ondosejtek minoseget. Ez a gyogyszer megfelelo hatassal van a terhesseg elerese erdekeben, nincs negativ kovetkezmenye a terhessegre nezve?
4. Az IVF eljaras konkret elvegzesehez szukseges korhazi kezeles, be kell fekudnom?
5. A terhesseg sikeres kihordasa erdekeben, elonyosebb ha nem dolgozom, vagy a munka, illetve a munkaba jaras nem befolyasolja? A korulmenyeket tekintve: adminisztrativ, ulo munkat vegzek, de sajnos a munkahelyemre napi 3 orat utazok tomegkozlekedessel. Az utazasi korulmenyeket tekintve indokoltnak talalja doktor ur, hogy ne dolgozzak? Munkajahoz sok sikert kivanva, es biztato valaszait varva, tisztelettel:
L.Zs. es L.Zs-ne

Tisztelt Hölgyem és Uram!

Kérdéseikre a következőket tudom válaszolni.
1. Lombikbébi kísérlet előtti vizsgálatokat részben törvény szabályozza:mindkét félnél AIDS-tesztet, Hepatitis és nemibetegségek irányában szűrő viszgálatokat kell végezni. Ezen kívül annak eldöntésére, hogy ténylegesen csak IVF eljárással érhető ell terhesség, szervi kivizsgálás (ultrahang, petevezeték átjárhatósági vizsgálat, spermiogram, stb.) szükséges. A kötelező vizsgálatokon túl minden centrumban más és más, ott helyben fontosnak ítélt vizsgálatokat is végeznek (mint például: hüvelyleoltás, ondó leoltás, genetikai vizsgálat, stb.). Célszerű tehát a szükséges vizsgálatokra az ellátó intézetben érdeklődni. Egyébként a férjénél talált viszértágulat (varicocele) műtéttel korrigálható és a spermiumok minőségének javulását eredményezheti.
2. A gyógyszeres előkészítés átlagosan három hetet vesz igénybe, miután ez is többfajta lehet, célszerű erről is az ellátó intézetben érdeklődni.
3. A spermiumok érése a herében kb. 80 napig tart, mely azt jelenti, hogy bármilyen gyógyszeres kezelés első kedvező hatásai a spermiumokra csak kb. három hónap múlva jelentkezik. A Trental keringés javító hatása miatt a férjénél kimutatott varicocele betegségére a gyógyszeres kezelésnek lehetnek kedvező hatásai, bár nagyon nagy eredmény nem várható. A tervezett IVF beavatkozást ez a gyógyszeres kezelés nem befolyásolja.
4. Minden fajta kontroll vizsgálat, maga a petesejtek leszívása, illetve az embriok visszahelyezése ambuláns módon történik, kórházi bentfekvést nem igényel.
5. Különösebb életmódi változtatást, sem a kezelés elött, sem azt követően nem szükséges, az eredményességet nem befolyásolják.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Sok kérdés foglalkoztat, kérném a segítségét. 1999 novemberében kivették a bal oldali petefészkemet endometriózis miatt. Akkor javasolták a lombik kezelést, hogy egy-másfél éven belül szülessen gyermekem, mert utána egyre nehezebben fogok teherbe esni (most 27 éves vagyok és 8 éve nem estem teherbe). Azóta két stimuláción vagyok túl és egyiket sem követte inszemináció vagy beültetés. A kezelések alatt kaptam Humegon és Gonal-F injekciót minden másnap 2-2 ampullát és Clostilbegyt tablettát. Ettől az első alkalommal 0, a második alkalommal 3 petém volt (az utolsó kezelés előtti két ciklusban kezelés nélkül 2-2 pete volt). Vérvétel után azt az információt kaptam az orvosomtól, hogy nem életképesek a peték. Kérdésem az lenne, hogyan tovább? Van más stimulációs módszer is? Lehet-e stimuláció nélkül a magától beérő petéket "összegyűjteni" hónapról-hónapra és egyben beültetni, ha van 3-4? Magyarországon létezik "petebank"? Beültethető-e más nőtől - nem családtagtól - kapott pete?
Köszönettel várom válaszát : K. Katalin

Tisztelt Asszonyom!

Kérdéseinek egy részére rendkívül könnyű válaszolni: ma még a világon sehol sem lehet petesejteket összegyűjteni, tárolni, lefagyasztani, és ezt követően megtermékenyíteni. A petesejtek a petefészekben éretlen állapotban vannak, a ciklus folyamán, vagy gyógyszeres előkészítés hatására válnak megtermékenyülő képessé. Amennyiben azon pár órás időszakban megtermékenyítés nem jönn létre, a későbbiekben megtermékenyítés már nem lehetséges. Éppen ezért ugyan ezen okok miatt petebank sem létezik. Bár kétségtelen, hogy biztató tudományos vizsgálatok folynak a petesejtek mesterséges testen kívüli megérlelésére, ma még ez gyerekcipőben jár. Én úgy gondolom, hogy Önnek jelenleg nem is erre kellene koncentrálnia. A álltalam kapott információk nehez értelmezhetők, nincsen olyan vizsgálat mely vérvételből megítélhetővé tenné a "peték életképességét". Valószínűleg valami félreértés történhetett. Úgy gondolom továbbá, hogy nem történt még önnél semmi olyan kivizsgálás, kezelés és meddőségi beavatkozás, mely mellett esélye lett volna a teherbe esésre.Nem lehet tudni, hogy mi van az endometriosisával, a spermiumokról egy szó sem esett és még lehetne folytatni a hiányzó vizsgálatok sorát. Éppen ezért saját érdekében csak azt tudnám tanácsolni, hogy mielöbb meddőségi centrumba jelentkezzen.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

3 éves házasok vagyunk és ugyanennyi éve szeretnénk gyereket. Mi már az első sikertelen év után orvosi segítség után néztünk. Kezdtük a párommal kiderült, hogy kevés a spermaszáma.Több vérvétel, átjárhatósági vizsgálat után, sőt közvetlenül azután, hogy megállapították PCO-m van. Idén márciusban terhes lettem, de sajnos 7. hetes terhesen elvetéltem. A párom is és én is Clostilbegytet szedünk ciklusról-ciklusra. eddig nekem 3x1x 5 nap volt az adagog a párom napi 1 tablettát szed. Most ezt az adagot felemeltük 2x2-re, ha ez nem "segít" akkor marad az inszemináció! Úgy gondolom, hogy a terhesség létrejötte már fél sikernek számít, de mégsem tudott megtapadni. Nem áll fenn ennek a veszélye egy újabb terhesség esetén?? Utrogestant szedtem, a ciklus végén, amikor a vizelet már kimutatta a terhességet. Lehet, hogy túl későn kezdtem el szedni?(Hátrahajló méhem van, és nekem is fenn áll a 20 kg súly felesleg kérdése) Az orvosom azt mondta, hogy mivel a terhesség létrejön, nem javasolja a túl sok gyógyszeres- injekciós beavatkozást, de Clostilbegytet azért továbbra is szedjük. No meg a Norculutot is mivel e nélkül csak nagyon sokára jön meg a menszeszem.Mit tegyünk próbálkozzunk még így a Clostil mellett vagy menjünk bele az inszeminációba????
Előre is köszönöm válaszát. B. család 2 tagja

Tisztelt Asszonyom!

A meddőség kezelés nem tartozik a "csináld magad" mozgalom kereteibe, éppen ezért levelét olvasni eléggé borzasztó. A gyógyszerek veszélyesek is lehetnek nem megfelelő alkalmazás esetén, és ezalól a Clostilbegyt sem kívétel. A megfelelő dózisok ajánlása nem a beteg, ha nem az orvos feladata. Az Ön által leírtakból valóban az következik, hogy nem túl bonyolúlt az esetük egy ezzel fogalalkozó szakember számára nem jelenthet problémát. Csak azt tudom tanácsolni, hogy további öngyógyítás helyett egy ilyen szakembert keressenek.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Válaszát nagyon is köszönöm!

Bocsánat ha talán kétértelmű lettem volna! Természetesen nem én határozom meg azt, hogy mikor mennyi és milyen gyógyszert szedjek, szedjünk!! Még viccből sem tennénk ilyet hiszen nem tudhatom milyen következményekkel járhat. Megnyugtatás képpen távol áll tőlem ez az "öngyógyítás"!! Leírásomból, ahogy ön írta, nem is olyan rosszul áll a szénánk?? Esetleg tudna javasolni olyan központot vagy esetleg egy nőgyógyászt aki végig tudja kísérni a mi kis dolgainkat. "Sok" helyen megfordultam már és sajnos sok rosszat is tapasztaltam! Még Szegeden kijelentették, hogy meddő vagyok.Sajnos a doktornőnek fogalma sem volt arról, hogy ez bennem mekkora "kárt" okozott, amit talán csak az első sikeres teherbeesésemkor sikerült a fejemből kiverni.Sajnos mivel szolnoki vagyok, tudomásom szerint itt > még nincs meddőségi központ. A Kááli Intézet egy orvosánál jártam, aki borsos pénzért megvizsgált és egy UH-ből kijelentette, hogy PCO-m van, amit a későbbi(15 nap) labor leletek nem támasztottak alá, erre 1 hónapra rá terhes lettem!
Előre is köszönöm a segítségét
a B család 2 tagja

Tisztelt Asszonyom!

Ha már úgyis Budapesten próbálkozott, azt tudnám tanácsolni, hogy forduljon a Budai Meddőségi Központba. Cím a www.infertility.hu honlapon megtalálható.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Nem akarom a többiek (az első gyereket várók) szívét fájdítani, de mégis, kétgyerekes családanyaként ismét kérdésem lenne. Az első gyermekemet császármetszéssel segítették a világra, valószínüleg ennek következményeként kétoldali petevezeték elzáródásom keletkezett. Ennek megfelelően a lombikbébi módszer segített, és a harmadik próbálkozásra beágyazódott az embrió, majd újabb császármetszéssel megszülett második fiam. Most Ő három hónapos. Egyre jobban foglalkoztat a gondolat, lehet-e harmadik gyermekem. MIndig is három gyermek volt a tervünk a férjemmel. A nőgyógyászom (mikor fogamzásgátlót akart felírni, amit természetesen nem kértem) azt mondta egy szülésnél sok minden változhat, esetleg egy elzáródott petevezeték is átjárhatóvá válhat, és a harmadik császármetszés sem jelentene nagy kockázatot. Jelenleg 33 éves vagyok, tehát még semmiről sem késtem le. Kérem írja meg véleményét, mennyi idő múlva próbálkozzak, javasolja-e az IVF módszert, várható-e a TB támogatás elveinek változása, hol lehet támogatást kérni a gyógyszer illetve kezelési költségekhez. Válaszát előre is köszönöm, és kérem nemleges javaslatát is őszintén ossza meg Velem, ha úgy véli, az lenne helyes.
"Kéne már egy lány"

Tisztelt Asszonyom!

Jelenleg a második lombikbébi beavatkozást a TB nem támogatja, tehát a betegeknek minden költséget saját maguknak kell fizetni, ilyen esetben. Tárgyalások, illetve javaslatok folynak, hogy ez a jövőben megváltozzon, de semmiféle konkrét információval szolgálni nem tudok, hogy ez mikorra várható. Én úgy gondolom, hogy ez az ország, ezen belül a TB gazdasági helyzetétől függ. Az Ön esetében mindenesetre más megoldás is elvileg lehetséges, nem terhes állapotban, tehát mostantól bármikor ki lehet vizsgálni, hogy a petevezetékek mennyire károsodottak és esetleg műtéttel helyre is lehet hozni. Tehát csak egy kivizsgálást követően lehet eldönteni, hogy valóban csak az IVF az egyedűli módszer, mellyel terhes lehet. Én úgy gondolom, ha terhes szeretne lenni, nem a TB változásokra kellenne várnia, hanem a jelenlegi lehetőségeket kellene kihasználni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

34 éves, 11 éves házasságban élő gyermektelen nő vagyok. Tavaly szeptemberben volt egy nagy műtétem, amikor is megnyitották mindkét oldalon az elzáródott petevezetékeket. Ennek ellenére sem estem idáig teherbe. A férjemnél mindent rendben találtak. Így nem maradt más választásunk, mint a lombikbébi program. Azonban van egy nagy problémám. Évek Óta pánikbetegségben szenvedek, és erre Xanaxot / 0,5 mg-os napi fél-fél-egy /, valamint Seroxsatot / napi 1 / szedek, mellyel teljesen panaszmentes vagyok és jól érzem magam. Többször volt már, hogy fokozatosan elhagytam a gyógyszerek szedését, de pár hónap múlva visszatértek a pánikrohamaim és újra gyógyszert kellett szednem. Kérdésem, lehet-e a gyógyszerek mellett elkezdeni a programot, vagy ez ártana a magzatnak, ha pedig nem lehet, akkor mi a megoldás ?
Köszönettel: S.S.J.

Tisztelt Asszonyom!

A betegsége nem befolyásolja az IVF sikerességét, sőt az Ön esetében úgy gondolom, hogy előnyös is lehet. Arra gondolok, hogy betegségének esetleg oka lehet a gyermektelenség is. Vágjon bele!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

27 éves vagyok és úgy tűnik, hogy csak orvosi segítséggel lehet gyermekem. Legutóbbi rákszűrésem alkalmával HPV-t diagnosztizáltak. Jelenleg Isoprinosint szedek, napi 3 x 1 szemet és fél év múlva (december) kell kontrollra mennem. A kérdésem az lenne, hogy van-e értelme annak, hogy egy meddőségi centrumot felkeressek már most, vagy Ön szerint várjam meg a decemberi vizsgálat eredményét. Igaziból nem tudom, hogy a HPV milyen hatással lehet a terhességre vagy a babára nézve.
Válaszát várva, köszönettel: B. Ági

Tiszetelt Asszonyom!

A HPV nincs hatással a terhességre és a babára nézve. Ma még nincs olyan gyógyszer, mellyel biztosan meg lehetne gyógyítani. Tehát ne várjon, a kivizsgálás most is elvégezhető. Ezzel együtt a HPV fertőzést komolyan kell venni és szigorúan ellenőrízni kell!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Cim,

Szeretnék többet megtudni a tejsavbaktérium -vakcináról. Kérem segitsenek.
Üdvözlettel, I. I.

Tisztelt Asszonyom!

A Gynevac vakcina Magyarországon nincs törzskönyvezve, tehát nem gyógyszer. Ez annyit jelent, hogy sem (esetleges) hatásait, sem a mellékhatásait kielégítően nem vizsgálták. Véleményem van róla, de ez a honlap arra hivatott, hogy a betegeknek a kor legmagasabb színvonalán segítsen. Tehát valódi véleményemet a fenti okok miatt nem áll módomban részletezni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

Már 1 éve próbálkozunk a 3. babával de eddig semmi eredmény.Sajnos 7,5 évig szedtem szünet nélkül a fogamzásgátlót.A hormoneredmények februárban is jók voltak és most is úgy tűnik jók.Valószínűleg túl vastag a tüszőfal és nem tud megrepedni,az uh-n több ciszta is látszott a petefészkekben.Kb 8 hetente menstruálok.Mi a véleménye ha 1 év alatt nem állt be a ciklusom-bár mindig 2-3 havonta jött meg-és nincs ovuláció,érdemes-e még várni arra,hogy magától rendeződik.Az orvosom még nem akar peterepesztőt adni mivel komoly mellékhatásai vannak.Én nem hiszem,hogy érdemes tovább várni.Kérem írja meg,hogy ön szerint jók-e a homoneredményeim,a ciklus 24.napján volt a vérvétel.
prol. 9.2 ng/ml
prog. 0.3 ng/ml
osztr. 57.0 pg/ml
LH 17.0 mU/ml
FSH 6.3 mU/ml
Köszönettel T. K.

Tisztelt Asszonyom!

A hormoneredményei, illetve a leírtak alapján Önnek valószínűleg policisztás petefészek szindrómája van (PCOS). Ez gyógyítható. Miután számomra nem egészen világos a "peterepesztő", főleg annak "komoly mellékhatásai", csak azt tudom tanácsolni, hogy olyan szakemberhez forduljon, aki meg tudja gyógyítani. Várni nem érdemes, ez magától nem tud meggyógyulni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

Azt szeretném kérdezni, hogy a lombik programot akkor is támogatja a TB, ha valakinek nincsen munkahelye ?
Köszönettel: S.S.J.

Tisztelt Uram!

A támogatáshoz TAJ szám, illetve TB járulék fizetése szükséges. Nem munkahelyhez kötött.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

24 éves férjes asszony vagyok. Férjemmel (O 28 éves), már szerettünk volna babát. Eddig kétszer estem teherbe(fél éves próbálkozások után), de sajnos mindkét esetben elvetéltem. Az elso 1999. januárjában, a második 2000. februárjában történt. Mindkét esetben a 7. héten történt vetélés. A második eset után orvosom genetikai vizsgálatra küldött, ami vérvételbol állt, és melynek eredménye a következo: Enyém: a kromoszóma vizsgálat eredménye: 46 XX normális karyotipus. Toxoplasma: neg., CMV: neg, pos. A férjem kromoszóma vizsgálatának eredménye: 46 xy normális karyotipus. Más vizsgálat nem történt. Közben 2000. októberében trombózist kaptam fogamzásgátlótól (Meliane), azóta Syncumart szedek. A fogamzásgátlót orvosom írta fel a 2. vetélés után, korábban Tri-legolt szedtem. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint mikor lehetne próbálkozni egy újabb terhességgel, és elotte milyen vizsgálatok elvégzésére lenne szükség? Valamint, hogy van e jelentossége annak, hogy mindkét esetben télen estem teherbe, és utána mindkét esetben a 7. héten következett be a vetélés?
Várom válaszát!
Köszönettel K-né

Tisztelt Asszonyom!

A Syncumar kezelés alatt terhesség, illetve meddőségi kezelés nem jön szóba, mert magzati károsító hatása van. Ezzel együtt, ha orvosai nem ellenzik, vállalkozhat terhességre, de akkor át kell állítani Fraxiparin injekcióra (az egész terhesség alatt is!). Vetélésnek nemcsak genetikai okai lehetnek, ezért hormonális és szervi kivizsgálás (hiszteroszkópia, laparoszkópia) indokolt. Nincs jelentősége az évszakoknak a terhesség kimenetelére.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Túl a 3. stimuláción jelenleg a reményteli várakozás izgalma tölt el, hiszen az elmúlt héten 3 szép embriót ültettek vissza a méhembe és az orvosom is nagyon bíztatott. Az embriók különböző fejlettségi fázisban voltak a beültetés pillanatában.2 db 4 sejtes 1 db pedig 2 sejtes volt. Engem nagyon elkeserített, hogy van egy satnya embriónk is. Az orvosom viszont olyasmit magyarázott, hogy direkt jó, mert létezik valamilyen 'időkapu' ezért a méhnyálkahártya csak meghatározott időben meghatározott fejlettségű embriót képes befogadni. Szeretnék erről az Iiőkapuról valamivel többet tudni. A mostani beültetésnél kapok Ultrogestont, mely kezelési útmutatójának elolvasása után nagy reményeket fűzök a terhesség megmaradásához. Mennyivel növeli ez a készítmény a terhesség esélyét? Korábban vajon miért nem kaptam ilyet?
Válaszát előre is köszönöm Sz.P.

Tisztelt Asszonyom!

Nem biztos, hogy egy embrió azért, mert csak 2 sejtes, "satnya". Az "időkapu" nem eléggé tudományos kifejezés, ezért nem kívánom kommentálni. Az Utrogestan kezelés valóban segít az embriók megtapadásában, minden un. stimulált ciklusban használata indokolt. Hogy eddig miért nem kapta, arra csak az a szlogen illik, hogy " kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét". Ezzel együtt nemcsak az Utrogestanon fog múlni, hogy terhes lesz-e.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

23 éves nő vagyok. Még nem szültem. Körülbelül 1 hete elég intenzív, határozott feszülést és mirigyduzzadást érzek mindkét mellemben. A "fájás" pont ciklus közepén kezdődött, és azóta is tart. Tegnap ellátogattam a nőgyógyászomhoz, aki rögtön a hasamat és a mellemet tapogatva próbált cisztára utaló jelet találni. Teljesen normálisnak találta az állapotomat. Ezek után még egy bakteriológiai vizsgálatot is végeztek a hüvelykenetemen, és ott is minden rendben volt. Fél évvel ezelőtt teljesen normális, P2-es rákszűrési eredményem volt. Ezek után az orvos két lehetőséget állított fel: vagy terhes vagyok, vagy hormonális eredetű a panasz. Felírt egy Mastodynon nevezetű, homeopatikus elven gyógyító szert, ami állítólag kifejezetten az ilyen jellegű problémákon segít. Kérném a véleményét arról, hogy Ön szerint mi okozza a mellfeszülést; egyetért-e a kezelés módjával, ill. van-e egyéb, használhatóbb javaslata?
Üdvözlettel: B.A.

Tisztelt Asszonyom!

Az emlőfeszülésre a Mastodynon cseppek hasznosak lehetnek. Orvosa helyesn világosította föl a lehetséges okokról. Ugyanakkor érthetelen számomra, hogy miért nem történt meg a lehetséges okok irámnyában a vizsgálat, ma már különösebb nehézség nélkül a várható vérzés előtt pár nappal is a terhesség megállapítható. Csak egy használható javaslatom van: meg kell állapítani, hogy mi okozza a problémáját és ezt követően annak megfelelően kezelni!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném ha véleményt adna a promlémámmal kapcsolatban.30 éves vagyok és 9 éve szeretnék babát. Kórtörténet:
1992.okt.:mola terhesség
1993.júl.:23 hétre éretlen szülés,a baba mérete és súlya a terhesség korának megfelelő volt,2 órát élt. Szövettan:chorioangiosis placentae
1994.máj.:missed AB Ezután Clostylbegit tablettát kaptam több hónapon keresztül,folyamatosan emelve az adagot,de nem emlékszem,hogy mennyivel kezdtem és mennyi volt a legtöbb.
1995:volt férjem herevisszérműtéte,folyamatosan romló spermalelet miatt
1996. márc.:spontán vetélés:grav.s.8/Duphastont kaptam a terhesség elejétől/ Ezután a férjem elhagyott,én
1999.szeptemberében új házasságot kötöttem.
1999.okt.:spontán vetélés:grav.s.5. Felkerestük a harmadik meddőségi központot
2000.novemberében.
2000.dec.:spontán vetélés.:grav.s.5/Duphastont kaptam napi 4x1.5 tabl/ Leleteim
2000.novembertől:
1.tüszőátmérő a ciklus 13.napján:22 mm.
2.TSH:1.8 MIU/L
3.Ciklus 12.napján:FSH:2.6 IU/L LH:18 IU/L ösztradiol:0.96 nmol/l 4.ciklus 22.napján:progeszteron:26.8 nmol/l prolaktin:27.8 ng/ml Ezután 5 hónapig napi 1 Bromocriptin tabl. és a ciklus 15.napjától 10 napon át napi 1 Norcolut tabl. Eredmény:progeszteron:21.4 nmol/l prolaktin:5 ng/ml Következő hónapban napi fél tabl Bromocriptin és a ciklus 15. napjától 10 napon át napi 2x1 Norcolut tabl. Eredmény:progeszteron:19 nmol/l Következő hónapban a ciklus 11.napjától 14 napon át napi 2x1 Duphaston tablettát kaptam,az eredményt még nem tudom.
Kérdéseim:
1.Ön szerint van-e esély arra,hogy a progeszteron megfelelő szintre emelkedik?
2.Meddig lehet emelni a gyógyszerek adagját?
3.FSH-LH aránya elfogadható-e?
4.Mitől lehet,hogy a gyógyszerek szedése mellett a progeszteron értéke folyamatosan csökken? Elképzelhető hogy a gyógyszerek inkább blokkolnak mint serkentenek?
5.Mekkora az esélyem arra hogy valaha gyerekem szülessen?/Az orvosom azt mondta ,hogy hagyjuk a gyógyszereket,nem tud mit kezdeni ,barátkozzam az örökbefogadás gondolatával./
6.Hová forduljak ahol tovább kezelhetnének?
Köszönettel:G. K.

Tisztelt Asszonyom!

Engedje meg, hogy ne a konkrét kérdéseire válaszoljak, ugyanis véleményem szerint nem csak hormonális gondjai vannak. A sorozatos vetélések miatt feltétlenül szükség lenne Önnél egy, valamint egy szervi kivizsgálásra (hiszteroszkópia). Ezt követően lehet csak egy kezelést elkezdeni. A Norcolut tabletta meddőségi kezelésben ma már nem használatos. Örökbefogadás persze lehetséges, de én úgy gondolom, hogy eddig sem a megfelelő kivizsgálás, sem a kor színvonalánal megfelelő kezelés Önnél még nem történt meg. Nem hiszem, hogy az Ön által említett "meddőségi központ" szerpelne a www.infertility.hu honlapján, továbbá többször leírtam már, hogy nem minden nőgyógyász meddőségi szakember. Válaszom is ez egyben: oda forduljon, ahol problémájával megfelelően tudnak foglalkozni, a fenti honlapon a centrumok címét megtalálja.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Nagy aggodalommal állok (állunk) egy lombik-program előtt, másfél éve tartó sikertelen próbálkozás után. A 6 inszemináció nem hozott eredményt számunkra. Nálam -bár vesegörcsre kapott antibiotikumok miatt volt 5 éve egy terhességmegszakításom - a nőgyógyász mindent rendben talál : "gyönyörű" nyálkahártya és tüsző(k), jó hormoneredmények - bár a prolaktin a felső határ körül lehet, de nem kell kezelni. (Első terhességem szinte egy-két alkalom után, természetes úton "jött össze"!) (31 éves vagyok) A párom -43 éves- spermaképe igen hullámzó, a 10 M- 40 M-ig ; általában 20-23 M. Motility : 30 - 50 % . Valamint előző,14 évi kapcsolatából nem született gyermek (a hölgynek azóta vannak gyerekei).
Két aggodalmam van :
1., Nincs-e valami komolyabb, alattomosabb probléma a háttérben (kromoszóma-rendellenesség, a sperma "sejt-szinten" való rossz működése), ami még a lombik-programot is kizárhatja,illetve veszélyezteti a magzatot, mert az erdmények tükrében az orvosunk is bízott az inszemináció sikerességében - eddig.
2., Én az inszeminációk előtt 2 alkalommal gyengébb, 3-szor erősebb hormonkezelést kaptam (Humegon, 'Prophasy' (?) , egy ízben Serophene) / (2-4 jó méretű tüsző eredménnyel). Kialakulhat-e ennek következtében valami probléma nálam? ( némi változást érzek a ciklusokban) Vállalkozhatunk-e felelőssételjesen a lombik-programra?(az orvosban való teljes bizalom mellett)
Válaszát köszönöm!
Tisztelettel, Sz. Judit

Tisztelt Asszonyom!

A közölt adatokból valószínűsíthető, hogy a terhesség elmaradása valóban a spermiumok minőségén múlt. Ezzel együtt bátran vágjanak bele a felajánlott IVF-be, mert ilyen sperma-paraméterek mellett valószínűleg nem lesz semmi probléma. Genetikai kivizsgálást lehet végeztetni, nem felesleges, ugyanakkor nem valószínű, hogy bármi genetikai ártalom fenáll. A korábbi stimulációk nem befolyásolják jelenlegi ciklusát. Ne aggódjanak, vágjanak bele bátran!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon köszönöm válaszát. Előző levelem óta felkerestem egy meddőségi centrumot, ahol azt a választ kaptam, hogy kapjam meg a visszalévő 2 Decapeptyl injekciót, végeztessek laparoszkópiát és utána, ha jó az eredményem, vagyis elmúlt az endometriózis, akkor soron kívül megcsinálják nekem a lombik programot, ha viszont az eredmény rossz, akkor továbbra is kezeltessem a problémát, a lombikot nem vállalják. Nőgyógyászomnak elmondtam, hogy jártam a meddőségi centrumba, azt mondta, hogy természetesen megcsinálja nekem a laparoszkópiát, ha Decapeptyl után megjön a vérzésem. Már megkaptam a 6. injekciót is, és várok, hogy megjöjjön a vérzésem. Férjem spermaképét megnézték a meddőségi centrumban, azt mondták minden rendben, nekem végeztek hüvelyváladék vizsgálatot, ultrahang vizsgálatot, cytológiát, látszólag minden rendben. Kérem, írja meg nekem, hogy mihez kezdjek, ha még mindig megvan az endometriózisom. A lombikot ugyanis nem csinálják meg. Tehetetlennek érzem magam ebben a helyzetben. Megint kezdjek bele újabb, és újabb injekciókúrákba, félévekig megvonva az esélyt a teherbeesésre?! Ez egy mókuskerék, hogyan lehetne leszálni. Ui: reménykedem, hogy nincs már meg az endometriózis, de mit tegyek, ha igen?
Köszönettel Tné

Tisztelt Asszonyom!

Természetesen jó lenne (elsősorban Önnek), ha meggyógyulna az endometriosisa, azonban az IVF (lombikbébi) sikerességét nem befolyásolja. ha nem, tehát a beavatkozás elvégezhető, sőt indokolt.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Egyszerre több kérdéssel is zargatom, válaszai nagy segítséget jelentenének számomra.
1.Régóta szeretném tudni, hogy mi a különbség a korai petefészek elégtelenség és a rezisztens petefészek szindróma között? (Ha jól sejtem, a 2. esetben van esély a petefészek aktivizálására, az 1-ben nincs). Honnan lehet eldönteni (pl.vizsgálatok), hogy melyik eset áll fenn?
2. Mennyire befolyásolja az IVF stimuláció során kívülről bevitt FSH a vérből mért értéket? Lehet-e ebből a petefészek működésére nézve következtetést levonni? Nálam ugyanis az utolsó két stimuláció alatt mértek FSH szintet is, ami nagyon magas volt (FSH: 53, LH 16, PRL 27, E2: 762, illetve FSH: 39, LH: 1,8, PRL: 26, E2: 667)és ezen eredmények alapján, valamint a nagy dózisban (58, illetve 43 ampulla Metrodin HP)bevitt FSH mennyiség ellenére elért 1-1 db tüsző alapján a korai petefészek elégtelenség diagnózisát valószínűsítik.
3. A spontán ciklusban mért 3. napi FSH eredményeim vegyesek: 3,4-től 28-ig terjed a skála, háromszor mérték 10 alatt, háromszor 10 felett. Kétszer is előfordult, hogy az egyik hónapban magas volt az FSH szint, a rákövetkezőben pedig normális. Az ösztrogénszint tudtommal mindig magas volt, 500 feletti értékeket mértek. Lehet, hogy ez periodikus POF? Mit tegyünk, érdemes esetleg megvárni egy olyan ciklust, aminél normál FSH értéket mérnek és akkor vágni bele az IVF-be?
4. Más: Ha esetleg donor petesejttel sikerül terhességet elérni, az befolyásolhatja-e kedvező irányban ezt a hormonális eltérést? (Esetleges későbbi IVF-nél könnyebb lehet-e saját petesejthez jutni?)
5. Ha valakinek donor ivarsejt segítségével fogant gyermeke van, finanszírozza-e a társadalombiztosítás később azokat az IVF próbálkozásokat, amelyeket saját ivarsejttel végeznek?
Köszönettel: TZ

Tisztelt Asszonyom!

Kérdéseire válaszolva, a betegség két neve azonos fogalmat takar. A stimuláció alatt nem sok értelme van FSH szintet meghatározni, mert nem ad semmire sem felvilágosítást, a spontán ciklusban a 3. napi FSH értékek annál inkább. A kapott 58, ill. 43 ampulla Metrodin nem számít extrém magas dózisnak. Az egyedüli lehetőség véleményem szerint: gyógyszeres előkezeléssel visszaszorítani az FSH szintjeit, majd nagy dózisú tiszta FSH készítménnyel stimulálni (napi 5-600 IU). Ha erre sem érik elegendő petesejt, akkor csak donor petesejt használata jön szóba. Egyébként az OEP csak egy gyermek születését támogatja, mindegy, hogy donor, vagy saját petesejt használatával. A kérdésamúgy is teoretikus; ha most ilyen FSH szintjei vannak, akkor nem valószínű, hogy ez a későbbiekben javulna.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr !

Medőségi vérvizsgálat során derült ki, hogy a TSH értéke 0 /többször is vizsgálva/. Az FT3,FT4 értékek normálisak. Az Endokrinológus szerint, ha nincs konkrét panaszom semmi teendő nincs, viszont kettő terhességem is megszakadt/6 illetve 11 hetesen/ és azóta 1,5 éve nem is tudok teherbe esni. A medőségi vizsgálatok során egyéb problémákat nem találtak egyik félnél sem. Ön szerint van-e összefüggés a TSH 0 értéke és a medőség között és lehet-e rajta segíteni ?
Tisztelettel: Á. Erika

Tisztelt Asszonyom!

Önnek pajzsmirigy túlműködése van, melyet be kell állítani. Erre csak az un Propicil nevű gyógyszer alkalmas, mert az összes többi szer használata terhességben ellenjavalt. Amennyiben gyógyszerrel nem lehet beállítani, műtét javasolt. Ettől függetlenül két vetélésének nem biztos, hogy ez az oka, ezt is ki kellene vizsgálni. Ugyanez vonatkozik a 1,5 éves meddőségere is!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Három ICSI-n és egy inszemináción átesett házaspár vagyunk, ez utóbbi eredményére várunk. A következő lenne a kérdésünk:
- Sajnálatos módon egy vírusfertőzés következtében inszem. napján 38 fokos lázam volt. 100%-ra vehető-e, hogy a spermiumok ilyen testhőmérsékleten elpusztulnak a női szervezetben ( a lázam még aznap el is múlt )?
- Prolaktin szint szabályozására Serocryptin-t szedek, amellyel a prolaktin értéke teljesen normális. A 2. lombikbébi beültetés után orvosom javaslatára abbahagytam e gyógyszer szedését. Előfordulhat-e, hogy éppen emiatt nem maradt meg ez az embrió, holott minden egyéb eredményem kiváló volt?
Válaszát köszönjük:
T. házaspár

Tisztelt Asszonyom!

A spermiumok "nem szeretik" a magas hőmérsékletet, ezért is termelődnek a hasüregen kivül a herezacskóban elhelyezkedő herékben. Ugyanakkor nem hiszem, hogy egy átmeneti lázas állapot teljes pusztulásukat okozta volna. Nem teljesen a konkrét kérdésére válaszolva: nem nagyon értem, hogy ICSI után miért végztek inszeminációt? Az ICSI többek között akkor indokolt, ha nagyon kevés spermium áll rendelkezésre. Ebben az esetben vajmi kevés esély van inszeminációval! Ugyancsak ez vonatkozik a prolatin szintekre is; amennyiben az magas, a Serocryptin szedése most is indokolt, ha nem akkor viszont fölösleges. Tehát: ha az ICSI valóban indokolt az Önök esetében, akkor azt kellene folytani!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Kérem, hogy segítsen. 1995-ben szültem egy kisfiút. Ezt követően kaptam egy hormonális betegséget: hiperprolaktémia a neve. Bromociptrinnel kezeltek l évig. Kezelőorvosom külföldre ment, és a kezelés ezzel befejeződött. Mellemből zöld váladék jön azóta is. És állandó hőemelkedésem van. Most terhes vagyok. És félek, és féltem a most 5 hetes embriót is. Szeretném megtartani. De megmarad e? És tudom e szoptatni? Ez a hormonrendellenesség okozhat e a magzatnál fejlődési rendellenességet? Kérem, hogy ha ideje engedi válaszoljon.
Tisztelettel:
Ildi

Tisztelt Asszonyom!

A hiperprolaktinémiának semmi köze nincs a szüléshez, tehát nem attól alakult ki. A gyógyszeres kezelés, amit kapott megfelelő volt. Jelenlegi prolaktin szintje ismerete nélkül nem tudok kérdéseire válaszolni. A terhesség első harmadában a magas prolaktin szint egyedüli veszélye, hogy vetéléshez vezethet. Ennek kockázata gyógyszeres kezeléssel csökkenthető, tehát tanácsom: minnél előbb forduljo orvoshoz. Fejlődési rendellenességet nem okoz, és ugyancsak jelenlegi prolaktin szintje nem befolyásolja a szoptatást. Egyébként: a prolaktin magyar neve a tejelválasztási hormon. Tehát magas szintje (ezt jelenti a hiperprolaktinémia) jótékony hatású a tejelválasztásra. Magas prolktinszint mellett az emlőkből általában tej préselhető, zöldes váladék nem. Ha ilyen váladék préselhető az emlőkből, emlőszakrendelésen kellene jelentkeznie, mert ennek nem hormonális oka van.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Dokror Úr!

A férjemmel már több, mint egy éve próbálkozunk, de sajnos siker hiányában. Engem a nőgyógyászom már kivizsgált, és megállapította, hogy a meddőséget nem nálam kell keresni. Eljutottunk a városi andrológiára, ahol bizony elég barátságtalanul fogadtak minket, és miután megvizsgálták férjem ondóját, közölték vele, hogy 20 millió helyett 3 millió, és nem igazán életképes. Ennyi. Arról nem beszéltek, hogy esetleg lehet-e kezelni a problémát, semmi javaslatot nem tettek. A kérdésem tehát a következő lenne: Lehet-e kezelni valamilyen gyógyszerrel a problémát, vagy ilyenkor mi a teendő egyáltalán. Hova forduljunk. Nagyon szeretnénk kisbabát, és nem akarjuk feladni az első körben, csak nem tudjuk, hogy mi a következő lépés. Várjuk válaszát
Köszönettel:
KH

Tisztelt Asszonyom!

Ha előző válaszaimat az www.infertility.hu honlapján olvasta, akkor bizonyára ismerősnek fog tűnni, hogy egy nőgyógyászati vizsgálat nem jelent meddőségi kivizsgálást. Ugyanezt tudom mondani az andrológiai vizsgálatról is. Bár úgy tűnik, hogy a meddőség oka a férjénél keresendő, egy teljes körű kivizsgálás nem nélkülözhető. Olyan központba kell fordulni, ahol problémájukkal tudnak foglakozni, tehát el tudják végezni mind a kivizsgálást, mind a kezelést is. Segítség az Önök esetében is nyilvánvalóan van! A www.infertility.hu honlapján ugyancsak megtalálja azon centrumok és ambulanciák címét, ahová bátran fordulhat. Lakóhelye ismerete nélkül konkrét centrumot most nem tudnék ajánlani
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Szeretném megkérdezni, hogy létezik-e olyan, hogy valaki terhes és egyáltalán nincs terhességi tünete, csupán elmarad a menstruációja? Hány nap az a késés ami a "normál tartományba" tartozik? Terhesség kizárása esetén, mi lehet az oka a menstruáció késésének? Létezik olyan, hogyha valaki nagyon szeretne gyereket és pszihésen nem mentstruál?
Válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel:
SzM

Tisztelt Asszonyom!

A vérzés késese, elmaradása önmagában véve nem jelent terhességet, hormonális zavarok, táplálkozási problémák, psychés zavarok, szervi problémák is okozhatják. Terhesség lehet terhességi tünetek nélkül is. Ma már a rendelkezésre álló korszerű módszerekkel a várható vérzés előtt pár nappal is meg lehet mondani, hogy valaki terhes-e. Ha szeretne gyermeket és menstruatios zavarai vannak, azt tudnám tanácsolni, hogy ne email-en kérdezzen, hanem forduljon orvoshoz.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon köszönöm válaszát. Előző levelem óta felkerestem egy meddőségi centrumot, ahol azt a választ kaptam, hogy kapjam meg a visszalévő 2 Decapeptyl injekciót, végeztessek laparoszkópiát és utána, ha jó az eredményem, vagyis elmúlt az endometriózis, akkor soron kívül megcsinálják nekem a lombik programot, ha viszont az eredmény rossz, akkor továbbra is kezeltessem a problémát, a lombikot nem vállalják. Nőgyógyászomnak elmondtam, hogy jártam a meddőségi centrumba, azt mondta, hogy természetesen megcsinálja nekem a laparoszkópiát, ha Decapeptyl után megjön a vérzésem. Már megkaptam a 6. injekciót is, és várok, hogy megjöjjön a vérzésem. Férjem spermaképét megnézték a meddőségi centrumban, azt mondták minden rendben, nekem végeztek hüvelyváladék vizsgálatot, ultrahang vizsgálatot, cytológiát, látszólag minden rendben. Kérem, írja meg nekem, hogy mihez kezdjek, ha még mindig megvan az endometriózisom. A lombikot ugyanis nem csinálják meg. Tehetetlennek érzem magam ebben a helyzetben. Megint kezdjek bele újabb, és újabb injekciókúrákba, félévekig megvonva az esélyt a teherbeesésre?! Ez egy mókuskerék, hogyan lehetne leszálni.
Ui: reménykedem, hogy nincs már meg az endometriózis, de mit tegyek, ha igen?
Köszönettel
Tné

Tisztelt Asszonyom!

Csináljon mindent úgy, ahogy javasolták Önnek. Ha még mindíg van endometriózisa, címének, lakóhelyének közlése után, nem nyilvános levélben konkrét segítséget tudok nyújtani.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

A 21.-dik napon voltam vérvételen./hormon vizsgálaton.FSH 12.2 U/I, LH 79.8 U/I,Prolactin 25.00 ng/ml,Estradiol 280 pg/ml,Progeszteron 1.4 ng/ml.Nem túl magasak?
Tisztelettel:V-né

Tisztelt Asszonyom!

Eredményeiből az valószínűsíthető, hogy Önnek hosszabb (kb. 35 napos) ciklusai vannak, tehát valószínűsíthető, hogy a magas LH szint amiatt van, hogy éppen akkor volt a tüszőrepedés (ovuláció). Mással a hormonszintjei nemigen lennének magyarázhatóak.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A legújabb eredmények szerint PCO-s vagyok (a hormoneredmények ere utalnak) és a következő ciklustól hormonkezelést kapok. Már szültem gyermeket 4 éve, de szeretnénk kistestvért. Orvosom azt mondta a kezelés nagy türelmet igényel de biztatott. Honlapjukon bővebben is olvastam a PCO-ról és részletesebben érdekelnének az ott említett, ehhez a betegséghez kapcsolódó belgyógyászati problémák is, hogy ezek pontosan hogyan és miben nyilvánulnak meg? A hormonkezelés ezek gyógyítását is jelenti, ezek megszüntethetők? Mire számíthatok a hormonokkal kapcsolatban? Súlygyarapodás, fejfájás? Vajon ha felkeresem a háziorvosomat és azt mondom PCO-s vagyok, tudja mit kell tennie?
Üdvözlettel:
H.K.

Tisztelt Asszonyom!

A PCO-ban generalizált hormonzavar áll fent, ezért jelentkeznek belgyógyászati problémák. Ezek közül a legnyilvánvalóbb a cukorháztartás zavar, és ez az oka az elhízásnak és nem a hormonkezelés. Ennek következtében magas vérnyomás, érrrendszeri károsodás alakulhat ki. Háziorvosa tájékozottságán múlik, hogy ezen tények számára ismeretesek-e. Ettől függetlenül kezelése feltétlenül szükséges.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Párommal 3 éve probalkozunk, kevés sikerrel. 3 évvel ezelötti teherbe esést követöen egy hónap múlva a magzat nem fejlödött tovább. Ezt követte egy fél éves kihagyás, majd újboli próbálkozások, sikertelenül. A hormonális kivizsgálás kimutatta, hogy páromnak alacsony a progreszteron szintje magas a prolaktin szintje, amit gyógyszeresen kezeltek (clostylbegyt) a prolaktinra külön kezelést nem kapott mondván az az alacsony prolaktin szintnek is lehet a hatása??. Mivel az akkori orvossal nem voltunk megelégedve, egy évi sikertelenséget követően nőgyógyászt váltottunk. Az újonnan váltott orvos megkezdte az Ön válaszaiban már említett kivizsgálási lépéseket. Párhuzamosan a párom vizsgálatával engem is vizsgáltak, nálam mindent rendben találtak. Utolsó lépésként júliusban a páromnál megtörtént a petevezeték átfúvásos vizsgálat is, amely szintén nem mutatott rossz eredményt. Ezt követően a magas prolaktin szintjét kezelték gyógyszeresen. A műtétet követő, menstruáció utáni 12. napon történt ultrahangos nőgyógyászati vizsgálat során augusztusban az orvos azt állapította meg, hogy nincs peteérés. Állítása szerint ez normális is lehet, mivel minden nőnek évente csak átlagosan 8-9 alkalommal van peteérése(???). Következő lépésként azt javasolta várjunk még egy hónapot, s ha akkor sem állapít meg peteérést gyógyszeresen fogja kezelni. Megjegyzem, a műtét elötti hónapban ill. az azt követö hónap során a páromnál átlagos 32 napos ciklus kereken 6 hét volt.
Kérdéseim
-lehet -e összefüggés a műtet es a peteéres hiánya közt
-lehet-e összefüggés a 6 hetes ciklus es a peteéres hiánya közt
-milyen alternatívája van a peteérés gyógyszeres kezelésének(egyátalán van-e ilyen, s az miként hat), milyen következö lépés képzelhetö el ha az sem segít.

Tisztelt Uram!

A műtét (bár nem tudom, hogy milyen történt) nem oka a peteérés elmaradásának. A peteérés hiány miatt van/volt a 6 hetes ciklus, nem fordítva. Ha tényleg nincs peteérés, akkor azt csak gyógyszeresen lehet beindítani, alternatíva nincsen.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

Már hat éve szeretnénk kisbabát, és mostmár kb. három éve egyfolytában orvosokhoz járunk. Tulajdonképpen egyikünknél sem találtak komolyabb gondot, ill. úgyis fogalmazhatnánk mindkettonknél vannak icipici problémák. A férjemet hereviszér miatt mutötték / kétszer, mert kiújult /, nálam mindössze annyit állapítottak meg, hogy a jobb oldali petevezetom el van záródva. Mivel a hat inszemináció sikertelen volt mostmár lombik programra járunk, túl is vagyunk három visszahelyezésen, sajnos sikertelenül. Most úgy állapodtunk meg az orvosunkkal, hogy a fagyasztott embriókkal próbálkozunk, végülis az lenne a kérdésem mekkora esélye van a lefagyasztott embrióknak a beágyazódásra / azt tudom, hogy mind a lefagyasztásnál, mind a felengedésnél történhet sejtkárosodás /.Azt szeretném még megkérdezni, hogy kiknél végeznek blasztocystás állapotban történo visszahelyezést, ezt lehet-e kérni? Nekünk mindig azt mondja az orvosunk, hogy higgyük el spontán módon is sikerülhet e terhesség, de akkor érdemes egyáltalán ezzel a módszerrel foglalkoznunk ? Mi az immunológiai összeférhetetlenség ?
Köszönöm a válaszát.
Tisztelettel :
B.Tünde

Tisztelt Asszonyom!

A lefagyasztott embriókkal van esély teherbeesésre, de kb. csak legjobb esetben is a fele, mint a friss embriók használatával. A blasztociszta transzfer után a végző intézetbe kellene érdeklődie, ezzel egyébként az esélyek jobbak. Annak eldöntésére, hogy spontán is létrejöhet-e terhesség leletei ismerete, illetve újabb vizsgálatok lennének szükségesek. Az immunológiai összeférhetelenség azt jelenti, hogy a szervezetben olyan ellenanyagok halmozódnak fel, mely a spermiumokat elpusztítja.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Én most voltam egy általános vizsgálaton, mert gyereket szeretnénk a párommal. Jövőhéten házasodunk össze (én 25 éves vagyok ő 31 éves). Azonban most hogy letelt a 3 hét (készen lettek a vizsgálati eredmények) felhívtam és azt mondat az orvos, hogy nem lettek jók az eredmények és mennyek be, majd felír gyógyszert. Kedden délelőtt bementem és egy halom gyógyszert (Klacid, Klion) és hűvelykúpot írt fel (Candibene, Klion) mert valami gyulladások vannak (persze nem ezt modntam de alig jegyeztem meg amit mondott) és azt mondta, hogy ha nem lesz változás akár steril is lehetek. Hát mit mondjak azt is elfelejtettem, hogy hogy hívnak. Persze már 2,5 hónapja nem szedek gyógyszert így megkérdeztem mi van ha már terhes vagyok, azt mondta, hogy akkor a kúpokkal kezdjem. Persze én egyből kiváltottam a gyógyszereket és vettem egy terhességi tesztet is ami szerint nem vagyok terhes, de még a menstruációm nem jött meg! Elkezdetm hát a gyógyszerezést. Azonban a "steril" szóval fekszem, kelek. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy velem ilyen történik. Doktor Úr! Azt kérdezem Öntől, hogy jogos e ennyire a félelmem, tényleg ennyire vészes a helyzetem? Lehet, hogy nem Önhöz kellene fordulnom, sőt gondolom mivel nem ismeri a vizsgálat eredményeit nem tud konkrétan válaszolni akkor sajnálom, hogy zavartam levelemmel és elnézést kérek.
K. Szimonetta

Tisztelt Asszonyom!

Nem kell pánikba esnie, ha egy közönséges gyulladástól minden nő meddő lenne, már kihalt volna az emberiség. Fogadja meg orvosai tanácsát és kezeltesse magát.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

1999-ben diagnosztizáltak nálam PCO-t laparaszkópia során. A cisztákat "leégették". Sajnos a petefészkeim utána sem indultak be. Így idén belefogtunk a lombikbébi programba (elötte 6 inszemináció is történt). Mind a 3. és a 21. napi vérvétel eredményénél az LH értékem igen alacsony (0,001 volt (sajnos a mértékegységet nem tudom)). Úgy tudom PCO esetében az LH érték inkább magasabb. Ön szerint mi okozhatta ezt az alacsony értéket? (Egyébként a kezelés sikeres volt, jelenleg 29 hetes terhes vagyok).
Köszönettel: SFK

Tisztelt Asszonyom!

Az ilyen alacsony LH érték vagy laborhiba, vagy - mely nagyon valószínű - azt jelzi, hogy a vérvételkor már terhes volt. Egyébként miután terhes, semmi jelentősége nincsen ezen a kérdésen gondolkozni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

2000. majusaban volt egy endometriosis mutetem, ahol az is kuserult hogy ketszarvu mehem van. Oktoberre gyogyultnak tekintettek, sajnos utana sem sikerult teherbe esnem. Ez ev augusztusaban a ferjemnek (nagyon keves spermaszam miatt) volt egy mutetje, here visszerservje volt. A 3 honap gyogyulas meg nem telt le, sajnos nekem idokozben megint kiujult az endometriosisom. Vizsgalat kozben ez a ciszta kifakadt (nem tudom ez mennyiben termeszetes) napokig tarto fajdalom miatt pihennem kellett. On javaslatara visszavittem az orvosomnak egy 2001.marciusi leletet, ahol a prolaktin 1705 uIU/ml volt. Akkor ezt nem vette eszre. Most 2x1 Bromocriptin-t kapok, de engem nagyon aggaszt az, hogy 1 honap utan abba kell hagynom es ugy kell elmennem kontroll vervizsgalatra. MIre az orvoshoz kapok idopontot es meglesz a vervetel eredmenye is, amit csak 1 het mulva tudok visszavinni, ugy erzem ez mar sok ido a gyogyszer kihagyasara ilyen nagy hormonszint mellett. Turelmem lassan mar elfogy, mert 2 eve szeretnenk babat. Gondoltam hogy meddosegi kozpontba kellene elmennem esetleg (on nem tudott orvost javasolni Szegeden v. kornyeken aki valoban a problemaimhoz ert is) a Kaali intezet megfelelne meddesegi kivizsgalasra? Vagy ez csak lombikkozpont? Egyre inkabb elvesztem a bizalmamat az orvosomban am hiaba erdeklodok ismerosok koreben amit egyik javasol a masik messze eltanacsol. Havonta megyek UH kontrollra, orvos szerint a magas prolaktin szint (ami elkerulte a figyelmet) az ujboli endometriosis jele volt. Eleg sok penzt odafizettem mar neki, amit nem sajnalnek ha nem ereznem hogy nem eleg alapos. Mit tanacsol, hova forduljak, v. az orvosom nem hibazott? Menjek-e es hova meddosegi kozpontba? Nekem mar csak a petefeszek atjarhatosagi vizsgalatot nem csinaltak meg. Ha nem ujul ki a kifakadt csiszta, es ferjem is 2 honap mulva talan gyogyult lesz, erdemes-e par honapig termeszetesen probalkozni v. surgosen mas megoldast kell keresnunk? Mar arra is gondoltunk hogy elmegyunk Onhoz Pecsre de nem tudom milyen surun kellene menni, ez ugyanis mindig munkabol valo hianyzas lenne, kiveve ha estig rendel.
Koszonom turelmet es segitsegeit! R. J.

Tisztelt Asszonyom!

Ön annyi betegséget felsorolt levelében, melynek töredéke is elég lenne ahhoz, hogy terhesség ne jöhessen létre. Én csak annyit tudok tanácsolni, hogy mielobb meddoségi központba forduljon! Szeged környékén ez a Kaáli Intézet. Természetesen Pécsett szívesen segítenék. Leletei ismerete nélkül nem itélheto meg, hogy mire számíthat, tehát konkrét kérdéseire válaszolni nem tudok. Egyébként a prolaktin szintnek semmi köze nincs az endometriosishoz.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönjük válaszát. Lakóhelyünkön 3 ICSI-n estünk át, mert orvosunk azt mondta, hogy férjem spermaszáma nem elegendő egyéb beavatkozáshoz. Ezután szereztünk tudomást egy bp.-i meddőségi centrumról, ahol ugyanezt a spermaszámot elegendőnek találták inszem.-hoz. Állítólag anyagi megfontolásból - jobban jár a kórház lombikkal, mint inszeminációval. Minimum mekkora spermaszám szükséges az inszeminációhoz? Az inszem. ideális időpontjának meghatározásához LH-tesztet kellett vásárolnunk a gyógyszertárban. Doktor Úr szerint mennyire megbízható ez? A Profasi injek. beadása után, már másnap elvégezték az inszem.-t. Az ICSI-nél Profasi után 36 órával végezték el a punkciót. Nincs e itt ellentmondás? Még egy kérdésem lenne: az ICSI-k után Astrix tablettát kaptam, miért volt szükséges ez?
Köszönettel: T. házaspár

Tisztelt T.Házaspár!

Az inszemináció akkor indolot, ha az ejakulátumból legalább 1 millió jól mozgó spermium izolálható. Az LH teszt spotán ciklusban elég megbízható, de önmagában nem elegendő a helyes időpont megválasztásához, ahhoz ultrahang vizsgálat (un. folliculometria) szükséges. Nem teljesen értem az LH teszt használatát, akor mikor kapott Profasit? A Profasi ugyanis arra jó, hogy érett tüsző esetén kiváltsa az ovulációt és ez az injekció beadása után 40 órával követezik be. Ha azonban az LH teszt pozitív, az azt jelenti, hogy az ovulációs folyamat már magától elindult. Az Astrix a vérlemezkék (trombociták) összecsapódásának gátlására adták, megfigyelések szerint ennek előnyös szerepe lehet. Voltaképpen nehezen tudom elkpzelni, ha tényleg indokolt volt az ICSI, hogy inszeminációval esély lenne terhességre.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Már 1 éve járok az egyik meddőségi központba, ahol megállapitották, hogy nemcsak nekem, hanem a férjemnek is hormonális problémája van. Ennek kezelésére megkaptuk a megfelelő gyógyszereket és ezzel együtt inszeminációra fog sor kerülni. Erre várunk már kb 4 hónapja. Ezidő alatt olyan akadályok merültek fel, amikről sem az orvos, sem mi nem tehetünk. Jelenleg 2. hónapja felújitják a kórháznak azt a részét, ahol ezeket a beavatkozásokat végzik. Lassan, de biztosan kezdem elvesziteni a türelmemet. Azt szeretném megtudni, hogy ilyen esetben van-e lehetőség arra, hogy magát a beavatkozást más intézményben elvégezzék. Félreértés ne essék mi megbizunk a kezelőorvosban, de szeretnénk, ha már végre valami történne az első inszeminációval kapcsolatban.
Válaszát előre is köszönöm! B. S.

Tisztelt Assznyom!

Magyarországon szabad orvosválasztás van, tehát nincs akadálya annak, hogy máshol jelentkezzenek. Türelmetlenségét megértem, de a meddőségi kezeléshez nagy szükség van türelemre!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

KedvesDoktor ÚR!

Két év eltelteltével másodszor is missedabortion-nal ért véegt a terhességem (eloszor a 11.-12., most a 7.-8. hét környékén halt el a magzat, késobb vették észre, mert tünete nem volt), mindkét esetben szinte már felszivodott az embrio, a petezsák tovább nőtt. Mindkét esetben a mellfeszülés volt az egyetlen "tipikus" tünet, egyébként szinte végig rossz volt a közérzetem, étvágytalan voltam. (a másdik teherbeesésemnél 2 hete szedtem bromocriptint emelkedett prolactinszint miatt, a terhesség közben utrogestant, vitaminokat, magnéziumot, és 100mg aspirint kaptam az első alkalommal semmit se szedtem) Utalhat-e ez valami tipikus okra (pl. immunologiai ok), s az sikerrel kezelhető-e? Másik kérdésem: tapintásra (a műszeresbefejezésnél) az orvosom a méh deformációját érezte, s mivel fenállhat szerinte a kétszarvú méh veszélye, méhtükrözést javasolt. Lehet-e ettől a deformációtól mindkét vetélésem? Valószínű- e, hogy a következő terhességem is emiatt hasonlóan végződik? Ill. mire kell figyelni a következő esetben az orvosoknak? Legrosszabb esetben lehet-e, és hogyan lehet műteni ezt a deformálódást? A műtét növeli-e a sikeres terhesség esélyét? ill. a műtét után mennyi idővel javasolt az újabb teherbeesés? Ezt a sok kérdést a jelenlegi kilátástalanságérzésemből fakad, hiszen 31 éves lévén nem szeretném halogatni a gyerekvállalást, s úgy érzem, ezek a gondok nehezen kezelhetők.
Válaszat köszönöm. W. A.

Tisztelt Asszonyom!

Önnél teljes körű kivizsgálás indokolt egy következő terhesség előtt. Lehet kétszarvú méhe, ezt a méhtükrözéssel (hiszteroszkópia) meg lehet állapítani és egyidejűleg meg is lehet gyógyítani. Kis beavatkozás és nem fájdalmas. Lehet egyéb ok is, mint pl. immunológia, hormonális, genetikai, andrológiai (ez a férj spermiumaira vonatkozik). Az esetek többségében gyógyítás lehetséges, de először meg kell találni a bajt!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A páromnál az andrologús az első kivizsgálást követően herevisszértágulatot állapított meg. Majd felírt néhány orvosságot (Tinidazole, Diflucan, Sumamed) és megkérte, hogy a műtét előtt keresse fel a körzeti orvosást különböző kivizsgálások végett (Mellkas rtg, hasi-vese UH vizsgálat, EKG, T. vizelet, vérkép, vércukor, se Na, se K, se kreat). Sajnos eléggé letörte a hír és nem igazán volt lelkiereje az orvosnál a betegségről érdeklődni.
A kérdéseink a következők lennének:
Az orvosság beszedésével van-e esély a helyzet javulására, vagy mi a célja ezeknek az orvosságoknak?
Várjon-e a körzeti orvos felkeresésével, amíg a gyógyszereket beszedi, lehet-e ezeknek valami módosító, javító hatása az eredményekre?
Mi is ez a betegség?
Milyen eséllyel gyógyítható?
A műtét, hogy zajlik (altatás, helyi érzéstelenítés)?
Hány napot kell a kórházban tölteni?
Milyen kockázattal jár a műtét?
A műtétet követűen mennyi idűt kell fordítani a regenerálódásra?
Mikor kezdhetünk hozzá a gyerekvállaláshoz?
Budapesten, illetve Szolnokon hol végeznek eredményesen ilyen jellegű beavatkozásokat?
Remélem, hogy sikerül megnyugtató választ kapnom a fentiekre.
Segítségét előre is köszönjük: S.J.

Tisztelt Asszonyom!

A hereviszértágulat gyakori betegség, a spermiumok minőségét rontja, ezért megoldása feltétlenül indokolt. Nem vagyok urológus, ezért konkrét kérdéseire nem akakrok választ adni. A műtét kis beavatkozás, jelentős fájdalommal és kockázattal nem jár, és bárki urológus el tudja végezni. A lényeg, hogy minél előbb el kell végeztetni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Tervezett terhesség miatt 8 hónapja hagytam abba a fogamzásgátló tabletta szedését (Marvelon, 5 éven keresztül). Ezt követően 5 hónapon keresztül nem volt mensesem, csak egyszer Norcolut hatására (3. hónap). 5. hónapban magától menstruáltam, azóta 2,5 hónap telt el menses nélkül. Nőgyógyászom türelemre int. Szeretném megtudni, hogy: - ezeket a problémákat a fogamzásgátló szedése okozza -e? - Ön szerint szükséges -e bármilyen beavatkozás a menstruációs ciklus beállítására és a mielőbbi teherbeesés elősegítésére? - legutóbbi mensesem előtt kb. 2 héttel mellbimbóim nagyon érzékenyek voltak, lehet-e ez a peteérés jele, egyáltalán ilyen rendszertelen menstruációval lehetséges- e hogy van peteérésem?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: K. E.

Tisztelt Asszonyom!

Természetesen van olyan, hogy a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után nem indul be azonnal a rendes petefészek működés, ez az un. postpill amenorrhoea. Az eltelt időre való tekintettel azonban én úgy gondolom, hogy nem türelemre, hanem kivizsgálásra lenne szükség, tehát egy vérvételre hormonmeghatározás céljából. Természetesen az is lehetséges, hogy időnként van peteérése, de ennek eldöntése megintcsak hormonvizsgálatokkal, illetve ultrahang vizsgálattal lehetséges. Amennyiben az igazolódik, hogy peteérés nincsen, azt gyógyszeresen be lehet indítani.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A férjem kivizsgálása közben találkoztam ezzel a rövidítéssel RPR szűrés, sajnos a vért levevő nővér nem adott kielégítő választ, mit is jelent ez tulajdonképpen. Szeretném, ha tájékoztatna mit takar ez a rövidítés.
Segítségét előre is köszönöm!
Tiszteletettel: Sz.

Tisztelt Asszonyom!

Az RPR a rapid plasma reagin rövidítése. Ez a vizsgálat a nemi betegségek szűrésére van, melyet törvény ír elő minden meddőségi kivizsgálás kapcsán.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Dr. Török Attila!

Köszönöm, hogy válaszolt kétségbe esett levelemre. De szükségem van az Ön további segítségére. Elvetéltem a terhességem 6. hetében. A prolaktin szintem vizsgálata folyamatban van, de eredményt még nem tudok. Abban szeretném segítségét kérni, hogy nevezze meg azokat az orvostudományi ágakat melyek a hormonokkal és a mell vizsgáltokkal foglalkoznak. / A mammográgiát kivéve mert az ismerem/. Esetleg olyan budapesti kórházat, ahol foglalkoznak a hiperprolaktémiám kezelésével, illetve a mellemben lévő zöldes váladékkal.
Köszönöm a segítségét, és hogy időt szakított rám levelem elolvasásával.
Tisztelettel: K. I.

Tisztelt Asszonyom!

Miután nem Budapesten dolgozom kérdésére nem tudok válaszolni. Hiperprolaktinémia nem okoz zöldes váladékozást az emlőből, ennek hátterében emlő papilloma (jóindulatú daganat) szokott lenni leggyakrabban. Emlő szakrendelésre forduljon!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

29 éves vagyok és azért fordulok Önhöz, mert férjemmel lassan egy éve próbálkozunk és eddig még sajnos nem estem teherbe. Mindketten elmentünk orvoshoz. Párommal minden rendben van, nekem vérvizsgálatom volt a ciklus 3. napján, ennek eredménye jó lett, kivéve a prolactint, melynek értéke 31,70 ng/ml (ref.tart. 0,33-27,33 ng/ml). Izotóp vizsgálatra is elküldtek, ennek eredménye még nem jött meg. Az ultrahangos vizsgálat is azt mutatta, hogy minden rendben, van peteérésem. A doktor úr, akinél jártam a következo ciklustól kezdodoen 3 hónap idotartamra napi egy Bromocriptin-t, a ciklus 4. napjától öt napon keresztül napi 2x1 Clostylbegyt-et írt fel. Emellett még Ferrograd folic-ot is szedek, mivel vashiányos vagyok. A kérdéseim akövetkezok:
1) Mi számít magas prolactin szintnek ng/ml-ben?
2) Elegendo-e egy vérvizsgálat annak megállapításra, hogy a prolactin szintem nicsen rendben, mivel úgy tudom ennek szintje egy napon belül is változik (oszintén szólva kissé félek ennyi gyógyszer beszedésétol a természetes hormonális folyamatokba való beavatkozás miatt, fogamzásgátlót sem szedtem)?
3) Ön szerint szükséges-e a gyógyszer beszedése, és ekkora dózisban (bár igazán nem tudom, hogy ez sok-e vagy sem)?
Válaszát elore is köszönöm!
Üdvözlettel: B.A.

Tisztelt Asszonyom!

Mint Ön is írta, a 27,33 ng/ml feletti szint számít magasnak, legalábbis abban a laborban, ahol az Ön vizsgálatát végezték.
A prolaktin szintje a cikluson belül és napszakonként is változik, valamint egyéb más hormonzavarok miatt is lehet magas szintje (pajzsmirigy alulmuködés, petefészek müködési zavar, stb.) A hormonoktól nem félni kell, hanem érteni hozzá. A hormonokra ható gyógyszerektol sem kell félni, amennyiben szükséges igenis kezelni kell gyógyszeresen. A napi 1 tabl. bromocryptin rendkivül alacsony dózisnak számít. Én úgy gondolom, hogy ki kell vizsgálni és a megfelelo diagnózis után a megfelelo kezelést kell végezni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Férjemmel 4 éve szeretnénk gyermeket, de eddig minden próbálkozásunk eredménytelen volt. Férjemet és engem is vizsgáltak már, a férjemnél nem találtak semmi kizáró okot, nálam nem volt megfelelo az érett petesejtek nagysága, ezért gyógyszeres (Clostilbegyt), illetve injekciós (Choriogonin) kezelést kaptam. Jelenleg is kapom ezeket, illetve most kezdtem el egy 5 hetes injekciókúrát (Gynevac). Ez év májusában laparoszkópos vizsgálatot is végeztek, mely során megállapították, hogy az egyik petevezetékem enyhén le volt tapadva. A kezeloorvosom szerint minden további próbálkozás felesleges, csak a lombik program segíthet, én viszont úgy érzem, hogy nem próbáltam még ki minden lehetoséget. Szeretném az Ön véleményét kérni, tényleg nincs-e más gyógyszer, injekció vagy egyéb amit még megpróbálhatnék! Szeretném, ha írna a lombik programról, mert nem ismerem az eljárás részleteit (elozetes kezelések, mutétek)!
Tanácsait elore is köszönöm! B. S. E.

Tisztelt Asszonyom!

Mint már annyiszor válaszoltam, Önnek is csak azt tudom mondani, hogy leletei ismerete nélkül nem lehet kielégítoen megítélni problémáját. Ugyanakkor számomra úgy tunik, hogy sem a kivizsgálás, sem az eddig végzett kezelés nem teszi még szükségessé "lombik-bébi" programmba való felvételét. Egyéb lehetoségek is vannak. A lombik-bébi csak akkor jön szóba, ha már minden egyéb módszer csodöt mondott. A Gynevacról kifejtett véleményemet a levelezési rovatban olvashatta.
Ugyanezen honlapon (www.infertility.hu) ugyancsak kielégíto mennyiségu információt tud kapni az IVF-rol, valamint az ön által felkeresheto meddoségi központokról.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Az alábbi problémával fordulok Önhöz. Január óta a ciklusom kb. 50 napos. Hormonvizsgálatom eredménye: LH 1,9 IU/l FSH 2,1 IU/l Prolactin 514,7 mlU/l Testosteron 0,9 nmol/l orogesteron 24,9 nmol/l oestradiol 72,1 pg/ml. Azt még mindenképpen hozzá kell tennem, hogy az elmúlt egy évbven 10 kg-ot híztam annak ellenére, hogy heti két alkalommal zsírégeto tornára jártam, és mellette egészséges, diétás táplálkozást folytattam. (Barátnoim fogytak ugyanennek hatására)
Kérdésem, hogy van-e összefüggés az eredmény és a hízás között?
Mit tartana szükségesnek a továbbiakban?
Mi okozza a hormonális eltérést? Mit jelentenek az eredmények?
Lehetséges-e pajzsmirigy rendellenesség?
Házilag mit lehet tenni a gyógyulás érdekében?
Köszönettel: K.S. Ilcy

Tisztelt Asszonyom!

Az Ön által leírt hormonszintek normálisak, tehát ebbol nem derül ki semmi. Pajzsmirigy rendellenesség elofordulhat, de azt nem vizsgálták. Házilag semmit sem tud a diétán és a tornán kivül tenni, alaposabb kivizsgálásra lenne szüksége!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Dr. Török Attila!

Két kérdésem lenne:
1. Mitol függ, hogy az IVF elokészületeként milyen stimulációs periódust alkalmaznak? Nekem pl. Decapeptyl injekciókat kell naponta adnom,utánaolvastam, egyszerüen fogalmazva ez egy GnRH analognak tünik, ami a petefészek "lenyugtatására" jó. úgy tunik, hogy ez a "hosszú protokoll" esete, amit nálam alkalmaznak, csak nem tudom miért. Mi dönti el, hogy hosszú vagy rövid? Ahogy olvastam, a GNRH analog hosszabb adását azért "szeretik" az orvosok,mert kiszámithatobb, jobban ellenorizheto a ciklus. Igen, de az én számomra viszont több beavatkozást, hosszabb hormonkezelést, többmellékhatást, kockázatot jelent, nem? Tudom, az orvosomat kellett volna megkérdeznem, csak akkor még nem voltam "képben" hirtelen, nem tudtam mi ez a Decapeptyl.
2. Ha majd embrio beültetésre kerül a sor, mi döntjük el mennyit ültessenek be, vagy az orvos, illetve van*e valami javaslat, általános gyakorlat erre nézve (2-3)?
Előre is köszönöm válaszát, E.A.

Tisztelt Asszonyom!

Azt,hogy a hosszú, illetve rövid protokol használata indokolt szakmai szempontok döntik el. Valóban orvosait kellett volna megkérdeznie errol, miután ok rendelkeznek azokkal a vizsgálati eredményivel mely alapján ezt a döntést meghozták. Attól, hogy hosszú protokol esetén tovább kapja a hormont, ez nem jelenti azt, hogy több mellékhatással kell számolni. általánosságban: az eredményesség szempontájából (a terhességek létrejötte) a hosszú protokol használata kedvezobb eredményekkel kecsegtet, így annak alkalmazása minden olyan esetben indokolt, ha nem szól ellene valamilyen ok.
Orvosi felvílágosítást követoen mindig a betegnek kell eldönteni, hogy hány embrio kerüljön visszahelyezésre. A javaslat három, mert ezzel van a legjobb esély terhesség létrejöttére.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Sajnos én is azok közé tartozom, akik végso elkeseredésükben önhöz fordulnak,mert a meddoségi központokban futószalagon mennek a vizsgálatok, nincs ido a pácienssel tudatni, hogy valójában mi is történik a szervezetében. A páromon és rajtam is elvégezték az összes vizsgálatot, rögtön kiderült, hogy nagyon magas a prolaktin szint : 77.8 ng/ml. MRI vizsgálatra küldtek, ahol 2-3 mm-es mikro-adenomának megfelelo kitüremkedés látható. Rettentoen megijedtem, foleg mikor megtudtam, hogy a terhesség során ez a kitüremkedés noni kezdhet, ami esetleg nyomhatja a látóidegeket. Bromocriptint szedtem 2x1/2 tablettát, amitol szépen ment le az érték, amikor elérte a 6.7 ng/ml- t megcsinálták az elso inseminációt. Már a harmadikon is túl vagyunk, de nem sikerült teherbe esni, sot a prolaktin szint is megindult fölfelé. Senki nem mond semmit, amikor kérdezem, hogy szedjem e újra a bromocriptint azt mondják nem muszáj, mert határérték! Minden menstruációmat egy-két napos pecsételos vérzés elozi meg, ezért gondolom, hogy nincs minden rendben. Azt sem tudom, hogy ezek a hormonok amiket ónapról-hónapra kapok stimuláció címén, nem borítják e fel a hormonháztartást és az eddig jól muködo hormonjaimban nem tesznek e kárt! Többször jeleztem az orvosomnak azt is, hogy a jobb oldalon néha nyilalló fájdalmat érzek a peteéréstol egészen a menstruáció megjöveteléig. Megnyomkodott és azt mondta, biztos pszichésen vannak ezek a fájdalmak, mert semmit nem érezni. Amikor az utrogestan hüvelykúpot használom, nem jelenkeznek ezek az alhasi fájdalmak, ezért gondolom, hogy nem pszichés eredetu a fájdalom. ön mit gondol illetve tanácsol ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban?
Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelettel: A.F.

Tisztelt Asszonyom!

Amennyiben nem szedi a Bromocryptint és kimutatott agyalapi mirigy daganata van természetes, hogy megemelkedik a prolaktin szintje. Az önnél kimutatott prolaktin szint nem volt olyan magas, illetve az, hogy a minimálisnak nevezheto dózisu kezelés mellett prolaktin szintjét csökkentették azt valószínusiti, hogy nem túl súlyos az elváltozás. A magas prolaktin szint úgynevezett sárgatest elégtelenséget okoz, mely megmagyarázza a vérzés elött jelentkezo pecsételo vérzést és esetleg az ilyenkor jelentkezo hasfájdalmat is. Az Utrogestan egy sárgatest hormon és ha ezt szedi ezért nem jelentkeznek a tünetek. én úgy gondolom, hogy alacsony  dózisú tartós Bromocryptin szedése szükséges, akár éveken keresztül is. Másrészrol mint már több hasonló kérdésre válaszoltam a prolaktin szint más hormon zavar miatt is lehet magas, melynek a kivizsgálása ugyancsak szükséges volna. Nem a kívülrol adott hormonok fogják felborítani a szervezetének a muködését!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Múltkor azért írtam önnek, mert Bromocriptin kezelés elõtt álltam, prolaktinszintem 837 volt. Azóta annyi történt, hogy egy hónapig szedtem napi 1 Bromocriptint, mely után a kontrollvizsgálat eredménye: prolaktinszint: 1158. Elég értetlenül állok a helyzet elõtt. Orvosom azt javasolta, hogy Clostilbegytet szedjek három hónapig, mert hamegemelkedik a progeszteronszint, az a prolaktin csökkenését vonja maga után. (Megjegyzem, hogy ez utóbbi vérvétel alkalmával a progeszteron állapotáról nincs adat, viszont, amikor a 837-es prolaktint mérték, a sárgatesthormon értéke 13,6 volt.) Kérdéseim:
1. Mi okozhatta a gyógyszeres kezelés ellenére a prolaktinszint emelkedését? Korábban mikroadenomát diagnosztizáltak nálam, elképzelhetõ-e, hogy annak a növekedése áll a háttérben?
2. Orvosom szerint a 13,6-os progeszteron azt mutatja, hogy ovuláció volt ugyan, de a sárgatesthormon nem elegendõ egy esetleges terhesség megtartására. Ha volt ovuláció, akkor miért kell szedni a Clostilt?
3. Mivel a gyógyszer tájékoztatójából sok mindent nem lehet megtudni, elkértem a patikában a részletes leírást. Ebbõl többek között az is kiolvasható, hogy agyógyszer szedése alatt a hõmérsékletet állandóan mérni kell, s amint a görbe bifázisúvá válik, abba kell hagyni a szedését. én már kb. három hónapja újra elkezdtem a hõmérõzést, és teljes normálisan elkülöníthetõ minden ciklusban az alacsonyabb illetve magasabb hõmérsékleti szakasz. Kell-e ezzel foglalkoznom, vagy "nyugodtan" szedhetem a gyógyszert?
4. ön szerint megoldásra vezethet-e a levelem elején említett kezelési módszer?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Sz.B.E.

Tisztelt Asszonyom!

Az ön által szedett dózis, foleg kimutatott agyalapi mirigy daganat esetén rendkívül alacsony. A Clostilbegyt szedése önmagában nem fogja megoldani a problémát. Meg kell emelni a Bromoryptin mennyiségét olyan szintre, mely normalizálja a prolaktin szintjét és ez esetben várható ciklusa rendezodése. A gyógyszer tájékoztatóban leírtak nem a kor szinvonalának megfeleloek,  ma a gyógyszer hatásásosságának az ellenorzése nem homérozéssel, ha nem hormon meghatározásokkal történik. Ugyancsak nem akkor kell abba hagyni a gyógyszer szedését, hanem ha az orvos úgy rendeli. Problémáinak megoldása azonban nem a levelezési rovat feladata, és távol álljon tolem, hogy ilyen csekély információk alapján levélben merjem gyógyszerelésének módosítását javasolni. További kezelését kezeloorvosával beszélje meg.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T. Doktor Úr!

31 éves vagyok, itt lenne az ideje a gyermekvállalásnak, de nagyon csúnya, makacsul öröklodo borbetegségem miatt eddig nem vállaltam gyermeket. Kérdésem az, hogy van-e valamilyen lehetoségem kiküszöbölni az öröklodést.
Köszönöm megtisztelo válaszát. F. Gy.

Tisztelt Asszonyom!

Kérdésére csak úgy lehet válaszolni, ha betegsége pontosan ismert. Tehát csak azt tudom tanácsolni, hogy lakóhelyéhez legközelett lévo genetikai központot vizsgálati leleteivel keresse fel.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

25 éves vagyok van egy 2 és fél éves kisfiam. Már o is Clostylbegyt gyógyszer segítségével fogant meg a rendszertelen menstruáció miatt. Most szeretnénk még egy kisbabát, de sajnos most sem jön össze sot most gondok is vannak. PCO szindrómám van, már 3 hónapja szedem 2x1-et, de már ez sem jó mert ettol sem jön meg rendesen. Ráadásul most kiderült, hogy HPV vírus gyanúm is van. Februárban sajnos elsiklott a nogyógyászom e felett most az én kérésemre ismét rákszurésen voltam most is P2-3 -as eredményem lett HPV gyanúval. Két hét múlva kell mennem megint hozzá mintát vesz, és kivizsgálják melyik fajta a vírus. Szeretném tudni mik az esélyeim , mikor lehet gyermekem, és lehet e eredményesen kezelni a HPV vírust, és
hogyan. A másik kérdésem a PCO -val kapcsolatos. Kell - e mutét, és mikor kell elvégezni, meddig kell várni. Egy nogyógyász azt mondta hormonális ékrezekcióval, ez egy gyógyszeres kezelés, jól lehet kezelni mutét nélkül is . Igaz ez? Ismeri ezt a módszert. Kérem válaszoljon minél elobb. és szeretném ha javasolna egy olyan doktort aki érti is a dolgát, és nem csak az idot húzza, és figyel rám egy kicsit.
Előre is köszönöm a válaszát: T. A.

Tisztelt Asszonyom!

A HPV vírus fertozés ellen gyógyszeres kezelés nem igen áll rendelkezésre, ezzel együtt meg kell gyógyítani és ez az esetek nagy részében lehetséges is. Eloször a HPV fertozését kell meggyógyítani és ezt követoen lehet foglalkozni a PCO szindrómával. A Clostilbegyt mellett egyéb gyógyszeres kezelés is lehetséges. Mutét akkor indokolt, ha a gyógyszeres kezelés sikertelen. Hormonális ékrezekció nincs, az ékrezekció egy mutétes eljárásnak a neve, melyet ma már nem indokolt végezni. A www.infertility.hu honlapján megtalálja a lakóhelyéhez legközelett eso meddoségi centrum címét és telefonszámát.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

3 éve szeretnénk babát, eddig sikertelenül. Inszeminációkkal segítették a teherbeesést, ez sem vezetett eredményhez. Most egészségügyi küretre kerül sor. Félek, hogy egy egyébként egészséges méhnek nem tesz jót egy ilyen beavatkozás. Kérem, írja meg nekem véleményét és azt, hogy még milyen kivizsgálások válhatnak esedékessé, ezek mennyire teszik próbára az ember szervezetét.
Köszönettel: Z. A.

Tisztelt Asszonyom!

Egy curette normál körülmények között semmiféle károsodást nem okoz. Miután nem tudom, hogy idáig milyen vizsgálatok történtek önöknél nem tudok válaszolni arra a kérdésére, hogy még mire lenne szükség. A kérdésébol úgy tünik, hogy idáig nem kello képpen lettek kivizsgálva. A www.infertility.hu honlapján részletessen tud olvasnia kivizsgálás menetérol, illetve az ajánlott meddoségi központok címérol.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Török Attila!

Megköszönném, ha segítene tájékozódnom az alábbi témában. Petesejt donációra kértek fel és mielott igent mondanék szeretném tudni, hogy jár-e -- és ha igen milyen -- kockázatokkal egy ilyen beavatkozás. Annyit tudok eddig, hogy decapeptyl ill. menongon injekciókat kapnék és a petesejt leszívás altatásban történne. A kérdésem tehát hogy vannak e mellékhatásai és kockázatai egy ilyen kezelésnek (és az altatásnak) ,befolyásohatlja-e ez a késobbi fogamzóképességemet? Amúgy 31 éves, két gyermekes anya vagyok.
Üdvözlettel Sz.G.

Tisztelt Asszonyom!

Nincsen olyan orvosi beavatkozás, melynek ne lenne kockázata! Mind az elokészítésnek, mind a petesejtek leszívásának, valamint az altatásnak is lehetnek nem kívánatos szovodményei. A kockázat nem túl nagy, nem befolyásolja egy késobbi terhesség vállalását. Azt tudnám tanácsolni, miután több oldalt is kitenne a lehetséges szovodmények részletezése, hogy az önt ellátó központ orvosainál érdeklodjön személyesen, mielott a donációba beleegyezne.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila 

Tisztelt Cím!

Férjemmel már 1 éve próbálkozunk, de sajnos még nem sikerült teherbe esnem. Mivel mindketten elmúltunk 30 évesek, egyre türelmetlenebbül várjuk a gyermekáldást. Az mindkettonk számára egyértelmu, hogy nekem a nogyógyászomnál kell kezdenem az esetleges orvosi vizsgálatokat, de azt nem igazán tudjunk, hogy a férjemnek hova kellene fordulnia. Szeretnénk ha mindkettonk orvosi vizsgálatai párhuzamosan zajlanának.  
Nagyon megörültem mikor az Interneten találkoztam honlapjukkal. Kérem segítsenek és tájékoztassanak hova forduljunk. Nem Budapesten lakunk, de hetente legalább egyszer a fovárosban vagyunk. 
Kell a férfi meddoségi vizsgálathoz idopontot kérni, vagy még beutaló is szükséges?
Kérem tájékoztassanak a további teendokrol.
Segítségüket elore is köszönöm: Zs.

 
Tisztelt Asszonyom!

Célszeru olyan meddoségi központhoz fordulni a problémával, ahol mindkettejük kivizsgálását és kezelését elvégzik. Az ilyen centrumok nevei és címei megtalálhatók a www.infertility.hu honlapján.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Dr. Török Attila!

Két kérdésem lenne:
1. Mitől függ, hogy az IVF előkészületeként milyen stimulációs periódust alkalmaznak? Nekem pl. Decapeptyl injekciókat kell naponta adnom, utánaolvastam, egyszerüen fogalmazva ez egy GnRH analognak tünik, ami a petefészek "lenyugtatására" jó. Úgy tűnik, hogy ez a "hosszú protokoll" esete, amit nálam alkalmaznak, csak nem tudom miért. Mi dönti el, hogy hosszú vagy rövid? Ahogy olvastam, a GNRH analog hosszabb adását azért "szeretik" az orvosok, mert kiszámithatobb, jobban ellenőrizhető a ciklus. Igen, de az én számomra viszont több beavatkozást, hosszabb hormonkezelést, több mellékhatást, kockázatot jelent, nem? Tudom, az orvosomat kellett volna megkérdeznem, csak akkor még nem voltam "képben" hirtelen, nem tudtam mi ez a Decapeptyl.
2. Ha majd embrio beültetésre kerül a sor, mi döntjük el mennyit ültessenek be, vagy az orvos, illetve van-e valami javaslat, általános gyakorlat erre nézve (2-3)?
Előre is köszönöm válaszát,
E.A.

Tisztelt Asszonyom!

Azt,hogy a hosszú, illetve rövid protokol használata indokolt szakmai szempontok döntik el. Valóban orvosait kellett volna megkérdeznie erről, miután ők rendelkeznek azokkal a vizsgálati eredményivel mely alapján ezt a döntést meghozták. Attól, hogy hosszú protokol esetén tovább kapja a hormont, ez nem jelenti azt, hogy több mellékhatással kell számolni. Átalánosságban: az eredményesség szempontájából (a terhességek létrejötte) a hosszú protokol használata kedvezőbb eredményekkel kecsegtet, így annak alkalmazása minden olyan esetben indokolt, ha nem szól ellene valamilyen ok. Orvosi felvílágosítást követően mindig a betegnek kell eldönteni, hogy hány embrio kerüljön visszahelyezésre. A javaslat három, mert ezzel van a legjobb esély terhesség létrejöttére.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A Bőrgyógyászati Klinikán most folyik a genetikai vizsgálat, melyhez két beteg rokont tudtam prezentálni, édesapámat és egy unokatestvéremet. A Klinikán azt ígérték, hogy nagy valószínűséggel meg tudják mondani az öröklődés esélyét. A családfa vizsgálata kb. 50 %-os öröklődést mutat. (domináns betegség) A kérdésem arra vonatkozna, hogy van-e lehetőségem mesterséges megtermékenyítéssel vagy más beavatkozással az örökítést kiküszöbölnöm.
Köszönöm megtisztelő válaszát.
F. Gy.

Tisztelt Asszonyom!

Továbbra is csak azt tudom válaszolni, hogy betegségének, illetve annak öröklődési menetének pontos ismerete alapján lehet csak esélyeiről nyílatkozni. Bizonyos betegségeknél az asszisztált reprodukciós módszerekkel adott lehetőségekkel lehetséges egészséges terhességet létrehozni.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm kielégítő válaszát, amelyben azt tanácsolja, hogy évekig kéne szednem a bromocriptint, főleg, ha kimutatható a mikroadenoma az agyalapi mirigyen. A kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban, hogy mennyire veszélyes így vállalni egy terhességet, valóban nőhet ez a daganat, ami nyomhatja a látóidegeket? Mit ért az alatt, hogy évekig szedjem a bromocriptint, közben ne is próbáljak teherbe esni? Már 34 éves elmúltam, sajnos nincs sok időnk! Egyáltalán mennyire veszélyes a magzatra ez a gyógyszer, mi történik, ha csodával határos módon teherbe esek a gyógyszer szedése közben? Merjek e egyáltalán vállalni egy babát ezekkel a gondokkal, vagy valóban évekig szedjem a bromocriptint és csak utána gondolkozzak a terhességen?
Várom mielőbbi válaszát!
Köszönettel: A.F.

Tisztelt Asszonyom!

Válaszomat valószínűleg félreértette, az kétségtelen, hogy agyalapi mirgy daganat miatt a Bromorcyptint akár több éven keresztül is szedni kell. Azt azonban egyáltalán nem írtam, hogy ez alatt az idő alatt ne próbálkozzon teherbeeséssel! Sőt! Bár a Bromocyptin tájékoztatójában szerepel , hogy terhesség alatt nem tanácsos szedni, ez az Ön esetére nem vonatkozik.Az önnek legkedvezőbb megoldás, hogy olyan dózisba szedje a Bromocryptint , mely mellett a tejelválasztási hormon szintje normalizálódik. Valószínűleg, ha egyéb meddőségi tényező nem áll fent, akkor sikerül majd teherbe esnie. Ha ekkor abbahagyná a Bromocryptin kezelést, legnagyobb valósyínűséggel vetélés következne be. A terhesség első 12.hetéig a Bromocryptin szedése feltétlenül indokolt. Meglévő agyalapi mirigy daganata nem veszélyezteti a terhesség kihordását, illetve a terhesség önmagában nem növeli a daganat nagyságát. Tehát mielöbb próbáljon teherbe esni!
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Férjemmel lassan 2 éve nem védekezünk, mégsem sikerült teherbe esnem. Régi nőgyógyászom szerint egészséges vagyok,bár a párom még nem volt kivizsgáláson! Egyre elkeseredettebbek vagyunk, hogy nem lehet gyermekünk, abban kérném segítségét, hová kihez forduljak! Szakembert keresek, aki tud segíteni, és akiben meg lehet bízni. Régi nőgyógyászom egy vizsgálatért elkérte a fél fizetésemet, így hozzá nem szívesen mennék el. A kerületünk SZTK-jába sem szívesen megyek, mert barátnőm szerint durvák, és régebben nekem is volt kellemetlen élményem velük. Férjemet "elég" andrólógushoz küldenem, vagy esetleg van más megoldás is?
Várom segítőkész válaszát: V.E.

Tisztelt Asszonyom!

Két évi próbálkozás után mindenhogyan indokolt egy teljes körű meddőségi kivizsgálás. Számomra úgy tűnik, hogy az eddigi nőgyógyásza nemigen foglalkozott próblémájával. A www.infertility.hu honlapon fel vannak sorolva azok a központok, ahova nyugodtan fordulhatnak problémájukkal. Ez lenne a legjobb megoldás!
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt doktor Úr !

Most vagyok a 8. hónapban és megszeretném kérdezni Öntől, hogy milyen krémet szabad használni terhességi csíkokra. A szülészeten a Vichy krémet javasolták, a háziorvos pedig azt tanácsolta nem szabad használnom semmit sem.Önnek mi a véleménye?
Köszönettel: Kné M.

Tisztelt Asszonyom!

A valóságban nem létezik olyan krém mely a terhességi csíkokat megelőzné vagy megszüntetné. Olyan készítmények, melyek a kötőszöveti rostok rugalmasságát fokozza enyhíteni tudnak a tüneteken. A fentiekre való tekintettel teljesen mindegy, hogy melyiket haszálja.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Immar a 6. lombik beavatkozason vagyunk tul. Idealisnak az utolso kettot mondhatjuk, mert 3 nagyon szep embriot ultettek vissza a 3. napon. Ez abbol is latszott, hogy mindketszer el kezdett fejlodni az embrio. Eloszor a 29. napon, masodszor a 32. napon valt le. Mar tobb vizsgalaton atestem, ami a szervi problemakat zarta ki (HSG, hiszteroszkopia, laparoszkopia, genetikai vizsgalat). A hormoneredmenyeim sem rosszak. On szerint van-e meg valamilyen vizsgalati forma, ami a korai terhesseg- megszakadas okat vizsgalhatja? Onnek mi a veleménye arrol, hogy a 6. probalkozas utan is lehet-e meg remeny a sikerre?
Valaszait elore is koszonom! Zs., egy remenykedo 31 éves asszony

Tisztelt Asszonyom!

Úgy tűnik minden szükséges vizsgálatot önnél elvégeztek, de ezek erdményének ismerete nélkül nem tudok abba tanácsot adni, hogy van-e valamilyen konkrét oka a sikertelenségnek. Az, hogy a 29. illetve a 32. napon jöbb meg a vérzése a beavatkozást követően még nem jelenti azt, hogy terhesség létre is jött. Ugyancsak nem derül ki , hogy mi az az ok, mely miatt önnél IVF-et végeznek. Talán egyébb más ódszer is végezhető lenne. Mindenesetre természetesen van értelme tovább próbálkozni, nem ön az egyedüli akinél hatodik alakalommal sem jöbb létre terhesség. Sajnos olyan is előfordul akinél akár 10., 15 beavatkozásra is szükség lehet.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

T. Dr. Torok Attila!

A ferjem nem termekenyitette meg egyik petesejtemet sem az elso IVF kezeleskor.Az acrosome test problemat igazolt 3 hettel kesobb./sperm function test/Most microinjectiont javasolnak azt mondjak ez nem javul subfertile marad.Igaz ez?Voltam terhes tole azelott nem is egyszer.Tenyleg csak idoveszteseg varni hatha termeszetesen terhes leszek?Mi okozhatta ezt?En 36 eves vagyok a ferjem 40 tehat nincs tenyleg sok idom.Az on valaszai nagyon informativak udvozlom Ont Ausztraliabol.
Koszonom valaszat, Sz.

Tisztelt Asszonyom!

Orvosai véleményem szerint helyesen tájékoztatták önt a lehetőségeiről. Én is úgy gondolom, hogy az ICSI módszer az amely önöknél a legnagyobb sikerrel kecsegtet. Természetesen nem elképzelhetetlen, hogy magától is terherbe tudna esni, de abban az életkorban ahol tart vesztegetni való idő nincsen és emiatt a fenti módszer a kívánatos. Az acrosome test eredménye alapján ez minenhogyan indokolt, ugyanakkor ennek a tesztnek a rossz eredménye azért még sem zárja ki teljesen, hogy akár spontán megtermékenyülés létrejöhessen.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A velemenyet szeretnem kikerni a kovetkezo problemaval kapcsolatosan . A hormon eredmenyeim a kovetkezo: -osztrogen 82 ng/ml -progeszteron 7.6 ng/ml -prolaktin 219 -FSH 6.3 i.u/l A 21-dik napon tortent a vervetel. Ehhez meg hozza tennem,hogy a menstruaciom rendszeres ,s ami valamit jelenthet ,hogy a mennyiseg nagyon kicsi es alig tart ketto napot. mellekelek egy grafikont a bazalis homersekletemmel. 20.aug.01 ciklus elso napja 25-aug 36,65 26-aug 36,65 27-aug 36,65 a grafikont nem sikerult atmasolni 28-aug 36,6 29-aug 36,7 30-aug 36,5 31-aug 36,8 1-sep 37,095 2-sep 36,8 3-sep 36,5 4-sep 36,7 5-sep 36,7 6-sep 37 7-sep 36,9 8-sep 36,9 9-sep 37,1 10-sep 36,75 11-sep 36,95 12-sep 37,03 13-sep 37 14-sep 37 15-sep 37,2 16-sep 36,9 17-sep 36,85 18-sep 36,91 19-sep 36,8 ciklus elso napja 20-sep 21-sep 22-sep Azt szeretnem megtudni ,hogy ezek utalnak-e valamilyen hormonokkal osszefuggo problemara .A kezelo orvosom szerint jok a hormon eredmenyeim.
Elore is koszonom a valaszt: M.

Tisztelt Asszonyom!

A hormoneredményeiből, illetve a hőmérséklet értékeiből úgy tűnik, hogy abban a ciklusban petesejt nem érett a petefészkében. Úgy gondolom, hogy ennél sokkal részletesebb kivizsgálásra lenne szükség. Ma már a testhőmérséklet mérés nem tartozik a korszerű módszerek közé.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Török Attila Doktor Úr!

A www.infertiliy.hu honlapon olvastam mások levelére adott válaszait amelyekből próbáltam következtetni saját helyzetemre is mégis azt hiszem a legjobb, ha felteszem a magam kérdéseit a fenti témakörben. Helyzetem a következő : 29 évesen (2.5 évvel ezelőtt) méhenkívüli terhességgel műtöttek ami után gyógyultan távoztam a kóházból, a zárójelentés szerint a műtét előtti UH vizsgálat a következőket mutatta : uterus 58*50*52mm, stroma 14mm. Intrauterin graviditas nem lathato. Jobb oldalon 34*30mm-es ovarium, benne vs. 20mm-es corpus luteum. Bal oldalon a Douglasba lecsapva adnexconglomeratum, de tubaris gyűrű nem látható. Douglasban kp. sanquis. Igazság szerint ebből nem sokat értek, még az sem derül ki számomra, hogy melyik oldali petevezetékben volt az embrió. A lényeg : a műtétet követő 1 éven át Triregol fohamzásgátló tablettát szedtem (azt megelőzően 6 évvel korábban 2 évig szedtem ezt a tablettát, probléma mentesen). A tabletta szedését 2000. szeptemberében hagytam abba egy ún. elnyújott ciklus után (a 2-ik szakasz tablettáit szedtem be folytatólagosan 2* egymás után majd beszedtem a 3-ik harmad tablettáit is 1*). Ezután az addig megszokottaknak megfelelően megjkött az 1 és a 2-ik menstruációm is (28/5-ös ciklusaim voltak tabelttával és anélkül is) majd tavaly november/decembertől kezdődően a menstruáció megjövetele előtt 1 héttel barnás folyás jelentkezett amely tartott a 28-ik napig amikoris rendesen megjött a menzeszem. Ezzel párhuzamosan a bal oldi petefészek magasságában tompa alhasi fájdalmak jelentkeztek. Sajnos a mai napig mindkét tünet fent áll, a menzeszem első 2 napján erős, szövetes a vérzésem utána pedig barnás/rozsdás. Idén Februárban jelentkeztem először a problémámmal nőgyógyásznál aki eleinte azt mondta, hogy ez nem gond majd áprilisban egy hormonvizsgálat kimutatta, hogy a prolaktin szintem a normálisnál magasabb volt (ciklus 21-ik napján mért 26.7-es érték, a mérés szerint a max. 25-ös érték lett volna a felső határ). Ezt kezelendő májusban 3*1 Bromocryptint írt fel az orvos (ezt ennek megfelelően szedtem is) amit egy júniusi kontrollal ellenőriztünk (a barnás folyást a gyógyszer nem szűntette meg). Ekkor a teszt eredményei alapján már nem volt kimutatható ez a hormon a szervezetemben (a gép mérésének alsó tűréshatára 0.05 volt). Júniusban az orvos tanácsára már nem szedtem tovább a Bromocryptint, ennek következménye egy 36 napos ciklus, továbbra is barnás folyás és egy újabb hormonvizsgálat szerint 64.4-es prolaktin érték lett (ami ha jól tudom a normális érték 3*-osa, minden esetben a ciklus 21-ik napján történtek a mérések). Ekkor kerestem fel egy másik nőgyógyászt, aki továbbra is a Bromocryptin kezelést javasolta, szelídebb formában (napi 1*1), viszont kitartóbb szedés (min. 3 hónap folyamatosan) mellett. Eleinte a barnás folyásra ő is azt mondta, hogy nem probléma, majd egy ilyen alkalommal megvizsgált és azt mondta, hogy ez így tényleg nem jó és felírt Orgametrilt (ha jól tudom ez sárgatest hormon készítmény) a barnás folyás jelentkezésének napjától napi 1, 1/2 majd a 3-ik naptól kezdődően a ciklus utolsó előtti napjáig 1/4 tabletta formájában. (Közben történt egy újabb prolaktin kontroll augusztusban aminek az eredménye 29.4 volt.) Sajnos ez sem segített, a bal oldalamon a fájás még mindig jelentkezik (ciklus közepe táján abbamarad, majd a folyás elindulásakor ismét jelentkezik), a barnás folyás ugyanúgy jelentkezik, és már eltelt majdnem egy év és úgy érzem eredményt nemigen sikerült elérni nálam. Fontos megemlítenem, hogy az elmúlt 6 hónapban a ciklus 12-13-ik napja táján rendszeresen jártam peteérés vizsgálatra (hüvelyi ultrahang formájában) amely szerint havontva felváltva hol a jobb hol pedig a bal oldali petefészekben kb. 18-19mm-es tüsző volt látható. A reggeli ébredési hőmérsékletemet is mérem, a Bromocryptin első szedésekor májusban a 15-ik napon az előző napi 36.5-ről 37.0-ra emelkedett, az ezt követő ciklusok során a 16-ik nap tájékán emelkedik 37.0C fokra. A párom is volt már kivizsgáláson, nála mindent rendben találtak. Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint mi lenne a következő teendőm ami eredményre is vezetne? Nagyon szeretnék a fenti problémákban és azok megoldásában jártas szakemberrel konzultálni annak reményében, hogy gyermekünk születhessen és ha lehet akkor természetes úton történő fogantatás által. Kérem segítsen, adjon tanácsot milyen intézményhez vagy kihez fordulhatnék, milyen lehetséges megoldások léteznek problémáimra és mi állhat azok hátterében, milyen esetleges módszerek állank rendelkezésre ennek felderítéséhez?
Előre is köszönöm és várom válaszát e-mailben vagy akár levelemet is közzétéve honlapjuk levelezési rovatában.
"Boszi"

Tisztelt Asszonyom!

Hosszú levelére sajnos csak röviden tudok válaszolni. Úgy gondolom, hogy mielött tovább folytatnák a kezelését egy részletes kivizsgálásra lenne szükség. Ezzel együtt azért véleményem van. A 21. napon mért Prolactin szint nem annyira megbízható, mintha a ciklus elején határozták volna meg. A Bromorcryptin abbahagyását követően természetes, hogy ismét megemelkedik a Prolactin szint. Tehát második orvosával tudok egyettérteni, hogy huzamosabb idejig alacsonyabb Bromorcryptin szükséges. A huzamosabb idő azonban nem előre meghatározott hónapokat jelent, hanem a hormonszint ellenőrzéseknek megfelelően kell változtatni a dózison. Felfoghatatlan számomra továbbá, hogy a műtét után egyáltalán miért szedett fogamzásgátló tablettát, az meg főleg, hogy hogyan szedte. Panaszai és tűnetei alapján szervi kivizsgálás is indokolt lenne (hysteroscopia, laparoscopia) miután szervi okok lehetősége is felmerül. A levél elején említett ultrahang lelet semmi mást nem jelent, csak, hogy méhenkívüli terhes volt. Meddőségi kezelésbe a ciklus végén jelentkező barnás folyás kezelésére az Orgametril nem igazán jó módszer. Természetes számomra, hogy az események ilyen irányú történése nem az ön hozzáállásán múlott, de a fentiekből számomra az következik, hogy az önt ellátó orvosok nem igazán meddőségi szakemberek. Tanácsolni tehát csak annyit tudnék, hogy a jövőben ne "szakemberrel konzultálni" akarjon, hanem szakemberrel vizsgáltassa ki magát és ennek megfelelő kezelést végezzen.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Feleségem második spontán vetélése után (elhal a magzat pedig állítólag jól meg volt tapadva) orvosunk szerint érdemes lenne egy genetikai vizsgálatot is elvégeztetnünk. Azt szeretném kérdezni Öntől, ezt a genetikai vizsgálatot csak újbóli terhesség esetén lehet majd elvégezni, vagy már előtte is bármikor? Ezt a vizsgálatot Ön szerint elvégeztethetjük mi is? Ha igen, akkor hova érdemes fordulnunk?
Köszönettel várjuk válaszát: Egy reménykedő pár

Tisztelt Uram!

A genetikai vizsgálat elvégzése feltétlenül indokolt. Ez nem terhes állapotban kell, hogy történjen és mindkettőjüknél csak egy vérvételt jelent. A vérből bizonyos fehérvérsejteket izolálnak, majd azokat tenyésztik és abból kromoszóma vizsgálatot végeznek. Ezek alapján lehet megmondani, hogy önnél vagy a feleségénél van-e olyan rendellenesség, melynek öröklődése esetén vetéléshez vezethet. A vizsgálatot önök is elvégeztethetik, genetikai tanácsadóban kell jelentkezni. Ezzel együtt jobb ha nőgyógyásza utalja be a megfelelő központba.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt doktor Úr!

2000. decemberében 8 hetes terhesen elvetéltem. a vetélésem előtt normális volt a menstruációs ciklusom, a terhesség is 3 hónapi próbálkozás után jött létre. A vetélést követően nem állt helyre a menstruációm, 46 és 52. illetve az utolsó alkalommal 79 napra jött meg a vérzésem. Ezútán felkeresttem az orvosomat, aki vizsgálat nélkül clostilbegyt-et írt fel, a menstruáció 3. napjától az 5. napig kell szednem, anpi 2 db-ot. Ezútán ha egy hetet késik a vérzésem kezdjek el napi egy untergestant szedni. Ezt meg is tettem, de 4 nap untergestan szedése után megjött a vérzésem. Most szedem be a második adag clostilbegyt-et. Szeretném megtudni ön szerint mennyire hatásos ez a kezelés, mennyi az esély a teherbe esésre. Valóban így kell szedni ezeket a gyógyszereket. Én 27 éves vagyok a férjem 29. Nagyon szeretnénk gyermeket.
Köszönettel: M.

Tisztelt Asszonyom!

Nem vagyok híve annak, hogy mindenfajta kivizsgálás nélkül bármilyen gyógyszeres kezelést elkezdjenek. Ugyancsak nem látom értelmét annak, hogy az Utrogestánt egy hét vérzéskimaradás után kezdjen el szedni. Amennyiben egyáltalán erre szükség van, akkor az az ovuláció, illetve a beágyazódás időszaka. Bár tudom, hogy a nőgyógyászok többségére ez a fajta kezelés jellemző, magam ezt nem kívánom támogatni. Menstruációs próblémáinak semmi köze nincsen a korábban lezajlott vetéléséhez.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A Babanetről kerültem az Önök oldalaira és azt szeretném üzenni, hogy legyen áldott az Önök munkája ezen a honlapon! Van egy 13 éves nagy fiam - spontán terhességből, majd 1997 óta szerettünk volna egy kis testvért is. Idén májusban valóra vált az álmunk, 3 év, 2 HSG, 6 insszemináció, 1 vetélés majd fél év várakozás, rengeteg idegeskedés, pénz, különböző kórházak, meddőségi centrumok és reménykedés után nekünk az 1. lombik hozta meg a gyönyörű eredményt: Enikőt! Óriási segítség lett volna, ha a reménykedés idejében használhattuk volna ezt a honlapot, választ kaphattunk volna kérdéseinkre, valamint bíztatást kétségeinkre. Bár máig nem derült ki mi is volt a "hiba" (apa és anya ugyanaz mint az 1. szinte azonnal spontán bekövetkező terhességnél), ma már könnyebben gondolunk erre a három évre, a távolság és a kis CSODÁNK megszépíti a múltat. Kívánok mindenkinek kitartást és jó egészséget!
Üdvözlettel: Sz. E.

Tisztelt Asszonyom !

Nagyon köszönjük kedves sorait, jó egészséget, sok boldogságot kivánunk Önnek és gyermekeinek:
H.Webdesign

Tisztelt Doktor Úr!

Három sikertelen terhesség után szeretném megpróbálni az IVF-kezelést. A vércsoportom A-Rh negativ,a férjemé O Rh-pozitiv. A vércsoportom szempontjából milyen veszély állhat fenn egy egészséges baba születésére ?
Tisztelettel várom válaszát,
Eden

Tisztelt Asszonyom!

A vércsoportjának sem az IVF sikeréhez, sem a további esélyeihez nincs köze. Az első terhességeknél az RH negatívitás nem befolyásolja a terhesség legfolyását. A szülést követően, amennyiben a magzat Rh pozitiv vércsoportú lenne egy úgynevezett anti-D injekciót kell kapnia, mely megakadályozza, hogys ellenanyag fejlődjön ki szervezetében, mely valóban hátrányosan befolyásolná a későbbi terhességek kihordását.
Üdvözlettel. Dr.Török Attila

Tisztelt doktor Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy az embrió visszaültetés után mennyi idő múlva kell annak a méhhez tapadnia,ill. van- e ennek érezhető jele.( pl. hányinger)
Köszönettel: Tné Szilvia

Tisztelt Asszonyom!

A beágyazódás kb 5 nappal a visszaültetést követően történik meg. Terhességi tesztet legkorábban tíz nappal a transzfer után érdemes csinálni. Hányinger és egyébb terhességi tünetek ennél sokkal később (hetek) jelentkeznek.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Nemrég voltunk 12 éves házasok, a férjem 34 éves, én 32 múltam és sok ezer sorstársunkhoz hasonlóan mi is nagyon vágyunk már saját gyermekekre, akiknek a megszületéséért, felneveléséért tisztességes határokon belül, mindent meg is tennénk. Házasságunk 7. évében megszületett a kislányunk, de sajnos a császármetszés elott levált a méhlepény, felugrott a vérnyomásom, és a 20 perces újraélesztés sok károsodást okozott. Fél évet töltöttünk együtt a gyermekklinika intenzív osztályán, illetve én mellette a kismamaszállón, majd 4 hónapot itthon, de sajnos a sok-sok szeretet és igyekezet ellenére elveszítettük Ot. A terhességem elott 2,5 évig a helyi nogyógyászomhoz jártam - elnézést, de teljesen fölöslegesen - "kezelésekre", majd a közeli klinika meddoségi szakrendelésére 1 évig. Az önkéntes kezelési szünetben aztán spontán teherbe estem, de sajnos, mint már írtam, az örömünk nem tartott sokáig. Sok idobe telt, mire fel tudtuk dolgozni - azt hiszem - a történteket, majd pedig mire újra rendezodött a házasságunk. Ez év februárjában ugyanarra a meddoségi szakrendelésre kezdtem el járni, mivel a kislányunk születése óta nem tettünk a terhesség ellen semmit, de mégsem estem teherbe. A klinikán, és úgy gondolom az egész asszisztált reprodukció területén azóta pozitív értelemben változott a helyzet, így nagyon bizakodó voltam. Úgy érzem jó kezekbe kerültem, a kezelés sokkal intenzívebb, bár a lelkünkkel most sem nagyon törodik senki. - Az elso vizsgálatkor kiderült, hogy cseresznyényi méhszáj polypom van, melyet el is távolított a kezelo orvosom. - A ciklus 3. napján végzett alaphormon vizsgálat eredményei is a normál értékeken belül mozogtak: FSH: 7,3 - LH: 7,3 - Prolaktin: 15,1 - 17B Ösztr: 53,7 - s-TSH: 2,6. - Voltam HSG-n, a petevezetok átjárhatók. - Kétszer voltam PCT-n, melyek határesetet mutattak, sem nem jó, sem nem rossz, de állítólag ettol még létrejöhetett volna a terhesség. - Két inszeminációval is próbálkoztunk, azonban a férjem normál andrológiai eredményei ellenére is sikertelenek voltak. - Felmerült, hogy talán a zona pellucidával van gond, és az antigenemia vizsgálat be is igazolta: 1:50 - positiv, 1:100 - positiv, 1:200 - negativ. Ezután csak az IVF-ET (ICSI) kezelés maradt, miután átestünk a szükséges speciális vizsgálatokon. - Az újabb alaphormon vizsgálat az elozovel majdnem teljesen megegyezo adatokat mutatott, a ciklus 2. felében végzett progeszteron meghatározás eredménye: 15,8 volt. - A petefészek stimulációt a ciklus 1. napjától a 12.-ig 1/2 amp. Decapeptyl 0,1 inj.-val, a 3. naptól a 9. napig 2 amp. Metrodin HP inj.-val, majd a 10. napon még 1 amp. Metrodin HP inj.-val végezték. A 11. napon az ovuláció-indukcióra 2 amp. Profasi inj.-val került sor, közben az 5.,7., és 10. napon vérvétel és UH is történt. - A 13. napon sor került a punkcióra, és 7 petesejtet sikerült nyerni, valamint eltávolítottak utána közvetlenül egy 25x27 mm-es cystát, amire 1 hétig napi 1 Medrol 8mg-os tablettát szedtem. - Az ET( ICSI-vel történt megtermékenyítés után ) okt. 1-én 4 nap múlva történt. Sajnos a 7 petesejtbol 6 volt megtermékenyítésre alkalmas, de egy szúrás közben, egy utána elhalt, a megmaradt 4-bol pedig 3 indult osztódásnak, ebbol 2 látszólag normálisan, de végül biztonsággal egyet tudtak csak visszahelyezni nagy csalódásunkra. - Az ET után pihentem, ahogyan javasolta a kezeloorvos, napi 3x2 Utrogestant, 1x1 100mg-os Aspyrint, 1x1 Elevitet és 2x1 Folsav tablettát szedtem, valamint másnaponta 1 amp. (2000 NE) Profasi inj.-t, melybol az 5 helyett csak négyet tudtam fevenni, mert hyperstimuláció lépett fel, amit az UH megerosített. Három infúzió (Human Albumin 20%, Algopyrin, NoSpa, Salina) után rendezodött a helyzet. - A 2 hetes ET-utáni kontroll vér és vizelet vizsgálat negatív volt, sot a menses utáni kontroll UH alkalmával b.o.-on 41x43 mm-es, j.o.-on 2 db 31 mm-es cysta volt látható. Most szünetel a kezelés, a novemberi menses után ismét kontroll UH-ra kell jelentkeznem, ami eldönti, hogy szükség lesz-e laparoszkópiára, vagy sem. Szeretném még hozzátenni a fentiekhez, hogy a ciklusom 30-32 napos, a mensesem normális, a császármetszésen kívül nem volt mutétem, nem volt fertozésem sem. Az eddigi vizsgálatok során nem derült fény semmilyen szervi, vagy hormonális problémára, a kezeletlen ciklusokban is volt peteérésem, tüszorepedésem, normál testalkatú vagyok, ugyanabban a kapcsolatban élek, és a házaséletünk is normális, "csak" a zona pellucida jelent problémát, amirol már kezdem azt gondolni, hogy nagyobb baj, mint sejtettem. Most elnézését kell kérnem a hosszúra nyúlt történetért, és a lelki problémákkal - sok-sok kismama és kisbaba van a környezetemben, akiket látva egyik szemem sír, a másik pedig nevet - már nem is kívánom untatni - hiszen mint a témával foglalkozó szakember, ezzel úgyis tisztában van -, de azért lenne jó néhány kérdésem, amire szeretnék Öntol választ kapni, ha lehetséges:
1., Sok Internetes és egyéb nyomtatott irodalmat olvastam már, - bár ne tettem volna, hiszen talán jobb ez esetben kevéssel terhelni az agyat és a lelket - és nagyon keveset írnak az immunológiai eredetu ( zona pellucida) meddoségrol. Ön szerint ez minden ciklusban fenn áll-e, vagy egyáltalán ez azt jelenti-e, hogy általában, vagy csak a párom ivarsejtjeivel szemben vagyok ellenálló? Folynak-e erre vonatkozóan kutatások, vagy csak én - mint laikus - gondolom úgy, hogy ezzel a viszonylag kevesünket érinto gonddal kicsit mostohán bánnak? Lehet-e kezelni, mit tehetünk ellene? Mit mutat az én esetemben ez a három arány?
2., Ön megítélése szerint ajánlott-e még valamilyen vizsgálat, beavatkozás az eddigieken túlmenoen?
3., Várható-e a közeljövoben az OEP és a kormány részérol pozitív döntés hogy az IVF-ET 5 beavatkozása helyett még többet finanszírozzanak? ( Egyáltalán van-e esély utána is, vagy annyira kevés, hogy ezért húzták meg itt a határt?)
4., Ha kezeletlen ciklusban is normális volt a progeszteron szintem, akkor kezelt (progeszteron+HCG) ciklusban miért nem történt beágyazódás? Tényleg abszolút nem lehet megtudni az okát?
5., A biológusno szerint az, hogy az egyik be nem ültetett preembrió eljutott a blasztocysta állapotig, az reményeket kelt, ezzel együtt borzasztóan megviselt a kudarc, önmarcangolásba, önvádaskodásba süllyedtem, de talán most sem vagyok a régi. Már elore félek a következo kudarctól. Amit saját erombol elérhetek, azt igyekszem is elérni, de most tudom nem én irányítom a dolgokat, kevésnek érzem azt amit én magam tehetek és személyes kudarcként ( szégyenként) élem meg. Tudom változnom kellene, de egyedül nem megy! Ön szerint a kérjem a klinikai szakpszichológus segítségét, vagy a következo alkalommal már "rutinosabb" leszek?
6., Az ido gyorsan telik, a korom miatt is csökkennek az esélyeim, bár sokan azzal vigasztalnak sikertelenül, hogy egyszer már kihordtam egy terhességet. és biztosan most is sikerülni fog. Ám azóta eltelt 6 év. Ön szerint jelent ez valamiféle elonyt? A leírtak alapján Ön, hogyan ítéli meg a helyzetemet? Bár úgy tunik szervileg-hormonálisan rendben vagyok, de a zona pellucida miatt azt gondolom komoly okom van aggódni. Ön is így gondolja? Kérjünk talán blasztocysta beültetést, AH-t? Biztosan a fejemben kellene eloször rendet raknom, hiszen melyik kisbaba akar egy ilyen negatívan gondolkodó édesanyát ??!! Mégegyszer kérem, ne haragudjon a túl hosszú levélért, de sajnos minél többet a témáról, annál több kérdés fogalmazódik meg bennem. Remélem nem írtam jelentéktelen dolgokat az Ön szemszögébol sem.
Köszönettel és tisztelettel: K-né M. Judit

U.i.: Gondolom nem lenne más, ? remélem Ön igen - aki ilyen részletességgel kíváncsi a történetemre, így nem várom, hogy a levelemet teljes egészében közöljék, sot a válaszra biztosan ráismerek, ha csak a nevemre utal, és egyáltalán nem közli a levelet.

Tisztelt Asszonyom!

Lelki állapotát természetesen megértem, de úgy gondolom, hogy nem olyan sötét a helyzet mint amilyennek látja. Konkrét kérdéseire válaszaim a következők.
1. A fogamzás immunológiai tényezői valóban nem kellőképpen tisztázottak, jelenleg is nagyon intenzíven vizsgálják. Egyébbként ami a terhességével történt (toxaemia, lepény idő elötti leválása) az is valószínűleg immunológiai probléma volt. Ennek ismétlődésétől nem kell félnie, a második és további terhességeknél ez már nem szokott előfordulni. Az hogy immunológiai okok önnél kimutathatók, nem zárják ki, hogy akár spontán teherbe essen.
2. Feltétlenül szükségesnek tartom a laparoscopia elvégzését, miután részletessen leírt levelében egyetlen egy olyan okot nem látok ami akadályozná a teherbe esést. Tehát ki kell vizsgálni, hogy nincs-e a háttérben valamilyen szervi ok. Ugyanilyen okok miatt hysteroscopia is szükséges.
3. Nem várható, hogy az OEP támogatás kedvezően változzon, ennek oka az ország gazdasági helyzetében illetve az egészségügyi költségvetés szűkös voltában keresendő.
4. Az hogy normális progeszteron szintjei vannak nem jelenti azt, hogy abban a ciklusban terhesség létre kell, hogy jöjjön. A progesteront a petefészek termeli és csak segíti a beágyazódást. Az hogy miért nem sikerül egy IVF kísérlet azt senki nem tudja megmondani.
5. Pszihológus biztos sokat tud segíteni lelki állapotának rendezésében, mely a további eredményes kezeléshez szükséges is lenne.
6. Esélyeit nem tartom rosznak, úgy gondolom, hogy egy alapos kivizsgálás után önöknél eredményes kezelés végezhető és még arra is látok esélyt, hogy ez nem csak asszisztált reprodukcióval történhet.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Lassan egy éve próbálkozunk a férjemmel, eddig eredmény nélkül. Igaz, az egy év alatt voltak megszakítások, illetve előfordult, hogy a férjem a kellő időben külföldön volt. Kezdek megijedni, hogy esetleg nem vagyok képes teherbe esni. Próbálkozom azzal a módszerrel, amelyet Szil Péter és Bippan Norberg ír a Természetes Fogamzásszabályozás című könyvében, de valahogy a "3 tényező" (hőmérséklet, hüvelyváladék, méhnyak) változása nem esik egy időbe, vagy csak 2 változik. A fogamzásgátló tabletta elhagyása után és a mai napig a mentruációm rendszertelen, 26-33 nap között bármikor lehetséges.
A kérdésem, hogy kihez és hova forduljak, valamint, ha felkeresek egy meddőségi központot, akkor az összes vizsgálaton át kell-e esnem, vagy első ízben tabláttákat kapok?
Köszönettel: P. A.

Tisztelt Asszonyom!

Meddőségi központba való fordulásuk indokolt. Kivizsgálás, diagnózis nélkül kezelést elkezdeni nem szabad (bár sokan ezt megteszik). A www.infertility.hu honlapján az ajánlott centrumok nevei és címei olvashatók.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila