Önök írták - 5.oldal

Irja meg nekünk kérdését, véleményét, javaslatát, támogatási szándékát, stb !


T. Dr. Török Attila!

Előszor is tiszta szivemből köszöntöm Önt Ausztráliából további sikeres munkát kivánva.Lenne egy kérdésem az IVF kezeléssel kapcsolatban.Én is a programon vagyok, 36 éves vagyok.Talaltam egy cikket evvel kapcsolatban az interneten ami nagyon elkeseritett, a cim:www.globalchange.com /ivf.htm. Ez a cikk a többivel ellentétben igazán nem biztat azt állitja hogy az ivf nagyon jó üzlet a klinikáknak és a sikerszázalék mindössze 12%.Ezek szerint a 30-40% amit egyes klinikák irnak az nem igaz?A beültetett embriók 90%a nem tapad meg.Ezek szerint mi az en esélyem 36 evesen ? A klinikának csak a pénzem kell azért biztatnak?Nem arról van szó akkor is megpróbalom ha minimális az esély, de akkor nem reménykedem benne annyira.Tudom legalább, hogy mire számitsak.
Válaszát koszonom: P. Sz.

Tisztelt Asszonyom!

Ellentétben azzal amit az interneten olvasott a legujabb statisztikai adatokat figyelembe véve az úgynevezett take home baby rate az összes IVF beavatkozásokat tekintve kb. 20%. Ez a világ legfejlettebb helyein eléri a 30%-ot is és Ausztrália ilyennek számit. Természetesen ez átlagot jelent és az eredményességet jelentosen befolyásoloja, hogy mi miatt szükséges a beavatkozás. Én úgy gondolom, hogy az ön esélyeirol a legcélszerubb az ellátó központban tájékozódni. Sok sikert kivánva
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T. Doktor ur!

Ferjemmel 3 honapja probalkozunk hogy gyermekunk lehessen,ez tudom hogy nem nagy ido, de eddig meg sajnos nincs eredmeny,pedig soha nem szedtem tablettat es meg terhes sem voltam sosem, igy nem ertem!
De ezalatt a 3 honap alatt teljesen megvaltozott a hormonhaztartasom.A melleim 2-szeresere duzzadnak minden ciklus elott(kb.1 hettel) es kemeny csomuk kepzodnek benne,(nem lehet hozzaerni!)Mikor pedig megjon olyan eros gorcseim vannak ,hogy feler egy szulessel(Nem birok labraallni!)Periodusom egyre rendszertelenebb es kevesebb.
Szeretkezeskor pedig mindig faj a mehem pedig a ferjem nagyon figyelmes es ovatos.Mitol lehet ez Dr. ur? Mar voltam vele orvosnal,de nem tudtak ra magyarazatot adni es annyival elintezik hogy majd elmulik.Mivel masik orszagban elek igy igen nehez dolgom van nem igazan mutatnak erdeklodest ha valami kisebb problemaval megyek, igy sajnos nem tudom kihez forduljak!! Kerem magyrazza el nekem hogy mitol lehetnek ezek a problemak??!!
Koszonettel G.A.

Tisztelt Asszonyom!

Panaszai hátterében hormonális, illetve szervi okok is lehetségesek. Ezek kivizsgálása feltétlenül indokolt lenne. Tanácsolni csak azt tudom, hogy keressen egy olyan nogyógyászt, aki megfeleloen tud foglalkozni problémájával és arról felvilágosítást is tud adni! Egy Email-ben nem lehet részletesen kitérni azon betegségekre, mely ilyen panaszokat okozhatnak.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr !

28 éves vagyok egy 4 éves kisfiú édesanyja. Elso menstruációm 13 évesen volt, mindig renszertelen és a fogamzásgátkó tabletta szedése elott (Marvelon) nagyon eros görcsökkel, hányingerrel, hányással kísérve.Elso terhességem elott fél év gyógyszerkihagyás után közben két alkalommal szedtem Norcolut tablettát azonnal teherbe estem. Gyermekemet császármetszéssel hoztam világra, mert elfolyt magzatvíz után sem tágultam 1 ujjnyinál többre. 8 hónapig szoptattam, utána sem rendezodött a menstruációs ciklusom, ezért nogyógyászom tanácsára ismét fogamzásgátlót szedtem. Ez év augusztusában abbahagytam, majd az elso kihagyást követoen 5 hétre (szept.végén) menstruáltam 3 napig, azóta semmi. Ezért most 10 napig 2X1 Duphaston-t szedek utána pedig a menstruáció 5.napjától 5 napig 1
Costilbegyt-et írt fel az orvosom 2 menstruációs ciklusra vonatkozóan. A kérdésem az (mivel ezzel kapcasolatban a nogyógyászom nem mondott semmit), hogy ha szeretnék második gyereket a fent említett kezelés mellett teherbe eshetek-e (természetesen úgy, hogy ez a leendo magzatra károsan ne hasson) vagy ezalatt a kezelés alatt kiegészíto védekezést (óvszer) kell alkalmazni és csak a kezelés után próbálkozni a teherbeeseéssel.
Üdvözlettel: P-né

Tisztelt Asszonyom!

A Duphaston tabletta szedését azért javasolta az orvosa, hogy meghozzanak egy un. megvonásos vérzést. A Clostilbegyt tablettát pedig azért, hogy beinduljon a helyes petefészek muködés (peteérés).Ezalatt természetesen van esélye teherbeesésre, sot az lenne a kívánatos. Tehát látszólag helyesen járt el az orvosa. Személy szerint én nem vagyok híve semmiféle kivizsgálást és a kezelés helyességét ellenorzo vizsgálatok nélkül elvégzett gyógyszeres kezelésnek.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T.Doktor úr !

Érdeklodni szeretnék, a lombik bébi engem érinto anyagi oldaláról. Mit kell megfizetni és mennyit.
Tisztelettel: Nné

Tisztelt Asszonyom!

Az elso 5 beavatkozást a társadalom biztosítás téríti és "csak" a gyógyszereket kell a gyógyszertárban megvásárolni. A szükséges gyógyszerek azonban drágák, egy beavatkozás átlagos esetben, legolcsóbban kb. 50000 forintból hozható ki, de lehet ennek a többszöröse is. Egyes magánintézmények a kivizsgálás során a biztosító által nem finanszírozott vizsgálatok díját is kifezettetik. A pontos költségekrol az Önt ellátó centrumban kellene érdeklodnie.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

Férjemmel 2-3 éve folyamatosan próbálkozunk, kb. 5 éve nem szedek fogamzásgátló tablettát.( 2002-ben 30 évesek leszünk mindketten) Múlt év decemberében mentünk eloször orvoshoz, ahol mindkettonket megvizsgáltak. Nálam egy kicsit magasabb Prolaktin szintet állapítottak meg, amire reggel-este 1/2-1/2 tabletta Bromocryptin tablettát kell szednem. Valamint sajnos a nagyon gyakran eloforduló baktériumos és gombás fertozéseket kezeljük idestova 1 éve. Ezzel együtt nogyógyászom szerint nálam semmi akadálya nincs a teherbeesésnek. Férjemnél kiderült, hogy 11 éves korában orcitise volt, valamint, hogy a bal heréjében visszér tágulata van, melyet még múlt év decemberben meg is mutöttek.Azóta szinte folyamatosan szed Andriolt, Effergint.
Legutóbbi vizsgálának eredménye, mely 2001.10.31-én történt meg, a következo eredmények születtek:
Carentia: 4 nap
Menny: 3 ml
pH, küllem: 7,4 norm.
folyósodás: 30
szín: opálos
viszkoz: norm.
szag: mandula
szám/ml: 6-7 mill. (három hónappal korábban 9-10 millió volt, viszont a
mozgása mostanra javult)
mozgás: 40%
kp.élénk: 30%
mérs.seb: 30%
alig haladó: 40%
szerkezet: norm.: 50%
teretoid: 40%
spermatocyta:10%
genys: 10-15lt
Az andrológusa véleménye a következo: A látott kép közepesnél súlyosabb fokú nemzoképesség kiesést mutat. Oka: korábbi orchitis lehet. Jelenlegi kép
alapján kizárólag ICSI-re alkalmas. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint van-e esély más beavatkozással is a teherbe esésre, vagy Ön is ezen a véleményen van, hogy csak lombikkal van esélyünk ? Tényleg elofordulhat-e, hogy orchitise miatt (amit annak idején kórházban kikezeltek) ilyen kevés a spermiumok száma? Ön mit javasolna nekünk ?
Köszönettel és tisztelettel: P. J.

Tisztelt Asszonyom!

Levelébol úgy tunik, hogy Ön sem lett még kelloképpen kivizsgálva (szervi kivizsgálás, petevezetékek átjárhatósága stb.)! Férje lelete alapján esetleg inszeminációval (mesterséges megtermékenyítés) is lehetne próbálkozni. Ezt egyébként a törvény is így írja elo. Orchitis, illetve a viszértágulat késoi következménye igenis lehet a rossz spermiogramm!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

25 éves vagyok, a férjemmel gyermeket szeretnénk. Március óta nem szedek fogamzásgátlót, azelôtt egy évig Triodenát szedtem. Mióta abbahagytam a gyógyszerszedést csak kétszer volt menstruációm, egyszer április végén, egyszer pedig július közepén, erôsen puffad a hasam és pár kilót is felszedtem. Július végén elmentem nôgyogyászati vizsgálatra, de az orvosom nem tulajdonított különösebb jelentôséget a vérzéskimaradásnak, mondván, hogy ez a tabletta utóhatása. Rákszurést csinált, az eredmény negativ lett, és bíztatott, hogy nyugodtan próbálkozzunk a babával. Azóta 5 hónap telt el, vérzésem nincs, és babánk sem lett. Az egészhez hozzá kell tennem, hogy a menstruációm a tablettaszedés elôtt sem volt rendszeres, hol két-három hónap elteltével, hol 40 nap, hol 2 hét eltelével jött meg a menstruációs vérzésem, nagyon erôs görcsök kíséretében, de ennek sem tulajdonított jelentôséget akkoriban a nôgyógyászom. Kell-e mégis meddôség vagy egyéb betegség miatt aggódnom?
Elôre is köszönöm a segítségét: A.

Tisztelt Asszonyom!

Mielobbi kivizsgálása feltétlenül indokolt! Ez még abban az estben is igaz lenne, ha nem is akarna teherbe esni! Elso lépésként egy hormonalis kivizsgálást kellenne végezni, ez egy vérvételt jelent. A rákszurés nagyon fontos dolog, de nem fogja meoldani az Ön problémáját, várakozásnak meg semmi értelme nincsen!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon súlyos problémával fordulok Önhöz, amin a hagyományos meddoségi eljárásokkal nem lehet segíteni: 2000. decemberében hagytam abba a fogamzásgátló tabletta szedését, és ez év áprilisában már sikerült is teherbe esnem. 7 hetes terhesen kórházba kerültem fenyegeto vetéléssel, ám protactív terápia hatására sikerült a terhességet megtartani. Augusztus 9-én, 20 hetes terhesen elfolyt a magzatvizem, és a noi klinikán az orvosom a terhesség befejezése mellett döntött. A terhesség muszeres befejezése során olyan mértéku csillapíthatatlan vérzés lépett fel nálam a méhlepény rendellenes tapadása miatt, hogy sajnos csak a méhem eltávolítása útján lehetett megmenteni az életem. Mivel a petefészkeim megmaradtak, az egyetlen lehetoség arra, hogy saját gyermekünk legyen: az embrióbeültetéses dajkaterhesség. Rokonainkat és barátainkat mélyen megdöbbentette a velünk történt tragédia, olyannyira, hogy férjem unokatestvére,
aki 30 éves és két egészséges gyermek édesanyja, vállalná gyermekünk kihordását és megszülését. Ez az intézmény tudomásom szerint hazánkban nem
leszabályozott, de a jog nem is tiltja az alkalmazását, és volt is már rá példa Magyarországon. Szeretném Öntol megtudni, hogy van-e lehetoség ilyen súlyos
esetben a dajkaterhesség alkalmazására, és ha igen, hova fordulhatunk segítségért? Továbbá, ha ez hazánkban nem lehetséges, magyar állampolgárok számára ez külföldön megoldható-e, és mennyibe kerül?
Köszönettel: egy kétségbeesett házaspár

Tisztelt Asszonyom!

Magyarországon az egészségügyi törvény valóban szabályozza, hogy milyen beavatkozást lehet elvégezni. Ez a törvény a dajkaanyaságot nem tiltja, sot megengedi. A törvénynek azonban a mai napig nem készült el a végrehajtási utasítása, ezért ilyen beavatkozást ma Magyarországon végezni nem lehet és nem szabad, nincs arról tudomásom, hogy bármelyik centrum is végezné. Vannak olyan országok, ahol erre lehetoség van (pl. USA, Belgium, Anglia), de információkkal a részletekrol szolgálni nem tudok és nem vagyok biztos abban sem, hogy külföldi állampolgárok részére is végeznek-e ilyen beavatkozást. Tanácsom, hogy reménykedjen a mielobbi hazai jogi szabályozásban.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt doktor Úr!

Már többször válaszolt kérdésemre, amit ezúton is köszönök.
A problémám most az, hogy az elso lombikos próbálkozáson vagyok túl.(vi. nem sikerült) Az ötödik napon történt 3 blostociszta transzferje, de nem tapadtak meg. A menstruációm a 24. napon jött meg. Sajnos nekem korán jön meg a vérzésem, és gyakran van barnás folyásom a menszesz elott. (A nogyogyászom 1 évvel ezelott duphaston-t írt fel,ami javulást hozott. ) A lombikos kezelésnél a visszaültetés után utrogestan hüvelykúpot írtak fel 3x2-t.
A kérdésem, mi okozhatja a rendszertelen vérzést ill. mivel az elozetes vizsgálatok szerint nálam minden rendben volt(?) és a férjem alacsony spermaszáma miatt döntöttünk a lombik mellett, van-e értelme még egy próbát tenni?
Köszönettel: Tné Sz.

Tisztelt Asszonyom!

Természetesen van értelme tovább próbálkozni. Az Utrogestan természetes sárgatest hormont tartalmaz és mint ilyen, jobb, mint a korábban kapott Duphaston. Az, hogy nem sikerült az elso beavatkozás, nem a gyógyszereken múlott. A vérzés elott jelentkezo barnás folyás, pecsételo vérzés hátterében általában hormonális okok vannak, de lehetnek szervi okai is. Tehát ha a beavatkozás elott kelloképpen ki lett vizsgálva (hiszteroszkópia, laparoszkópis, ultrahang), nem szükséges további vizsgálat, amennyiben nem, ezek elvégzése indokolt.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Két kérdésem lenne: Túl vagyunk a 2. IVF programon, sajnos sikertelenül. A 2. akcióból maradt 4 szép embrió, lefagyasztották őket.
1. Mekkora százalékos "túlélési esély" van a felolvasztás után? Igaz, hogy valóban kb. 50%? Mitől függ ez?
2. A fagyasztott és felolvasztott (megmaradt) embriók közül, mekkora esély van a sikerre? Mekkora esély van arra, hogy ha esetleg kett megmarad a felolvasztás után, az a kettő meg is tapadjon (ikrek)? Lehet az ikerterhességet valahogy "elősegíteni" házilag? Bár már a második akciónál is minden olyan tökéletes volt, hogy mindenki azzal bíztatott minket: Ez most sikerülni fog!
Előre is köszönöm választát! Isten segítse munkáját továbbra is! Boldog új esztendőt kívánva: G.K.

Tisztelt Asszonyom!

Bár fagyasztott embriok használatával a terhesség létrejöttének esélyei rosszabbak, ezzel együtt természetessen van esély. A fagyasztásból az úgynevezett felengedési procedúra után az embriok visszakerülnek az inkubátorba és mikroszkóp alatt életképességük megítélhető. Ha két jó embrio kerül visszahelyezésre természetesen elöfordulhat ikerterhesség is, ezt azonban házilag elősegíteni nem tudja.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném a véleményét kérni. Két éve szeretnénk gyereket. Mikor egy év eltelte után felkerestem egy nőgyógyászt ezügyben, felírt Clostibegyt-et, melytől cystám lett. Abba kellett hagynom a szedését. Orvost váltottam, mert a gyógyszer szedése után azt a választ kaptam az orvostól, hogy fiatal (26 éves) vagyok még és ne eröltessem ezt a dolgot. (?). Az új orvosom egyből vizsgálatokat írt ki. A férjemnél minden rendben van. Nálam laparoscopia-t és chromopertubatio laparoscopia-t végeztek. A leletem a következő volt: a jobb oldali tubaszájadéknál a lig. rotundumon több színes gombostűfejnyi endometriosis plakk, a Douglasban felületes hegesedés volt látható. Chromoperturbatio során mindkét oldali kürt átjárható, a jobb oldali késői telődéssel. Kezelésként Dekapeptil injekciót kaptam fél éven keresztül (1 db/hó). Ettől, ebben az időszakban nem volt menstruációm. Az utolsó injekciót októberben kaptam, akkor az orvosom azt mondta, hogy a menstruációmnak magától kell visszaállnia, de ez a mai napig nem történt meg.
A kérdéseim:
- a visszaállás mennyi idő lehet, vagy gyógyszerrel visszahozható-e?
- a menstruáció megindulása után esetleg újra gyógyszeres kezelést kapok? (Clostibegyt)
- ha újra menstruálni kezdek mekkora az esélye a természetes úton történő teherbe esésre, mivel az endometriosis-ról elég sok rossz dolgot olvastam (meddőség!)
- mennyi idő után lehet továbblépni a természetes úton történő próbálkozásról? (beültetés)
Nagyon várom válaszát és előre is köszönöm: Kné

Tisztelt Asszonyom!

Második orvosa helyesen járt el, megállapították betegségét és a kor szinvonalának megfelelő kezelésben részesült. Az injekció négy hétig hat, tehát az első vérzés legkorábban nyolc héttel az utolsó injekció beadása után várható. Az endometriosis a helyesen végzett kezelés után is kiujulhat, éppen ezért csak azt tudom tanácsolni, hogy ne várjon, ne bízza a véletlenre a teherbe esést, hanem olyan meddőségi szakemberhez forduljon, aki ehez hozzá is tudja segíteni. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy "beültetést" kellene végezni. Egyébként ha még nem történt meg a férje vizsgálata is mielöbb indokolt lenne.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Azzal kezdeném, hogy szerencsés helyzetben vagyok, mivel már van egy egészséges gyönyörű lányom. 3 évvel ezelőtt viszont volt egy spontán vetélésem ami után rendszertelen vérzés következett és 18 hónapja teljesen elmaradt a vérzésem. a hormon háztartásom teljesen felborult-legalábbis ezt közölték velünk! Nincs peteérésem és a bal oldali petefészekben 1 hónappal ezelőttig egy 36x27 mm-es solid és echomentes részt tartalmazó képletet találtak. Az 1 héttel ezelőtti uh felvételen a következöt látták:a b. oldali ovarium 39x35 mm benne egy 11mm-es kifejezettenechodus képlet látható(meszesedés?)Az ovariumban jelenleg folyadéktartalmú képlet nem ábrázolódik. a jobb oldali ovarium norm. szerkezetű. Szeretném tudni hogy ez pontosan mit jelent mert erről eddig még nem világosítottak fel. El vagyok keseredve mert mióta a vérzésem elmaradt 7x voltam nőgyógyásznál de csak vitaminok sorát írták fel és közölték hogy nem vagyok terhes.1 év után sikerült találnom egy belgyógyászt aki a kezelésemmel foglalkozik. Másik kérésem az lenne, hogy szeretném megtudni hogyan lehet bejelentkezni a meddőségi klinikára, mivel szeretnénk egy másik gyermeket is.
Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel: Cs.

Tisztelt Asszonyom!

A leírt ultrahang leletek önmagukba semmit sem jelentenek, már csak azért sem, mert nem állandó jellegűek. Három elvesztegetett év után mielöbbi kivizsgálása indokolt lenne. Ugyanúgy, ahogy nem a nőgyógyászoknak kell szívproblémákkal foglalkozni, nem helyes, ha most nőgyógyászati problémáit belgyógyász kezeli. A www.infertility.hu honlapján megtalálja azon központok címeit, ahol megfelelő képpen tudnak foglalkozni betegségével.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

Egy levelemre már megkaptam válaszát, melyet ezúttal is szeretnék megköszönni. Azóta túl vagyok egy laparoszkópia-hiszteroszkópia mutéten, melynek eredménye :a méh külso felszínén vannak kisebb miómáim, de ezekbol elég sok van. Az orvos, aki a mutétet végezte azt mondta ez nem befolyásolja az embrió megtapadását ( 3 IVF+fagyasztott ET-en vagyunk túl ), mivel nem a méhnyálkahártyán van, valamint azt, hogy késobb okozhatnak problémát ezek a miómák, ha esetleg növekednének. Ugyanakkor az az orvos, aki a lombik kezeléseket végzi nálunk, a Decapetyl inj. javasolta 3 hónapon keresztül. Úgy döntöttünk a férjemmel, hogy ez a kezelés túlzottan igénybe venné a szervezetemet, és nem utolsósorban nagyon drága, így nem vágunk bele. Mindezek ellenére szeretném a doktor úr véleményét kikérni, jól döntöttünk-e, hiszen már csak két lehetoségünk van ? A másik kérdésem, hogy most kértük az orvost,hogy a következo ciklusomban (kb. 5 nap múlva ) kezdjünk egy újabb beavatkozást, O mindenáron leakart beszélni minket, hogy az ünnepek miatt lelkileg nehezebb lesz,bár szerintem az ünnepek pontosan gyerekek nélkül a legnehezebbek, felvetette a hiperstimuláció veszélyét ( eddig sosem volt probléma )... , olyan érzésünk volt, mintha a szabadságolások miatt tette volna. Mit gondol a doktor úr ezek ellenére érdemes belevágnunk ? Vagy esetleg intézményt kellene váltanunk, bár erre azt mondta azorvosunk, hogy a lehetoségek ugyanazok, és mi is úgy vagyunk vele, hogy most még ez a változtatás is egy újabb stresszt jelentene.
Köszönettel és tisztelettel, B. T. és férje

Tisztelt Asszonyom!

Sajnos csak késve tudtam válaszolni levelére, mely azóta valószínűleg már nem aktuális. Ezzel együtt én úgy gondolom, hogy nem az ünnepek miatt akarták lebeszélni egy újabb próbálkozásról. Bár kétségtelen, hogy az ön álltal leírt myomák általában nem befolyásolják az embriok megtapadását, úgy gondolom, hogy jó tanácsot kapott orvosától. A Decapeptyl kezeléstől a myomák méretükben csökkentek volna, bár kétségtelen, hogy a kezelés abbahagyását követően rövid idő múlva újból megnöttek volna. Ez az injekció nem terheli meg a szervezetét, és nincsenek késői káros hatásai.Úgy gondolom továbbá, hogy amennyiben ez lehetséges a myomák műtéti megoldása is szóba jöhetne. Nem hiszem, hogy indokolt lenne más centrumot keresni. Leveléből nem derült ki, hogy milyen indikáció alapján végeznek önöknél IVF beavatkozást, de ha egyébb ok nem áll fenn, a myomák műtéti megoldása feltétlenül indokolt lenne.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A feleségem choriogonin injekció kúrát kap jelenleg. Az iránt érdeklődnék, hogy okozhat-e esetleg a szer hajhullást önmagában vagy ha párhuzamban szedi a clostilbegyttel és bromocriptinnel?
Köszönettel G. L.

Tisztelt Uram!

A részletek ismerete nélkül nem értelmezhető, hogy mit jelent a "Choriogonin injekció kúra", mindenesetre nem tűnik tulságosan szakszerűnek. Egyvalami azonban bizonyos: a szer sem Bromocriptynnel, sem Clostylbegyttel a hajhullást nem okoz. A hajhullásnak lehetnek hormonális okai, melynek kivizsgálása indokolt lenne. Pár szavas leveléből számomra úgy tűnik, hogy nem megfelelő kivizsgálás után, kevés szakmai hozzáértéssel kezelik feleségét.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T. Doktor Úr!

Én nyolc évig szedtem a fogamzásgátlót, majd három hónap szünet után elsőre sikerült teherbe esnem. A 12. héten kiderült, hogy ikerterhes vagyok. Nagyon boldogok voltunk és a 21. hétig minden rendeben volt, az orvosi vizsgálatnál kiderült, hogy kinyílt a méhszáj. Bekerültem a kórházba és két hétig feküdtem úgy, hogy meg volt emelve a medencém. A 23. héten sajnos megindult a szülés. Utána nagyon kiborultam és úgy éreztem, hogy az a legjobb ha minnél hamarabb terhes leszek újból. Utána kaptam gyógyszert, hogy ne legyen tejem, ezért csak két hónap múlva menstuáltam újra, majd kiszámoltam és szerencsére ismét egyből terhes lettem.A 9. héten kiderült, hogy üres a petezsák.Ismét kórház következett. Azóta eltelt 7 hónap. Minden reggel mérem a hőmérsékletemet. Három hónapja szedem a Clostylbegytet. Félidőben néznek ultrahanggal és kapok Profasi injekciót. Sajnos eddig eredménytelenül.Nekem eddig mindig csak egy tüsző ért meg. tüsző méhnyálkahártya 1.hónap 20,0mm 8,0mm 2.hónap 19,8mm 7,3mm 3.hónap 18,0mm 7,6mm
1/. Miért van az, hogy a tüsző egyre kisebb? Ebben a hónapban a nyolcadik napon kell mennem injekcióra /UHP/.
2/. Az UHP injekció mire van, mi a szerepe?
3/. Ön szerint mikor kellene elmennem alaposabb kivizsgálásra?
4/. Hol vannak ilyen meddőségi centrumok?
A férjemmel szerencsére minden rendben van. Mi lehet az oka, hogy kétszer ennyire könnyen terhes tudtam lenni most meg nem történik semmi. Sajnos már egyre türelmetlenebb vagyok és félek, hogy valami bajom van.
Előre is köszönöm válaszát K. P.

Tisztelt Asszonyom!

Sajnos csalódást kell okoznom, bár kb. 20 éve foglalkozom meddőséggel, de sajnos fogalmam sincs róla, hogy mit jelent az UHP injekció. Ezek alapján lehet, hogy nem is bennem van a hiba. Továbbá az, hogy a 13.napon mért tüsző méret egyre kevesebb, önmagában véve semmit nem jelent. 15 mm feletti tüsző nagyságnál a petesejt érett. Két vetélés után egyébként egy olyan kivizsgálás lenne indokolt, mely a vetélés okait lenne hivatott tisztázni. Tanácsolni tehét csak azt tudom, hogy legyen még türelmetlenebb és egy olyan meddőségi centrumot keressen fel, ahol nem UHP injekciót ajánlanak önnek, hanem megfelelő kivizsgálás után a problémájának megfelelő kezelést végzik. Az ajánlott centrumok listáját a www.infertility.hu honlapján megtalálja.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Sok érdekes infórmációt találtam az oladalukon, és ezúton szeretném a tanácsát kérni. A férjemmel 3 éve próbálkozunk, hogy teherbe essem. Az elhatározásunk után, hogy kibabát szeretnénk, rá úgy 0,5 évre teherbe is estem, de még a terhesség korai szakaszában 3-4 hetesen elvetéltem, nemigazán kaptam kimerítő választ, hogy miért. Azóta viszont nem sikerült újból teherbe esnem. A nőgyógyászom szerint szervileg teéjesen rendben vagyok, úgy 1/2 1 éve volt petefészek átjárhatósági vizgsálatom, és szervileg rendben volt minden, annyit mondtak, hogy akkor valószínűleg nem volt peteérésem. Nem aggódtam, úgy gonoltam előbb-útóbb tehrebe esek. De vártunk további 1 év után sem estem teherbe. Majd hormonszintet kedztük viszgálni, és kiderült, hogy magas a prolaktin szintem. Többször is készített a nőgyógyászom ultrahangot, de szervileg minden rendben volt mindig. Többször 1-2 hónapig szedtem a Bromocriptin tablettát. Majd az újbóli hormonszint vizsgálat során kiedült, hogy még magasabb lett a prolakin szintem (21,4 NG/ML, majd 34,7 NG/ML) A nőgyógyászom beutalt ahhoz a Doktor úrhoz, aki agyi CT és egyéb kivizsgálásokat végez el velem.
Ön felé az lenne a kérdésem, hogy:
1. A magas prolaktin szint kezelhető-e,milyen módszerrel, és mennyi idő alatt állhat helyre ez a szint?
2.Mivel nálam ez hosszabb ideje fennt állhat, és lehet hogy az első terhességem alatt is ezért vetéltem el, nem e jelenthet problémát, akár nomrális hormonszint mellett? Azaz nem e jelent problémát egy terhesség kihordása számomra.
Még annyit, hogy a nővéremnek is ilyen problémái voltak, bár őt nem vizsgálták ki iagzán, mert pár év után teherbe esett. De azért én in nagyon reménykedem, hogy a kiviszgálások után, valamely módon sikerül teherbe esnem. Őn szerint van esélyem?
Előre is köszönöm a figyelmét, és a válaszát. Üdvözlettel: E

Tisztelt Asszonyom!

Az infertility.hu honlap levelezési rovatába több levelet olvashat mely a prolaktin szintek jelentőségével foglalkozik. Az Ön által említett három év félelmetessen sok elfecsérelt időnek tűnik, a szükséges vizsgálatok akár egy hét alatt is elvégezhetők lettek volna. Miután ezek nem történtek meg konkrét kérdéseire lehetetlen válaszolni. Általánosságban csak azt tudom válaszolni, hogy a magas prolaktin szint lehet oka korai vetélésnek. Továbbá az hogy Bromocryptin szedése mellett prolaktin szintjei tovább emelkedtek felvetí az agyalapi mirigy daganatának lehetőségét, mely miatt az MRI vizsgálat mielöbbi elvégzése feltétlenül indokolt lenne. Betegségét minnél elöbb megkell állapítani és a diagnozisnak megfelelően kezelni. A betegség egyébbként jól kezelhető és jó esélyek vannak terhesség létrejöttére illetve annak kihordására.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Most találtam rá az Önök honlapjára és nagyon sok, hasznos információra leltem. Eléggé el vagyunk a férjemmel keseredve, mert két és fél évi próbálkozás után sem sikerült teherbe esnem. Az Önök oldalán a leveleket olvasgatva döbbentem rá, hogy a problémám nem is olyan ritka. Szóval egy évvel ezelőtt fordultam nőgyógyászomhoz konkrétan a problémánkkal, hogy nem sikerül teherbe esnem. Javasolta első lépésként mindkettőnk kivizsgálását. Férjem andrológiai kivizsgálása rendben volt. Tőlem vért vettek a ciklus 3., illetve 21. napján, hogy hormonszintjeimet ellenőrizzék. A vizsgálati eredmény kimutatta, hogy a proklatin-szintem magas (738,0 mIU/l). Az orvos a Bromocriptin nevű gyógyszer szedését javasolta, napi egy szemben határozta meg a dózist. Ezt 6 hónapon át szedtem. 6 hónap után újra vért vettek és a prolaktin-szintem nemhogy lejjebb ment volna, hanem még magasabb, a felső határ duplája volt (1238,8 mIU/l). Ezután az orvos erősebb adagban határozta meg a Bromocriptin gyógyszer szedését. Ma már másfél szemet szedek naponta. A gyógyszer mellett voltam Hypophysis MR vizsgálaton is. A lelet: "A sella ép kontúrú, normális nagyságú. A hypophysis bal lebenye felfelé ívelt kontúrú és a bal lebenyben környezeténél minimálisan jelszegényebb, kb. 3 mm-es terület látható, mely a kontrasztanyag adása után is környezeténél kissé jelszegényebb. A nyél balra lejt. A chiasma ép. A suprasellaris cisternák épek. A neurohypophysis megtartott. Dg. vélemény: A látott kép bal lebeny microadenomának megfelel." Ez mit jelent tulajdonképpen. Az orvosom a lelet megtekintése után csak annyit mondott, hogy igen-igen ez lehet oka. Semmi többet nem tudtam meg. Azt javasolta, hogy ezt a vizsgálatot fél év múlva ismételjük meg, addig szedjem a Bromocriptint. A kérdéseim a következők lennének: Mi okozza a proklatin magas szintjét? Milyen más betegség húzódhat a prolaktin magas szintje mögött? A gyógyszeres kezelésen túl van-e más gyógymódja? Milyen más vizsgálatot szoktak elvégezni ilyen probléma esetén? Mennyi idő után hatásos általában a Bromocriptin szedése? Ha ezt a szintet sikerül csökkenteni, illetve beállítani optimális szintre mekkora az esélye a teherbeesésnek?
Köszönöm, hogy megtisztelt levelem elovasásával.
Várom válaszát. Tisztelettel: B. J.

Tisztelt Asszonyom!

Az ismertetett MRI lelet annyit jelent, hogy Önnek egy kisméretű agyalapi mirigy daganata van. Ettől nem kell megijednie, ez mindig jóindulatú, és az esetek döntő többségében gyógyszeresen kezelhető. Amennyiben a Bromocryptinnel nem következik be kedvező hatás, más gyógyszer is rendelkezésre áll. Nagyobb daganatok műtéti megoldása lehetséges, de ezt csak, mint utolsó lehetőséget szabad megpróbálni. Más betegségek is okozhatnak prolaktin szint emelkedést, mint pl. pajzsmirigy alulműködés, vagy az un. policisztás petefészek szindróma, de Önnél valószínüleg nem erről van szó. Szedje tovább a gyógyszert, végezzék el a kontroll vizsgálatokat és ezen eredmények döntik el a továbbiakat.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Két éve szeretnénk babát. Utóbb három ciklusban is 5x1 amp. Metrodint kaptam + Profasi inj.-t a tüszőrepesztés céljából + Utrogestan capsulát a tüszőrepedés után 2x1-et. A terhesség elmaradt. De mindhárom ciklusban és azóta is minden ciklusban a vérzés előtt 3 nappal gyenge barnás folyás jelentkezik egészen a vérzésig, majd a vérzés ugyanolyan mint eddig mindig. Fél éve volt egy terhességem, de az 5. héten elvetéltem. Volt laparoszkópiám, hormonvizsgálat, ellenanyag termelődése a spermák ellen, a férjemnek andrológia. Minden eredmény a nőgyógyászom szerint rendben van.
Kérném az Ön véleményét. Köszönettel

Tisztelt Asszonyom!

Leletei ismerete nélkül nem tudokm tanácsot adni. Az, hogy minden rendben van még nem jelenti azt, hogy a kezelés mellett azonnal teherbe kell esnei. Az alkalmazott kezelés, ha vakon történt (ultrahang, illetve hormonmeghatározások nélkül), nem biztos, hogy petesejt érést eredményezett. A Metrodin dózisa sem tűnik megfelelőnek, azt már a vérzés 2. napján el kellett volna kezdeni és nyomonkövetve a tüszőfejlődést, a petesejt megéréséig adni. Ez valószínűtlen, hogy 5 napig tartana! Nem tartom valószínűnek, hogy meddőségben jártas, komoly szakember végezte volna ezt a kezelést. Tanácsom ezek után csak az lehet, hogy olyan szakembert keressen, aki tudja leleteit értékelni és megfelelőképpen tudja kezelni!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Török Attila doktor úr!

Az alábbi kérdésekkel szeretnék Önhöz fordulni: Kb. 1,5 évig szedtem a Seropram nevű antidepresszáns gyógyszert. Kb. egy évvel ezelőtt egy hormonvizsgálat során kiderült, hogy a tesztoszteron szintem magasabb a normálisnál. A ciklus elején a normál tartományban van (igaz inkább a felső érték körül), a ciklus második felében azonban mindig meghaladja azt.(kb. másfélszerese a normálisnak) Az egyéb hormonok a labor által megadott normál tartományon belül vannak. Felkerestem egy nőgyógyász-endokrinológust, aki azt mondta, hogy a magas tesztoszteron értéket kezelni kell, és hogy a ciklusaimban nincs peteérés.(az LH/FSH arányból megállapítható). Felírt egy Diane 35 nevű gyógyszert, amit kb. fél évig kell majd szednem. Utánanéztem, ez egyben fogamzásgátló is, nem értem, akkor hogyan lesz peteérés? A fogamzásgátló épp azt akadályozza meg. Az orvos szerint valószínűleg az SSRI miatt borult fel a hormonháztartás, és emiatt nincs peteérés. Lehetséges ez? Az egyéb mellékvese hormonok mind normálisak voltak. A 3. napi vérvétel mit jelent? Ha szedem a gyógyszert, akkor mi számít a 3. napnak? Mikor érdemes ellenőriztetni a hormonok szintjét, és meddig kell szednem ezt a gyógyszert? Hüvelyi UH-t is csináltak, semmi eltérés nem volt. Lehet valami más oka is az emelkedett tesztoszteron szintnek?
Köszönettel: K. A.

Tisztelt Asszonyom!

A Testosteron minden női szervezetben termelődik, a mellékvese és a petefészek termelik. Amennyiben értéke emelkedett ell kell dönteni, hogy ennek oka a mellékvese vagy a petefészek hibás működése. Hormonértékei alapján (LH, FSH arány) úgy tűnik, hogy önnél a petefészek hibás működése okozza az eltérést. Ennek ellentmond, hogy a hüvelyi ultrahangnál ilyen esetben úgynevezett polycystás petefészket lehet látni. Tehát számomra leletei nem egyértelműek. Amennyiben ilyen irányú hormoneltérése mégis csak van és terhes nem akar lenni, a Diane 35 tabletta szedése igenis ajánlható. Ez valóban egy fogamzásgátló, ilyen betegségben mégis két dolog miatt ajánlható. Egyrészt legátolja a hibás petefészek működést, másrészt megakadályozza, hogy a termelődött Testosteron be tudjon kötődni a célszervekhez. A gyógyszer szedése alatt természetessen peteérés nincs, különösebb ellenőrzésre, így hormon meghatározásra ez alatt az idő alatt nincsen szükség. Amennyiben mégis hormonmeghatározásra lenne szükség azt a tabletta szedési szünetben kell elvégezni. Amennyiben terhes szeretne lenni a petefészek rendes működése beindítása céljából gyógyszeres kezelésre, úgynevezett ovulatio indukcióra van szükség.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

A múltkori levelemre megköszönöm válaszát. Sajnos még a mai napon sem kerestünk fel meddőségi központot. A méhtükrözést elvégezték, semmi elváltozást nincs, a méhem rendben van. Az orvos szerint kellene szednem gyógyszert (Norcolut és Mikrofollint napi 1-1 szemet 10 napon keresztül). A menstruációt követő 16. napon kellene elkezdenem. Nem tudom, hogy érdemes-e megint gyógyszerrel próbálkozni, vagy most már tényleg menjek el egy meddőségi központba. Legyen szives megirni a véleményét, hogy Ön mit tanácsol!
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Asszonyom!

Tényleg csak azt tudom tanácsolni, hogy menjen el egy meddőségi központba minél előbb. Másoknak is többször válaszoltam már, hogy nem vagyok híve kivizsgálás nélküli gyógyszeres kezelésnek! Vakon elkezdeni egy hormontartalmú gyógyszert felesleges!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A fogamzásgátló abbahagyása óta -10 hónapja- teljesen rendszertelen a mensesem és nem sikerül teherbe esnem se. Jelenlegi ciklusom 14. napján hormoneredményeim akövetkezőek:LH 7,4 FSH 7,2 PROL 591 E2 52 Tesztosz 520 SHBG 57 FR.teszt 11,05 DHEA-SO4 2,703 Csak a prolaktin szint magasabb a normál értéknél. Ma vagyok ciklusom 44. napján és mivel jobb alhasi fájdalmam volt, TVS vizsgálatot végeztek. Két cisztát találtak a jobb petefészkemben és egy myomagöböt a méhemben (mindhárom kis méretű 1-2 cm-es. Kezelőorvosom azt mondta egyenlőre várjunk, 1 hét múlva kell visszamennem kontrollra. Okozhatja ez, hogy 10 hónapja - amióta abbahagytam a fogamzásgátló szedését - nem áll vissza rendesen a ciklusom? Ez lehet az oka annak is, hogy nem esek teherbe vagy a magas prolaktin szint az oka? Milyen kezelési lehetőségek vannak? Milyen esélyem van így a teherbeesésre?
Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: K.E.

Tisztelt Asszonyom!

A ciklus 14. napján meghatározott hormonértékek nem elég informatívak, a ciklus legelején, optimálisan a harmadik napon kell ilyen irányú vizsgálatot végezni. A magas Prolaktin szint további tisztázásra szorul. Rengeteg fajta cysta van így leletének konkrét ismerete nélkül erről nyílatkozni nem lehet. A kis myomái nem valószínű, hogy hátrányosan befolyásolnák a teherbe esési esélyeket, azonban a későbbiekre való tekintettel eltávolításuk indokolt lenneÚgy gondolom, hogy a terhessé elmaradásának oka jelenleg önnél még nincs tisztázva, éppen ezért arról nyilatkozni én sem tudok. További kivizsgálás, illetve kezelés szükséges.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Segítségért fordulok önhöz. Először is szeretnék mindent megtudni. a ciszta nevezetű betegségről. A másik kérdés: a barátnőmnek cisztája van és a nőgyogyásza azt mondta neki hogy van fél éve arra hogy természetes uton teherbe essen, egy gyogyszer segítségével. Ha ezt a fél évet nem használjuk ki akkor csak műtétek sorozatával eshet teherbe. Evvel kapcsolatosan az lenne a kérdésem, hogy ez létezhet vagy ez nem százszázalékos, és utána is lehtséges-e. Még annyit tudok a betegségről, hogy neki mikrocisztái vannak, nem a normál nagyságuak. És érdeklődnék ha kifutnánk ebből a fél évből, milyen más lehetőségek lehetnek? A ciszta mennyire veszélyezteti egy ember életét? Kérem válaszoljon levelemre, a számunkra ez nagyon fontos!
Előre is köszönöm. T.G.

Tisztelt Uram!

Rengeteg fajta cysta létezik, melyek egy szülészeti tankönyvben akár 50-100 oldalon kerül ismertetésre. Éppen ezért egy levél nem alkalmas arra, hogy mindent megtudjon a cystáról. A leírtalkból inkább az tűnik valósyínűnek, hogy a barátnőjének inkább úgynevezett polycystás petefészke van. Ez kétségtelen, hogy szervi elváltozást jelent, de egy hormonzavarban nyílvánúé meg. A betegség az életet nem veszélyezteti, és gyógyszeresen is kezelhető, az esetek nagy részében gyógyszeresen is kezelhető.Félév természetes úton való próbálkozásnak ebben az esetben nem túlsok értelmét látom, inkább megfelelő kivizsgálást követő, megfelelő kezelésnek lenne értelme.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Az általam olvasott levelekből derült ki számomra, hogy a prolaktin magas hormonértéke meddőséget okoz.Szeretném tudni, hogy az én 9-15 ng/ml közötti értékeim magasnak számítanak-e ill. mik a határértékek? Sajnos már 6 éve szeretnénk kisbabát, de eddig még a kivizsgálások során semmi konkrét okot nem találtunk. PCO is szóbakerült, de a hormonszintek nem igazolták, viszont UH-on több kisebb tüsző látszik a petefészkekben és ovulációm sincs minden ciklusban. Olvastam a válaszai között, hogy a PCO is gyógyítható, hogyan történik ez ? A harmadik kérdésem az allergiáról szól. Hallottam, hogy allergiás reakció léphet fel a spermiumok és a petesejt között, így nem történik meg a megtermékenyítés. Azt szeretném tudni, hogy a beágyazódásnál is felléphet-e hasonló reakció / ICSI-vel megtermékenyített petesejt és a méhnyálkahártya között/ Ha igen mivel lehet még a beágyazódást támogatni ?
Tisztelettel: Kné

Tisztelt Asszonyom!

Az Ön prolaktin szintjei normálisak. Ha nincs ovuláció, ovuláció indukciós kezelést kellene végezni. Immunológiai okok (spermium ellenes anittestek) tényleg negatívan befolyásolhatják a teherbeesési esélyeket. ICSI-nél, illetve IVF-nél a beágyazódást és a megtermékenyülést nem hátráltatja.Ezzel együtt én úgy gondolom, hogy hat év próbálkozás után egy megfelelő kivizsgálás után itt lenne az ideje a megfelelő kezelés elkezdésének. Leveléből úgy tűnik, hogy ez még nem történt meg.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Dr. Török Doktor Úr!

Harmadik lombikbébi programot keztük el . Eddigaz első sikerült de sajnos a 8-dik héten elhalt. A második 5 hónap múlva keztük sajnos nem sikerült sajnos nem kaptam prgeszteron injekciót.Most a harmadiknál a decapeptyl 14. napján ellenőrzésen voltam és montam nem jött meg a menzeszem, hát sajnos mindkét petefészekben cisztát találtak,ez okozta azt ,hogy nem jött meg rendesen a vérzés .Másnap leszivták a cisztát 2 nap múlva uh. és vérvételen voltam, a hormon szint nem volt jó ezért nem kezték el a stimulációt megemelték a decapeptylt 2-ször 1-re naponta. 3 napig így kaptam jó lett és, utána elkezték a stimulációt.Az uh.-is jó volt bár még barnás folyásom még mindig volt,de azt monták nem baj mert 4mm-es/A/ a z edometrium nincs ami leváljon. Elmúlt a barnás folyás és most a stimuláció 4-dik napján vagyok és 2napja pici jelentéktelen barna folyásom van.Gonal-f , Menogon, Fraxiparin, decapeptylt kapok és 4 nap múlva megyek uh. és vérvételre.Megszeretném tudni hogy ez nem baj-e? Nem- e jelent problémát?
Mielőbbi válaszát várom és előre is köszönöm Bné

Tisztelt Asszonyom!

Válaszom már bizonyára nem aktuális, mert a kérdése óta eltelt idő alatt már valahogyan elkellett, hogy döljön a dolog. Egyébbként ilyen irányú kérdésekre a konkrét eredmények (ultrahang és hormonszintek) nem lehet válaszolni, bizzon az önt ellátó centrum orvosaiba és kérdéseit a vizsgálatkor tegye fel.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Ma Magyarországon lehet-e egy egyedülálló nőnek mesterséges megtermékenyítéssel gyereke? Ha nem akkor esetleg Európában?
Üdvözlettel: Cs.A.

Tisztelt Asszonyom!

Az asszisztált reprodukcióval foglalkozó törvény, nem teszi lehetővé egyedűlálló nőknél mesterséges megtermékenyítés elvégzését.Nincs tudomásom róla, hogy Európában bárhol engedélyezett lenne.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

T. Doktor Úr!

Tudom, hogy Ön kifejezetten a meddőséggel foglalkozik de azért lenne pár kérdésem. Kétszeri vetélés után szerencsére sikerült teherbe esnem gyógyszeres kezeléssel. /Clostylbegyt, Profasi/. Most a 11. hétben vagyok. A Doktor Úr Duphastin gyógyszert írt fel, amit az ötödik héttől szedek /2X1/ Az lenne a kérdésem, hogy ezt meddig szokták szedni és miért van erre szükség? Az ultrahangvizsgálaton azt mondta, hogy nem teljesen szabályos a petezsák. Ez mit jelent? Nagyon félek ettől mert a második terhességemmel az volt a baj, hogy üres volt a petezsák. A baba rendesen fejlődik a 10. héten volt 3,46cm, a szívműködése is teljesen jó. Szeretném ha válaszolna a kérdéseimre mert a Doktor Úrból úgy kell kihúzni minden szót és nem nagyon válaszol rá.
Köszönettel K. P.

Tisztelt Asszonyom!

Duphaston természetes sárgatest hormont, Progesteront tartalmaz. Szedése a terhesség legelején fontos, a lepény teljes kialakulásáig (12.hét) indokolt. Igy önnek erre már nincsen szüksége. A szabálytalan petezsák önmagában nem jelent semmi rosszat, amennyiben a magzat jól fejlődik, szívműködés látható minden rendben van a terhességgel.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Két éve múlt annak, hogy a férjemmel védekezés nélküli házaséletet élünk, ugyanis babát terveztünk. Mielőtt eldöntöttük, hogy babát szeretnénk előtte két évig Tri-Regol fogamzásgátlót szedtem. A tabletta szedésének abbahagyása után 3 hónapot vártunk és utána vártuk, hogy hozzánk is bekopogtasson a "gólya". Azonban ez nem így történt... Egy évre rá két hetet késett a menstruációm és pozitív lett a terhességi teszt. Boldogan mentem orvoshoz, szinte biztosra vettem, hogy terhes vagyok. Az ultrahang azonban egy 5,4 mm-es petefészek-cisztát mutatott ki. Kb. egy hónapig vérezgettem és orvosom javaslatára Norcolut tablettát szedtem, majd úgy tűnt minden rendben. Ezután egy évet vártunk, hátha összejön a baba, de hiába vártunk. Majd visszamentem az orvosomhoz, aki kivizsgálást javasolt mindkettőnk részéről. A férjemnél andrológiai- és spermavizsgálat történt, melynek jó eredménye lett: - mennyiség: 3 ml - szám: 48M/ml - szám/ejac.:144 M - mozgó sejtek száma: 80% élénk: 72% kp. élénk: 4 % alig haladó: 4 % - álló: 20% - elfolyósodás: 40 perc - pH: 7.5 A vizsgálat alaki és küllemi eltérést sem mutatott, tehát a férjem fertilis. Mielőtt engem kivizsgáltak, három hónapig szedtem a Mastodynon nevű homeopátiás cseppeket, majd hormonvizsgálatot és HSG-t javasoltak. A hormonvizsgálat eredménye: ( ciklus 3. napja ) - FSH: 6.9 - LH: 3.63 - Oestradiol: 119 - Progesteron: 4.98 - Testosteron: 3.54 - Prolactin: 427 - DHEA-SO4: 9.48 A HSG eredménye szabályos alakú és nagyságú uterust és mindkét oldali petevezető átjárhatóságát mutatta ki. A menstruációm rendszeres 26-28 naponkénti. SZTB-kre negatív eredményeim lettek. Ezek után 3 hónapos Clostylbegyt kezelésbe kezdtünk, most tartok a második hónapnál. Majd ha ez eredménytelen, akkor injekciókat kapok. Hőmérőzéssel nézem az ébredési hőmérsékletem és most a ciklus közepén 5 napig tesztelem az LH-szint növekedését valamint Elevit tablettát szedek. Az orvosom vidéki szülész-nőgyógyász adjunctus, szerencsére nagyon jó kapcsolatunk van és maximálisan elégedettek vagyunk vele. Az egyik kérdésem az, hogy mivel sajnos gyakran van hólyaghurutom, van-e összefüggése ennek a gyermektelenséggel? Másik kérdésem, hogy hallott-e a Gynevac nevű ( Dr. Újhelyi Károly professzor találmánya ) vakcináról és ha igen, milyen véleménnyel van róla?A harmadik kérdésem az, hogy mivel minden eredményünk eddig jó, érdemes-e tovább próbálkozni vagy esetleg forduljunk meddőségi központba? Ön szerint milyen esélyünk van gyógyszeres v. injekciós kezeléssel a sikeres terhességre?
Válaszát megköszönve, tisztelettel: Nné

Tisztelt Asszonyom!

Eddig minden úgy történt, ahogyan a szakma szabályai azt megkívánták. Legyen türelmes és folytassák a megkezdett kezelést! Konkrét kérdéseire válaszolva a gyakori hólyaghurut nem valószínű, hogy összefüggésben lenne a gyermektelenséggel. Mintmár korábban másnak válaszoltam, a Gynevac Magyarországon és sehol a világon nincsen törzskönyvezve. Ez annyit jelent, hogy sem hatásai, sem mellékhatásai nem lettek kellő mértékben vizsgálva. a magam részéről éppen ezért nem áll módomban tanácsot adni ezzel kapcsolatban. Magánvéleményem szerint a szer veszélyes és kuruzslás. Miután jelenleg is megfelelő kezelésben részesülnek, meddőségi központban való jelentkezésük még nem indokolt. További sikertelen próbálkozások esetén azonban szükségessé vállhat.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Én a szerencsésebbek közé tartozom, mert már van két gyermekünk (12 és 10 évesek) , lehet, hogy bolondság 38 évesen , de szeretnénk egy harmadikat. 5 hónapja próbáljuk, de nem sikerül. Mérem a hőmérsékletemet, de nem tudom megállapítani belőle a peteérés időpontját. Kb. a 15 nap körül mintha lassacskán kezdene emelkedni a 36,6-36,7 C-ról(nincs ugrás), és csak a 19-20. napon éri el 37-37,1 C-ot, ez megmarad a ciklus végéig ami kb. 25-28 napos. Azonban a 16. nap táján érzem a hüvelyváladék növekedését, ill. nagyon enyhe alhasi fájdalmat. Ezek alapján mikor lehet a tüszőrepedés, és mikor a legvalószínűbb a teherbeesés?
Köszönettel. K. K.

Tisztelt Asszonyom!

Ezek alapján nem lehet megmondani, hogy mikor lehet a tüszőrepedés. 38 évesen nincsen arra idő, hogy ilyen módszerekkel próbálkozzanak, ma már rendelkezünk olyan lehetőséggekkel amellyel akár órára pontosan megállapítható a tüszőrepedés időpontja. Nőgyógyászhoz kellenne fordulnia.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr !

Először is azzal kezdeném, hogy Magyarország talán legnevesebb IVF centrumában kezelnek engem és páromat. Én 26 éves vagyok, a párom 31, közel két éves sikertelen probálkozás után döntöttünk az orvosi segítség mellett. Az elmúlt év végén a következőeket sikerült kezelőorvosomnak megállapítania: szervi és hormonális problémám nincs, hanem a hüvelyi ultrahangos vizsgálat kimutatta a ciklus 12. napján, hogy a petesejtjeim fele akkorák, mint ami megtermékenyíthető lenne ( 7,8) Azonban a páromnál kiderült, hogy olyan alacsony a spermium száma, ami 0 %-os erdményeket mutatott ki. A további vizsgálatok során 1-2 mozgó sejtet találtak. Urulógusa vizsgálatai sem mutattak ki sem szervi, sem hormonális változásokat. Egy 10 napos bakteriális kezelést alkalmazott, ami semmilyen pozítiív változást nem eredményezett. Érzéseim szerint nem tudtuk meg a meddősége okát. Azonban nagyon pozítívan állunk a dologhoz, ezért egy hét múlva újra fel keressük a centrumot. A mesterséges megtermékenyítéstől sem zárkozunk el, lelkileg felkészültünk rá. Azonban szeretném az Ön véleményét is kikérni, Ön szerint lehetséges más út, Ön ilyen estben mit javasolna ?
Nagyon várom válaszát, tisztelettel: K. A.

Tisztelt Asszonyom!

Leleteik alapján csak az un. ICSI módszer (a lombikbébi beavatkozás egyik formája) jön szóba, más módszer nem lehetséges.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

KedvesDoktor Úr!

98 és 2001 szeptemberében is volt egy-egy missed ab-m (15. ill. 9. héten), a második terhességem előtt már a hormonvizsgálat kimutatta a magas prolaktin szintet, s egyben alacsony progeszteront, ezért bromocriptint kaptam (2X1), s rögtön abban a ciklusban teherbe estem, utana utrogestant és gyerekaszpirint javasoltak, a bromocriptin abbahagyása mellett, de az első UH még nem mutatott semmit, a második (10 nap múlva) már bebízonyította a terhességet, de bevérzést is láttak az embriónál, két hét múlva meg szinte már felszívódott a magzat, az abortusz utan a szövettan negatív volt. A kb 2 éve jelentkező menstruáció előtt mostanában hat (a 2. terheségem előtt már 12) nappal előbbi pecsételő vérzések miatt azóta újabb hormonvizsgálat volt, amely szerint a prolactin túl magas, a progeszteron alacsony, az FSH:LH arány 2:1, a szabadtesztoszteron 12 max érték helyett 12.36. A histeroscopia enyhén arcuált méhüreget mutatott, viszont a ciklushoz képest túl vastag méhnyálkahártyát, ezért küretet is végeztek.( a szövettan még nem érkezett meg) Ezen adatok alapján érdekelne a véleménye a lehetséges okokról (főleg a méhnyálkahártya nem megfelelő vastagságának különbözői okai és kezeléseiről), a kezelések milyenségéről, és a gyermekvállalás esélyeiről. (antitest, antiphospholipid ill. kromoszomavizsgálat is volt már, egyelőre eredményt nem tudunk)
Köszönöm figyelmét és előre is köszönöm válaszat H. L.

Tisztelt Asszonyom!

Leletei hormonzavarra utalnak, azonban a leírt információk túl kevesek ahhoz, hogy konkrétumokat tudnék válaszolni. A minden bizonnyal meglévő hormonzavar azonban nem magyarázza a vetéléseit. Ennek oka az arcuált uterus lehet, de a tényleges helyzet ismerete nélkül ez ugyancsak nem megítélhető. Véleményem szerint a méh rendellenségének műtéti korrekcióját követően megfelelő hormonális kezeléssel jó esélyek vannak a terhesség létrejöttére és annak kihordására.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Évek óta eredmény nélkül próbálkozunk. Hallva a candida gombáról felmerült bennem annak a lehetősége, hogy nálam is ez okozza a meddőséget. Kérem szíveskedjék megírni, hogy mik a tényleges tünteti ennek a betegségnek és mivel orvosolható? Van-e értelme a grapefruit kivonat szedésének.
Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Bné Sz. E.

Tisztelt Asszonyom!

A gombás fertőzés önmagában nem okoz meddőséget, csak egy ennek következtében kialakuló súlyos gyulladásnak lehetnek ilyen késői következményei. Tünetei: csipő, viszkető érzés a hüvelyben, túróra emlékeztető fehér folyás. Ha ilyen panaszai lennének, nem grapefruit kivonattal kellene kezelni, hanem orvoshoz kellene fordulnia!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A bal oldali herémben viszértágulatot diagnosztizáltak. Bár még nem szeretnék gyermeket és az andrológiai vizsgálaton a spermaképem is jónak mutatkozott mégis javasolták a műtétet.
Kérdésem: Ön szerint mikor javasolt a műtét egy viszértágulattal rendelkező embernek? A lehetséges műtéti beavatkozások közül melyiket javasolná?
Várom válaszát. Üdvözlettel: P. T.

Tisztelt Uram!

Önnek helyesen javasolták a műtétet. A hereviszér tágulat esetén a spermakép rosszabbodása várható. Ennek okát nem ismerjük kellőképpen. Megelőzendő a később visszafordíthatatlan károsodást, a viszértágulat diagnózisának felállítása egyben a műtét szükségességét is jelenti. Ez egy kis beavatkozás, de feltétlenül szükséges.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Dr. Úr!

Köszönöm válaszát. Nagyon hálás vagyok érte. A Betegséggel kapcsolatban még annyit tudok hogy különféle hormon készítményeket szedett de egyik sem múlasztotta le a cystákat. egyik ilyen készitmény a diannatek volt. Felmerült még egy probléma: Ha szeretkezünk bármilyen modon arra panaszkodik hogy fáj a hasa a petefészeknél, tudom hogy ez a betegséggel jár,de bármilyen aktus után ez is természetes? Lenne még egy kérésem ha tudna mondani nekem egy címet ahol erre a betegségre vannak szakosodva, nagyon megköszönném. Mert eddig ahány orvosnál jártunk mindegyik mást mondott. Szeretnénk tisztán látni hogy mi is van valójában.
Válaszát előre is köszönöm. T.G.

Tisztelt Uram!

Dianatek hormon készítmény nincsen, vagy számomra nem ismeretes. Valószínűnek tartom, hogy a Diane 35 nevű gyógyszerről lehet szó. Kérdéseire a barátnője vizsgálata nélkül nem lehet válaszolni, ezért azt tudom tanácsolni, hogy forduljon nőgyógyászhoz. A www.infertility.hu honlapján talál szakambulanciákat ahova fordulni lehet.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

Laparoszkóppal igazolt petevezeték letapadás miatt októberben volt egy lombik (pontosabban ICSI) próbálkozásunk, sajnos sikertelenül. Nekem akkor 14 "gyönyörű" tüsző látszott ultrahangon, és leszíváskor derült ki, hogy csak 4-ben volt petesejt (abból 2 termékenyült meg, és 1 osztódott, de az sem tapadt meg). Mitől lehetett ez? Attól félek, hogy legközelebb is így lesz, és egy petesejt beültetésével kevesebb esélyem van, mint hárommal. Én 30 éves vagyok, a férjem 31, és azt hiszem kezdek türelmetlen lenni. Arra gyanakszom, hogy mégis PCOD-m van, mert az orvosom mindig azt mondja, hogy ultrahangon teljesen arra jellemzőek a petefészkek, ám a laparoszkóp nem igazolta. Hormonvizsgálaton teljesen változó az FSH/LH arány, most legutóbb (tegnap) az FSH 5,6, az LH 6,2 volt. Szóval igazából nem tudok mire gondolni. Doktor Úrnak mi a véleménye? (Nem tudom van-e jelentősége, de prolaktinóma miatt Bromocriptint szedek már egy fél éve, így a prolaktinom teljesen normális.)
Köszönettel: K-né D.É.

Tisztelt Asszonyom!

Leleteinek, a stimuláció gyógyszereinek, azok mennyiségének ismerete nélkül lehetetlen kérdéseire válaszolni, ezt a beavatkozást végző intézetben kellett volna megkérdezni. A PCOD ultrahangos és hormon eredmények alapjánj felálított diagnózis, laparoscopiánál ezt nem megállaítani, hanem meggyógyítani kell. PCOD-ben magas Prolactin szint lehet akkor is, ha nincs prolaktinomája. Legnagyobb valószínűséggel egy következő beavatkozásnál jobb eredmények is elérhetők.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Dr. Török Attila!

Kérdésem a következő: a korom 49 év és 4,5 hónap. Kb. 5 éve szedek Trisequens-t, menstruációs zavarok miatt. A gyógyszer szedése óta kiegyensúlyozott a ciklusom, ritkán van egy-egy nap elcsúszás. Ennyi idő után lehetséges-e normális peteérés a hormonpótló készítmény szedése mellett? Teherbe eshetem-e: ha igen, mennyi az esély arra, hogy egészséges magzat fejlődjön? Ha nem lehetséges a teherbeesés, van-e megoldás arra, hogy gyermeket szüljek? Két élő leánygyermekem van (21 és 13 évesek). Mindkettőt hormontámogtással hordtam ki, az első terhességemet megelőző 16 hetes terhesség spontán elvesztése miatt. Mindkét későbbi terhességem elején véreztem, a vérzés csak a hormonkezelés hatására szűnt meg. A második terhességem idején a terhesség 6. hónapjáig minden hónapban, a menstruációs ciklusnak megfelelően néhány csepp vérzésem volt. Van-e tudomás arról, hogy milyen korú volt a legidősebb asszony, aki Magyarországon egészséges gyermeket hozott a világra, petesejt adományozás nélkül?
Nagyon várom a válaszát! N.A.T.

Tisztelt Asszonyom!

Valószínűtlen, hogy öt év hormonpótlás után és mellett peteérése lenne. Negyvenkilenc éves korban amugy is minimális esély van a teherbeesésre. Az , hogy egyáltalán van-e minimális esély csak úgy lenne eldönthető ha abbahagyná a Trisequens szedését és hormonvizsgálatot végeztetne. Nem látok reális esélyt arra, hogy donor petesejt használata nélkül terhes tudna lenni.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

Nekem endometriosisom van. Mi a lehetősége annak, hogy teherbe essek ez a betegség mellett? Ha lombikbébi programra jelentkeznék akkor terhes tudnék maradni?
Köszönettel, B. E.

Tisztelt Asszonyom!

Az endometriosis nem teljesen zárja ki a terhesség létrejöttét, de általában nehezebb a teherbeesés.A betegséget megfelelő képpen kell és lehet kezelni. Azt, hogy önnél milyen kezelés jön szóba leletei alapján nőgyógyásznak kellene eldöntenie.Nem lombikbébi programra kell jelentkeznie, hanem a betegségének a meggyógyítására kellene törekedni. Elképzelhető, hogy erre valamikor szükség lehet, de ezt az orvosoknak kellene eldönteni.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr !

34 éves nő vagyok, már két és fél éve Bromocriptint szedek - 1 éves szüneteltetésel - a magas prolaktin-szintem miatt. Az MRI vizsgálat két és fél éve mikroadenómát mutatott ki a hipofízisben, mely az első évi gyógyszerszedés hatására ,,elmúlt". A prolaktin-szint azonban továbbra is többszöröse a normálisnak. Kezelőorvosom szerint várni kell, nem javasolt új gyógyszert, csak vegetáriánus étrendet, ez azonban nem hozta meg a kívánt hatást. Ön mit javasolna ebben a helyzetben?!
Köszönettel : J.M.

Tisztelt Asszonyom!

Nem hiszem, hogy vegetáriánus étrendel a prolaktinoma meggyógyítható lenne. Én úgy gondolom ellent mond eredményei alapján, hogy további kivizsgálásra lenne szükség. Magas Prolaktin szintet nemcsak mikroadenóma okozhat, és a Bromocryptinen kívül más gyógyszerek is vannak. Forduljon hozzá értő orvoshoz!
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Kérdésem a következő lenne: van-e valamilyen figyelmeztető jele az elhalt terhességnek? Az első terhességem 9. héten elhalt, jelenleg szintén 9 hetes terhes vagyok, két hete az ultrahang vizsgálaton mindent rendben találtak és csak egy hónap múlva kell jelentkeznem. Mi az esélye, hogy megismétlődjön a baj?
Köszönettel: Hné A.

Tisztelt Asszonyom!

A terhesség elhalásának figyelmeztető jele nincsen. Én úgy gondolom, ha már volt egy elhatl terhessége, fokozottabb gondozásra, esetleg szükség szerint gyógyszeres kezelésre lenne szüksége. Ez főleg az első 12.hétre vonatkozik, ezért nem értek egyet azzal, hogy csak egy hónap múlva kell jelentkeznie. Javasolnám két hét múlva történő vizsgálatát.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Ultrahangos vizsgálaton vettem részt az orvosom javaslatára, melyre azért volt szükség, hogy megállapítható legyen, van -e peteérésem. Sajnos az orvosommal a jövő hét közepéig nem találkozom és érdekelne hogy mit jelent az ultrahang eredménye. 1. vizsgálat: Az uterus hossza 78mm. Nyh. 5mm. Jobb ov-ban 15mm-es, bal ov-ban 12mm-es tüsző. 2nap mulva kontr. (14.nap) 2. vizsgálat:Norm. uterus aft-ven. Nyh 7mm follivularis. Jobb ov-ban 18mm-es tüsző, bal ov-ban 13mm-es tüsző. (16 nap) A ciklusom 30-32 nap.
Köszönettel : Oné R. K.

Tisztelt Asszonyom!

A leletek alapján valószínűleg érik petesejt a petefészkében, a tüszőrepedés a második vizsgálatot követő három-négy napra tehető. Ha ezt önnek nem mondták meg, illetve orvosával csak olyankor tud találkozni, amikor már minden eldőlt, nem biztos, hogy a megfelelő helyen kezelik.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Dr. Nő/Úr!

Meddőségi kivizsgálásunk folyik, melynek során nálam a ciklus 3. napján levett vérből magas FSH és prolaktin szintet állapítottak meg. Erre Serocryptint szedek minden este 1 tbl-t. Nem tudom, hogy a kérdésem esetleg kapcsolódhat-e valamilyen szinten ehhez a meddőségi problémához. A kérdésem a következő lenne: Időnként át szoktam vizsgálni a melleimet, de nem erősen nyomkodva csak finoman, érzéssel. Soha eddig még nem találtam semmi elváltozásra utaló jelet, vagy bármi szokatlant. Legutóbb erősebben megnyomtam a mellbimbómat és nagyon minimális, éppen hogy csak megcsillanóan színtelen pici kis vízszerű folyadék jött mindkét mellmibóból. Nem folyt, nem buggyant ki, hanem csak megcsillant, annyira kevés volt, de én félek, hogy esetleg valami daganatra utal a dolog. Vagy ez a minimális kis vízszerű folyadék normális?
Aggódva várom mielőbbi válaszát. Köszönettel: .

Tisztelt Asszonyom!

Az említett tünet lehet magas Prolaktin szint következménye. A minimális információ miatt (sem életkorát, sem hormon értékeit, sem további esetleges leleteit nem ismerem) pontosabb válaszra nincs lehetőségem.Alaposabb kivizsgálása indokolt lenne.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Már korábban is kértem Öntől segítséget, amit ezúton is köszönök. Évek óta szeretnénk gyermeket. A férjem 32, én 27 évesek vagyunk. Kiderült, hogy a férjemnek több a kóros alakú spermiuma. A spermavizsgálati leletén az áll: morfológia: 3%, spermaszám: 75 millió/ml., mennyiség: 10 ml., ebből 5% egy helyben mozog, 37% mozdulatlan, 48% élénken mozog. Ahová járunk, azt mondta a dr., hogy ez a 3%-os morfológia még elég az inszeminációhoz. Bízom az orvosunkban, de kíváncsi lennék az Ön véleményére is. Lehet-e a fenti értékek mellett inszemináció útján teherbe esni? És milyen eséllyel? Nálam eltérést nem találtak, csak a férjem miatt van szükség az inszeminációra.
Köszönettel: m.

Tisztelt Asszonyom!

Bár előfordulhat 3%-os nomál morfológia, de elég hihetetlennek tűnik (a normál érték 50% feletti). 30% alatti értéknél elvétve fordul elő terhesség, inszeminációval is! A spermiogramm többi adata is ennek ellentmond. Javasolnám, hogy más andrológusnál is végeztessenek vizsgálatot!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Hölgyem/Uram!

2001. januárjában hagytam a Mercilon szedését. Előtte 2 évig szedtem. Ezidő óta próbálok teherbe esni, eddig sajnos sikertelenül. 3 éve volt egy terhességmegszakításom, a magzat 5 hetes volt, a műtét után kezdtem el szedni a fogamzásgátló tablettát. A gyógyszer abbahagyása után az addig 28 hónapos ciklusom 26 naposra változott, és ez lesz a 3. hónap, hogy újra 28 napos. Augusztusban volt egy kisebb petefészek cisztám, ami szerencsére elmúlt a következő menstruációval. Bár termékenységi vizsgálaton konkréten nem voltam, de elmondtam a problémám nőgyógyásznak, aki szerint anatómilag valószinűleg nincs semmi gond és a menstruációm is rendszeres. Mindezidáig nem estem teherbe és mind a férjem, mind én sokkal nyugodtabb lennék, ha kivizsgáltatnánk magunkat és ha probléma van, mielőtt lehessen segíteni rajta. Szolnokon élünk, azt szeretném kérdezni, hol végeznek legközelebb ilyen vizsgálatokat, körülbelül mennyibe kerülnek és mennyi időt vesznek igénybe, és hogy pár órás vizsgálatokról van-e szó, vagy be kell feküdni az intézménybe és milyen vizsgálatokról lehet szó valamint gyógyszerek nélkül hogyan javíthatnám a terherbeesés esélyeit, ha semmiféle gond nincs?
Köszönettel: Bné K. H.

Tisztelt Asszonyom!

Mind az ön, mind a férje kivizsgálása indokolt lenne, a www.infertility.hu honlapján az ezzel foglalkozó ajánloltt centrumok címei és telefonszámai megtalálhatók. A kivizsgálás járóbeteg rendeléseken történik, a TB által támogatott, ami annyit jelent, hogy a vizsgálatokért nem kell fizetni. Kivizsgálás nélkül nem lehet megállapítani, hogy mi a probléma, és nem is kellene semmiféle kezelést végezni.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

T.Dr.Torok Attila!

Udvozlom Ont megint Ausztraliabol.Ujabb kerdesem lenne:Mibol derul az ki hogy az embriok alkalmasak e a lefagyasztasra?Nekem januarban volt a stimulaciom beultetesre nem kerult sor mert tul sok 34! petesejt erett meg es nagyon beteg voltam utana.21 embrio lett lefagyasztva lehet hogy mind elpusztult?Egyaltalan mennyi az eselye hogy ezek az embriok egeszsegesek?
Isten tartsa meg sokaig jo egeszsegben, P. Sz.

Tisztelt Asszonyom!

A fagyasztási és felengedési procedura alatt az embriok károsodhatnak, ez elérheti akár 80%-ot is. Ez nem jelenti azt, hogy nem sikerülhet. A felengedés után ismét termosztátba kerülnek az embriok és csak az életképessek kerülnek visszahelyezésre. Ebben az esetben fejlődési rendellenességtől vagy egyéb magzati károsodástól nem kell félnie.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Dr.Török Attila!

Már több éve probálkozunk 36 éves vagyok a párom 50.Szeptemberben felkerestünk efy központot és sajnos azóta még az eredményeket sem tudom elvégeztek egy hormon vérvizsgálatot. Szeretném megkérdezni Öntől milyen problémákat okoz hogy ellentétes a vércsoportunk az enyém AB+ a páromé AB- , Jelent-e veszélyt a babára?, vagy lehet-e a gyermekáldás elmaradásának oka? Tudjuk hogy az én immunrendszerem erős és olvastam egy cikkben, hogy előfordulhat hogy ellenségként kezeli a spermákat?Ön szerint kiinduló pontnak megfelelő lenne egy iriszdiagnosztika.Nekem gyerekkori asztmám volt amit állítólag 6 éves koromra kinőttem okozhat-e meddőséget?
Köszönettel : SZ.I.

Tisztelt Asszonyom!

A vércsoportnak a meddőség kezeléshez és terhességi kilátásokhoz semmi köze nincsen, különösen abban az esetben, ha a férje vércsoportja Rh negatív. Immunológiai problémák lehetnek, de ezt nem iriszdiagnosztikával kellene megállapítani. Egyébként ez a fajta megközelítése meddőségi diagnosztikának és therápiának, csakúgy mint a talpmasszázs, akupunktúra, természetgyógyászat, stb. rendkívül messze állnak az én felfogásomtól és még csak minősíteni sem szeretném őket. Az asthmának sincs semmi köze a terhességhez. Önnek el kéne döntenie, hogy kuruzslásban szeretne részt venni, vagy a mai korszerű diagnosztikai és kezelési módszereket választja.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Üdvözlöm Doktor úr!

Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy PCO miatt lehet e vetélés a 17.hétben?Inszeminált terhesség volt (már a második) és 17 hetesen elfolyt a magzatvízem és 2 nappal később megkellett szülnöm a babát.Lehet ennek köze a PCO-hoz? Ha próbálkoznék a 3.inszemmel is, akkor mekkora esélyünk van,hogy kitudom hordani a babát?Ha logikusan végig gondolom akkor a PCO "csak" a petefészket betegíti meg és a méhet nem.Jól tudom?A méhnyálkahártya mindig 9-13 mm között volt az inszemek alkalmával.Próbálhatom újra a következő inszemet?Májusban telik le a három hónap,ez elegendő az újrakezdéshez?
Köszönettel: Fné J.

Tisztelt Asszonyom!

A lepény kialakulása után - ez a terhesség 10-12.hetét jelenti- hormonális okai nem lehetnek a vetélésnek. Ebből következik az, hogy ilyenkor a PCO sem lehet az oka a vetélésnek. A 17.héten bekövetkező vetélés vagy méhen belüli fertőzés következménye, vagy valamilyen méh fejlődési rendellenesség van a háttérben. Ennek kivizsgálása egy következő terhesség elött indokolt lenne. Ha ezen vizsgálat megtörtént akkor nyugodtan vállalkozhat 3 hónap múlva egy újabb inszeminációra.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Férjemmel meddoségi kivizsgáláson jártunk és tulajdonképpen férjem leleteinek milyenségére lennék kíváncsi. Az ideális értékektol mennyire tér el és milyen esélyeink vannnak a természetes gyermeknemzésre (nálam rendben találtak mindent)? 5 nap carentia után a frissen adott ejac. norm. küllemu, szagu és consistentiájú, 20 perc alatt folyósodik el. pH: 78.Volum: 3.0ml spermiumconcentráció 20 millió/ml, össz spermium 60M/ejac. spontán agglutinatio nincs. A spermiumoknak csak 20%-a mozog élénken, 30% motilitása renyhe. kóros alakok aránya 30%. látóterenként 10-15 fvs. bakt. teny: neg. Dg: Ster. I. Hypoasthenozoosperm ia. Jelenleg 2*1 tbl Andriolt szed kb. 1 hónapja.
Válaszát várva, köszönettel M.H.

Tisztelt Asszonyom!

Férje eredményei nem túl rosszak, a normálistól csak mérsékelt eltérést mutatnak. Egy eredményből az esélyek megítélése nem lehetséges, ujabb vizsgálati eredmények szükségesek a továbbiak eldöntésére.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Dr. Török Attila!

Nagyon megtisztelő, hogy válaszolt levelemre, nagyon szépen köszönöm! Engem már kétszer műtöttek laporoszkópos műtéttel, másodszor letudták égetni az endometriosisokat. Kaptam utána még 3 db injekciót a hasfalamba (Zoladex) de továbbra sem estem teherbe. Azóta már eltelt 1 év. Azu orvosom javasolta a lombikbébi programot. Ezért kérdeztem, hogy terhes tudnék-e maradni akkor ha kiujúlt a betegségem. Sajnos minden hónap csak reménységekkel tele múlik el, de soha sincs eredmény. Egy ideig még eltart amíg az első beültetésre sor kerül (kb. szeptember). Most semmilyen gyógyszert nem szedek. Ha megtörténik az első beültetés van reményem hogy megmarad?
Tisztelettel, B. E.

Tisztelt Asszonyom!

Az IVF eredményességét nem befolyásolja az esetlegesen fennálló endometriozisa. Ezzel együtt az ön álltal "beültetésnek" nevezett módszer nem azt jelenti, hogy biztosan terhes is lesz. Beavatkozásonként 20-30% esély van egy terhesség létrejöttére. Senki nem tudja önnek garantálni, hogy az első beavatkozás után azonnal terhes lesz. Ezzel együtt a módszer használatával jó esély van arra, hogy elöbb - utóbb terhes legyen és ki is tudja hordani.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Szeretnék tanácsot kérni Öntől. Leírom röviden az előzményeimet. 26 éves vagyok Triregol, majd Triodena szedése kb. 1,5 évig Egyszer volt egy herpesz genitális fertőzésem. 2001. méhenkívüli (jobb petevezeték eltávolítása) Röntgenes HSG szerint bal kürt nem átjárható később ultrahangos HSG vizsgálattal kiderül mégis átjárható Immunológiai meddőséget állapítanak meg. 2001. Dec. 29. utolsó menszes, két tesztet is csináltam, mindkettő pozitív, terhességi tüneteim is voltak. Február 10-én barnás folyással induló, erős vérzéssel elvetéltem. Másnap elmentem reggel az orvoshoz, felpuhultnak érezte a méhemet, de ultrahangon nem látták már az embriót. Febr. 12-én vérvétel eredmény minimális 2.5-ös HCG eredményt mutatott. A doktornő szerint nem is voltam terhes. Egy másik orvosi vélemény szerint már előbb elhalt az embrió, és így nem volt tovább HCG termelés. Valószínű, hogy a második igaz, mert terhességi teszt pozítivitását, ill. terhességi tüneteket, méh felpuhulást nem tudok produkálni, mégha nagyon is szeretnék gyermeket. Nem volt küretem, mivel a doktornő az ultrahangon mért 4 mm nyálkahártyára hivatkozott, hogy szerinte nem kell kikaparni. 5 napig tartott a vérzésem, de félek, nehogy maradjon szövetdarab bennem. Kellett volna kaparást végezni? Ill. arról a fajta immunológiai meddőségről szeretném megkérdezni, amikor az anya szervezete nem ismeri fel a magzatot, és "kidobja". Milyen kezelési módja van, illetve terhesség előtt lehet-e kezelni, hogy a korai terhességi problémákat is megelőzzük, vagy csak a terhesség alatt van mód a kezelésre? Budapesten melyik intézetbe lehetne fordulni ezzel a problémával? Illetve a vetélés mögött lehet -e , hogy a szervezetembe még mindig jelen van a herpesz vírusz? Előre is köszönöm a segítségét
Üdvözlettel: M.

Tisztelt Asszonyom!

Így utólag senki sem fogja tudni megmondani, hogy terhes volt-e, avagy sem. Ultrahanggal kellene látni, ha valami a méhében visszamaradt. Miután méhében nem ládtak semmit, ezért utólag azt lehet mondani, hogy nem feltétlenül kellett volna curettet csinálni. Immunológiai problémái lehetnek, ezek vizsgálata lehetséges, de sokkal fontosabbnak tartanám az egymásnak ellentmondó HSG vizsgálatok eredményei alapján először egy laparoscopia végzését. Panaszaival, problémáival a www.infertility.hu honlapján megtalálható centrumokba érdemes fordulnia.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt doktor Úr!

35 éves férfi vagyok és nem lehet gyerekem. Két éven át vizsgáltak, műtöttek, a helyzet nem változott. Első urológiai vizsgálat rendben, külsőre minden szervem OK. Spermavizsgálat: kevés az életképes sperma. Első műtét: biopszia. A spermák termelődése megfelelő. Második műtét: rendellenesség lokalizálása. Lelet: valószínűleg az ondóvezeték nem fejlett. Harmadik műtét: idegen ondóvezeték beültetése. Eredmény semmi. Mindezek 1995-1997 között történtek velem. Kérdésem: az orvostudomány mai állása szerint várhatok javulást?
Minden segítő választ előre is köszönök.

Tisztelt Uram!

Problémájára van megoldás, a csekély információ ellenére is ha"lombikbébi" eljárás sok egyike, az úgynevezett intracitoplasmatikus spermium injekció (ICSI) legnagyobb valószínűséggel az ön spermiumainak felhasználásával elvégezhető, tehát lehet saját gyermeke.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

29 eves no vagyok, parommal kozel ket eve nem vedekezunk a teherbeeses ellen, de ennek ellenere ezidaig nem sikerult. Tavaly nyaron kezdtuk meg orvosommal a kivizsgalasomat. A vervetel eredmenyeim sajnos a kovetkezoen alakultak a ciklus 5. napjan merve: Vizsgálat 1: 2001/07/16 Érték (ref.tart) FSH 7,8 (1,7 - 135) LH 4,3 (1,0 - 95,6) Progesteron 1,3 (0,4 ­ 78) Eostradiol: 46,6 (31 ­ 388) 17-hydroxi-progesteron: 4742 (400 ­ 2800) Androsten-dion vizsg. 3360 (540 ­ 2540) Prolctin 345 (46 - 623) DHEA 1912 (700 ­ 3000) Vizsgálat 2: 2001/08/18 Érték (ciklus 19. nap) 17-hydroxi-progesteron: 3465 (400 ­ 2800) Androsten-dion vizsg. 779 (540 ­ 2540) DHEA 643 (700 ­ 3000) Mivel az elso vizsgalat eredmenyei a magas ferfihormonszint miatt nem lettek jok 4 tabletta Oradexon stimulalasaval ujra megismeteltuk es az ertekek a normal tartomanyba kerultek. A masodik eredmenyt mar a tengerentulon kaptam meg, mivel kb. masfel eves munkat vallaltunk a parommal. Ezekutan tovabbra is az Oradexont rendelte az orvosom napi fel tabletta bevetelevel, amit akkor nem kezdtem el szedni mert felmerult bennem tobb kerdes is. A diagnozisomba hyperandrogenizmus szerepelt. A ciklusaim otthon rendszeresek (26 nap) voltak, miota kulfoldon vagyunk sok stress er es a 21. naptol barnas folyas kezdodik, a 24. naptol pedig a verzes. Elotte 1-2 napig gyengebbnek erzem magam, de egyeb tunetem nincs. Tobb meddoseggel foglalkozo internetes oldalt elolvastunk es sikerult jol osszezavarodnom. Kerdeseim a kovetkezok: 1./ A magas ferfihormon szint PCO-ra utal? Eleg ijeszto tunetei vannak a szindromanak a kor elorehaladtaval. Mutettel es hormonkezelessel radikalisan csokkentheto a folyamat, vagy csak 50%- os esely van a megszunesere? Tudom, hogy a pontos diagnozis ultrahangvizsgalattal lenne megallapithato, de erre itt jelenleg nincs lehetosegem. 2./ Az Oradexon kura (kb. 2 honap) utan van esely a fogamzasra termeszetes uton? Mennyi ideig marad meg ez a mestersegesen csokkentett ertek? 3./ On szerint ez a kura onmagaban mar eleg a peteeres eleresehez? Ugy gondolom eddigi olvasmanyaim alapjan, hogy bennem ez a jelenseg egy ideje nem zajlik. 4./ Olvastam az LH/FSH aranybol megallapithato kovetkeztetesrol is, es szeretnem tudni, hogy nalam ezalapjan a petefeszek vagy a mellekvese hibas mukodese all fenn? 5./ A 17-hydroxiprogesteron es DHEA vizsgalatok nem igazan erthetoek szamomra, hogy mire utalnak. A hazautazasunkig is szeretnek mindent megtenni annak erdekeben, hogy mielobb kisbabank lehessen kernem a szakmai velemenyet a problemammal kapcsolatban.
Varom biztato valaszat: udvozlettel E.

Tisztelt Asszonyom!

Csupán hormonszintjeinek ismeretében nem döntheto el, hogy ténylegesen milyen betegsége van. Tényleg lehet PCO szindrómája, ennek eldöntésére az ultrahang vizsgálat elengedhetetlen. A normális DHEAS szint annyit jelent, hogy a férfi nemi hormon szint emelkedés valószínüleg petefészek- és nem mellékvese eredteu. Ebbol viszont sz is következik, hogy az Oradexont szinte feleslegesen szedi, az ugyanis a mellékvese eredetu férfi nemi hormon visszaszorítására alkalmas. A petefészek normális muködését általában gyógyszeres kezeléssel be lehet indítani, ez azonban elozetesen további kivizsgálást feltételez. A kezelés sem végezheto vakon. A férjét is ki kellene vizsgálni! Tehát csak azt tudom javasolni, hogy akár külföldön, akár idehaza a megfelelo kivizsgálás után a megfelelo kezelést kell végezni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Előző válaszát köszönöm. Már két gyermekünk van, de szeretnénk egy harmadikat. A férjemnek a második gyerek születése előtt mumszból eredő heregyulladása volt, amely később rossz minőségű sperma lelettel járt. Szerencsére gyógyszerekkel helyrejött és hamarosan "elkészült" a kisebbik gyermek. Most hasonló cipőben járunk, sperma lelete rossz (30 millió/ml, 10 % élénk, 20 % renyhe, 70 % mozdulatlan) , gyógyszeres kezelést kap. A nőgyógyászom azt mondta, hogy inszeminációval még így is sikerülhet, de előtte engem is ki kell vizsgálni ( 38 éves vagyok, tehát sürget az idő), a hormon leletemre várunk. Előzmény 2 éve: konizáció P3-as lelet miatt, idült gyulladás volt, azóta P2, gyulladás nincs. Hőmérsékletem alapján van peteérésem, mestruációm rendszeres, méhszáj rendben, semmi rendelleneség. Kérdésem: az orvosom szerint az inszeminációt mindenképp meg kell előzze a laparoscopia , amelytől idegenkedek. Számomra nem logikus, mert nagy az esélye annak, hogy a férjem a "ludas", tehát miért kéne magam kitenni egy esetleg felesleges műtétnek. Persze lehet nálam is probléma, de az inszeminációnak talán sokkal kisebb a kockázata, mint ennek a műtétnek. Majd, ha az inszemináció nem vezet eredményre, talán elgondolkodunk ezen is. Vagy ez előírás? Magán ( tehát nem TB finanszírozett) úton ez esetleg elkerülhető? Hol? Milyen más módszerekkel lehetne gyorsítani az egész folyamatot?( Már 5 hónapja próbálkozunk).
Köszönettel. K. K.

Tisztelt Asszonyom!

Inszemináció végzése elött indokolt a petevezetékek átjárhatóságának a vizsgálata. Biztosan talál olyan helyet ahol ehez nem fognak ragaszkodni, de nem biztos, hogy ez a kívánatos. Egy meddőségi kezelés akkor kecsegtet jó eredménnyel, ha a megfelelő vizsgálatok elvégzése után a megfelelő kezelésben részesül a megfelelő helyen. A kapott tájékoztatás tehát szakmailag korrekt, és fogadja meg orvosai tanácsát.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

26 éves vagyok, egy éve, 2001. feburárjában multiplex tüdôembóliám volt. Kivizsgáltak a Haematológiai Intézetben, ahol IV. Leiden mutációt állapítottak meg, azóta Syncumart szedek. Az embólia következtében az alaplégzésem "gyengébb", a tüdômben két helyen inhomogenitást állapítottak meg. Kérdéseim: 1. Mikor vállakozhatok terhességre/ mikor a legoptimálisabb számomra a gyermekvállalás? 2. Terhesség esetén a heparininjekciók mellett milyen kockázati tényezôkkel kell számolnom? 3. Erôsen rövidlátó vagyok - többen mondták, hogy lehet, hogy csak császármetszássel szülhetek. Igaz-e ez és ha igen, milyen következménnyel járhat ez számomra?
Válaszát elôre is köszönöm. G. A.

Tisztelt Asszonyom!

Hogy mikor válalkozhat terhességre elsősorban belgyógyászati állapota határozza meg, éppen ezért belgyógyász kezelőorvosát kellene erről megkérdeznie. Amennyiben állapota a terhesség válalását megengedi még a teherbe esés elött át kell állítani Heparinra, miután a Syncumar magzati károsító hatással rendelkezik. A Heparin veszélytelen, végig kaphatja a terhesség alatt. Kétségtelen, hogy erős rövidlátás mellett a szemészek gyakran császármetszés elvégzését javasolják, az esetek döntő többséségében viszont úgynevezett kíméletes szülésvezetéssel (gerinckörüli érzéstelenítés, vacuum-fogóval végrehajtott szülésbefejezés) szeme állapota nem romlik. A császármetszéstől nem kell félni, gyakorlatilag veszélytelen beavatkozás.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Először is köszönöm válaszát. Az előző levelemben nem Írtam, de kapok gyógyszeres kezelést. 3x1 Duphastont,3x1 Magnezium, 3x1 Calcium( allergiás vagyok a porra), Elevit napi 1. Megfogadva a tanácsát 3 hét múlva felkerestem az orvosom és megnéztük uh-n a babát.Hallotam a szívecskéjét verni, az orvos mindent rendben talált, kivéve azt, hogy a méhem hátrahajló és nem akar kiemelkedni, azt mondta erre az orvosom, hogy várunk egy hónapot, akkor lesz 13-14 hetes és kézzel fogja előre billenteni. Azt szeretném megkérdezni lehet-e ennek valamilyen következménye a babára nézve?
Tisztelettel: Hné. A.

Tisztelt Asszonyom!

Nem kell félnie, a hátrahajlott méh előemelése olyan mint egy nőgyógyászati vizsgálat. A magzat folyadékban helyezkedik el (magzatviz), a folyadék összenyomhatatlan, tehát a babára semmiféle veszéllyel a beavatkozás nem járhat.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt doktor Úr!

Férjemmel két éve próbálkozunk, eddig sikertelenül. Januárban elmentem egy nőgyógyászhoz, aki ultrahangos vizsgálat után megállapította, hogy valamit lát a petefészkemen, de ez bármi lehet, ne foglalkozzunk vele egyelőre, majd a következő alkalommal is megnézzük. Ezzel a vizsgálattal egyidejűleg felírta a következő gyógyszereket: Clostilbegyt + Fostimon injekció + E vitamin. Elkezdtem a kúrát, közben megejtettük a 2. UH vizsgálatot is, melynek során a doktor úr megállapította, hogy ez egy cyszta, de mivel nem nőtt, még mindig nem kell foglalkozni vele, ha a terhesség ebben a (február) hónapban nem sikerül, akkor kipukkasztja. Megkaptam a 3 hormoninjekciót, beszedtem egy üveg Clostilbegytet, majd visszamentem ellenőrzésre. Ott kiderült, hogy a cyszta már dupla akkora, mint januárban volt, és azonnal meg kell műteni (március elejére kaptam időpontot). Közben a doktor úrból sikerült kihúznom, hogy nem is jöhetett volna létre terhesség, amíg a petefészkemet nyomja a cyszta, nincs peteérés. Kérdésem: hogyan történhet meg ilyen? ezek után Ön mit javasol?
Kérem, legyen szíves válaszolni, már nem igazán tudom, kiben bízhatok.

Tisztelt Asszonyom!

Már többeknek válaszoltam, hogy csak a megfelelő kivizsgálás utáni gyógyszeres kezeléssel tudok egyetérteni. Ez önnél nem történt meg. A meddőségi kezelésben használatos gyógyszerek nem veszélytelenek, éppen ezért egy megfelelő kivizsgálás, ellenőrzés nélkül végzett gyógyszeres kezelésnek is lehet a cysta növekedés az eredménye. Egyébként a fenti gyógyszerek cysta esetén nem is használhatók. A petefészket egyébként nen tudja nyomni a cysta, hiszen az a petefészekben van és ilyen esetben is lehet peteérés, mert a petefészek működése hormonális- és nem mechanikus irányítás alatt áll. Ugyancsak többeknek válaszoltam már, hogy meddőségi kezelést lehetőség szerint meddőségi szakember végezzen!
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt doktor Úr!

K. P. , 35 eves ferfi vagyok , eszak erdelyi (roman allampolgar) lakos . Helyi laborvizsgalatok szerint azoospermiat allapitottak meg .Szeretnem tudni kihez fordulhatok Debrecenben (vagy esetleg mashol) tovabbi kivizsgalas , esetleg kezeles veget .
Varok barmilyen valaszt koszonom szepen elore is , tisztelettel K. P.

Tisztelt Uram!

Debrecenben az Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján működik meddőségi központ, címe, telefonszáma a www.infertility.hu honlapján megtalálható, itt kellene jelentkeznie. Szükség szerint innen tovább tudják küldeni urológushoz is.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktorno v. Doktor ur!

35 eves ferfi vagyok, es a felesegem is iden fogja betolteni a 35. evet Az iden leszunk 10 eves hazasok. A hazassagunk elejen gyermekaldasra nem gondolhattunk, mert alberletben laktunk, es azt is csak nehezen tudtuk kifizetni. Abban a helyzetben nem tudtunk volna egy gyermeket elteartani, amikor a sajat magunk fentartasa is problemat okozott. Most sem allunk a legjobban, de mar 2 gyermek eltartasat feleloseggel merjuk vallalni. Nagyon sokaig tavol eltunk egymastol a felesegemmel, volt ugy, hogy 9 honapig nem talalkoztunk. Nem szemelyes problemak miatt, hanem kulfoldi munka vegett.. Jelenleg is kulfoldon tartozkodunk, igy legalabb hetente tudunk egyutt tolteni egy hetveget. Het honapja probalkozunk elesben , de a felesegem meg nem esett teherbe Nehany dolgot magamrol, es a csaladomrol. Amikor a nagybatyam felesege a 3. gyermekukkel terhes volt, akkor derult ki, hogy a szuletendo gyermeknek kromoszoma rendellenessege van. Ekkor kromoszomavizsgalatot vegeztek a nagybattyamon es a felesegen is..Kiderult, hogy a nagybattyamnak kromoszomarendellenessege van.. A magzatnak olyan kromoszomarendellenessege volt amilyennel az orvosok meg nem talalkoztak. MIvel ez egyezett a nagybatyameval, es a nagybatyam is megerte vele a felnottkort, raadasul nagydarab izmos ember lett belole, ugy dontottek az orvosok, hogy a szuletendo gyermeknel sem okozhat semmi problemat. Olvastam azt, hogy a kromoszoma rendellenessegek kozott van olyan ami meddoseget okozhat. Anyai nagyanyamnak voltak vetelesei, es volt halva szulese is . Anyam huganak az annal a gyermekenel amelyik vallalkozott mar csaladalapitasra, az elsoszulott gyermek az orvosok szerint vissza van maradva a fejlodesben. Nem tudom, hogy ez a ket est esetleg nem egy esetleges csaladi terheltseg kovetkezmenye.. Egyenlore csak a nagybattyamon vegeztek kromoszomavizsgalatot, igy a tobbiekrol nem tudok semmit. Az egyik kerdesem az lenne, hogy ha egy kromoszomarendellenesseg vegigvonul egy csaladon, az mindig ugyanaz, vagy lehetnek annak kulonbozo valtozatai.Tudom, hogy van olyan rendellenesseg ami medoseget okozhat. Ha nekem esetleg ilyen jellegu problemam van, es csaladi terheltseg kovetkezmenye,, lehet-e hogy a nagybattyamnak nem volt gondja a gyermeknemzessel, nekem meg igen. Ha netan ilyen problemam van, akkor az ikertestveremnek is erre kell-e felkeszulnie ha csaladalapitasra adja a fejet?Egypeteju ikrek vagyunk.Enyhe foku hereviszeressegem is van ami meddoseget okozhat, de az orvos azt monda, hogy nagyon enyhe, nem hiszi, hogy ilyen problemam lenne. Ha hazamegyek nem szeretnek ugy orvoshoz jarkalni, hogy a nogyogyasz honapokig az felesegemnel a tuszorepedest probalja meghatarozni ultrahanggal, mert meg nem probalkozunk 2 eve, es azt is csak hetvegen, mert csak akkor talalkozunk.Ugy gondolom kezdunk kifutni az idobol, ezert komoly vizsgalatokon szeretnek resztvenni.Tudom, hogy a ferfi andrologiai es spermavizsgalataval kezdodik az egesz kivizsgalas.Szeretnem kihagyni belole a haziorvost, nem szeretnek neki beszelni errol. Egy dunantuli kisvarosban lakom es amit egy ember tud azt majdnem az egesz varos tudja.A felesegem az egeszsegugyben dolgozott, es tudom, hogy a noverek es az aszisztensek beszelgetnek rola ha egy ismerosuk kerul a latoszogukbe. A fentiek tudtaval, es figyelembevetelevel legyenszives megirni nekem hogy melyik intezmenyhez forduljak, es lehet-e egyenesen beutalo nelkul. Azt is szeretnem tudni, hogy ha az oszes orvosi vizsgalaton keresztul kell esni a felesegemnek is es nekem is, az hany honap, esetleg ev alatt zajlodik le.Mivel 35 evesek leszunk ez nagyban befolyasolja a hazautazasunkat.
Segitseget elore is koszonom. Tisztelettel: D. Cs.

Tisztelt Uram!

Családi halmozódás esetén a kromoszóma vizsgálat önnél is indokolt lenne, melynek eredménye- és a konkrét rendellenesség ismerete nélkül minden válaszom csak találgatás lenne. A here viszér tágulat okozhat valóban terméketlenséget, de ez a spermiumok minőségének vizsgálata nélkül ugyancsak nem megítélhető. Mindenesetre a viszér tágulat diagnozisának felállítása egyben műtéti indikációt képez, mert a későbbiek folyamán maradandó herekárosodás jöhet létre. Meddőségi kivizsgálás mind önnél, mind a feleségénél indokolt lenne, az összes vizsgálat kb. 3 hét alatt elvégezhető, ezen eredmények nélkül nem lehet megítélni, hogy mi a probléma. A www.infertility.hu honlapján az ajánlott meddőségi központok címe és telefonszáma megtalálható. A szakrendelések nyíltak, beutaló nem szükséges, az eredményeket pedig titkosan kezelik.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

33 eves vagyok,12 eves hazas.Ferjemmel gyermeket szeretnenk.Tobb vizsgalatom estunk at,de megis tanacstalanok vagyunk.Az elso probleman 15 eves koromban kezdodott,mikor a menstruaciom csak gyogyszeres kezelessel jott meg (Osztrogen,Progeszteron,Microfollin,Norcolut) . Ezt a kezelest kovettem 10 even keresztul.Kesobb mivel ferjemmel gyermeket szerettunk volna, tobb tesztet vegeztem el: - FSH 0,640 - LH 5,107 - Esztradiol 27,56 - Progeszteron 0,045 - Tesztoszteron 0,10 - Koponyarontgen felvetel normalis A ferjem sperma eredmenye jo. Petefeszek elegtelenseget allapitottak meg.Ezutan 1 evig kulombozo gyogyszeres kezelest kaptam (Pregnyl,Clostilbegyt, Choriogonin) , de eredmenytelenul, ezert a kezeloorvosom tanacsara laparoszko- pian estem at,ahol kiderult,hogy a petefeszekben csak elsorendu petesejt van, ami nem tud eljutni az utolso megeresi fazisig. Mivel meg a mai napig is csak gyogyszeres kezelesre jon meg a menstruaciom, tanacsat szeret- nem kerni hogy milyen kezelest javasol ?Ha volna peteeresem eredmenyes lenne-e a beultetes?Mivel a mehem meretei kissebbek a normalisnal, kibirnam-e hordani a terhesseget? Van-e egyeltalan valami eselyem?
Elore is koszonom. B.M

Tisztelt Asszonyom!

Ugy tűnik, hogy önnek nem érik a ciklus alatt petesejt a petefészkében (úgynevezett anovulációs ciklus). Ennek a kezelése elsősorban gyógyszeres, melyet már megpróbáltak. Miután ez eredménytelen volt egy komolyabb ovulációs indukciós kezelésre lenne szüksége, melyet meddőségi kezelésben jártas szakember kellenne, hogy végezzen és megfelelően ellenőrizzen. Igy az esélyei jónak ítélhetők lennének.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Az infertility.hu honlap levelezési rovatának tanúsága szerint egy sokakat érintő problémával kapcsolatban szeretném a tanácsát kérni. 27 éves vagyok, egy évvel ezelőtt hagytam abba a fogamzásgátló szedését (Diane 35-öt szedtem két és fél évig, azért pont ezt a gyógyszert, mert nagyon pattanásos volt a bőröm) és azóta nagyon rendszertelen a menstruációm. 2001. májusában volt normális vérzésem, majd júliusban, augusztusban és novembernen csak Norcolut hatására volt nagyon gyenge vérzésem, végül 2002. február elején jött meg magától és normális mennyiségben. Közben 2002. januárjában a nőgyógyászom tanácsára vérvételes hormonvizsgálatot végeztünk, mivel PCO gyanú is felmerült (erre utaló tünetek: vérzési rendellenesség, akné, szőrnövekedés). Az eredmények a következők lettek: Testosteron (új módsz.): 2.3 nmol/l Prolactin: 754 mIU/l FSH: 5.2 mlU/ml LH: 24.0 ulU/ml A magas prolaktinszint miatt a nőgyógyászom Bromocriptin szedését javasolta min. fél évig.
Kérdéseim a következők:
1. Mi okozhatja a magas prolaktin szintet és mi lehet a kivizsgálás következő lépése?
2. Hogyan hat a Bromocriptin? Ha gyereket szeretnénk (ezért hagytam abba a fogamzásgátló szedését) és teherbe esnék a gyógyszer szedése nem káros-e a magzatra (a nőgyógyászom szerint a terhesség első 12 hetében mindenképpen szedni kellene a vetélés elkerülése érdekében)?
3. A tesztoszteron szint éppen a felső határ alatt van, ez nem probléma?
4. Befolyásolhatta-e a hormonvizsgálat eredményét az, hogy a vérvétel után kb. másfél héttel megjött a menstruációm (a vizsgálatot "vérzéstől függetlenül" végeztük, kb. két hónappal előtte menstruáltam utoljára)?
Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: SÉ

Tisztelt Asszonyom!

Hormon leletei alapján önnek PCO szindrómája van. A leveléből nem derül ki, hogy jelenleg terhes szeretne-e lenni. Amennyiben nem, érthetetlen, hogy akkor miért hagyta abba a Diane-35 szedését, hiszen ez a betegség kezelés nélkül nem tud meggyógyulni. Amennyiben igen, akkor meg az az érthetetlen, hogy miért nem tört ént olyan irányu kezelés, amely arra hivatott, hogy a petefészek rendes működését beinditsa. Konkrét kérdéseire a következőket tudom válaszolni. A magas Prolaktin szint a betegség velejárója, Bromocriptin szedése javasolt, de a betegségét kellene meggyógyítani. A Bromocriptin szedése a terhesség első 12.hetében ténylegesen javasolt, miután a magas Prolaktin szint ugynevezett sárgatest elégtelenséghez vezet, melynek korai vetélés lehet a következménye. A magas Testosteron szint ugyancsak a betegségének a velejárója, önmagában semmit sem jelent. Ha valaki szabályos ciklussal nem rendelkezik, nehéz a hormon vizsgálatok optimális időpontját meghatározni, de törekedni kell arra, hogy a ciklus elején, optimálisan a vérzés harnadik napján történjen. Összefoglalva: kezelésre lenne szüksége.
Üdvözlettel Dr.Török Attila

Tisztelt Török Doktor Úr!

Mindenekelőtt köszönöm megtisztelő válaszát! A kérdésem már csak annyi lenne, hogy melyik intézet(ek) keretében lehet megkezdeni az ICSI eljárást vagy annak előkészületeit?
Üdvözlettel: S. L.

Tisztelt Uram!

Lakóhelyéhez legközelebb eső centrum címét megtalálja a www.infertility.hu honlapján. Amennyiben további segítségre szorulna, kérem írja meg lakóhelyét, vagy elképzelését, hogy hol szeretné a további vizsgálatok, illetve beavatkozások elvégzését.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

31 éves vagyok, 5 éve próbálkozunk a babával, eddig sajnos sikertelenül. A meddőségi vizsgálatok férjemnél alacsony spermaszámot állapítottak meg (1-2 millió, 45% mozgás, kp. élénk 1/5, mérs. seb. 2/5, alig haladó 2/5), valamint a bal here körül néhány apró vénát, amely azonban további beavatkozást nem igényel. Nekem van egy miómám a méh külső falán, ami a histeroscopiai vizsgálat eredménye alapján nem gátolja a teherbeesést. Eddig 3 ICSI-n vagyunk túl, most "töltjük" a következő előtti kötelező pihenőidőt. Mindhárom alkalommal jól sikerült a stimuláció, 10-10-9 petesejt lett, ebből 3-6-3 termékenyült meg. A méhnyálkahártya is megfelelő volt (legutóbb 13A). Ennek ellenére a babák nem tapadtak meg. A prolaktin szintem időnként magas. Napi fél bromocriptint szedtem rá, de a legutóbbi IVF-nél a 3. napos vérvételt követő kontrollon normális szinten volt, (ebben a ciklusban nem szedtem kellett bromocritptint szednem, tehát "magától" állt helyre). Korábban is előfordult, hogy a 3. napos vérvétel magas szintet mutatott, de a ciklus közepére visszaállt a normálisra.
Elképzelhető, hogy a megtapadást mégis a prolaktin szintem akadályozta? Milyen egyéb okai lehetnek a sikertelenségnek? A hasonló cipőben járó ismerőseimnél legkésőbb a 3. IVF meghozta a várva várt sikert. Milyen további vizsgálatokat javasol a következő ICSI előtt?
Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: H.H.

Tisztelt Asszonyom!

A magas prolaktin szint un, sárgatest elégtelenséget okoz, mely kedvezőtlenül hat a terhességi kilátásokra. Ugyanakkor, amennyiben gyögyszer szedés nélkül normális prolaktin szintje van, én úgy gondolom, hogy a sikertelenségnek ez nem lehet oka. Egyébként napi feél tabletta Bromocryptin olyan minimális dózisnak számít, amely nem valószínűsíti, hogy ilyen problémái lennének. Nem tudok okot mondani arra voantkozóan, hogy az eddigi beavatkozások miért nem sikerültek, javasolni is csak azt tudom, hogy tovább kell folytatni a kezelést. Az, hogy viszonylag kevés petesejt termékenyült meg az ICSI módszerrel is, arra utal, hogy a spermiumokkal komolyabb problémák lehetnek. Genetikai kivizsgálás (kromoszóma meghatározás) indokolt lenne mindkettőjüknél! Egyébként amennyiben hereviszér tágulat van (varicokele), azt meg kellene annak csekély volt ellenére operáltatni!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Clostilbegyt és Profasil gyógyszerek után a 4 tüszombol ketto szépen meg is repedt. Ezt UH vizsg. is megerosítette. Postcoitus tesztet végzett orvosom a férjemmel történo randi után 2-3 órával. Sajnos a levett mintában egyetlen hímivarsejtet sem találtak. A jövo héten megyünk teljes andrológiai vizsgálatra. Tudom, hogy egy vizsgálat nem vizsgálat, de mégis szeretném megtudni, hogy most egyáltalán nincs a páromnak sejtecskéje? 4 évvel ezelott volt egy közös terhességen, ez sajnos ab. végzodött. Akkor még volt élo sejtje és most már nincsen? Kérem írja meg tapasztalatait, hogy mennyire lehet így súlyos a problémánk?
Válaszát elore is köszönöm. Üdvözlettel: S. K.

Tisztelt Asszonyom!

A postcoitalis teszt (PCT) nem annak eldöntésére hivatott, hogy a férjének van-e spermiuma (az Ön megfogalmazása szerint sejtecskéje). Erre az ejakulátum mikroszkóp alatti megtekintése, sejtszámolás alkalmas. A PCT esetleges immunológiai folyamatok felderítésének egyik vizsgálata. Tehát az, hogy a PCT-nél nem láttak spermiumot, nem jelenti azt, hogy valójába nincs is! Mindenesetre furcsállom, hogy Ön már gyógyszeres kezelésben részesül, férjét még egyáltalán nem vizsgálták meg! Ezek alapján nem megitélhető, hogy a probléma mennyire súlyos!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Jó Napot!

Kné M. vagyok, nemrég derült ki, hogy nincs petefészkem. A győri Kaáli Intézetbe járok, ők csak akkor tudnak segíteni ha találok donort. De mi van ha nem találok? Érdekelne, hogy miért nincsenek petesejt bankok ugyanúgy mint a spermabankok.
Köszönöm válaszát: M.

Tisztelt Asszonyom!

A válasz rendkivül egyszerű: azért nincsenek petesejt bankok, mert a petesejteket nem lehet lefagyasztani és úgy tárolni. Másrészt a petesjtekhez csak műtétes úton lehet hozzájutni és etikátlan lenne ezért valakit műtétnek kitenni. Tehát tényleg donort kell találnia!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Kérdéssel fordulok Önhöz. 5 évi sikertelen próbálkozás után tavaly májusban IVf-en vettünk részt, ami elsőre sikerült, egy petesejt tapadt meg. Úgy tűnt, hogy minden rendben van, de a 17. héten vakbélgyulladást kaptam, és ennek kivizsgálása során megállapították, hogy a baba feje körül ödéma van. Miutáán megoperálták a vakbelemet, a következő ultrahangvizsgálaton kiderült, hogy a baba egész testét érinti az ödéma. Ott azt mondták, nincs mit tenni, meg kell szakítani a terhességet, azonban egy másik intézetben a genetikus javasolt egy hét kúrát, amikor szívgyógy szert kaptam, hogy a keringést meggyorsítva talán felszívódik az ödéma. Nem így történt. A 20. héten meg kellet szakítani a terhességet. A boncolás után azt mondták, hogy a babánál lehet, hogy volt valami kromoszómaeltérés, de azt mondták, hogy nem biztos. Sajnos a boncolási jegyzőkönyvet kérésemre sem adta ki az orvos, mert azt mondta, hogy nem szokták!? Így nem tudtunk utánakérdezni a dolognak esetleg egy másik orvosnál. Most volt a második IVf beavatkozásunk, és visszaültettek 1 embriót. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi esélye van annak, hogy ha most terhes maradok, ennek a babának is lesz valamilyen baja?

Tisztelt Asszonyom!

Aggodalmát megértem, de a leletei ismerete nélkül kérdésére nem tudok válaszolni. Egyébként a hatályos egészségügyi törvény úgy rendelkezik, hogy minden betegnek joga van bárminemű dokumentációjába betekinteni, illetve arról saját költségére fénymásolatot kérni! Tehát a jővőt illetően is csak azt tudom javasolni, hogy minden dokumentációt szerezzen be a sajnos balsikerű terhességéről! Egy embrió visszahelyezésével az esélyek sajnos nem túl jók, 5-10% közöttiek.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Dr. Török Attila!

Köszönöm válaszát a PCT-vel kapcsolatban. Megkaptuk párom andrológiai leletét, mely alapján inszeminációra kaptunk javaslatot. Kíváncsi lennék az Ön véleményére is. Idézem a leletet: "3,5 ml, enyhén opálos, vadgeszt. szagú, elfolyósodott, jó viscuzitású ondó. Ph: 7,2 Natív készítményben a sejtek 70%-a mozog. Mozgási seb. 2-3, ill.4. Kerek sejtek. Tiszta háttér. Quantitativ kép: 10 M/ml azaz 35 M/ejaculátum. Fertilitási index: 24,5 Qualitativ kép: 50% ép, érett sperm., 50% főként fejanomáliák /pinhead, golyó, kétfejű, óriásfejek/ A kerek sejtek őssejtek. Vélemény: Oligozoosp., 50% pathospermia. Kezelést igényel." Kérdéseim:
Mi takar a fertilitási index?
Mihez viszonyítják?
Mi az az 50% pathospermia?
Az oldalukon közölt "normál" értékekel összehasonlítva jól értelmezem, hogy ez nem annyira rossz eredmény?
Köszönöm a válaszát, üdvözlettel: S.K.

Tisztelt Asszonyom!

Amit leírt, az végre egy lelet! Azt tudnám javasolni, hogy ne a szavakkal foglalkozzanak, hanem végre a megfelelő kivizsgálás után, a megfelelő kezeléssel. Férje lelete valóban nem "annyira rossz", ezzel együtt egyáltalán nem vnevezhető normálisnak. Egy eredmény alapján egyébként sem szabad véleményt mondani, mert a spermiumok részéről a napi ingadozás nagyon nagy! Én úgy gondolom, hogy éppen ezért még további kivizsgálásra lenne szükség, mielőtt még a kezelési javaslat (inszemináció) megszületne!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Az elmúlt közel négy év során sok vizsgálaton és beavatkozáson estem túl (most 31 éves vagyok), először HSG vizsgálat, majd laparoszkópia, melyek eredményeként hiába volt a HSG lelete szerint csak a jobboldali petevezeték átjárható, a méhtükrözést követően az orvos mégis átjárhatatlannak minősítette mindkettőt, ill. szinte semmilyen esélyt nem látott arra, hogy természetes módon teherbe essek, így a Lombik programot javasolta. Azóta 4 IVF-en vagyunk túl, két különböző intézetben, más-más stimulációs eljárással, de sajnos sikertelenül. Ezt követően ismét sor került egy méhtükrözésre (másik orvosnál), aminek az epikrízise a következő: "priamer sterilitas miatt kialakult összenövéseket találtunk, melyet resecáltunk, az összenövéseket részben oldottuk.Chromohydrotubatoi során a jobb tuba átjárható volt. Zavartalan postop szak." (Az összenövéseket okozhattta-e a négy hónapos koromban végzett bélcsavarodáshoz kapcsolódó műtét, ahol az életem megmentése volt a cél?) A műtétet követően 3 hónapos Serophene kúrát alkalmaztunk, de nem estem spontán teherbe. Az orvosom azt javasolta, hogy ezek után kerüljön sor egy kontroll HSG vizsgálatra is, mivel a műtét óta kb. eltelt 4 hónap alatt változhatott a petevezeték átjárhatósága. Ön szükségét látja-e annak, hogy ez a vizsgálat újból megtörténjen, ugyanis nekem ez nagyon fájdalmas volt még annak idején.Tudom, hogy ha átjárható, akkor még 6 inszeminációra is sor kerülhetne, ha nem akkor már csak egy támogatott IVF lehetőségünk van. Altatásban végzik-e ezt a vizsgálatot, lehet-e kérni?
Köszönettel: S. B

Tisztelt Asszonyom!

A kialakult állapot valószínűleg a csecsemőkori betegségének a következménye. Az, hogy egy petevezeték átjárható, még nem jelenti azt, hogy az a funkcióját is el képes látni. Önnél valószínüleg a petevezeték nem működik, tehát nem látom szükségességét egy újabb HSG elvégzésének. Természetesen leleteinek pontos ismerete nélkül ezt megítélni nem lehet. Azt hiszem inkáb IVF-fel kellene próbálkozni!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt dr. Torok Attila !

Problemammal, tudom inkabb pszihologushoz kellene forduljak. Nem talalok kornyzetemben pszihologust, onhoz fordulok elkeseredesemben. Ot eve vagyunk hazasok 38 evesek vagyunk mindketten. Nincs gyerekunk. Fel evi hazas elet utan kezdtem el az elso kivizsgalasokat es azota sem talaltak a nogyogyaszok nalam akadalyt a megtermekenyites- teherbe eses- terhesseg megtartasaban. Parom nem vegzett semmilyen kivizsgalast. A gyerekeket szeretjuk mindketten, soha semmilyen alkalommal nem mondta ki, hogy nem akar gyereket, tudom hogy kivanja o is a gyermek aldast. Nem tudom ravenni, hogy orvoshoz forduljon. Biztosan valahol en is hibazok. Hogyan tudnam ravezetni paromat, hogy "egyedul nem megy".
Koszonom es varom valaszat. DMJ

Tisztelt Asszonyom!

Én úgy gondolom, hogy nem Önnek, hanem a férjének kellene pszichológushoz fordulnia! Nyilván attól való félemében zárkózik el a kivizsgálás elől, hogy róla derül ki, hogy nem lehet gyermeke! Ezzel együtt a megoldás szerintem egyszerű: nem Önnek kellene nőgyógyászhoz fordulnia, hanem olyan meddőségi központban kellene jelentkezni, ahol ragaszkodnak ahhoz, hogy a házaspár együtt jelenjen meg a kivizsgáláson! Ott majd elmagyarázzák a férjének a vizsgálat szükségességét!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila