A Sejtjeink cím film rövid ismertetôje

Azt mondják, az ember két dologért képes mindent megtenni: azért, hogy legyen, és azért, hogy ne legyen gyermeke...
Már a statisztika is megdöbbentô: a világon minden tizedik, házasságban vagy élettársi kapcsolatban élô pár meddô.

Filmünk olyan házaspárokról szól, akiknek nem született gyermekük, pedig nagyon vágytak rá. Számukra egyetlen esélyt a mesterséges megtermékenyítés, a lombikbébiprogram nyújt.
Kameránkkal több éven át követtük három házaspár küzdelmét, amit a várva várt gyermekért folytattak. A sors igazságtalansága komoly erôpróba elé állította szereplôinket. Az orvosi beavatkozások sora felborította normális életmenetüket. Az állandó készenlét folyamatos feszültséget okozott a párok között. Az örömszerzés kötelezôen teljesítendô feladattá silányult. A kényszerszabadságok, az állandó munkahelyi hiányzások frusztrálták a házaspárokat és környezetüket.
Sikertelenség esetén mindez hatványozottan igaz volt. A kudarc megviselte a résztvevôket, az okokat egymásban keresték, egymást hibáztatták. Más párok erejét megsokszorozta az eredménytelenség. Kapcsolatuk mélyebbé, erôsebbé vált. Még elszántabban harcoltak a gyermekért.
Biztos recept azonban nincs. Sokaknak segít a modern orvostudomány, az új gyógyszerek is növelik az esélyt. Másoknál nincs magyarázat a kudarc okára. Az biztos: a lelki tényezôknek óriási szerepe van a küzdelemben és az eredményességben.

Filmünk három, különbözô korú, helyzetu, mentalitású házaspár sorsát követi. Történetük végére világossá válik, hogy küzdelmük tétje nem "csak" a hôn áhított gyermek, hiszen idônként emberfelettinek látszó harcuk törvényszeruen próbára teszi házasságukat, szerelmüket.

Készült a Filmdimenzió és a Magyar Televízió Rt. koprodukciójában, az Országos Rádió és Televízió Testület és a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával, a Filmdimenzió Kft. gyártásában.

A filmet a Budapest Film mutatja be a mozikban. A Magyar Televizió pedig 2002. december 19-én 20 órakor tűzi műsorára.
Az ötször ötven perces részből álló sorozatot a Duna Televizió vetíti január másodikával kezdődő öt este.

Vetítési idő: 91 perc
Vágó: Hargittai László
Zeneszerző: Dés László
Operatőr: Almási Tamás
A rendező alkotótársai: Hegyes Katalin, Radnai Annamária
Rendező: Almási Tamás

Gyártás éve: 2002.
Gyártó: Filmdimenzió Kft.
1137. Budapest Radnóti Miklós u 40.
E-mail: almasit@axelero.hu