A meddôség

A meddôség világszerte meglévô és egyre növekvô arányban elôforduló probléma. Már a statisztika is megdöbbentô: a világon minden tizedik, házasságban vagy élettársi kapcsolatban élô pár szembesül a gyermektelenség tehertételével.
Az elsô lombikbébi, Louise Brown 1978-ban született. A Földön azóta egymillió újszülött jött világra mesterséges megtemékenyítés útján.
A statisztikák szerint Magyarországon ma 150 ezer meddô pár van. Hazánkban 14 meddôségi központ fogadja a segítségre szoruló párokat. Egy kezelési ciklus sikere körülbelül 30 százalékos, de ezeknek a terhességeknek 10-20 százaléka megszakad, vagyis száz, lombikbébiprogramban részt vett nôbôl várhatóan csak 20-25 szül.
2001-ben 5895 esetben finanszírozta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a mesterséges megtermékenyítés valamelyik módját. (Forrás: OEP-adatok) Az OEP fedezi a vizsgálatok, a petesejttel kapcsolatos kezelés költségeit, de a gyógyszerek több százezres költségét (min. 100 000, de akár 4-500 000 Ft is lehet a gyógyszerektôl függôen) maguknak a pároknak kell fizetniük. Míg régebben csak három próbálkozás volt ingyenes, ma már öt alkalmat finanszíroznak. Újdonság az is, hogy 2002. január elsejétôl, ha pl. valakinek már a második próbálkozásból gyermeke születik, akkor utána még lehetôsége van arra, hogy még három kezelésen részt vegyen a második gyermek reményében. Korábban az elsô gyermek megszületése után, ha a pár még egy második gyermeket akart, akkor már magának kellett a kezelés költségeit is állnia. Akinél az öt kezelés sem jár sikerrel, de továbbra is szeretne gyermeket, az addig próbálkozhat, ameddig szeretne és orvosa is ajánlja, de a kezelések és a gyógyszerek költségeit ezután teljes mértékben magának kell állnia.
A meddôségért közel azonos arányban felelôs a nô illetve a férfi, illetve ezzel megegyezô arányban a meddôség mindkét féltôl ered vagy ismeretlen az oka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Férfi eredetu meddôség

· Kevés, rossz minôségu ill. rosszul mozgó hímivarsejt
· nincs hímivarsejt az ondóban
· ondóvezeték-elzáródás
· immunológiai ok
· egyéb ok

További információkat kaphat a meddôségrôl a www.infertility.hu honlapról.