Részletek a filmkritikákból


"- A hazai dokumentumfilm többet érdemelne - vélekedett Korniss Péter fotómuvész, a dokumentumfilmes zsuri elnöke. …. Egyöntetu ovációt kapott Almási Tamás Sejtjeink címu alkotása, amely a fotómuvész szerint »olyan, mint egy játékfilm«. Az egyetlen volt a mufajban, amelynek vetítésére három nappal korábban minden jegy elkelt. Ebben - akárcsak több más muben - a türelem, a kitartás és a szorgalom mellett készítôjének valóságba vetett hite tükrözôdik - jegyezte meg Korniss Péter."

Varsányi Gyula, Népszabadság


"Almási ezúttal is, ismét nagy, megrázó emberi drámákat mutat fel, igazi embertörténetet formál a valóságanyagból. Amellett, hogy eddigi munkáihoz hasonlóan, ez a rendkivül intim kérdéseket érintô filmje is a tapintat, az alkotói felelôsség és a riportalanyai iránti mélységes tisztelet filmje."

Bársony Éva, Népszava


"Almási Tamás rendezô-operatôr egyetlen intimpistáskodó kérdést sem tesz föl. A részvétteljes humanizmus teszi ôt a dokumentumfilmezés óriásává."

Pósa Zoltán, Magyar Nemzet


"Almási Tamás dokumentumfilmje, a Sejtjeink, amely a méhen kívüli megtermékenyítéssel foglalkozik, és a három pár sikeres, félsikeres és sikertelen kísérletezéseit követi végig, ugyancsak igen gazdagon, árnyaltan mutatja be a magyar világot, sokkal többrôl beszél, mint szorosan vett témája. Drámának is izgalmasan, sokszor megrázóan van megkomponálva."

Zappe László, Népszabadság


"Hatuk történetét követi végig Almási Tamás türelmes, érzékeny kamerája két és fél éven át. Kényes téma ez, könnyen válhat belôle intimpistáskodás, könnyfakasztó szociogiccs. Almási - nem elôször a pályáján - különös érzékkel találja meg azt a finom egyensúlyt, amivel elkerüli e csapdákat. A Sejtjeink olyan, akár egy görög sorstragédia: gyanítom, ha az antik tragédiaszerzôk ma élnének, nem játékfilmezéssel bíbelôdnének, hanem dokumentumokat forgatnának - annak ellenére, hogy azokat naponta lejáratják a tévéshow-k.
Almási azon kevesek egyike, akitôl meg lehetne és kellene tanulni a valóság tiszteletét, azt, hogy miképpen ábrázolható mozgóképen az emberi küzdelem és szenvedés. Ehhez sokféle erény szükségeltetik, úgymint érzékenység, türelem, empátia, meg persze tehetség is, amirôl nem tudjuk, micsoda, csak akkor érezzük meg a jelenlétét, ha látjuk a végeredményt. Mint most a Sejtjeinket.
Magyarán úgy gondolom, hogy ez nagy film."

Báron György, Filmvilág