Önök írták - 13.oldal

Irja meg nekünk kérdését, véleményét, javaslatát, támogatási szándékát, stb !

Tisztelt Doktor Úr!

Kb.1 hónapja,hogy irtam Önnek. Utólag is köszönöm gyors válaszát. Emlékeztetőül: Ápr.30.-án volt a petesejt visszaültetésem. Ekkor 3 blastocysta került visszaültetésre. Ekkor még szednem kellett a Duphastont, a Prednisolont,Káliumot, Fólsavat,illetve az Utrogestan kúpot. Azóta két hetente járok vissza kontrollra. Most vagyok a 8. hétben. A 3 visszaültetett petesejtből 2 megtapadt, tehát iker terhességem van. Az orvosom nem találja a 3.petesejtet ultrahangon. Nagyon aggódom,hogy nehogy szinkronterhesség álljon fent! De ugye van olyan, hogy felszivódik a megtermékenyitett petesejt? Vagy minden esetben van valamilyen külső jele a vetélésnek?Úgy aggódom a már megtapadt 2 embrió miatt!!! Doktor Úr,a már elöbb felsorolt gyógyszerek közül márcsak a Fólsavat,az Elevit vitamint, illetve 3*2 Utrogestan hüvelykúpot kell szednem. Az orvosom azt mondta, hogy a hüvelykúpot még szedjem végig,amig van,de már nem kell a későbbiekben "szednem".Még 5 napra való adag van belőle.Én azt hittem,hogy ezt a 12. hétig kell szedni? Nem lesz baj,ha csak úgy egyik napról a másikra abbahagyom? Még egy utolsó kérdés:a 12.hét után már bátrabban lehet autózni,,járni-kelni,utazgatni? Mire ügyeljek az iker terhesség alatt? Köszönöm,hogy meghallgatott!
Üdvözlettel: K. M.

Tisztelt Asszonyom!

Az, hogy 3 embriót tesznek vissza, még nem jelenti azt, hogy mind a 3 meg is tapad. A 8. héten egyébként már biztosan kiderült volna, ha rossz helyen lenne. A harmadik embriót illetően tehát ez nem vetélés, meg sem tapadt, felszívódott. Az Utrogestan valóban csak az első 8 hétben indokolt, ennek ellenére, - miután ártani nem lehet vele-, egyesek (magam is) a 12.hétig ajánlják. Eddig is bátran autózhatott, kirándulhatott volna. A terhesgondozáson fel fogják világosítani az ikerterhesség problémáira.
Üdvözlettel: Dr. Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Már két alkalommal is írtam Önnek, mindkétszer nagyon sokat segített, amelyet ezúton is szeretnék nagyon megköszönni. Óriási segítség a "rászorulóknak" , hogy létezik egy ilyen informatív és színvonalas honlap! Most ismét egy kérdésem lenne Önhöz: PCO-s beteg vagyok, orvosom hormonvizsgálatra küldött, amely során a következőket vizsgálják: FSH, LH, SHBG, DHEAS, Free Testosteron. A beutalót holnapra írta, én akkor leszek a ciklusom 7. napján, megkérdeztem tőle, hogy nem baj-e, hogy a ciklus 3. napján már túl leszek, amikor megtörténik a vizsgálat, erre ő azt mondta, hogy nincs jelentősége ezeknél a hormonoknál, hogy mikor történik meg a vizsgálat. Én kicsit elbizonytalanodtam, mert itt a honlapon azt olvastam, hogy a 3. vagy a 21. napi hormonvizsgálat az igazán értékelhető. Mi a véleménye erről? Egy 7. napi hormonvizsgálatból is derülhet ki érdemben valami, vagy nincs értelme ilyenkor elvégeztetni? Egyébként a kezelés beállításához (gyermeket szeretnék) kell elmennem hormonvizsgálatra. Válaszát nagy tisztelettel megköszönöm!
További eredményes munkát kívánok! Dné K. E.

Tisztelt Asszonyom!

A vérvételnek a ciklus 3. és 7. napja között kell megtörténni, optimálisan a 3. napon. Ezen hormonok szintje természetesen ciklusfüggő, de a 7 nap még nem késő. Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

26 éves vagyok, terhes még nem voltam. Endometriózissal "kezelnek" 3 éve(3 laparoszkópia, 2x6 hónap GnRH analóg kezelés), nem tudom, hogy az alább leírt problémám ezzel összefüggésben van-e. Kb. 5-6 évvel ezelőtt kezdődött (akkor fogamzásgátlót szedtem, Minulet, Triodena), hogy menstruáció alatt éles és görcsös fájdalmam volt a gyomromban. Ez ciklusról ciklusra rosszabbodott, orvos nem tudott rá mit mondani, végül (egyéb okok miatt) abbahagytam a fogamzásgátló szedését, és - meglepetésemre - panaszaim megszűntek. Később újra megpróbálkoztam fogamzásgátló szedésével (Diane), de mivel a problémák újra kezdődtek, abbahagytam. Kb. 1 év múlva kiderült az endometriózis. Az első műtét előtt szedettek velem Danovalt (kb. 2 hétig), a következő menstruációkor (már a műtét után) iszonyatos görcseim voltak (a gyomromban). Az utolsó műtétem 1 éve volt, a kiújulás ellen illetve vérzészavarok miatt most ismét fogamzásgátlót szedek (Marvelon - tudom, hogy a terhesség lenne a legjobb megoldás, de ennek magánéleti akadályai vannak), és újra kezdődtek a panaszaim. Felmerült, hogy gyomortükrözéssel kideríthető lenne, hogy vannak-e a gyomromban endometrium-szigetek, amik okozhatják ezt a fájdalmat. Számomra ez azért furcsa, mert ha ez okozza, akkor fogamzásgátló hatására éppenhogy kisebbnek kellene lennie a fájdalomnak, de nekem csak akkor van, ha szedem a gyógyszert. A tablettákat mindig orvos írta fel, bár tény, hogy különösebb vizsgálat ezt nem előzte meg. A kérdésem: okozhatja-e ezt az endometriózis, ha igen, lehet-e ellene tenni bármit? (műtét? GnRH kezelésből már így is dupla "adagot" kaptam, meg is mondta az orvosom, hogy nem fogja támogatni a tb, ha esetleg szükségem is lenne rá, ráadásul ez csak átmeneti megoldásnak tűnik) Mi lehet az oka még? Érdemes esetleg belgyógyász szakorvost felkeresnem emiatt?
Segítségét köszönöm, A. M.

Tisztelt Asszonyom!

A gyomorban is lehet endometriosis, de ez ritkán fordul elő, kimutatása nehézkes, miután gyomortükrözéssel csak akkor lenne kimutatható, ha a gyomor belső felszínén van. Ekkor viszont vér lebontási termék kellene lenni a székletében. Mindenesetre érdemes lenne a következő vérzés alatt un. Weber tesztet végeztetni emiatt a székletből. Ezzel együtt panaszai endometriosisos eredete nem valószínűsíthető, de más ötletem sincs, hogy mi okozza. Mindenesetre a fogamzásgátló szedése tovább javasolható, esetleg meg kellene próbálni az Orgametrilt, mely teljesen felfüggeszti a vérzését.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Legelőször gratulálni szeretnék a rovatához! Akkor keveredtem erre a honlapra, mikor kiderült, hogy magasabb a prolactin szintem az átlagosnál és Bromocriptint kellett elkezdenem szedni, azóta rendszeresen visszatérek. Ennek kb. 1,5 hónapja. Egy hete derült ki, hogy sikerült, végre babát várunk! Még magunk is alig hisszük, hogy ilyen csoda megtörténhet velünk!Amiért "tollat ragadtam", egy kérdés csupán, melyről szeretném kikérni véleményét. A Bromocriptint azóta is szedem, természetesen megbeszéltem orvosommal. Ami viszont kicsit aggaszt, hogy nőgyógyászom semmilyen "ilyenkor szokásos" vitamint ill. terheseknek ajánlott készítményt nem javasolt szedni, gondolok itt pl. az Elevitre vagy a folsavra. Vajon miért? Mindenhol azt olvasom, hogy a folsav mennyire fontos és minél hamarabb el kell kezdeni a szedését. Nem szeretnék önfejűen bármit elkezdeni szedni, csak, mert olvastam róla, de azért ott bujkál a gondolat bennem, hogy nem lenne-e jobb a várva várt babának, ha én is megadnám neki, amit mások megadnak a saját babájuknak?!
Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Sz. Gy.

Tisztelt Asszonyom!

Terhessége persze csodálatos, de nem csoda! Azért jött létre, mert rendeződött a kezeléstől a hormonzavara. A folsav bevitel valóban fontos, a terhesvitaminok szedése ajánlható, ártani nem lehet vele és fontos un. nyomelemeket is tartalmaznak. Meg kell jegyezni azonban, hogy a szervezetet általában vitaminokkal és nyomelemekkel nem lehet túltölteni, amennyiben megtelnek a raktárak, a széklettel és a vizelettel kiürülnek, nem fognak felszívódni. A normál táplálkozás mellett a vitaminraktárak csaknem telítettek, tehát orvosa semmi hibát nem csinált azzal valószínűleg, hogy a terhesség legelején nem javasolta a szedését.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Dr. Ur!

Nemreg erdeklodtem Ontol a felol, hogy nem rendszeres a mensturaciom es ezert nincs pete eresem sem megfeleloen. Parommal szeretnenk kisbabat. Koszonom a valaszat megkaptam, tudom rengetegen irnak es nem emlekezhet minden egyes kerdesre. En kulfoldon elek es szeptemberben mennek haza 2 honapra. Szeretnem megerdeklodni hogy fogad e uj pacienseket es ha igen hol lehet idopontott egyeztetni. Azt hiszem hormonalis kivizsgalasra is szuksegem lesz ugyan is 3 honapja, hogy nem volt menstruaciom. Az orvosomat azota nem lattam miota On valaszolt levelemre es az On tanacsara nem is mennek vissza. Ha esetleg On nem fogad uj betegeket kerem ajanljon nekem valakit aki esetleg segiteni tudna.
Elore is koszonom segitseget. Tisztelettel: B. O.

Tisztelt Asszonyom!

Hétfő és csütörtük között Pécsett, a Baranya Megyei Kórház, Szülészetének Meddőségi Ambulanciáján 12-14 óra között (Pécs, Rákóczi u.2, tel:06-72-533174), illetve pénteki napokon Tapolcán a Pannon Reprodukciós Intézetben (Tapolca, Bartók B.u.1.-3, tel.:06-87-510365) megtalál.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

27 éves nő vagyok, férjemmel 1 éve próbálkozunk babával, sikertelenül. 6 évig folyamatosan szedtem a fogamzásgátló tablettát, majd mikor abbahagytam hónapokig nem jött meg a mensesem.4 hónap után kerestem fel az orvosom, aki hormonvizsgálat és UH alapján megállapította a PCO-t! (Hormonok közül az LH-FSH aránnyal, 2:1, illetve az inzulinszintemmel volt probléma, ami rendkívűl alacsony volt)Orvosom akkor nem írt fel semmiféle gyógyszert, mondván hogy menjek vissza 3-4 hónap múlva, teherbe fogok én esni spontán is. Nem estem. De vártunk, próbálkoztunk 5 hónapon keresztül! Ez idő alatt se menses, se baba! Ekkor kerestem fel egy másik orvost, aki szintén hormonvizsgálatra küldött, eredmény ugyanaz mint 5 hónappal azelőtt (LH:FSH 2:1, alacsony inzulinszint) Progeszteron injekciót kaptam, rá három napra meg is jött a mensesem...s ennek 1. napjától szedtem 2x1Metformint 14 napon át,illetve 3. naptól 1x1 Clostylbegytet 5 napon keresztűl. A ciklus 11. napján 16mm-es, 13. napján 24mmes tüszőm volt! Ez idő alatt természetesen folyamatosan próbálkoztunk! 20. napon voltam legközelebb UH-n amikor nem tudta megmondani, hogy volt-e ovulációm vagy sem!Kaptam progeszteront ezt kell hüvelyi úton szednem! Szeretném megkérdezni, hogy elképzelhető hogy mégis volt ovulációm? Lehetséges hogy a metformintól és a clostylbegittől volt peteérés? Okzhat a hüvelyi progeszteron hüvelygyulladást? Mennyire megbízhatóak az ugynevezett "3 napos terhességet kimutató tesztek", az a megtermékenyítést követő hanyadik napot jelenti? Ön napi hány mg. folsav szedesét javasolja ebben az időszakban?
Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Hné

Tisztelt Asszonyom!

Ovulációja valószínűleg volt a leírtak alapján. Amennyiben a 11., vagy 12. napon kapott volna egy un. hCG injekciót, biztosan lett volna. Az viszont egészen biztos, hogy a gyógyszeres kezeléstől indult be a peteérés. A hüvelyi progeszteron kezelés nem okoz hüvelygyulladást. A terhességi tesztek teljes mértékben megbízhatóak, a legérzékenyebbek 10 nappal az ovuláció után lesznek pozítivak terhesség esetén, tehát a várható vérzés előtt kb. 3-4 nappal. Kiegészítő kezelésként a folsav jótékony hatású, napi 1 tabl. elegendő.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Előrebocsátom, hogy nem szeretném, ha a kérdésem megjelenne a neten! Remélem, ez nem okoz problémát, ha mégis, akkor inkább rövidített formában tenném fel a kérdéseimet. A történetem a következő: Tavaly áprilisban laparoszkópiával derült fény a IV. stádiumban lévő endometriózisomra. Az orvosom szerint "minden mindennel össze volt nőve". Érintve volt minkét petefészek, az egyik petevezető, a végbél és a hüvely össze volt nőve, és a beleken is látott endometriózisos szövetet. A végbél és hüvely összenövését oldotta, melytől megszűnt a végbéltáji fájdalom, amely székletürítéskor és ritkán szeretkezéskor is jelentkezett. Oldotta az egyéb összenövéseket is és sok "endós" szövetet távolított el, amelyek már csillapíthatatlan fájdalmat okoztak a menses alatt. A zárójelentés szerint a baloldali petefészkemet a petevezetővel együtt eltávolította, a jobboldalit csonkolta. A beleken található endometriózisos szöveteket nem tudta eltávolítani, ahogy egy elejtett mondatából értettem. Nyilván úgy gondolta, hogy a 6 hónapos GnRH kúra majd megteszi a hatását. Én is ezt reméltem, ezért nem is firtattam különösebben. A leggyakoribb panaszt, azonban pont a belek érintettsége okozta számomra. A menses első napjaiban nagyon görcsös, fájdalmas hasmenésem volt, ami nem volt jellemző régen. Fél éjszakákat töltöttem a mellékhelyiségben, mert semmilyen fájdalomcsillapító nem hatott. Később már nem csak a menses alatt, hanem a vérzés utáni egy hétben is hasmenésem volt bélfájdalmakkal. A szövettan késlekedése miatt a műtét után még 2-szer volt vérzésem, mire a 6 hónapos kúra elkezdődött. Ennek nem örültem, mert tudtam, minden egyes vérzéssel terjednek a még bennmaradt szövetek. A fájdalmas hasmenés természetesen ekkor is jelentkezett. Az utolsó inj. után 16 héttel jött meg az első vérzésem, 2 hónap spontán próbálkozás kezdődött, míg az egyik meddőségi centrumban elvégezték a hormon- és a spermavizsgálatot. A harmadik ciklus első napjától Marvelont kellett szednem, amelytől sajnos végig egy minimális barnás vérezgetésem volt. A Marvelon abbahagyása után 5 nappal megjött a vérzésem, pont aznap el is kezdődött a stimuláció. Meglepetésemre az első két napon csak kicsit vérezgettem, de a legnagyobb döbbenetet nem ez okozta. Ismét rámtört a fájdalmas hasmenés, ami már megszokott sajnos, de ezúttal vér is jött a végbelem felől. Teljesen biztos vagyok benne, hogy onnan, mivel éppen a hüvely felől nem véreztem igazán, inkább csak barnás váladékozás volt, és a végbél felől teljesen más színű vér jött: inkább narancsos-pirosas. Régebben is feltűnt, hogy véres nyálkás váladék jön a végbél felől, de azt hittem, csak hátrafolyt. Így biztos vagyok benne, hogy az endometriózisom végig aktív maradt és sajnos tovább is terjedt, betört a belekbe. Emiatt még inkább az éppen folyó lombikra koncentrálnék, mert attól tartok, hogy hosszú időre ez az egyetlen esélyem saját babára. De sajnos ezzel kapcsolatban sem a jó hírek gyűlnek. Bár a hormonvizsgálat összességében jó eredménnyel zárult, csak egy picit vagyok nehezebben stimulálható, most mégsem úgy alakulnak a dolgok. A stimuláció 8. napján UH-on a baloldalon (amelyet eltávolítottak!) volt egy 10x11 tüsző, a jobb oldalon nem találta a lombikos orvosom a petefészket. Szerinte felcserélték a zárójelentésben a két oldalt, vagy túl magasan van a petefészek, hogy láthassa. Én bizakodtam, de 2 nap múlva hasonló eredmény lett: bo: egy 12x14 mm tüsző, jobb oldalon semmi, csak összenövések a petefészek helyén. Én egész magasan a derékvonal magasságában érzek gyenge szurkálásokat. Ezzel elérkeztünk a mai naphoz. Én természetesen a stimuláció folytatása mellett döntöttem, hisz meg kell ragadni minden lehetőséget. Tisztában vagyok vele, hogy látatlanban nehéz válaszolni, de azért a kéréseim a következők: 1.Ha az endometriózis megtámadta a beleket is, azt hogyan teheti? Ha a belek külső felületén volt ilyen szövet, akkor képes áttörni a bél falán vagy pedig más úton-módon jut a bélbe? 2. Végbéltükrözéssel mekkora szakaszt tudnak megvizsgálni? Előfordulhat, hogy nem látnak semmit, mert felsőbb szakaszon van gond? Egyáltalán van-e értelme, ha úgyis biztosan tudom, hogy a végbél felől jött vér? 3. Lehet-e műteni? És ha igen, hogyan? 4. Azt olvastam, ha a végbél és a hüvely között van "endo", akkor a műtét veszélye az, hogy a hasfalon keresztül ideiglenes végbélkivezetésre lehet szükség. Igaz ez akkor is, ha a belek felsőbb szakas zán van probléma? 5. Létezik-e, hogy bár az orvosom szerint kivették a baloldali petefészket, de ott mégis maradt egy kis szövet, amely hajlandó volt reagálni a stimulációra? 6. Ha a műtét után még látható volt a jobb oldalon a petefészkem, létezik, hogy azóta az összenövések miatt nem tud eléggé leszállni, és így még ha van is benne tüsző, azt nem tudják leszívni? Az összenövések egy hónap alatt is ronthatnak annyit a helyzeten, hogy már nem látni a petefészket, pedig a Marvelon előtti utolsó spontán ciklusban még látott tüszőt jobb oldalon a lombikos orvosom? 7. Ha most ilyen magasan van a petefészkem, akkor van esély, hogy később még lejjebb száll, esetleg másik ciklusban? Bár tény, hogy mostanában mindig magasan érzem a jobboldalit, nem olyan lent, mint rég. Esetleg torna vagy más segíthet rajta? 8. 3D UH-on esetleg tisztábban lehetne látni, hogy mi a helyzet? 9. Még egy furcsaság történt velem a napokban. A mensesem mindig barnás vérezgetéssel csengett le, kivéve most a stimuláció alatt. Mindig volt egy pár csepp piros, sőt furcsán rózsaszínű vér, de barna soha. Összefügghet ez azzal, hogy a vérképem szerint a vérem 120 mp-en túl alvad, holott ezzel nekem soha nem volt problémám? Köze lehet ehhez a stimulációkor használt gyógyszereknek (Suprefact, Gonal F) vagy a Klion D100 hüvelytablettának, amit a lombik előtt használnom kell? 10. Tisztában vagyok vele, hogy előbb-utóbb újabb műtétre lesz szükségem, de a baba lenne a legfontosabb, így olyan megoldást keresek, amellyel nem veszítem el az esélyt a babára, ha még van egyáltalán. A mostani és esetleg a következő lombik közé már nehezen tudnék egy műtétet beszervezni, és azt szeretném is elkerülni, amíg lehet. Ezért arra gondoltam, hogy ha ez a lombik nem sikerül, akkor a következő lombikig tartó 2 hónapban fogamzásgátló tablettát szednék szünet nélkül, hogy a vérzések számát ezzel is redukáljam. Azt hiszem Ön írta valahol, hogy endometriózis mellett kerülni kell az ösztrogén tartalmú fogamzásgátlókat. Ön melyiket ajánlaná, amit lehet folyamatosan 2-3 hónapig szedni? 11. Minden vágyam egy baba lenne, pedig úgy érzem, egyre messzebb kerülök a vágyam teljesülésétől, nem pedig közelebb. Nem tudom, mi tegyek, hogy ne így legyen. Ön mi tenne a helyemben? Elnézést a hosszú levélért és a sok kérdésért, de azért írtam le mindent, mert lehet, hogy van összefüggés a problémák között.
Előre is nagyon köszönöm a segítséget! Tisztelettel: K. Zs.

Tisztelt Asszonyom!

Önnek egy súlyos betegsége van, mely ténnyel Ön is tisztában van, és természetes, hogy foglalkoztatja betegsége. Ezzel együtt nem minden kérédésére lehet válaszolni a konkrétumok, illetve vizsgálat nélkül. Sorrendben a válaszok: 1.Az emberi szervezetben bárhol előfordulhat endometriosis, ezek alaól a belekben kivül is, belül is. 2. Kb. 20 cm a belátható szakasz, panaszai alapján Önnek ezen szakaszon belül van az endometriosisa. 3. Műteni lehet, de nem biztos, hogy ez a jó megoldás. 4. A 3. válasz erre vonatkozik, igen elképzelhető, hogy a bélszakasz hasfalhoz történő kivarrása válik szükségessé. 5. Igen van ilyen, amennyiben a petefészek összekapaszkodik a medencefallal, annak eltávolítását követően a medencefali hashártyán maradhat vissza működő petefészek szövet. 6.-7. Ritka az olyan rossz elhelyezkedésű petefészek, amit ne lehetne megpungálni, de természetesen ez is előfordulhat. A tüsző növekedés következtében változtathatja helyzetét. Torna biztosan nem fog segíteni, Ön nem tud semmit tenni annak érdekében, hogy kedvezőbb helyzet alakuljon ki. 8. Az endometriosis nem ultrahangos diagnózis, vonatkozik ez a 3D-re is. 9. A leírtaknak biztosan nincs köze a panaszaihoz, ennek okának tisztázása csak vizsgálattal lehetséges. 10. A cél az, hogy ne legyen vérzés, erre a csak gestagent tartalmazó Orgametril alkalmas. 11. Az IVF-et (lombikbébi) kell erőltetni, terhessége az endometriosisának is nagyon jót tenne.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T.Doktor Úr

Kérdésem az lenne hogy mennyi esélye van egy 39 éves nőnek az ivf sikerességére?ki lehet ezt %-ban fejezni?
Köszönettel T-né

Tisztelt Asszonyom!

Statisztikailag 40 év felett romlanak rohamosan az esélyek, ez természetesen egy átlagot jelent. Tehát azt nem lehet tudni, hogy Ön még biológiailag 35, vagy 45 éves. Százalékos esélyeit ugyancsak nem lehet így megbecsülni, mert nem mindegy, hogy mi az IVF indikációja az Ön esetében és ez nem mindegy. Átlagos esetben kb. 20% eséllyel számolhat.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Az én problémám eléggé összetett. 21 éves nő vagyok, de a problémáim 15 évesen kezdődtek, amikor is nőgyógyászhoz fordultam kimaradozó vérzésem miatt. Ekkor már 2 éve menstruáltam. Kezelés gyanánt az orvosom fogamzásgátlót írt fel, Diane 35-t. A problémáim meg is szüntek. Másfél évvel később abba hagytam a gyógyszer szedését, de a problémák újra jelentkeztek, sőt a gyógyszer elhagyását követően 1 éven belül 25 kg-ot híztam. Újra szakorvoshoz fordultam, aki clostilbegit valamint norcolut segítségével idézte elő nálam a vérzést több hónapon át. Miután elmondta nekem hogy nem ajánlott 3-4 hónapnál többször alkalmazni a clostilbeggitet, de ő mégis megtette jobbnak láttam orvost váltani. Új orvosom hosszas kivizsgálás után megállapította a PCO lehetőségét, ami be is igazolódott. Hormon szint vizsgálatok is történtek, miszerint minden a normális kereteken belül van, kivéve a tesztoszteron szintet ami 3.35. Mindezek után újra norcolut, clostilbegit valamint provera terápiában részesültem. A vérzésem a kezelésekre jelentkezett. A problámámat, amiért önhöz fordulok, az jelenti, hogy legutóbbi vizsgálat alkalmával az orvosi utasítás szerint "újra Diane 35 szedése javallott hogy helyre álljon a hormonháztartás". Kérésem az lenne, hogy véleményezze, legyen szíves ön szerint is ez lehet a legjobb megoldás? Férjemmel gyermeket szeretnénk vállalni, de előtte mindenesetre kívánatos ezen problémámat helyre állítani. Kérem a önt szíveskedjen valami tanácsot adni, mi lenne a legmegfelelőbb kezelés a számomra?
Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Csné K.

Tisztelt Asszonyom!

Amennyiben jelenleg nem akar terhes lenni, tényleg a Diana35 lenne a jó megoldás. Amennyiben most kíván terhes lenni, meg kellene férjét is vizsgáltatni, hogy Ő termékenységi szempontból rendben van-e, majd a peteérés gyógyszeres beindítása lenne a feladat.zen betegség elsődlegesw gyógyszere a Clostilbegyt, de miután ezt már több ciklusban próbálták, atovábbiakban nem javasolnám. Egy Injekciókkal történő petefészek stimulálás, vagy egy műtétes beavatkozás lenne szükséges. Ez utóbbi egy un. hastükrözést jelent, mely módszerrel lehetőség lenne a petefészekben lévő tüszőket elroncsolni, mely fenntartja a horomonzavart. Ezt a betegséget úgy meggyógyítani, ahogy Ön elképzeli, nevezetesen, hogy" a kívánt terhesség előtt a problémákat megoldani", nem lehet.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

T.Doktor Úr,

Túl vagyok az első Ivf(ICSI) programon.június 8án volt a punkció.a transzfer junius 11én volt 3 embriót ültettek vissza.Kérdésem az lenne hogy a Qupido teszttel(érzékenység 10mIU/ml)mikor végezhető leghamarabb olyan vizeletvizsgálat ami biztos eredményt ad?A teszt azt állítja magáról hogy beágyazódás után 1 nappal kimutatja a pozitivitást.Mi ma reggel csináltunk egyet negatív volt.Talán nagyon türelmetlenek vagyunk és elsiettük a dolgot?Számításaink szerint már meg kellett volna történnie a beágyazódásnak.?
Köszönettel T-né

Tisztelt Asszonyom!

Amennyiben a tesztnél nem történt technikai hiba és az tényleg negatív volt, akkor sajnos ez annyit jelent, hogy nem terhes. A transzfert követő 9.-10. napo már pozitivnak kell lennie az érzékeny teszteknek.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A férjemmel ( ő 23, én 24 ) már lassan egy éve próbálkozunk a gyermekáldással, de ezidáig sikertelenül. Én 2,5 évig szedtem a Marvelont, ami abbahagyást követően teljesen felborított mindent. Két hónapig volt menzeszem, de azóta barnás folyásaim jelentkeztek ( jóval a várható menzesz időpontja előtt ) és az utóbbi időben ( az elmúlt 3 hónapban ) pedig még az sem. Természetesen azonnal fölkerestem a nőgyógyászt, Norcolutot kaptam és Clostilbegytet is. Norcolut nélkül meg sem jön. Hüvelyultrahanggal néztek az elejétől fogva és a Clostilbegyt adagolásával ( legutóbb napi 2*1 a 2.naptól ) próbálták beindítani a peteérésemet, sikertelenül. Még a kezelések előtt volt hormon vizsgálatom, amelynek eredményeit szeretném közölni: FSH 7.4 IU/L, LH (szenzitív) 22.1IU/L, Ösztradiol 0.21 nmol/L, Prolaktin 17.8 ng/ml, Progeszteron 2.1 nmol/L. Ezek az értékek mit jelentenek, illetve mi lenne a normális? Az orvosomtól csak annyi indoklást kaptam ezekre az értékekre, hogy ez annyit jelent, hogy szednem kell a Clostilbegytet. Ez meg is történt, többször is kaptam különböző adagban, de nem mutatkozott elégnek, úgy tűnik én nem reagálok rá, domináns tüsző (8-9mm -nél nem volt nagyobb) nem volt látható. A ciklusaim sosem voltak egyformák, de minden hónapban jelentkezett és 30 nap körüli volt. Amióta abbahagytam a fogamzásgátlót viszont nem állok helyre, pedig már több mint 10 hónapja abbahagytam, ennyi idő óta én úgy gondolom, már ki kellett volna ürülnie a szervezetemből. Az eddigi orvosom átküldött egy bp-i meddősségi központba, ahol a héten voltam először. Itt is hüvely ultrahangra került sor, ahol az orvos az alábbiakat állapította meg:mko.több apró foll.látható, endom.lomm. PCO jelleg felmerül. A kérdése annyi volt, hogy ezt eddig nem említették ( mármint a PCO-t )? Hát, nem eddig még senki sem mondta, annyira meglepődtem, hogy elfelejtettem megkérdezni ez mit is jelenthet nálam? A további kezeléseket hormon injekciókban állapították meg, de jövő héten kell az eddigi eredményeimet elvinnem és utána válik el, hogy még kell - e bármilyen vizsgálatot végeznünk. Bővebbet nem mondott. A férjemet ezidáig senki sem vizsgálta meg, és nem is mondták, hogy sort kellene - e rá keríteni. Viszont mindketten úgy gondoljuk, hogy mielőtt nekem bármiféle gyógyszeres kezelést alkalmaznának, jó lenne, ha megnéznék, hogy nála is rendben van-e minden? Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint kérhetek-e ilyesmit, ti., hogy a férjemet is nézzék meg? Illetve milyen kezeléseket kellene elvégezni mielőtt hormon injekciókat kapok? A vérvételen és az ultrahangos eredményeimen kívül más leletem nincsen.
Köszönöm előre is válaszát! Üdvözlettel:Gné

Tisztelt Asszonyom!

A hormonértékei valóban az un policisztás petefészek szindrómára jellegzetes, az ultrahang is ezt erősítette meg. Ennek a betegségnek az elsődleges kezelése gyógyszeres, amit javasoltak az helyes. Azonban feltétlenül fontos, hogy a kezelés megkezdése előtt férjét spermiumait is megnézzék. Miután ez ideáig nem történt meg, kételkedem, hogy valóban meddőségi központban vannak!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!  

Choragon 5000 injekcióból kaptam 2 ampullányit 8 nappal ezelőtt tüszőrepedés segítése céljából . Mivel 2 napja émelygek és a mellem is feszül, terhességre gyanakodva csináltam egy tesztet, ami pozitív lett. Az előzmények: ebben a ciklusban volt egy cisztám, ami túlstimulálás miatt jött létre. Ezt először a 9. napon látták, és a 22. napra eltűnt. Utána lett két szép petesejtem, amire a Choragont adták a 22. napon, de azok nem repedtek meg. Két kérdésem van: meddig mutathat a Choragon injekció ál-pozitív tesztet? (hány nap alatt ürül ki teljesen?)  A másik kérdés: Lehetséges-e, hogy a ciszta (4 cm) megrepedt, és ebből lett egy terhesség? 10 nap múlva megismétlem a tesztet minden esetre...
Gyors válaszát előre is köszönöm.U. S.  
ps.: Még néhány kérdés: ha nem vagyok terhes, mitől kezdtem el émelyegni és mitől fáj a mellem kb. 2 napja? ) (és miért nem éreztem ugyanezt folyamatosan azóta, hogy megkaptam a szurit?) Most a 30. napon járok, lehet, hogy a menzesz közeleg a HCG jelenléte ellenére?

Tisztelt Asszonyom!

A leírtak alapján valószínűleg terhes, a tesztet nem 10 nap múlva, hanem pár nap múlva kellene megismételni, illetve ultrahang vizsgálatot kellene végeztetni. Valószínűleg korábban esett teherbe (a "cystából"), a Choragon adása napján már terhes lehetett.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt doktor úr!

Szeptemberben meg műtötettek mert elvolt záródva mid két petevezetékem, sikerült kinyitni.3 hónapig szedtem Clostilbegytet meg Bromocriptint mert magas volt prolakin szintem.Most vettek vért hogy levitte e de még nemtudom az erdeményt.Most nem szedek semmit lehet hogy így is teherbe esek?Azt szerteném kérdezni hogy mik az esélyeink mindig rendszeres a vérzésem és23 éves vagyok a férjem 25.Normális e hogy még nemsikerült vagy még nem kell aggódnunk?Szerteném a tanácsát kérni hogy mit csináljunk hogy minél hamarabb sikerüljön!
Előre is köszönöm!

Tisztelt Asszonyom!

Természetesen van esélye, azonban mindenekelőtt le kellene ellenőrízni, hogy a műtétet követően nyitva maradtak-e a petevezetékei. Addíg további gyógyszeres, vagy egyéb kezelés nem indokolt.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

En 28 eves vagyok ferjem pedig 31.Korulbelul 1 eve probalkozunk,sikertelenul.Ugy gondolom velem lehet a problema,de ezt orvosok meg nem allapitottak meg. 19 evesen volt egy terhessegmegszakitasom.21 eves koromtol volt egy elettarsam akivel 2.5 evig proalkoztunk sikertelenul es elmentunk a Kaali intezetbe,megvizsgaltak mindkettonket es megallapitottak hogy az elettarsammal van a problema.Engem egyaltalan nem kezeltek,vervetel eredmenyem utan azt mondtak,minden rendben nalam,bar megemlitettek hogy a tejelvalasztasi hormonom egy kicsit magas,amit azosa se tudom mit jelent es mennyiben befolyasolja a teherbeesest.Eslo kerdesem ez lenne.Jol emlekszem-e vagy jol ertettem-e hogy tejelvalasztasi hormon,es ez mit jelent? Azota  ferjhezmentem,mas ferfihez,akinek az exbaratnoje terhes volt altala.Tehat valoszinuleg o rendben van. Most New Yorkban elunk es 1 eve probalkozunk. Kovetkezo kerdesem:Evekkel ezelotti eredmenyeim valtozhatnak-e? Tehat ha akkor megallapitottak hogy velem nincs problema,ez valtozhatott-e? Arra is gondolok,hogy a terhessegmegszakitas miatt van valami problemam.De ha ez a problema,akkor azt eszrevettek volna anno a Kaali intezetben,igaz? Itt New Yorkban voltam nogyogyasznal,megvizsgalt,rakszurest csinalt.Mondtam hogy szeretnenk babat a ferjemmel es azt mondta,hogy nem lat semmilyen problemat nalam,de vervetelt nem csinal egyenlore,es mas egyeb vizsgalatokat,ugyanis nekem nincs biztositasom es nagyon sokba kerulnek ezek a vizsgalatok igy.Azt tanacsolta,hogy varjunk meg a komolyabb vizsgalatokkal egy kicsit. Ezert erdekel,hogy a vervetel eredmenye valtozhat-e.Anno otthon csinaltak huvelyi ultrahangot is es megallapitottak hogy van peteeresem.Ez valtozhat? Rendszeresen 30 naponta van verzesem. Anno megkerdeztek tolem hogy peteereskor szokott-e fajni a hasam,mert hogy sok nonek ez fajdalommal jar.Akkor en azt valaszoltam hogy nem.De mostanaban megfigyeltem,hogy azon a napon mikorra en kiszamolom hogy peteeresem van,aznap szokott fajni a hasam,pontosabban szurast erzek oldalt,kb 1 oran keresztul,aztan elmunlik. Ez jelent valamit? Ha igen jot vagy rosszat? Lehet hogy mar bekepzelem magamnak es azert faj mert tudom hogy fajnia kene? Mit javasol,vagjak bele a draga vizsgalatokba?Vagy varjak meg?Kb 4-5 evet tervezunk meg itt maradni,aztan megyunk haza,de en annyit nem szeretnek varni,mar nagyon szeretnek kisbabat.Mire hazaerunk elmulok 30 es az eselyeim csak csokkenni fognak. 
Elore is koszonom valaszait, Tisztelettel, B.

Tisztelt Asszonyom!

A tejelválasztási hormon, másik nevén prolaktin nem megfelelő, magas szintje gátolja a teherbeesést. A többi kérdéseire egyértelműen az a válasz, hogy természetesen minden változhat. Azt, hogy jelenleg mi a helyzet, csak egy mindkettejüket érintő kivizsgálást követően lehetne megállapítani. A "középidős fájdalom" a petesejt kiszabadulását jelzi, tehát jó. A megszakítás következtében felléphetett gyulladás, melynek következtében petevezetékei elzáródhattak, ezt csak erre voantkozó speciális vizsgálattal és nem általános nőgyógyászati vizsgálattal lehetne kimutatni,, vagy kizárni, ez Önnél sem itthon, sem Ameikában nem történt meg. Önöknek kell eldönteni, hogy a szükséges vizsgálatok mennyire sűrgősek.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Szeretném megkérdezni, hogy a Candida albicans okozhat-e meddőséget, illetve, ha valaki teherbe esik, lehet-e a gyermeknek bármi baja emiatt? Van már egy 5 éves fiam, de párommal 1,5 éve hiába próbálkozunk, nem sikerül újra teherbe esnem. Az orvosok azt mondják várjak türelemmel.
Semmit sem találtak, kivéve a Candidat.

Tisztelt Asszonyom!

Egy egyszerű Candida hüvelyfertőzés nem okoz meddőséget és magzati rendellenességet pedig végképp nem. Inkább meddőségi kivizsgálásra lenne szükség, mely ezideig nem történt meg.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Főorvos Úr!  

Férjemmel 2 év sikertelen próbákozás után meddőségi központhoz fordultunk, ahol megállapították, hogy férjemnek oligozoospermiája van, ezért egyből IVF-t javasoltak.(Nálam mindent rendben találtak)A punkció során 10 petesejtet nyertek, ebből 8 "beindult" és 3 beültetésre került.Sajnos terhesség mégsem jött étre. Fájdalmunk leírhatatlan volt.... Júliusban szeretnénk a lefagyasztott preembriókat beültettetni. kérdéseim a következők: 1.ha a férjemnek volt problémája, őt miért nem kezelték valahogy?(így talán jobb minőségű embriók lettek volna és a terhesség létrejön) 2.Tudom, hogy rengeteg oka lehet annak, hogy a terhesség nem jött létre, de kérem legalább néhányat említsen.Hogyan lehetséges a sikertelenség, ha velem minden tökéletes, mégis, hogyan történhetett ez? 3. Jelenleg Elevitet szedek, ezen kívül tehetnék-e valamit a pozitív eredmény érdekében. 4.Ha júlisban a lefagysztott embriókkal sem sikerül eredményt elérnünk, próbálkozhatunk-a már augusztusban, újból petefészek stimulációval(augusztusban jár le az előírt 3 hónap) 5. Többször olvasok az IVF "veszélyeiről"? Ezek mik, erről minket nem tájékoztattak. 6.Az embrió transzfer után már másnap hőemelkedésem volt(37,6)És erős görcseim, leginkább vesegörcsre emlékztető fájdalmaim. Mi lehetett ennek az oka? Válaszát megköszönve, munkájához további sok sikert kívánva, tisztelettel: N.E.

Tisztelt Asszonyom!

Elkeseredésüket megértem, azonban az abból is fakadhat, hogy nem voltak kellőképpen felvilágosítva az esélyekről. Kérdéseire a válaszaim: 1. Férjét azért nem kezelték, mert valószínűleg nem lehet. Kérdésének a feltett értelmezésben nincs értelme, olyan nincs, hogy egy petesejt kicsit termékenyül meg, vagy nagyon. Az, hogy 10 petesejtből 8 megtermékenyült jó eredménynek számít , és amellet szól, hogy férje kezelése nem szükséges, ez nem javítaná az embriók minőségét. 2.Az hogy 3 embriót visszahelyeznek és ön egészséges, még nem jelenti azt, hogy terhesség biztosan létre is fog jönni, kb 30% esély van a terhességre, ezt megfordítva: kb. 70% esély van a sikertelenségre! 3. Ön és mássem tud semmit tenni a sikerek növelése érdekében. 4. Augusztusban próbálkozhatnak. 5. Nem tudom, hogy milyen veszélyekre gondol, az IVF általában nem veszélyes. 6. Csak a panaszai alatt elvégzett vizsgálat eredménye birtokában lehetne  válaszolni kérdésére.
További csalódások elkerülése érdekében tanácsolnám, hogy a következő beavatkozás előtt alaposan tájékozódjanak kezelő orvosától az esélyekről, illetve a módszerrel kapcsolatos kérdéseit is célszerű lenne neki feltenni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Legyen szives válaszolni arra a kérdésre, hogy a Bromocriptin Tbl(napi 1/2) okozhat pecsételő vérzést? Három napig szedtem, mikor ez jelentkezett(ciklus 21. napján voltam), utána abbahagytam a gyógyszert és a vérzés is elmúlt. A betegtájékoztatóban ilyen mellékhatásról nem írnak. Valahol hallottam, hogy a megtermékenyült petsejt beágyazódáskor okozhat pecsételő vérzést. Ez igaz?
Válaszát előre is köszönöm. S.K.

Tisztelt Asszonyom!

A Bromocriptin szedése nem okozhat pecsételő vérzést, csakúgy, mint a petesejt beágyazódása sem.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!  

2002 októberében határoztuk el a férjemmel, hogy gyereket szeretnénk. A férjem akkor 45 éves volt én pedig 28. Fél év eredménytelen próbálkozás után felkerestem orvosomat, aki először ultrahangos vizsgálattal kiderítette, hogy van peteérésem, majd egy HSG következett, amely során kiderült, hogy a jobb oldali petevezetékem el van záródva. Azután, mivel már egy év is eltelt a sikertelen próbálkozással, átirányított az asszisztált reprodukciós osztályra, ahol a vérvizsgálat magas FSH szintet állapított meg. Fél éven keresztül Bromocryptin és Serophene gyógyszereket szedtem, félidőben ultrahang, Profasi injekció, majd próbálkozás, de semmi eredmény. Aztán ez év áprilisában laparoszkópiás műtéten estem át, mely során kiderült, hogy endometriózis miatt volt a jobb petevezetőm elzáródva, plusz összenövéseket oldottak a kismedencémben. Azt nem tudom, hogy az endometriózisnak ez milyen súlyos stádiuma, de a műtő orvos kérdésemre azt mondta, hogy a műtét során a gócot sikerült eltávolítani, így nem fog a betegség újra kialakulni. Az első kérdésem az, hogy igaz-e ez? A férjem vizsgálata két esetben is normaspermia lett. A műtét után a fentebb leírt gyógyszerek segítségével volt még egy "természetes" úton történő próbálkozás, de nem sikerült. (elsőre túl szép lett volna) Aztán e hónapban túlestem az első inszemináción, melyet a fentebb leírt gyógyszerek, plusz Puregon injekció - 5 napon keresztül 1db - egészített ki (4 domináns tüsző volt). Még nem tudom az eredményt. A másik kérdésem az lenne, hogy ebben a "helyrerakott" állapotomban és a férjem normális diagnózisával, milyen esélyekkel szaladtunk neki az első inszeminációnak?  
Köszönöm, hogy elolvasta, Várom válaszát, Tisztelettel, Tné Zs.

Tisztelt Asszonyom!

Amennyiben gyógyszeres kezelés nem történt a műtétet követően, gyanítom, hogy nem gyógyult meg és továbbra is endometriosa van. Ennek eldöntésére egy újabb laparoscopia lenne szükséges. Amennyiben van petérése, és úgy tűnik van, és a meddőség oka az endometriosis, akkor az inszeminációval gyakorlatilag nincs esély a teherbeesésre, tehát értelmetlen. Én azt hiszem rossz úton járnak, meddőséghez jobban értő szakemberrre lenne szükség.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Ismételten keresném,hogy segítsen jó tanácsaival , ötleteivel.(rövid emlékeztető:extraut.gr., 2 IVF-ET. , missed ab., menstruácio elötti pecsételő vérezgetés).Levelében Ön is javasolta a hysteroscopia elvégzését, ami közben meg is történt,makroscopikus és szövettani eredmény is jó lett , a vérezgetés  a meddőségi kp. orvosa szerint nem szervi eredetú.További terápiát most nem javasolt,én kértem egy konzultácios időpontot megbeszélni a továbbiakat ,majd kb. 1 hónap múlva megyek(ekkor volt már csak időpont,valamilyen kezelést szeretnének elkezdeni).Ön említette a hormonális kivizsgálást-erre szeretnék rá kérdezni.A 3. és 25. napon nézett eredményeim többször megismételve is jók voltak.Próbálkoztunk Duphastonnal , Utrogestánnal, Clostilbegyttel, Puregonnal, TTS 100-al,Divitrénnel,de ezek mellett is volt pecsételő vérezgetésem,mely oly mértékű ,hogy ha nem szeretnénk kisbabát , akkor is nagyon zavarna , hogy 2 hétig betétezek 2 hétig pihenő és ez ismétlődik már évek óta.Ismételten nagyon várom válaszát , ötleteit, tanácsát, hogy Ön mit tenne egy olyan pácienssel , akinek jók az eredményei,de mégis van panasza és nagyon szeretne kismama lenni.
Öszinte köszönettel és hálával. G.S.

Tisztelt Asszonyom!

Amennyiben nem szervi okai vannak vérzészavarainak, akkor csak hormonális lehet. Hormonális problémát hormonokkal meg is lehet gyógyítani. Azt hogy az Ön esetében hogyan, csak személyesen, vizsgálatok alapján tudnám eldönteni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Az alábbi problámákkal szeretnék tanácsot kérni, kihez, hová fordulhatnék, ahol nem ráznak le boríték nélkül 3 perc alatt: Szeptemberben leszek 30 éves, a férjemmel 4 éve vagyunk házasok, de 9 éve járunk összesen, Ő volt az 'első'. A társas kapcsolatunk nem hagy kivánni valót maga után, mégis sokszor annyira ideges vagyok, hogy nem kívánom az eggyüttléteket. Ő nagyon toleráns, de én roppant széggyenlem ezeknél az alkalmaknál magamat. Nagyon figyelmes, jó szerető. Problémáink egzisztenciánkkal, a szülők-nagyobb család gondjaival, tanulmányainkkal -most szerzem a 3. diplomámat, és ez kicsit megdolgoztat,- vannak. Mégis, ami kettőnkre leginkább kihat azok az anyagi problémák. Állandóan feszült, ideges vagyok. Sokszor erősen depressziós. Egyre nagyobb súlyfelesleggel küszködök, a férjem ebben is nagyon toleráns és minden nap biztosít szeretetéről, mégis gyötör a lelkifurdalás. Kb. 60 kilót híztam 6-7 év alatt. Szinte mindig is rendszertelen volt a menzeszem, amit mindig a stresszel magyaráztak az orvosok. Azt ajánlották szedjek fogamzásgátlót és rendeződnek problémáim. ellenben a hízásom a kapcsolatunk első szakaszában 3!!!! hónapig szedett Marvelon után kezdődött, akkor rohamosan, és én nem szeretnék újra tablettát szedni. /Azóta, kb. 7 éve szinte nem is védekezünk!/ Most ott tartok, hogy augusztusban lesz 1 éve, hogy nem menstruálok. Közben 2 alkalommal volt, szinte észrevehetetlen pöttynyi vérzésem. Ellenben az állam, a fanszőrzetem, a hasam, -sőt!-lassan a mellemen is lesz!- egyre szőrösödik, apró kidudorodó szemölcsök lepik el a hónaljamat, nyakamat, stb. Ami még megdöbbentő, hogy tinédzserként egy pattanás sem volt rajtam, és most tömve van a hátam furunkulussal, és sokszor a nyakam és néha az arcom is. Egy-két éven belül szeretnénk kisbabát, de ha így rondulok, addigra szerintem férjem sem lesz, az egészségről nem is szólva... Kérem, segítsen, ha tud!
Köszönettel és tisztelettel: B.

Tisztelt Asszonyom!

Szinte minden kivizsgálás nélkül is meg lehet állapítani a leírtak alapján, hogy un policisztás petefészek szindrómája van (PCO). Ennek ellenére ki kellene vizsgálni, hogy tényleg az-e. Hízásának és összes egyéb problémájának is ez az oka. Mielőbbi kezelés lenne szükséges hozzáértő szakember részéről. A www.infertility.hu, illetve a www.oviklub.hu honlapján a meddőséggel foglalkozó szakember elérhetőségét megtalálja.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

36éves,kétgyermekes,második házasságában élő hölgy vagyok. párommal szeretnénk közös gyermeket.Három éve teherbe is estem,ikerterhesség volt,de sajnos a babák nem fejlődtek ki és a terhességet be kellett fejezni.Egy éve jelentkezett egy olyan problémám,hogy a menstruációt megelőző héten barnafolyás v. váladékozás van. Orvosom Duphaston tablettát írt fel ,kéthavi adagot amből 10 napon át napi kettőt kellett bevenni.A kúra végeztével a probléma újra jelentkezett,ekkor kaptam három havi adagot. A gyogyszer szedése mellett minden rendben volt.Orvosom aztmondta,hogy ezmellett a terhességgel is próbálkozhatunk,nagy valószinűséggel létre is jön. A terhesség nem ,de a probléma a kúra végeztével újra jelentkezett és most ujból kaptam három havi adagot. Most a kúra harmadik hónapjában vagyok,és ma a gyógyszer mellett is jelentkezett a barnaváladék. Utoljára nőgyogyászom azt a választ adta mikor megkérdeztem hogy erre más gyogyszer is van-e hogy sajnos csak ez van. Szeretném a Doktorúrtól megkérdezni,hogy valóban más gyógyszer nincs a betegségemre,mely talán hatásos is lenne? Már arra gondoltam keresek más nőgyogyászt,de nagyon régóta ide járok és eddig soha semmi problémám nem volt. 
Válaszát előre is köszönöm M. J.

Tisztelt Asszonyom!

Leveléből arra következtetek, hogy az általános nőgyógyászati vizsgálaton kivül semmilyen más vizsgálat nem történt a probléma tisztázására. Gyógyszerek persze vannak, de ha nem tudja az ember, hogy mire kell adni, akkor persze elég nehéz lenne megmondani, hogy mi lenne a helyes. Ha nem tudják, hogy mi a betegsége, akkor mit kezelnek? Ötlete a nőgyógyászváltás tekintetében helyesnek tűnik, amennyiben tényleg még nem állapították meg problémája okát.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor úr! 

Van egy két és fél éves kislányom. Ő fogamzásgátló szedése, abbahagyása után "jött össze". Két éve próbálkozunk újra. Férjem rendben van. Nálam PCO-t diagnosztizáltak, de volt olyan orvos, aki ezzel nem értett egyet. 1 éve folyamatosan peteérés indukációm volt, gyógyszerrel és injekcióval is. Semmi. Volt peteérésem és tüszőérésem, mégsem lettem terhes. Most egy hónapja nem szedek semmi, 3 hónapig Diane35-t fogok szedni a következő mensesnél. Kérdéseim: ha nem volt azóta semmilyen fertőzésem, lehet e, hogy a petevezeték elzáródott e (esetleg a császármetszés során?)? A másik, hogy eléggé molett vagyok (a kislányomnál is az voltam). Ez tényleg annyira hátráltató tényező, hogy a nulluvál szinte egyenlő az esély, hogy a menses rendbetétele után esetleg teherbeessem? 
Köszönettel:
Hné S. Sz.

Tisztelt Asszonyom!

Petevezetéke természetesen elzáródhatott, de ez nem valószínű. Amennyiben PCO-ja van, a hormonzavar miatt molett és a fogyással nem rendeződne a problémája. Ezzel együtt a fogyás ajánlott! További kezelés természetesen lehetséges lenne, ez a betegség hozzáértő kezében jó eredményességgel kezelhető.  Tudom, hogy ez nehéz, de sajnos a megoldás kulcsa egy olyan orvos felkeresése, aki tisztában van ennek a betegségnek a kivizsgálásával és kezelésével, mely ha valaki teherbe akar esni nem a Diane 35! A kereséshez segítséget talál a www.infertility.hu, illetve a www.oviklub.hu honlapokon.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!  

Röviden leírom problémáimat, és szeretnék választ kapni kérdéseimre, ugyanis ebben a témában én még kezdő és tapasztalatlan vagyok. Én 29 éves 160 cm, 61 kg vagyok.  2000. évben 3 hónap alatt 10 kg-ot híztam, fokozatosan 4 év alatt 16 kg-ot. A  férjemmel  4 éves házasok vagyunk. A fogamzás gátló tablettát ( Cilest-et 6 évig szedtem), amit 3 éve abba hagytam, ekkortól kezdődött a rendszertelen menstruációm ami  2-3 hónapokra kimaradt. Nőgyőgyászhoz minden kimaradt vérzés után elmentem, de ő minden alkalommal  Norcolutot írt fel, kivizsgálásokra nem küldött. A gyógyszer szedése után mindig megjött a vérzésem. Ebben az évben komoly kivizsgálás után kiderült, hogy  a bél  nyálkahártyán a bolyhok hiányoznak, vékonybél gyulladásom van, amely emésztési panaszokat ( Amylase 102, Lipase 178. ) és gyakori hányingert okozott, 4 havonta vírusos bélfertözésem is volt 2 éven keresztül. Volt egy hasnyálmirigy gyulladásom, amelyet házi orvosom  a töbszöri vérvét ellnére nem vett észre ennek idejét tudni nem lehet. A  gócvizsgálat során Sinusitis max. igazolódott. Majd Ebben az évben menstruációm egyáltalán nem volt. 2003. októberében a TSH 4,44 volt, 2004 januárban a TSH 4,4 majd napi fél Letrox szedése után  2004. márcusában a TSH 0.64. volt . Most, miután a pajzsmirigyem rendbe jött 11 kg-ot fogytam 2 hónapig diétáztam.  Vérvétel után a prolactin 484, progester 3,3 , estradiol 3,3 cortisol 620,  deas 8,3 , testoster 2,39. A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata negatív. 2004. márciusi nőgyógyászati ultrahangos vizsgálatom eredménye: endometrium 4,4 mm-es, amely eddigi uh-n nem volt jobb o: 24x23 mm, bal 22x19 mmm .Újabban  Fokozott szőr növekedést is észlelek az államon. Cerucal terhelés eredménye után prolactin 604, 0 p, 5000 f 30 p, 5000 f 60 p mU/1. Jelenleg bromocriptin-t szedek, esténként 1 szemet 2 hétig, a vérzésem most sem jött meg,  a mai naptól  napi 2 szem bromocriptint szedek 4 hétig, ha nem jön meg ettől sem a vérzésem norcolut szedése javasolt , ezután ciklus monitorozás fog történni. Egy éve szeretnén babát, ezért nem is védekezünk, tudom, amíg nem jövök helyre ez nem lehetséges.A bél problémám és az emésztési problémáim megszüntek. A kérdéseim a következők: Mi okozhatta nálam az endometrium kialakulását, ez magától helyre áll vagy csak beavatkozással?Mennyi időbe kerül hogy a prolactin helyre áll?  Milyen vizsgálatok lesznek  szükségesek? Lehetek-e természetes úton terhes? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Asszonyom!

Az endometrium nem betegség, hanem a méhnyálkahártya magyar neve. Ez mindenkinek van, akinek van méhe. A 4 mm-es nyálkahártya vékony, annyit jelent, amit egyébként is tudunk: nincs ciklusa. A hormonvizsgálatok eredményei semmire sem jellegzetesek. Ennek ellenére azt hiszem, hogy fals eredményei vannak és un. policisztás petefészek szindrómája van. Pillanatnyilag úgy érzem, hogy nincs kellőképpen kivizsgálva és rossz úton járnak. A Norcoluttól nem jön rendbe, csakúgy, mint a Bromocrpitintől sem. A kérdéshez értő nőgyógyászhoz kellene fordulnia.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Szertném kikérni a véleményet a következökben. 31-éves vagyok vércsoportom AB rh negativ .Ciklusom normáli 28-30, 5- 6 napig tart 1990müvi ab kaptam anti d-t 1995 császáral szültem a fiam vércsoportja B rh negativ 1999simán szültem a fiam vércsoportja B rh pozitiv kaptam anti d-t 2000-dec-töl diana -35 2003 szeptemberig 2004januárba terhes letem márciusban missed ab (6-hetes terhes voltam)kaptam anti d-t 28-napra normálisan meg jött a menseszem 2004 julius-2án ultrahan:Az endometrium 13,5 mm közepében petezsák sejthető  (ez az esedékes mensesz napja volt)julius-05-én endometrium5-mm gravra utaló jelek nem látható juli-5-én vérvétel alapján hcg16 volt julius -6-án elkezdtem vérezni (a normál vérzésnél egy kicsivel jobban)julius -7-én vérvétel hcg 3-mas volt  következökben azt mondta az orvosom juli 14-én ultrahan  és utána probálkozhatunk ismét a következő ciklustol .Most nem nézték hogy kell-e anti d vagy nem . Őn szerint ez igy jó?az összes terheségem egy apátol van .AZ első fiam terhesége alatt 9-hetes voltam nagyon véreztam egy hét mulva elmulot és utána nem volt semi problémam a második fiamal a terheségem teljesen normális volt Mit tegyek most Őn szerint nagyon félek már hogy a következö terheségemel is elvetélek . Estleg ha tudna valakit ajálani hova fordulhatnákPécsi vagyok.Őnek mi a véleménye eröl az égészröl?  
Válaszát elöre is köszönöm Sz. M.

Tisztelt Asszonyom!

Minden rendeben történt, anti D-re, annak meghatározására most nem volt szükség, miután csak un. biokémiai terhessége lehetett. Miután magzat nem volt, nem volt lehetőség arra, hogy a magzati vörösvérsejtek keveredjenek az Ön vérével, tehát semmi baj nem történhetett. Én is pécsi vagyok, ha további kérdései lennének a www.infertility.hu honlapján megtalálja a címemet, elérhetőségemet.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

Egy kerdesem lenne Onhoz: Szulesem utan 1 evvel,  2 alkalommal (3 honaponkent) kaptam Depo-Provera injekciot terhessegmegelozes miatt. Az utolsot 2003 augusztusaban. Azota nem jott meg a menzeszem, meghiztam es a szorzetem is megerosodott. Most mar szeretnek teherbe esni, de nem tudok. Az injekciok elott sose volt problemam a menstruacioval illetve a teherbe esessel. Csinaltattam hormon-teszteket a kovetkezo eredmennyel: LH: 2 UI/L FSH: 2.8 IU/L Prolaktin: 305 mIU/L E2: 431 pmol/L PGN: 1.9 nmol/L Total Testosteron: 4.6 nmol/l Sexual hormon koto feh.: 41.7 nmol/L Mit mutatnak az eredmenyek? Kihez forduljak?
Koszonettel: K. J.

Tisztelt Asszonyom!

Férfi nemi hormonszintjei enyhén emelkedettek, peteérése nincs, más eltérés nem volt észlelhető. Hozzáértő szakember (meddőségi kezelésben járatos) általi további vizsgálatok (ultrahang, további hormonmeghatározások) alapján lehetne válaszolni kérdésére.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!  

A menstruáció 24., 25., és 28. napján voltam hormonvizsgálaton. Eredményeim: progeszteron 1,5 LH 4,9 FSH 1,4 Prol: 533 Tesztoszteron 673 SHBG 51 Szubr-t. 15,33 DEAS 4,01 Cort. 261. Szeretném kérdezni, hogy ezek az eredmények mit jelentenek. Két fajta gyógyszert kaptam Bromocriptin-richter 2x1 és Medrol napi 1 tabletta. Ezek mellett pajzsmirigy alulműködésem van, amire L-tiroxin tablettát szedek 50-est napi 1 szemet. Ezzel az eredményem jó. A vérnyomásom is magas, erre Co-renitecet kapok és Betaloc tablettát. A trombocita értékem általában 700000 körül van, erre napi 1 szem Astrixot szedek. A pajzsmirigyemmel már megműtöttek és pár éve volt egy endometriózis műtétem is. Ezek ismeretében szeretném kérdezni, hogy a két tabletta nem okoz-e további gondot a pajzsmirigy működésemben, és nem befolyásolja-e  rossz irányba a vérnyomásom értékét, vagy nem áll fenn nagyobb mértékben a trombózis veszély? A másik kérdésem, hogy a tabletták szedése után nagyobb esélyem lesz-e a teherbeesésre. Ha nem szedem be Medrolt és a Bromocriptint milyen hátrányt okoz?  
Válaszát köszönöm: F. F.

Tisztelt Asszonyom!

Hormoneredményeiből azt következik, hogy ebben a ciklusban peteérése nem volt, továbbá az, hogy az un. policisztás petefészek szindrómára jellegzetes értékek észlelhetők. A szedett tabletták a trombózis készséget nem fokozzák, de a többi kérdésére csak kezelő orvosa tudna válaszolni konkrét esetének ismeretében.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Férjemmel 2000 végén kezdtünk meddőségi központba járni, és 2001- ben került sor az első, majd a második IVF-ünkre. Férjemnél azoospermiát állapítottak meg, és a hormonszintek ellenőrzése valamint a herebiopszia sikertelensége után került sor a beavatkozásokra donorspermiumokkal. Azért nem inszemináció történt, mert hy-co-sy vizsgálat olyan eredményt hozott, hogy az egyik petevezetékemben meg sem indult a vizsgálathoz felhasznált folyadék, a másikban pedig csak szaggatottan haladt előre. A kelleténél magasabb prolaktinszintemre pedig napi 1 bromocryptint kaptam. A második beavatkozás sikerrel járt, melynek során két baba tapadt meg, az egyik azonban a 8. héten elhalt. Terhességemet csaknem végig kórházban töltöttem, mert félidőig erős átütéses vérzéseim voltak, utána pedig nagyon sokat keményedett a hasam, és a méhszájam is idő előtt kezdett kinyílni. Végül az infúzió leállításával egyidőben a 35. hétben szültem. Azóta elváltam, és azt szeretném megkérdezni Doktor Úrtól, hogy Ön szerint, ha életem új párjával kistestvért szeretnénk kislányomnak, akkor merre induljunk először. Úgy hallottam, hogy egy terhesség sokmindent megváltoztathat, vajon továbbra is átjárhatatlanok-e a petevezetékeim, HSG-vel kellene kezdenünk, vagy indokolt lehet-e rögtön a laparoszkópia (a meddőségi központban először ezt javasolta a kezelőorvosunk, és utána donor inszeminációt, aztán utána mégis a donor-IVF mellett döntöttünk), laparoszkópia után mennyi a "türelmi idő", amíg "nem kellene teherbe esni"? Illetve még azt szeretném megkérdezni, hogy a prolaktin szintemet meg kell-e nézetnem, és ha igen, akkor ezt hogyan tehetem meg, ha még nem szeretnék meddőségi központhoz fordulni. Háziorvosi beutalóval?
Előre is köszönöm a válaszát: H. F.

Tisztelt Asszonyom!

Valóban célszerű lenne laparoscopiát végezni, ha ezt sehogyan sem akarja, akkor legalább HSG-t.  A Hy-Co-Sy ultrahang vizsgálat nem eléggé megbízható, egyáltalán nem lennék meglepve, ha petevezetékei most átjárhatóak lennének. Önmagában a prolaktin meghatározásnak nem sok értelme van, egy teljes körű hormonvizsgálat lehet indokolt. Bármely nőgyógyász tud ebben biztosan segíteni, azonban én úgy gondolom, hogy inkább meddőségi kezelésben jártas szakemberre lenne szüksége!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Nem tudom, jó helyre címzem-e a levelemet; egy kérdést szeretnék feltenni. 3 dimenziós ultrahangon 50 percen keresztül nézte az orvos a babát (minden rendben van, a babának mindene tökéletes), ebből 30 percig az arcát (fülét stb.) érte ez a hatás, mivel nem sikerült behoznia az arcocskát. Szeretném megkérdezni, hogy ez lehet-e ártalmas a babára nézve.
Köszönettel várom megnyugtató válaszukat, L.

Tisztelt Asszonyom!

Az ultrahang semmiféle magzatkárosító hatással nem rendelkezik, aggodalma felesleges.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!  

A segítségét szeretném kérni egy számunkra nagyon fontos dologban,bár én is szakmabeli vagyok félig-meddig,de nem mindenben vagyok elég tájékozott.A férjemmel már lassan 2 éve szeretnénk gyermeket (én 33 éves vagyok,ő 30 éves),de eddig még nem jártunk sikerrel. Túl vagyunk a vizsgálatokon.Nálam  alacsony volt a progeszteron szint,és ezért már 10.hónapja  a ciklus 5-9. napja között szedem a Clostilbegyt-et.Ettől elég szépen megemelkedett a hormonszintem,viszont érdekes módon,hogy menstruáció előtt mindig van néhány napig barnás foltozgatás,de csak mióta ezt a gyógyszert szedem.Arról már nem is beszélve,hogy a ciklusom 28 napról kitolódott 30 napra,szintén a gyógyszer szedése óta.Az orvosom szerint ennek ellenére folyamatosan kell szednem.A HSG vizsgálat eredménye szerint mindkét petevezeték átjárható.Chlamydia,és Mycoplasma-Ureaplasma vizsgálat negatív volt,habár tavaly májusban HPV pozitivitás,és P3-as cytológia miatt conisatio-t végeztek.Nem tudom ez akadályozhat e valamit a teherbeesés szempontjából,de állítólag már szépen begyógyult a műtét helye.Nálam ezek a paraméterek.A páromnál nemrég végeztek sperma vizsgálatot amely alapján a következő az eredmény:   spermiumkoncentráció:105 millió/ml motilitás:progresszív gyors 30 %,pr.lassú 5 %,nem progresszív 35 %,immotilis 30 % morfológia:normális 10 %,fejeltérés 90 % kerek (!)   Nem tudom,hogy ezek mennyire jó adatok,mindenesetre az andrológus inszeminációt javasolt a látott kép alapján.Az viszont biztos,hogy a kerekfejű spermiumok valószínűleg nem tudnak behatolni a petesejtbe,nem tudják a burkot feltörni,és ez lehet az oka annak,hogy még nem jött létre a fogantatás.(Ezt olvastam legalábbis.) Most tehát itt tartunk,és szeretném megkérdezni,hogy ilyen beavatkozás előtt szokott-e történni valamilyen hormonális felkészítés mind  nőknek,mind férfiaknak?Elégséges-e ha csak Clostilbegyt-el van támogatva az ovuláció,vagy még mással is szükséges lenne?Gondolom előtte UH-al kell ellenőrizni a petesejt "állapotát"? És még egy fontos kérdés,hogy érdemes lenne-e inkább egy meddőségi centrumba elmennünk,vagy pedig maradjak az orvosomnál,és csak akkor menjünk ha esetleg lombikbébire lesz szükségünk? Elnézést a hosszú levélért,de így talán áttekinthetőbb képet tudtam magunkról adni. Előre is köszönöm válaszát!  
Tisztelettel:Kné

Tisztelt Asszonyom!

A magam részéről úgy gondolom, hogy nincs kellőképpen kivizsgálva és a 10 hónapja tartó folyamatos Clostilbegyt kezeléssel sem értek egyet. Amennyiben tényleg csak 10% a normális sperimumok aránya és a többi un. kereksejt, az inszeminációnak sem látom túl sok értelmét. Úgy gondolom, hogy célszerű lenne meddőségi központba fordulni, nem elsősorban lombikbébi beavatkozás céljából, hanem azért, hogy végre hozzáértően elvégezzék a szükséges vizsgálatokat, megállapítsák a problémát és annak megfelelően kezeljék!
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!  

Egy számomra aggasztó kérdésben kérném a véleményét.Most a terhességem negyedik hetének végén járok.Sajnos a férjemtől elkaptam egy herpesz fertőzést, ami mind a kettőnknél a szájzugban jelentkezett.Jelenthet-e ez bármi veszélyt a terhességre, a babára nézve? Várom mielőbbi válaszát.
Tisztelettel!

Tisztelt Asszonyom!

Az ajak herpesnek nincs semmiféle magzatkárosító hatása, aggodalma felesleges.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

T.Doktor UR!

Van egy 2.5 eves kisfiam, szuletese elott volt egy vetelesem a 8. het kornyeken. Most szeretnenk neki kistestvert. Januarban rogton terhes is lettem de a baba a 6. heten egyszeru verzes kisereteben elment (orvos is igazolta a terhesseget tehat nem kesett menzirol volt szo). Aprilisban ismet teherbe estem, de a  6. heten ismet elkezdtem verezni, ismetelten elveteltem. Egy egeszsegesen kihordott terhesseg utan elofordulhat-e sargatest elegtelenseg kialakulasa?? Problemat sejtet-e hogy mindket terhessegem ugyanazon idoben halt el vagy szerencsetlen veletlen?
Valaszat elore is koszonom! E.

Tisztelt Asszonyom!

Természetesen lehetséges sárgatestelégtelenség, nagy valószínűseéggel hormonális problémák okozzák vetéléseit. Kivizsgálásra lenne szükség egy további terhesség előtt.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!  

Kedvesemmel 3 éve élünk együtt és úgy érezzük eljött az a pillanat , hogy készen állunk , babát szeretnék. Korábbi házasságom alatt már volt 2 spontám vetélésem. Az első 16, a második 11 hetes terhesség volt. A második terhességet követően genetikai- vérvétel- vizsgálat megállapította, hogy toxoplazma fertőzésem volt valamelyik terhességem alatt.   Tudatosan készülve a gyermekvállalásra, felkerestem nőgyógyászomat. Sajnos félelmeim vannak: apai ágon a nagybátyám hermaphrodita, megkérdeztem nőgyógyászomat, hogy van e valami félni valóm, örökölhető -e ez a "betegség".Azt a választ kaptam, hogy a teherbe esést követően a magzati vizsgálatokból fog kiderülni, hogy van e, lesz -e  bármilyen "eltérés". Őszinte leszek nem nyugodtam meg. Próbáltam szakirodalomban utána olvasni, hogy örökelhető-e ez a betegség, de sajnos nem találtam a kérdésemre választ. Kérem Doktor úr, hat tud segítsen!
Köszönöm: Sz.

Tisztelt Asszonyom!

Sokfajta hermafroditizmus van, ezek között van olyan, mely öröklődő, van olyan, ami nem. Így a pontos dignózis nélkül nem tudok kérdésére válaszolni. Tanácsolni azt tudom, hogy még a teherbeesés előtt nagybátyja leleteivel keressen fel egy genetikai központot.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr !  

Kb. 2 hónapja válaszolt néhány kérdésemre a PCO-val kapcsolatban. Azóta sikerült egy hormon- és egy pajzsmirigy működését vizsgáló labort elkészíteni. Az orvosom szerint a menzesz 3. napján kellett volna mennem, de mivel szombatra esett, így elmentem pénteken reggel. A menzeszem csütörtökön dél körül jött meg. A Clostilbegytet 4. alkalommal kezdtem el szedni, a labor még a gyógyszer előtt volt. Azt szeretném tudni, hogy nem volt-e ez a labor egy kicsit korán, de a hétfő már elvileg az 5. nap lett volna. Az eredményeim: TSH: 5.48 mIU/l, T4 szabad frakció 18.41 pmol/l, Tiroxin 94.84 nmol/l , T3 1.66 nmol/l, Prolactin 526.0 mU/l, FSH 7.54 IU/l, LH 29.74 IU/l, Ösztradiol 286.6 pmol/l, Progeszteron 3.49 nmol/l.  A páromat vizsgálták, nála minden rendben. Azt sejtem, hogy igazából a műtét lenne a megoldás, de szeretném tudni, hogy esetleg előtte van-e más lehetőség is? Az eredményeim mennyire térnek el az ilyenkor normálistól?    
Segítségét előre is köszönöm, üdvözlettel: S. A.

Tisztelt Asszonyom!

A vérvétel szempontjából a 2.-7.nap közt mindegyik megfelel, Önnél ennek ellenére úgy tűnik túl korán történt a vérvétel, optimálisabb lett volna inkább az 5. napon levenni a vérmintát. Ezzel együtt egy csökkent pajzsmirigy működés igazolódott és PCO-ra jellegzetes laboreltérések észlelhetők. További hormonvizsgálatok, a pajzsmirigy működés beállítása lenne szükséges. A PCO kezelése elsődlegesen gyógyszeres, műtéti beavatkozás csak akkor jön szóba, ha a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

26 éves vagyok. 9 hónapja hagytam abba a Tri-regol szedését, mert babát szeretnénk a párommal. Eddig sajnos nem sikerült teherbe esnem. A menstruációm 26-27 napra jön meg, ám most már 7 napja késik. Csináltam terhességi tesztet, de negatív lett. Tudom, hogy így látatlanba nehéz bármit is mondani, de orvoshoz csak jövő héten tudok elmenni. Kérem, adjon valami ötletet, hogy mi lehet ennek az oka?
Köszönöm, L. N.

Tisztelt Asszonyom!

Vizsgálatok nélkül nem lehet válaszolni kérdésére, mint ahogy Ön is említette, tehát csak azt tudom válaszolni, hogy forduljon orvoshoz.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

26 eves no vagyok. Tavaly ev elejen dontottunk ugy, hogy babat szeretnenk. 6 honap utan teherbe is estem, de sajnos 7 hetesen elvesztettem. Ez tavaly augusztusban tortent. A mehem magatol kiurult, nem volt szukseg orvosi beavatkozasra. Viszont nem derult ki, mi volt a kivalto ok. Iden januartol ujra probalkozunk, sajnos meg mindig nem jott ossze, sot azt hiszem ujra volt egy -igaz, nagyon korai- vetelesem. Az orvosom azt mondja semmi szervi okot nem lat, marmint amit az UH kimutatna... es legutobb a peteerest is sikerult nyomon kovetni az ultrahanggal... szoval szerinte nem ott a gond. Tavaly osszel csinaltam meg nehany analizist, ugy mint: RH, toxoplazmozis, vercsoprt osszeferhetoseg(?)..., nemreg pedig hormon vizsgalatokat a ciklus masodik feleben, ennek eredmenyei: FSH: 3,17 mUl/ml; LH: 4,79 mUl/ml; progesteron: 7,20 nmol/l; estradiol: 353,4 pmol/l; testosteron 1,17 nmol/l. A nogyogyasz szerint itt is minden rendben, Onnek mi a velemenye? En egy kicsit utana olvastam interneten, es tobb helyen is azt lattam, hogy a progesteron tobb szokott lenni. Valoban eleg a 7,2? Honnan adodnak olyan nagy kulonbsegek, hogy egyeseknel 50-ig is felmegy? Nem tudom mennyire folyamatos a prog.szint novekedese a ciklus masodik feleben, es van-e jelentosege annak, hogy a vizsgalatokat a 26. napon vegeztek? Valaszat elore is koszonom.
Tisztelettel: E.

Tisztelt Asszonyom!

A leírt progeszteron szint valóban alacsony, de amennyiben a ciklusai 28 naposak, akkor a 26.napon ennyinek kell lennie. Normál ciklus esetén a vérvétel a progeszteron szint szempontából a 21. napon mérvadó. Tehát ne a progeszteron értékekkel törődjön, tovább kellene vizsgálni, illetve kezelni!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Mi 3 éve próbálkozunk, eddig sikertelenül. Mindkettőnket kivizsgálták ( minden hormon rendben, HSG-mindkét petevezeték tökéletesen átjárható, rendszeres, pontos menstruáció ) a férjem leletei is rendben vannak. Orvosom javaslatára a menstruáció 5. napjától napi 1/2 szem clostilbegytet szedtem 3 hónapig, 3-3 tüsző ért meg mindig, meg is repedtek, de a megtermékenyülés sajnos eddig elmaradt.Használtam LH tesztet is. Olvastam, hogy closti mellé általában szoktak szedetni duphastont vagy más sárgatest "támogató" gyógyszert-én nem kaptam, de nem valószinű, hogy ez okozza a problémát bár nem tudom, hogy fontos -e annak szedése.Eléggé el vagyunk keseredve, mert ha legalább ismernénk a probléma okát akkor reményt látnánk annak megoldására.Gondolom a következő lépcső az inszemináció lesz vagy próbálkozzunk még valami mással?Ön mit javasolna? Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel, A.

Tisztelt Asszonyom!

Az un. tisztázatlan eredetű meddőség hátterében általában az un. endometriosis nevű betegség szokott állni. Ennek kivizsgálásához un. hastükrözés (laparoscopia) lenne szükséges. A további próbálkozások előtt ennek elvégzését tartatnám fontosnak.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr! 

29 éves nő vagyok. A történetem elég régre nyúlik vissza. 16 évesen fél év alatt 3-szor kerültem kórházba vakbélgyulladás gyanúval. 1992. májusában megműtöttek, és csak a műtőasztalon derült ki, hogy egy petefészek ciszta (ekkor már 5 cm, bár volt előtte alhasi UH) okozta a problémát, amelyet ekkor leszívtak. (véres folyadékkal telt). 1997. őszén újabb akut ciszta esetem volt erős alhasi fájdalmakkal, ekkor ezt az akkori nőgyógyászom különböző gyógyszerrel kezelte, majd a negatív alhasi UH lelet után közölte, hogy minden rendben bár az előző műtéti esetről is tudott. Ekkor döntöttem úgy, hogy nőgyógyászt váltok. Az új orvosom közölte, hogy valószínűleg PCO szindrómám van, amelyet hüvelyi UH bizonyított is. Különben a ciklusom mindig hosszabb volt és erős az arc-, és mellszőrzetem is. A nőgyógyászom felvilágosított, hogy ha majd babát tervezek, akkor valószínűleg nem fog egyszerűen menni a dolog, de azzal elég akkor foglalkozni. 5 évig szedtem a Diane 35-öt, majd 2003. januárjában abbahagytam a szedését, mert férjemmel babát tervezünk. 8 hónapig elég rendszertelenül menstruáltam, kimaradtak ciklusok illetve barna vérzéseim is voltak. 2003. decembere óta állt vissza a havi ciklusom 33-41 naposra. Eddig vártunk, hogy a ciklusom helyreálljon és a férjemmel csak 1 hónapja próbálkozunk. Szerencsére én már előre felkészültem, hogy lehet, hogy nem megy könnyen a dolog. Az orvosom azt mondta, hogy adjunk 5 hónapot magunknak (bár említette, hogy valószínűleg nem ovulálok), hátha spontán is terhes leszek, és ha mégsem akkor műtéti beavatkozásra (petefészek reszekció) kerül majd sor. Azóta jobban elmélyedtem az irodalomban és nem győződtem meg arról, hogy rögtön a műtéttel kellene próbálkozni. Az orvosom viszont nem említette a gyógyszeres kezelést, a tüszőérést-segítő hormonkezelést, mint opciót. Hormonvizsgálatot nálam még nem végeztek. A legutolsó UH 2004-májusában újból sok cisztózus képletet mutatott ki mindkét petefészkemben. Az édesanyám is hasonlóan erős szőrzettel rendelkezik, nála viszont semmilyen problémát nem okozott a teherbeesés (2 gyermeke van).Kérdéseim a következők:Érdemes-e kivárni ezt az 5-6 hónapot ilyen kórtörténettel? Ez is fölösleges időveszteség?Mi indokolhatja, hogy rögtön a műtéti beavatkozás mellett döntenek? Mi a beavatkozás kockázata? Mennyire gyakori a PCO kezelésének ez a módja? Ugyanis nem szívesen fekszik az ember „kés alá”.Minden esetben elsőként hormonkezeléssel kellene próbálkozni?Az utolsó menstruációmat követő 18 napot követően 4 napig nagyon erős mellbimbó fájdalmat éreztem, amit eddig nagyon ritkán. Lehet ez esetlegesen ovuláció jele? Ilyen hosszú és változó ciklus esetén egyáltalán mikor számíthat az ember ovulációra?Az utolsó kérdésem a munkámmal kapcsolatos:Doktorandusz hallgató vagyok és a kutatásom során naponta dolgozom karcinogén anyagokkal (etídium-bromid, akrilamid, stb.). Eltérő véleményeket hallottam arról, hogy esetleg ezekkel az anyagokkal már a próbálkozás alatt sem szabadna dolgozni, mert mire kiderül a terhesség addig is érintkezik az ember ezekkel az anyagokkal. Meddig tanácsolja, hogy ezekkel az anyagokkal dolgozzam? (természetesen védőkesztyű, gyakori kézmosás és elővigyázatosság mellett?)Örülök, hogy nem 2-3 éves próbálkozás után szembesülök a PCO problémájával, azonban én sem vagyok már fiatal és nem szeretnék sok időt esetlegesen fölöslegesen elpazarolni. A honlapjuk hihetetlenül informatív, nagyon jó olvasni, hogy ennyi embernek segítenek! Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel, S. R.

Tisztelt Asszonyom!

Semmiféle várokzás nem indokolt, betegsége magától nem tud meggyógyulni.Hormonális kivizsgálás azonban szükséges.Ennek a betegségnek a kezelése elsődlegesen gyógyszeres, amennyiben ezalatt nem lesz terhes, akkor indokolt műtéti eljárás. A műtét azonban nem hasműtét kellene, hogy legyen, hanem un. hastükrözés (laparoscopia)! Egyszerűen szörnyű, hogy a 21. században még a petefészek rezekció valakinek a fejében felmerül...  A saját érdekében kérem ne engedje! A leírtak alapján itt lenne az ideje egy újabb orvos váltásnak, amíg nem késő! Valóban kerülendők a károsítólag ható vegyszerek már most, de megfelelő elővigyázatosság mellett ez nem jelenti azt, hogy nem dolgozhat!
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Köszönöm a válaszát. Még egy dolgot szeretnék kérdezni: 27 hetes vagyok, és a babám naponta háromszor-négyszer csuklik. Ez természetes?
Köszönettel, L.

Tisztelt Asszonyom!

Ez teljesen természetes és egyáltalán nem kóros.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!  

A férjemnek 12 milliós spermaszáma van! Emiatt 3 éve nem esem teherbe!Érdeklődnék,hogy a Dél-Dunántulon hová fordulhatnék?
Tisztelettel: Sz.

Tisztelt Asszonyom!

A www.infertility.hu, illetve a www.oviklub.hu honlapokon a központok és az eezel foglalkozó orvosok elérhetősége megtalálható.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Török Doktor Úr !

A következő problémával fordulok Önhöz. A férjemmel 39 évesek vagyunk és 3 IVF-en túl vagyunk. 2002. május, 2002. október és 2003. március. Kaptam Suprefact, Merional, Gonal F injekciókat, valamint Prednisolont szedtem. Az eredemények jók voltak, mindig 5 temékenyült meg. Előzmények:
- férj: az első vizsgálat eredménye: azoospermia, utána mindig jó eredmények voltak ( normozoospermia ):
        szám/ml: 70-75 ml         szám / ejac: 280-300 M         mozgás 80 % - élénk 65-70 % - feleség: petevezeték átjárható, peteérés nincs mindig. Volt, amikor injekciók hatására sem indult be, de volt amikor nem kaptam semmit és mégis volt ovuláció.
A beültetések mindig jól sikerültek. Minden eredmény jó volt, mégse sikerült. Azóta próbáltunk más módszereket, természetes gyógymódokat, pl. szedtünk Maca vibe kapszulát, ittunk gyógyteákat, talpmasszázson vettünk részt ( érdekes módon minkettőnknél a nemiszervek pontján fájt a masszírozás ). Elkezdtünk egy Gynevac injekció-kúrát. Most nem járunk kezelésre. Tavaly ősszel mentünk volna a következő IVF-re, de szeptemberben halt meg az édesapám, 3 hónap múlva az édesanyám. Januárban volt egy balesetem ( keresztcsonttörés ). Úgy érzem, hogy még mindig nem vagyok felkészülve egy újabb beavatkozásra, félek a kudarctól. Lehet, hogy pszicho-terápiára kellene elmenni ? Egy pár hónapja erős deréktáji fájdalmam van Ez mitől lehet ?
Kérem segítsen ! Várom válaszát. Segítségét előre is köszönöm:
P.-né P. M.

Tisztelt Asszonyom!

Úgy gondolom, hogy nagyon rossz úton járnak, a meddőség kezelsé és kivizsgálás nem természetgyógyászat. Nem pszicho terápiára lenne szükség, hanem arra, hogy megfelelőképpen meg lehessen állpítani, hogy mia a probléma és azt kezelni. Nem derül ki leveléből, hogy miért IVF mellett döntöttek kezelőorvosai. Úgy gondolom, hogy laparoscopiája nem volt, panaszai alapján endometriosis valószínűsíthető. Ezzel együtt ez nem magyarázza az IVF beavatkozások sikertelenségét. A természetgyógyászat és ahhoz hasonló áltudományos kezeléseknek véget kellene vetni.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!  

Néhány hónappal ezelőtt megkerestem Önt a problémámmal és ezúton mégegyszer megköszönöm az akkor, válaszában nyújtott segítségét. Most ismét szükségem lenne a tanácsára. 2003 áprilisában hagytam abba 7 év után a fogamzásgátló tabletta szedését. Ezt követően 5 hónapig volt mensesem, majd októberben nem jelentkezett. Felkerestem több orvost is, jártam a Budai Meddőségi Központban, ahol azt javasolták, hogy várjak minimum 1 évet és ha ezt követően nem rendeződik a ciklusom kérjek hormonális kivizsgálást. 2004 márciusában felkerestem egy nőgyógyászt folyásos panaszaimmal és természetesen elmondtam neki a menstruációs problémákat is. Márciusban azonban - a korábbi hónapokban nem tapasztalt módon - mellfeszülést és alhasi fájdalmakat éreztem. Az orvos megvizsgált és azt mondta, hogy valószínűnek tartja, hogy néhány napon belül meg fog jönni a menstruációm. Ő akkor azt mondta, hogy felír nekem Clostilbegyt tablettát és azt kezdjem el szedni. Én akkor azt mondtam, hogy egyelőre nem szeretnék semmiféle tablettát szedni, megvárnám hátha természetes úton rendeződik a mensesem. Nagyon ragaszkodott ahhoz, hogy szedjem a gyógyszer, végül abban maradtunk, hogy megvárjuk a mensest.Április másodikán, pontosan egy évvel a fogamzásgátló befejezése után jelentkezett a vérzésem, úgy, hogy semmiféle gyógyszer nem kellett beszednem. Ezt követően április, május, júniusban hónapokban jelentkezett a vérzésem, bár az utolsó két alkalommal az előzőhöz képest 5 nap késéssel. Július elején visszamentem a nőgyógyászhoz és örömmel tájékoztattam a mensesről. Első kérdése az volt, hogy beszedtem -e a Clostilbegytet. Én mondtam, hogy nem, mert megjött a menses és azért jöttem vissza hozzá, hogy kérjek egy vizsgálatot, amely megállapítja, hogy van -e peteérésem vagy nincs.Az orvos felháborodott azon, hogy nem az ő utasításai szerint jártam el és nem szedtem be a gyógyszert. Én azt mondtam, hogy előbb egy kivizsgálást szeretnék, és ha valóban kimutatható, hogy nincs peteérés a menses ellenére sem, akkor hajlandó vagyok elkezdeni egy gyógyszeres kezelést. Legnagyobb megdöbbenésemre az orvos ennek hallatára azt vágta a fejemhez, hogy döntsem el, hogy akarok -e gyereket vagy sem és nekem különben sincs peteérésem. Megkérdeztem, hogy ezt honnan tudja, mire az volt a válasza, hogy akinek 5 hónapig nincs menstruációja annak nincs peteérése. Mondtam, hogy ez igaz, de mivel most már 3 hónapja van menstruációm, ezért szeretném kérni az ellenőrző vizsgálatot, mielőtt beszedném a Clostilbegytet, hátha mégis van peteérésem. Az orvos hajthatatlan volt és azt mondta, hogy ki nem állhatja azokat a pácienseket, akikkel nem lehet együttműködni. Sajnos ezzel egyértelművé vált számomra is, hogy a jövőben én sem fogok tudni együttműködni a doktor úrral.    A kérdéseim az alábbiak: 1. rosszul döntöttem -e akkor amikor ragaszkodtam ahhoz, hogy mielőtt elkezdeném szedni a Clostilbegytet végezze el a doktor úr azt azokat szükséges vizsgálatokat amelyek segítségével megállapítható, hogy van -e peteérésem  vagy sem.   2. Avagy tényleg el kellett volna kezdenem szedni a gyógyszert, vizsgálatok nélkül,  akár jelentkezett volna menses akár nem?   3.Ha nincs menstruációm akkor el kell(ene) -e végezni valamilyen vizsgálatot az orvosnak - és ha igen milyet -  mielőtt Clostilbegytet kezd szedetni a pácienssel. Ugyanis egymás után két orvos is rögtön, mindenféle vizsgálat nélkül Clostilbegytet írt fel, mikor meghallották, hogy 5 hónapja nem volt mensesem.  
Szíves segítségét előre is köszönöm! Várom mielőbbi szíves válaszát. Tisztelettel
: K. A.

Tisztelt Asszonyom!

Döntése helyes volt, tényleg indokolt kivizsgálni bármilyen kezelés előtt. Helyesen tette, hogy nem szedte be a gyógyszert. Javasolnám, hogy ismét forduljon a Budai Meddőségi Központba.  Sokaknak már válaszoltam: nem értek egyet bármilyen kezeléssel addíg, mig nincs meg a diagnózis.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

31 éves vagyok, férjem 29. Másfél hónapja műtöttek meg dermoid cisztával. kiderült hogy endometrózisom is volt, amiről nem tudtam (unk). a műtét után injekció kúrát javasolt a doktor úr, 6 hónapig, utána a lombikprogramba való lépésünket javasolta. a lelet alapján a tubák vannak rossz állapotban, átengedték a folyadékot, de csak nyomásra, és keveset. megkaptam 2 hete az első injekciót. most megjött a vérzésem. ezen csodálkoztam, mert úgy tudtam, hogy amíg kapom, nem lesz menstruációm. a kérdéseim: 1. normális e, hogy közben mégis megjön, vagy menjek vissza az orvoshoz? 2. Ön szerint a kúra után érdemes egyből a lombikprogramba kezdeni, vagy még várjunk a spontán terhességre (ha igen meddig?), vagy jobban járunk ha nem várunk, mert utána ha mégis bele akarunk kezdeni a lombikprogramba, akkor előtte néhány hónapig védekezni kell...stb. ez nekem azért fontos, mert már több mint 2,5 éve szeretnénk babát, tavaly januárban volt egy elhalásos terhességem ami 10 hónap után sikerült, eltelt 1,5 év közben és most fél év kényszer pihenő. mi pedig már a lehető leghamarabb babát szeretnénk, de úgysem akarok járni, hogy a végén még több idő telik el azzal, hogy egyből a kúra után nem kezdünk a programba.... Nem tudom jól áttudtam e adni aggályaimat, kérem tanácsát, hogy mi - tudom nem lehet megmondani egyénenként, de általában - mit javasolna? Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel: B. T.

Tisztelt Asszonyom!

Az első hónapban még lehet vérzése az injekció beadása után, tehát ez nem kóros, emiatt nem kell visszamennie az orvoshoz. A későbbiekben már vérzése nem lesz. Az endometriosisnak stádium beosztása van, további kérdéseire a konkértumok ismerete nélkül nem lehet válaszolni. A mennyiben súlyos endometriosisa volt, akkor tényleg indokolt az azonalli lombikbébi programm. Amennyiben nem, akkor lehet várni pár hónapig a spontán teherbeesésre.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném segítségét kérni. Én egy 27 éves nő vagyok. A párommal (31év)kisbabát szeretnénk és már több mint egy éve próbálkozunk. Nála minden rendben van, andrológus megvizsgálta. Kb. 2 és fél éve derült ki egy UH-s vizsgálaton, hogy uterus bicornis-om van. A sövény szimmetrikusan választja ketté a méhemet, de a méhnyakba már nem nyúlik be. Az orvos aki közölte velem a diagnózist, azt mondta, hogy valószínűleg nem lehet gyerekem. Nem mentem vissza többé hozzá, hanem beleástam magam a témába. Most már tudom, hogy akár méhplasztikai műtétet is csinálnak Budapesten. Én mégis úgy döntöttem, hogy a műtét helyett, más nőtársamhoz hasonlóan megpróbálok így kihordani terhességet.  De sajnos nem estem teherbe. Másik orvost kerestem, és bíztam abban, hogy Ő majd segít. Elvégeztek pár hormon és műszeres (HSG- eredmény:mindkét petevezeték átjárható) vizsgálatot és clostilbegyt  kúrát javasolt a doktor. Ezt 7 hónapig szedtem hol a menstruáció első napjától, hol a 3. naptól 2*1 tbl.t. A 13. napon mindig készült UH, de a legnagyobb petesejt 10mm volt. Mivel általában 32 naponként menstruálok, azt mondta, hogy ez szép, majd a 18. nap körül próbálkozzunk, valószínűleg akkor reped a pete meg.  Amikor kérdeztem a további teendőkről,lehetőségekről, esélyekről mindig kitérő választ kaptam. A párommal kezdtük elveszíteni a bizalmat és türelmet is, közös döntésre másik orvoshoz mentünk. Ott az első dolog az volt, hogy a ciklus két különböző időponjában vért vettel. Az eredmény azt mutatta, hogy a prolaktin nevű hormon magasabb a megengedettnél. Most bromocriptynt szedek napi 2*1 tbl, másfél hónapja. Kérdéseim: 1.  A sövény a méhemben befolyásolja-e a petesejt megtermékenyülését és beágyazódását? 2. Ön szerint mikor kell méhplasztikai műtétet csinálni? 3. Milyen esélyeim vannak  a teherbe esésre és a kihordásra? 4. Általában bromocriptyn szedését követően mikor következik be terhesség? 5. Ilyen elváltozással a méhemben csinálnak-e mesterséges megtermékenyítést? 6. Ha igen, akkor mikor érdemes belevágnom? Elnézést, hogy egy kicsit hosszúra sikerült a levél.
Előre is köszönöm válaszát, sokat segítene. Tisztelettel és köszönettel: F.É.

Tisztelt Asszonyom!

Mielőtt válaszolnék konkrét kérdéseire, általánosságban az a véleményem, hogy eddíg ahány orvosnál járt, annyi különböző betegséget találtak. Emiatt úgy gondolom, hogy valójában még nem találták meg azt az igazi, hozzáértő orvost, aki valóban segíteni tudna problémáján. Túl sok a betegség és eredmény még nincs. Amennyiben tényleg van méhsövénye, felelőtlenség így terhességggel próbálkozni, mert ha sikerül is, vetélés, koraszülés lehet a következménye. A méhsövény egyébként nem szokott meddőséget okozni és az esetek döntő többségében egy 10 perces, fájdalmatlan, kis műtétettel gyógyítható, ez az un. hiszteroszkópia. A műtétet minél előbb el kellene végezni. A többi kérdésére ezek után nem is érdemes válaszolni, miután számomra úgy tűnik, hogy fals eredmények alapján, nem megfelelően és nem megfeleően ellenőrízve kezelik.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A napokban mutatták ki nálam is a PCOS-t, ami eléggé letaglózott, tekintettel arra, hogy a fogamzásgátló tabletta szedését is a gyerekvállalásra tekintettel hagytam abba. Nagy örömmel találtam rá erre az oldalra, ami nagyon sok információt és segítséget nyújtott abban, hogy ne lássam olyan borúsan a helyzetem. Már tudom, hogy lehet gyógyítani ezt a gonosz betegséget és van reményem a gyógyulásomra és a kisbabára is. Mégis, néhány fontos kérdésem mégiscsak lenne, amire nagyon örülnék, ha szakembertől kapnék választ. 1. minden esetben csak a műtéti beavatkozás segít a ciszták eltávolításában vagy a gyógyszeres kezelés is segíthet? 2. a sikeres kezelés után mennyi idővel lehet a gyerekvállaláson gondolkodni, avagy: évekig eltart-e egy ilyen kezelés? 3. tényleg igaz -e, hogy a megnövelt szelén, E vitamin és C vitamin fogyasztás javít a helyzeten? 4. a gyógyteák fogyasztása ronthatja-e a helyzetet? 5. lehetséges-e, hogy minden egyes  nap elmúlásával rosszabbodik az állapot? ( ezt azért kérdezem, mert a szabadságolások időszakában az én nőgyógyászom is csak augusztus elején tud fogadni) Doktor Úr! köszönöm már előre is a válaszait, ezúton szeretnék gratulálni és sok sikert kívánni a további munkájához, el sem hiszi, hány kétségbeesett nőn segít megnyugtató válaszaival!
Üdvözlettel: R. Sz.

Tisztelt Asszonyom!

A betegség kezelése elsődlegesen gyógyszeres, mely nem arra irányul, hogy a ciszták eltűnjenek (miután ez nem is lehetséges), hanem arra, hogy beinduljon a rendes petefészek működés. Eközben folyamatosan van esélye a teherbeesésre. Műtét csak akkor jön szóba, ha a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre. Az is igaz viszont, hogy a sikerre lehet, hogy hosszú ideig kell várni. A szelén a C és E vitamin biztosan nem árt, de nagy haszna sem igen van. Ugyanez vonatkozik a gyógyteákra. Az is igaz, hogy kezelés nélkül csak rosszabodni tud, de ez nem annyit jelent, hogy napok, hónapok számítanak.
Üdvözlettel:
Dr.Török Attila